torstai 15. maaliskuuta 2018

Vetten päällä kävelyä


Pakko myöntää, että tällainen lämmintä rakastava kesäkissa on iloinnut ja nauttinut helmikuun ja maaliskuun alun auringonpaisteisista päivistä. Tiukoista pakkasista huolimatta. Poikkeuksellisen pimeän syksyn jälkeen päivä toisensa jälkeen siniseltä taivaalta loistanut aurinko on piristänyt ja virkistänyt. Ulkona liikkuessa tuntui, kuin omat akut latautuisivat jokaisesta auringonsäteestä. Olen imenyt valoa ja vähän jo lämmittävääkin kevätvaloa itseeni ihan vastaisuuden varalle. 


Täällä etelässä ei talvisin enää ole kovin yleistä päästä järvien ja meren jäälle liikkumaan. Nyt tätä harvinaista herkkua on ollut tarjolla runsain määrin. Oman kylän kolmesta järvestä keskeisimmälle on vapaaehtoisvoimin tehty 4 kilometrin mittainen hiihto- ja luistelurata. Koko järvi on täynnä sinne tänne risteileviä polkuja ja kulkijoiden jälkiä. Sen verran vähän jäälle on lunta kertynyt, ettei ole tarvinnut tarpoa umpihangessa tai haitata hiihtäjien menoa. 


Kyläyhdistys oli rakentanut jäälle napakelkan, joka on ollut etenkin lasten keskuudessa kovassa käytössä laskiaistapahtuman jälkeenkin. 


Ymmärrän hyvin lämpimistä maista saapuneiden turistien kummastelevan, miten ihmeessä voi järven jäällä kävellä. Vaikka tällainen syntyperäinen suomalainenkin hyvin tietää töppösten alla olevan vankkaa jäätä, on silti jotenkin maagista kulkea keskellä järveä ja katsella sieltä käsin samoja rantoja, joilla yleensä seisoo ulappaa tähyillen.


Vesi on kiehtova elementti. Myös talvella ja jäisen kannen alla levätessään. Kuinka mielelläni asuisinkaan veden äärellä. Ymmärrän hyvin, ettei kukaan halua omaan rantaansa vieraita töllistelijöitä sen enempää talvella kuin kesälläkään. Siksi on tärkeää, että vesistöjen rannoille jätetään aukkoja ja yleisiä paikkoja, joita käyttämällä rannattomat ihmiset pääsevät nauttimaan veden tarjoamista mahdollisuuksista.

43 kommenttia:

 1. Minä olen tosi arka menemään jäälle, mutta kyllä kovien pakkasten jälkeen sinne uskaltaa mennä. Varsinkin jos siellä ajellaan autollakin...
  Muutama vuosi taaksepäin kuljetimme siskon poikaa laskettelemaan, hiihtämään ja moottorikelkalla ajelemaan. Kävimme myös pappan kanssa pilkillä meren jäällä ja samalla poikakin pääsi ajelemaan autolla jäällä.
  Jopa kelkalla potkuttelu jäällä oli eksoottista! Hän oli viimeksi lapsena nähnyt lunta.
  Ei me aina muistetakkaan, miten erikoisessa paikassa me täällä maapallolla asustetaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäällä liikkuminen vaatii varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta, joten suotta et jäälle menemistä arastele. Niin se on, että kaukaa näkee paremmin. Meillä on tosiaankin mahtava luonto ympärillämme. Sitä kannattaa arvostaa.

   Poista
 2. Nämä aurinkoiset päivät olet todella tulleet tarpeeseen. Talvikin on muistuttanut jo lähes oikeaa vanhanajan talvea. Muistan, kuinka lapsena, siis ikuisuuksia sitten, tehtiin aurinkoisina maaliskuun aamuina vaarin kanssa potkukelkalla pitkiä retkiä peltoja pitkin hankikannnolla. Aamulla hanki kantoi vielä hyvin yön pakkasten jälkeen, päivemmällä aurinko pehmitti hangen.
  Meren jäälle en ole tänä vuonna vielä ehtinyt, nyt täälläkin on tehty jäälle luistelu- ja kävelyreittejä, jotka ovat olleet suosittuja.
  Täällä Raumalla on tosi vähän vähän vapaata rantaa, minne voi mennä vaikka kuvaamaan merinäkymiä, oikeastaan tiedän vain pari paikkaa, joista toinen on jo Pyhärannan puolella Rihtniemessä. Kaikki muu on yksityistä rantaa tai teollisuuden käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika ihana lapsuudenmuisto, josta tuli mieleen, että olen unohtanut kokonaan potkukelkkailun. Nythän on ollut vallan mainiot potkuttelukelit.
   Harmi, että meren äärelle päästäkseen joutuu reissaamaan pitkän matkan. Usein olen ihmetellyt, miksi Helsingissä Kauppatorin rannan paraatipaikka on varattu autojen pysäköintiin. Siinä pitäisi ehdottomasti olla vaikka katukahvila rannalle asetettuina pöytineen. Mikäs olisi juoda kahvia samalla, kun katselee vesiliikennettä ja laineiden liplatusta.

   Poista
 3. Täälläkin on yritetty nauttia aurinkoisista päivistä aina kun on ollut töiden puolesta mahdollista. Sen tuntee ihan konkreettisesti, että valosta saa energiaa.
  Onpa siellä jäällä tosiaankin ollut paljon kulkijoita, ja ladutkin olleet kovassa käytössä, hieno juttu!
  Ukkeli on innokas kalastamaan joten viikonloppuisin tulee hänen kanssaan lähdettyä mukaan, ei pelkästään ihan ulkoilun kannalta vaan myös saaliinkin toivossa.
  Hienoja ulkoiluilmoja sinne jatkossakin, ja mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taatusti lähtisin itsekin seuraksi kalaan. Mikäs sen parempaa, kuin tuore ja itse nostettu kalasaalis. Meidän lähijärvet ovat kovin matalia ja aika likaisiakin. Niiden tilaa on parannettu mm. nostamalla roskakalaa, mutta edelleen kunta käyttää lähintä järveä likaveden ylijuoksutukseen. Surullista.

   Aurinko on tänäänkin paistanut täydeltä terältä, mutta vapaapäivä on kulunut siivouksen merkeissä. Välillä näinkin. Oikein mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
 4. Aurinkoinen kevät/talvi päivä jäällä on ihana, mutta nyt täytyy kyllä sanoa, että alkaa pikkuhiljaa riittämään tätä ja voitaisiin siirtyä jo seuraavaan vuodenaikaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä talvi alkaa jo väsyttää ja katse on kaiken aikaa suunnattu kohti kevättä. Yritän sinnikkäästi ajatella, että pian se kevät tulee ja varmasti tuleekin.

   Poista
 5. Tiälläkin on nautittu auringosta. Meilläkin on kyläyhistys aukassu luistelu reitin, pumppasivat vettä jiälle ja saivat hienon radan luistelijoille. Välillä ol niin liukas, jotta suksilla ei voinu mänemistä ensinkään siihen. Hiihtokelit on ollu mainiot! Vuos sitten 15.3. nähtiin ensimmäinen lokki meijän järvellä. Nyt on mietitty, mihin nää kaikki veit soppii kuhan käyp sulamaan. Järvessä ves on korkiilla jo nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapa tosiaan nähdä, minne kaikki vedet sulamisen aikaan menevät, kun jo syksyllä joka paikka tulvi. Viikolla plussakelien aikaan asfalttiteillä oli täällä jo nyt valtaisia lammikoita ja kura lensi autolla ajellessa pitkälle tien sivuun.
   Vaan on tämä ollut mukavampi talvi, kuin muutama edellinen. Aurinkoa ja valoa on riittänyt ja se on mukavaa.

   Poista
 6. Kauniita talvimaisemia. Tänä talvena on ollut ilo nauttia lumesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä ollut mukavan valoisa ja "kuiva" talvi. Täällä etelässä yleensä on niin harmaata ja rapa roiskuu.

   Poista
 7. Ihanat kuvat! Valo on tosiaan ollut oikea taivaan lahja, siitä tuntee saavansa virtaa ja toivoa, vaikka muuten meneekin hermo näihin pakkasiin :-D
  Jäällä on kiva avaruuden tunne, sama kuin vesillä. Näkee pitkälle, se on mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kidutan itseäni joka aamu katsomalla Ilmatieteen laitoksen 10 päivän ennusteen ja revin hiuksiani nähdessäni pakkasta päivä toisensa jälkeen. Pakko pitää toivoa yllä ja kurkkia, josko siellä jotain lupaavaa edes jonain aamuna näkyisi...

   Sepä siinä jäällä kulkemisessa varmaan ihastuttaakin; ympärillä on tilaa ja avaruutta.

   Poista
 8. Samaa nautintoa täälläkin harjoitetaan! Aurinko on valtava virran lähde, kun sen säteet yltävät sieluun asti. Meillä voi valita meneekö Isolahden järven jäälle, vai tassuteleeko meren äärelle. Joka päivä käyn jommassa kummassa koiran kanssa nauttimassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin kerrassaan upeat ulkoilumaastot. Niitä olen postauksissasi monen monta kertaa ihastellut.
   Ja todella, aurinko paistaa suoraan sieluun saakka. Välillä ihan pakahtuu, kun tuntuu niin mukavalta.

   Poista
 9. Teillonki loistavat ulukoolumaharollisuuret, eikä tartte peliätä tulevansa karhun tai susien syämäksi. Ei niitä meilläkää iha kartanolla pyäri, muttei kovin kaukanakaa.
  Aurinko sai mut siivoustuulelle, tosi tehokas enerkiapiikin antaja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuuksion kansallispuisto on tässä ihan lähellä ja siellähän ainakin karhuja liikkuu. Tosin siellä liikkuu myös ihmisiä niin paljon, että taitavat kaikki karhut luikkia äkkiä pakoon vähäisenkin äänen kuullessaan. On täällä hyvät ulkoilumaastot. Tosin taloja alkaa olla joka nurkalla, mutta edelleen on kohtalaisen väljää.

   Poista
 10. Viime vuonna sitä harmautta olikin ihan riittävästi. Nyt on kivaa kun on sinistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilastojen mukaan aurinko on tämän vuoden puolella paistanut monin verroin enemmän, kuin koko syksyllä yhteensä. Ei voi olla nauttimatta.

   Poista
 11. Ihana aurinko paistaa täälläkin! <3 Flunssan tähden ei vaan viitsi paljoa ulkoilla. Alkaa pikkuhiljaa pää hajoamaan tähän sisällä oloon, mutta onneksi voi katsella muiden ulkoilukuvia blogeista tai ihan vaan ikkunasta ulos.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, miten harmillista! Toivottavasti flunssasi hellittää pian. Tiedän niin hyvin tuon tunteen, kun kaipaa raitista ilmaa ja seinät kaatuvat päälle, mutta ei vain voi ja jaksa mennä ulos.

   Poista
 12. Upeita on ollut kelit jäällä liikuskeluun! 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä päin tosiaan harvinaista herkkua. Monta talvea on mennyt, ettei jäälle ole ollut laisinkaan menemistä.

   Poista
 13. Kevätaurinko on ihan mahtava voimanlähde! Jäällä on kyllä kiva kävellä. Vähän täällä kokeilimme kävelyä joen jäällä, mutta seuraavana päivänä oli taas padosta päästetty vettä ja se oli noussut jään päälle. Se sitten siitä.

  Meilläpäin tuollaista kelkkaa sanotaan hoijakaksi. Tosin en olen moneen vuoteen nähnyt täällä sellaista. Lapset kyllä semmoisen kyydissä viihtyvät. Itsekin olen joskus kokeillut olla kyydissä ja vauhti on melkoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wikipedia antoi napakelkalle muitakin nimiä, joita olivat hoijakka, pirunkelkka ja hullu hevonen. Kovaa kyytiä napakelkalla tosiaan saa, mutta minulla menee pyörivissä vehkeissä pää liian pyörälle.

   Poista
 14. Erinomainen kirjoitus!

  Jäälle maalta siirtyminen on ollut itselleni herättävä ja vapauttava kokemus, vaikka lapsena jäillä perheen kanssa liikuttiinkin. Nyt teen valinnat itse ja niistä avautuu aivan uusia asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikuisuuden hyviin puoliin kuuluukin ehdottomasti se, että saa ja voi tehdä omia valintoja ja päätöksiä.

   Poista
 15. Ihania kuvia. Napakelkasta muistuu heti mieleeni, kun ala-asteella sellainen saatiin koulun pihaan. Voi kuinka hauska se olikaan <3 Mukavaa loppuviikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menikö maalla yhtä kovaa kuin jäällä, vai tehtiinkö koulun napakelkka myös jäiselle alustalle? Varmasti oli hauskaa, eikä ihan jokaiseen koulupäivään kuuluvaa iloittelua.
   Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 16. Napakelkka. Mitä muistoja se herättikään lapsuudesta. Meillä sitä kutsuttiin. Huimat kyydit sillä sai jos vain vivunvarressa oli tarpeeksi pyörittäjiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vipukelkka kuvaa myös hyvin napakelkkaa. Siinä saa kelkan vauhdinantajatkin reipasta liikuntaa.
   Tabletilla kommentoiminenn käy työstä. Tuntuu, kuin automaattiseen sanasyöttöön olisi tullut jotain uusia elementtejä, sillä millään ei tahdo saada sanoja oikein.

   Poista
 17. Siis kutsuttiin vipukelkaksi. Inhoan tällä tabletilla kommentointia. Sori.

  VastaaPoista
 18. Vesi on ihana elementti, jota ilman en voisi elää! Onneksi mökkimme on järven rannalla. Olehan varovainen siellä jäällä. Monta surullista tarinaa kuultu tänäkin talvena jäihin uponneista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuluneen viikon vesisateet ovat varmasti täällä päin haurastuttaneet jäitä. Tosin nyt on taas pakkasta ihan kunnolla yöllä ja päivällä, joten varmaan jäille voi vielä mennä. Aina jäillä liikkuessa on syytä olla varovainen.

   Poista
 19. Järvenjäällä on jännä kävellä, olen sellainen arkajalka jään suhteen. Mutta nyt on kyllä onneksi niin vankat jäät, ettei niiden pettämisestä ole ollut pelkoa.
  Jään päällä kävelyssä on mieletön vapauden tunne. Sellaista ei koe esim. pellolla tai tiellä kulkiessa. On ihana, että asumme tuhansien järvien maassa. Oikeastaan jokaisella on aika lähellä jokin järvi, josta voi nauttia.
  Ja tuo napakelkka herättää kivoja muistoja lapsuudesta.
  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tottumaton jäillä kulkija, joten kuuntelen asiantuntijoiden sanaa ennen, kuin jäälle menen. Arkajalka siis minäkin siinä suhteessa.
   Jäällä käveleminen tuottaa todellakin jännää vapauden ja avaruuden tunnetta. Kiehtovaa ja jännittävää.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 20. Auringonpaiste saa ihmeitä aikaan.
  On päästy nauttimaan kauniista ulkoilusäistä.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko saa kummasti mielen virkistymään. Tänäänkin paistoi täydeltä taivaalta niin upeasti.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 21. Olimme talvilomalla pilkillä merenjäällä ja siellähän meni jäätie autoillekin. En ole vielä uskaltautunut huristelemaan saaristoon, mutta mieli tekisi. Pääsisi näkemään saaristoa, kun ei ole venettäkään. Mukavaa viikonloppua !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä vasta olisi hienoa kulkea autolla vähän pidemmälle ja päästä sellaisiin saariin, joihin ei välttämättä muuten tule menneeksi. Eräs naapuri kävi katsomassa kalliopiirustuksia kunnassamme olevan järven rannalla. Sulaan aikaan sinne ei tahdo päästä, kun paikalle pitäisi kulkea yksityisen kesämökkitontin läpi.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 22. Nyt on kyllä saatu nauttia hienosta talvesta. :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna, samoin sinulle!
   Pitkästä aikaa on ollut oikea talvi täällä etelässäkin.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!