sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Tuure muutti meille


Tuure muutti meille. Kyseessä ei ole muusikko Tuure Kilpeläinen Kaihon Karavaaneineen vaan Tuurenpihlaja - Sorbus 'Dodong' Ukkokullan auton kyydissä. Viime syksyn upeassa ruskassa ihastuin kyläkävelyillä näkemiini punaisena leiskuviin tuurenpihlajiin ja päätin oitis sellaisen hankkia omaan pihaan. Syksyllä en enää onnistunut puuta löytämään. Tosin kovin aktiivisesti en sitä viime metreillä etsinytkään. Nyt on puutarhamyymälät avanneet ovensa ja Ukkokulta lähti muistilapun kera ostoksille.


Sinne hän on jo päässyt uudelle asuinpaikalleen, kasvimaan kupeeseen. Aidan takana vasemmalla näkyy yksi kolmesta kunnan istuttamasta mongolianvaahterasta. Ne ovat kaikki talven jäljiltä elossa. Joskin paria näyttää jänis vähän maistaneen, mutta ei sentään rungosta. Mikä ihana syysväritys onkaan tulevina vuosina odotettavissa, kunhan tuureni innostuu kasvamaan kilpaa mongolianvaahteroiden kanssa.


Tuurenpihlaja on minun äitienpäiväruusuni. Itse ehdotin tällaista kukkapuskaa ja vieläpä näin pari viikkoa etukäteen. Ukkokullalla kun oli asiaa taimimyymälän suuntaan, joten samalla reissulla sopi tuoda puska tullessaan. Paikka oli puulle jo valmiiksi katsottuna ja heti sen saavuttua lähdin istutushommiin. Siellä se nyt on. Samalla on tämän vuoden istutuskausi konkreettisesti avattu. Mitähän seuraavaksi maahan laittaisin?

 

43 kommenttia:

  1. Minulla on kaksi näitä pihassa, istutettu jo tosin 20 vuotta sitten. Muuten kaunis, mutta marjoja tulee aika vähän ja ne ovat vaaleampia kun tavallisen pihlajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähellä on tavallinen pihlaja, joten se hoitakoon marjojen väriloiston. Minkä kokoisia sinun tuuresi nyt ovat?
      Harmi, etten keksinyt hankkia tuurea aiemmin, mutta hyvä, että sentään nyt.

      Poista
  2. Muistan haaveesi Tuurenpihlajasta. Sen syysväri on hieno. Näyttäisi olevan vahva taimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myyjä oli auttanut Ukkokultaa puun valinnassa. Minustakin sain vahvan ja hyvän mallisen puun. Mukavia tällaiset haaveiden toteutumiset.

      Poista
  3. Kaunis on Tuurenpihlajasi jo tässä vaiheessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihastelin itsekin noita lehtitupsuja. Toivottavasti kotiutuu meille ja viihtyy hyvin.

      Poista
  4. Onnittelut! Minäkin olen haaveillut Tuuren pihlajasta jo vuosia, juuri syysvärin vuoksi. Pihlajoissa on uusia upeita vaihtoehtoja, itse hankin pari vuotta sitten Helmipihlajan ja tänä keväänä näin puutarhalehdessä keltamarjaisen Pylväspihlajan, siinäkin upea syysväri. Pihlaja kuuluu suomalaiseen pihaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmipihlajaa olen katsonut "sillä silmällä", joten ehkä sellainenkin vielä tulee meille. Aiemmin tontin ympärillä oli niin sankka metsä, ettei puut olleet päällimmäisenä mielessä. Nykyinen avaruus kaipaa hiukan pehmennystä.

      Poista
  5. Hieno äitienpäivälahja. Ja nyt sait, mitä toivoit, kun on aikaisin liikenteessä. Varmasti ruskaväri tulee olemaan hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ollut tuon tuurea suhteen niin "täpinöissä", etten malttanut edes sitä kahta viikkoa äitienpäivään odottaa. Nyt olen iloinen tuuren omistaja.

      Poista
  6. Ihan paras äitienpäiväkukkanen! <3

    Meille muutti myös Tuure viime kesänä, kun vihdoin raaskin sellaisen itselleni ostaa.

    Pari vuotta sitten ostin veljilleni Tuuret, heidän 40 -vuotislahjoiksi. Tuurenpihlaja Dodong on löydetty heidän syntymävuotenaan 1976 ja se oli mielestäni kiva idea lahjaksi. Molemmat kyllä taisivat ihan tykätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti paras äitienpäväpuska. Aika kallis puska, mutta onpa iloa vuosiksi eteenpäin. En tiennytkään, että tuurenpihlaja on löydetty 1976. Hieno lahja veljillesi. Ihan varmasti tykkäsivät.

      Poista
  7. Paljon onnea Tuurelle - ja sinullekin tulevan äitienpäivän johdosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pauliina! Onneksi Ukkokulta ei ole mustasukkainen, vaikka kaipasin Tuurea äitienpäiväksi.

      Poista
  8. Vallan ihana 'äitienpäiväkukka.'
    Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit! Joskus olen saanut kuorman multaa äitienpäivälahjaksi ja kolme vuotta sitten koristekirsikka Accoladen. Tällaisista lahjoista tulee todella hyvä mieli.

      Poista
  9. Hienoa! Onkin paljon kivempi tuollainen"äitienpäiväkukkanen".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Emilie! Mukava muistaa erilaisia merkkipäiviä kivoilla ja pitkäkäisillä lahjoilla.

      Poista
  10. Hyvä valinta oli truurenpihlaja! Meille niitä muutti monta vuotta sitten muutamia ja niiden muoto ja ruskaväri ovat uniikit. Jäniksetkin pitävät tuurenpihlajista, joten muista verkottaa. Meillä yhtä söivät kahdesti, nyt se on verkossa vieläkin:) Toivottavasti maku heikentyy iän myötä, että ristihuulet jättävät nämä kauniit puut rauhaan. Jo tuo lehdykän avautuminen on erittäin kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuurenpihlajan kauneus ja syksyinen ruskaväri olivat vahvimmat vaikutteet sen hankinnalle. Meillä jänikset ovat tuttuja ruokailijoita, joten Tuure tulee saamaan suojauksensa.

      Poista
    2. Hyvä, sillä Tuuren täytyy olla jäniksille erityisherkkua.

      Poista
  11. Kerrassaan hieno "äitienpäivä-kukkanen" :)
    iloa vuosiksi.
    Arvoisensa paikkaankin pääsi;)
    Mukavaa sunnuntai-iltaa!
    ja lisää iloa,just avatulle kasvu/istutuskaudelle!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa! Monivuotiset lahjat ovat parhaita. Tuurenpihlajani on nyt aivan erityinen puu. Toivottavasti viihtyy meillä.

      Poista
  12. Upean äitienpäiväkukan oot suanu. Tuurenpihlajassa paitsi kaunis syysväri, myös kukinta on kaunis, lautasen kokosilla kukilla. Lehdistökin on kaunis vihreä. Toivotan onnii Tuurelle ja siulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ulla! Tuuren kukinnasta minulla ei ole harmainta aavistusta, joten se tulee sitten bonuksena. Hienoa. On taas kivaa jännäämistä tulevillekin vuosille.

      Poista
  13. Ihan paras äitienpäiväkukka :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti. Voittaa markettiruusun mennen tullen.

      Poista
  14. Onnea Tuuren johdosta!! Hienoa, että toiveesi toteutui ja noin reippaalla taimella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Olisin hakenut tuurenpihlajan itse, ellei Ukkokulta olisi ymmärtänyt vinkkiäni. Hän on aina helpottunut, kun saa selkeät toimintaohjeet.

      Poista
  15. On niin palkitsevaa saada jotain sellaista, minkä hankintaa on suunnitellut jo pitkään. Samalla myös tietää, ettei se ole potentiaalisesti virheellinen heräteostos, vaan oikeasti harkittu ja mietitty hankinta. Ja tuure näyttää oikein hyvältä kasvupaikallaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tismalleen. Tuurenpihlajani on todellakin harkittu ja suunniteltu ostos, josta olen kovasti iloinen. Yhä vähemmän pidän heräteostoksista, vaikka kasveissa niitä tulee tehtyä ja usein ne osoittautuvat ihan onnistuneiksi.

      Poista
  16. Onnea äitienpäiväruusulle, paranee vaan vuosi vuodelta! Pihlajat ovat pohjoisen parhaita kukkapuita ja vielä upeimmat syysvärit. Yhdistelmästä tulee hieno. (

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt jo suunnittelen toistakin pihlajaa. Näyttää siltä, että löytyi hyvä paikka helmipihlajalle. Tuntuu mukavalta "avata ovia" uusille asioille.

      Poista
  17. Iloa ja onnea Tuuresta! Meillä sovittiin jo vuosia sitten äitienpäivälahjojen etsintä Särkän perennataimistoon. Olen saanut paljon ihania puita, havuja ja pensaita äitienpäiväruusujen tai hortensioiden sijaan. Paljon enempi iloa tällä järjestelyllä.

    Tuure on kyllä ihan must lähes joka pihalle! Upean ruskan lisäksi se tarjoaa hienon kasvumuodon viuhkamaisesti ylöspäin (ei leviä sivuille liikaa), hienot lehdet ja upeat kukinnot. Mitä vielä enemmän voisi edes toivoa?!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oivallinen idea. Ehkä minäkin voisin tehdä vakiosuunnitelman puutarhamyymälään, josta Ukkokulta tuuren haki. Samaisesta paikasta löytyi kolme vuotta sitten koristekirsikka Accoladekin. Loppukesän synttärikukkakin voisi mielellään olla jokin puska samaisesta paikasta. Puut ja pensaat merkkipäivälahjoina on siinäkin mielessä mukava asia, koska siten kasveille syntyy uudenlainen merkitys.

      Tuuren ominaisuudet kuulostavat täydellisiltä. Yhtään enempää en voisi enkä haluaisi toivoa!

      Poista
  18. Miten ihana äitienpäiväkukka! Siitä onkin iloa moneksi vuodeksi eteenpäin. Mukavaa sunnuntaita ja uutta alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana äitienpäiväkukka, joka sai oitis enemmän merkitystä, kuin vain yhden keväisen sunnuntain juhla. Siinä on äitienpäiväkukkaa koko vuodeksi.
      Viikko alkoi aurinkoisena, joskin vähän viileämpänä. Mukavaa!

      Poista
  19. tämän parempaa lahjaa ei voisi toivoakkaan äitienpäiväksi, Tuure ihastuttaa jo pelkästään hurmaavalla "hiuskiehkurallaan". itselläni on toivelistalla runkoruusut, kun minä onneton en onnistunut aiempia hengissä säilyttämään viime talven yli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, täydellinen äitienpäivälahja. Muuta en tarvitsekaan.
      Toivottavasti sinä saat runkoruusun ja vielä parempi, jos saamasi yksilö talvehtii seuraavien talvien yli.

      Poista
  20. Puutarhurin unelmaäitienpäivälahaja! Varmahankaa ei oo vaikiaa keksiä seuraavaksi istutettavaa kasvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan ole vaikea keksiä uusia istutettavia. Puutarha on loputon ideanielu. Tänään keksin jo paikan seuraavalla hankinnalle. Tosin ensin pitää vähän taas kaivaa ja siistiä - kuten aina.

      Poista
  21. Tällaisista äitienpäiväkukista minäkin tykkään kovin! Istutuskausi alkaa täälläkin kohta, taimikasseja muutti meille muutama Lahden messuilta - harmi ettei nähty siellä, luin jostain blogista, että oltiin messuamassa samana päivänä vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin tosiaan Lahden messuilla lauantaina. Kuikuilin kovasti, näkisinkö tuttuja, mutta yhtään en nähnyt. Pyörimme veljenvaimon kanssa messuilla sentään muutaman tunnin ja kävimme ravintolassa lounastamassa ennen kotimatkaa.
      Jokunen taimi minullekin sieltä kotiin lähti. Enemmänkin olisi voinut ostaa, mutta onneksi maltti voitti. Vastahan tässä on istutusaika aluillaan.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!