sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Tavoitteena jouluruusupehko

Pelaguut kukkivat työhuoneen ikkunalla.

Pari päivää ulkona on tuullut varsin navakasti. Kun samanaikaisesti lämpöasteet ovat päivällä viiden ja kahdeksan asteen välissä, ei kovin lämpöiseltä tunnu. Jos ulkona on tekemistä, ei viileyttä huomaa. Päinvastoin, kottareita työntäessä ja multasäkkejä siirrellessä hiki valuu otsaa pittkin sen verran vikkelästi, että täytyy lisätä työntövauhtia vastatuuleen kuivattaakseen hikipisarat ennen niiden osumista silmiin.

Kevätkirjotähdet täyttävät rinteen.

Heräsin yöllä pilkkopimeään aikaan ja tietenkin ryhdyin ajattelemaan ja pyörimään ja pyörimään ja ajattelemaan. Siinä tilassa on turha houkutella nukkumattia, vaan parempi on joko lukea hetken aikaa tai nousta ylös tekemään jotain. Minä köpötin työhuoneeseen ja ryhdyin selaamaan edellisten vuosien kalentereita. Ihan samanlaisia ilmoja on kevät toisensa jälkeen. Jonain keväänä saattaa olla päivä tai peräti viikko erityisen lämmintä, mutta valtaosa vapuista vietetään +10 asteen tietämillä. Joskus sataa enemmän, joskus vähemmän. Harvemmin laisinkaan.

Sinivuokkoja siellä sun täällä
  
Tuuli on tosiaan pyörinyt pihassa ja pyyhkäissyt kaikki kunnan puolelle pudonneet vaahteranlehdet minun kukkapenkkeihini ja nurmikolle. Isompia nappaan ohikulkiessani, mutta kovin tarkkaan en ole ehtinyt ja viitsinyt pihaa rapsutella. Syksyllä haravoin ulkoilu- ja reippailumielessä viimeisen kierroksen aika myöhään. Heti kevään ensimmäisen ruohonleikkuun yhteydessä kaikki kuivat lehdet silppuuntuvat matojen ravinnoksi ja taas näyttää siistiltä.  

Kukkapenkkeihin taas ripottelin multaa ruskettuneiden lehtien ja korsien päälle. Multameikkaus ei kaikkia paikkoja riittävästi kaunistanut, mutta sateet ovat saaneet viherryksen voimistumaan ja pian mätänevät lehdet ovat muisto vain.

Jouluruusu - Helleborus
  
Kivipellon Sailan mahtavia jouluruusupehkoja on tullut ihasteltua jo useampana keväänä. Mahtavia jouluruusuja on myös Elämää luonnossa -blogin Sylvillä länsinaapurissamme.

Ensimmäiset jouluruusuni istutin ohjeiden mukaisesti puolivarjoiseen paikkaan, jossa vesi ei jää seisomaan. Yksi jouluruusu siinä paikassa edelleen kasvaa, mutta varsin vaatimattomana. Pari kukan ja muutaman lehden voimin se sinnittelee, mutta minkäänlaista intoa runsaaksi pehkoksi sillä ei näytä olevan. Siitä suivaantuneena olen parin viime vuoden aikana istuttanut systemaattisesti jouluruusuja eri paikkoihin. Ihan vain nähdäkseni, missä ne viihtyvät. Tuloksia ei tietenkään näe seuraavana keväänä, eikä kenties sitä seuraavanakaan. Kärsivällisyyttä kysytään tässäkin kokeilussa.

Viime keväänä istutetussa jouluruusussa lehdet meni, mutta nuppu tuli.

Vaan nyt alkaa hissukseen näyttää siltä, että jouluruusu viihtyy aurinkoisemmassakin paikassa. Uskon, että tärkeämpi pointti on huolehtia siitä, ettei jouluruusu makaa seisovan veden kyllästämässä mullassa. Omistani parhaiten viihtyvät ne, jotka ovat kohopenkeissä tai rinteessä. 

Kuten aikaisemmassa postauksessa kerroin, ostin Helsingin Kevätmessuilta yhden tummanvaalean jouluruusun ja kaksi tummaa Double Elleniä. En vielä tarkkaan tiedä, mihin ne istutan, mutta takuuvarmasti niille paikka löytyy. Aion vakaasti istuttaa jouluruusuja niin pitkään, että minullakin on jonain keväänä kunnon jouluruusupehko. Mieluummin useampi, vaan ei nyt ryhdytä liian ahneiksi.

Jouluruusu - Helleborus Double Ellen

Katsoitteko muuten tiistaina TV1:ltä brittiläisen Puutarhan pelastajat -ohjelman? Siinä pihaan istutettiin lukuisia jouluruusuja. Aika huikeita olivat myös runkosaniaiset, joiden lehdistö tuulessa heiluen muodosti vihreän tunnelimaisen katoksen ihmisten päiden päälle. Huikea tosin oli niiden hintakin, sillä viisi runkosaniaista maksoi 2500 puntaa. 

Kunpa näissä pihankohennusohjelmissa olisi seurantajaksoja, joissa näytettäisiin, miltä piha ja istutukset näyttävät puolen vuoden - vuodenpäästä. Ja kunpa tv:n ohjelmistoista päättävät ajattelisivat vähän järkevämmin ja sijoittaisivat puutarhaohjelmat marras-helmikuuhun. Silloin niitä olisi aikaa katsella ja niistä voisi imeä ideoita tulevaan kasvukauteen. Kuka jaksaa istua sohvalla aurinkoisena kevätiltana, kun tintit konsertoivat vihertyvässä puutarhassa ja tekemistä olisi yllin kyllin ulkonakin. No, ainahan voi tietenkin nauhoittaa ohjelmia. Jos nimittäin kevätkiireiltä muistaa. Eiköhän laiteta palautetta ja muutosideoita joka kanavalle.


Ostin messuilta myös vaaleapunaisen hortensian. En vaan kuolemaksenikaan muista, onko se tulppaani- vaiko ruusunnuppuhortensia. Kummallakaan nimellä en löydä netistä mitään. Pelaguita em. nimillä löytyy, mutta ei hortensiaa. Eipä se niin tärkeää ole. Tärkeämpää on muistaa kastella tätä kaunotarta säännöllisen tiheään. Hetkessä sen lehdet ja kukat roikkuvat apeina kohti pöydän pintaa, jos kastelu unohtuu. Yritän hoitaa häntä sinnikkäästi, jotta saisin kasvin ilmojen lämmettyä pergolan pöydälle.


Taas on yksi päivä illassa (siis tätä postausta kirjoittaessani). Tarkoitus oli käyttää vapaapäivä omassa puutarhassa möyrimiseen, mutta sadesää muutti suunnitelmia. Sainpa vihdoin kauan suunnittelemani lämpimän varaston siivouksen alulle. Nyt pitää muistaa hakea rautakaupasta maalipänikkä, jotta seuraavan sopivan sadepäivän tullessa saan seinät sudittua uuteen kuosiin. Ei lopu hommat, mutta hyvin organisoituina kaikille löytyy kyllä aikansa.

Mukavaa viikonloppua ja keväisiä tunnelmia ihan jokaiselle blogiystävälle!

60 kommenttia:

 1. Oi miten kauniita kuvia ja ihania kukkijia! Meillä ensimmäiset kevätkukkijat on nyt noussu muanpinnalle ja aukoot kukkijaan.
  Miulla pyörähti arpajaiset käyntiin, käyhän kurkkoomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kurkkaamassa arpajaisiasi. Ihanat voitot, joita oli ihan pakko lähteä tavoittelemaan.

   Poista
 2. Suloisen värinen hortensia! Minä nauhoitan mainitsemasi puutarhaohjelman. Katson sitten paremmalla ajalla. Onneksi kevät on täällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nauhoittaminen olisi järkevä vaihtoehto. Ohjelmat ovat usein aika lyhyitä, joten niitä voisi sopivassa välissä katsoa useamman putkeen.
   Onneksi kevät on täällä. Sitä on odotettu ja ihanalta se nyt tuntuu.

   Poista
 3. Upea hortensia ja kauniita jouluruusuja <3 Puutarhan pelastajat löytyy myös yle areenasta. Kuvanlaatu nyt on mitä on netistä katsoessa, mutta itselleni aivan riittävä. Minustakin puutarhaohjelmissa pitäisi olla seurantajakso, mutta ei vuoden vaan 2-3 vuoden päästä, kun rempatun pihan omistajilta on mahdollinen uutuudenviehätys ja alkuinnostus menneet ohi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, sehän on Ylen ohjelma, joten Areenasta löytyy.
   Parhaimman kuvan puutarhan kunnosta saisi useamman seurantajakson avulla. Ensin vuoden, sitten 2-3 vuoden kuluttua. Siinä olisi yhden puutarhaohjelman aihe kokonaisuudessaan eli miten voi uusittu/rakennettu puutarha myöhemmin. Kukapa ryhtyisi toimeen?

   Poista
 4. Toivottavasti pihaltasi, kaiken reippaan kokeilusi jälkeen, löytyy pläntti, jossa jouluruusut pulskistuvat ja kukoistavat, minulla ei ole ollut tätä onnea.
  Katsoin kyseisen puutarhaohjelman. Olisiko ollut Allan T:een ohjelma, missä asukkaat näyttivät pihaansa parin viikon päästä, ja kaikilla oli siirtonurmikko keltaisena...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän rinteessä näyttäisi olevan jouluruusulle suosiollinen paikka. Ainakin siinä auringon paahteessa on parhaiten ja pisimpään yksi jouluruusu pärjännyt.
   Ihmiset varmaan ajattelevat, että siirtonurmikko on niin helppoa, ettei sille tarvitse tehdä yhtään mitään. Ei edes kastella. Sääli.

   Poista
 5. Minulla on kaksi jouluruusua. Välillä saattavat näyttää siltä, että heittävät henkensä, mutta seuraavana vuotena kukkivat valtavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät ole jouluruusunkaan vuoden aina samanlaisia. Toivottavasti jouluruususi selvisivät piharempasta.

   Poista
 6. Minunkin jouluruusuni kituvat, en saa niitä kukoistamaan. Samoin alppiruusut, vaikka suojasin niitä jo helmikuusata lähtien. Sitkeästi vielä yritän!
  Olet aivan oikeassa, puutarhaohjelmat tulevat ihan liian myöhään keväällä. Ei olisi enää aikaa istua sisällä, enkä kyllä muista niitä katsoa enää myöhemminkään. Ihania puutarhahetkiä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kevät oli alppiruusuille ja muille ikivihreille ankara. Suojauksesta huolimatta omat alppiruusuni kärsivät enemmän, kuin aiempina vuosina yhteensä.
   Tuskin siinä paljon häviää, vaikka joku puutarhaohjelma jää katsomatta. Vaan talvella olisi niitä aikaa katsella, joten tulisivat silloin.

   Poista
 7. Ihanaa, kunnon jouluruusumaailma, kannatetaan! Toivottavasti unelmasi toteutuu. Kauniita nuo erisävyiset jouluruusut. Tuo hortensia on todella kaunis. Minua masentaa myös tämä jatkuva tuuli ja sade. Ei ole kiva tuolla möyriä jääkalikkana. Upealta kuulostaa kyllä tuo varaston siivous, minun pitäisi tehdä sama autotallille, mutta olen lykännyt sitä jo vuosia (!!). Iloista vappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa vaan, kuinka monta vuotta olen varaston siivoamista suunnitellut. Kuinkahan pitkään menee, että saan sen maalattua. Ainakin tuli heitettyä turhaa kamaa pois ja järjestettyä jäljelle jääneet niin, että tietää, mistä etsiä. Siivoaminen on jatkuvaa. Kun yhden paikan saa siivottua, voikin seuraavasta jo aloittaa.
   Samoin sinulle iloista vappua!

   Poista
 8. Jouluruusuja en ole vielä uskaltanut kokeilla. Rinnettä kyllä olisi jouluruusuille tarjolla. Pioneista aloitin kokeilujeni sarjan vuonna 2011, kun tähän tontille muutimme. Hyvin ja huonosti niille on käynyt, olisiko suhde 60/50 ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että sitkeä kokeileminen kyllä kantaa hedelmää. Aika monta jouluruusua olen onnistunut tappamaan, mutta vihdoin alan päästä niiden tavoista jyvälle - ehkä...

   Poista
 9. Jouluruusuja minäkin katselin messuilla kaihoten, mutta en sitten ottanut kannettavakseni. Oman paikkakunnan puutarhamyymälässä jouluruusut ovat niin minimaalisen pieniä ja silti aika hinnakkaita joten en ole raaskinut ostaa.
  Täälläkin on haravoitu sen minkä sää sallii - ukkeli on sitä mieltä että kaikkea ei tarvitse haravoida, etenkään nurmikkoa jos se on tehty syksyllä. Näinhän se tietysti on, ja kyllähän se ensimmäinen ruohonleikkukierros silppuaa roskat ravinteeksi.
  Tuo hortensia on aivan ihana, pergolan pöydällä ruukussa se varmasti pääsee ihanasti oikeuksiinsa.
  Telkkaria ei tule nykyisin katsottua ollenkaan, varmasti on mennyt moni mielenkiintoinen puutarhaohjelma sivu suun. Strömsö on ainut minkä tulemisen muistaa ja siihen olen aina varannut aikaa.
  Mukavaa sunnuntaipäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupoissa myytävät jouluruusut ovat minimaalisia verrattuna näihin messuilta löytyviin. Ja hinnatkin kovia. Siksi jouluruusuja messuilta aina ostankin, kun minusta hinta suhteessa kokoon on kohdillaan.
   Haravointi on mukavaa ja mukavaa on myös katsella siistiä ympäristöä. Nyt ei vain ole ollut kaikkeen aikaa, joten olen tinkinyt sellaisesta, mikä ei ole pakollista.
   Strömsötä minäkin katselen mielellään, jos vain muistan. Aika usein unohdan avata telkkua ja sitten se onkin myöhäistä. Siksi olisikin mukavaa, että puutarhaohjelmia lähetettäisiin sydäntalvella, jolloin telkun ääressä paremmin ehtii istua.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 10. Sinulla on jo pelargoniassakin nuput,itsellä vasta lisäävät lehtiä ja pituutta talvehtimisen jälkeen, onneksi kevätkaktus kukkiin ja ulkona muutaman krookus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelaguut alkoivat latvomisen jälkeen kukkimaan. Aloitin silloin niille lannoituksen, joten se varmasti auttaa asiaa.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 11. Jouluruusut ovat kevään kuningattaria. Pehkoista ei täällä voi puhua, mutta pienikin kukinta ilahduttaa. Märkyys tappaa jouluruusun helposti, rinne taitaisi olla sille suotuisin paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, jouluruusut ovat kevään kuningattaria. Aina yhtä ihmeellistä, kun niiden nuput ilmestyvät hangen kätköistä. Ja siinäkin olet oikeassa, että pienikin kukinta ilahduttaa. Vaan silti yritän tavoitella sitä unelmien jouluruusupehkoa omassa puutarhassani.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 12. Minäkin olen levitellyt multaa penkkeihin lehtien päälle :) Hyvä kikka. Eipä ehdi katsella puutarhaohjelmia, vaikka mukavia olisivatkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä sitä multaa tarvitse edes kovin paljon laittaa saadakseen siistiä. Pääsee vähemmällä siivoamisella ja mullan alle jäävät lehdet maatuvat tuottaakseen lisää multaa ja ravinteita kasveille.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 13. Jouluruusu tykkää muhevasta multamaasta, jossa on rutkasti humusta mukana. Kosteutta pitää olla, mutta ei seisovaa vettä. Semmoinen lehtimultamaa, kuten lehdoissa tapaa olla, on mieluisinta. Onnea unelman tavoitteluun!

  Multa kuoli kaikki isot jouluruusut siihen kamalaan talveen 2015/2016. Nyt on uusia kasvamassa, mutta muhkeisiin puskiin kuluu aikaa useampi vuosi. Harmitti niin vietävästi, kun tuohon talveen kuoli paljon hellyydellä vaalittuja aarteita, mm. suuret sinikämmenpuskat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo talvi muistetaan tappotalvena varmasti vuosikausia eteenpäin. Minulla ei kovin paljon kasveja mennyt, mutta kasvuunlähtö sinä keväänä oli monella kasvilla hidasta ja kivuliasta.
   Unelmia pitää olla, vaikkapa jouluruusupehkounelmia. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 14. Olipas kivaa luettavaa ja kiitos tv-vikistä. Itse olen tosi huono telkun katsoja, mutta kaikki englantiin ja varsinkin puutarhaan liittyvä kiinnostaa älyttömästi! Ja nyt minäkin ostin Lahden pihapiirimessuilta ison lilahtavan jouluruusun ja istutin vaahteran juurelle suojaan, mutta paisteeseen ja rinteeseen. Varpaatkin pystyssä toivon, että menestyy.
  Tuollaisen hortensian sain viimekesänä ystävältä ja istutin syksyllä maahan ja peitin havuilla talveksi. Nyt näyttäisi lähtevän kasvuun...peukkuja sillekin. Sisällä on roskiksesta pelastettuja hortensioita ja upotin ne vesiämpäriin toipumaan ja aamulla ne oli jo niin terhakoita. Hortensia on melkoinen 'juoppo' ja tarvii paljon ruokaakin ;)
  Iloista sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen istuttanut pari-kolme jalohortensiaa maahan ja aina ne keväisin mullasta nousevat. Vain yhden kerran yksi niistä on kukkinut, mutta onpa kuitenkin kauniin vihreä lehdistö.
   Toivottavasti jouluruususi menestyy ja ilahduttaa sinua kukinnallaan tulevina vuosina. Kasvien kanssa on aina vähän arpapeliä, mutta mitään ei saa, ellei yritä.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 15. Ihana hortensia! Minulla kituuttaavat kaksi valkoista jouluruusua puolivarjossa. Punainen, jonka istutin viime vuonna, on ilmeisesti poistunut keskuudestamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin puolivarjoisan paikan jouluruusuni kituuttaa, joskaan ei onneksi ole kuollutkaan. Uusia jouluruusujani en ole vielä maahan istuttanut. Hiukan hirvittää, joudunko heittämään niille lopulliset hyvästit. Toivottavasti en.

   Poista
 16. Beautiful photos.
  Have a nice sunday
  Greetings from Lisbon
  Maria from
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Maria! I visited you on your blog, there are great pictures.
   I wish you some nice spring days.

   Poista
 17. Kauniita kukkijoita, nyt vähän harmittaa, etten päässyt helsingin messuille, koska Lahden messuillapa ei ollutkaan jouluruusuja myynnissä, tai sitten olivat jo loppuneet. Ja kun niin olin niitä odottanut. Mutta viime vuotinen on hyvin selvinnyt talvesta, joten tuo yksikin ilahduttaa. Keväiset sadepäivät ovat vielä toivottuja, niin keksii hyvillä mielin jotain puuhaa. Toista on sitten, kun on kuukausitolkulla satanut, ei enää jaksa inspiroituakaan. Toivotaan, että nyt saamme viime vuodelta jemmaan jääneet aurinkoiset päivät takaisin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääkaupunkiseudulla Puutarhanikkarit on myynyt näin kevätaikaan suurikokoisia jouluruusuja. Myös Double Elleniä. Varmaan niitä muualtakin löytyy. Sinulla vaan taitaa tulla matkaa tänne pääkaupunkiseudun kukkakauppoihin.
   Toivotaan tosiaan, että tämä kevät ja kesä antaisi runsaasti lämpimiä ja aurinkoisia päiviä ja sopivasti sateisia öitä.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 18. Minäkin tulin juuri sisään pois sateen alta, eilinen päivä ja tämä aamupäivä menivät pihaa kohennellessa. Harmittaa tuo sade, kun piti vielä saada kasvimaa sellaiseen kuntoon, että voi tehdä kylvöt heti kun vähän vielä lämpenee...
  Katsoin kyseistä ohjelmaa ja oli ihan virkistävää, että hinnat kerrottiin. Kotimaisissa muutoksissa ei nykyään ole koskaan budjettia tai hintaa näkyvillä. Olen samaa mieltä siinä, että puutarhaohjelmat voisivat tulla aikaisemmin keväällä, silloin, kun itsekin suunnitelmia mielellään tekee ja silloin voisi tarttua ideoita paremmin mukaan. Nuo saniaiset olivat kuin palmuja, mutta eivät taitaisi Suomen talvea kestää.
  Kaunis tuo hortensia. oma terassihortensiani jäi ruukkuun niin myöhään syksyllä, että ajattelin sen kuolleen ja nakkasin vain tunkioon. Tänään hoksasin, että siinähän on silmuja, joten äkkiä kaivoin sen maahan. olipa päivän piristys:)
  Jouluruusuja olen aina ihaillut, mutta en ole vielä koskaan hankkinut. Haaveita kuitenkin on.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa tosiaan piristävä löytö. Ehkä jatkossa pitää aina nakata hortensia syksyllä kompostiin talvehtimaan.
   Sateella puutarhatouhut eivät ole oikein mukavia. Etenkin multa tarttuu märkänä joka paikkaa. Eiköhän niitä aurinkoisiakin päiviä vielä riitä.
   Taitaisi olla aikamoista rahanhukkaa täällä laittaa runkosaniaisia puutarhaan. Tuskin niitä mistään saisikaan.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 19. Ihania kuvia :) Tosiaan toivoisi, että nuo ohjelmat tulisivat talvella. Nyt ei paljon ole aikaa niitä katsella. Kivaa sunnuntaita Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa kaikki puutarhaihmiset laittaisivat televisioon palautetta. Ehkä sillä tavoin saisimme suunnitelmat muuttumaan.
   Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

   Poista
 20. Todella kaunis ja laaja kirjotähtien "rinnepeitto", suloinen hortensia ja ihana jouluruusu. Minulla yksi valkoinen jouluruusu nököttää kukkimattomana alaspäin viettävässä hapahkossa alppiruusupenkissä. Kasvupaikan olosuhteiden pitäisi siis olla suht' kunnossa, mutta kukinta vaan puuttuu. Lisää kavereita ehkä kaipaisi lähelleen ja niitä on myös kyllä tarkoitus hankkia. Ainakin tuota upeaa Double Elleniä.
  Täällä sataa ja pihatyöt odottavat parempaa säätä.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on satanut nyt koko päivän eli ulos suunnitellut tehtävät jäivät toiseen kertaan. Onneksi tekemistä sisälläkin riittää.
   Double Ellen on ihastuttava. Minulla on sitä vaaleampana jo ennestään. Se on pärjännyt hyvin ja näkyy taas tekevän uusia lehtiä. Yleensä se kukkii muita jouluruusuja myöhemmin.
   Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

   Poista
 21. Talvisin olisi tosiaan ihmisillä enemmän aikaa katsella noita puutarha ohjelmia ja saisi hyviä vinkkejä tulevia kasvukausia varten..eihän ne oikein enää näin keväällä auta, kun osa kevätistutuksista on jo varmasti tehty! Ei sitä tosiaan malta sisällä olla jos on yhtään kaunista ilmaa:) Tuo hortensia on ihana,ihan minun lempikukkia! Jouluruusukin on kaunis! Mukavaa sunnuntaita♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja talvipäivän pimeydessä ja kylmyydessä olisi muutenkin mukava katsella kesäisiä puutarhakuvia.
   Hortensiat ja jouluruusut ovat kauniita. Ja niin moni muukin kukka.
   Sunnuntai alkaa olla illassa. Mukavaa alkavaa viikkoa ja iloista vappua sinulle!

   Poista
 22. Minullakin on se havainto että aurinkoisempi paikka on jouluruusun mieleen. Oma jouluruusuni olisi kukkinut ekana keväänä peräti kolmen kukan voimin mutta kova pakkasyö nuudutti lehdet ja kukat. Elossa sentään on. Kunhan tulee edullisia taimia vastaan niin takuulla jatkan jouluruusumaata suuremmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jo voitto jouluruusun kasvatuksessa, että ne on elossa. Seuraava virstanpylväs on saada kasvi kukkimaan. Toisinaan niitä edullisia taimia löytyy, joten jouluruusumaallasi on paljon toivoa kasvaa.

   Poista
 23. Joku voisi sirotella meidän mökille jouluruusun taimien päälle jotain taikapölyä. Ne vain kituuttavat vuodesta toiseen eivätkä suostu kukkimaan. Ovat puolivarjossa ja penkki koholla ja vähän alaspäin viettäväkin. Koivut siinä vieressä, niin ei todellakaan pitäisi olla liian märkää. En tiedä, miksi en saa niitä viihtymään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan löydät sen taikapölyn, tilaa vähän isompi satsi. Taikapölylle olisi nimittäin runsaasti käyttöä muuhunkin, kuin jouluruusuihin.

   Poista
 24. Minulla ole kolme tavallista valkoista jouluruusua mökillä monta vuotta ja ne kukkivat ihanasti. Kaikki kuolivat silloin yhtenä kamalana talvena. Vähän innostui hiipui, mutta nyt huomasin että täällä kotona on yksi jouluruusu elossa. Tuosta kauniista punaisesta jouluruusustasi tuli taas ajatus, josko kokeilisi...
  Minä katsoin tuon puutarhan pelastajat areenasta. Kummallisia ne runkosaniaiset, jollain puupalikalla piti kiinnittää. Kauniita kyllä.
  Ja on totta että puutarhaohjelmat pitäisi tulla talvella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tappotalvi taisi jättää syvän epäuskon moniin puutarhureihin. Onneksi into kokeiluihin palaa hissukseen.
   Runkosaniaiset olivat tosiaan vähän outoja. Niillä ei ilmeisesti ollut kunnon juuria, joilla ne ankkuroituisivat maahan. Vähän teki pahaa katsella, miten ne tukipalikat naulattiin puun runkoon. Ehkä kasvi ei tykännyt pahaa.

   Poista
 25. Minun onkin mentävä tutkimaan oma jouluruusutilanteeni. Omasi ovat kauniita. Aurinkoisessa ne meilläkin ovat. Ja tekevät hirmuisesti siementaimia sinne tänne juuri siellä lämpimämmässä paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siementaimia, upeaa! Sitten sinun jouluruususi ovat oikeassa paikassa ja selvästi viihtyvät.

   Poista
 26. Ostin vuosi sitten Tampereen messuilta valkoisen jouluruusun ja nyt se näyttää tekevän hurjan määrän nuppuja. Toivottavasti ne nuput kasvavat enenpi vartta tai se koko valkoinen rypäs jää vihreitten lehtien varjoon.
  Valkoinen jouluruusu on talvehtinut todella hyvin ja näyttää tosi rehevältä, mutta ainakin tässä vaiheessa se ei näytä kovinkaan kauniilta ja on hyvin vaikea kuvata. Toivottavasti se siitä vielä kaunistuu. Sinulla nuo värilliset ovat niin kauniita ja olet saanut niitä hyviä kuvia. 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä jouluruusun kukat avautuessaan nostavat päätään terhakkaasti ja varsikin saa lisää mittaa. Nuppuisena kasvi näyttää välillä vähän hassulta, varsinkin jos talvi on kurittanut lehdistöä rankasti.

   Poista
 27. Olen ihan samaa mieltä tv-ohjelmista. Katselisin niitä mieluiten vuoden pimeinä aikoina. Ne toisivat mukavaa piristystä ja olisi aikaa tehdä puutarhasuunnitelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri. Kuka ehtii telkun ääreen istumaan huhti-toukokuun valoisina iltoina. Ei kukaan.

   Poista
 28. Jouluruuspehkot olisivat huippuja. Sen verran hitaasti jouluruusuni kasvavat, että en uskalla kovaa kukkatykitystä toivoa istuttamisen jälkeen. Olen puutarhaan istuttanut kolme lahjaksi saatua jouluna saatua, yhden siementaimen ja yhden itse ostetun. Kolme lahjaksi saatua ovat nykyisin vierekkäin ja yksi niistä ei ole vielä ikinä kukkinut puutarhassa. Pitänee vaihtaa sen paikka, vaikka vieressä näyttää olevan ihan hyvä paikka. Kiitos ohjelmavinkistä. Areena on kätevä, voi katsoa vaikka sadesäällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä olen liian malttamaton, sillä uusimmat jouluruusuni eivät vielä kovin vanhoja ole. Vanhin on kyllä ollut paikallaan useamman vuoden, mutta se vain kituuttaa.
   Areenasta minäkin monia ohjelmia katson. Osa vain poistuu sen verran nopeasti, ettei voi seuraavaan marraskuuhun niitä jättää katsomatta.

   Poista
 29. Tuota multameikkausta täälläkin aktiivisesti harrastetaan!

  Jouluruusut ovat todella ihania! Sen ison jouluruusun kasvupaikka oli täydellinen pakko, rakennusaikana muuta turvallista paikka ei ollutkaan, mutta sepä osoittautui onnistuneeksi ja ilolla olen sen leviämistä seurannut, jopa siementaimia tulee joka vuosi lisää. Vesi ei todellakaan saa kastella jouluruusun varpaita. Meillä on paljon jouluruusuja eri paikoissa ja täytynee sanoa, että tuo navetanvieruspenkki - kuumin koko mäellä, on suotuisin jostain syystä, vaikka sanotaan että jouluruusu on lehtokasvi. Viime vuonna laitoin siihen kolme ranskalaista 'collection'-risteymää kasvuun ja näyttää, että hekin viihtyvät samassa penkissa.

  Kaikkea hyvää jouluruusuillesi ja upeaa kasvua! Voi miten kaunis hortensia!

  Telkkaria en kovin paljoa koskaan katsele, mutta Strömsön puutarha sai minut ihan sekaisin...lapulle piti monta asiaa kirjoittaa ja siemenhankintoja tehdä lisää. Tosiaan, puutarhaohjelmian aika olisi talvella, jolloin on haaveilun ja suunnittelun aika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multameikkaus on oivallinen tapa hyödyntää maatuva lehtijäte ja rauhoittaa kukkapenkeistä nousevat kevätkukkijat. Kaikki tykkää, myös puutarhuri, jonka silmissä meikkaus kaunistaa roskaiset näkymät.
   Ehkä tuo navetanseinusta on sen verran lämmin, että jouluruusuilla on kylminäkin jaksoina sopivat olosuhteet. Jouluruususi ovat kyllä niin ihastuttavan näköisiä ja selvästi tykkäävät asuinpaikastaan.
   Viimeisin Strömsö meni ihan ohi, mutta sen voi toki katsoa Areenasta. Srömsöstä olen tykännyt senkin vuoksi, kun se on suomalainen ohjelma ja siinä otetaan huomioon meidän kasvuolosuhteemme. Toki muunmaalaisiakin ohjelmia on kiva katsella, mutta usein niiden anti jää enemmän unelmoinnin tasolle. Kivojakin asioita voi olla hankala siirtää omaan puutarhaan.

   Poista
 30. Kaunis hortensia!
  Kyseistä puutarhaohjelmaa en ole katsonut, mutta ihmettelin runkosaniaisten hintalappua :O Huh, en edes keksi onko Suomessa yhtään näin kallista kasvia edes myynnissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runkosaniainen taisi brittiläisittäinkin olla enemmän harvinaisuus. Muistaakseni se oli kotoisin Australiasta. Runkosaniaisten hinta lohkaisi puolet pihalle suunnitellusta budjetista. Olisi mielenkiintoista tietää, miten ovat viihtyneet kyseisellä pihalla.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!