maanantai 1. heinäkuuta 2019

Ruusun sulle antaisin

Rosa Hurdal - Norjanruusu

Ruusuista olen aina tykännyt. Omaan pihaan muutti heti alkuvuosina anopin lapsuudenkodista juhannusruusu, jota olen monistanut useampaan paikkaan. Anopilta niinikään saimme köynnösruusu Pohjantähden, joka vuosien kasvun jälkeen menetti henkensä tappotalvena 2015/2016. Pitkään puutarhassani ovat asustaneet myös punalehtiruusu (rosa Glauca), Hansa-ruusu (rosa rugosa Hansa) ja metsäruusu (rosa Majalis).

Rosa 'Ilo'

Monissa blogeissa oli hienoja kuvia ja kuvauksia toinen toistaan kauneimmista ruusupensaista. Ilmeisesti tuijotin kuvia liian lähellä tietokoneen näyttöä ja sain vakavan tartunnan. "Pakko saada" -virus vain paheni ja johti minut puutarhamyymälöiden pensasruusuosastoille. Pahimpaan ruusukuumeeseen helpotukseksi istutin kesällä 2012 Kaivoruusupenkkiin sammalruusun (rosa centifolia muscosa), joka sekin kärsi talvesta 2015/2016, mutta ilokseni selviytyi.

Rosa rugosa 'Hansa'

Ruusukuume ei yhtään helpottanut ja seuraavana kesänä 2013 istutin Ritausman, tornionlaaksonruusun (rosa Tornedal), punaisen neilikkaruusun (rosa F.J. Grootendorst) sekä suviruusun (rosa pimpinellifolia 'Suviruusu'). Myös kirjoapteekkarinruusu (rosa gallica 'Rosa Mundi') liittyi pihani pensasruusuihin.

Rosa frankofurtana 'Splendens' - Valamonruusu

Saadakseni tilaa uusille ruusupensaille, piti puutarhassa tietenkin ryhtyä kaivamaan ja muutenkin tekemään uudelleenjärjestelyjä. Naapurin aidan vieressä kasvaneet mustaherukat olivat jo pitkään olleet lähtölistalla niihin pesiytyneen äkämäpunkin vuoksi. Samalla muuttivat myös kaksi punaherukkaa. Aidan vieressä oli suojaisan lämmin ja yhtenäinen tila useammalle pensaalle. Alue sai nimen Ruusupenkki. Syntyi myös Ruusukolmio, joka myöhemmin Kriikunapolun avulla yhtyi Hortensiapenkkiin. Ruusukolmiossa asustavat Ritausma, Tornionlaaksonruusu ja Suviruusu.

Rosa rugosas 'Therese Bugnet' - Teresasnruusu

Ruusupenkkiin löysi 2014 tiensä Valamonruusu (rosa francofurtana 'Splendens'). Luettuani lehdestä jutun Peter Joyn ja Pirkko Kahilan kehittämistä kotimaisista pensasruusuista innostukseni tai kuumeeni kohosi ihan uudelle tasolle. Kesän aikana istutin 6 uutta ruusua eli Ruusupenkin asujaimistoa vahvistivat Lumo (rosa 'Lumo'), Sointu (rosa rugosa 'Sointu') ja Sävel (rosa rugosa 'Sävel'). Yläpihan pikkupuutarhaan istutin loistavan punaisen Tove Janssonin (rosa pimpinellifolia 'Tove Janssonin'). Syksyllä siirsin Vasenrinteeseen kesän ruukussa olleet kolme peittoruusu Sommerwindiä. Siinä ne kukkivat yhä joka kesä.

Rosa rugosas 'Sävel'

Kesällä 2015 hankintavuorossa olivat Teresanruusu (rosa 'rugosa Therese Bugnet'), jonka istutin leikkimökin viereen. Puutarhamyymälässä törmäsin omenaruusuun (rosa magnifica), jota en voinut ohittaa. Niinpä se löysi paikkansa Kaivoruusupenkistä juhannusruusun, punalehtiruusun, Hansa-ruusun ja sammalruusun kumppanina.

Rosa rugosa 'F.J.Grootendorst' - Neilikkaruusu

Lisäksi tilasin Oulujoen taimistolta norjanruusun (rosa Hurdal) ja ranskanruusu Montebellon (rosa Duchesse de Montebello). Norjanruusu kukkii tänä vuonna runsaasti. Sen sijaan Montebelloa kiusaa ötökät ja sen nuput ovat hätää kärsimässä. Kirvojakin on tänä kesänä pilvin pimein kaikissa ruusuissa.

Kesällä 2015 päätin hankkia myös keltaisen ruusun, jolloin Pikkupuutarhan Kivipenkkiin muutti Viljaminkeltaruusu (rosa harisonii William's Double). Paikka osoittautui vääräksi ja siirsin ruusun viime kesänä muutaman metrin läheiseen Muuripenkkiin. Elossa on edelleen, mutta ei kuki.

Rosa magnifica - Omenaruusu

Tappotalvi 2015/2016 kuritti ruusupensaitani. Ilo ja kirjoapteekkarinruusu eivät selviytyneet. Kirjoapteekkarinruusun polkamaiseen kaksiväriseen kukkaan oli niin ihastunut, että päätin hankkia kuolleen tilalle uuden. Niinhän siinä kävi, että myös uusi Ilo tuli istutettua.

Rosa centifolia muscosa - Sammalruusu

Aikanaan minulla oli sisäänkäynnin vieressä rivi ryhmäruusuja. Europeanaa, Nina Weibullia, Kimonoa, Schneewittcheniä ym. Olivathan ne kauniita, mutta jostain syystä en niistä niin paljon innostunut, että olisin jatkanut niiden hoitamista. Vähitellen tilalle tuli muita perennoja. Pensasruusujen kanssa tulen paremmin juttuun. Toistaiseksi ei ole ollut vaivaa juurivesoista. Tähän mennessä Valamonruusu on osoittanut valtaamisen merkkejä. Niistä on selvitty ruohonleikkurilla. Seuraavan Valamonruusun nurmikolle kiemurtelevan taimen kaivan ylös ja yritän kasvattaa siitä taimen jollekin halukkaalle.

Rosa Glauca - Punalehtiruusu

Punalehtiruusu pudottaa kiulukkansa pensaan juurelle ja sinne on ilmaantunut muutama siementaimi. Toistaiseksi ne sopivat hyvin paikallaan kasvamaan. Voin myös tarvittaessa kaivaa taimen annettavaksi jollekin halukkaalle.

Rosa 'Lumo'


Enempää ruusupensaita ei ole tarkoitus hankkia. Vaan enpä taida sittenkään mennä mitään vannomaan. Jos joku ruusupensas on meille tulossa, siihen on varmasti hyvä syy.

Olemme siirtyneet heinäkuuhun ja kesä senkun jatkuu. Oikein mukavaa kesän jatkoa kaikille ja leppoisaa lomaa lomalaisille!

33 kommenttia:

  1. Vau mikä valikoima ruusuja. Minä ilahdutin juuri yhtä blogin lukijaa Wiljamin keltaruusun juurivesalla ja punalehtiruusun siementaimia ajattelin kaivaa ylös jos joku haluaa niitä avoimissa puutarhoissa. 'Lumo' ja 'Ilo' ovat siinä märin ihastuttaneet muiden blogeissa että nyt vakaasti harkitsen niiden hankintaa, arboretumissa on vielä tilaa ruusuille, Rosarion tyhjät paikat on varattu parille ranskattarelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi sen Wiljamin keltaruusun siirsinkin, kun se alkoi pukata uutta kasvua ympäri kukkapenkkiä. Uudessa paikassa se voi rauhassa tehdä juurivesojaan. Kunhan nyt ensin kotiutuu kunnolla.
      Avoimissa onkin hyvä tilaisuus jakaa omia taimia. Varmasti löytyy ihmisiä, jotka mielellään ottavat vastaan punalehtiruusua.
      Uudet kotimaiset ruusupensaat ovat hankkimisen arvoisia. Arboretumin puut saattavat olla mielissään saadessaan ruusukaunottaria lähelleen.

      Poista
  2. Aah, ruusuja! Joukossa oli monta tuttua ja omalta pihaltakin löytyvää, monta ihan uutta ihanuuttakin esittelit, kiitos. Kirjoapteekkarinruusu on tarkoitus hankkia menetetyn tilalle, odottelen haukkana syksyn poistomyyntejä joista olen ennenkin monta löytöä tehnyt.

    On ihan valtavan palkitsevaa nähdä jonkun yksilön menestyvän ja kukkivan uskollisesti. Toivottvasti 2015-16 kaltaista tuhotalvea ei ihan heti tule, se oli kyllä kauhea katovuosi.

    Kukkeaa heinäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoapteekkarinruusu on upea erikoisine kaksivärisine kukkineen. Se oli pakko hommata menetetyn tilalle. Toivottavasti löydät itsellesi Mundin.
      Tappotalvi 2015/2016 taisi olla julmuudessaan harvinaista sorttia. Ainahan sitä joku yksittäinen kasvi menehtyy, mutta tuona talvena kato oli monella melkoista. En yhtään kaipaa toista samanlaista talvea.

      Heinäkuu alkoi helteessä. Katsotaan, miten kesä jatkuu.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Lämpö on hellinyt ruusuja ja saanut ne kukkimaan kauneimmillaan.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Pikkuisen lähti muutaman vuoden aikana ruusumopo käsistä. En kadu.

      Poista
  5. PALJON...PALJON....Kauniita ruusuja:)
    ..kesä jatkukoon.... :)

    VastaaPoista
  6. Pensasruusut on ehdoton lisä puutarhassa. Ne on varmoja, kestäviä ja suhteellisen helppohoitoisia. Sinullakin on monia kauniita ruusuja. Valamossa on ollut tänä jotain ötökkää/härmää/mitä lie. Lehdet tosi rumia, leikkelin niitä tuossa aamupäivällä, kun en enää viitsinyt katsella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin ruusupensaat ovat kohtalaisen helppoja. Tänä kesänä kaikenlaisia ötököitä on runsaasti. Kirvoja ruusuissa on eniten, mutta myös jotain vihreää toukkaa. Valamonruusuni näyttää ihan tuholaisvapaalta.
      Sinun Valamosi toipuu, vaikka kukinta olisikin mennyttä.

      Poista
  7. Oi miten valtavasti sinulla on ruusuja! Tänä kesänä minuun on iskenyt jonkinlainen ruusumania ja suunnitelmissa on vaikka mitä. Olen ihan aloittelija vielä ruusujen kanssa, mutta intoa riittää:) Nyt pitää vielä malttaa, mutta onneksi voin sentään suunnitella. Kylläpä sitä onkin pähkäilemistä, kun on niin paljon ihania vaihtoehtoja. Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusupensaat on helppoja ja netistä löytyy paljon hyviä ohjeita. Onnea siis ruusumaniallesi ja tuleville hankinnoillesi. Aika aloittelija olen minäkin ruusupensaiden kanssa, mutta hyvin on pärjätty. Vaihtoehtoja on ehkä liikaakin. On siinä miettimistä.
      Leppoisaa heinäkuun alkua sinulle!

      Poista
  8. On sulla niin ihania ruusuja. Kaikki kauniin värisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään ruusuistani ja pörrään ahkerasti niiden kukintaa ihastelemassa.

      Poista
  9. Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa! Ehkä pahin ruusuhulluus on jo rauhoittunut, kun tilasin alkaa jo kortilla.

      Poista
  10. Oh no, kuika ihania ruusuja! <3 Ja täällä on käsi pystyssä punalehtiruusuntaimelle! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenkähän saisin sinulle punalehtiruusun? Pari tainta olisi tarkoitus ylös kaivaa.

      Poista
  11. Oi, miten valtavan hieno valikoima toinen toistaan upeampia ruusuja! Sinun ruusutarhasi on kaunis! Oikein hyvää heinäkuun alkua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on uusimpien ruusujeni ensimmäinen kunnon kukintakesä. Pensaat ovat saaneet kokoa ja näköä.
      Samoin sinulle aurinkoista heinäkuuta!

      Poista
  12. sinulla on upea kokoelma erilaisia penasruusuja. tuo Neilikkaruusu on kerrassaan viehkeä! itsekin hankin ruusun tai kaksi lähes vuosittain. tänä vuonna istutin Ilon:))
    heleää heinakuuta myös Sinulle Between!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilo onkin ihastuttava ruusu. Sinulla on järkevä systeemi hankkia ruusu vuodessa. Jälkikäteen ajateltuna oli haastavaa hommata monta pensasta lyhyessä ajassa.
      Lämmintä heinäkuuta myös sinulle!

      Poista
  13. Kyllä on kauniit ruusut. Paljon on siulla erlaisii kaunottaria!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iski melkoisen kuuma ruusutartunta ja se oli menoa, jota en edelleenkään kadu.

      Poista
  14. Vastaukset
    1. Ihania ovat. Taas tänään niiden ympärillä kävin ihastelemassa.

      Poista
  15. Yllättävän hyvin löytyy tilaa uusille ruusuille, kun löytää sopivan ruusun. Meillä pihassa on vanhoja valamonruusupuskia ja saisin niistä jakaa useita kymmeniä karkulaisia halukkaille. Ovat siis rauhassa levittäytyneet. Niitä pitäisi joskus vähän kuritta, mutta piikkien takia se pitäisi tehdä lehdettömään aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten mulla on vielä opettelemista ruusupensaiden leikkaamisessa ja hoitamisessa. Valamonruusun levittäytyjille näytän toistaiseksi ruohonleikkuria. Se on niin iso ja roteva pensas, etten voi antaa sen puolta pihaa vallata.
      Itse asiassa, taas alkoi kutkuttamaan uuden ruusun hankinta. Sinä kun sanoit, että niille löytyy tilaa. Löytyyhän sitä.

      Poista
  16. Vastaukset
    1. On ne ihania. Ruusutkin. Mihin tässä vielä joutuu kaikkien ihanuuksien kanssa, kun niitä on vielä niin paljon hankkimatta?

      Poista
  17. Ruusuilla pitäisi olla tilaa näyttää kauneutensa, kinun pihani on jo liian täynnä, jotta voisin hankkia sinne lisää pensasruusuja. Onhan kyllä se toinen piha.... Ihania ovat - joka ikinen!

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!