sunnuntai 26. elokuuta 2018

Omenapiirakka kannella

Omena Huvitus

Kaupasta voi ostaa jos jonkinlaista valmistuotetta, mutta itse valmistaen saa minusta maukkaampaa ja edullisempaa ruokaa. En ole mikään huippukokki, enkä kokki laisinkaan. Ihan tavallinen suomalainen nainen, äiti ja vaimo, joka on pitkälti kantapään kautta oppinut ruokkimaan itsensä ja perheensä. Parhaiksi ruoka- ja leivontaohjeiksi ovat käytännössä osoittautuneet sellaiset, joita esimerkiksi joku ystävä on ensin kokeillut ja maistattanut. Nykyisin myös nettiä tulee käytettyä runsaasti vinkkien metsästämiseen. Sieltä kun löytää ohjeen yhteydestä myös kokeilijoiden rakentavat kommentit kyseisiin ohjeisiin.


Äitini on ollut aina ahkera pullan leipoja. Hänen korvapuustinsa ovat todella herkullisia ja niitä hän korkeasta iästään huolimatta leipoo yhä säännöllisesti, jos vain kunto sen sallii. Leipomisen traditio on siirtynyt minulle ja myös poikani on oman kodin myötä ryhtynyt korvapuusteja leipomaan.

Toki välillä tulee valmispullaakin ostettua, mutta valtaosan suolaisista ja makeista leivonnaisista niin kotiväelle kuin juhlavimpiinkin tilaisuuksiin teen itse.


Juuri nyt on omenoiden aika ja mikäs sen herkullisempi aines piiraisiin, kuin oman puutarhan omenat. Euroopassa matkaillessamme ihastuimme apfelstruudeliin eli omenastruudeliin. Myöhemmin löysin Omenapiirakka kannella -ohjeen, joka ei ole keskieurooppalainen omenastruudeli, mutta paljon siinä on samoja elementtejä. Tästä ohjeesta on tullut yksi suosituimpia omenapiirakkaohjeitani.

OMENAPIIRAKKA KANNELLA

150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkataan voi ja sokeri vaahdoksi, lisätään muna ja lopuksi jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Laitetaan hetkeksi kylmään kovettumaan ja tehdään sillä aikaa täyte.

Täyte:
runsas litran kulhollinen omenapaloja
1 dl fariini- tai tavallista sokeria
¾ dl perunajauhoja
runsaasti kanelia

Sekoitetaan täytteen aineet ja annetaan hetken imeltyä. Pehmeämaltoisesta omenasta tulee paras täyte.

Jaetaan taikina noin puoliksi ja toinen osa painellaan piirasvuoan pohjalle. Päälle kaadetaan täyte ja toisesta taikinanpuolikkaasta kaaviloidaan kansi, joka laitetaan piiraan päälle. Kiinnitetään haarukalla reunat kiinni ja vielä kanteen muutama reikä haarukalla.

Paista 200 asteessa noin 20 – 25 min.

Tarjoile hieman lämpimänä joko vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.


Paljon on omenoita mennyt kompostiin huonolaatuisuuden vuoksi. Paljon niitä on riittänyt syötäväksi ja paljon on vielä työstettävä talven varalle. Ovat ne vaan suurta herkkua ja ihan ilmaisia. Herkutelkaa tekin!



31 kommenttia:

  1. Kuulostaa tosi hyvältä. Omenapiirakka on ihan super hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä omenapiirakka on herkkua lämpimänä vaniljajäätelön kera. Nam.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Totta ja juuri nyt omenoita piisaa jopa yli oman tarpeen.

      Poista
  3. Kiitos sinulle ohjeesta ja silmilläni herkuttelin jo sinun omeniasi. Meidän mökin omenat menivät kaikki kompostiin olivat niin huonoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon on meilläkin omppuja kompostiin kipattu. Onneksi sato on niin suuri, että hyvin näyttää sieltä riittävän omiinkin tarpeisiin.

      Poista
  4. Nam! Meillä on tehty omenatoscaa monena päivänä. Herkkua sekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenatosca on todellakin toinen ihana omenaherkku. Hetken jo harkitsin sen ohjeen laittamista, mutta toiste sitten.

      Poista
  5. Kiitoksia ohjeesta :) ja leppoisaa sunnuntaita sinulle !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ronja, vesisateessa täällä on koko päivä vietetty. Vaan ei haittaa, hyvä, että vihdoin sataa.

      Poista
  6. Niin herkullinen omenasato ja piirakka!
    Minusta kuulostaa että olet vallan mainio kotikokki ja leipuri! =)
    Minulta jää moni noista vain unelmaksi.

    Tunnelmallista elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna, samoin sinulle lämpimiä elokuun lopun iltoja!
      En todellakaan ole mikään hyvä kokki, mutta kantapään kautta olen paljon asioita oppinut. Tykkään ruoanvalmistuksesta ja leipomisesta ja siksi tulee uusia juttuja kokeiltua.

      Poista
  7. Kyllä on omenien kanssa pyöritty ja hyöritty :) Eilen tuli tehtyä omenahyvettä, josta loput syötiin tänään. Myös omenapiirakan tein eilen ja se "korkataan" kohta kahvin kanssa :) Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt alkaa tuntua, että ihan kyllätymiseen saakka omenia on pilkottu ja säilötty täälläkin. Vaan onpa sitten talvella kiva käyttää oman puutarhan tuotteita.
      Mukavaa sunnuntaita sinullekin! Meillä ukkostaa.

      Poista
  8. Tuo kunnon omenapai on kyllä mainiota herkkua - kyllä kannattaa laittaa kansi päälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis sinäkin olet kokeillut. Kannen alla omena oikein muhii ja mehustuu. Todella hyvää.

      Poista
  9. Omenoita kun olisi omasta pihasta vaan ei ole. Ystävien pihaan täytyy tehdä retkiä ja hakea omenoita. Yhtään omenapiirakkaa en ole vielä tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sinulla on omenasatoisia ystäviä lähellä. Jopa uutisissa neuvottiin ihmisiä laittamaan ylimääräiset omenansa vaikka portinpieleen vapaasti otettavaksi. Liian moni kärrää omena kaatopaikalle.

      Poista
  10. Omenista saa monenlaista herkkua. Nyt on tosiaankin huonoilaatuisia omppuja ja meillä ampiaiset ovat vielä porautuneet moniin omppuihin, joten sato jää pieneksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihlajanmarjakoi on meillä tehnyt melkoista tuhoa. Myös ampiaisen poraamia reikiä on yllin kyllin. Isosta sadosta ainakin puolet on mennyt kompostiin, mutta onneksi jää syötäväksi ja säilöttäväksi.

      Poista
  11. Pitää ottaa ittiä niskasta kiinni ja teherä omenoosta eres sosetta. Sitä isäntäki syää, laittaa pullan päälle. Vois teherä vaihteeksi tällääsen piirakan, pellipiirakan asemesta.

    VastaaPoista
  12. Kiitos ohjeestasi.
    Meilläkin omenoita on syöty oikein urakalla ja useampi omenapiirakkakin on leivottu pakkaseen vierasvaraksi.

    VastaaPoista
  13. Nyt omenoita riittää. Pitäisikin tehdä omenapiirakkaa joku päivä. Meillä yksi omena-allertikko vähän hillitsee omenan käyttömahdollisuuksia.

    VastaaPoista
  14. Nappoompa ohjeen ja tien työmiehille päiväkahville omenastruudelin. Vaniljakastiketta kyytpojiks! On se herkku tuo omena, Hyvinä vuosina tarjotaan kelle kelepovaa ja vielä on ollu ottajia. Monenlaisia reseptejä on omenallekkin.

    VastaaPoista
  15. Kiva, nappaan minäkin ohjeen. Kokeiltuja ohjeita on kiva kokeilla. Otin tässä joku aika sitten paikallislehdestä ohjeen, mutta ei se oikein napannut, vaikka sen kirjoittaja kovasti kehuikin sitä.
    Kokeilenpa nyt tätä sitten, vaikka ei omia omppuja olekaan :)

    VastaaPoista
  16. Terveisiä vaan täältä toiselta leipurilta. Otin juuri omenapiirakan uunista.

    VastaaPoista
  17. Omena hyvettä on ollut uunissa pari kertaa ja sinultapa hyvä vinkki omenapiirakaksi. Kiitos!

    VastaaPoista
  18. Tämä resepti menee kokeiluun. Omista omenoista voisi tehdä jos vaan tarkistaa jokaisen poimitun omenan, meillä kun nuo ampparit on pesiytyneet mm omenoihin ja pensasmuistikoihin.

    VastaaPoista
  19. Kiitos reseptistä. Olen etsinyt sellaista kannellista omenapiirakkareseptiä, mitä tuli tehtyä useinkin, kun olin vasta teini. Kyseisessä reseptissä ei ollut pohjaa ollenkaan, vaan omenalohkot ladottiin suoraan vuoan pohjalle, ripoteltiin sokeria ja kanelia päälle, lisättiin pohjalle n. desi vettä, ja taputeltiin murotaikinasta kansi päälle. Omenat höyrystyivät kannen alla ja hilloontuivat herkulliseksi soseeksi, vähän kuin mäkkärin omppupiirakassa konsanaan. Kai se pitää vaan lähteä kokeilemaan pienellä vuoalla niin ei tule isoja vahinkoja =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kannellinen omenapiirakka on hyvää, ehkä sellainen amerikkalaistyyppinen piirasohje. Mainitsemasi teini-iän piiras voisi onnistua keikauskakkuohjeella. Googlettamalla löytyy vaihtoehtoja.
      Mukavaa syksyä ja maukkaita piiraita!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!