keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Tomaattien kesämatka alkanut


Lämpimistä päivistä huolimatta yöt olivat toukokuussa pitkään viileitä, jopa kylmiä. Minimi-maximi -mittarini kasvarissa näytti monena aamuna ulkona olleen yhden lämpöasteen ja kasvarissa pari astetta enemmän. Ei siis puhettakaan tomaattien muutosta kasvariin. Kellarissa niillä oli kyllä tilaa, valoa ja lämpöä. Mittaa tomaateille alkoi kertyä ja kasvilamppua piti kerran jo nostaa ylemmäs, etteivät tomaattien latvukset kärvenny.


Seurasin sääennusteita ja etenkin yölämpöjen kehittymistä tarkasti. Monta kertaa päätin, että huomenna on tomaattien muutto edessä, mutta niin vain aamulla seuraavan yön ennusteet olivat kylmää luettavaa. Olin jo siirtänyt taimet isompiin istutuslaatikoihin. Niiden rahtaaminen ulos ja sisälle oli työlästä. Painavia laatikoita kantaessa piti varoa, ettei taimet vahingoitu.  Vihdoin lauantaina 18.5. päätin, että meni syteen tai saveen, tomaatit, kurkut ja chilipaprikat siirtyvät kasvariin. Olin virittänyt molemmille seinustoille kaksinkertaisista harsoista teltan suojaamaan tomaatteja kylmältä. Myös lämmittimen latasin täyteen valopetroolia kylmien öiden varalle.


Kasvarissa olikin helteiseen aikaan kesäisen lämmintä. Päivisin liiankin lämmintä ja öisin minimissään +14. Aamuisin olen avannut oven ja siirtänyt harsoja päiväksi sivuun. Ikkuna avautuu itsestään. Säiden taas viilennyttyä on jälleen jännittävät ajat käsillä. Toistaiseksi kasvarissa lämpö on ollut alimmillaan +9, vaikka en ole edes lämmitintä laittanut päälle. Tosin sen hyöty on melko rajallista kennokasvarin hataruuden vuoksi. Harsojen alla lämpö on pari astetta korkeampi ja tomaatit näyttävät voivan hyvin.


3.3. kylvetyt tomaatit kasvoivat kellarissa hurjaa vauhtia ja varsinkin Rosellan varsi on paksumpi kuin jämäkällä raparperilla. Myöhemmin kylvetyt tomaatit tulevat kilvan perässä. Päästyään taimipoteista varsinaiseen istutusastiaansa, kasvu ryöpsähti uuteen vauhtiin, kukkia ilmaantuu uusia kaiken aikaa ja varkaitakin on jo päässyt nyppimään. Valtaosa tomaateista oli vähintään 50 senttisiä kasvariin muuttaessaan. Aikamoinen apu kunnon kasvivalosta on ollut.


Ensimmäiset kurkunalut ilmestyivät kurkuntaimiin jo kellarissa. Kasvarissa niille on tullut mittaa ja kaksi niistä olisi jo korjuukelpoisia. Kurkuntaimilla ei muuttovaiheessa ollut vielä kovin paljon mittaa, mutta kasvarissa ne ovat ottaneet kunnon kasvuspurtin kohti yläilmoja. Yksi taimi vahingoittui muutossa. Eiköhän 2 Sherpaa, 1 Cordopa ja 3 Beth Alphaa riitä. 


Harsotelttojen vuoksi tomaattien ja vastakkaisella puolella olevien kurkkujen istutuslaatikot ovat vähän ahtaalla, mutta tilanne paranee, kunhan yölämpötilojen tasaannuttua saan harsot pois. 

Kasvari ja kasvimaa kaatosateen vuoksi kaukaa terassilta kuvattuna.

Kasvimaalle olen jo kylvänyt lähes kaiken suunnittelemani. Keskiviikkona 22.5. laitoin esikasvatetut kurpitsatkin omaan lavakaulukseensa. Kaikissa lavakauluksissa on kaksinkertainen harso päällä. Tapani mukaan kylvin ylimääräisiä kurpitsoja. Odottakoon varakappaleina hetken kasvarissa, jotta näen, pärjäävätkö kurpitsat vähän viileämmässä säässä. Retiisit, salaatti, malvikit ja sipulit ovat jo itäneet. Kylväessä lavakaulusten multa oli äärimmäisen kuivaa. Pari kertaa olen kylvöksiä kastellut. Perjantaista 24.5. lähtien vettä on tullut taivaalta välillä ihan reippaastikin. Lavakalusten harsot ovat litimärkiä ja todennäköisesti siis myös kylvökset ovat saaneet riittävän kastelun.


Nyt sitten odotellaan lämpimiä ilmoja ja reipasta kasvua kasvihuoneessa ja kasvimaalla. Tavoitteena tietenkin taas hiukan herkkua ruokapöytään sekä vähän silmäniloa lavakauluksissa.
 

30 kommenttia:

  1. Hienot ja vahvat taimet kasvamassa! Toivotaan, että lavakauluksissa saat myös onnistuneen kasvun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiempina kesinä lavakauluksista on tullut hyvä sato. Viime kesän kuivuus näivetti itämistä ja kasvua. Lehtikaalia ja salaattia sentään tuli yli oman tarpeen. Tomaattikesä oli viime vuonna loistava. Ehkä ei samaan ylletä, mutta kunhan jotain maisteltavaa kasvaristakin tulee. Ja onhan sieltä nyt jo ensimmäinen kurkku syöty.

      Poista
  2. Hyvältä näyttää! Varmasti tulee herkkuja ruokapöytään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina kannattaa jotain laittaa. Yrittämättä ei tule yhtään mitään.

      Poista
  3. Sullahan on kaikki ihan mahtavalla mallilla!
    Kurkkujakin on jo tulossa.
    Minä vielä olen hieman arkaillut tomaattien kasvariin muuton kanssa. Mutta suunnitelin tänä viikonloppuna ryhtyväni muuttohommiin.
    Hallaharsoilla saa kuitenkin pelastettua paljon, jos hallayö uhkaa. Nyt kasvarissa on jo aika lämmintä. Talvetetut pelargonireppanat keräävät siellä voimia ja eilen käydessäni tunnelma oli jo lämmin.
    Kasvimaalla meillä näyttää samanlaiselta kummitusmaalta. Mutta kaksinkertaisen harson alla kasvit kasvavat paremmin, vaikka hallaa ei tulisikaan. Sen olen niin monta kertaa todennut, ettei nuo harsot haittaa näkökenttää olenkaan.
    Mukavaa tulevaa helatorstaita ja viikonloppua, vaikka onkin vasta keskiviikko! Tällä viikolla on jotenkin jo alkuviikosta ihan viikonlopputunnelmissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minimi-maximimittari on kätevä kasvihuoneessa. Sitä seuraamalla näkee, ettei kasvarissa ole alle +9 asteeen mennyt. Luultavasti harsojen alla on vielä lämpimämpää. Tomaattini tottuivat kellarissakin +14 asteeseen, kun sammutin valon yöajaksi. Uskomattoman vankkoja varsia tomaateissani on. Auringon paistaessa lämpötila nousee jo +30 asteeseen, mutta suuret vaihtelut eivät tietenkään ole hyväksi. Pari seuraavaa yötä näyttää olevan melko koleita, mutta sen jälkeen selvästi lämpimämpää. Toivotaan, että ennusteet pitävät paikkansa.
      Pidän harsoja melkeinpä siihen saakka, kun kasvien korkeuden puolesta käy. Eipä ötökät pääse kunnolla mellastamaan. Minua ei haittaa yhtään haamujen lepattaminen kasvimaalla. Mitäpä sitä ei kasviensa puolesta tekisi.
      Tänä keväänä on ollut niin paljon arkipyhiä, että ajantaju tuppaa pettämään. Ihan tuntuu nytkin viikonlopulta, vaikka tosiaan eletään keskiviikossa.
      Toivottavasti aurinko ja lämpö hellii sinua, jotta pääset nauttimaan puutarhastasi.

      Poista
  4. Onpa hyviä taimia! Minun tomaatit ovat myös kasvihuoneessa, tosin eivät vielä istutettuna lopulliseen astiaan, ja harsot piti ottaa myös käyttöön. Tänä aamuna vein paprikat kasvariin. Kurkut ovat ovat vasta itäneet, joten ovat sisällä.
    Muuttuisi nyt kesäksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvin kurkut turhan aikaisin ja siksi ne alkoivat kukkia ja tuottaa hedelmää jo kellarissa. Jos pitäisi taimia ikkunalaudalla kasvattaa, olisin tarkempi. Olen todella tyytyväinen kasvilamppuhankintoihini ja siihen, että keksin käyttää kellaria kasvattamona.
      Tänään on ollut jo aika kesäistä. Ehkä se tästä nyt alkaa, toivotaan.

      Poista
  5. Tosi hyvät taimet,vahvat,jämäkät:)
    ...kesää ja lämpöä ootellaan....
    vettä satanu monta päivää, kaikki desilitraa suuremmat kipot kasteluvettä täynnä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadevettä kannattaakin kerätä. Ilmaista ja hyvää kasveille. Meillä on onneksi oma kaivo kasteluun käytettäväksi. Ei tarvitse hanavettä käyttää.

      Poista
  6. Hyvän näköisiä taimia ! Itse kasvatetut vihannekset onkin parasta herkkua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kasvatetuissa taitaa olla kasvattajan sielu mukana. On ne niin hyviä.

      Poista
  7. Jämäkät tomaatinvarret ja muutenkin taimesi ovat hyvinvoivan näköisiä! Ovat tainneet viihtyä kasvivalon alla oleskelusta. Minun tomaattini ovat odottaneet jo liian pitkään eteisessä sitä, että saisi rakennettua lavakaulukseen kehikon harsoa varten. Jos olisin pari viikkoa sitten tiennyt, että tomaattiressukat joutuvat olemaan edelleen sisällä, olisin vaihtanut niille edes isommat ruukut. Ensimmäinen alkoi ilmeisesti hätäpäissään pukata raakileitakin! Kasvimaalle tein tänään sateen rakosessa viimeiset kylvöt, joten edes yksi asia on aikataulussa. Mukavaa loppuviikkoa ja huomista helatorstaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunnon kasvivalolla on ollut erinomainen vaikutus taimikasvatukseen. Investointi kannatti ja pimeä kellari löysi uuden tehtävän. Ikkunalautakasvatus on nyt minimissä.
      Ostin lavakauluksiin Biltemasta metalliset kaaret harsoja varten. Aiemmin minulla on ollut muoviset sähköputket kaarelle taivutettuina. Nekin toimivat ihan hyvin, mutta niitä ei ollut riittävästi. Kapeisiin metallikaariin on helpompi kiinnittää harso, sillä tuuli niitä kyllä riepottelee melkoisesti.
      Helatorstai on iltapäivässä. Pihalla puuhattu ja kohta juodaan iltapäiväkahvit. Mukavaa toukokuun loppua sinulle!

      Poista
  8. Minulla on tomaatintaimet olleet istutettuna kasvimökkiin reilut kaksi viikkoa. Harsoa ja paremman puutteessa varjostuskangasta olen kietonut niiden ympärille lähes joka yöksi. Lämmitintä ei ole, ja alin aamulukema onkin ollut 5 astetta. Selvisivät, mutta varmasti rajoilla mentiin. Kaksi pientä Tiny Tim -tomaattiakin on jo raakileena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi yöksi aion viedä minimi-maximimittarin harsojen alle. Viime yönä alapihalla oli ollut +1 aste. Hurjan kylmiä öitä. Yksi kurkuista näytti harsoista huolimatta vähän onnettomalta, mutta on päivän aikana virkistynyt. Nyt saisivat yöt lämmetä.
      Oi, sinulla on jo tomaateissa raakileita. Minun kyllä kukkivat, mutta raakilevaiheeseen eivät ole ehtineet.

      Poista
  9. No jopa sinulla on mahtavat taimet.
    Nyt vain odottamaan tomaatteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, hienot taimet on tänä vuonna. Kukkivatkin jo, joten ehkä niitä tomaattejakin on vielä tiedossa.

      Poista
  10. Komeat tomaatintaimet. Minullakin on jo kaikki paitsi varataimet kasvihuoneessa. Kesäkurpitsat on laatikoissa eikä ole yhtään varataimea niistä, harsoja en viritellyt ja tänään katsoin että ehkä olisi pitänyt laittaa. Tosin kesäkurpitsa ehtii vielä kasvaa uudestaan siemenestä jos huonosti käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harsot pitävät kylmää aika hyvin loitolla. Kurpitsani ovat olleet lavakauluksessa viikon ja ihan reippailta edelleen näyttävät. Varataimiakin on, mutta ajattelin antaa ne huomenna eräälle tutulle. Onneksi kurpitsa itää nopeasti ja lähitaimistollakin niitä näkyi olevan edullisesti myynnissä.

      Poista
  11. Sinulla on upeat tomaatintaimet samoin kuin kurkutkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkut ovat jo tuotteliaita. Yksi on syöty ja toisen voi kohta noutaa. Tomaatteja sentään saa vielä odotella.

      Poista
  12. komeita taimia, kyl kasvilamppu on todella hintansa väärtti! itsekin mietin harsojen virittämistä kasvihuoneeseen, mut se jäi kun suurin osa harsoista oli matkannut vahingossa kesäkotiin ja loput loput laitoin kasvilavoihin. muutamana yönä olen sytyttänyt tomaattien alle ölykynttilät palamaan ja esikasvatuksessa olevat taimet peitellyt villahuovalla.
    tuo pinkki kalusteryhmä aivan uskomattoman suloinen. tuollaisia pieniä keveitä rautatuoleja kaipaisin takapihalle koivikkoon. välillä olisi niin mukavaa istahtaa sielkläkin ihastelemaan maisemia ja kuuntelemaan mustarastaan lurituksia.
    aurinkoista Helatorstaita Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvilamppu on todellakin ollut oivallinen investointi. Ei ollut hurjan kallis ja koko hintansa arvoinen.
      Harsoista on hyötyä. Huomasin, että kaksinkertaisina pitävät hyvin lämpöä. En ole toistaiseksi laittanut kasvarissa lämmitintä päälle. Siitä ei kyllä paljon hyötyä olekaan, kun kasvari on niin hatara.
      Sain pinkit kesäkalusteet ystävältä pari vuotta sitten. Kasvarin edustalle paistaa iltapäivällä aurinko lämpimästi ja siellä on mukava istua katselemassa kasvimaata. Varsinkin loppukesästä tykkään ihailla auringon valoa punaisissa mangoldin varsissa.
      Mustarastaan laulua on kiva kuunnella. Nyt meillä laulaa myös laulurastas, jolla on myös kaunis sävel.
      Aurinkoista helatorstaita sinullekin Ilona!

      Poista
  13. Oho, sinullahan on jo kasvu pitkällä! Vein tänään tomaatin, kurkun ja chilin mökille. Ne jäivät vielä mökin sisälle, kun en ehtinyt päivän aikana ruukuttaa niitä isompiin purkkeihin. Vähän jännittää miten selviävät yhtäkkisestä viileydestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvariasukkaiden selviytymistä on joutunut joka päivä miettimään, kun yöt on niin kylmiä. Toissayönä alapihalla oli +1 ja kasvarissa +2. Laitoin eilen minimi-maksimimittarin harsojen alle nähdäkseni, paljonko siellä on lämpöä. Ilman harsoja tomaatit ja kurkut olisivat paleltuneet. Ennusteiden mukaan on vielä pari kylmempää yötä ja sitten lämpimämpää. Toivotaan ennusteiden pitävän paikkansa.

      Poista
  14. Upeat tomaatit ja kurkut! Olet tosiaan onnistunut taimikasvatuksessa. Meillä tuo omatekoinen huvimaja/kasvihuone on sen verran lämmin, että tomaatit ovat olleet jo muutaman viikon siellä, amppelitomaatit kukkivat, muissa ei vielä kukkia näy, mutta väri ja kasvu ovat kokeneet suuren muutoksen. Lavakaulusmaalla kukoistavat talvivalkosipulit, harsoja en ole edes laittanut. Nyt odottelen tuota hirmuhellettä, jotta saisin kaikki daaliat ulos. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin talvivalkosipulit ovat hyvässä kasvussa. Niitä en ole harsoilla suojannut, selviävät ilmankin.
      Daalioille lämpö tekisi hyvää. Muutaman olen jo maahan istuttanut ja pari niistä on kasvussa. Kolmas ruukussa.
      Hyvää viikonloppua sinulle!

      Poista
  15. Vahvoja ja reippaan näköisiä taimia. Toivotaan oikein hyvää satoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kasvatetut kurkut ja tomaatit ovat suurta herkkua. Toivottavasti edes muutama maistiainen kypsyy.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!