lauantai 29. kesäkuuta 2019

Menikö hölmöyden puolelle?

Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt'

Nyt on ihan pakko jälleen hehkuttaa pionien upeaa kukintaa. Suosittelen ohittamaan tämän postauksen, jos kokee pioniahdistusta liiallisesta kuvatulvasta ja pionipäivityksistä. Pian tämä on ohitse, vaikka toivonkin omien pionieni kukkivan vähintään kolme seuraavaa viikkoa. Mikä toive tuskin toteutuu.


Kuten lähes aina pionien kukinnan aikaan, taivaalta tulee vettä. Niin nytkin. Keskiviikkona 26.6. vähän ja torstaina sitten enemmän. Sinänsä sade on toivottua ja kaivattua. Maa on rutikuivaa ja suorastaan huutaa virkistävää sadetta.

Yleensäkin pionit ovat korkeita kasveja. Tänä vuonna ne ovat venyneet mittaa melkoisesti. Huvikseni kävin mittaamassa yhden pisimmistä Sarah Bernhardteista ja sillä on korkeutta 126 cm. Nostin pionituet lakikorkeuteensa, mutta silti eivät riittävästi yllä tukemaan painavia kukintoja. Jos siis vettä tulee vähänkin voimakkaammin, taipuvat painavat kukinnot ja vahingoittuvat. Niinpä hain kellarista 3-metrisen auringonvarjon ja viritin sen suurimman pionikeskittymän päälle. 

Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt'

Saa vapaasti nauraa moiselle hölmöydelle. Niin teki Ukkokultakin. Vaan mitäpä ei tekisi pioniensa hyväksi? Rusakon riiviöt jo napsivat liljoistani nuput, joten eiköhän yksi iso vahinko kesää kohti riitä. Saanko siis hiukan ymmärrystä, pyydän.

Paeonia lactiflora 'Festiva Maxima'

Valkoiset Festiva Maximat ovat olleet avoinna jo muutaman päivän. On se vaan hurmaava tyllimekkopioni. Muutaman kukan leikkasin maljakkoonkin, kun niitä nyt riittää.

Paeonia lactiflora 'Festiva Maxima'

Pionien nuput ovat niin herkullisia, mutta nätti on pioni lakastumisvaiheessakin. Pian on olopihan yksi käytäväosuus valkoisenaan putoavista terälehdistä.

Paeonia Jan van Leeuwen

Alapihan Kurgaanissa asuu kolme pionia, joista yksi on Jan van Leeuwen. Sen äitini osti minulle kesällä 2007 Taivassalossa sijaitsevasta Pionien kodista. Alkuun Jan tuli istutetuksi sisäänkäynnin vieraiseen penkkiin, joka oli tylsä ja kaikinpuolin muutenkin huono valinta. Kurgaanin valmistuttua 2012 Jan muutti sinne ja siellä se näyttää hyvin viihtyvän.


Niinikään samalta Pionien koti -reissulta meille muutti valkoinen pioniherkku, jonka nimen kyllä kirjasin ylös, vaan enpä löytänyt enää kotiin päästyäni. Olen selannut pionien kuvia ja tämä saattaisi olla paeonia lactiflora Immaculee. Katsokaa kahta alempana olevaa kuvaa ja kertokaa mielipiteenne. Olen valmis vastaanottamaan muita nimiehdotuksia.

Olisiko Immaculee?

Immaculeeksi ristimääni valkoista pionia on viime päivinä ollut hieman hankala kuvata, koska siitä avautui useampi nuppu samaan rykelmään. Yksityiskohtia ei tahtonut saada esille. Tämä yksilö oli ainut rykelmästä irrallaan oleva kaveri.


Immaculee tekee joka kesä hienon siemenkodan. Se on kuin narrinhattu kärjen kulkusineen. Kukka on siis kuvauksellinen myös terälehtensä pudotettuaan. Siemenkotaa odottelen taas kamera hyppysissäni.

Paeonia Karl Rosenfield'

Karl Rosenfield kukkii kunnon tungoksessa. Mikäs on herran viettäessä aikaa hienojen Sarah-neitojen ympäröimänä. 


Nyt näistä pionikaunottarista kannattaa nauttia. Vähän viilennyt ja pilvinen sää onneksi pidentää kukintaa. Auringonpaisteessa huomasi, kuinka mm. Festiva Maximat "kypsyivät" hurjalla vauhdilla nupusta lakastumisvaiheeseen. Luvattu sade on puutarhalle tervetullutta, vaikka pionit pärjäävät hyvin kuivemmassakin. Jospa virittämäni varjo suojaisi pioneja niin, ettei niiden upeat kukat vaivu epätoivoissaan kohti maata.

Paeonia lactiflora 'Coral Charm'
  
Lopuksi vielä tämän vuoden viimeinen kuva Coral Charmista. Hän on ollut koko kukkimisensa ajan niin viehättävä. Toivottavasti tapaamme hänet taas ensi kesänä.

Kesäkuu alkaa olla lopuillaan. Maanantaina siirrymme heinäkuuhun ja kesä senkun jatkuu. Oikein mukavaa viikonloppua kaikille ja leppoisaa lomaa lomaileville!



45 kommenttia:

  1. Niin että tarkalleen ottaen mikä meni hölmöyden puolelle? Ei se varjon viritys ainakaan ! Pionit ovat sellaisia primadonnia, eträ niitä täytyykin vähän hyysätä. Ihana kukinta sinulle sateenkin jälkeen jäi, onneksi.

    Voisihan tuo yksi Immaculee olla, oma vastaavani muistuttaa sitä hyvin paljon.

    Coral charm ei täällä vielä tänä kesänä kuki, sitä odotellessa ihailen kuvistasi.

    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hölmöä tai ei niin varjon viritys pelasti pionieni kukinnan. Torstaina vettä tuli ihan kaatamalla, emmekä olleet kotona. Moottoritiellä piti mönkiä hidasta vauhtia, kun rankkasateen vuoksi ei nähnyt eteensä yhtään. Siinä olisi pionitkin kärsineet.
      Olkoon pionini Immaculee. Ainakin siihen saakka, kunnes joku asiantuntija toisin väittää. Ei haittaa.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  2. pioneja ei voi koskaan hehkuttaa liikaa, saati suojella! kyl se harmittaa, jos kukat taittuvat sateessa, joten kaikki keinot luvallisia. minusta päivänvarjo sopii mainiosti tuohon. vein anopille muutamia Sarahin isoja kukkia ja hän oli niistä iki onnellinen. niitä kun kasvoi jo hänen lapsuuden kodissaankin. hankin keväällä tuon Karl Rosenfield pionin. onneksi hankin, koska se kukkii noin kauniisti.
    oikein mukavaa ja kukkaista viikonloppua myös Sinulle Between, nyt nautitaan ihanasta kesästä täysin rinnoin:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin Sarah B kuin Karl Rosenfield taitavat kumpikin olla aika vanhoja pioneja. Harvoin pioneja tulee maljakkoon kaupasta ostettua (eikä niitä usein ole edes myynnissä), joten varmasti anoppisi ilahtui. Itsekin olen poiminut muutamia pioneja maljakkoon. Niiden pitää antaa olla hetki pihapöydällä, jotta kaikki ötökät kömpivät esiin ja jäävät ulos.
      Täällä nautitaan, teethän sinäkin niin. Hyvää viikonloppua sinulle!

      Poista
  3. Minä en ainakaan kyllästy katselemaan pioneja. Omani ovat vielä nuppuasteella.
    Hyvää viikonloppua Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, tiedossa on siis sinun pioniesi kuvakavalkadi, kunhan avautuvat. Kyllä niitä jaksaa katsella ja aina löytyy joku uusi ihastuksenkohdekin.
      Hyvää viikonloppua sinullekin Piipe!

      Poista
  4. Ihanat pionit,ei näihin kyllästy. Coral Charm on erittäin viehättävä!
    Mukavaa kesäkuun viimeistä viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kyllästy, ei. Kuinkahan monta kertaa illassa kierrän omia pionejani ihastelemassa. Nyt niitä täytyy kuvatakin ahkerasti, sillä kukinta on menee nopeasti ohi.
      Mukavaa kesäkuun loppua ja alkavaa heinäkuuta sinulle!

      Poista
  5. Ihanat pionit. Minun pionini ovat siellä täällä, joten niitä ei olisi voinut yhdellä aurinkovarjolla suojella. Pitäähän sitä kaikensa tehdä, että voi nauttia pidempään kukinnasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäisen kerran varjon pioneilleni viritin. Tiedän monien niin tekevän ja ymmärrän sen hyvin. Kyllä harmittaisi, jos kaikki painavat kukinnot taipuisivat rankkasateessa. Nyt satoi, mutta pionit säästyivät. Kerrankin tein jotain fiksua, vaikka se joitain naurattikin.
      Hyvää viikonloppua sinulle!

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Oikeassa olet, kukkien aatelia!
      Hyvää viikonloppua sinulle!

      Poista
  7. Onpa kauniita! Alimmainenkin kukka on aivan upea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alimmainen Coral Charm on tänäkin vuonna antanut parastaan. Siinä on niin upeat muodot ja sävyt. Olen todella tyytyväinen, että sen tulin hankkineeksi, vaikka kuvittelin pionieni jo riittävän.
      Hyvää viikonloppua sinulle!

      Poista
  8. Kyllä minäkin olen jonain vuonna viritellyt varjoa samalla lailla. Tänä vuonna totesin ikean sateenvarjon sopivan kokoiseksi terassihortensian suojeluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla. Tiedän muutamien muidenkin virittäneen varjoja pioneilleen, mutta minulle tämä oli ensimmäinen kerta. Tuskin kuitenkaan viimeinen. Kun kukkiensa eteen tekee niin paljon muutenkin töitä, miksi niitä ei suojaisi rankkasateelta.
      Hyvää viikonloppua sinulle!

      Poista
  9. Pionit hurmaavat aina!! <3
    Leppoisia kesäpäiviä sinne kukkien paratiisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pionit hurmaavat, ja ruusut, ja kärhöt.... Olen hurmaantunut vissiin kaikista kukista.
      Teillä taitaa siellä etelässä olla nyt vähän liiankin lämmintä. Hyvää viikonloppua sinulle!

      Poista
  10. Tuskin missään puutarhaa koskevassa asiassa voi mennä tekemään hölmösti, ihanat kukinnot ovat aina ainutlaatuisia, koskaan kukinnot eivät ole samanlaisia ja aivan toistensa kaltaisia.
    Ja kyllä se vain on niin, että yleensä pionien kukkiessa tulee ainakin yksi rankka vesisade tai ainakin kova tuuli.
    Jo kerran täällä tätä postausta kommentoin ja luulin sen onnistuvan, mutta ei se ilmeisesti kuitenkaan onnistunut. Tämä iPhone on jotenkin invalidi näitten kommenttien suhteen.
    Oikein hyvää tätä kesäkuun loppua sinne teille kukkien keskelle. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä kommentointi takkuaa oikein kunnolla. Luen ja kommentoin blogeja usein tabletilla. Silloin harmittaa, kun yhden käden nakkisormilla naputeltu pitkä viesti katoaa jonnekin avaruuteen. Mieluummin kirjoitan kommentteja kymmensormijärjestelmällä, mutta se tarkoittaa työhuoneessa istumista. Kun en ole sitä läppäriä saanut hankituksi.
      Minusta tuntuu, että joka kesä se kaikkein kovin sade tulee juuri pionien kukinnan aikaan. Niin oli nytkin. Torstaina satoi lähes koko päivän, mutta vartin verran vettä tuli aivan valtavalla voimalla. Varjon ansiosta pionit voivat hyvin.
      Kesäkuu on kohta ohi ja pian on heinäkuu. Hurjaa vauhtia kesä taas etenee, mutta onneksi on paljon vielä jäljellä.
      Oikein hyvää viikonloppua sinulle!

      Poista
  11. Ymmärrä hyvin, että puutarhurin iloitsevat noista pioneista. Ovathan ne upeita. Olen blogeissa nähnyt noita sateenvarjo-viritelmiä ja joku teki pionipenkin ylle kevytpeitteestä katoksenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvältä kuulostaa. Nyt en tunne itseäni enää yhtään niin hölmöksi, kun tuota varjoa virittäessäni. Varjo tosin hoiti tehvävänsä loistavasti ja olen sen jo poistanut. Kevytpeite - hmmm... Sellaisen virittämisessä on kyllä enemmän työtä, kuin varjon aukaisemisessa. Pääasia, että tekee tehtävänsä.
      Hyvää viikonloppua sinulle!

      Poista
  12. Heh, mitäpä sitä ei tekisi kukkiensa eteen! Pionien uhkeat kukat kärsivät niin paljon sateesta, että niitä on syytäkin suojata parhaimman kukinnan aikaan sattuvalta rankkasateelta. Hurmaavia ovat kaikki pionisi, mutta eniten minua viehättää näistä 'Coral Charm'. Se on niin hienostuneen näköinen. Hyvää viikonloppua ja kesäkuun viimeisiä hetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika monta rankkasadetta on vienyt pionini kukat, joten päätin kokeilla varjokikkaa. Hyvin toimi. Pionit jatkavat kukkimistaan päät painosta vähän notkollaan.
      Coral Charm on todella viehättävä pioni. Ostin sitä 2 kpl 2015 ja siirsin 2017. Ensimmäistä kesää lukuunottamatta se on kukkinut joka kesä. Suosittelen.
      Tänään on aurinkoinen ja lämmin kesäkuun viimeinen päivä. Toivottavasti hienoa säätä riittää sinunkin puutarhaasi!

      Poista
  13. Ihana pionipostaus. Sinulla on mahtavan paljon pioneja ja tämä aika on sitä upeuden aikaa. Hyvä idea tuo aurinkovarjo! Mukavia viimeisiä kesäkuun päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa pioneista on ollut pihassamme jo yli 20 vuotta. Osa on uudempia. Luultavasti enempää ei enää tule, mutta vannomatta paras.
      Auringonvarjo pelasti pionini rankkasasteelta. Vähän sentään jouduin jännäämään, ettei tuulenpuuska kaada itse varjoa. Ei kaatanut.
      Aurinkoista kesäkuun loppua ja alkavaa heinäkuuta sinulle!

      Poista
  14. Pionit ovat kauniita,siitä ei pääse mihinkän..eikä niitten katteluun kyllästy koskaan:))
    HYvä idea/päivänvarjo.
    (minä omille purkkikukilleni ostin meiän halpiksesta 1€ sateenvarjoja
    Sinun kukkamaasi on niin upeat ,niiden eteen tekee just tuon hyvän jutun!!
    Ihanaa viikonloppua!!
    Ja alkavaa Heinäkuuta!!!
    ...kesää on vielä paljon jäljellä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa!
      Puutarha on rakas ja tärkeä harrastukseni, jonka eteen olen tehnyt paljon töitä. Halusin suojella odottamieni pionien kukintaa, joten hätä keinot keksi. Sateenvarjo on hyvä keino sekin. Niitäki olen nähnyt pioneja suojaamassa.
      Aurinkoista ja leppoisaa heinäkuuta sinulle!

      Poista
  15. Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Ihan oli muilta lainattu idea, mutta onneksi napsahti muistin syövereistä oikeaan aikaan.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  16. Kuule, ei mennyt yhtään hölmöyden puolelle, vaan viisauden.
    On somessa näkynyt toistaan kummallisempia viritelmiä näin pionien aikaan. Monella on sateenvarjojen meri ja näinpä jossain jopa suihkumyssyjä pionien kukkien päällä. Tämä aurinkovarjo on loistava keksintö, koska se suojaa yhdellä kertaa useimpia kasveja.
    Uusi Kuu -blogin Emilia juuri ihmettelikin jossain postauksessaan, miksi sade pitää tulla aina, kun pionien kukinta on parhaimmillaan. Vaikka muuten ei koko kesänä paljon sataisi, sataa takuulla, kun pionit ovat upeimmillaan. Voin allekirjoittaa tämän, sillä niin ainakin tuntuu joka vuosi tapahtuvan.
    Sulla on muuten todella kauniita lajikkeita.
    Nuo valkoiset saavat mut tietysti henkäilemään erityisesti, mutta kyllä mä tuon Coral Charminkin haluaisin.
    Ihanaa viikonloppua! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riina, varjoa virittäessäni tuli mieleen Hatanpään tuuli ja kuinka tytöt suojasivat takeillaan kukkia, jotta toiset saivat tärähtämättömiä kuvia. Ihana, hyvää mieltä ja naurun kutkutusta herättävä muisto.

      Suihkumyssyjä pioneilla! Sepä vasta hauska, mutta ehkä ei kovin toimiva viritelmä. Auringonvarjo toimi hyvin. Sen jalkaa varten oli sopivan kokoinen paikka pionien tyvessä, joten mikään ei vahingoittunut varjosta. Olin jo lahjoittamassa varjoa tarpeettomana tyttärelle, vaan nytpä keksin sille omaa käyttöä.

      Todellakin on ihmeellistä, että tasantarkkaan jokaisen pionikukinnan aikaan tulee vähintään yksi kunnon sade. Vaikka muuten olisi rutikuivaa. Ehkä pitää pystyttää kuivina kausina tekopioneja puutarha pystyyn sadetta houkuttelemaan.

      Valkoinen on kaunis väri. Nykyisin yhdistän valkoiset kukat automaattisesti sinuun. Ajattelepas, miten hieno yhdistelmä voisi olla puhtaan valkoiset pionit ja jokunen Coral Charm siellä joukossa. Coralin väri on niin hienostunut, että se korostaisi samalla myös valkoisten pionien ylväyttä.

      Tänään on hieno päivä. Aurinkoa ja lämpöä taas riittää. Viritin kastelulaitteen kasvimaalle ja tulin tietokoneelle odottamaan, kunnes on aika käydä siirtämässä laitetta. Sinullekin aurinkoa ja lämpöä sunnuntaihisi!

      Poista
  17. Vastaukset
    1. Thank you Maria. Peonies are queens of the garden.

      Poista
  18. Kyllä tuo valkoinen kukka näyttää ihan vakavasti Immaculeelta. Hienosti sait päivänvarjolla monta pionia varjeltua kaatosateelta. Pionit ovat herkkiä, mutta ah niin runsaita kukkijoita puutarhassa. Sarah B on minun suosikkini aina vain. On ne vain niin pahuksen upeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita! Enköhän jatkossa kutsu valkoista tuntematonta Immaculeeksi. Täytyy käydä tekemässä sinunkaupat hänen kanssaan.
      Hyvin monen kukan ja kasvin äärellä tulee pohdittua, miten ihmeessä ne voivatkaan olla niin kauniita. Sama koskee pioneja. Jotenkin käsittämätöntä, että nupusta poksahtaa iso kukka tyllimekkoineen ja muine hienouksineen.
      Sarah on oikeutetusti pihani ensimmäinen pioni. Siitä tykkään minäkin.

      Poista
  19. Ihania pioneja. On siulla hyvä valikoima. Tuo 'Jan van Leeuwen' on kyllä kaunis yksinkertanen. Kyllähän sitä kaikkensa tekköö noitten kaunotarten etteen, vaikka varjoilla suojeloo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhimmat pionit ovat olleet pihassani yli 20 vuotta. Luulin niiden jäävän ainokaisiksi, vaan sitten iski into saada lisää pioneja ja niinpä uudempia on muuttanut meille. Saattaa olla, että valikoima on täysi, mutta vannomatta paras.
      Olen kovasti tyytyväinen, että suojasin pionini varjolla. Rankkasade olisi tehnyt pahaa jälkeä. Nyt seisovat edelleen pystyssä, joskin pää hiukan painuksissa liian matalien tukien vuoksi.

      Poista
  20. Kiitos Suvi! Oikein leppoisaa alkavaa heinäkuuta sinulle!

    VastaaPoista
  21. Moro, meilläpäin on naapuri tehnyt samanlaisen virityksen pionien turvaksi. Täällä pionien kukinnan aikaan ei ole satanut yhtään. Minulla on samanlaiset tuet pioneille, ne kannattaa laittaa heti keväällä ettei unohdu. (Täytyy muistuttaa tulevaa kasvattajaa!!!)

    VastaaPoista
  22. Tuohan on hyvä idea, saat kaunottaret suojaan sateelta.
    Meillä vielä odotellaan pionien parasta aikaa.

    VastaaPoista
  23. No mutta mitäpä sitä ei puutarhansa eteen tekisi. Aurinkovarjo on mielestäni hieno keksintö suojaamaan kauniita pioneitasi rankkasateelta.
    Meillä ei edelleenkään ole satanut kunnolla. Yhtenä iltapäivänä sateli hissukseen, mutta puutarha on edelleen janoinen. Alkuviikoksi taisivat onneksi lupailla sateita näillekin nurkille. Ihanaa heinäkuun alkua sinulle!

    VastaaPoista
  24. Todella upeaa pionien loistoa ja ihanat kuvat. ❤️

    VastaaPoista
  25. Tämä oli ihana lukea - ja mitkä kuvat! Olen myöhässä lukenut blogeja, viikonloppu meni niin totaalisesti muissa merkeissä. Minulla on kaksi Immaculee pionia, mutta syksyllä istutettuina eivät taida näyttää kukkia vielä tänä kesänä. Suojaus on ihan ymmärrettävää - tottahan sitä haluaa kauneutta katsoa pidempään!

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!