perjantai 1. kesäkuuta 2018

Ruusupensaiden kuulumisia

Rosa pimpinellifolia 'Suviruusu'

Talvi on koetellut ruusupensaitani ankarasti. Yksikään ei ole kokonaan menehtynyt, mutta monesta pensaasta iso osa vanhemmista oksista on merkittävästi kärsinyt tai menetetty kokonaan. Oikeastaan vain Valamonruusu on aloittanut kesänsä, kuin talvea ei välissä olisi ollutkaan.

Rosa rugosa 'Sävel'

Jokaisen ruusun alimmat oksat ovat onneksi hengissä ja tehneet lehtiä. Sävel ja Ritausma näyttivät alkuun täysin kuolleilta. Sammalruusu, juhannusruusu ja Viljaminkeltaruusu sekä Norjanruusu ovat myös kärsineet kovasti. 

Annoin ruusujen rauhassa herätä nähdäkseni, onko niissä laisinkaan eloa. Muutama päivä sitten ryhdyin leikkaamaan ruusupensaiden kuivia oksia edeten siten, että napsin pala palalta kutakin oksaa katsoen, tuleeko siinä vastaan eloa. Ei tullut. Oksat olivat aivan kuivia ja kuolleita. Saattaa siis olla, että osa ruusuista ei kuki tänä kesänä ollenkaan.

Rosa pimpinellifolia 'Juhannusruusu'

Kovista kolhuista huolimatta osa ruusupensaista on aloittamassa kukintaansa. Juhannusruusun nupuista ensimmäiset ovat jo poksahtaneet auki. Huomasin sen vasta kuvauskierroksen jälkeen katsoessani keittiön ikkunasta. Olin unohtanut käydä tarkastamassa Pikkupuutarhan juhannusruusut.

Tornionlaaksonruusu - Rosa 'Tornedal'

Tornionlaaksonruusu availee nuppujaan pikavauhtia. Pitäisi aina kuljettaa sopivia saksia mukanaan, jotta voisi nyppäistä kuihtuneet kukat pois. Se kuulemma edistää kukinnan uusiutumista. Harvoin muistan kierrokselle lähtiessäni varustautua sopivasti ja niinpä käytän hätäpäissäni käsiäni ja kynsiäni. 

Joskus ihmettelen, miten monet saavat kyntensä pysymään upeassa kunnossa ja lakattuina. Välillä kaupan kassalla ollessa ihan hävettää näyttää repaleiset ja mustareunaiset kyntensä. Rasvaamisesta ja hoitamisesta huolimatta kesä ja puutarha näkyy käsissä.

Teresanruusu - Rosa 'Therese Bugnet'

Tässä vaiheessa kesää ei onneksi vielä voi sanoa paljon mitään ruusupensaiden suhteen. Annan siis niiden kerätä voimaa ja kasvaa rauhassa. Jolleivät kuki tänä kesänä, kukkivat sitten toivottavasti ensi vuonna. Onneksi ovat elossa ja vihreinä.

Monilla on tänä viikonloppuna koulujen päättäjäisiä ja juhlatilaisuuksia. Onnea siis jokaiselle juhlinnan kohteelle ja mukavaa viikonloppua kaikille!

35 kommenttia:

 1. Jännä, että pensasruusuissa on talvituhoja, vaikka lunta oli paljon ja ainakin perennoille talvi oli suotuisa tällä II/III-vyöhykkeellä. Onneksi vahvat kasvit uusituvat hyvin. Minulla talvituhoja oli ainoastaan ikivanhassa punalehtiruusussa, jonka oksista puolet oli kuivunut. Lopuissa näkyy olevan kirkkaan oranssia ruostetta. Kirvoja lukuunottamatta punalehtiruusua ei ole koskaan aiemmin vaivannut mikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän minäkin vähän ihmettelin. Toisaalta marraskuussa tuli valtaisa lumimassa, joka suli miltei heti pois ja sen jälkeen oli jonkin aikaa kylmää, märkää ja lumetonta. Se on varmasti tuottanut hankaluuksia ruusupensaille. Punalehtiruusu on minullakin ollut aina elinvoimainen ja varsinainen selviytyjä. Ensimmäisen kerran jouduin siitäkin leikkaamaan pari vankkaa oksaa pois. Onneksi vielä jäi jäljellekin. Punalehtisuuruhan kukki viime vuonna valtaisasti, joten sallittakoon hänelle pieni lepotauko.

   Poista
 2. Ruusujen juuret ovat kuitenkin kai säilyneet? Minulla ei ole koskaan pensasruusut kärsineet talvituhoista, mutta lajikkeeni taitavat olla aika varmoja. Hyvä vinkki tuo kukkien leikkaaminen, täytyykin mennä kierrokselle, sillä huomasin Tornionlaaksonruusun olevan jo kukassa.
  Iloisia ja ruusuntuoksuisia päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki ruusut näyttävät olevan alaosistaan hengissä. Hivenen mietityttää, tunkevatko ne uusia juurivesoja, jotka saattavat olla jotain muuta, mitä pitäisi. Tappotalvena kirjoapteekkarinruusu kuoli, muuten ruusupensaat ovat selvinneet aiemmin hyvin.
   Kiitos, samoin sinulle mukavia kesäkuun alun päiviä!

   Poista
 3. Meilläkin talvi näytti olleen vaikea ruusuille. Kaikki ovat kyllä hengissä, mutta paljon on kuolleita oksia. Juhannusruusu ja osa jaloruusuista on kohtapuoliin aloittelemassa kukintaansa.
  Kivaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on sitten pitkälti sama tilanne, kuin täälläkin. Ruusuista tuli kertaheitolla matalia, kun jouduin kuolleita oksia ja versoja niistä poistamaan.
   Juhannusruusu on meilläkin avannut kukkansa ja lisää on avautumassa. Odotan tuulen tyyntymistä, jotta pääsen niitä kuvaamaan.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 4. Kyllähän ne varmaankin selviävät, pidetään peukkuja. Mulla ei ole mitään ruusuja ja olen kyllä moneen kertaan hypistellyt, mutta kun ensin pitäisi olla suunnitelma, mihin ne laitetaan... Mökillä on sentäs juhannusruusu:) Mukavaa viikonloppua<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullahan on sitten se kaunein ja perinteisin ruusu, kun mökiltä löytyy juhannusruusu. Osa ruusupensaistani varmasti selviytyy, vaikka jäisinkin ilman tämän kesän kukintaa. Joka vuosi on aina jokin kommervenkki, mutta onneksi ei kaikilla kasveilla samanaikaisesti.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 5. Voi surku, toivottavasti hartaasti keräämäsi ruusut vielä virkoavat!
  Täällä ei oikeastaan pahoja vaurioita ole, mutta yleensä kovin elinvoimainen David Austin -ruusu 'The Pilgrim', joka yleensä versoo korkealta, päätti lähteä vain maanrajasta kasvuun.
  Kaikkein arin ruusuni on köynnösruusu 'Climbign Cécile Brunner', ja sen ympärillä oli vanha villapaita talven ajan. Ruusussa oli hienoja vihreitä versoja, mutta talvisuojan poistamisen jälkeen nyt toukokuussa tulikin kai liiallinen tuuli tai kuivuus, tai jotakin, ja kaikki versot kuivuivat korpuksi eikä niissä ole enää vihreää kuoren allakaan. Voi möhnä. On jotenkin surullista sekin, että pärjätään ihan kevääseen asti ja siten kato iskeekin. Jälkiviisaana olisi pitänyt höllentää villapaitakäärettä vähitellen.
  Voi vielä toivoa versomista tyveltä, mutta jos tulee juurivesoja, niin ne ovat sitten jotakin ihan muuta.
  No, uutta yritystä kehiin sitten.
  Toivottavasti saat kukikkaan ruusukesän tästä vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain syystä en ollut käynyt blogissasi 1,5 kuukauteen. Kauheaa, sinun kaatumisesi! Ihan kylmäsi kun ajatteli, mitä olisi voinut tapahtua. Onneksi olet jo toipumassa ♥ Toivottavasti toivut hyvin eikä jää pysyviä kiusoja. Onneksi on noita ihania pioninkukkia ja muita, joita katsellessa mieli lepää.

   Poista
  2. Ruusupensaat näyttävät olevan hengissä ja hyvässä kasvussa. Kukintaa ei kaikilla varmaankaan tule. Mietin myös tuota, että jos pensaat pukkaavat juurivesoja, eivät ne välttämättä ole sitä, mitä pitäisi. Sävel ainakin lehtii olemassa olevien oksien alaosista, joten luulisi olevan samaa lajia.

   Aikamoista taiteilua tämä puutarhurin homma, kun pitää kaiken aikaa osata lukea säätä ja toimia sen mukaisesti. Välillä tulee mokia, sille ei voine mitään. Harmittaahan ne. Varsinkin, jos on jostain kasvista kovasti tykännyt ja sen kasvua ehtinyt muutaman vuoden seurata.

   Kompastuin keittiön mattoon, joka on jo pidemmän aikaa varoittanut kääntyvällä kulmallaan. Nyt se sitten lähti syystäkin. Minulla oli aikamoinen onni mukanani, sillä ainekset todella vakaviin seuraamuksiin olivat konkreettisesti läsnä. Voin siis olla iloinen, että tässä istun ja toimin normaalisti. Voisin olla kuollut tai pahasti halvaantunut. Toipuminen edistyy hyvin, mutta pitkään olen neurologisessa seurannassa. Hankaluuksia tulee ylenmäärin ajokiellosta, joka aluksi laitettiin 3 kuukauteen. Tilanne täsmentyy eli päättyy elokuun lopulla tai saa jatkoa riippuen, mitä pääni kuvauksissa ja erilaisissa kokeissa ilmenee. Pelottavinta on se, että tällaisista vammoista saattaa seurata epilepsia.

   Elämä ja terveys on näköjään hiuskarvan varassa. Yhtään en tällaista muistutusta siitä olisi kaivannut, vaan toisaalta pyrin katsomaan eteenpäin ja ottamaan tästäkin opiksi sekä nauttimaan pakollisesta rauhoittumisesta. Puutarha toki huutaa kuivuuttaan, mutta onpa ihana kierrellä hypistelemässä kasveja ja nauttimassa kauneudesta ja lämmöstä.

   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Juhannusruusua pääsee jo tuoksuttelemaan.
   Mukavaa kesäkuista lauantaita sinullekin!

   Poista
 7. Mikähän niihin sinun ruusuihin on talven aikana tullut, minä luulin, että talvi olisi ollut kaikinpuolin hyvä myös ruusuille, samoin kun oli hyvä perennoille.
  Tosin se oksa joka ei Sointu ruususta ollut hangen sisällä oli ihan kuiva. Sointu tekee nyt runsaasti nuppuja ja samoin pieni juuren palasesta lähtenyt juhannusruusu.
  Odotin kovasti Billnäsin ruusun tänä kesänä kukkivan, mutta ei ainakaan vielä näy nupun alkuja. Toivottavasti se vielä joskus kukkii, vai olisiko koko pensas jotenkin outo raakiles.
  Kyllä se vain on niin, että tässä iän myötä työtehoni laskee ja laiskuus nousee.
  Koetahan olla itsellesi armollinen ja anna aikaa toipumisellesi, se on nyt se tärkein.
  Oikein hyvää viikonloppua sinulle ja ihastele niitä ruusujasi jotka nyt kukkivat. 🌷

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kunnon talvi tuli vasta tammikuussa. Sitä ennen lunta satoi ja suli pois ja märän maan ajoittain pakkanen jäädytti lumettomana. Se taitaa olla kaikille kasveille myrkkyä. Joka vuosi joku kasviryhmä on vähän alakynnessä, mutta onneksi ei koskaan kaikki. Eiköhän nuo ruusunikin tuosta tokene.

   Laiskuus on välllä ihan terveellinen ja hyödyllinen ote elämään, vaikka siten moni asia jää tekemättä. Ei sekään ole vaarallista. Olen vihdoin päässyt lepäämisen ja olemisen makuun. Ajoittain kyllä harmittaa, kun kaikki on vähän repsallaan, mutta eiköhän niihin taas myöhemmin pääse pureutumaan.
   Äsken kävin tuoksuttelemassa juhannusruusuja, joten olen siis noudattanut neuvoasi täsmällisesti. Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 8. Ruusut on kyllä niin kauniita ja osa siellä jo kukkiikin..voi sitä ihanaa tuoksua:)♥ On kyllä harmi ettei kaikki ruususi ole talven jälkeen voimissaan, vaan jospa ne vielä intoutuisivat kasvamaan! Minä istutin viime kesänä muutamia ruusuja ja keväällä mietin että näinköhän sieltä maasta alkaa edes mitään nousemaan..vaan niinpä nousi, no ainakin vihreää:) Mukavaa alkanutta kesäkuuta ja ihanaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän kärsineet ruusunikin sieltä maatasosta itsensä taas korkeuksiin ponnista. Näille tappioille ei aina voi kasvattaja mitään, joten ei niitä jaksa kovin kauaa surrakaan. Onneksi puutarhassa on aina jokin kasvi voimissaan.
   Mukavaa, että sinunkin ruususi ryhtyivät kasvamaan ja ilahduttamaan sinua. Toisinaan niille näköjään pitää antaa aikaa.
   Mukavia kesäkuun päiviä ja viikonloppua sinullekin!

   Poista
 9. Sitähän tämä elämä luonnon kanssa on... Osa kasveista jää väistämättä talven jalkoihin silloin tällöin. Se kirpaisee, mutta on kai välttämätöntä :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, elämä luonnon kanssa on välillä aikamoista arpapeliä. Kaipa on kohtuutonta edes odottaa, että kaikki kasvit jaksaisivat joka kesä loistaa ja kukoistaa täydellisinä. Itse kukin vuorollaan ja kuten sanoit, välillä tulee takapakkia oikein kunnolla. Elämää sekin.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 10. Ruusuja kohtaavat talvituhot kyllä harmittavat, mutta onneksi pensasruusut ovat sitkeitä ja tilanne yleensä korjaantuu ajan kanssa.
  Minulla osa havuista kuivui niin rumiksi, että saivat lähtöpassit. Talvi näyttää olleen hankala muutamien kasvien osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havujen ja muiden ikivihreiden osalta kevätahava oli varsin rankkaa. Minullakin on muutamassa havussa rankat vauriot, mutta näyttävät vielä sentään olevan ihan elossa. Olen antanut niille havupuubalsamia. Rhodoja se näyttää auttaneen parhaiten.
   Yksikään ruusuistani ei näytä täysin kuolleelta ja osa voi ihan hyvin. Ei taida olla paras mahdollinen ruusukesä, vaan aina jokin kasvi jaksaa ilahduttaa. Annetaan kullekin vuoronsa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 11. Harmi sinun ruusujesi huono talvehtiminen. Täällä selvittiin vain muutamalla kuivuneella oksalla. Mitä kynsiin tulee niin kirkkaalla lakalla olen saanut kovetettua omat kynteni niin että ne on kestäneet kaivamiset ja kuoputtamiset. Pari päivää sitten kävin pesemässä matonpesupaikalla kolme pitkää mattoa. Kädet ja kynnet putsaantui! Onneksi vielä mattoja riittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa ruusuistani oli kärsinyt talvesta ihan kunnolla, mutta onneksi yksikään ei näytä kuolleen. Käyttäköön siis tämän kesän kasvuun ja voimistumiseen. Jospa sitten ensi kesänä taas kukkivat.
   Kynsien ja kynsinauhojen vuoksi tiskaan välillä koko ateriatiskit käsin. Siten pinttyneet kynsinauhatkin puhdistuvat ja saavat hoitoa tiskaamisen jälkeen. Talvella käsillä ja kynsillä on aikaa levätä ja vahvistua jaksaakseen taas tönkiä seuraavan kauden puutarhassa.

   Poista
 12. Harmillisia talvivaurioita. Toivottavasti ruusut toipuvat hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, ainahan tällaiset vauriot harmittavat, mutta enpä jää niitä liiaksi murehtimaan. Näyttävät kuitenkin kaikki olevan hengissä. Olkoon tämä kesä muiden kasvien vuoro loistaa ja ruusut kerätkööt voimia.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 13. Minä kuule samalla ihmetyksellä jaan kanssaasi pensasruusujen oudon kuivumisen. Yllätyin kovasti, kun yksi reilun metrin mittainen punalehtiruusun siementaimi oli kuivahtanut. Sointu- ruusuni sain leikata lumirajaan ja Williams Doble Yellow taitaa mennä maata myöten.

  Meillä talvi oli niin optimaalinen, kuin ikinä ajatella saattaa. Lumi tuli marraskuun alussa sulaan maahan - ja sitähän piisasi ihan hurjasti. Jaloruusutkin talvehtivat ainakin isolta osaltaan. Kaikista ei vielä näe.

  Niin että mikä noille pensasruusuille oikein tuli? No aina juuresta nousee uutta sentään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja ongelmia siis sinullakin. Toivottavasti niin sinun kuin minunkin ruusuni selviytyvät ja ryhtyvät kasvamaan ja kukoistamaan. Tämä kesä taisi niiden osalta olla lepoa, mutta josko sitten ensi kesänä.

   Punalehtiruusun olen aina olettanut olevan yksi vahvimpia ja kestävimpiä. Ensimmäisen kerran jouduin siitä leikkaamaan useita elottomia oksia. Kukkiakaan ei taida montaa tulla, mutta viime kesänähän punalehtiruusu laittoi parastaan.

   Sanoin jo jossain kommentissa, että kasvit voisivat lähtiessään jättää lapun, jossa kertovat syyn lähtöönsä. Olisi huomattavasti helpompi korjata virheensä ja koittaa kasvattaa kyseisiä kasveja jatkossa paremmalla tuurilla.

   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 14. Veikkaan että syksyn reilu märkyys ei ollut ruusujen mieleen, minulla havaittavissa samaa kuivuutta osassa ruusuja, pahin on vanhin juhannusruusu, siitä on vielä karsimatta kuivat pois. En ole muka ehtinyt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä koko viime vuosi oli runsaiden sateiden vuoksi tosi märkä, joten sillä voi hyvinkin olla merkityksensä.
   Tuota ehtimättömyyttä on liikkeellä. Harva se päivä pitää jankuttaa itselleen, että vasta siirryttiin kesäkuulle. Tuntuu, kuin kesää olisi kestänyt iäisyyden ja se sekoittaa ajankäsityksen.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 15. No jos kynnet eivät ole ihan priimakunnossa, niin puutarhahommissa mieli on kuitenkin virkeä ja iloinen. Näin minä olen sen ajatellut terveisin toinen likasormi 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surureunaiset sormet ja kynnet eivät elämääni kovin paljon haittaa. Kunhan pohdin, millä tavoin jotkut saavat kyntensä pysymään niin upeina. Puutarhassa möyriminen on niin mukavaa, ettei siinä paljon kynsien ulkonäköä tule miettineeksi.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 16. Toivotaan että ruusut siitä virkistyvät! Ihanaa kesäkuuta sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Eiköhän suurin osa ruusuistani vielä virkisty. Toivotaan ainakin.
   Mukavaa kesäkuuta sinullekin!

   Poista
 17. Eilen juhlittiin siskon nuorimman tyttären lakkiaisia. Ol mukavat juhlat. Meilläkin pensasruusut on kokenu kovia. 'Ilo' on kohtuullinen 'Sointu' pittää leikata alas ihan kokonaan. Kaikissa muissakin pensaissa on viotusta. Uskon auringon kevättalavella kuivattaneen ruusuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti oli mukavaa juhlia. Meillä oli pitkästä aikaa kevät, jolloin tuttavapiirissä ei ole yhtään valmistujaisia.
   Kevätahavalla voi tosiaan olla vaikutuksensa päätellen siitä, että eniten vahingoittuneet ruusupensaat ovat juuri niitä, joita lumi ei ole riittävästi suojannut. Toivokaamme kumpaisenkin ruusujen selviytyvän.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!