sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Sukkia ja vähän langoistakin


Viime aikoina puikot eivät ole viuhuneet kovin ahkeraan tahtiin, mutta jotain valmista sentään olen saanut aikaan.

Niina Laitisen Villasukkien vuosi -kirjasta tein nyt toiset sukat eli kuvan Levottomat. Ohjeessa sukat kudotaan Novitan Venlasta 2,5 puikoilla. Kokemukseni mukaan Niina Laitisen sukista tulee ohjeen mukaisesti tehtyinä minulle liian tiukat. Kauniin mallineuleen vuoksi en halunnut lähteä silmukkamääriä muokkaamaan ja toisaalta halusin käyttää omista varastoista löytyvää lankaa. 

Toteutin sukat paksummalla Novitan vihreällä Juhani-langalla, jota normaalisti kudotaan 3,5 - 4 puikoilla. Käytin kolmosen puikkoja ja muuten seurasin ohjetta. Hyvät tuli. Eivät kiristä, mutta eivät myöskään ole liian löysät. Malli näyttää vaikealta, mutta sitä se ei ole. Kirjassa on selkeät ohjeet ja kuvio rakentuu lähinnä lisäyksistä, kavennuksista ja oikeiden silmukoiden takareunasta kutomisesta. Muutama virhe näihin sukkiin taas tuli, vaan enpä ryhtynyt purkamaan. Kerrosrivilaskuri oli kätevä apuväline. Muuten vaikkapa jääkaappitauko tai television seuraaminen olisi sotkenut kuvion aika tehokkaasti.


Yleensä kuvaan tekeleeni vasta sitten, kun ne on täysin valmiit päättelyjä myöten. Näiden marjapuuron punaisten sukkien kohdalla tein poikkeuksen, sillä takuuvarmasti toinenkin sukka valmistuu. Todennäköisesti jo tänä iltana, jolloin tätä postausta kirjoitan. Monia kutojia vaivaa yhden sukan syndrooma eli se toisen valmistuminen jää joko kokonaan tai ainakin siirtyy kaukaisuuteen.

Malli on helppo ja nopea. Bongasin kuvan netistä, jossa siitä puhuttiin korinpohjaneuleena. Laskin kuvasta silmukat ja toteutin 12 per puikko silmukkamäärällä sukat seuraavalla ohjeella:

1-6 krs: 3 o, 9 n
7-8 krs: kaikki oikein
9-14 krs: 6 n, 3 o, 3 n
15-16 krs: kaikki oikein 


Jämälankasukkaprojekti jatkuu edelleen ja varmaan tulee jatkumaan hamaan loppuun saakka, sillä uusia jämälankakeriä syntyy tasaiseen tahtiin. 

Käytän jämälankasukissa vaihtelevasti kahta eri menetelmää. Toisinaan punnitsen lankakerät ja jaan ne sitten kahdeksi suurin piirtein samankokoiseksi keräksi. Toisinaan taas teen samanaikaisesti molempia sukkia, jolloin toiseen sukkaan otan langan kerän alkupäästä ja toiseen kerän loppupäästä. Liukuvärjätyissä sukissa tämä ei aina toimi, jos haluan värit kohdilleen kummassakin sukassa. Silloin täytyy varautua langan tuhlaamiseen, sillä yhteneväistä aloituskohtaa varten joutuu langasta etsimään sopivaa kohtaa ja leikkaamaan mahdollisesti ylimääräisen kokonaan pois. 


Välityönä väkersin naapurin keskimmäisen pojan kesällä keskosina syntyneille kaksospojille pienet villasukat. Ihan kuvittelin turkoosin kerän riittävän molempiin sukkiin, vaan niinhän siinä kävi, että toisen parin jalkateriin täytyi käyttää sävyyn sopivaa raitalankaa. Saatuani sukat valmiiksi luin, että Novita on ottamassa turkoosin sävyyn uudelleen tuotantoon. Vielä en ole sitä kaupassa nähnyt, joten turhan pitkään olisin saanut lisälankaa odotella.


Yritän vastustaa lankahyllyjä ja tarjouskoreja, sillä aina niistä kerä tai pari kotiin kulkeutuu. Lankaholismia on näköjään vaikea parantaa, mutta toisaalta on kiva, että aina kotivarastosta löytyy sopiva lanka tai väri uusien innostusten toteuttamiseen. Sain vihdoin sentään siivottua ja inventoitua lankavarastot. Siitä on ollut sen verran apua, ettei sentään ihan holtittomasti tule uusia lankatulluja kotiin kannettua.


Myös jämälangat lajittelin ja kerin nätimmin kerille. Punnitsin kerät ja merkkasin niihin kunkin painon pienellä paperilapulla. Alle 10 gramman kerät ja langat, jotka syystä tai toisesta eivät miellyttäneet, vein paikalliseen päiväkotiin. Soitin toki sinne ensin ja kysyin, onko heillä langoille käyttöä. Ottivat mielihyvin vastaan. Vein samalla runsaasti myös muuta askarteluun sopivaa materiaalia, jota minulle on vuosien aikana kerääntynyt mm. tekemäni vapaaehtoistyön puitteissa. 


Moni varmaan ihmettelee, miksi käytän lähes kaikkiin neuleisiini Novitan lankoja (no, enpä paljon muuta kudokaan, kuin sukkia ja tumppuja, joissa villasekoitelanka on paras valinta). Törmään usein keskusteluihin, joissa moititaan Novitan lankoja. Että niissä on solmuja ja lanka on huonolaatuista. Minulle on kuitenkin osunut vain ja ainoastaan hyvälaatuisia lankoja. Yhden kerran on lankakerässä ollut solmu keskellä. Teknisistä syistä ne ovat mahdollisia ja niistä varoitetaan vyötteissä.

Tykkään käyttää Novitan lankoja ja erityisesti 7veikan vahvuus on minun käsialaani sopivaa. Novitan lankoja on helposti saatavilla ja niiden hinta-laatu -suhde on minusta hyvä. Pidän erityisen tärkeänä sitä, että Novita on suomalainen ja suomalaisia työllistävä yritys. 7veljestä ja Nalle -langat valmistetaan Korialla. Lankoihin käytettävä villa tuodaan Englannista ja Etelä-Amerikasta sekä jonkin verran myös Norjasta ja Falklandinsaarilta. 

Eettinen ja kotimaista työtä tukeva ostaminen tuntuu olevan äärimmäisen vaikeaa. Aika usein tässäkin asiassa tuntuu, että jos kumartaa toisaalle, samalla pyllistää toisaalle.
 

47 kommenttia:

 1. Kaunis malli Levottomissa sukissa!
  Jämälankasukkiin, toiseen sukkaan lanka kerän alkupäästä ja toiseen kerän loppupäästä, tämän idean nappaan!!
  Kaksospoikien pieniä varpaita lämmittää suloiset sukat <3

  Iloista palmusunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa, sasmoin sinulle iloista palmusunnuntaita! Pari pikkulapsiporukkaa on jo käynyt virpomassa.
   Levottomia oli mukava kutoa, vaikka ohjetta olikin seurattava herkeämättä.

   Poista
 2. Vai ei oo muka puikot viuhunu!? Sukkiahan on valamistunu taas ku liukuhihinalta. Hianon näköösiä nua jämälankasukakki. Monta paria kerkiät viälä näillä lumilla tikuta. Lunta ku tuloo koko aijan lisää, ettei vaa pääsisi vähenemähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säätiedotukset eivät kovin paljon kevättä odottavan mieltä kohenna. Paras siis jatkaa villasukkien tikuttamista.

   Poista
 3. Vautsi mitä sukkia! Tuo koripohja tekniikka näyttää mielenkiintoiselta. Ihanat sukat pikkuisille! Tuo sukkamalli taitaa olla paras pienille jaloille, pysyvät parhaiten jalassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korinpohjamalli on todella helppo ja sitä kutoo nopeasti. Vauvansukkaohjeen löysin netistä. Tein varret reilun mittaisiksi, jotta siksikin pysyvät paremmin jalassa.

   Poista
 4. Kauniita sukkia! Korinpohjamalli on hauska, ihanan simppeli idea, joka kuitenkin näyttää vaikeammalta.

  Ilmeisesti Korialla tehdään vaan yksiväriset Novitan langat, koska monivärisiin siellä ei ole laitteita. Hieno juttu kuitenkin, että suurin osa on täällä tehty. Nythän Novita julkaisi tiedon, että heidän lankojaan aletaan syksyllä myydä John Lewis -tavarataloissa ja verkkokaupassa. Suomalaisuus ja luonnonmukaisuus on kovassa huudossa ulkomailla: )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Korialla valmistetaan vain yksivärisiä lankoja. On sekin kuitenkin parempi, kuin että kaikki langat tuotettaisiin ja tuotaisiin muualla.
   Enpä tiennytkään, että Novitan lankoja ryhdytään myymään myös muualla. Kannatettava aluevaltaus.

   Poista
 5. Onpa mahtavan hienoja sukkia! Olet kyllä taitava!
  Novitan 7 veljestä-lankaa minäkin pääasiassa käytän ja olen ollut ihan tyytyväinen.

  Hyvää palmusunnuntaita Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piipe, hyvää palmusunnuntaita sinullekin!
   Novitan 7veikka ja Nalle-langat ovat hyviä eritoten sukkiin ja tumppuihin.

   Poista
 6. Ollaanpa siellä oltu ahkeria, vaikka muuta väität! Käytän paljon Novitan lankoja ja vien niitä anopillekin sukkien tekoon. On hyvä, että saa ostettua Suomessakin tehtyä lankaa. Hyvää kesäaikaa ja pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeviregina! Kutominen on mukavaa ilta-ajankulua, kunnes lämpimät illat vievät pihamaalle.

   Poista
 7. Aivan ihanat nuo vihreät sukat, tosi kaunis kuvio. Minulla sukkien neulominen kuuluu talveen ja se jää valon lisääntyessä, kun kaikenlaiset kevätpuuhat tulevat tilalle. Novitan lankoja minäkin olen enimmäkseen käyttänyt, sillä niitä saa helposti joka puolelta. Muita lankoja tänne saa vain netistä tilaamalla ja olen niin vanhanaikainen, että pitäisi ensin nähdä ja kosketella lankaa, ennen kuin sen voi ostoskoriinsa lisätä. Hyvää Palmusunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri, Levottomat on tosi ihastuttava malli. Kevään edistyessä kutominen väkisinkin vähenee, kun elämä siirtyy enenevässä määrin ulkosalle ja kädet ovat jatkuvasti mullasta mustat.
   Minustakin on tärkeää saada tunnustella lankaa ostopäätöstä tehdessäni. Myös lankojen hyvä saatavuus on tärkeää. Jos niiden perässä joutuu ajelemaan pitkiä matkoja, innostus loppuu.
   Hyvää palmusunnuntaita sinullekin!

   Poista
 8. Oi mitkä herkut nuo vihreät Levottomat! Malli tosiaan näyttää älyttömän vaikealta. Todella tasaista käsialaa, upeat!
  Hyvä kun kerrot tuosta työllistämisestä ja langan alkuperästä. Itse asiassa minullekin on usein 7 veikkaa ollut juuri mieleistä neuloa. Toivoisin vielä, että käyttäisivät kotimaista villaa. Mutta tämä on aihe, jota yksi lankavalmistaja ei ehkä voi ratkoa - tai ehkä voisikin. Villat heitetään usein lammastiloilla ihan roskiin, villan jalostusta ei meillä ollenkaan harrasteta samassa määrin kuin vaikkapa Brittein saarilla, missä on vaikkapa suuri kokolattiamattoteollisuus ja oikein lammasrodut, joiden villa on nimenomaan sopivaa mattoihin jne. Kunpa Suomeen tulisi jokin taho tai projekti, joka ajaisi ja edistäisi suomalaisten lammasrotujen villan käyttöä!
  No juu, eksyin paasaamaan :-D Mahtava sukkatehtailija kyllä olet. Villasukka on sellainen vaate, joita aina tarvitaan ja niitä myös kuluu. Ei nyt ehkä ihan sinun tuotantotahdissa, mutta kumminkin ;-) Ihanaa että niiden tekemisen perinne näin elää ja jatkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Levottomat ei ole vaikea malli, mutta ohjetta täytyy kyllä seurata tarkasti. Ohjeessa oli sen verran vaihtelua, ettei yksityiskohdat painuneet muistiin.

   Novita käytti hetken aikaa kotimaista villaa, mutta on nyt luopunut siitä saatavuus- ja hintaongelmien vuoksi (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkeli-1.220151). Uudessa Pohjola-langassa käytetään kotimaista villaa. Täysvillalankaa on edelleen kuulemma saatavissa, mutta ilmeisesti sen löytäminen vaatii hiukan vaivaa ja sukissahan täysvilla ei kestä yhtä hyvin, kuin sekoitelangat.

   Saa ja pitääkin paasata. Mihinkään ei tule koskaan muutosta, ellei kukaan koe intohimoista tarvetta tehdä jotain.

   Äitini on pitänyt suvun villasukissa, mutta nyt hänen kuntonsa ja ikänsä vuoksi velvollisuuden on aika siirtyä muille. Olisikohan minun aika astua remmiin.

   Poista
 9. Jälleen kauniita sukkia ja tuo vihreä väri ja malli on ihan karkki.
  Tässä kyllä olisi ehkä ollut aikaa kutoa, mutta kyllä se niin on, että.....
  täällä ei vain ole tuo innostus noussut ajatuksen astetta pidemmälle.
  Hyvää palmusunnuntaita teille ja Juusolle rapsut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus kuullut sanonnan, että "väkisin ei synny muuta kuin kusipäisiä lapsia". Ei ehkä paras sanonta, kun kyseessä on villasukkien kutominen. Vaan niin se on, että väkisin ei kannata itseään saada mitään tekemään. Työssä kuin työssä pitää olla ilo ja into.

   Kiitos Molley, samoin sinulle hyvää palmusunnuntaita. Juuso säikkyy jatkuvia ovikellon pimputuksia, kun virpojat käyvät ovella. Onneksi Juuson säikkyminen on tilapäistä ja jo hetken kuluttua se palaa ovelle katsomaan, kuka siellä kulloinkin on käymässä.

   Poista
 10. Keväänvihreät sukat! Wau! Taas eilen toesin, että lahjussukkalaatikossa täytyy olla reilu varasto. Jymyn handlerit viettivät koko pitkän päivän viileässä näyttelyhallissa ja villasukat olisivat olleet tarpeen ja kiva muisto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä olisikin kiva ja käytännöllinen muisto: jakaa itse tekemiään villasukkia näyttelyhallissa vuoroaan odottaville. Taatusti antajaa muistettaisiin lämmöllä, joka lähtee ihan varpaista saakka.

   Poista
 11. Ihania sukkia♥ Minä en varmaan koskaan lakkaa hämmästelemästä millaisia sukkia sitä ihmiset pystyykään loihtimaan, toinen toistaan upeampia kuvioita:) Mukavaa palmusunnuntaita♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa palmusunnuntaita sinullekin!
   Eikö olekin hienoa, että jokainen meistä on jossain asiassa taitava ja osaava. Taitaa olla mahdotonta, että jokainen osaisi kaikkea.

   Poista
 12. Ihastuttavia sukkia - nuo ensimmäiset ovat huippuhienot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ingi!
   Vihreiden Levottomien kutominen oli mukava matka uuden mallin parissa. Luultavasti teen toiset samanlaiset. Malli ei ollut vaikea, vaikka sitä ei telkun katselemisen ohessa voinutkaan tehdä.

   Poista
 13. Hienoja sukkia. Novitaan olen ollut minäkin tyytyväinen, ihan samoja pettymyksiä on tullut muidenkin valmistajien langoissa. Novitassa on helppo saatavuus, siitä tykkään minäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Jos lankoja joutuu odottelemaan nettikaupasta päivätolkulla tai kiertämään kaupasta toisee lankoja löytääkseen, hiipuu into tekemiseen aika äkkiä. Helppo saatavuus on tärkeä asia.

   Poista
 14. Ihania sukkia neulot! Mummot on meijätkin sukissa pitäny ennenmuinoin, Onneks on vielä niitä sukkia varastossa.
  Kotimaisuus ois tärkii kaikissa asioissa, jos mahollista. Miulla on semmonen kuva, kerihtiminen on työläs homma joka pittää tehä. Ja tehtaat on kranttuja villan suhteen, hintakin ihan minimaallinen työhön nähen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatavuuden lisäksi hinta oli syynä tuossa Novitan kotimaisesta villasta luopumispäätöksessä. Syytä on meissä kuluttajissakin, kun ei olla valmiita maksamaan siitä kotimaisuudesta.
   Vielä en ole mummu, mutta mummun velvollisuudet valuvat vähitellen minulle.

   Poista
 15. Todella kauniit nuo vihreät sukat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihakeiju! Levottomat-sukkia oli myös tosi mukava kutoa.

   Poista
 16. Paljonko on paljon, jos nuo on vähän :) aivan upeita neuleita.
  Koettanut olen vähentää langanloppuja, mutta en malta tehdä kuin vain tavallisia sukkia.
  Sulla on kyllä kauniita lankoja!
  Novitan lankoja minäkin käytän, ne kestää yleensä. Parit sukat olen kumminkin saanut hajalle ja laittanut roskiin. Joissakin oli jotain ohuempaa lankaa kuin Nallea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emilie, hyvä kysymys. Vuosi sitten keväällä sukkasumma oli moninkertainen. Ehkä vertaan siihen.
   Omassa käytössä testaan tekemiäni sukkia. Vanhimmat käytössä olevat ovat 7-vuotiaat ja moneen kertaan koneessa pestyt. Hiukan ovat jo nuhjaantuneet, mutta yhä hyvät. Päivittäin käytän villasukkia, mutta toki useammat kiertävät käytössä.

   Poista
 17. Oletpas tosiaankin saanut aikaiseksi vaikka mitä, ihanat vihreät sukat, söpöt pikkusukat ym. Novitan langoista on hyviä ja huonoja kokemuksia, eniten harmittaa ne valkoiset muovit jotka on kehrätty lankaan. En tiedä johtuuko värjäyksestä vai mistä kun mielestäni harmaa karhee ja valkoinen nitisee, kaikki muut värit olleet hyviä. Kestäviä ovat kuitenkin olleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se valkoinen muovi on varmaankin polyamidia, jota lisätään villalankaan kestävyyden vuoksi. Polyamidi on muovia. Siitä ei mihinkään pääse. Toisaalta pelkästä villasta neulottu sukka ei käytössä kestä. Polyamidia lisätään myös muiden valmistajien sukkalankoihin. Novitan langoissa olen huomannut, että perinteinen 7veikka on pehmeämpää, kuin Eerot, Aapot ja Juhanit, joita myydään usein markettien kampanjatuotteina. Niissä on enemmän karkeutta ja jouhimaisuutta.

   Onneksi langoissa on tänä päivänä niin paljon valinnanvaraa ja tarjontaa, että varmasti kaikille riittää mieluisaa lankaa.

   Poista
 18. Ihania sukkia jälleen ja paljon! Tuon fuksian mallin nappaan, jos sopii, joululahjasukkiin piakkoin. Solmuja on kaikissa langoissa, se harmittaa kovin. Tilasin Lankavasta ohutta Alizen raitasukkalankaa, solmuja oli sielläkin, lanka on muuten ihanan juoksevaa kudottavaa.

  Tuon Villasukkien vuoden hankin myös johdatuksestasi ja pian minulla on aikaa toteuttaa mallejakin, uskon.

  Ihanaista Pääsiäisen aikaa ystäväni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta mallin saat napata. Se ei edes ole minun keksimäni, enkä lähdettä sille löytänyt.
   Villasukkien vuosi -kirjassa on hienoja malleja. Eiköhän kutominen onnistu, kun joudut jalkaa lepuuttamaan. Onpa jännää nähdä, millaisen pinon saat aikaan.

   Aurinkoista pääsiäistä sinullekin!

   Poista
 19. Kauniita ovat taas kutomasi sukat, upeat nuo levottomat! Minun pitäisi myös muistaa tehdä kahta sukkaa rinnakkain, koska totta on, että helposti uuvahtaa ja toinen jää roikkumaan keskeneräisenä. Jos vielä silmukkamäärää on pitänyt jostain syystä muutella, saa helposti kaksi eri kokoista ja joutuu pian purkuhommiin. Se se vasta on turhauttavaa. Kiva, kun olet tyytyväinen Novitan lankoihin ja muutenkin laajensit omaa tietämystäni, asun nimittäin Korialla ja myymälä on ihan kotinurkilla:) Usein itse kelpuutan 2-laadun säkkilangatkin, ovat halvempia ja niistä tulee kelpo sukkia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin sitten oikea aarreaitta ihan kotinurkilla. Mitenkähän minut saisi pysymään sieltä poissa, jos moinen tilaisuus omalta kylältä löytyisi.
   Olen ihan tyytyväinen Novitan lankoihin. Kuten sanottu, niissä on hinta-laatu -suhde kohdallaan. Joutuisin ajamaan aika kauas, jos muiden valmistajien lankoja haluaisin. Netti tietenkin on aina olemassa, mutta mukavampi hypistellä lankoja kaupassa ennen ostopäätöstä.

   Poista
 20. Hienoja sukkia olet tehnyt ja tosi monet! Minä neulon satunnaisesti, lähinnä sukkia ja lapasia lapsille ja itselleni, ihan perusmallilla. Mies ei villasukista niin välitä.:) Hyvää pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perusmalli on hyvä malli ja niitä minäkin eniten teen. Vaihtelen vain värejä. Sitten välillä tulee tunne, että nyt pitää saada vähän haastetta ja silloin kaivan jonkun hyvän ohjekirjan, joita onneksi on viime aikoina ilmestynyt yksi toisensa perään.
   Hyvää pääsiäisviikkoa sinullekin!

   Poista
 21. Olet kyllä ollut ahkerana. Upeita sukkia <3 Minullakaan ei ole Novitan langoista ollut pahaa sanottavaa. Tosin, nythän en ole moneen vuoteen enää pystynyt neulomaan. Nyt tosin tuo silmäongelma on ollut selvästi parempi, joten ties vaikka alkaisi jo onnistumaan :) Mukavaa uutta viikkoa Sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsityöt ja villasukkien kutominen on tänä päivänä niin suosittua, että varmasti saat sukkia oman perheen tarpeeseen ilman, että niitä pitää itse tehdä.
   Aurinkoista pääsiäisviikkoa sinulle!

   Poista
 22. Olet taas kovasti ahkeroinnut.
  Niin kauniita sukkia ja monen kokoisia.
  Rauhallista Hiljaista viikkoa sinne teille.

  VastaaPoista
 23. Mahtavat sukat!
  Nuo vihreät ovat vallan mykistävät...

  Ihanaa kevätviikon jatkoa!

  VastaaPoista
 24. Kauniita sukkia ja nuo vihreät Levottomat ovat tosi hienot. Seiskaveikalla kudon minäkin hyvin paljon. Tuttu ja turvallinen lanka. Kerroslaskuri on kyllä oiva apuri neulojalle.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!