lauantai 20. huhtikuuta 2019

Sukkia sulle, sukkia mulle...


Lankalaatikostani löytyi vajaa kerä 7veikan "Pääsiäinen" -kausilankaa. Yhdistin sen yksiväriseen keltaiseen ja näin syntyivät keväänkeltaiset nilkkasukat.


Keltaisen värin makuun päästyäni jatkoin niinikään vanhojen lankojen varastosta löydetystä kelta-harmaa -sävyisestä Raita-langasta ja yksivärisestä keltaisesta polvisukat kutomalla. Pirteät tuli.


7veikan turkoosi värisävy oli jonkun aikaa poissa myynnistä. Tai ehkä sitä netin kautta olisi saanut, mutta kaupoissa ei väriä ollut. Yhdistin turkoosin tarjouksesta ostamaani sinisävyiseen Polka-lankaan. Näin syntyi perussukat aikuiselle ja lapselle.


Niina Laitisen "Villasukkien vuosi" -kirjasta olen aiemmin kutonut "Levottomat"-sukat vihreänä. Nyt käytin 7veikan kirsikkaa. Ohjeessa käytetään ohuempaa lankaa ja 2.5 puikkoja. Vaikka en erityisen tiukkaa kudokaan, olen huomannut käsialallani Laitisen ohjeita noudattamalla tulevan liian pienikokoisia neuleita. Siksi kudoin nämä sukat paksumpaa 7veikkaa ja 3.5 puikkoja käyttäen. Hyvät tuli.


Yksi mokakin näihin sukkiin jälleen tuli. Nimittäin mallineule tulee toteuttaa peilikuvana toiseen sukkaan. Unohdin kuitenkin toisen sukan kohdalla vaihtaa A-mallikaavion B-kaavioon niin varressa kuin kärjessäkin ja niin sukista tuli samanlaiset. Ei haittaa, ainakaan minua.


Samaisesta Laitisen "Villasukkien vuosi" -kirjasta nappasin "Ihanat" -sukkien takaosaan tulevan sydänkuvion. Ihanat-sukatkin olen tehnyt kirjan mallin mukaisesti aikaisemmin marjapuuron punaisina. Nyt pelkistin sukkia kutomalla sydänkuvion etuosaan. Muutenkin poikkesin hieman alkuperäisestä ohjeesta. Mallikuvio on helppo, eikä jokaista riviä tarvinnut ohjeesta vilkuilla.


Lankana käytin 7veikan farkkusinistä 3.5 puikoilla, kuten väriä lukuunottamatta on alkuperäisessäkin ohjeessa. Sukista tuli omiin jalkoihin hivenen liian löysät, mutta esimerkiksi legginsien päälle vedettynä kyllä pysyvät polvissa. Todennäköisesti nämä sukat menevät kuitenkin eteenpäin.


Marjapuuron punaisesta Eerosta kudoin nilkkasukat palmikkokuviolla. Näiden sukkien valmistumista uhkasi melkoisesti auringonpaisteen ja lämmön lisääntyminen. Sisälle kun ei enää millään malta kovin aikaisin tulla, eikä siis jää aikaa sohvalla istuskelemiseen. Yhtään en valita, sillä mikäs sen hienompaa, kuin ulkoelämään siirtyminen. Sitähän tässä on koko talvi innolla odotettu.


Eräs ihminen kysyi minulta, eikö ole tylsää ilta toisensa jälkeen kutoa sukkia, kuvata niitä ja vielä esitellä blogissa muille. Ei ole laisinkaan tylsää. Ei kutominen, eikä niiden kuvaaminenkaan. Tylsempää minusta on istua kädet sylissä mitään tekemättä. Kuvaamisessa ja blogijulkaisussa taka-ajatuksena on koota itselleni kuvallinen muistio kutomisistani. Samalla joku toinen voi saada niistä vinkkejä itselleen, kuten minäkin saatan ammentaa toisten tekemisistä. 

Toinen ihminen taasen kysyi, miksi käytän aina 7veikkaa. Minusta 7veikan hinta-laatu -suhde on hyvä. Lisäksi langan hinnasta edes osa menee kotimaisen työn tukemiseen. Kolmantena plussana on näiden lankojen kattava saatavuus. Perusvärejä löytyy jopa oman kylän ruokakaupasta ja naapurikylän isommissa marketeissa on jo melkoiset valikoimat. Materiaalin hankinnan vaikeus tuppaa helposti tappamaan kivan harrastuksen. Siinä ehkä oleellisimmat syyt. Toki minä muitakin lankoja olen käyttänyt ja käytän vastaisuudessakin.

Kunhan kevät tästä etenee ja lämpenee, jää kutominen vähemmäksi. Silloin pihalla riittää tekemistä ja sisälle tultua puikkoja enemmän kutsuu suihku ja sänky.

57 kommenttia:

 1. Ihania, etenkin nuo "Pääsiäis" -kausilangasta kudotut sukat, värit minun makuun:)

  Aurinkoista lankalauantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsiäislangassa on auringon värit. Haalin lankaa varastoon, kun sitä ei myöhemmin enää saa.
   Mukavaa lankalauantain iltaa ja pääsiäisen jatkoa sinulle!

   Poista
 2. Kauniita sukkia syntyy. Ja hyvät on perustelutkin 7veikan käytölle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula. Lankoja riittää jokaisen makuun, minulle kelpaa Novitankin langat.

   Poista
 3. Hienoja sukkia jälleen!
  Olipa kumma kysymys tuo. Jokaisella meistä on ne omat mielenkiinnon kohteet. Ihan sama jos kysyisi onko tylsää kerätä muumimukeja tai onko tylsää lukea kirjaa joka ilta ennen nukkumaan menoa. Itse en kerää mukeja, mutta toki annan muille vapauden siihen arvostelematta sitä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä kysymys oudoksutti minuakin. Maailmaan mahtuu harrastuksia, eikä yksikään niistä ole joltain toiselta pois. Päinvastoin, on jännä nähdä, miten monitaitoisia ja erilaisia muut ihmiset ovat. Uutta nähdessään innostuu itsekin.

   Poista
 4. Kauniita villasukkia <3 itselläni on nyt kevään tullen hieman laantunut neuroottinen kutomisvimma !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi! Kevät ja valon lisääntyminen vie kiinnostuksen muualle ja väkisinkin kutominen jää vähemmälle. Hauskasti sanottu tuo neuroottinen kutomisvimma. Juuri siltä se välillä tuntuu.

   Poista
  2. Minulla kutominen onkin välillä neuroottista :) kun puikot kilisee niin en näe enkä kuule mitään mitä ympärillä tapahtuu :D

   Poista
 5. Taas niin kauniita sukkia. 😊😊

  VastaaPoista
 6. Onpa hienoja sukkia! <3 Meikäläinen, joka ei perusraitaa kummempaa kykene kutomaan, ei ikinä saisi tuollaisia sukkia tehtyä. Usko pois, yritetty on! Minä vain en kykene lukemaan neuleohjeita. En ymmärrä niitä ollenkaan. Ne on tehty jotenkin niin, että jos et ole ennen ohjeesta neulonut, et käsitä kaikkia lyhenteitä ja sellaisia. Lisäksi pitäisi muutenkin neulomisen sanasto olla hallussa. Ja kai minulla on jonkinlainen lukihäiriökin, kun en moiseen kykene. Mutta harmittaa, kun en osaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan kukaan kirjoittanut neulomisen perusopasta? Käytän välillä googlea, mutta kiva olisi yhtenäinen opas, josta voisi itselleen oudot asiat tarkistaa. Olet oikeassa, että moni ohje on aloittelijalle hepreaa, eikä aukenee ilman kokeneempaa auttajaa. Ja varmasti lukihäiriökin tuottaa ohjetekstin hahmottamisessa vaikeuksia.
   Marketta, ei kaikkien tarvitse osata samoja asioita. Sinä olet taitava ravintoalan ammattilainen ja osaat kasvattaa kanoja ja muita eläimiä. Minä kuolisin taatusti nälkään, jos pitäisi itse ruokani tuottaa.

   Poista
 7. Tosi upeita sukkia jälleen! Kyllä se on niin, että ne tekee jotka osaa. Mulla menisi hermot jos pitäisi saada tuollaista pitsiä aikaseksi, ei takuulla onnistu. Yksinkertaiset mallit on mun juttu...
  Minun iltani kuluu mattoja tai isoäidin neliöitä virkatessa, kyllä talven aikaan pitää olla joku työ hyppysissä.
  Nyt onkin jo aika liikkua pihalla ja siivoilla syksyllä jääneitä roskia pois. Jätän osan lehdistä kukkapenkkeihin, joskus silppuan varretkin sinne. Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinulle. Meillä pikkutrullit liikkuu tänään virpomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, eikö olekin hienoa, että yksi osaa tehdä mattoja ja toinen sukkia. Kukaan ei osaa kaikkea, mutta jokainen jotain. Aikaa on minullakin mennyt oppimiseen.
   Meillä trullit kävivät viikko sitten. Mukavaa, että perinteissä on alueellisia eroja.
   Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle!

   Poista
 8. Oletpa taas ahkeroinut kutimienkin parissa! Niin kaunista ja tasaista jälkeä teet! Minullakin on kevään innoittamana keltaiset sukat tulossa, suunnittelin niihin itse kuvion, nyt kutimet ovat olleet sivussa vähän aikaa myyjäis- ja muiden leipomistouhujen takia. Toivottavasti vielä muistan, miten sitä kuviota tehdään......
  Ja sehän vastaa tylsää olisi, jos pitäisi vaan istua tekemättä mitään, kutominen on niin mainiota ajankulua ja aina on yhtä hauskaa, kun tulee valmista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on niin monta projektia aina menossa, että miten ihmeessä ehdit vielä kutoakin. Toivottavasti julkaiset keltaiset sukkasi, kiva nähdä malli. Eikö kutominen ole nyt vaikeaa kipeän käden vuoksi? Joutuu sitä vähän olkapäätäkin käyttämään kutoessa.

   Poista
 9. Minä tunnustaudun ottaneeni mallia kutomistasi sukista, eli yksi tavoitteesi on toteutunut. Sukankutominen on sekä aivoja nollaavaa, että vireyttävää harrastetta. Pääsiäisukkien puolesta - hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että joku malli on löytänyt tiensä sinun käyttöösi. Hyvää on kiva jakaa? Välillä oma pää on ihan tyhjä ja silloin muiden ideat auttavat eteenpäin.
   Minustakin kutominen on mielen terapiaa. Aivot todellakin nollaantuu ja samalla kipeät nivelet vetristyy. Alkavan nivelrikon vuoksi lääkäri kehotti harrastamaan jotain niveliä liikuttavaa. Kutomisesta on ollut iso apu.
   Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinulle!

   Poista
 10. Kyllä olet ollut ahkera niin kauniita sukkia olet tehnyt. Hyvää pääsiäistä.😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Kuten Suvi tuolla ylempänä totesi, minut on luultavasti vallannut neuroottinen kutomisvimma.

   Poista
 11. Ihania malleja ja värejä! Todella kauniit nuo polvisukat. Kirsikanpunaiset ovat oikeat herkut, eikä niistä ollenkaan huomaa, etteivät ole peilikuvat - minunkin piti tutkia kuvia kauan ennen kuin huomasin sen, mistä puhuit. Käsityöasioita on tosiaan kiva jakaa, samoin kuin puutarha-asioita, kun muiden tekemisistä saa koko ajan uusia ideoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, käsitöissä ja puutarhassa on samanlaista jakamisen ja onnistumisen iloa. Sitä on niin onnellinen löytäessään puutarhastaan hartaasti odotetun kasvin ja yhtä onnellinen onnistuessaan vaikean neulemallin kanssa. Tänään näin vaalean vihreää -blogissa scillapuron, jossa scillojn joukossa kasvoi pinkkejä sinivuokkoja. Ihan oli varsinainen ahaa-elämys, josta nousi tarve saada itsellekin punaisia sinivuokkoja. Näin käy alituiseen muiden blogeja lukiessa. Kerrassaan ihanaa jakamista ja uuden löytämistä. Eikä aina tarvitse samoja kasveja itselleen hankkia. Riittää, että saa ihailla toisten luomia hienoja näkymiä.

   Poista
 12. Kaikenlaisia kysyjiä...... niin nättejä sukkia taas olet tehnyt, kiva kun kuvasit ja laitoit tänne meidän ihasteltavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Kutominen on kivaa ja kiva on tuotoksiaan muille näyttää.
   Maailmaan mahtuu monenlaista kysyjää. Ei haittaa.

   Poista
 13. Aurinkoisia nuo keltaiset sukat!! <3
  Suloista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Auringon minäkin pääsiäissukissa näen.
   Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle!

   Poista
 14. Hyvää pääsiäistä! Osaisinpa minäkin kutoa ja virkata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti osaat jotain muuta kaunista ja tärkeää.
   Hyvää pääsiäistä sinulle!

   Poista
 15. Kauniita sukkia olet jälleen neulonut <3 7-veljestä on minunkin suosikkilankani sukkahommissa juuri noista mainitsemistasi syistä. Laadukkaalla langalla on nautinto kutoa. Aurinkoista ja lämpöistä pääsiäisen aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi! Kutominen on mukavaa ja pääasia, että jokaiselle löytyy sopivaa lankaa ja tarpeet.
   Tänä pääsiäisenä aurinkoa on riittänyt ja näyttää riittävän pääsiäisen jälkeenkin. Mukavaa!
   Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle!

   Poista
 16. Oot tuas niin kauniita sukkia tehny. Perustelut 7veikalla neulomiseen on hyvät. Vielä kun käyttäsivät kotimaista villoo langan tekijät. Äitikin neulo 7veikasta, saapas-sukkanakin on kestävä. On miulla opettelemista tuon neulomisen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Novitan edustaja väitti, ettei kotimaista villaa ole riittävästi saatavissa. Varmaan hinnalla on iso merkitys. Ulkomailta saa ehkä halvemmalla.
   Niin minunkin äitini on käyttänyt 7veikkaa ja sitä aiemmin jo Novitan lankoja.

   Poista
 17. kauniita "pääsiäis-sukkia!!!!
  Aurinkoista pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa!
   Aurinkoa riittää lopuillekin pääsiäispäiville. Mukavaa!

   Poista
 18. Kauniita sukkia, minulla on nyt jalassa sinun tekemät sukat, pääsivät saunan jälkeen puhtaisiin jalkoihin, puutarhassa en siitä raaski käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kiva, että sukat ovat löytäneet jalkoihisi. Minullakin on puutarhakäyttöön vanhat, harmaat villasukat. Ihmeen hyvin ovat kestäneet konepesua.

   Poista
 19. Komeita sukkia! Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 20. Sinun ahkeruutesi kutomiseen ja taito tehdä kauniita sukkia on ihailtavaa! Itse pidän myös kutomisesta, mutta aika ei meinaa riittää, nytkin jää mota sukkaa ja lapasta odottamaan pariaan:) Olen saanut monta ideaa blogien sukkakuvista, joten jatka samaan malliin! Aurinkoista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Sirkku!
   Minä olen päättänyt, etten aloita uusia sukkia tai tumppuja ennen kuin kaikilla on pari. Muuten kori on täynnä parittomia ja silloin mielen valtaa "yhden sukan syndrooma".

   Poista
 21. aina noita ihmettelijöitä riitää, minä en ihmettele lainkaan!
  ahkerasti olet puikkoja kilistellyt, uskomattoman ihania sukkia kaikki tyyni:))
  aurinkoista Pääsiäistä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilona!
   Onneksi maailmaan mahtuu kaikenlaisia ihmettelijöitä, eikä heidän sanomisistaan kannata mieltään pahoittaa.
   Aurinkoista pääsiäisen jatkoa sinullekin!

   Poista
 22. Ihania sukkia! Kyllä näin keväällä värit, keltainen, turkoosi...kaikki värit tekee hyvää. Ei yhtään kannata ihmetellä sun neulomisintoa, jos on lankaa ja noin hyvä taito ja vielä joku joka tarvitsee sukkia. Hienoja taidokkaasti tehtyjä sukkia. Vielä samalla vinkkejä ja esimerkkiä meille muille. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie!
   Ainakin toistaiseksi kaikille sukille, tumpuille ja pipoille on käyttäjä löytänyt. Ehkä siinä vaiheessa on pakko lopettaa, kun kukaan ei niitä enää huoli. Tai sitten antaa enenevässä määrin hyväntekeväisyyteen. Tarvitsijoita varmasti on.
   Minusta on kiva opetella uusia malleja. Siinä samalla oppii ja huomaa myös, ettei ne ohjeet niin monimutkaisia olekaan.

   Poista
 23. voi miten ihania värejä ja kuvioita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi!
   Langoilla värileikkiä sisälle ja kukista puutarhaan. Ihanaa!

   Poista
 24. Olet kyllä melkoinen sukkatehdas! Pääsiäissukat ovat todella kauniit, ja ne kirsikanväriset sai tosiaan ajattelemaan, josko itsekin kokeilisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta! Kokeile ihmeessä. Niina Laitisen ohjeet ovat kauniita, eikä yhtään liian monimutkaisia.

   Poista

 25. Pääsiäisen Iloa jokaiseen tulevaan päivään ♥

  VastaaPoista
 26. Kuule, jatka vaan sukkien neulomista ja niiden kuvaamista tänne blogiin. Itselle tulee hyvä mieli, kun katselen tuotoksiasi, t. toinen sukankutoja.
  Oikein hyvää 2. pääsiäispäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piipe, samoin sinulle hyvää 2. pääsiäispäivää!
   Jatkan kutomista muiden oudoista kommenteista huolimatta. Kutominen on mukavaa ajankulua ja samalla saa hyödyllistä annettavaa.

   Poista
 27. Ihania sukkia kaikki, palmikkoneuleiset nilkkasukat kaikkein kivoimmat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saraheinä!
   Palmikkosukkia oli kiva kutoa. Samalla heräsi ajatus tehdä palmikkoja myös vähän monipuolisemmalla mallilla.

   Poista
 28. Onpas pirtsakat nuo keltaiset sukat, aivan ihanat! Ihailen aina ihmisiä, jotka kutovat. Kaikki käsillä tekeminen on tosi arvokasta ja hienoa. Itse olen kutonut viimeksi ehkä opiskeluaikana ja siitä on aikaa jo aika lailla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari!
   Kouluaikana käsityöt eivät maistuneet ja silloin ajattelin, että tuskin tulen moista taitoa myöhemmin tarvitsemaan. Niin vain olen saanut pyörtää sanomiseni.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!