keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Valonrakkautta


Kuka tykkää kesästä, kuka talvesta. Joku toinen viihtyy koleassa, toinen kaipaa aina lämmintä ja kolmannelle kelpaa mikä vaan. Seuraavaksi meinasin sanoa, että varmasti kaikki kaipaavat valoa, mutta luultavasti niitä mieluummin pimeästä nauttiviakin on. Itse pidän valosta niin sisällä kuin ulkonakin. Näin helmikuun kääntyessä lopulleen valon lisääntymisen ulkona jo huomaa selkeästi. Aamuvarhaisella ei pitkään tarvitse päivän valkenemista odottaa ja arki-iltanakin ehtii pihalla pyöriä ilman taskulamppua.

 
Monia asioita tulee pidettyä itsestäänselvyytenä. Valoakin. Varsinkin silloin, kun siitä ei ole puutetta. Runsaan kuukauden päästä tulee vuosi siitä, kun kunta kaatoi tonttiamme kahdelta sivulta ympäröivän metsikön tierempan alkajaisiksi.

Ei kulu päivääkään, ettenkö iloitsisi pihallemme ja kotimme huoneisiin tulvivasta valosta. Siitä valosta, josta saatoin vain unelmoida metsän ollessa paikallaan. Istun usein pitkäänkin olohuoneen sohvalla ja vain katselen ikkunasta näkyvää taivaanrantaa, pilvien kulkua taivaalla ja laskevan auringon maalaamia akvarellisävyjä pilvissä. Mahtaako niiden katselemiseen koskaan kyllästyä? En usko.


Puutarhan nukkuessa lumen alla talviuntaan, on aikaa miettiä syntyjä syviä ja pohtia monenmoisia ajatuksia. Vaikka siinä sohvalla taivaanrantaa katsellessaan. Sunnuntaista auringonvaloa ihaillessani totesin, että yhä on tuoreessa muistissa kesät talvet pihaamme leimannut varjoisuus ja ajoittain vallitseva suoranainen pimeys. 

Kaivoin arkistosta vuoden takaisia kuvia nähdäkseni, millainen vaikutus metsällä oli näin talviaikaan. Aurinkoisia talvipihakuvia en lähivuosilta löytänyt. Aurinko on varmasti muinakin talvina paistanut, vaan ei kovin tehokkaasti meidän pihalle. 

Olopiha 23.2.2017 klo 12.27

Olopihan taustalla näkyy sankka puusto. Isojen kuusten joukossa kasvoi runsaasti leppiä, jotka aikaa myöten lahosivat pystyyn ja kaatuilivat konkeloiksi toisia puisia vasten. Metsikkö ei ollut kovin suuri ja naapuritalot ovat aivan sen takana. Metsikössä kulki polkuja ristiin rastiin ja niitä pitkin oli suosittua oikaista kahden tien välillä. Alueen lapset leikkivät metsässä ja se oli myös Juusolle mieluinen tutkimis- ja nuuskimispaikka. Puut antoivat myös meille näkö- ja tuulisuojaa.

Olopiha 18.2.2018 klo 15.50

Metsä meni ja näkymä naapureihin aukeni. Metsän tilalle, meidän ja naapureiden väliin tulee valaistu hiekkapintainen kulkureitti alapihan taakse rakennettavalle korttelipallokentälle ja leikkipaikalle. Pieni pallokenttä paikalla oli jo meidän muuttaessa ja siellä omatkin muksut oppivat mm. ajamaan pyörällä. Nykyisin sen enempää pikkulapsia kuin koululaisiakaan ei meidän alueella kovin paljon ole, joten siinä mielessä pallokenttä tulee vähän jälkijunassa. Mutta onhan se valmiina tuleville lapsiperheille, kun eläköityvä väki aikanaan myy talonsa.

Alapiha portaiden yläpäästä kuvattuna 23.2.2017

Kunnan metsikkö kaartui tonttimme toiselle sivulle, alapihan taakse. Vielä muutama vuosi sitten toimme veneen omalle tontille talvisäilytykseen läheisen kujan kautta (kuvan vasemmassa yläkulmassa, ei kylläkään näy). Hämmästyttävän nopeasti luonto ottaa omansa ja pajut ja muut kasvit kasvavat, kun kukaan ei enää niiden kasvualueilla kulje. Tuonne, puiden tilalle rakentuu tulevan kesän lopulla pallokenttä. 

Alapiha portaiden yläpäästä kuvattuna 18.2.2018

Alapihankin taakse avautui näkymä naapuritaloihin, joista moni on ollut olemassa saman ajan kuin oma talomme. Puiden kaatamisen jälkeen alapihan takainen alue on ollut työmaavarikkona. Välillä siellä on ollut melkoinen melske, kun rekat ovat tuoneet soraa ja muita maa-aineksia, joita sitten kuormattiin toisiin ajoneuvoihin vietäviksi putkikaivantoihin ja tierakennelmiin. Siellä on monenmoisia putkia ja kaivureiden vaihtokauhoja sekä työmiesten taukokoppi. Melua ja pölyä on riittänyt aamuvarhaisesta välillä pitkälle iltaan.

Puistopääty 23.2.2017
  
Talon päätyyn olen kerännyt varjon ja puolivarjon kasveja, metsäpuutarhaksi paikkaa olen kutsunut. Valon ja lämmön määrä on metsän kaatumisen jälkeen muuttunut melkoisesti, joten saapi nähdä, kuinka metsäpuutarhalleni käy.

Puistopääty 18.2.2018

Mikäli vanhat kasvit eivät enää paljosta valosta tykkää, en niitä ala suremaan. Mieluummin olen ilman metsäpuutarhaa, kuin että koko puutarha olisi pelkkää metsäpuutarhaa. Yksi iso ongelma metsikön kaatumisesta tuli ja se on haapojen runsas vesominen. Taimia putkahtelee sieltä täältä ja niiden kasvuvauhti on aika hurjaa. Niiden juuret ulottuvat varmasti Kiinaan saakka ja kunnan puolelta ne luikertelevat meillekin. Ihan mahdotonta kaivaa juuria valmiiksi rakennetuilta alueilta. On vain käytävä väsytystaistelua niiden kanssa ja katkottava sen, minkä ehtii ja esiin saa.

Sisäänkäynnistä puistopäätyyn 23.2.2017

Tämän kuvan katsominen ja vertaaminen alla olevaan kuvaan tuottaa eniten iloisia tuntemuksia. Kuinka inhosinkaan tuota sankkaa ja huonokuntoista puustoa ja sen tuomaa pimeää koleutta aivan tontin kupeessa. Etupihalle ei aurinko paistanut milloinkaan. Kaikki kasvava vääntyi vähitellen kasvamaan vinoon valoa etsiessään. Eikä tuolla reunalla mikään tahtonut viihtyäkään.  

Osa tonttimme päädyssä olevista puista oli tarkoitus jättää. Kunnan puutarhurin mukaan sankassa metsässä liian lähellä toisiaan kasvaneina ne olivat kuitenkin niin huonokuntoisia, että voimakkaasti harvennettuina muodostivat kaatumisvaaran myrskyisinä päivinä. Näin koko alueen puut laitettiin nurin. Oli siellä joukossa muutama kaunis mänty ja jokusen muunkin puun olisi mielestäni voinut jättää, mutta ei siinä asukkaita kuunneltu. 

Tuolle alueelle ei ole tehty minkäänlaista maisemointisuunnitelmaa, koska sen ajateltiin jäävän enemmän luonnontilaiseksi. Nyt paikka on parturoitu paljaaksi ja maapohja rikottu raskailla ajoneuvoilla. Pian se on pelkkää lepikkoa, vatukkoa ja horsmakasvustoa, mikä ei ehkä ole kovin fiinin näköistä alueen toisen reunaan siistittävän ja rakennettavan ilmeen rinnalla.  

Sisäänkäynnistä puistopäätyyn 18.2.2018

Oli se vaan huiman hieno kokemus viime kesänä istua illalla keittiössä ja katsella laskevien auringonsäteiden leikkiä verhoissa ja pöydän pinnalla. Kokemus, jota en ollut kuvitellut enää tässä talossa näkevänikään. Niin monta kertaa kunta on tierempan aloittamista siirtänyt ja rahat jonnekin muuhun kohteeseen käyttänyt, että toivo alueen uudistuksista oli jo hiipunut. Talvitauon jälkeen tieremppa jatkuu huhtikuussa ja silloin se siirtyy meidän kotitielle. Melu ja pöly tulee varmasti ajoittain hiertämään hermoja, mutta se on ohimenevää.

Linnunjäljet lumella

Kaikki uudistukset tuovat mukanaan hyviä ja huonoja asioita. Mikään toimenpide ei miellytä kaikkia. Varmasti itsekin tulen kerran jos toisenkin manaamaan jotain tähän metsän kaatumiseen ja alueen teiden kohentumiseen liittyvää asiaa. Siitä huolimatta uskallan väittää, että pelkästään valon määrän lisääntyminen pihallamme on asia, joka saa mahdolliset haitat tuntumaan pikkuseikoilta. 

41 kommenttia:

 1. Huima muutos tuo on. Onneksi kuitenkin pääsääntöisesti positiivinen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kovasti tästä muutoksesta. Ja kesällä oli kuitenkin yllättävän vehreää, vaikka iso metsä oli poissa.

   Poista
 2. Muutos on hurja ja vaatii varmasti totuttelua. Mutta tuo ihana lisääntyneen valon määrä, auttaa ja helpottaa varmasti niiden negatiivisten puolien käsittelyä.
  Aurinkoisia kevättalven päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Pihan ja puutarhan valoisuus on niin upea asia, että sitä jaksan ihastella joka päivä.

   Poista
 3. Hurja muutos! Lisääntynyt valon määrä saa taatusti osan kasveista hyvään kasvuun keväällä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutoksen huomasi jo viime kesänä. Mielenkiintoista nähdä, miten metsän puuttuminen vaikuttaa kevätolosuhteisiin.

   Poista
 4. Noin iso muutos tuo paljon uusia mahdollisuuksiakin. Kukkien määrä ainakin lisääntyy, ja voit kokeilla ihan uusia lajeja pihallasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä jo huomasi, miten kasvit tykkäsivät lisääntyneestä valosta. Toki tontti on nyt myös tuulisempi. Odotan innolla uutta kesää ja uusia mahdollisuuksia.

   Poista
 5. Kyllä puut ja pensaat kasvavat vuosien saatossa.
  Niin on täälläkin, nyt ollaan kaadettu useampi puita sekä pensaita.
  Vaikka pellolle rakennettiin, nyt on puita kaatunut. Mä kans tykkään kun aurinko pääsee paistamaan pihaan.
  Mahtavasti teilläkin on lunta ja pakkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on lunta ja pakkasta. Tänään aamulla mittarissa -21 astetta ja luvassa vielä kylmempää. Tuli sittenkin ihan kunnon vanhanaikainen talvi.

   Poista
 6. Tosi iso muutos, mutta valon määrän lisääntyminen on kiva juttu. Aurinkoista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu! Valo on tervetullut elementti puutarhalle ja puutarhurille.
   Aurinko paistaa täysillä, nautitaan.

   Poista
 7. Valo on tärkeää kasveille ja ihmisille. Täälläkin kaadettiin muutama vuosi sitten sankka kuusimetsä ja samalla karsittiin pihan reunoilta suuria, liian tiheässä kasvavia puita. Kasvit ilahtuivat valosta, myös ne varjossa viihtyvät.
  Pihasta kaadettiin myös suuri leppä ja juuriversoja alkoi tulla mahdottomasti.olen raivannut vesakkoa kuun vaiheiden mukaan . En tiedä johtuuko siitä, mutta kyllä leppäkin väsyy kun sitä jatkuvasti leikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri, enpä muistanut, että kuun vaiheet voisi ottaa huomioon vesakon torjunnassa. Eikös tuo väsyttäminen liity siihen, ettei kasvi pääse lehtiensä kautta yhteyttämään ja keräämään voimaa juuriinsa? Samaa tekniikkaa käytän jättitatariin, jota en kaivamalla saa varmaan milloinkaan pois. Muutaman vuoden väsytysprojekti on vähentänyt uuden kasvuston ilmestymistä merkittävästi.

   Poista
 8. Valon voimaa ei kai kukaan voi aliarvioida. Migreenipäivinä kyllä viihdyn pimeässä, mutta rakastan valoa ja aurinkoa, enkä niistä ikänä luopuisi.
  On ihanaa kun ei aamullakaan tarvitse lähteä enää pimeään ja töistä palatessakin on vielä valoisaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, sinua kiusaa migreeni. Toivottavasti ei sentään kovin usein.
   Päivien pidentymisellä on valtavan virkistävä voima. Ja nyt, kun aurinko paistaa, on mieli korkealla.

   Poista
 9. Tulipa aivan uusi ilme. Valo on kyllä ihanaa. Talviset kuvasi ovat luontoa kauneimmillaan. Kuinka kaunista kesällä onkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt, kun viimein tänne eteläänkin tuli kunnon talvi, on luonto todella kaunis. Nautin täysillä näistä aurinkoisista päivistä, kun valo pääsee myös meidän pihaan.

   Poista
 10. Todella iso muutos tontillanne verrattuna aikaisempaan, mutta onneksi muutoksessa on paljon hyvää. Valo on tärkeä elementti. Ihanaa että päivät ovat selvästi pidentyneet ja valoisaa aikaa on runsaammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä näen nämä muutokset oikeastaan likimain kokonaan positiivisina. Kaikessa on hyvät ja huonot puolensa ja oma asennoituminen vaikuttaa, miten ne vastaanotetaan.
   Tämä talvinen auringonvalo suorastaan hellii meitä nyt. Nautitaan.

   Poista
 11. Voi herttileijaa mikä muutos! Ei olisi arvannu kuinka palio teillon mettäs naapuria. Valon lisääntymine on siirtäny sun puutarhas iha uusihi ulottuvuuksihi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on joka nurkka täyteen rakennettu. Vähän kauempana tonttien koko on isompi. Meillä ei sentään ole kuin yksi rajanaapuri. Ellei siis kuntaa laske mukaan.

   Poista
 12. Valo on tärkeää. Hienoa, että saat ikän kuin toisen puutarhan, vaikkakin samassa paikassa kuin ennen. Mahdollisuudet lisääntyivät rutkasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin näen tämän valoisuuden lisääntymisen pelkästään mahdollisuutena ja uutena alkuna. Olen tosi innoissani asiasta.

   Poista
 13. Ihana valo! Muutos on melkoinen, mutta lisääntyvä valo on ihan paras palkinto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosikausia pimeässä pihassa touhunneena otan tämän valtaisan valon ilolla vastaan.

   Poista
 14. Kyllä siellä on iso muutos tapahtunut .Kyllä puiden kaadot ne tuo tullessaan runsasta uusien verojen kasvua .Me kun kaadoimme yhden ison haavan nurmikko alueella oli satoja pieniä alkuja .Mutta kun lekkasimme ne alas nurmikon leikkuun yhteydessä parin vuoden kuluttua ei noussut enään yhtään .Samoin oli leppien kanssa emme kaivanneet mitään syvemmältä vaan raivaussahalla nurin. Mutta hommaa kyllä riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helposti niitä nuoria taimia leikkaa. Pitää vain olla tarkkana, ettei päästä kukkapenkeissä kasvamaan liian suuriksi. Yllätyin kyllä, miten terhakkaasti ja nopeasti niitä maasta ylös tunkee. Ja miten omituisista paikoista.

   Poista
 15. On teillä tullut iso muutos, nyt on kivaa kun aurinko pääse paistamaan täydesti teidän pihalle ja kasvit siitä tykkäävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvit tykkäävät ja puutarhuri myös. Ihanaa, kun voi illallakin nauttia auringosta ja valosta ihan omassa pihassa. Aiemmin piti lähteä kylälle kävelemään, jos halusi nähdä ilta-auringon.

   Poista
 16. Hurja muutos! Mutta etenkin puutarhaihmisille valo on varmasti lähes poikkeuksetta tervetullut. Kiinnostavaa nähdä, miten pihasi kasvillisuus muuttuu tämän myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä jo saatiin vähän esimakua, mutta tuleva kesä varmasti kertoo enemmän. Ja tulevat vuodet. Olen kovasti innoissani uusista mahdollisuuksista.

   Poista
 17. Valo on juhlaa ja tarpeellista ihmiselle. Ja vaikuttaa se kaikkeen elolliseen. Haavanvesat voivat olla riesa, saattaisin jopa harkita myrkkyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toistaiseksi aion selvitä haavanvesoista käsipelein. Siinä se niiden napsiminen menee muiden rikkaruohokierrosten ohessa. Myrkkyjä vältän viimeiseen saakka.
   Kyllä oli tänäänkin upean aurinkoinen päivä, kunhan aamun -24 asteen pakkasesta ensin toivuttiin.

   Poista
 18. Epäilen, että minulle valon määrän lisääntyminen olisi pelkästään ilon aihe, niin synkkää meillä on viime kesinä ollut, ettei auringon näkyminen olisi liikaa. Nopeasti saat näkösuojaa, kun uusi puusto alkaa etsiä paikkojaan ja ainahan voi istuttaa rajalle jonkun uuden puun tai pensaan vähän varjoa tuomaan. Iloitse, anna auringon tulvia pihaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän minä teen joka ikinen päivä, iloitsen lisääntyneestä valosta. Kunta istuttaa raja-alueelle joitakin pensaita, syreeniä ja muutaman mongolianvaahteran. Minulla ei ole aikomusta rajalle istuttaa ainakaan mitään korkeaksi kasvavaa, koska haluan jatkossakin saada kaiken mahdollisen valon, joka entisen metsän suunnasta meille tulee.

   Poista
 19. Iso muutos on tapahtunu teillä valon suhteen puutarhassa. Huavat ois pitäny kaulata ennen kuatamista, on se sen verran ärhäkkä levviimään juurillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnan kilpailuttama urakoitsija laittoi muutamassa päivässä puuston nurin. Eivät yhtään eritelleet, mitä kullekin puulle tehdään. Eiköhän niistä haavantaimista väsyttämällä jollain aikavälillä eroon päästä.

   Poista
 20. Mukavaa, että sait valoisamman pihan. Valo on niin tärkeää. Nytkin on ihanaa kun aurinko vähän paistaa.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!