maanantai 9. syyskuuta 2019

Kesä ei päästä otettaan

Helenium Autumnale 'Rotgold' - Syyshohdekukka
  
Kesä pitää lujasti kiinni, eikä anna periksi, vaikka syksy yrittää kovasti ujuttaa jälkiään puutarhaan. Puutarhan toisessa päässä Syyspenkki leiskuu punaisenkeltaisenoranssina ja toisessa päässä ruusut laittavat parastaan. Keskiosa puutarhasta koittaa keikkua kiistelijöiden välissä.

Echinacea - Punahattu
  
Tästä kesästä tuli punahattujen esiinmarssi. Sekä ostetut että itse siemenestä kasvatetut ovat nousseet kiitettävällä runsaudella esiin mullasta ja kukkineet pitkään kauniina. Ehkä punahattujen kanssa pitää vain ensin tulla tutuksi ja vasta sitten ne uskaltautuvat jäämään vakituisiksi asukkaiksi. Jospa perhosetkin jonain kesänä kuulisivat pihallani olevan kallionauhuksen lisäksi muitakin perhoskasveja. Tänä kesänä ne eivät punahatuista välittäneet.

Rosa Glauca - Punalehtiruusu
  
Punalehtiruusu on aivan täynnä punaisia kiulukoita. Enpä muista moista määrää aiemmin nähneeni. Pensas on nyt yhtä kaunis kuin alkukesällä kukkiessaan.

Rosa pimpinellifolia 'Plena' - Juhannusruusu

Tänä vuonna juhannusruusuissakin on runsaasti kiulukoita ja kaikki mustia. Ovatko ne muina syksyinä olleet mustia? En muista tai en ole kiinnittänyt huomiota.

Pilosella aurantiaca - Oranssikeltano

Jossain vaiheessa surin menettäneeni oranssikeltanon. Niin ei ole käynyt, sillä nyt oranssikeltanoa kasvaa peräti kahdessa paikassa. Yläpihan Kivipolun kupeessa ja alapihalla Vasenrinteessä. Muistan siirtäneeni muutaman taimen rinteeseen kokeillakseni niiden menestymistä siellä. Oranssikeltano tekee tiiviin lehtiruusukkeen, joka toimii hyvin myös maanpeitekasvina. Ruusukkeesta nousee korkea kukkavana, joka näköjään valoisalla paikalla pysyy hyvin pystyssä tukematta. Sain kasvin monta vuotta sitten tutulta lapinvuokkona. Mistä lie hän sellaisen nimen kasville löytänyt? Googlettamalla löysin kasville oikean nimen.
 
Malva moschata - Myskimalva

Myskimalva on tarjonnut kuluneen kesän aikana loisteliasta kukintaa. Meinasin jo leikata sen ruskeiksi menneitä siemenkotia pois rajoittaakseni leviämistä, mutta onneksi en niin tehnyt. Uusia nuppuja availee kukkiaan tasaiseen tahtiin.

Malva moschata - Myskimalva

Myös vadelmien joukosta löytämäni kaksi valkoista myskimalvaa ovat kotiutuneet uuteen istutuspaikkaansa ja nekin kukkivat nyt toista kierrosta. Itse asiassa nuo siemenkodatkin ovat aika kauniita. Kun pitsiä.
 
Geranium himalayense 'Baby Blue' - Idänkurjenpolvi
  
Idänkurjenpolvi Baby Blue on myös alkanut kukkimaan toista kierrostaan. Kurjenpolvien suhteen minun piti kokeilla kukkineiden latvusten leikkaamista, jotta näkisin, aloittavatko kukkimisen uudelleen. En muistanut leikata, enkä siis tiedä, olisiko sillä ollut jotain vaikutusta. Joka tapauksessa osa kurjenpolvista kukkii nyt uudelleen, joskin vähäisemmin kukin.

Rosa 'F. J. Grootendorst' - Neilikkaruusu

Puutarhan toisen pään Ruusupenkissä osa ruusuista jatkaa taukoamatonta kukintaansa ja osa aloittaa uudelleen pienen tauon jälkeen. Punainen neilikkaruusuu ei ole levännyt välillä laisinkaan, vaan sen latvukset ovat täynnä nuppuja ja avautuneita kukkia. Olen leikannut kuihtuneita kukkia pois, mikä selvästi lisää uusien nuppujen muodostumista.

Rosa rugosa 'Sointu' - Tarhakurtturuusu
  
Sointu lepäsi välillä ja ryhtyi sitten kukkimaan uudelleen. Uudet kukat meinasivat jäädä minulta huomaamatta, kun olin ajatellut ruusujen jo lopettaneen. Kukkapenkkien uudistamisen vimmassa kamerakierrokset ovat jääneet vähemmälle, kuin myös yksityiskohtien huomaaminen.

Rosa rugosa 'Sävel' - Tarhakurtturuusu
  
Sävel ei neilikkaruusun tavoin ole levännyt yhtään. Runsain kukinta on ollut ohi jo jonkin aikaa, mutta yhä uusia nuppuryppäitä ilmestyy latvuksiin. Loppujen lopuksi ruusupensaat ovat aika helppoja kasvatettavia ja kauneuttahan niillä on meille tarjota yllin kyllin.

Rosa 'Thérèse Bugnet' - Teresanruusu

Teresanruusu kilpailee kesän runsaimmin kukkivien sarjassa. Olen säännöllisesti leikannut kukintansa lopettaneet pois. Uusia nuppuja ilmestyy tasaiseen tahtiin. Täytyykin taas lukea ruusupensaiden leikkausohjeet, jotta tiedän keväällä hoitaa sen oikein. Varsinkin teresanruusun oksat ovat venähtäneet kesän aikana melkoisesti.
 
Crocosmia × crocosmiiflora - Ruostekukka
  
Ruostekukka pukkaa useita nuppuvarsia isossa ruukussa pergolan edustalla. Talvetin sen mukulat kellarissa paperipussissa. Turve olisi ollut parempi, mutta onnistui noinkin. Olisipa hienoa, jos tämä kasvi menestyisi meillä maassa. Aion kuitenkin pelata varman päälle ja ruostekukka muuttaa taas mukuloina talveksi kellariin.

Phaseolus coccineus - Ruusupapu

Kasvatin purkissa kasvimaan kupeessa muutaman ruusupavun. Samassa ruukussa oli myös hyasinttipapua, joka kyllä kasvoi, mutta ei kukkinut tänäkään kesänä. Enpä taida sitä enää kolmatta kesää kasvattaa, vaikka ihan hauskan näköinen se on punertavine lehtineen. Ruusupapu kasvatti monta pitkää papua, joiden sisältä riivin mainion värisiä papuja. Jälleen kerran riittää ihmettelemistä, miten monipuolisesti luonto meitä ilahduttaa kirjomalla muotoja ja sävyjä vähän joka paikkaan.


Aronioita on jo pakkasessa kokonaisina, kriikunaan yhdistettynä mehuna ja soseena. Silti oli vaikea kulkea marjojen painosta riippuvien pensaiden ohi. Niinpä päätin kerätä niitä vielä vähän minigrip-pusseissa pakastettavaksi. Aronioiden kerääminen on helppoa. Ripustin pienen jugurttipurkin s-koukulla pensaan oksaan ja poimin kypsiä marjoja hetkessä isomman ämpärin täyteen. Eipä paljon tarvitse selkää rasittaa, kun poimiminen sujuu vikkelästi.


Kuvassa ämpäri on vasta alullaan, mutta runsas viisi litraa niitä tuli lauantaiaamuna kerättyä. Marjoissa ei ole pahemmin siivottavaa. Vain jokunen kuivunut marja oli osunut muiden joukkoon ja niiden poistaminen sujui melkein yhdellä puhalluksella.

Pieni pala maata -blogin Terhi postasi mainion smoothie-ohjeen aronioista. Kyseinen smoothie-ohje sai minutkin liikkeelle poimimaan aronioita entisten lisäksi. Vielä jäi marjoja pensaisiin. Eiköhän linnut ne syksyn mittaan napostele. Muutaman kupillisen ajattelin käydä aamuisin poimimassa puuron lisukkeeksi. Yllättävän hyviä ovat.


54 kommenttia:

 1. Minullakin mökillä noita punahattuja. Kyllä niissä perhosiakin käy, mutta enemmän muita ötököitä. Tätä olen vähän ihmetellyt. Hauskan näköisiä papuja! Meillä piti aluksi laittaa kodin raja-aidaksi tuota aroniaa. Ei sitä sitten laitettukaan, kun ajateltiin marjojen sotkevan ympäristöä niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parissa paikassa olen nähnyt kauniisti auringossa huojuvan punahattukasvuston, jonka kukinnoissa perhoset parveilevat. Sitä näkyä odottelen omaan pihaan. Ehkä joskus vielä näenkin.
   Ei aronioista kovin kummoista sotkua ole tullut. Joskus linnut kakkaavat sinisiä täpliä alapihan puuportaille, mutta ei laisinkaan häiritsevästi ja sade huuhtoo nekin täplät. Enemmän pensaista on iloa vihreinä, kauniin kukin kukkivina ja satoisina marjoina.

   Poista
 2. Kaunis väri on sinun syyshohdekukassasi, minulla on omassani enemmän keltaista. Ruusut ovat kyllä ihania! Minäkin olen poistanut kukkineet kukinnot ja pensaan siistiytymisen lisäksi se varmaan myös lisää kukintaa. Tuo sävel ruusu pitäisi vielä saada arvoiseensa paikkaan, korkeus taitaa olla sillä yli 1,5 m ? Ihania lajeja on niin paljon, että pää meinaa mennä sekaisin niiden valinnan suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon punaisen hohdekukan viereen ilmestyi keltainen puska, vaikka ostin molemmat punaisena. Ei haittaa. Sopivat hyvin vierekkäin ja oranssinpunaisen syyssädekukan kumppaniksi. Tämä joukko on tarjonnut runsasta ja kaunista kukintaa jo pidempään. Hyvä hankinta, josta myös ötökät tykkäävät.
   Sävel on aika rehevä ruusupensas, korkeutta on mainitsemasi 1,5 m. Totta, että ihania lajeja on niin paljon ja monen kohdalla tulee "täytyy saada" -reaktio. Onneksi terve harkinta sentään vielä pelaa.

   Poista
 3. Syyshohdekukkasi kukkii vielä hyvin runsaasti. Minulla sen kukkavarret lakosivat rumasti pitkin penkkiä, kun unohtui ajoissa tukea. Mukavakin yllätys odotti minua sen aloittaessa kukintansa, sillä kuolleeksi luulemani punakukkaisen vieressä kasvava keltakukkainen lajike oli tehnyt siementaimia, jotka nyt kukkivat.
  Olen tehnyt saman huomion puutarhassani, että aika harvoin harmikseni punahatuissa näkyy päiväperhosia, kun taas purppurapunalatvaan ne ovat ihastuneet ikihyviksi.
  Marja- aroniasta luin äskettäin artikkelin missä sen kerrottiin olevan yksi kaikkein terveellisimmistä marjoista jonka terveysvaikutukset ovat ilmeisesti kiistattomat. Nautitaan siis ilolla aronioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyshohdekukkani pysyy hyvin tukematta pystyssä. Sen sijaan sen takana kasvava syyssädekukka tarvitsee vähän tukemista. Ovat kaikki kukkineet pitkään ja runsaana. Ilahduttava loppukesän kaunistus. Ostin syyshohdekukat punaisina, mutta vieressä kasvaa keltainenkin. Antaa kasvaa, sopii hyvin kaveriksi punaisille ja punaoransseille.
   Purppurapunalatva on meillä aina houkutellut hyvin perhosia. Tänä kesänä istutin uusia purppurapunalatvoja ja siirsin vanhoja, joiden kukinta on ollut aika vaisua. Ehkä ensi kesänä sitten, toivon.
   Minäkin luin aronian terveellisyydestä ja se innosti minua hyödyntämään paremmin runsasta marjasatoa. Aurinko, vai mikä lie syynä, mutta maistuvat makeilta ja hyviltä.

   Poista
 4. Kauniisti kukkii! Nyt on ollut ihana, lämmin syksy. Kesän jatkoa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän mennessä hyvä kesä ja alkava syksy. Tykkään tällaisesta ja vettäkin on tullut sen verran, että siirretyt ja istutetut pärjäävät.
   Samoin sinulle leppoisaa "kesän" jatkoa!

   Poista
 5. Ihana, kun lämpimät säät jatkuu ja saadaan nauttia puutarhan loistosta vielä pitkään.
  Nuo kaikki syyskukkijat ovat ihan parhaita. Monet sanoo, ettei keskikesän jälkeen puutarhassa kuki oikein mikään. Silloin kannattaisi tehdä retki puutarhamyymälään näin syksyllä ja nähdä, että syksyllä kukkivia kasveja on vaikka kuinka.
  Keväällä niitä ei tule niinkään hankittua.
  Ja puutarhan sato tuo ikaan kuin lisää kukkia ja katsottavaa marjojen ja hedelmien muodossa. Se on mahtavaa!
  Ja nuo remontoivat ja uudestaan kukkivat ruusut ja muut kasvit ovat myös niin ihania. Täälläkin ´Sointu`, ´Sävel` ja ´Lumo` kukkivat uudemman kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti panostaa loppukesän kukkijoihin. Olen iloinnut syyshortensioista, joita sinullakin on paljon. Parin viime vuoden aikana olen hankkinut enemmän loppukesästä kukkivia perennoja ja varmaan voisin panostaa niihin enemmänkin. Lajeja kyllä löytyy.
   Syyshohde- ja syyssädekukkien runsas ja pitkä kukinta on kiva yllätys. Keskitin ne omaan penkkiinsä punahattujen ja purppurapunalatvojen kanssa. Vihreää alkukesästä ja nyt syksyyn sopivia värejä.
   Marjat ja hedelmät ovat todellakin, kuin kukkia nekin. Huvitus-omppujen muuttuessa yhä punaisemmiksi, koko omenapuu oli kivaa katseltavaa.
   Nautitaa ruusupensaiden loppukesän kukinnasta. Tosi toiveikasta.

   Poista
 6. Kaunista kukintaa yhäkin. Hyvää uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivasti vielä kukkii ja lämpimiin ilmoihin yhdistettynä se jatkaa kesän tuntua.
   Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 7. Onpa hauskoja nuo ruusupavun pavut! Tosi kaunis tuo syyshohdekukka, syksyn värit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskoja ja kauniita papuja. Säilyttävätköhän värinsä? Seuraan tilannetta.
   Tykkään kovasti syyshohdekukastani. Auringon väriä puutarhassa ja ötökät tykkäävät siitä vielä enemmän.

   Poista
 8. Sinulla sitä kukintaa riittää, ihania. Itse poimin kesän viime kukkaset puutarhasta maljakkoon ja ulkona kesän olleet sisäkukatkin toin eilen sisälle. Äidin ja hänen miehensä "kaupunki-aunnossa"(oikeasti kirkonkylän rivarissa) oli aronia-aitaa ja sain äidiltä niitä, niistä sai hyvää kiisseliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toin viikonloppuna huonekasvit sisälle.
   Keitin ensimmäisen kiisselin aronioista ja tykkäsin siitä kovasti. Aiemmin en ole aronian mausta oikein tykännyt, mutta mikä lie muuttunut, kun nyt maistuvat oikein hyviltä.

   Poista
 9. Mahtavaa että sain smoothie-innostuksen tartutettua. Mutta arvaas mitä, minäpä puolestani keitin aronia-luumumehua sun aiemman postauksen innoittamana! Olikin elämäni ensimmäiset mehumaijamehut, hain Maijan lainaan äidiltäni ja luumutkin heiltä maalta, omalla pihalla kun kaikki aronia-aitaa lukuunottamatta on vasta tänä kesänä istutettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska vaihtokauppa. Mukavaa, että löysimme kumpikin hyviä vinkkejä toisiltamme. Tällaiset jutut ovat yksi blogielämän mukavimpia piirteitä.
   Kiitän vielä kerran smoothie-ohjeesta. Sitä on jo kokeiltu ja hyväksi todettu.

   Poista
 10. Myskimalvan siemenkodat ovat ihanan koristeellisia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Söpöjä ovat. Kunhan kaikki kukat ovat kukkineet ja niistä on tullut siemenkotia, koitan poimia varsia maljakkoon.

   Poista
 11. Oih, syyshohdekukat hehkuvat syysasussaan upeasti!
  Ja ruostekukka kuuluu lapsuuteni rakkaisiin muistoihin. <3

  Viehättäviä syyskuun tunnelmia sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Lapsuuden kukkamuistot ovat kivoja. Ruostekukka ei taida olla ihan jokaisen muistoissa. Hieno juttu.
   Samoin sinulle lämpimiä ja aurinkoisia syyskuun päiviä!

   Poista
 12. Niin kaunista kukintaa, minullakin Sointu-ruusu kukkii muutamin kukin ja nuppuja tulee vielä lisää. Ruostekukka on viehättävä kasvi ja yhtenä vuonna kokeilin sen talvettamista maassa kasvupaikallaan, se onnistui, mutta ei oikein hyvin. Se kyllä vaatii paljon peitettä päälleen, minulla oli kuivaa tammen lehteä. Toivottavasti lämmin syksy jatkuu vielä pitkään. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä olisi kyllä valtava määrä vaahteranlehtiä, joilla voisi peittää puoli taloa. Ehkä kuitenkin vien ruostekukkani jälleen kellariin talvehtimaan.
   Sen verran lämmintä on jatkossakin luvassa, että ruusumme ehtivät avata nuppunsa. Ilahduttavaa, eikö olekin.

   Poista
 13. Voi miten kauniit pavut, kuin karkkeja tai koruja. Lämpimän syksyn ansiosta ruusut kukkivat ansiokkaan pitkään. Minustakin kiulukoita on nyt paljon ruusuissa, on punaisia, mustia ja oransseja. Jopa pihan löytöruusussa on kiulukoita, koskaan aikaisemmin siinä ei ole ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet lapset saattaisivat nuo pavut karkkeina napsiakin. Pitääpä huomioida, jos pikkulapsia tulee kylään.
   Hyvä kuulla, etten ole ainoa, jonka mielestä kiulukoita on tavallista enemmän. Lämmön ja auringon tekosia, kun ruusutkin kukkivat tänä kesänä runsaana. Vaikka ei niihin joka kerta kunnon kukinnan jälkeen noin paljon kiulukoita tule.

   Poista
 14. Poimin tänään taas marja-aronioita ja pistin pienissä pusseissa pakkaseen. Upeita ruusuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä olisi vielä poimittavaa, mutta mihinkään ei enää mahdu. Keväällä täytyy muistaa kertoa kokemuksista, miten aronioita on tullut talven aikana käytettyä.

   Poista
 15. Täytyykin tarkastaa, mitä löytyy omasta ruusupavusta. Syksyn kukkijat ovat päässeet hyvin esiin. Hienoa, että moni ruusuistasi kukkii uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin ilma edistää ruusujen kukintaa, varsinkin tänään on ollut hyvin kesäinen päivä.

   Poista
 16. Ompa pirteän värinen syyshohdekukka. Neilikkaruusu on ihana sellaista vaaleanpunaista minullakin pitäisi olla mutta missä ihmeessä se on ❓ Syksyn kukkijoita pitää vähän vielä lisätä. Ne huomataan samoin keväänkukkijat erilailla kuin muut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskukkijoita kannattaa lisätä. Puutarha-aika venyy niiden avulla kivasti. Nämä syyshohde- ja syyssädekukat ovat innokkaita kukkijoita. Suosittelen.

   Poista
 17. Hienoja kukkia vielä syksystä. Neilikkaruusu onkin ollut jonkin aikaa "hankintalistalla". Näyttää sen verran kivalta, että pitänee kyllä hankkia kun vastaan tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neilikkaruusu on yleensäkin innokas kukkija. Tiedäthän, että sitä on myös vaaleanpunaisena.

   Poista
  2. Tiedän, mutta tämä tummempi/värikkäämpi on enemmän minun mieleen. Pidän kirkkaista väreistä.

   Poista
  3. Kiva kuulla. Tuntuu, että kaikki haluavat vaaleanpunaisen version.

   Poista
 18. Vastaukset
  1. Ihan on ollut kesäistä, mutta huomenna kuulemma muuttuu syksyisemmäksi. Jaksaapahan sitten touhuta puutarhassa paremmin, kun on viileämpää.

   Poista
 19. Nuo oranssit, ruostekukka ja oranssikeltano näyttävät jännittäviltä ja syyshohdekukka on loistava. Kylläpä oranssi ja keltainen tekevät hyvää näin sadepäivän jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä; syyskukkijoiden raikkaat värit tuovat pirteän tuulahduksen harmaan päivän jälkeen.

   Poista
 20. Kaunista ja runsasta kukintaa! Meilläkin kurjenpolvet aloittivat toisen kukintakierroksen ja osa rinnepenkin maanpeittokasveista kukkivat nekin uudelleen. Samoin salvia, joka on innostunut oikein kunnolla. Ihanaa, kun on ollut niin lämmintä, että saamme ihailla kukkaloistoa edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin kivaa, että on ollut lämpimiä päiviä. Kesä on venynyt ja lyhentänyt syksyä. Seuraavaksi aletaan odotella ruskavärejä.

   Poista
 21. Tosi kaunista kukintaa! Hienon värinen syyskohdekukka! Minä en saanut talvetettua ruostekukan mukuloita autotallissa. Ehkä jonain vuonna kokeilen sitä uudestaan. Kauniita syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvettaminen taitaa aina olla vähän epävarmaa hommaa. Olisi hienoa saada oikein runsas ruostekukkien kukinta ja ehkä vähän aiemmin, kuin näin syyskuussa. Siinäpä tavoitetta.

   Poista
 22. Minusta on ihanaa, että kesä vielä pitää kiinni viimeiseen asti. Syksyn kuraloskaa ehtii kirota vielä moneen otteeseen, vaikka koko syyskuu olisi kesäisen leppeä ja poutainen. Hienot syyshohdekukat! Teillä kukkii vielä vaikka miten paljon kaikennäköistä. On mukavaa, kun kasvit ilahduttavat toisella kukintakierroksella. Meillä osa tekee nuppuja, mutta saa nähdä, ehtivätkö kukkia ennen yöpakkasia. Aurinkoista viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Harmaata ja loskaista säätä ainakin täällä etelärannikolla on usein valtaosa talvestakin, joten nautin näistä lämpimistä syyspäivistä. Nyt on tuulista ja sateista, mutta eiköhän niitä kirkkaitakin päiviä vielä tule.
   Joidenkin kukkien kukinta taitaa jäädä vaisuksi tältä vuodelta. Komeamaksaruohot ovat yhä nupulla, samoin asterit. Jännätään, ehtivätkö avautua.
   Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 23. Nuo syyshohdekukat on upeita. En suanu siemeniä itämään keväällä. Kokkeilen uuvestaan. Kaunis on tuo oransiikeltano, ihan uus kasvi miulle ja ruostekukat tiälläkin kukkivat, on siinä hieno oranssi väri. Paljon on kaikenlaista kaunista puutarhassasi kukkimassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin sekä syyshohde- että syyssädekukat syksyllä taimina ja komeat taimet sainkin. Ovat kukkineet runsaana ja pitkään, joten hankinta kannatti. Oranssikeltano oli uusi tuttavuus minullekin, kunnes sain sitä tuttavaltani. Kukki jo aiemmin kesällä ja nyt on toinen ja runsaampi kukinta menossa.

   Poista
 24. Monet kukkaset jaksavat vielä loistaa myös syksyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Vielä nähdään kauniita päiviä, kunhan tästä sadekaudesta päästään ohi.

   Poista
 25. Upea loisto. Kesän ja syksyn raja on häilyvä, mutta vahvistuu kaiken aikaa. Eilen oli helle ja tänään sataa. Aina iskee epätoivo, koska pitäisi tehdä sitä ja tätä. No kukkasipulit odottaa jo.

  Ruostekukka on mun silmään kuin koru 🤩

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoinen muutos säässä eiliseen verrattuna. Meillä tuli vettä aivan kaatamalla pitkän aikaa ja tuuli heitti vettä vaakatasossa ikkunoihin. Sadetta tiedossa useamman seuraavan päivän, joten minullakin on pieni epätoivon siemen alulla. Hommaa olisi, eikä ainuttakaan sipulia ole vielä multaan laitettu. Vaan eiköhän tässä vielä aurinkoakin saada.

   Poista
 26. Karmea sade on jatkunut jo tunteja ja saanut monet kasvit kaatumaan pitkin maata. Lisää vettä on luvassa lähipäivinä. Mutta eilen kuoppia kaivellessani huomasin, että maa on yllättävän kuivaa, joten kyllä vettäkin tarvitaan vielä reilusti. Syysädekukkiasi minäkin tässä ihailen, olen joskus hankkinut sellaisen, mutta eipä näkynyt enää seuraavana kesänä, paikka lienee ollut sille huono. Ruusut täälläkin ovat aloittaneet uuden kukinnan, nyt taitaa vaan sade piiskata kukinnot! Mukavia syyspäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä satoi keskiviikkona vettä niin valtavasti, että sitä meni jopa kellariin, mikä on erittäin harvinaista. Samoin monet kukat makaavat nyt pitkin pituuttaan. Ja vettä on tullut joka päivä keskiviikon jälkeenkin.
   Ihmettelin itsekin toissailtana multaa kaivaessani, kuinka se on pintaa syvemmältä ihan kuivaa. Eilen uutisissa kerrottiin, että rankoista sateista huolimatta pohjavedet ovat paikoin yhä varsin alhaalla. Kahden kuivan kesän jälkiä saa luontoäiti korjata urakalla.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!