perjantai 14. syyskuuta 2018

Syystouhujen aloittamista

Imukärhivilliviini - Parthenocissus quinquefolia

Kaipa tässä on väkisinkin myönnettävä, että syyskausi on alkanut. Säät ovat jatkuneet kesäisissä merkeissä, mikä on edesauttanut ulkona olemisen innostusta. Auringonpaisteesta ja lämmöstä huolimatta luonto kehottaa väreillä ja puunlehtiä pudottamalla valmistautumaan toisenlaiseen aikakauteen.Kuivassa ja kuumassa kesässä on ollut se etu, ettei nurmikkoa ole pahemmin tarvinnut leikata. Helteisimpään aikaan taisi mennä kolme viikkoa ellei enemmänkin, ettei leikkuria käynnistetty laisinkaan. Edelleen tahti on ollut melko verkkaista, joskin jonkinlainen loppukiihdytys nurmikolla näyttää nyt olevan meneillään. 

Parina päivänä keskityin lähinnä rikkaruohojen kitkentään. Sitäkään hommaa ei tänä kesänä ole liiemmin tarvinnut tehdä, sillä rikatkin ilmeisesti inhosivat kuivuutta. Täytyy tässä itseään kiitellä istutusalueiden ahkerasta kanttaamisesta. Nyt se alkaa kantaa hedelmää, sillä nurmikko pysyy kiitettävästi omalla alueellaan ja kukkapenkit siisteinä. Kun penkeissä kasvu on jo melko tiivistä ja rehevää, ei siellä pahemmin rikat viihdy. 

Tomaatti Indigo Rose

Kasvihuoneen tyhjennyskin on alkanut. Kurkut eivät enää kukkineet ja viimeiset kurkut korjasin runsas viikko sitten. Nyt silppusin kurkkujen varret kompostiin. Samoin tomaatit ovat loppusuoralla. Niissäkään ei enää ole uusia kukkia ja viimeiset raakileet kypsyvät aika hitaassa tahdissa. Kolme tomaatin vartta olen jo poistanut.

Kulunut kesä on ollut aivan erinomainen kurkku- ja tomaattikesä. Satoa on riittänyt heinäkuun puolivälistä, eikä kurkkuja tai tomaatteja ole tavinnut kaupasta ostaa. Tomaatit ovat kypsyneet hienosti niin kasvarissa kuin talon seinustallakin, ja niissä on ollut makua. 

Aidan takana oleviin kuoppiin kunta istuttaa kolme mongolianvaahteraa.

Viljelylaatikoitakin olen jo tyhjentänyt. Niiden suhteen sato oli tänä kesänä melko vaatimatonta. Salaattia riitti koko kesän ajan. Lehtikaalia ja mangoldia ehdimme syödä, mutta loput lehtikaalit joutuivat gammayökkösten hyökkäyksen kohteeksi. Porkkanoita tuli kiitettävästi, joskin pienikokoisia. Punajuurisato oli surkea. Herneitä pääsimme popsimaan, joskin niissä oli tänä vuonna paljon matoja. Kesäkurpitsa oli kooltaan pientä, mutta satoa tuli ihan runsaasti. Edelleen kesäkurpitsa kukkii.

Kosmoskukat ja kesämalvikit elokuun lopussa 2017

Yhteen laatikkoon kylvin erilaisia kosmoskukkia, kesämalvikkia ja kehäkukkaa. Kesämalvikki ja kehäkukka kasvoivat maksimissaan 15 senttisiksi. Kosmoskukalle tuli korkeutta vähän enemmän ja se on vasta nyt alkanut kukkimaan. Vuosi sitten kasvimaan kasvu oli runsasta ja rehevää ja sato mainio. Kosmoskukat ja kesämalvikit heiluivat minua korkeammalla ja saatoin poimia niitä leikkokukkana maljakkoon monia kertoja. Nyt on siis peräkkäin kaksi täysin erilaista viljelykesää. Mielenkiintoista nähdä, miten käy ensi vuonna.

Villiviini - Parthenocissus

Vuosi sitten leikkasin talon seinustalla kasvavaa villiviiniä. Muutaman hennomman oksan laitoin kukkamaljakkoon ja niihin tuli juuret. Istutin taimet ylä- ja alapihaa jakavan rinteen päädyn tukimuuriin ja kas, siellä se villiviini kasvaa venyen ja rehevöityen. 
 
Sormustinkukka - Digitalis purpurea

Rikkaruohoja kitkiessäni törmäsin muutamaan tiheään sormustinkukkataimistoon. Hyvin sormustinkukka on siementänyt niin edellis- kuin tänäkin kesänä. Paikoin kitkin kaikki lilliputtitaimet pois, sillä vaikka sormustinkukasta tykkäänkin, ei sen sentään ihan joka paikassa tarvitse kasvaa. Taimia jäi runsaasti ja kaikki paikkoja en ole vielä ehtinyt edes käymään läpi.Alueen tieremppa on ottanut loppukirin. Entinen metsikkö tonttimme vieressä on muuttunut vihertäväksi nurmialueeksi. Teille on jo laskettu asfaltti ja piakkoin se tulee myös jalkakäytäville. Muutamana aamuna jalkakäytäviä on jyrätty niin, että astiat ovat helisseet kaapeissa ja taulut keikahtaneet seinillä vinoon. Jalkakäytävän ja tiealueen väliin jääviä alueita on kolmen miehen voimin kivetty viikonloppuisinkin. Meidän tieltä puuttuu vielä valaistus, piuhat sitä varten on jo vedetty. Tonttimme toiselle sivulle rakentuva pallokenttä on jo pohjustettu, mutta vielä se toimii työmaakopin ja koneiden sijoituspaikkana.

Vajaan kahden vuoden urakka on tuottanut paljon melua ja pölyä sekä runsaasti puheenaihetta alueen asukkaille. Toisaalta on ollut mielenkiintoista seurata projektin etenemistä. Mukava nähdä myös alue vihdoin valmiina. Voi olla hetken aikaa hiukan omituista, kun kaivurit ja traktorit lakkaavat pörräämästä nurkissa. 
 
Kaunokuusama - Lonicera x bella 'Zabelii'

Omenasato oli meillä melkoinen. Varmaan puolet siitä on haudattu kompostiin pihlajankehrääjäkoin ja muumiotaudin vuoksi. Yleensä muumiotautisia on vain muutama hedelmä, mutta tänä vuonna niitä oli poikkeuksellisen paljon. Hedelmiä on silti riittänyt yllin kyllin syötäväksi ja säilöttäväksi. Jonkun verran niitä on lähtenyt kylässä kävijöiden mukanakin. Enpä muista, että Astrakaani olisi koskaan aiemmin tehnyt näin komeaa satoa ja isokokoisia hedelmiä. Varsinaista herkkua kerrassaan. 

Omena Astrakaani punainen

Seuraavaksi pitäisi jatkaa hiukan kesken jäänyttä rikkaruohoshowta. Myös puuvajaan kertynyt kasa taimi- ja kukkaruukkuja on pestävä ennen kellariin kantamista. Ja kasvarissakin on vielä siivottavaa ennen kuin sen voi asettaa talviteloille. Syyssipuleiden istuttamista en ole vielä edes aloittanut. Nettiostokset eivät ole vielä saapuneet, joten nyt on hyvä hetki keskittyä sipuleiden istutussuunnitelman laatimiseen.

Syysleimu - Phlox paniculata

Mukavaa viikonloppua kaikille!

38 kommenttia:

 1. Kesäkukkakylvöt eivät pahemmin loistaneet täällä meilläkään, lukuunottamatta astereita, samettikukkia ja daalioita. Suurimpana syynä varmaan pitkä kuukauden lomailu mökillä, jolloin kaikki kasvit joutuivat tulemaan toimeen lähes omillaan.
  Kasvimaan sato tosin yllätti positiivisesti. Avomaankurkkuja ja punajuurta tuli ihan kiitettävästi ja porkkanoitakin ihan syötäväksi asti. Kesäkurpitsat kasvoivat isoksi, mutta sato jäi melko pieneksi. Omenat ovat olleet todella hyvän makuisia ja Samo teki runsaan sadon. Muumiotautiset omenat ja ampparien hyökkäys omenoiden kimppuun pilasi satoa, mutta paljon jäi myös silti syötäviksi kelpaaviakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, ettei kesä suosinut kesäkukkia, vaikka olin niiden äärellä ja niistä huolehtimassa tauotta. Ehkä kukatkin läkähtyivät jatkuvaan helteeseen. Kesä on aina hienoa aikaa ja kaikki negatiiviset ilmiöt unohtuvat pian. Näin inventaariota menneestä kesästä tehdessä päällimmäiseksi nousee kuitenkin haikeus kesän päättymisestä.

   Poista
 2. Siellä on syystyöt jo hyvässä vauhdissa.
  Ihana tuo imukärhivilliviini.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syystöistä saa hyvän aasinsillan hyötyliikuntaan. Illat pimenevät niin nopeasti, että työskentely täytyy ajoittaa valoisiin ja vapaisiin hetkiin.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 3. Hyvin on satoa tullut, jos jostakin vähän heikommin niin toisesta sitä runsaammin. Kesät eivät ole veljeksiä niin kuin eivät talvetkaan.
  Minä aina katselen noita erilaisia köynnöksiä ihaillen, haluaisin kasvattaa niitä omalla pihallakin, mutta en ole keksinyt vielä mikä täällä menestyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villiviini taitaa olla aika helppo ja kestävä moneen paikkaan. Aitaa vasten istuttamani villiviinit maksoivat vain 4 euroa kappale, joten riski niiden suhteen oli aika pieni. Hyvin ovat lähteneet kasvamaan. Suosittelen kokeilemaan.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 4. Niin se kesä vaan mennä hupsahti ohitse, ja ne syystouhut ovat ajankohtaisia. Minäkin olen korjannut pois joitakin kesäkukka-astioita, ja olisi hyvä jos niitä pystyisi pesemään ajoissa ettei tarvitse sitten syyskylmillä kohmeisin käsin yrittää pestä. Täällä ei kesä ollut oikein edullinen laatikkopuutarhalle, joten olenkin pohdiskellut että oliko se sittenkään hyvä ratkaisu. Kuivuessaan multa nimittäin kuivui korpuksi, ja sateella oli taas aivan litimärkä. Maan tasalla olevat kasvit pärjäsivät paremmin, tasamaa varmaan pidättää ja suodattaa vettä paremmin, olisikohan niin en tiedä. Ensi kesänä on tarkoitus lisätä mansikkaa laatikoihin.
  Hieno kuulla että tieremppa alkaa olla ohitse, ja pääsee nauttimaan hiljaisuudesta. Maisemissa on varmasti vielä totuttelemista, ainakin metsän muuttumisesta nurmialueeksi.
  Sinä olet tehnyt jo syksyn sipulihankintoja, mielenkiinnolla jään odottelemaan mahdollista postausta.
  Meidän paikkakunnan rautakauppa ja vihermyymälä lopettaa syyskun lopussa, joten minä ennakoin kevättä ja ostin jo varastoon muutaman pussin kylvömultaa koska en tiedä saako keväällä mieleisiä laatuja täältä omalta pieneltä paikkakunnalta. Kasvit sieltä hävisivät niin nopeasti etten kerennyt ostoksille. Lienevätkö siirtäneet ne naapurikaupungin myymälään.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on mukava aloittaa syystyöt asteittan, jotta kylmien säiden tullen kaikkea tarvitse tehdä tulipalokiireessä. Vieläkään en ole ruukkuja saanut pestyä, eivätkä kaikki ole vielä edes tyhjentyneet. Nyt olisi hyvä sää niitä pestä ja tuulessa kuivata.
   Siinä on varmasti perää, että laatikoissa multa kuivuu ja kastuu ihan eri tavoin kuin avomaalla. Siinä syy, miksi aion ensi kesänä istuttaa daaliat ruukkujen sijaan maahan. Sittenpä jatkossa tiedän, kumpi vaihtoehto on parempi.
   Voi hyvinkin olla, että rautakauppanne siirsi kasvit toiseen myymälään. Tai sitten ne ensiksi ehtineet tekivät edullisia löytöjä ja veivät kaikki. Ehkei niitä kovin paljon enää ollut edes jäljellä.
   Tarkoitukseni on tänä vuonna ollut sipuleiden suhteen edellisvuosia maltillisempi. Kivaahan kukkia on keväällä odottaa ja ihastella, mutta tämän vuoden sipulikukinta meni valtaosin ohi eikä se kummoista ollutkaan. Vaikka laitoin varmasti enemmän sipuleita syksyllä maahan, kuin koskaan aiemmin. Vielä ei ole ajolupaa, joka hillitsee kaupoissa kulkemista. Siinäkin yksi syy vaisumpiin sipulihankintoihin. Katsotaan, kuin tämän eukon sipulisyksyn käy.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Mongolianvaahteroosta tulooki hyvä suaja ja komiat ruskapuskat. Kyllä syksy vaan tuloo, ei auta. Muutamana päivänä on ollu jo aika vilipoosta, sisälläki, ku lämmitys ei oo viälä päällä. Muutamia kesäkukkapöttiä oon kans tyhyjänny ja loppuja keränny terassille. Lumikelloja oon jo istuttanu, muut saa viälä orottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen oikein mielissäni tulevista mongolianvaahteroista. Toiselle sivulle tulee pihasyreeniä, joka on minusta kaunis valinta sekin.
   Yöt ovat olleet aika koleita, viime yönäkin +8. Sisällä on edelleen sopivan lämmintä, eikä vielä ole ainutkaan patteri päällä.
   Ai sinäkin kokoat kesäkukkapotteja pienemmälle alueelle ennen niiden tyhjentämistä. Kun ne ovat lähellä, niitä on helpompi hoitaa ja tarkkailla. Ja kiikutaa kompostiin, kun se aika koittaa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 6. Syystöitä on tehty täälläkin ja tehdään viikonloppuna kun on aikaa enemmän. Herneet tyhjennän pois ja porkkanaa pitäisi ehtiä säilöä pakastimeen. Lasikuistilla on iso sininen ruotsalaisen kaupan kassi omenaa odottamassa hilloksi päätymistä, osan siitä annoin tyttärelle että syöttää hevoselleen. Kesäkukat ovat jääneet aika monena syksynä niille sijoilleen, josko nyt muistaisin poistaa ne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väkisinkin jotain jää syksyllä tekemättä, eikä se ole niin vaarallista. Yritän tavoitella tilannetta, että keväällä pääsisi lähtemään puhtaalta pöydältä, mutta vielä ei ole täysin onnistunut.

   Poista
 7. Syksyn työt odottavat ja nyt ei ainakaan helle haittaa. Olemme nyt täällä kesäkodissa ja täällä tätä syksyn työsarkaa olisi vaikka toisillekin jakaa.
  No täytyy vain tehdä tärkeysjärjestyksessä ja jatkaa myöhemmin syksyllä jos vain säät ovat suotuisat.
  Ensi viikolle on kait luvattu edelleen lämmintä ja yleensä olen vasta lokakuun puolella nostanut daaliat kellariin.
  Hyviä puutarhan syyssiivouspäiviä sinulle ja kivalta varmasti tuntuu kun pitkäaikainen maanrakennustyöt saadaan päätökseen. Kyllä maisemat muuttuu kun pienikin pala metsää kaadetaan ja jotain muuta tehtyä maisemaa tulee tilalle. 👍....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeysjärjestys kannattaa muistaa, eikä ahnehtia töitä siten, että lepo ja luonnosta nauttiminen unohtuu.
   Puutarhan siivoustyöt ovat mukavaa ulkoilua ja kevään ennakointia.
   Leppoisia päiviä kesäkotiinne!

   Poista
 8. Ihana, ihana villiviini! Muurien rakoihin voi lykätä myös kivikko- eli rauniokilkkaa, mutta se ei ole yhtä näköisä kuin villiviini. Kukka on vähän kuin vanamolla.

  Olen rajaton paitsi akileijojen, myös sormustinkukkien kanssa eli niitä ei ikinä voi olla liikaa.

  Ihanaa puutarhasyksyn jatkoa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin akileijat ja sormustinkukat saavat melko vapaasti vaeltaa. Käytäviltä kitken ne aina ja joistakin muista paikoista myös. Hyvin on kukintaa kitkemisestä huolimatta riittänyt.
   Samoin sinulle mukavia syyspäiviä puutarhassa!

   Poista
 9. Sinulla onkin jo syystyöt hyvällä mallilla. Minä katselin kukkapenkkejäni jo sillä silmällä, että pitäisi kitkeä, mutta muut (mukavammat) työt veivät mennessään. Ruukkuja en ole koskaan pessyt syksyllä ja aina keväällä kiroan sitä, että kylvöt ja koulimiset pitää aloittaa pesupisteellä. Hmm... saisikohan supervilkkaan leikki-ikäisen loputtoman energian valjastettua pieniin vesileikkeihin? :D Kesäkukkaruukut sentään keräsin jo etupihalle kuistin viereen, että on helppo hallayön uhatessa käydä ne peittelemässä tai nostamassa arimmat eteiseen. Kaunis näkösuoja tulee teille mongolianvaahteroista. Kauniita syyssäitä ja mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä idea ehdottaa pikkuihmiselle vesileikkejä hyötymielessä. Kannattaa kokeilla. Ainakin meidän lapset tykkäsivät aikanaan kovastikin mm. puutarhan kastelemisesta. Pottien peseminen keittiössä tammikuussa on ikävää hommaa, joten sen muisteleminen auttaa saamaan itsensä pesuhommiin näin syksyllä.
   Iloitsen kovasti jo etukäteen tulevista mongolianvaahteroista ja toiselle sivulle tulevista pihasyreeneistä.
   Mukavia syyspäiviä sinullekin!

   Poista
 10. Syksy se saapui ja kesäkukkien raivaus on tiälläkin alotettu. Kaunis ruska on villiviinissä. Kauniin ruskan niät mongolianvaahterassa aikanaan, meillä on yläoksat punastuneet ja pilvikirsikassa myös. Se myö hävitettään pois juurvesojen tautta. Kitkemistä ois miullakin vielä ja kukkasipulit vuottaa kaupassa. Porkkana on vielä miulla kasvilavassa ja suap ollakkin, ens viikolle on luvassa lämmintä. Mukavoo viikonloppuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika lämpimiä päiviä on ollut ja luvassa tosiaan jatkossakin. Mukavasti hienot säät houkuttelevat pihatouhuihin. Viime vuonna kanttasin kukkapenkkejä ja kitkin rikkaruohoja vielä marraskuussa ennen pakkasia, joten hyvin tässä vielä ehtii.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 11. Nyt tosiaan hommia piisaa pihalla. Sinulla onkin jo paljon tehtynäkin <3 Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemistä riittää aina. Välillä tuntuu, että pihamaalla tekemisen määrä on loputonta, mutta onneksi suurin osa siitä kivaa.
   Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 12. Upeat kanttaukset penkeissä! Minullakin on menossa kasvihuoneen tyhjennys sekä mökillä että kotona. Tomaattisato on ollut todella hyvä. Keitin tomaattisosetta pakkaseen. Kaunis villiviini. Minulla on sitä mökillä, mutta aivan väärässä paikassa, kituu vain raukkaparka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei tomaatteja jäänyt soseen keittämiseen. Kypsyivät niin hyvin ja tasaiseen tahtiin, että kaikki tuli syötyä tuoreina.
   Kokeile villiviinin siirtämistä, jos se on väärässä paikassa. Itse olen siirtänyt villiviiniä ja onnistui ongelmitta.

   Poista
 13. Nyt tuntuu todella hyvältä käynnistää syystoimet, sillä sato alkaa olla pikkuhiljaa korjattu ja on vielä aikaa tehdä kasvisiirtoja ja istutuksia. Sinulla on siistiä ja hyvinhoidettua kasvulaatikkoalueella ja kukkapenkeissä. Kunpa onnistuisikin pitämään puutarhan jatkuvasti kohtalaisen siistinä!
  Tuo ympäristön muutos on varmasti vaikuttavaa. Näkymät muuttuvat ja lisäksi kasvien kannalta olosuhteet muuttuvat. Valon määrä ja ilmavirtaukset saattavat olla erilaisia kuin aikaisemmin. Uutta ja kiinnostavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei aika ja voimavarat millään riitä joka paikkaan ja silloin on jostain tingittävä. Kummasti puutarha siistiytyy ja järjestyy, kunhan ei ota siitä liiallista stressiä.
   Joka aamu ulos katsoessani hämmästyn muuttunutta maisemaa. Tähän saakka olen kokenut muutoksen positiivisena ja uskon niin olevan jatkossakin. Kasvit joutuivat erityisesti tänä kesänä koetukselle, kun varjostava metsä puuttui. Osa sopeutuu, mutta menetyksiäkin varmasti tulee. Turha niitäkään on etukäteen surra, vaan kohdata asia kerrallaan ja miettiä sitten uusia ratkaisuja.

   Poista
 14. Meillä saatiin vasta syyslannoitus tehtyä. Ei viitsittyä hommaan ryhtyä ennen, kuin mylläys oli valmis. Sueraavaksi kitketään. Jonkin ajan kuluttua alkaa alasleikkaus, haravointi ja kukkasipulien istutus. Väliin tulee aitaprojektikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on sinullakin syystöitä. Vaan, kun ne on tehty, onkin mukava alkaa odotella seuraavaa kesää.

   Poista
 15. Onpa siististi kantatut reunat! Pitäsi kyllä saada minunkin tuo aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanttaaminen on alussa tylsää, mutta sen jälkeen se on enemmänkin ylläpitoa ja paljon helpompaa. Olen kokenut kanttauksen parhaaksi tavaksi erottaa nurmikko istutusalueista, mutta se on tietenkin makuasia sekin.

   Poista
 16. Syyspuuhissa täälläkin...kasvaria pikkuisen jo siivosin ja viimeisetkin kesän ostokset on istutettu:)
  Ja kukkasipulilähetystä täälläkin odotellaan, toki vielä ei ole kiire niihin puuhiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika lämmintä on luvattu, joten sipuleilla ei ole kiirettä. Kiva on ulkona syystöitä kauniissa säässä tehdä. Tulee samalla tankattua energiaa itsellekin.

   Poista
 17. Kantatut reunat näyttävät oikein hyvältä. Pitäisi tarttua samaan hommaan. Olen myös huomannut, että muutama kanttauskerta auttaa jo valtavasti ja torppaa nurmikon innon levitä kukkapenkkiin.
  Hienoa että valtava tieremontti on tulossa päätökseen. Vaikeaa kuvitella, että sitä on kestänyt jo lähes kaksi vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Kun kerran tekee kanttaukset kunnolla, jatko on enemmän ylläpitoa. Alkuun kanttaaminen on raskasta ja tylsää, mutta ehdottomasti se kannattaa.
   Tieremppa täällä on ollut aika iso kaikkine viemäröinteineen ja valaistuksineen. Ja talvella urakka seisoi lumen ja pakkasen vuoksi. Äkkiä se aika on kulunut näin jälkikäteen katsottuna.

   Poista
 18. Niin ihana väri villiviinissä näin syksyn tullen!
  Kanttaaminen on kyllä kätevä tapa pitää kukkapenkin huolitellun näköisenä, vaikka kanttaamisesta työnä en niin pidäkkään. Lopputulo on kuitenkin vaivan arvoinen :)
  Ompa siinä ollut remontilla pituutta, onneksi se on nyt valmis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villiviini on näin syksyisin todella upea.
   En tykkää kanttaamisesta minäkään, mutta lopputuloksen vuoksi se kannattaa. Jatkossa pääsee paljon vähemmällä ja puutarha on siistin näköinen.
   Asuinalueemme saa vihdoin kunnon valaistuksen ja asfaltoidut tiet. Kannatti sietää melua ja pölyä. Aika meni lopulta nopeasti.

   Poista
 19. Sinulla on syystyöt jo hyvässä vauhdissa! Minä olen kasvihuoneesta pari ruukkua tyhjentänyt, mutta suurin osa kurkuista, tomaateista ja chileistä on siellä vielä. Istutuslaatikoissakin on vielä vähän syötävää ja säilöttävää jäljellä. Huomenna, jos sää sallii, saan toivottavasti istutettua viimeiset perennat uusille istutusalueille, ja sen jälkeen aloitan kunnon kitkentäkierroksen. Ihania syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää on nyt suosinut istuttamista ja ulkona olemista, joten varmasti olet saanut kasvisi jo maahan.
   Kauniita syyspäivä sinullekin!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!