sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Safiirihortensia tuli ja daaliat meni

Hydrangea serrata 'Bluebird' - Safiirihortensia

Kasvimainoksia on välillä aivan mahdoton vastustaa. Ostopäätös tapahtuu silmänräpäyksessä ja kotona vasta järki astuu kuvaan mukaan kysyen "mitä tulikaan taas tehtyä?" Syyskuun alussa näin kuvan safiirihortensiasta ja kun sellainen tuli parahiksi kaupassakin vastaan, oli se sitten menoa. Istutin safiirihortensian Pikkupuutarhan Kriikunapenkkiin, jossa jo kaksi mustikkapensasta asustaa. Näin happamen mullan kasvit voivat kimpassa nautiskella toistensa seurasta.
 
Hydrangea serrata 'Bluebird' - Safiirihortensia

Safiirihortensia on pyöreähkö pensas, joka kasvaa 0,5-1 m korkuiseksi. Laitakukat reunustavat pitsimäistä keskustaa. Kukkien väri on happamassa mullassa sininen ja kalkitussa mullassa vaaleanpunainen. Kukat muodostuvat edellisen vuoden versoihin. Lehtiin tulee purppuranpunainen syysväri. Safiirihortensia viihtyy puolivarjoisassa, suojaisassa ja syvämultaisessa kasvupaikassa. 

Safiirihortensia lienee syyshortensioita arempi, mutta sen kyllä pitäisi menestyä I-vyöhykkeellä. Aika näyttää, toivotaan parasta.


Olen aina ihaillut Espoon Tapiolassa kasvavia syyshortensioita, jotka kukkivat syksyisin runsain ja suurin kukinnoin. Kuvan talot on rakennettu 60-luvun alussa. En tiedä, onko pensaat istutettu talojen valmistumisen aikaan vai myöhemmin. 70-luvulla ne olivat jo tuossa. Pensaista pidetään huolta. Alueella on runsaasti jäniksiä ja citykaneja. En ole nähnyt pensaita verkotettavan talven ajaksi, mutta hyvin ovat säilyneet jänisten talttahampailta.


Tänä kesänä minulla ei montaa daaliaa ollutkaan. Keväällä ostin pinkin Hartenaas-daalian, joka kukki ahkerasti terassiruukussa. Sen sijaan kellarissa talvehtineet eivät tahtoneet millään päästä käyntiin. Oheisen kuvan vaaleanpunaisen kaktusdaalian istutin kasvimaan vieressä olevaan Daaliapenkkiin. Ylös mullasta se nousi niin myöhään, että uskoin sen jo kuolleen. Daaliaressukka ehti tehdä yhden ainoan kukan, kunnes syksyn ensimmäiset yöpakkaset veivät sen mennessään.


Kaktusdaalia paremmin ei käynyt tälle pnkille daaliallekaan. Siihen oli tullut useita nuppuja, joista kaksi jo avautuivatkin. Sitten iski pakkanen ja se oli menoa. Kaivoin mukulat maasta ja totesin ne hyväkuntoisiksi, joten kellariin menivät odottamaan ensi kesää.


Naapurin Annelta vuosia sitten saamani oranssi daalia kasvoi hurjan korkeaksi ja on kukkinut kiitettävästi elokuusta alkaen. Aika myöhään sekin kukintansa aloitti, mutta intoutuikin sitten pukkaamaan nuppuja todella ahkerasti. Hyönteiset tykkäsivät tästä daaliasta kovasti. Aikanaan tämän daalian juurakot saadessani ne olivat pikkuisen porkkanan kokoisia. Viikonloppuna kaivoin juurakon mullasta, eikä se jötikkä mahtunut pesuvatiin. Oranssi daalia on siis jatkossakin istutettava multaan, sillä riittävän suurta ruukkua minulla ei ole.

 
Valtaosa kesäkukista on nyt kiikutettu joko talvisuojaan tai kompostiin. Kelloköynnökset kukkivat edelleen pergolan pylväissä ja sisäänkäynnin ruukuissa muratit ja lumihiutaleet ovat edelleen täydessä iskussa. Verenpisarat siirsin autotalliin, samoin terassilla kesän viettäneen kärsimyskukan. Ainuttakaan syysasetelmaa en ole saanut tehdyksi. Ehkä ostan sisäänkäynnin suuriin ruukkuihin sypressit, joihin voin joulun aikaan laittaa valosarjat. Ajatus on vasta muhimassa.


Kasvimaalla kasvaneet jättikokoiset puna-auringonkukat ilahduttivat kukinnallaan pitkään. Kaivaessani kasvit ylös, leikkasin kukinnot ja laitoin ne vaahteran ja omenapuiden oksanhaaraan hyönteisten ja lintujen nokittavaksi. Tämän vinkin bongasin Puutarhakausi-ohjelmasta. 


Kaipa on myönnettävä, että syksy on saapunut. Kaikenlaista pihatyötä on vielä riittämiin ennen talven tuloa. Puiden ja pensaiden verkottamista, haravointia, tarvikkeiden kantamista kellariin ja muuta puutarhan järjestämistä. Valkosipulitkin on vielä istuttamatta. Kaiken syksyn aiheuttaman haikeuden keskellä havahduin tässä yhtenä päivänä siihen, että huomasin pohtivani tulevan kevään siementilauksia. Hyvin siis alkavasta pimeydestä ja kylmyydestä selvitään, kun ajatukset jo kiitävät kohti valoa ja lämpöä.

Oikein mukavia syyskuun viimeisiä päiviä ja alkavaa lokakuuta kaikille!

 

32 kommenttia:

  1. Eilen ihailin, kun pihallamme on jo ruskan värejä joka puolella.Lamoherukka on punainen ja vaahterassa niin upeat värit myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että saamme ruskavärejä ihailtavaksemme. Lamoherukkaa on yhden kävelyreittini varrella. Täytyykin käydä ihailemassa sen syysasua.

      Poista
  2. Onnea sinun Safiirihortensialle! Meillä on ollut yli viikon ajan joka yö mittari pakkasen puolella. Kesäkukat kannoin jo kompostiin. Yli puolet puista on saanut jo verkkonsa, mutta loput on vielä laitettava, piti hankkia verkkoja lisää uusille puille. Kyllähän tuota syyspuuhaa vielä riittää, oma tahti vain meinaa jo hiipua hitaammaksi. Hyvä idea oli tuo auringonkukkien kukintojen laitto linnuille syötäväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on syystyöt jo hyvällä mallilla. Ajattelin laittaa verkot, kun enin osa lehdistä on pudonnut puista. Ehkä sittenkin ryhdyn verkottamiseen aiemmin. Näin syksyllä tahti väkisinkin hidastuu, kun ei enää ole kiirettä päästä kesästä nauttimaan. Auttaisikohan, jos saisi itsensä manipuloitua ajattelemaan seuraavaa kesää?
      Ilmeisesti auringonkukat houkuttelevat lintuja ja ötököitä, sillä niitä on selvästi käyty maistelemassa.

      Poista
  3. Kiitos auringonkukkavinkistä, ohjelmassa tuo meni minulla ihan ohi. Safiirihortensia on hieno, luulisi menestyvän siellä jos menestyy Mustilan arboretumissakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auringonkukkajuttu oli ihan alussa ja aika lyhyesti kuvattuna.
      Siis Mustilassakin on safiirihortensia. Luulisi sen tosiaan sitten täällä 1b-vyöhykeelläkin menestyvän. Istutuspaikka on aika suojaisa. Toivotaan siis parasta.

      Poista
  4. Toivotaan että Safiirihortensia tulee viihtymään hyvin puutarhassanne. Se näyttää niin kauniilta. Daaliat kukkivat meilläkin aika vaisusti. Lisäksi heti ensimmäinen pakkanen teki niistä selvän, joten kauaa ei niistä tällä kertaa ehtinyt nauttia.
    Minäkin olen tavannut taittaa kukkineiden auringonkukkien kukinnot linnuille syötäväksi. Nyt vain ainuttakaan auringonkukkaa ei jostain kumman syystä tänä kesänä ilmaantunut lintujen levittämänä kukkapenkkeihin. Enpä muista ennen tällaista tapahtuneen.
    Mukavaa sunnuntaita sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Daalioiden kukinnasta tuli harvinaisen lyhyt. Aloittivat myöhään ja lopettivat aikaisin.
      Minulla lintujen levittämistä siemenistä kasvaneet auringonkukat ovat kovin pieniä. Ehkä 20 senttisiä maksimissaan. Niihin ei pahemmin siemeniä ehdi tulla. Kasvatin siemenestä kaksi puna-auringonkukkaa ja ne kukkivat runsaasti. Nyt on sekä vaahteran että omenapuiden haaroissa monta kukkaa lintuja varten.

      Poista
  5. Safiirihortensia on ihana! Hankin kesällä kaksi ja meillä kukkivat vaaleanpunaisina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla. Jännityksellä odotan, minkävärisenä omani jatkossa kukkii. Toivottavasti selviää talvesta.

      Poista
  6. Syystouhut ovat olleet täälläkin käynnissä. Eilen lähtivät viimeisetkin kesäkukat kompostiin ja istutin kanervat paikoilleen. Kärhö ja ruukkuruusu pääsivät hiekkakuoppaan multakasan alle talvehtimaan.
    Safiirihortensia on itselle tuntematon. Paria erilaista jalohortensiaa olen kokeillut ja yksi kukkikin parina kesänä upean sinisenä. Nyt se kasvattaa vain muutaman lehtivarren, eikä kuki. Sen sijaan syyshortensiat jaksavat ilahduttaa vuodesta toiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin pitkään en itsekään ole safiirihortensiasta mitään tiennyt. Eikö sillä olekin kaunis nimi! Jalohortensioita olen siirtänyt ruukuista maahan, jossa ne kyllä tekevät lehtiä, mutta eivät kuki. Saapa nähdä, kuinka käy tämän safiirihortensian kanssa.

      Poista
  7. Kyllä on niin syksyinen fiilis, vettä vihmoo ja taivas on harmaa! Ruskaa löytyy näin etelästäkin muutaman pakkasyön jäljiltä. Toivon mukaan iltapäivästä vähän parantuisi keli. Olisi hyvä päästä hieman eilen kipeytyneitä koipia veryttelemään. Myyrät ovat löytäneet pihanurmikon, kasoja on enempi kun tarpeeksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraaviksi päiviksi on luvattu harmaata ja sateista. Harmaalla säällä on ihan hyvä ulkoilla, mutta sateella kastuessaan tulee vain kiukkuiseksi. Toivotaan, että sää kirkastuu ja pääset jalkojasi verryttelemään.
      Huh, mikä ihme nurmesi alla myyriä houkuttelee. Viheliäinen vieras puutarhassa.

      Poista
  8. Pitkää ikää safiirihortensialle. Minäkin näin tuon juuri myytävänä. Se vähän houkuttaa, mutta kakkosvyöhyke mietityttää.
    Taidan minäkin jättää auringonkukat siemenineen ulos nokittavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Netin mukaan safiirihortensian pitäisi menestyä I-II -vyöhykkeillä ja suotuisissa oloissa muuallakin. Varsinkin, jos saa talvella ylleen talvipeitteen. Hortensia ei ollut kovin kallis, joten ajattelin kokeilla. Pelkkää plussaa, jos kasvaa ja kukoistaa.
      Kannattaa laittaa auringonkukat linnuille. Kävin katsomassa ja selvästi linnut ovat siemeniä nokkineet.

      Poista
  9. Joo. Kesää on kerätty kasaan täälläkin eli kiikutettu pelakuut sisälle ja tyhjennetty kukkaruukkuja ja kasvaria.
    Onnea safiirihortensialle. Kaunis on nimikin🏵

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä hommaa riittää vielä pitkäksi aikaa eteenpäin. Manasin itseäni, kun monen monta pienempää ruukkua jäi lämpimillä säillä pesemättä. Aika viluista hommaa pestä ruukkuja kylmällä vedellä viileässä ilmassa. Ja saada vielä edes vähän kuivumaan ennen sisälle kiikuttamista.

      Poista
  10. Onpa upea tuo safiirihortensia, en ole tuollaista nähnytkään. Ei enää montaa kukintaa ole pihalla, mutta jotakin kuitenkin. Puutarhan siivousta olisi vielä edessä yllin kyllin. On se puutarhan alasajo talvea varten aikamoinen urakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Safiirihortensia on uusi minullekin. Toivottavasti kotiutuu ja menestyy meidän puutarhassa.
      Muutamassa päivässä syksy on alkanut näkyä yhä enemmän. Kukkivia kasveja ei enää montaa ole.

      Poista
  11. Kaunis on tuo safiirihortenssia. Meille se on liian arka etes kokkeilla. Tiällä vielä daaliat on penkissä ja osa vielä sinnittellöö kukkiensa kanssa, gladiolukset ovat nyt parhaillaan! Puuhoo on meilläkin puutarhassa ennenkuin talavileppoon laskeuvutaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä teit viisaasti suojaamalla daalioita kylmältä. Nyt on sen verran lämmintä öisinkin, että hetken vielä pärjäävät.
      Toisaalta on kivakin, että puutarhassa riittää työtä näin syksyllä. Talvella ehtii levätä.

      Poista
  12. Upea safiirihortensia! Toivottavasti se on pitkäikäinen. Ihastelin niitä kesällä Saksassa, jossa niitä on paljon, ihan kaupunkienkin istutuksissa. Tänne meille se on harmi kyllä liian arka, täytyy pitäytyä syyshortensialinjalla.:) Syystöitä on meilläkin vielä paljon tekemättä. Toivottavasti tällä viikolla saisin niitä jo hyvin eteenpäin. Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arkojen kasvien hankkiminen on aina vähän riskihommaa. Hyvällä tuurilla ja suotuisassa paikassa onnistuu. Toivottavasti safiirihortensia viihtyy meillä.
      Maanantai alkoi kaatosateissa, joten syystyöt ovat täällä seis. Eiköhän niitä sateettomia päiviä tule. Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  13. Kaunis safiirihortensia ja ihanat daaliat. Harmi, että pakkanen vei daaliat tänä vuonna niin aikaisin. Minäkin kaivoin viikonloppuna daalioiden mukulat ylös ruukusta. Hyvin olivat kasvaneet, vaikka ovat tämän kevään siemenkylvöjä. Hortensiat kuuluivat nekin omaan viikonloppuuni, sillä istutin kesäistutuksissa olleet terassihortensiat maahan talvehtimaan. Saa nähdä, nousevatko vielä keväällä. Mukavaa viikon ja lokakuun alkua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksy tuntui tulleen yllättäen, mutta melko lailla samassa aikahaarukassa, kuin muinakin vuosina.
      Jännää, että kasvatit daalioita siemenistä. En ole tullut sitä ajatelleeksi, mutta siemenestä ne tietenkin alun perin kasvatetaan.
      Olen istuttanut ruukkuhortensioita maahan. Nousevat keväisin, mutta eivät ole kukkineet.
      Huomenna alkaa lokakuu. Hyvää lokakuuta sinullekin!

      Poista
  14. Hienot kukalliset kuvat ♡ hyvää syksyä sinulle ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos! Samoin sinulle mukavaa syksyä ja varsinkin huomenna alkavaa lokakuuta!

      Poista
  15. Kauniit erikoiset kukat!
    :) nuo auringonkukat kuivumis vaiheissa kuin "käsisuihkut"
    Ihanan värinen vaahteran lehti,
    Se on syksy,nyt!!!
    Oikein mukavaa alkanutta lokakuuta!!

    VastaaPoista
  16. Hei. Luin juuri blogistasi, että istutit Safiirihortensioita. Kuinka ne ovat menestyneet pihallasi? Minun hortensiat on istutettu kaksi vuotta sitten ja ensimmäisen talven jälkeen kaikki varret olivat kuivuneet, mutta juuresta puski uutta vahvaa kasvustoa. Yhtään kukkaa ei tullut. Nyt tänä keväänä varret näyttävät taas menehtyneen. Yhtään silmua ei ole aukeamassa. Kasvupikka on turpeella ja puutarhamullalla kevennettyä savimaata. Kerrotko omien hortensioiden voinnista. Olisi kiva kuulla, koska hortensia on aika uusi jalostus. Mukavaa kevään jatkoa ja puutarhakesää.

    VastaaPoista
  17. Hei. Luin juuri blogistasi, että istutit Safiirihortensioita. Kuinka ne ovat menestyneet pihallasi? Minun hortensiat on istutettu kaksi vuotta sitten ja ensimmäisen talven jälkeen kaikki varret olivat kuivuneet, mutta juuresta puski uutta vahvaa kasvustoa. Yhtään kukkaa ei tullut. Nyt tänä keväänä varret näyttävät taas menehtyneen. Yhtään silmua ei ole aukeamassa. Kasvupikka on turpeella ja puutarhamullalla kevennettyä savimaata. Kerrotko omien hortensioiden voinnista. Olisi kiva kuulla, koska hortensia on aika uusi jalostus. Mukavaa kevään jatkoa ja puutarhakesää.

    VastaaPoista
  18. Hei. Luin juuri blogistasi, että istutit Safiirihortensioita. Kuinka ne ovat menestyneet pihallasi? Minun hortensiat on istutettu kaksi vuotta sitten ja ensimmäisen talven jälkeen kaikki varret olivat kuivuneet, mutta juuresta puski uutta vahvaa kasvustoa. Yhtään kukkaa ei tullut. Nyt tänä keväänä varret näyttävät taas menehtyneen. Yhtään silmua ei ole aukeamassa. Kasvupikka on turpeella ja puutarhamullalla kevennettyä savimaata. Kerrotko omien hortensioiden voinnista. Olisi kiva kuulla, koska hortensia on aika uusi jalostus. Mukavaa kevään jatkoa ja puutarhakesää.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!