perjantai 31. toukokuuta 2019

Luontoäidin tekemiä

Matteuccia struthiopteris - Kotkansiipi

Jos on puutarhurin kesä värien juhlaa, on se myös muotojen sinfoniaa. Ympärilleen vilkaisten näkee lukuisia vihreän eri sävyjä. Kun tarkentaa katseensa yksityiskohtiin, tulee erilaisten ja jännittävien muotojen moninaisuus esiin. Kumartukaa, katsokaa lähelle, vaihtakaa katseen suuntaa. Voitte tehdä löytöjä.
 
Lilium - vaan mikä?

Luontoäidillä on valtava repertuaari siveltimiä ja kyniä. Viivotinta ja harppia tuskin laisinkaan. Vapaalla kädellä luontoäiti sirottelee pyöreitä muotoja sinne ja tänne. Päällekkäin, alekkain, toistensa lomaan. 

Alchemilla - Poimulehti
  
Toisinaan luontoäiti tanssii kevein askelin sivellin kädessään polveilevan musiikin tahdissa. Kasvien lehtiin tulee poimuja ja uurteita, joihin kaste- ja sadepisarat jäävät hetkeksi levähtämään.
.
Rodgersia podophylla - Liuskavaleangervo

Jonain päivänä luontoäiti on käynyt tapaamassa vanhoja ystäviään. Näiden kasvoilla risteilleet rypyt ja juonteet ovat jääneet luontoäidin muistiin ja hän haluaa ikuistaa kasveihin kunnioituksensa pitkää elämää kohtaan.
 
Lilium Sweet Surrender
  
Vähän väsyneenä luontoäiti pudottaa vahingossa siveltimensä juuri sen vihreään väriin kasteltuaan. Roiskeet hajoavat, kuin hienoin ilotulitus ja kas, siinä on liljat nousemassa mullasta kohti kesän kukintaa.

Oxalis

Nostettuaan pudonneen siveltimensä, siinä ei enää olekaan tarpeeksi vihreää väriä. Ei haittaa, ei ollenkaan. Syntyy käenkaali, jonka lehden ytimeen ei vihreää tarvitakaan. Miten soma oivallus.

Parthenocissus - Villiviini

Ahkerana ja aikaansaavana luontoäidillekin tulee joskus päänkivistystä. Niin paljon ja nopeasti on saatava kauneutta ja runsautta puutarhaan. Salamien sävyttämä päänsärky saa luontoäidin rypistämään otsaansa ja siinä se on, sahalaitainen villiviinin lehti. Ilo jälleen uuden luomisesta vie luontoäidin päänsäryn mennessään ja hän jatkaa ilosta hypähdellen matkaansa sivellin kädessään.

Sempervivum - Mehitähti
  
Äiti se on luontoäitikin. Siveltimellään hän synnyttää puutarhan täyteen kauneutta. Kivikkoiseen rinteeseen hän pyöräyttää ensin mehitähtiemon, joka pian lähettää lapsiaan maailmalle pitkin kivien rakoja.

Begonia

Aurinkoisena päivänä luontoäidillä on runsaasti energiaa jaettavaksi ympärille. Tarmoa täynnä hän ottaa kaikkein täyteläisimmän kynänsä vetäen sillä begonian lehteen suonia risteilemään tyvestä kohti reunoja. Jotain vielä puuttuu. Laitetaanpa lehteen burgundin punaista, vai olisiko tuo viittaus syksyn ruskaan, vaikka kesässä vielä ollaankin.

Allium - Laukka

Nuput ovat luontoäidille mieluista piirrettävää. Ne voi laittaa pyöreiksi, valmiiksi poksauttamaan kukan täyteen kukintaan. Niin houkutteleviksi, että luontoäiti itsekin miltei nappaa laukannuput iltapalaksi naposteltavakseen.

Clematis Columnella
  
Kärhöjen kohdalla luontoäiti vähän vakavoituu. Hän ravistaa leninkinsä helmasta siitepölyn ja luumunkukan terälehdet pois. Kärhöt ovat melkein kuin puutarhan kuninkaallisia. Niiden parissa on käyttäytydyttävä hieman arvokkaammin ja keskityttävä nupun luonnostelemiseen, jotta siitä tulisi yhtä hienostunut, kuin tulevasta kukastakin. Hyvin onnistuu. Luontoäiti on tyytyväinen kauniiseen kädenjälkeensä.

Pelargonia

Kesäkukkien muotoileminen ei ole yhtään sen helpompaa kuin monivuotisten kasvienkaan. Niille luontoäidillä on kuitenkin enemmän aikaa, sillä hän voi aloittaa työnsä jo taimitarhojen kasvihuoneissa. 

Paljon luontoäiti on jo saanutkin valmiiksi. Suotakoon hänelle lepohetki ja käydään sillä välin omassa puutarhassa ihailemassa hänen tekojaan.

Huomenna alkaa kesäkuu ja kesä. Hyvää viikonloppua ja toukokuun viimeistä päivää kaikille!
 

42 kommenttia:

 1. Upeita kuvia luonnon omasta taiteesta! Etenkin tuo ensimmäinen on erityisen hieno. Useinkaan ei tule saniaisia katsottua tuosta kulmasta. Aurinkoista viikonloppua ja ihanaa kesän alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu!
   Kotkansiipi, kuten muutkin saniaiset, on minusta kuvauksellinen vähän joka suunnasta. Liian harvoin tulee katseltua kasveja epätavallisista näkö-/kuvakulmista.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Hianosti kerrottu tarina kasvien erilaasuuresta. Sitä voi löytää palioki hianoja ahaa-elämyksiä ihan tavallisista puutarhakasviista, ku pysähtyy hetkeksi ja malttaa kattua tarkemmi. Aurinkoosta viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Yleensä tulee porhallettua työn touhussa kasvien ohi ja yli, eikä pysähdy niitä tarkemmin ihailemaan. Lisäksi itse kukka vetää kaiken huomion, vaikka lehdissä ja siemenkodissa olisi paljon kaunista katseltavaa.
   Samoin sinulle aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 3. Pysähtyminen ja erilaisuuden näkeminen on sitä puutarhaelämystä, mitä voisi harrastaa paljon useammin. Ei pidetä kasveja itsestäänselvyytenä, vaan ainutlaatuisina taideteoksina! Kiva, kun toit tämän esiin ja muistutit meitä! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Tuntuu olevan sama tapa niin ihmisten kuin kasvienkin suhteen eli niiden kauneuden ja persoonallisuuden huomaa vasta, kun niitä ei enää voi ihailla. Onneksi voi oppia jatkuvasti. Hyvää viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 4. Kiitos tästä ihanasta koosteesta!! Minäkin pidän kovasti lehtimuotojen ja lehtivärien yhdistelmistä! Aivan ihania kuvia ja niin osuvasti kirjoitettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Monet meistä ajattelevat samoin, ei vain tule puettua ajatuksia sanoiksi.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Ympärilleen katselu ja pysähtyminen tarkkailemaan tekee hyvää itselle, ja siinä saa hienoja kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta! Pysähtymisen tärkeys on hyvä pitää mielessä. Liian usein sen itsekin unohdan.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 6. Kauniit kuvat.
  Kyllä siveltimen värit ovat osuneet nappiin:)
  ei yksitoikkoisia.
  Mielen ja silmän ilot!!
  Oikein hyvää alkavaa kesäkuuta!
  ..nautitaan vielä hetki :)keväästä,ja toukokuusta:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Nyt olemme siirtyneet kesän puolelle. Oli pitkä ja vähän erilainen kevät. Jännittävää nähdä, millainen kesä on edessä. Olipa sitten millainen tahansa, iloitaan siitä.
   Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 7. Olipa ihana postaus!
  Joskus aikaa sitten katsoin ohjelman Fibonaccin lukujonosta. Oli hämmentävää kuinka ne toistuvat luonnossa mm. kukan terälehtien määrässä, aurinkonkukan siementen määrässä yms. Fibonaccin lukujen kahden perättäisen numeron suhde on aina lähellä kultaista leikkausta.
  Ohjelma oli joskus Areenassa, mutta on jo poistunut sieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paljon Fibonaccista löytyy googlettamalla tietoa, mutta valitettavasti ei mainitsemaasi ohjelmaa. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä se. Taidanpa laittaa Ylelle toiveen ohjelman uusimisesta.
   Luonto osaa monellakin tapaa hämmentää.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 8. Tällä hetkellä luontoäiti tarjoilee parastaan! Kauniita kuvia, niin monenlaista vihreää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateet on saanut luonnon vihertymään ja runsastumaan. Viime kesäisen kuivuuden jälkeen tämä näyttää mykistävän upealta.
   Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 9. Värit ja viivat niin kohdillaan, kyllä luontoäiti osaa!
  Hieno postaus kuvineen ja kirjoituksineen!

  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa! Luontoäiti on taitava ja taiteellinen. Hienoa ihastella hänen kädenjälkiään.
   Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 10. Ihana teksti ja kauniit kuvat luontoäidin taidonnäytteistä! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni! Eikö olekin hienoa elää keskellä jatkuvasti muuttuvaa ja elävää taidenäyttelyä.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 11. Niin mainiota kerrontaa luontoäidin suunnitelmista ja tekemisistä kera kauniiden kuvien :) Tähän postaukseen palaan vielä uudelleen ja uudelleen, ihan varmasti. Kiitos sinulle tästä <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki! Kylläpä sanasi taas lämmittävät mieltäni.
   Oikein hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 12. Aivan ihanat kuvat ja ihana kertomus! Oikein hienoa viikonloppua ja kesäkuun alkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Sinulle myös leppoisaa viikonloppua ja lämmintä kesäkuun aloitusta.

   Poista
 13. Wau mitä kuvia, ja niin kauniisti kerrottu tarina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sesse, hienoa, että ilahduit. Oikein mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 14. Kaunista kesäkuun alkua. Mysteerililjassa on lehdet kuin varjoliljalla tai marhanliljalla, voisiko olla jompikumpi niistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon liljanlehtien kuuluvan marhanliljalle. Toinen odotetuista on noussut rivakasti, mutta toisen suhteen en ole ihan varma.
   Lämmintä ja aurinkoista kesäkuun aloitusta sinulle!

   Poista
 15. Suloinen postaus. Paljon on kaikkea pientä ja suurta. On niin jännää myös huomata, että kaikkea ei aina näe samalla tavalla. Joskus havitsee tutuissakin asioissa uusia ihastuttavia juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoista opettelemista tämä puutarhaihmisenkin elämä on. Mukavaa huomata, että edelleen oppii ja osaa oppimastaan iloita. Puutarha on juuri nyt täynnä kaikkea kaunista ja koko ajan ilmestyy lisää.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 16. Hieno idea kuvata kukkien lehtiä. Kyllä luonto on niin moninainen, paljon eri vihreän sävyjä. Pidän erityisesti tuosta kotkansiiven kuvasta, hieno kuvakulma. Mukavaa kesäkuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Kamera houkuttelee etsimään uusia kuvakulmia, kun omassa puutarhassa kulkee kerta toisensa jälkeen samoilla jalanjäljillä.
   Oikein mukavaa kesäkuuta sinullekin!

   Poista
 17. Ihanan tekstin olet kirjoittanut <3 Kuvatkin kuvastavat täydellisesti luontoäidin mahtavaa luomistaitoa. Kyllä hän on taiteilijoista taitavin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi! Kasveja katsellessa voi vain ihastella luontoäidin taiteellista luovuutta.

   Poista
 18. Aivan ihana juttu! Kuvat ja teksti, tulipas mukava fiilis! Hyvää kesäkuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi. Hyvää kesäkuuta myös sinulle!

   Poista
 19. Olipas ihana postaus! Kasvien pienet yksityiskohdat alkoivat näyttää heti vieläkin mielenkiintoisemmilta kun kuvitteli luontoäidin heiluttamassa taikasivellintään ja tanssahtelevan puutarhassa paikasta toiseen. Minä olen muuten tainnut katsoa saman ohjelman Fibonaccin lukujonosta kuin Pirjo. Se oli todella hämmentävää. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Eläydyin luontoäidin sivellintanssiin itsekin niin vahvasti, että nyt näen hänet kaikkialla puutarhassa.
   Fibonaccin ohjelma kiinnostaa kovasti. Laitoin Ylelle toiveen sen esittämisestä. Saapa nähdä, toteutuuko.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!