lauantai 11. huhtikuuta 2020

Peurat tihutöissä

Anemone hepatica - Sinivuokko

Pitääköhän minun pyytää rusakoilta ja jäniksiltä anteeksi, kun niiden kontolle laitoin kaikki puutarhani tuhot? Ehkä en sittenkään ala etukäteen rusakoita mielistelemään, sillä on niidenkin kolttosia saanut tällä tontilla kyllikseen katsella.


Tänä keväänä suurin tuholainen on ollut peura tai peurat. Itseäni saan tietenkin syyttää, kun en ajoissa älynnyt suojata edes tärkeimpiä sipuli-istutuksia. Olemme nähneet peuroja iltaisin pihassamme ja aamulla niiden jälkiä näkyy lumessa, jos sellaista on ja kostealla kivituhkakäytävällä. Multaan peuran sorkasta jää jo tutuksi tullut painallus.


Peurat ovat seikkailleet pitkin pihaamme ja niille tuntuu  kelpaavan kaikki. Jos jotain yhden yön buffetreissulta jääkin, se syödään seuraavana yönä. Elin toivossa, että tulppaanien nuppu olisi edelleen lehtikäärön uumenissa tallessa. Voi ollakin, mutta mullan tasalle syödyt lehdet näyttävät nopeasti alkavan pilaantua. Kasvin maanpäällinen osa tekee kuolemaa.


Ilmeisesti peuroille tulee välillä kiire, sillä niiden leukaperistä on pudonnut muutamia sipuleita poistumistielle. Alapihan aitojen vuoksi peurojen on kuljettava pihamaalta pois yläpihan kautta.


Yläpihan sipulikasvit alkavat olla kaluttuja. Alapihalla on osa vielä kokonaan tai osittain nousematta. Lisäksi pelottaa, että peurat jatkavat muilla kasveilla sipulikasviajan jälkeen. Niinpä viritin verkot talon päätyihin siten, etteivät peurat pääse alapihalle. Toki ne tuollaisten aitojen ylikin hyppäävät, mutta toivon, että yön pimeydessä rauhallisesti tepastellessaan kääntyvät aidan tullessa vastaan muualle. Yläpihaa on mahdoton aidata kovin kevein menetelmin. Tontilla on kaksi pysäköintiliittymää, joten aidan lisäksi olisi hankittava reilut portit. 

Annan aitaviritysteni olla nyt hetken aikaa. Peuroillahan on vakioreittinsä, joten josko ne aitojen vuoksi siirtyisivät kulkemaan puistoon. Siellähän niiden reitti ennenkin oli. Oma vaivansa on myös meille asukkaille, kun talon toiselle puolelle päästäkseen on irrotettava rautalankakiinnitys aidasta ja muistettava sulkea se viimeistään illansuussa.


Nettiä tutkiessani ei kovin paljon apua peuraongelmalle löydy. Päätin kokeilla rautakaupasta ostamaani Trico Garden -sumutetta, jonka teho perustuu aineen hajun ja maun hirvieläimiä karkoittavaan vaikutukseen. Aika kallis paketti, sillä 250 ml:n purkki maksoi 19,95 €, eikä se kovin suurelle alalle riitä. Auttaa tai ei, ainakin on kokeiltu.

Fritillaria meleagris - Kirjopikarililja

Kirjopikarililjoja olen istuttanut moneen paikkaan. Valitettavasti niistäkin useimmat ovat maistuneet hyvältä, joten mahdanko päästä iloitsemaan shakkiruutukauneudesta tänä kevään.

Helleborus - Jouluruusu

Välillä maailma tuppaa vähän murjomaan. Milloin hajoaa tietokone, milloin peura syö puutarhasta kauniit kukat. Niistä murheista selviää, kunhan itse ja läheisemme pysymme terveinä. Tulevasta ei tiedä, joten nautitaan juuri tästä päivästä.


50 kommenttia:

 1. Kyllä surettaa nuo peuratuhot. Peurat ovat ilmeisesti niin paljon lisääntyneet ja tottuneet ihmisten seassa asumiseen, etteivät vähästä hätkähdä. Ehkä aitojen suunnittelu on ainoa pitävä (?) keino, vaikkakin kallis ja työläs. Huokaus. Meillä (kop, kop) ne ovat pysyneet toistaiseksi ison heinäpelloista toisessa päässä laiduntamassa. Toivon hartaasti, että pysyvänkin siellä.
  Viisaat sanat lopussa eli harmit on hyvä suhteuttaa kaikesta huolimatta. Hyvää pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peuroja on meidän nurkilla runsaasti. Näkyvät myös ajoneuvoliikenteessä. Tällainen harrastajapuutarhuri kokee lähinnä mielipahaa, mutta esimerkiksi mansikanviljeliljät menettävät myös taloudellisen panostuksen.
   Toivotaan, että teidän peurat pysyvät siellä heinäpellon toisella puolella.
   Pieniähän nuo peuramurheet on tämän päivän tilanteessa. Toivokaamme, ettei tauti meitä ja rakkaitamme tavoita.

   Poista
 2. No kyllä varmaan vimpasee! Auttaisko jotkut ääniansaviritykset? Naruun jotain kilkattavaa tms. jos vaikka törmäävät siihen ja lähtevät pois.
  Ei ne oikein puhettakaan usko :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain luin, että peurat pelkäävät keltaisia nauhoja. Ehkä hankin jostain sellaista ja rajaan sillä istutusalueita. Mittavaan aitaamiseenkaan ei nyt ole mahdollisuutta. Voisin tietenkin käydä niille ensi yönä selittämässä, ettei tänne ole tulemista. Mistä sen tietää, vaikka uskoisivatkin.

   Poista
 3. Peuroista ja kauriista on paikka paikoin tullut iso ongelma. Tuhoavat puutarhat, kaupunkien puistojen istutukset ja aiheuttavat liikenneonnettomuuksia. Meillä on täällä maaseudulla myös molempia ja jossain vaiheessa myös kasvimaallani hengailivat. Aina kun näin ne siellä, paukutin talolla ämpärinpohjaa. Alkoivat onneksi käymään siellä aikaan,kun ei ollut mitään syötävää. Eivät oppineet sitä ruokakomerokseen. Pihassa eivät ole käyneet ainakaan lumiseen aikaan. Vielä... Mutta joo, mielipaha kukkien tarjoamisesta on suuri, vaikka kuinka luontoa ymmärtää yrittääkin!

  Mukavaa pääsiäistä teille!💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peurakanta on kasvanut suureksi. Meillä päin niitä on runsaasti ja usein niitä näkee myös liikenteessä. Tekevät paljon tappiota myös ammattiviljeliljöille. Ihminen tuppaa sorkkimaan liikaa luontoa ja saa aikaan tasapainottomuutta, joka sitten kostautuu hänelle itselleenkin. Vieressä olisi peuroille isot metsät, mutta ilmeisesti tykkäävät meikäläisen buffetista enemmän. Mitähän naapurit tykkäävät, jos seuraavina öinä istun pihalla paukuttamassa ämpäriä.
   Pääsiäinen on tähän saakka ollut oikein mukava. Samaa toivon teille.

   Poista
 4. Voi ei! Röyhkeät peuran mokomat! Toivottavasti karkote tepsii, ettei tarvitse rakentaa järeitä peura-aitoja puutarhan ympärille. Pitääköhän tuota ainetta levittää koko puutarhan alueelle vai kääntyisivätkö peurat matkoihinsa, jos ainetta laittaa vain siihen talon päädyn kulkureitille? Jos vaikka kuvittelisivat, että koko heidän buffet-alueensa onkin muuttunut yhtäkkiä pahanmakuiseksi ja kääntyvät matkoihinsa?
  Todella kaunis jouluruusu viimeisessä kuvassa. Laita sille äkkiä verkkoa suojaksi, etteivät pupella sen suloisia kukkia. Hyvää pääsiäistä peuroista ja jäniksistä huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin ensin kokeilla karkotetta yläpihan aitaamattomilla alueilla, jossa peurat eniten liikkuvat. Purkki on sen verran pieni ja kallis, ettei sitä ole varaa ylenmäärin ympäriinsä ruiskia. Toivon karkotteen tehoavan.
   Kuvan jouluruusu on jo suojattu. Pitänee suojata muutkin.
   Toki peuratuhot harmittavat, mutta en anna niiden oloani musertaa.

   Poista
 5. Voi itku. Peurojen tuho on tosiaan melko totaalista, vain narsissit ja keisarinpikarililjat säästyvät. Kevätlumipisaraankaan ne eivät näytä koskevan. Mutta ihan kaikki muu kelpaa. Toivottavasti ne lopettavat ja aita/karkote kelpaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha, jossa kasvaa vain narsisseja, keisarinpikarililjoja ja kevätlumipisaroita on toki kaunis, mutta kivituhkaako katselen niiden kukkimisen jälkeen. Nostan kyllä sinulle hattua ja korkealle kaikesta sinnikkyydestäsi ja yhä jatkuvasta istuttamisen ilosta. Et totisesti anna peurojen sinua nujertaa. Yritän ottaa sinusta mallia.

   Poista
 6. Voi ei noita peuroja, ompa harmillista! Jospa noille metsäneläville riittäisi kohta metsässä syötävää etteivät ihan pihapiiriin tulisi! Hyvää ja aurinkoista pääsiäistä♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt, onko lumettomalla ja leudolla talvella jokin merkitys siihen, että peurat ovat juuri nyt niin innokkaasti vierailleet puutarhassani. Aina niitä on näillä nurkilla kulkenut, mutta tuhot ovat olleet harvinaisia. Toivottavasti siirtyvät vähitellen metsään, jossa niille on tilaa ja rauhaa.
   Aurinkoista pääsiäistä sinullekin!

   Poista
 7. Onpa harmillista! Meillä nuo metsän eläimet onneksi liikkuu kauempana pihapiiristä. Joskus eksyvät lähellekin, kuten viime viikolla susi kävi naapurin pihalla ja usea ihminen sen näki ja kuvasikin. Eläinten puolesta pelottaa, kun meilläkin on lampaita ja poneja ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susi! Se kyllä hoitaa peuratkin pois pihapiiristä. Toivottavasti oli sudelta satunnainen käynti ja on jo köpötellyt kauas pois.

   Poista
 8. Niin, nautitaan tästä päivästä ja siitä, että olemme terveitä. Siitäkin huolimatta nuo peuratuhot ovat tosi harmillisia. En edes tiennyt, että ne tekevät tuollaista jälkeä. Hyvää pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peurat saavat isompaakin tuhoa aikaan. Kampaajani pihasta kalusivat kolme tuijaa surkean näköisiksi. Vaan toki peuratuhot ovat pienempi ongelma tämän päivän tilanteessa. Toivokamme pysyvämme terveinä, me ja meidän läheisemme.
   Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinullekin!

   Poista
 9. Toivottavasti verkot toimivat. Peurat ovat turhankin rohkeita tyyppejä. Niin kurjalta tuntuu menettää kasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän saakka verkot ovat toimineet. Etupihan kukkapenkissä oli taas aamulla syvät sorkanjäljet, mutta olo- ja alapihalle eivät verkkojen vuoksi ole päässeet. Toivon peurojen löytävän luonnosta sopivamman paikan.
   Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinulle!

   Poista
 10. Ompa kurjaa! Olisi ollut noistakin kukista paljon iloa sinulle.
  Terveyttä sinulle toivottelen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta olisin halunnut nähdä tulppaanien kukkivan aikanaan. Ja mitä muuta olenkaan menettänyt.
   Peuroista viis, pysykäämme terveinä!

   Poista
 11. Mokomat peurat! Hurjan näköistä jälkeä. Meidän pihan eitoivotut posijat ovat rusakot. Tosin lunta on vielä niin paljon, etteivät pääse syömään pihakasvejamme. Siis vielä... Kaikkea hyvää toivottelen sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rusakot eivät onneksi taida popsia tulppaaneja. Toivokaamme, että lumien sulaessa loikkivat metsään ja jättävät puutarhasi rauhaan.
   Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinulle!

   Poista
 12. Harmin paikka, ei tässä voi muuta sanoa. Peurojen torjuminen ei ole mikään helppo tehtävä ja siinä kyllä ei auta mitkään pienet heppoiset toimet. Jospa ne muuttaisivat kulkureittejään ja metsistä löytyisi jo jotain niille syötäväksi kelpaavaa.
  Hyvää pääsiäistä ja terveyttä teille! 🌹


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peurat taitavat kulkea metsästä läheiselle järvelle tästä meidän ohi ja tierempan jälkeen ovat siirtäneet polkunsa meidän pihan kautta. Toivottavastsi kevään edistyessä palaavat takaisin entiselle reitilleen.
   Samoin sinulle hyvää pääsiäistä ja etenkin terveyttä!

   Poista
 13. Voi ei, onpa tosiaan kurja juttu! Toivottavasti verkoista olisi kasveille hyvä suoja. Oikein hyvää pääsiäistä kaikesta huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verkot suojaavat aika hyvin, mutta ihan kaikkea ei voi verkottaa. Varsinkin, kun nyt ei viitsi lähteä kauppoihin hankkimaan lisää aitamateriaalia.
   Kaikesta huolimatta vietetään pääsiäistä ja pysytään terveinä!

   Poista
 14. Jopa ovat tehneet pahoja. Oikein hyvää pääsiäisen aikaa sinulle .❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka yö käyvät katsomassa, olisiko vielä jotain naposteltavaa.
   Samoin sinulle mukavaa pääsiäisen jatkoa!

   Poista
 15. Peurat ovat tosi ikäviä vieraita ja todella hankalia torjuttavia. Minulla on tuttava Paraisilla, joka joutui rakennuttamaan tosi jämerän, kalliin ja korkean peura- aidan koko tonttinsa ympärille saadakseen peurojen tuhot estetyksi.
  Toivottavasti verkot toimivat toivotusti.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se taitaa olla, että ainoa tehokas peuraeste on kunnon aita. Siihen meillä ei taida olla nyt mahdollisuutta, mutta enpä ala pihaa asfaltoimaankaan. Enkä muuta kerrostaloon. Väliaikaiset verkot ovat toimineet, alapihalla ei ole uusia tuhoja.
   Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinulle!

   Poista
 16. Jospa peurat kulkisivat jatkossa puiston kautta. On harmi, että vaivalla istutetut kasvit päätyvät eläinten suihin, vaikka se pieni murhe onkin monien muiden murheiden rinnalla. Terveyttä ja valoa pääsiäiseesi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin toivon, puistossa ei ole edes mitään tuhottavaa. Elleivät ryhdy lasten leikkipaikalla keinua ja kiipeilytelinettä järsimään.
   Pienihän tämä peuramurhe on nykytilanteen mittakaavassa.
   Samoin sinulle terveyttä ja suojaa koronalta!

   Poista
 17. Oi, voi! Onpa peurat herkutelleet puutarhassa. Ei ole ihme, että harmittaa, kun on vaivalla ja työllä istutellut kaikki sipulit maahan.
  Katselin itse tänään ikkunasta, kun fasaani touhusi meidän pihalla. Anopilla fasaanit viskelevät kaikki kukkasipulit maan pinnalle. Jotain fasaani meidänkin pihalla nokki ja kaiveli, mutta onneksi sipulit näyttivät jäävän vielä rauhaan.
  Kaikenlaisia tihulaisia sitä onkin puutarhan uhkana. Aita olisi tosi hyvä pihan ympärille, mutta harvalla on mahdollisuutta koko tonttia aidoittaa.
  Toivottavasti verkot toimisivat tai peurat menisivät vähän väljemmille vesille luontoon etsimään ruokaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fasaaneillakin on siis muiden lintujen tapa sijoittaa sipulit uusiin paikkoihin. Täällä ei fasaaneja ole. Yhden ainoan kerran pihassa tepasteli naarasfasaani, mistä lienee tullut.
   Täytyy kesän aikana pohtia aitajärjestelyä, kun peurat tuskin reittiään muuttamat. Porttiratkaisusta muodostaa suurin ongelma. Kunhan sada lakkaa, käyn ruiskuttamass Trico Gardenia. Toivotaan, että siitä olisi edes vähän apua.

   Poista
 18. Metsän keskellä mökillä oleillaan. Peuroja on ympäristössä paljon. Vielä ovat pysyneet luonnon antimilla, mutta eihän sitä koskaan tiedä, milloin pihaan rantautuvat. Voisko koiran haju hieman hillitä niitä.
  Rusakot vierailevat sitäkin useimmin. Syksyllä söivät kaikki lehtikaalit. Viime kesänä näin, kun rusakko napsi päivänliljan kukintoja poikki. Ei pirulainen edes syönyt niitä, vaan katkoi maahan.
  Mukavaa pääsiäisaikaa peuramurheista huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä en sentään koiraa hanki peurojen vuoksi. Eikä koiraa voi kuitenkaan yöaikaan vapaana aitaamattomalla pihalla pitää. Tontin reunaa kulkee päivittäin lukuisia koiria, näyttävät hinkkaavan ohimennesssään tuija-aitaamme. Peurat eivät ainakaan siitä ole häiriintyneet.
   Rusakot ovat meilläkin tehneet vuosittain tuhoa, mutta ei koskaan peurojen mittakaavassa. Onpa harmillinen rusakko, kun ihan maistellakseen katkoo kukkia.
   Peuramurheet ovat nyt päällimmäisenä, mutta loppujen lopuksi silti aika pieniä. Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinulle!

   Poista
 19. Voi harmi, mutta ompa hiano jouluruusu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Double Elleninä olen tuon jouluruusun ostanut. Ei kylläkään ole kerrottu, mutta se ei kauneutta himmennä.

   Poista
 20. Niin tiedän tuon tunteen, mikä valtaa syötyjen kasvien edessä. Monta vuotta jatkunut jo mökillä tuo rumba peurojen ja rusakoiden kanssa. Meillä lisäksi silloin tällöin myös hirviä tontilla, viimeksi tuhoutui muutama iso oksa nuoresta terijoensalavan pensaasta. Peurat ryskivät pensasaitojen läpi niin voimalla, että aita on jo täynnä aukkoja, kun pensaat eivät kestä jatkuvaa yliravaamista ja kaatuvat niille sijoilleen. Juuri tänään mökkivisiitillä katsoin, että lähipellolla maanviljelijä oli taas joutunut rakentamaan pottupeltonsa suojaksi kaksimetrisen aidan joka suunnalle. Matalampi aita ei riitä. Tienvarsilla keltaiset nauhat ovat osoittautuneet ihan turhiksi, kun ne on ripustettu aivan liian matalalle ja tuuli ja ties mikä on riipinyt ne irti puista. Tukholman puutarhamessuilla näin yhtenä vuonna myynnissä veritikkuja, joiden luvattiin karkottavan peurat. Niiden huonona puolena oli mm. se, että tikut houkuttelevat koiria, joten ne olisi pitänyt ensin pyörittää chilissä. Ja entäs sitten miten niiden olisi käynyt vesisateessa. En jotenkin osannut kuvitella krookuspöheikköä, jonka keskellä sojottaa verisiä kebabtikkuja. Itse olen kokeillut suojata köysillä istutusalueita, samoin sellaisilla rakeilla (muistuttavat lekasoraa, kalliita nekin) ja Nessut pois -palloilla, mutta mitkään muut keinot eivät ole auttaneet kuin lähes kaikkien kasvien tunkeminen kananverkkohäkkyröiden alle. Se ei todellakaan ole kaunis näky, mutta ainoa mahdollisuus saada kasvit kukintaan asti ja pysymään ylipäätään hengissä. Meillä peurat eivät pelkää, vaikka niille läpsyttäisi käsiä tai huutelisi, katsovat hetken ja jatkavat märehtimistä. Kaiken huipuksi niiden mukana tulee tontille paljon punkkeja, niitä täällä ei ennen valkohäntäpeurojen kannan äkillistä ja nopeaa suurentumista ollut ihmisissä yhtään, nyt on ollut ihossa kiinnikin. Ja se, jos mikä, on inhottavaa, koska sairastuminen punkin pureman seurauksena on mahdollista. Mutta tietysti nykytilanteessa tämäkin ongelma asettuu omaan uomaansa. Suosittelen verkotusta ja jään mielenkiinnolla odottamaan Trico Garden -kokeilusi tuloksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kirjoittanut blogissasi peuratuhoista. Monet eivät ehkä ymmärrä harmin määrää ennen kuin kokevat sen omakohtaisesti. Vuosia jatkuessaan peurojen torjunta ja tuhojen katseleminen väkisinkin lamaannuttaa. Olen seurannut peuratuhokeskustelua ja sen perusteella minun on vaikea uskoa minkään muun, kuin kunnon aitojen tehoavan. Kaikilla omakotipuutarhureilla ei ole mahdollisuutta mittaviin aitaprojekteihin, kun sitä ei ole ammattiviljelijöilläkään.
   Valkohäntäpeurat ovat tottuneet ihmisiin, eivätkä todellakaan pakoon ihan pienestä äänestä juokse. Metsäkauriit ovat paljon arempia, eikä niitä ole ainakaan täällä niin massiivisia määriä kuin peuroja.
   Tuntuu ajatuksenakin ikävältä laittaa istutusalueet täyteen kanaverkkohäkkyröitä, mutta eipä taida olla vaihtoehtoa. Eniten nyt pelottaa, että sipulien syöminen on vasta alkua ja jatkossa katoaa kaikki muukin. Toistaiseksi en ole uskaltanut ottaa talviverkkoja pois miltään puulta tai pensaaltakaan.
   Trico Gardenia en ole vielä ruiskuttanut, sillä se pitäisi tehdä mieluummin pilvisellä säällä. Edellisinä päivinä aurinko on paistanut täydeltä taivaalta ja tänään sataa. Aika skeptisesti ruiskutteeseenkin suhtaudun, mutta kokeilen kuitenkin. Ja kerron, onko siitä ollut apua.
   Niin harmillisia kuin nämä peuratuhot ovatkin, koitetaan silti iloita jäljelle jääneistä kukkasista ja keväästä kaikkinensa.

   Poista
  2. Jep, meillä mökillä se aitaus ei ole mahdollista. Useistakin syistä. Pitäisi koko rantakin aidata, uivat yli. Ja kyse on lähinnä isommista valkohäntapeuroista, ei alkuperäislajista eli metsäkauriista. Niitä täällä päin näkyy silloin tällöin, mutta ovat selvästi arempia. Välillä meinaa puhti loppua, mutta ne häkkyrät on vaan siedettävä, jos kukinnasta haluaa iloita.

   Poista
 21. Voi tuo on niin harmillista! Toivottavasti verkotus auttaisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ala- ja olopihalle peurat eivät nyt ole tulleet. Kiitos verkkojen. Etupihalla käyvät näköjään joka yö, päätellen multaan painuneista jäljistä.
   Harmittaa toki, mutta kyllä tämänkin yli päästään.
   Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinulle!

   Poista
 22. Voi että, onpa harmi!
  minä näin pari päivää sitten kolme peuraa keittiönikkunasta. Meille eivät ole tulleet koira-aidan takia, mutta naapurin pihalla seikkailivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kaunis puutarhasi on suojassa. Päässäni pyörii villinä erilaisten aitaratkaisujen kirjo. Mihinkään massiiviseen ei nyt kyllä ole mahdollisuutta.
   Mukavaa pääsiäissen jatkoa sinulle!

   Poista
 23. Voi kurjuus! Peurat ovat kyllä ikäviä puutarhaseuralaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mänttejä vierailijoita ovat. Niillä olisi metsää vaikka toisille jakaa, mutta pitääpä vain tulla meille syömään.
   Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinulle!

   Poista
 24. No voihan pälliäiset, mä niin jaan sun tuskan ja ärsytyksen.
  Meiltä söivät edellistalvena vadelmarivistön maan tasalle. Pihaan eivät ole vielä tulleet eikä niitä ole tänä talvena onneksi näkynyt. Täällä liikkuu myös peuroja saalistavia petoja joten ehkä jonkinlainen kauhun tasapaino on toistaiseksi saavutettu.

  Muistan kuinka aikanaan ajelin tallimatkaa Inkooseen ja peuroja näki harva se kerta. Muutaman kolaripaikankin ohitin ja siunailin tuuriani, ettei oma auto ollut ojan puolella raato nokalla.

  Ja vaikka maailman tilanne on mikä on, ei silti ole turhan vinkumista harmitella kevätkukkijoiden ja vaalittujen kasvien menetystä, ärsyttää ja harmittaa ihan varmasti ja saakin niin tehdä !


  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!