tiistai 3. huhtikuuta 2018

Haiseeko täällä kissanpissa?


Siivosin kodin pääsiäiseksi, kuten toki teen joka viikko muutenkin. Matot tuulettuivat ulkona auringonpaisteessa ja pölytkin pyyhin huolellisesti. Juuson hiekkalaatikon pesin ja vaihdoin siihen kokonaan uudet hiekat. Silti keittiössä haisi päivä toisensa jälkeen kissanpissalta. Tai ainakin melkein. 

Rento päiväuniasento.

Juuso ei ole koskaan pissinyt sisälle ja mietin, onko vanhuus tehnyt sille tepposensa. Tunnollisesti kissa menee joka kerran kodinhoitohuoneessa sijaitsevalle laatikolleen ja tapansa mukaan ilmoittaa siellä käyneensä äänekkäästi naukumalla. Olemme siivonneet tuotokset hiekkalaatikolta yleensä heti tai ainakin pian huomattuamme Juuson laatikolla käyneen.

Minuako tässä nyt syytetään!

Etsin hajun lähdettä joka paikasta, mutta en vain löytänyt. Välillä sitä ei havainnut laisinkaan, välillä tuoksu taas löyhähti voimakkaana. Pääsiäispäivänä vihdoin tajusin, että maljakkoon keittiön pöydälle asettamani leikkonarsikkikimppu sitä hajua levittelee. Ei se nyt ehkä ihan kissanpissan hajua ole, mutta ei mitään miellyttävääkään.  

Tuli hiki ikkunalaudalla...

Sain leikkonarsissikimpun äidiltä pääsiäisen alla. Täysin nuppuisena kimppu oli varsin vaatimaton, mutta huoneenlämmössä avauduttuaan kukat ovat todella kauniita ja tuovat keväisen tuulahduksen kotiin. Hajua lukuunottamatta. 

Kun oudon tuoksun lähde löytyi, se ei enää niin paljon ärsytä. Piileekö tässä hajutempauksessa taas yksi elämänopetus? Epämiellyttävät asiat muuttuvat vähintäänkin siedettäväksi, elleivät peräti kauniiksi ja hyväksyttäviksi, kun tietää niiden alkuperän ja syyn. Niin tai näin. Narskut ovat ja pysyvät keittiön pöydällä, kunnes lakastuvat.



48 kommenttia:

  1. Voi Juusoa, jota syytetään ja sitten vielä ei ilmastointi toimi ikkunalaudalla ♥
    On muuten jännä, miten joistakin kasveista tulee hajua, jota ei ollenkaan osaa yhdistää. Mulla on kuvernöörinkukka, joka täytyy talvettaa sisällä, ja siitä leviää aika epämiellyttävä valkosipulimainen mutta myös tunkkainen haju, saa aivastamaan. Kerran jos toisenkin olen miettinyt, että jossain on nyt jokin raato... Sama muuten, jos ostaa hajujuustoja, jotka ovat ah niin ihania. Mutta jääkaapin oven avaamisen jälkeen ei aina tajua, mistä se löyhkä leviää etenkin, kun se jotenkin leviää huoneeseen vasta oven sulkemisen jälkeen.
    Narsissit ovat kyllä kauniita, ja aika usein tuoksuvia, ei haisevia. Harmi, että osui kohdalle hajukimppu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuso ansaitsi ja sai anteeksipyynnön. Jotain herkkua on varmaankin hyvitykseksi iltapäiväkahvin aikaan kissalle tarjolla. Vanhakin herrasmies pissii sinne, minne pitääkin. Turha on mamman mitään muuta edes kuvitella. Ikkunalaudan ilmastoinnille ei nyt voi mitään. Aurinko porottakoon ja sulattakoon äkkiä kaiken eilen sataneen töhnän ja tehköön sen äkkiä.

      Kaikki herkullisimmat juustot levittävät jääkaappiin ihan hirveää hajua. Marttojen kikka hajujen lievittämiseksi jääkaapissa on laittaa ruokalusikallinen leivinjauhetta avoimeen astiaan jääkaapin hyllylle. Olen käyttänyt kikkaa ja uskon sen auttavan ainakin vähän. Vai vakaa usko kikkaanko lievittää hajuhaittoja? Juustoista en luovu, vaikka kuinka haisisivat. Sama pätee narsisseihin.

      Poista
  2. Voi ihana Juuso!❤️
    Hyvä, että hajun syy selvisi.😀
    Mukavaa tiistaita!💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä se haju nyt niin hirveä ollut. Välillä löyhähti. Onneksi lähde löytyi ja Juuso on saanut jo anteeksipyyntörapsutukset.
      Mukavaa huhtikuun alkua sinulle!

      Poista
  3. Minulla kävi ihan sama juttu. Kuisti alkoi haista kissanpissalle ja kauan mietin mistä tuoksu voisi tulla, kunnes löysin alahyllylle laittamani ruukun, johon olin syksyllä laittanut narsissin sipuleita ja joka oli alkanut salaa kukkimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että sinäkin löysit syyn, eikä vaikkapa naapuriston kissat joutuneet lahtauslistalle.
      Olisiko narskujen voimakkaan hajun syy, etteivät myyrät tai jänikset niitä puutarhassakaan suihinsa napsi?

      Poista
  4. Juuso on oikein söpö!
    Silloin taannoin kun laitoin sen tasetin, yksi kukka avautui...muut eivät saaneet mahdollisuutta. Sillä se haju oli jotain aivan käsittämättömän hirveää :D Vein koko purkin ulos, onpahan kokeiltu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole ollut vuosiin leikkonarsisseja sisällä, joten enpä osannut arvata niiden "tuoksuvan" vähemmän mukavalle. Kauniita ovat ja nyt jo kovaa vauhtia lakastumassa.

      Poista
  5. Sama huomio oli meilläkin, eikä oo edes kissaa talossa:)) Leikkonarskuthan ne pisti nenään... Annan kanssa olla kunnes lakastuvat, kun ei ne hyt niin kauaa kestä kuitenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Narskut ovat tosiaan jo lakastumassa, joten pitkään ei enää tarvitse hajua ihmetellä. Kissaressu joutui syyttä suotta syytetyn penkille.

      Poista
  6. Voi Juuso-parkaa, häntä epäiltiin syyttä :D. Olen huomannut että maljakossa oleva kukkien vesi alkaa myös aika helposti haisemaan, jos unohtaa vaihtaa vedet tarpeeksi usein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maljakossa seisonut vesi haisee ihan järkyttävälle. Sen olen huomannut minäkin ja siksi vaihdan veden säännöllisesti. Narskujen tuoksu ei ollut samanlaista mädän hajua, mutta ei kyllä niitä miellyttävimpiäkään. Juuso pääsi pälkähästä ja sai mammalta anteeksipyynnön.

      Poista
  7. Voi Juuso sinuako epäiltiin ja ihan suotta.❤️
    Kauniskin voi siis haista ja ei aina hyvälle. Nautitaan siis ihanista keltaisista narskuista jos nyt ei kuitenkaan niin sanotusti kaikin aistein.
    Tänään taas aurinkoinen ihana kevätilma ja nautitaan myös siitä. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi pitänyt luottaa siihen, että vanha herrasmies pissii edelleenkin juuri sinne, minne pitääkin. Juuso tulee saamaan jotain herkkua lohdutukseksi ja anteeksipyynnöksi.
      Narskut ovat ilahduttaneet epämiellyttävästä tuoksusta huolimatta. Nyt ne näyttävät jo siltä, että kohta alkaa niiden matka kohti kompostoria.
      Tänään on tosiaan ihanan aurinkoinen päivä ja eilinen lumimassa on alkanut sulaa. Onneksi.

      Poista
  8. Voi syytöntä Juuso parkaa:) .. annoksen kermaa kyllä ansaitsisit:)♥ Jotkut kukat kyllä haisee ällöttävän pahalle, varsinkin kun ovat jo hetken olleet kunnolla kukassa..samoiten huomasin jouluna että kruunukynttilät haisivat tosi pahalle..minä sitä "sukkahien"hajua kanssa metsästin ja metsästin, kunnes tajuttiin että nuo uudet kynttiläthän ne on mitkä lemuaa..pääsivät kuistille:) Ihanaa alkanutta viikkoa❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huoneenlämmössä monet tuoksut vielä voimistuvat, eikä niitä pääse pakoon mihinkään. Ulkona ei niinkään haittaa.
      Mukavaa viikkoa ja huhtikuun alkua sinullekin!

      Poista
  9. Kerran syytin kans kissoja pissin hajusta talossa. Hajun lähdettä etsiessäni päädyinkin kuivamassa oleviin nokkosiin. Kissat sai synninpäästön ja nokkoset on siitä pitäen kuivattu ulkorakennuksessa.

    Tuo herkkujuustojen dilemma on kyllä paha. Miten niin hyvältä maistuva voi haista niin pahalle? Ongelma ratkeaa syömällä juusto pois jääkaappia hajustamasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissaressukat, joutuvat näköjään syytteeseen hajusta kuin hajusta. Ja ovat kuitenkin varsin siistejä eläinmaailman edustajia.

      Kerran Ukkokulta toi lentokoneessa Ranskasta Munster-juustoa. Katseli koneessa istuessaan syyttävästi kanssamatkustajiaan, kun haju ympärillä oli melkoinen. Vasta kotona tajusi, että omasta salkusta se lemahdus tuli. Vaan juusto oli pahasta hajusta huolimatta kerrassaan herkkua. Nyt sitä saa välillä Lidlistäkin.

      Poista
  10. Olpas hyvä kun syyllinen ol muu kuin Juuso-poika. Meillä ei oo mittään hajuu leikkonarsisit piästelleet. Ihan narsissilta tuoksuu ja miusta se on hyvä tuoksu! Syksyllä valakiit leimukukat pit pistee pihalle, tuoksu ol tos voimakas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ole aiemmin leikkonarsissien haju minua häirinnyt, mutta kenties niissäkin on lajikekohtaisia eroja.

      Poista
  11. Meillä mies oli varma, että minun taimikasvatukseni löyhkäävät. Kesti hetken ennen kuin tajusin, että lapsen kulahtaneet ja läpimärät hanskat haisivat patterilla olleessaan järkyttävälle. Hanskat menivät roskiin, mutta sitä ennen mies sai aika lailla hurjat tuoksut nenäänsä, kun oikein kunnon nuuhkaisulla varmisti, että hanskat ovat oikea hajun lähde. Meillä myös muutamat urheilukengät tuovat järkyttävää hajua. Kyllä se ihmishikikin käy nenään pahasti. Ei se multa tuoksu ollenkaan pahalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli hauska juttu. Voin ihan silmissäni nähdä, miten nuuskit taimipurkkeja ja etsit hajun lähdettä. Märät hanskat ja tumput haisevat karmealta. Hyvin muistan omien lasten yön yli varastoon muhimaan jääneet hanskat. Kun aamulla oven avasi, hyvä, ettei pyörtynyt.
      Multa ei tuoksu pahalta, ei ollenkaan.

      Poista
  12. Kissojen takia en pidä narsisseja sisällä, vaan ovat kuistilla. En siis ole huomannut tuollaista hajua ollenkaan. Täytyy käydä haistelemassa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkona on tilaa ja avaruutta, joten siellä ei hajuja samalla tavoin huomaa, eikä ne siellä haittaakaan. Juuso ei onneksi ole enää vuosiin piitannut kukista yhtään. Pentuna se tapasi kiivetä reunustraakkipuuhun, josta pian tulikin entinen viherkasvi.

      Poista
    2. Nämäkin alkoivat jättämään suurimman osan kasveista rauhaan yllättävän nopeasti ja ilman minun puuttumista asiaan. Pullojukkaparka on ainoa mikä pitää pitää erossa kissoista. Sen lehdet ovat liiaksi heinämäiset. Varmaan vähän sama kuin tuo sinun reunustraakkipuu aikoinaan. Lisäksi chilin taimet ovat jostain syystä suurta herkkua. Paras pitää kaikki taimet erillään kissoista. Narsissit olen pitänyt poissa kissojen ulottuvilta lähinnä varmuuden vuoksi, kun ovat myrkyllisiä. En vielä luota, etteivät niitä maistelisi.

      Poista
    3. Parempi olla liian varovainen, kuin ottaa turhia riskejä. Pullojukassa taitaa olla samanlaiset ohuet, liuskamaiset lehdet, kuin reunustraakkipuussani. Välillä tuntui, että Juuso kiipesi traakkipuuhun saadakseen huomiota. Se teki sen aina, kun keskityimme katsomaan televisiota.

      Poista
  13. Oi voi, onneksi Juusoa lienee hyvitelty kovin tuosta erheestä<3
    Itse syytin meidän kissoja eteisessä olevasta pissan hajusta, kunnes näin, kun yksi rohmea kolli lorotti suoraan ovenrakoon viestiä meidän eunukeille! Saipahan viestinsä perille oikein sisälle saakka:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa noilla eunukkikissoillakin vähän hormonit hyrrätä näin keväisin. Eivät sentään ruiki merkkejään nurkkiin, mutta mieluusti kyttäävät niitä ruikkijoita.
      Toivottavasti sait ylimääräiset hajut pois ovenraosta. Laita sinne vaikka pari narsissia tilalle.

      Poista
    2. Piti vielä sanomani, että Juuso sai pashaa. Tykkää siitä kovasti.

      Poista
    3. Hyvä hyvä. Taavikin tykkää pashasta.
      Hajua tulee kyllä lisää päivittäin, sillä tämä ystävämme on päättänyt kirjoitella ahkerasti... Mutta kyllä hormonit kevät saa liikkeelle ja Leevi jopa juoksi tuon tunkeilijan perään yhtenä iltana, ja se on harvinaista.

      Poista
    4. Leevi meinasi, että mitäs tänne hänen reviirilleen tulet ruikkimaan. Onneksi kissat rauhoittuvat pahimman hormonihyrräyksen helpotuttua.

      Poista
  14. Olen huomannut saman asian. Myös tulppaanit haisevat vanhetessaan. Mutta kyllä meilläkin kukat on saanut olla. Hyvää alkavaa huhtikuuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulppaaneissa enole huomannut tai sitten olen tottunut, kun niitä ostan niin usein. Nytkin on yksi kimppu, joka tosin vetelee viimeisiään. Ehkä pitää niitä taistella.
      Kiitos, samoin sinulle mukavaa huhtikuun alkua.

      Poista
  15. Hyvä, että hajun lähde lopulta selvisi ja Juuso osoittautui täysin syyttömäksi. Lienee saanut emännältä anteeksipyyntönä jotain hyvitystä, kun noin perin onnellisen näköisenä kellii päiväunilla.

    VastaaPoista
  16. Juuso sai nokareen pashaa, josta se tykkää kovasti. Ja tietenkin anteeksipyynnön rapsuttelen kera.
    Onneksi narskujen tuoksu löyhähtää vain ajoittain, joten ihan rauhassa ovat saaneet maljakossa keittiötä kaunistaa. Alkavat jo kalastus.

    VastaaPoista
  17. Olen törmännyt samaan pissanhajuilmiöön, aina ei vedenvaihtokaan auta, mutta narskut viihtyvät onneksi myös ulkona. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei auttanut vedenvaihto, ei. Muuten olisivat päässeet ulos, mutta leikkokukkakimppuna oli ihan nätti keittiössäkin.

      Poista
  18. Minä en edes kuvittele tuovani narsisseja sisälle. Joskus olen kauneuden sokaisemana niin tehnyt ja heti ollut tullut kommentti: "Vie noi halavatun raakut kartanolle, ne haisee". Yritä siinä sitten vedota kauneuden hetkellisyyteen. Juuso on ei taida narsisseista välittää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miesten kommentit ovat toisinaan niin ystävällisiä.
      Juuso ei nykyään välitä narskuista, eikä muistakaan kukista. Ainoastaan kissanminttu saa puutarhassa osakseen huomiota ja välillä aika raisuakin kohtelua.

      Poista
  19. Narskuissa on voimakas tuoksu, en voi tuoda niitä sisälle ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla. Pääsiäisenä jo hetken luulin kuvittelevani pahan tuoksun.

      Poista
  20. Voihan narskut. Onneksi ovat niin kauniita, että tuoksunkin (hajun) kestää :) Mukavaa ja aurinkoista viikon jatkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniita olivat, mutta huomenna pääsevät kompostiin.
      Kiitos, samoin sinulle!

      Poista
  21. Onneksi ei ollut Juuson vika:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut Juuson vika, eikä iso vika muutenkaan.

      Poista
  22. Narsissi on todella vahva tuoksu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin näissä narsisseissa oli voimakas tuoksu, jonka tosin aisti vain ajoittain. Nättejä olivat, mutta nyt jo lakastuneita.

      Poista
  23. Samaa haistelin minäkin pääsiäisenä, että kylläpäs ovat narsissit voimakkaan tuoksuisia! Jännä kyllä, miten ajatukset heittävät kuperkeikkaa, kun hajun lähde paljastuu. :D

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!