torstai 12. syyskuuta 2019

Sipulihyllyjen ohi ei voi kulkea

Joutsenten ylilento

Olen oikea puupää, sillä kasveihin liittyviä päätöksiä en pysty pitämään ollenkaan. Niin oli tarkoitus olla tänä syksynä maltillinen syyssipulien kanssa, vaan jo nyt olen lipsunut päätöksestä pahasti. Ehkä on parempi tehdä tarkat suunnitelmat ja kulkea sitten niiden kanssa. Eikä näin, että joka kaupassa sorrun sipulihyllyjen ääreen kulkematta niiden ohi ilman pussukoiden hyppäämistä ostoskoriin. Elämässä on isompiakin suruja. Parempi taata keväinen kukkaloisto ja säästää näin syksyllä jossain muussa.


Tulppaaneissa oli tarkoitus keskittyä darwin-tulppuihin. Osittain onnistui, mutta sekaan mahtui muutakin.

Tulipa Angelique, vaaleanpunainen
Tulipa Pink Impression, vaaleanpunainen darwintulppaani
Tulipa Foxtrot, vaaleanpunainen (jonka sain naapurin Maritilta)


Tulipa Triumph, valkoinen
Tulipa  Elegant Lady, valkoinen (jonka sain naapurin Maritilta)
Tulipa Double Blue, kerrottu lila
Tulipa Purple, lila
Tulipa Showcase, kerrottu lila
Tulipa Black, tumma lila
Tulipa Single Late Queen of Night, tumma lila
Tulipa Triumph Purple Prince, lila
Tulipa Darwin Hybrid Mystic van Eijk. vaaleanpunainen darwintulppaani

Seuraavista pussukoista ei ole kuvia, sillä ne ovat vasta matkalla meille:

Tulipa Exotic Emperor - aikainen tulppaani, valkoinen
Tulipa humilis (pulchella) 'Persian Pearl' - tähtitulppaani
Tulipa sylvestris - Metsätulppaani, keltainen
Tulipa viridiflora 'Greenland' - myöhäinen tulppaani, valkovihreä
 

Hyacinthus Delft Blue, vaaleansininen
Hyacinthus Pink Pearl, voimakkaan vaaleanpunainen
Hyacinthus Pink Surprise, vaaleanpunainen
Hyacinthus Woodstock, lila


Allium atropurpureum - Viinilaukka
Allium karataviense - Pallolaukka
Allium aflatunense 'Purple Sensation' - Ukkolaukka
Allium christophii Albopilosum - Tähtilaukka
Allium Summer Drummer - Koristelaukka
Allium nevskianum - Purppurapallolaukka


Narcissus Sir Winston Churchill
Narcissus recurvus
Narcissus Mount Hood 


Fritillaria imp. Rubra - Keisarinpikarililja, punainen
Fritillaria uva-vulpis - Keltareunapikarililja
Fritillaria meleagris Mix - Kirjopikarililja 


Anemone blanda 'Blue Shades' - Balkaninvuokko
Camassia leichtlinii 'Blue Melody' - Tähtihyasintti
Chionodoxa Pink Giant - Kevätkirjotähti vaal.pun
Colchicum cilicicum 'Purpureum' - Turkinmyrkkylilja
Corydalis solida Beth Evans - Pystykiurunkannus 
Crocus Grand Maitre
Crocus Spring Beauty
Crocus speciosus - Syyssahrami
Erythronium Pagoda - Koiranhammas keltainen 
Galanthus elwesii - Lumikello
Iris historioides 'George' - Lumikurjenmiekka
Iris 'Harmony' - Kevätkurjenmiekka
Muscari comosum 'Plumosum' - Töyhtöhelmililja 
Ornithogalum nutans - Nuokkutähdikki
Puschkinia libanotica - Posliinihyasintti
Scilla bifolia - Pikkusinililja

Luettelon kaikista pussukoista ei ole kuvia, sillä osa on tilattu nettikaupasta ja toivon mukaan ovat piakkoin tulossa.

Fiksuna suunnittelisin nyt kullekin ryhmälle istutuspaikkansa. Laiskuus taitaa tälläkin kertaa voittaa fiksuuden. Tosin ihmeitäkin tapahtuu.

Perhonen omenapuun rungolla lepäämässä

Jos nyt hiukan hirvittää tuleva sipulien istutusurakka, on se kaiken ahkeroinnin arvoista. Keväällä harmittaisi, ellei mitään kivaa olisi mullasta odotettavissa. Ja vaikka sipuleita kätkisi maahan kuinka paljon, aina pohtii, että olisi niitä voinut enemmänkin laittaa.

42 kommenttia:

 1. Hulluus ja sen yksi muoto on tämäkin sipulien hamstraus! Ihan postiivinen onneksi kuitenkin!

  Minä olen hankkinut muutamia pusseja sellaisia laukansipuleita, mitkä näyttivät hieman erikoisilta. Muut sipulit hankin sitten, kun tulevat aleen. Jos hankin ollenkaan. Mutta aleista saa aina ihan puoli ilman sipuleita. Niitä sitten sormet jäässä istutellaan otsalampun valossa lumen sataessa. ='D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulihulluus on hauskaa hulluutta. Varsinkin keväällä se palkitsee.
   Alesta saa usein hyviä löytöjä. Minun lienee paras pysytellä kaukana niistä, ettei tule totaalinen vararikko. Tosin tänään huomasin, etten yhtään talventähteä ole ostanut. Se puutos täytyy korjata...

   Poista
 2. Vau, onpa sinulla sipuleita! Tiedossa kaunis kevät!
  Mun on nyt pidettävä jäitä hatussa, kun kesän aikana on tehty kaikki pihan kasvihankinnat hedelmäpuista nurmikon nurmeen, on nyt aika sulkea kukkaron nyörit ja todeta että seuraavana vuonna sitten nämä! Mutta yhden kassillisen kyllä ehdin jo kantaa kotiin, ja jotain valkoisia narsisseja täytyisi pihan perän kukkapenkkiin kyllä siltikin vielä hankkia... ja ehkä voisi katsoa ale-valikoimat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon noita taas on kertynyt, mutta vähemmän, kuin joinain aikaisempina vuosina. Osa on edullisia pussukoita, mutta niissä sitten sipulien määräkin on pienempi.
   Ihan ymmärrettävää pitää välivuosi sipuleissa, kun kesä on kulunut puutarhan muiden elementtien laittamiseen. Mitähän se sinun kassisi sisältää? Ja alevalikoimistakin saattaa löytyä kivoja yllätyksiä.

   Poista
 3. Uuh, aivan ihania ostoksia!!!! Hulluus näissä asioissa on keväällä valtava ilo! Onnittelut hankinnoista, minun pitää vielä tehdä omia ostoksia lisää, jos vielä lajikkeita on jäljellä. Nyt olen vain kaivanut kuoppia ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupoissa näyttää sipuleita löytyvän. Viime viikolla kävin eräässä puutarhamyymälässä, jonne syksyn sipulit eivät olleet vielä edes tulleet. Sinne täytyy kyllä tehdä uusintareissu, koska siellä on aina sellaista, mitä ei muualla ole.
   Sinulla on uusien penkkien myötä hyviä sipulipaikkoja, vaikka taimiakin vielä istuttaisit.
   Mukavia kaivuhetkiä sinulle!

   Poista
 4. Onpa sinulla runsas määrä kauniita sipuleita. Itse olen ostanut vasta muutaman pussin Lidlistä ja saattaa hyvin olla, että paljon enempää sipuleita en tule edes hankkimaan, vaan tyydyn entisiin Darwin tulppaaneihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet ollut kaukonäköinen istuttaessasi Darwin-tulppaaneita. Niihin minä aion jatkossa panostaa, jotta tulppaanien kukinta olisi pitkäaikaisempaa.

   Poista
 5. huh´´,onpas sipuli-poikineen.Mutta Wau!!kuinka upeilta nuo keväällä/kesällä pihalla jo ennestään upealla pihallasi näyttääkin!!
  ..Minä ajattelin otsikosta:))valkosipulia /keltasipulia;)
  Mukavia sipuli istutus -hetkiä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltasipulit odottavat kellarissa syötäväksi pääsyä ja valkosipulit laitetaan multaan vähän myöhemmin. Eli en niidenkään ohi kovin helposti kävele. Nyt yritän järjestää kevääksi värikästä kauneutta istuttamalla kukkasipuleita. Osa pääsi maahan tänään. Johan tässä alkaa jo kevättä kaipaamaan kukintaa odotellessa. No, eletään ensin talvi välistä pois.

   Poista
 6. Sinulla on odotettavissa upeaa kukkaloistoa. Keväällä ollaan taas kiitollisia näistä syksyisistä hairahduksista. Istutusurakka on vaivansa väärti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kaikki nousevat. Sipulihyllyjen äärellä hairahtuminen on syksyn mukavimpia asioita. Ihan turha tehdä mitään ennakkopäätöksiä maltillisuudessa pysymisestä. Tänään piilotin jo osan multaan, joten urakka jakaantuu useammalle päivälle. Tulppaanien aika tulee myöhemmin, kunhan maa vähän viilenee.

   Poista
 7. Onpa kerrassaan upea määrä sipuleita. Kyllä keväällä on hyvä mieli, kun on istuttanut sipuleita syksyllä. Minulla on kaikki sipulit vielä ostamatta. Taidan poimia sinulta hyviä vinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan sitä kevään ihastusta tällä syksyisellä hairahtamisella ja istutusuurastuksella tavoittelen.
   Sinä ehdit hyvin vielä sipuliostoksille. Vastahan huuma on alkanut.

   Poista
 8. Ihana lista. Tämä niin helpottaa omaa oloa, kun katson omia listoja. Ja tosiaan keväällä silti näkee niitä neliöitä vaikka millä mitalla, joissa voisi kukkia enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se on niin kummallista, että vaikka selkä vääränä syksyllä kantaisi sipuleita kotiin, keväällä näkee lukuisia aukkopaikkoja, joihin soisi istuttaneensa sipulin poikineen. Scillat ja helmililjat ovat varmoja lisääntyjiä, joten niihin ainakin kannattaa panostaa.

   Poista
 9. Usko tai älä -en ole ostanut yhtäkään sipulipussia!!! Minä käännän selkäni ja nostan katseeni kattoon jos sivusilmällä niitä kaupassa näen. Hoidan nyt nämä nykyiset penkit myyntikuntoon kevättä varten. Siinä riittää askaretta tälle syksylle. (Vähän kyllä käy kateeksi tuleva kukkaloistosi...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan pätevä syy kääntää selkä sipulipusseille. Parempi panostaa olemassa olevan kuntoon laittamiseen, jotta puutarha näyttää hyvältä myyntitilanteessa. Toivottavasti kauppa käy keväällä, vaikka varmasti tiedossa on haikeita luopumisen tunteita.

   Poista
 10. Oooh. Loistoa luvassa. Itse ajattelin ostaa punaisia darwintulppuja ;) Saa nähdä onnistuuko se ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se minunkin alkuperäinen suunnitelma oli; ostaa darwin-tulppaaneita. Ostin toki niitäkin, mutta paljon muutakin. Nyt on ihan pakko kiertää sipulihyllyt kaukaa.

   Poista
 11. Keväällä syksyn uurastus palkitaan. Ja joka kevät huomaan että olisi niitä sipuleita voinut istuttaa enemmänkin. Minulla 'Angelique' tulppaani on ollut jo monta vuotta ja jopa lisääntynyt, se on todella kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut Angeliqueta tosi kauan sitten, eikä siitä enää näy mitään. Vaan olenpa sen jälkeen aika lailla myllertänyt paikkoja, joten ei mikään ihmekään. Angelique on kaunis tulppu, joten kiva tietää sen lisääntyvän.

   Poista
 12. Ihailen kykyäsi seurata intuitiotasi. Luovia asioita ei voi (saa) suunnitella. Tai voi toki, mutta tulos on melkein aina sutta ja sekundaa. Ilolla jään odottelemaan kevään tuloksia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Maltti on hyödyllinen ominaisuus, mutta kukkien suhteen on paras mennä "sydämen" osoittamaan suuntaan. Jos järkeä kuuntelisin, asuisin ehkä kalliotontilla tai kerrostalossa.

   Poista
 13. On niitä kyllä pahempiakin hullutuksia kuin tuo sipulihullutus :D Erinomaisia ostoksia olet tehnyt, että peukutan! Tämä päivityksesi muistutti minua, että katsoa syksyn ja talven yli kevääseen ja lähteä kukkasipulien ostoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Sipulihulluus tuottaa iloa ja kauneutta, eikä ole pahaksi muulle kuin kukkarolle.
   Niin se vain on, että keväällä harmittaa, ellei yhtään sipulia ole syksyllä multaan piilottanut. Ennakoi harmitus ja käy edes pikkuisen hiplaamassa sipulipussukoita kaupassa.

   Poista
 14. No, et ihan vähän ostanutkaan! Et pelkästään pysähtynyt sipulipussien äärelle vaan suorastaan jäit siihen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio, sillä juuri niin siinä kävi. Parkkeerasin sipulipussien äärelle, enkä meinannut pois päästä. Kyllä se on, kuin pikkulapsen karkkikauppa. Haluaisi sitä ja tätä. Jokin järjenhiven sentään vielä kolkuttaa ja löytyi kaupan uloskäynti.

   Poista
 15. näillä sipuleilla on kyl kevään kukkaloisto taattu, useammaksikin kevääksi;)
  Syyshohdekukka loistaa upein värein, hyvä niin koska päivät ovat käyneet peräti harmaiksi.
  mahtava aroniasato. meidän kesäkodin piskuiset palloksi leikatut aroniat tuottivat myös hiukan marjoja, linnut vaan ehtivät syömään ne ennen kuin pääsen poimimaan.
  kiva, kun päätit palauttaa sukkasivusi:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutaman ison kukkapenkin uudistus avasi sopivia istutusmahdollisuuksia, jotka täytyy tietenkin täyttää sipuleilla.
   Muutama päivä on ollut todella harmaata ja sateista, tänäänkin. Pohjavedet sentään täyttyvät, joten kaikessa on myös hyvä puolensa.
   Ilmeisesti meillä on pensaissa niin paljon aronioita, etteivät linnut ole ehtineet niitä kaikkia syödä. Paljon pikkulintuja pensaissa kyllä pörrää. Täyttäköön vatsansa talven varalle.

   Poista
 16. Mun ruokakaupassani ei myydä tämän sortin sipuleita, joten en ole päätynyt heräteostoksiin. Mutta pari ostosiskua olen tehnyt, postaus tulossa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kahteen kyläkauppaan on ilmestynyt viime vuosina joitakin sipulipussuskoita, joten ei edes piimänhakureissulla niiden ohi pääse. Suurin saalis tuli kuitenkin käydessäni muuta puutarhaan liittyvää ostamassa.
   Odotan sipulipostaustasi. Kiva nähdä, mitä muut aikovat istuttaa.

   Poista
 17. Hih, hieman lapasesta lähti sipulitilaus täälläkin! :D Samoin hirvittää edessä oleva istutusurakka, mutta toisaalta meni se viime vuonnakin ihan sujuvasti. Sipulimäärä tuntuu aina paljolta, mutta ei se lopulta puutarhassa niin paljolta näytäkään, varsinkin kun lajit kukkivat eri aikaan. En usko kenenkään koskaan keväällä sanoneen, että huh huh, kylläpä on ihan liikaa sipulikukkia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän ja otan osaa. Jokavuotinen vitsaus, mutta sieltä hauskimmasta päästä. Manaan aina itseäni, kuinka tehokkasti järjestän itselleni hommia. Mutta kuten sanoit, joka vuosi ne sipulit ovat maahan kätkeytyneet ja yleensä paljon kevyemmin, mitä alkuun kuvittelee.
   Olisipa yllätys kuulla jonkun keväällä sanovan, että ihan liikaa tuli sipuleita istutettua. Ehkä sanojalta pitäisi mitata kuume.

   Poista
 18. Aah..mikä ihana kukkaloisto teillä onkaan keväällä!!!
  On ollut pakko kääntää pää poispäin kaupoissa, kun sipulihyllyt lähestyy. Ei ole mihin istuttaa. Mutta aikansa kutakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emilie, tarjoamme sinulle keväällä kuvin ja sanoin sipulikukkien kauneuden. Voit nauttia niistä vaikka aamukahvin äärellä tai illalla sohvalla istuen. On siinäkin hyvät puolensa.

   Poista
 19. Wau mikä määrä ihania sipuleita! Näköjään pystyy jopa unohtamaan koko hyllyt... käytiin tänään terrassa ja en edes muistanut koko sipuleita, oli muuta ostettavaa. Olis kyllä pitäny ostaa jotain...

  VastaaPoista
 20. Melkoisen komea kavalkaadi sipuleita😮 Minä tilasin tänä vuonna Lökar och Knölarin nettikaupasta mutta vielä ei ole tulleet. Vähän jännittää uusi tilauspaikka, toivottavasti sipulit ovat laadukkaita👍

  VastaaPoista
 21. Ohhoh! Sipulihyllyn eteen oli tainnut joltain työharjoittelijalta kaatua muutama purkillinen siirappia... Oikein hyviä hankintoja, joilla kukinta on taattu pitkäksi aikaa ensi keväänä ja toivottavasti tulevaisuudessakin. Minä olen vältellyt kaupassa käyntiä. On siinä etunsa, että isännän työmatkan varteen sattuu näppärämmin ruokakauppa, niin ei tarvitse minun joka kauppareissulla yrittää ohittaa silmät ummessa sipulihyllyjä. Kivoja istutushetkiä!

  VastaaPoista
 22. Ihania herkkuja löytyy puutarhastasi ensi keväänä!
  Mun tilaus on vielä tulematta, innokkaasti odotan postipoikaa jo.

  VastaaPoista
 23. Mahdotonta, miten huikea määrä toinen toistaan kauniinpia sipuleita! Luulin olevani hyvin maltillinen ja ostin muutaman pussin kevätsahrameita ja kaksi pussia tulppuja. Mutta sitten erehdyin Viherpeukaloille syyspäiville... koko seinällinen sipuleita, joita ihmiset kauempaa ostavat verkkokaupan kautta. Se siitä maltillisuudesta!

  VastaaPoista
 24. Vau, nyt on kukkaloisto taattu ensi kevääksi :) Ihania hankintoja! Minä olen ollut todella maltillinen tänä vuonna sipulien suhteen. Eilenkin Plantagenin reissulla mukaan tarttui vain kaksi pussia. Netistä olen tilannut sipuleita jonkun verran, mutta edellisvuosiin verrattuna hyvin pieniä määriä. Mutta ehtiihän sitä vielä :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!