tiistai 19. kesäkuuta 2018

Meillä sataa - jippii!


Meillä sataa ja vieläpä ihan kunnolla! Vapun jälkeen vettä on satanut kahdesti, mutta kumpaisestakaan niistä ei paljon kannattaisi sateena puhua. Ensimmäisellä kerralla terassin puupintaan tipahti arviolta viisi pisaraa. Toinen sade oli viikko sitten tiistaina ja silloin pisaroita oli toki enemmän, mutta sinne ne hävisivät kuivaan maahan, kuin se kuuluisa pieru Saharaan.

Nyt vesisade ropisee ikkunaan ja sen ääni on oikea sulosointu korvissani. Sateen tyyli on hyväksyttyä eli ei kaatosadetta, joka valuisi kuivaa maanpintaa myöten ojiin, vaan sopivan rytmikästä lorinaa koko taivaan kattavasta pilvimassasta. Ai, tätä kuivuudesta kärsineen puutarhan puolesta iloitsevan ihmisen onnea. 


Ehkä sateen saapumista edisti eilinen tanssahteluni kasvarin kupeessa hakiessani ensimmäisen maistiaiskurkun. Laji on La Diva ja kurkulla mittaa noin 15 cm. Halkaisin kurkun pituussuunnassa puoliksi ja nautiskelimme satokauden aloittaneen kurkun Ukkokullan kanssa tyytyväisen hiljaisuuden merkeissä. No, ei nyt ihan hiljaisuudessa, sillä ääntä kyllä löytyi. Sen aiheutti televisiossa meneillään ollut futismatsi. 


Tomaatit taisivat olla kurkun kypsymiselle hieman mustasukkaisia. Yksi niistä jäi vähän pettyneenä vilkuttamaan minulle kasvarin avoimesta ikkunasta. Aiempina vuosina kurkuilla on ollut autiopaikka ikkunan äärellä, mutta tänä vuonna vaihdoin puolta tarjoten tomaateille mahdollisuuden asustaa ikkunaseinällä. Tomaateissakin on jo runsaasti raakileita, joista ensimmäisenä näyttävät kypsyvän tummat Indigo Roset.


Tässäpä tämän hetken päällimmäiset ilonaiheet. Kurkut ja tomaatit jatkakoon kypsymistä ja sade sielunrauhaa tuottavaa ropinaansa.

Mukavaa juhannusviikon jatkoa kaikille!
 

38 kommenttia:

  1. Täälläkin sataa! Ei nyt kovin mutta kuitenkin. Hyvää juhannusviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän kuivuuden keskellä jokainen sadepisara on tervetullut. Kiva, että teilläkin sataa.
      Mukavaa juhannusviikkoa sinulle!

      Poista
  2. Jee, niin se sataa täällä meilläkin siis Tampereella ja mikä suloinen sateen tasainen ääni tuolta avoimen tuuletusikkunan kautta tänne sisälle tulvii!
    Viime kesänä tällainen ilonpurkaus olisi ollut kuin kirous, siis vuodet eivät ole veljeksiä!
    Ensimmäinen oman sadon tuote, se kyllä on 👍 eli onnittelut siitä.
    Hyvää juhannusviikkoa teille.....🌹 ja Juusolle tietty....😺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime kesänä kyllästyttiin sateisin ja nyt se otetaan ilolla vastaan. Kyllä voivatkin vuodet olla erilaisia.
      Kurkku oli mitä maukkain, kuten ensimmäiset maistiaiset yleensäkin.
      Kiitos, samoin koko teidän väelle mukavaa juhannuksen odotusta!

      Poista
  3. En ole varmaan ikinä ollut niin onnellinen sateesta kuin tänään. Toivotaan, että saadaan sen verran vettä, että maa kunnolla kastuu.
    Oih, kauden eka kurkku on aina niiiin hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu. Melkein itku pääsi ilosta sateen ropinan kuullessani.
      Eka kurkku oli suurta herkkua. Seuraavatkin ovat jo pian korjattavissa.

      Poista
  4. Meilläkin sataa ja olen niin onnellinen, etten edes sateenvarjoa ottanut, lierihattu toimi sateenvarjona. Kasvarissa onkin nyt mukava puuhastella sateen ropistessa kattoon! Onni on oma sato ja suurempi onni on se ensimmäinen herkku, nautinnollinen, maukas ja itse kasvatettu! Suurin onni on, kun onnen saa jakaa! Varmasti maukas kurkku! Ihanat vilkuttavat tomaatit...meillä vasta kukat avautuvat, mutta kasvu on vahvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sateella onkin tosi mukavaa istua kasvarissa. Siellä voi nyppiä tomaatinvarkaita tai olla nyppimättä. Tunnelma on hieno ja ajankulku hämärtyy. Nyt sade on loppunut, mutta eiköhän sitä vielä lisääkin saada.
      Kiitos ilmeisesti uuden kasvivalaisimen, sillä tomaattini ja kurkkuni ovat vankkoja ja komeita. Pian sinunkin tomaattisi tuottavat herkkuja maisteltavaksi.

      Poista
  5. Käytiin kylillä pyörimässä (auton katsastus) ja Tampereen liepeillä oli kunnon kaatosade-ja ihmiset nauroivat ja hyppivät lätäkoiden yli! Meilläkin on ensimmäiset kurkut syöntikokoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että ihmiset ovat ottaneet sateen ja lätäköt ilolla ja huumorilla vastaan. Radiosta kuulin Tampereella olleen kunnon sademyräkkä.

      Poista
  6. Nyt sataa meilläkin! Jippii!!!
    Voi tätä ilon päivää!
    Viime kesänä ei olisi voinut kyllä kuvitella, että sade voisi enää koskaan tuottaa tällaista iloa. ;)
    Ihanaa sadepäivää Between! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mukavaa, että sadetta on piisannut yltympäriinsä. Kyllä sitä onkin odotettu ja kaivattu. Ihan samaa ajattelin, ettei viime vuonna tällainen sade olisi riemua nostanut. Sää voisi olla hiukan kohtuullisempi tarjonnassaan, vaan iloitaan siitä, mitä saadaan.

      Poista
  7. Sade on kyllä juuri nyt aivan parhautta! Toivottavasti sitä riittää koko maahan, ettei jossain päin jäädä kokonaan ilman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sadetta tosiaan tuli laajalti ja lisääkin saisi vielä tulla. Täällä päin on ollut useita maastopaloja. Onneksi ei kovin suuria kuitenkaan.

      Poista
  8. Meilläkin tulee vettä nyt jo toista päivää peräkkäin ja ihan hyvä että tuleekin, luontokin raikastuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä. Yhden päivän sade ei varmaankaan riitä kaikkea kunnolla kastelemaan, mutta on siitä apua.

      Poista
  9. Myös Pohjois-Savossa sataa! Tai on jo satanut tunnin ajan. JES! Nyt alkaa jo maakin kastua :) Toivottavasti sielläkin saitte tarpeeksi sadetta janoisille kasveille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin tuntuu ympäri maata sataneen. Iltaan saakka ei meidän sadetta lupauksista huolimatta riittänyt, mutta kyllä tästäkin maa jo vähän virkistyy.

      Poista
  10. Onpa kiva että olette päässeet jo sadolla herkuttelemaan, varmasti oli makoisaa kurkkua! Ihana kun tuli tuota vettä, lisääkin saa tulla:) Pieniä ne ilon aiheet välillä on:) Mukavaa päivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisää vesisadetta saisi tulla, mutta tästäkin iloitsen jo kovasti. Pienet on ilonaiheet tosiaan: vesisade ja pieni kurkku.
      Mukavaa päivää sinullekin!

      Poista
  11. Meilläkin on nautittu sateesta. Tummat pilvet ovat olleet odotettuja. Oli tärkeä tuo edellinen kirjoituksesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että tekin saitte viimein vettä. Nyt täällä tuulee sellaisella voimalla, että kaikki pyörii pihassa.

      Poista
  12. Kun lähdin puolen päivän jälkeen töistä, työkaverit kyselivät kauhuissaan, että kai minulla on sadevaatteet etten kastu pyöräillessä. No ei ollut, koska kaivattu sade ja vaikka olin alusvaatteita myöten liti märkä kotiin päästyäni, niin ei haitannut. Ihana kaivattu sade <3 Minä ja luonto kiittää <3
    Mukavaa juhannusviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvoin sade on tuottanut näin suurta iloa, kuin nyt. Liikkeellä olin minäkin, mutta yhtään ei sade haitannut. Kai muistit käydä vääntämässä märistä vaatteista veden kasvien iloksi?

      Poista
  13. Kyllä sade teki hyvää vähän joka kasville.
    Sulla on isot tomaatit.
    Meillä on kasteltu manskoita, onneksi tuli luonnonsade, maa vetää hyvin kun sai esikastelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti sinun tomaattisi tykkäsivät, kuten kaikki kasvit ja me kasvien ystävät.
      Ensimmäisen kerran kasvarihistoriassani minulla on tomaatit jo näin isoja. Namskis!

      Poista
  14. Vau, kurkkumaistiaisia! Meillä vasta kukkivat ja eilen huomasin ekan pienen pienen kurkun alun. Sade on tehnyt hyvää ja se on tullut sopivalla tempolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkkuihinkin on tainnut kesän pikavauhti tarttua, sillä muutamassa päivässä kukista tulee kurkkuja. Ihan huomaamatta. Muista käydä kurkkimassa.

      Poista
  15. Sade oli niin odotettua! Olen kärvistellyt kovan kesäflunssan kourissa ja veden kantaminen on ottanut voimille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa flunssa keksinyt ikävän ajan koitua kiusaksesi. Toivottavasti paranet pian ja hyvä, että sade tuli sinua ja puutarhaasi auttamaan.

      Poista
  16. Enpä muista milloin olisin ollut näin iloinen sateesta😊Hyvää juhannusta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu. Viime kesänä surkuteltiin viileyttä ja sadetta. Nyt sade oli koko alkukesän paras tapahtuma.
      Hyvää juhannusta sinullekin!

      Poista
  17. Meilläkin on satanut useampaan otteeseen pitkin päivää.
    Meilläkin on päästy jo kurkkuja maistelemaan. Tomaatit vasta kukkivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että vettä on satanut sinunkin puutarhaasi.
      Pian tomaatinkukista tulee raakileita ja sitten kypsiä tomaatteja. Siinäpä mukavaa odotettavaa.

      Poista
  18. Hauskaa että koko Suomi riemuitsee kerrankin sateesta, historiallinen hetki 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäpä sen sanoit. Tässä olisi ollut ainesta vähintäänkin iltapäivälehtien lööppeihin tai pääuutisten avaukseksi.

      Poista
  19. Ihana sade kertakaikkiaan! Odotin sitä suuresti ja meillä satoi vain hetken. Harvoin on näin pettynyt, kun sade loppuu!

    Ja kiitos kun jaoit edellisen postauksen. On ihan totta, että meille kaikille voi käydä mitä vaan minä hetkenä hyvänsä. Ja on hurjaa, miten sitä joutuu sairaana ja väsyneenä taistelemaan ihan perusasioista. Tsemppiä hurjasti toipumiseen! Anna itsellesi aikaa ja anteeksi väsymystä, myös ajatusprosessi tapahtumista vaatii aikaa. Ja toivottavasti myös vanhempasi saivat tarvitsemaansa apua! Mukavaa juhannuksen aikaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kesätuulia! Aikaa toipumiseen tarvitaan, samoin tapaturman seurauksien hyväksymiseen ja mieltämiseen. Kaikki tsempit ovat tarpeen ja niistä olen todella iloinen ja kiitollinen.

      Eilinen sade ilahdutti niin puutarhaa kuin puutarhuria. Minustakin sade olisi voinut kestää pidempään, mutta taidamme saada sitä juhannuksen aikaan vielä lisää.

      Mukavaa juhannuksen odotusta ja juhannusta sinulle!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!