torstai 21. toukokuuta 2020

Pientä sievää

Tulipa Sun Lover

Peurojen vierailuista huolimatta taidan saada jonkinlaisen tulppaanikukinnan. Onneksi useimmissa tulpuissa nuppu on ollut mullan sisässä siinä vaiheessa, kun peurat ovat käyneet puutarhassani ruokailemassa. Osa tulppaaneista on toki niin tehokkaasti kaluttu, että jopa lehdet ovat näivettyneet. Olen suihkuttanut kasvien lehtiä Trico Gardenilla, mutta sen tehosta en toistaiseksi osaa sanoa mitään. Runsaiden sateiden vuoksi suihkutus pitäisi tehdä lähes joka päivä.

Tiarella cordifolia - Rönsytiarella

Istutusvimma on iskenyt jälleen tänä keväänä ihan hurjalla voimalla. Muutama kasvi oli suunnitelmissa, mutta niiden hakureissulla matkaan lähti muutakin. Eihän sitä voi käydä puutarhamyymälässä kiertämättä tarjolla olevia herkkuja.

Hulluinta lienee se, että ostin kaksi komeaa rönsytiarellan taimea, vaikka niitä kasvaa jo entuudestaan puutarhassani. Tyttärelle kasveja kaivaessani tajusin, että minullahan on yksi vähän varjoisemmaksi luokiteltava paikka, jota en ole riittävästi hyödyntänyt. Haaveilen sinne esimerkiksi varjohiippaa, mutta kun niitä ei kaupassa ollut, mukaan tarttui kaksi komeaa röntytiarellaa. Tuumasin kaupassa, että kasvakoon omat tiarellat rauhassa. En taida olla ihan järjissäni.

Pachysandra terminalis - Varjoyrtti

Kauan sitten istutin monta varjoyrtin tainta. Ne menestyivät hyvin ihan siihen saakka, kunnes metsikkö pari vuotta sitten kaatui tonttimme kahdelta sivulta. Muutenkin huippukuivaan kesään yhdistetty täydellinen valo-olosuhteiden muutos nujersi varjoyrtit. Muutaman olin ehtinyt siirtää ns. Makkaripenkkiin, jossa ne näyttävät viihtyvän oikein hyvin.  Enpä tainnut näin hyvin toteutunutta kukintaa niissä aiemmin nähdäkään.

Korjaus luetteloon; Primula elatior, ei primula veris

Laadin joka vuosi "istutuskartan" eli luettelon, johon merkitsen istutetun  kasvin nimen, istutuspäivän, istutuspaikan ja lopuksi vielä kasvin hankintapaikan ja -hinnan. Istutuskartan lisäksi ylläpidän Kasviluetteloa penkeittäin sekä kasviluetteloa aakkostettuna latinalaisen nimen mukaan. Syksyisin laadin kunkin vuoden sipuli-istutuksista luettelon penkeittäin ja samalla myös yhteenvedon sipuli-istutuksista vuosien varrelta. Lisäksi teen kevät- ja syyssuunnitelmista omat paperit. Niistä on helppo tarkistaa mm. tomaattien kylvöpäivät ja omenapuiden leikkuuajat.

Syringa vulgaris 'Beauty of the Moscow' - Jalosyreeni Moskovan kaunotar

Tänä keväänä olen jo istuttanut 62 kasvia, joista 7 on siirtoja paikasta toiseen ja 7 siemenestä kasvattamiani. Yksi kasvilaji käsittää pääsiäisen tetenarsissit, jotka istutin maahan. Viisi lajia odottaa vielä istuttamista. Siihen kuuluu kolme loistokurjenmiekka Double Standardia, kolme kyläkurjenplvi Double Jeweliä, yksi kiinanpioni Bowl of Beauty, viisi syysleimu Raving Beautyä sekä viisi punatähkää. 

Sempervivum - Mehitähti

Kaikenlaiset mehitähdet ovat mainioita herkkuja. Pallerovauvoja ympäriinsä levittävä mehitähti on alkanut viihtyä hyvin Oikearinteessä. Olen tehnyt niille portaiden viereen kaistaleen, jossa ne ovat alkaneet lisääntyä mukavasti. Hiekkaisessa rinteessä on alla juurimatto, jotta apilat ja muut kasvit eivät valtaisi liian helposti alaa. Juurimaton päällä on hyvin ohut kerros multaa ja karkeaa hiekkaa sekä muutamia kivenmurikoita muodostamassa vesipatoja, ettei sateella kaikki vesi valuisi rinteessä suoraan alas. Mehitähtien juurtuessa kivistä voi jo osan ottaa poiskin. Kasvit kyllä pärjäävät ilman keinotekoista kastelua.

Bellis- Kaunokainen

Bellis kukki viime kesänä loistavasti. Se lähetti sukulaisiaan nurmikonkin puolelle. Kevään tullen belliksistä ei näkynyt ainuttakaan. Kunnes sitten eräänä päivänä ilmestyi lehtiä ja pian myös nuppuja. Ensimmäinen jopa nurmikolle, ja sen kiersin kuuliaisesti nurmikkoa leikatessani. Tosin kävin sitten myöhemmin siirtämässä takaisin kukkapenkkiin.

Clematis alp. Willy - tai sitten ei

Kärhöjen aikainen herääminen on ihmetyttänyt ja ihmetyttää jatkuvasti. Tavallisesti ne ovat varsinaisia mattimyöhäisiä, jos jaksavat nousta laisinkaan. Syreenipenkissä asuvan Polish Spiritin naapuri oli viime kesänä aika vaisu lehtienkin kasvattamisessa, eikä kukista ollut tietoakaan. Nyt siinä on jo ensimmäinen nuppu. En vain ole varma, onko kyseessä Willy tai kenties Dr Ruppel, joka on aika aikainen sekin. Kukan avautumisen myötä salaisuus paljastuu.

Matteuccia struthiopteris - Kotkansiipi

Kotkansiipiä en jaksa olla ihastelematta. Muutaman toin iäisyys sitten vanhempieni pihalta. Ne kasvavat keittiön ikkunan edustan varjoisassa paikassa.. Ehkä ne pitäisi kaivaa ylös ja jakaa, kun maan päällä on melkoinen jötikkä, jonka huipulta uudet versot vuosittain nousevat. Mitä sanotte kokeneet? Osan kotkansiivistä olen siirtänyt tontin vieressä aiemmin sijainneesta metsiköstä. Kotkansiipi kyllä leviää maarönsyillä ihan itsestäänkin ajan kanssa. Joitakin olen jo kaivanut pois hankalan kasvupaikkansa vuoksi.

Geranium cinereum 'Ballerina' - Harmaakurjenpolvi

Monet kasvit ovat ihan uskomattoman sinnikkäitä. Kuvan harmaakurjenpolvi Ballerinan siirsin pois valkoisen tarhakylmänkukan alta Vasenrinteestä. Se sai uuden asuinpaikan Oikearinteestä, uuden jalosyreeni Moskovan kaunottaren läheltä. Pari päivää sitten huomasin kurjenpolven tehneen jo nuput. 

Viime kesänä istutin tosi monta erilaista kurjenpolvea. Mukamas pätevästä kirjanpidostani huolimatta en ole ihan kartalla, mikä kasvaa missäkin. Pitäisi kulkea istutuslistan kanssa puutarhassa, jotta kaikkien kasvien sijainti painuisi kunnolla mieleen.

Syreenipolku

Vielä on näkymät aika ilmavat, mutta vehreys ja vihreys lisääntyy päivä päivältä. Sopiva annos auringon paistetta ja lämpöä saa luonnon räjähtämään kasvuun ja kukintaan. Varsinkin näiden sateiden jälkeen. Sitä odotellessa nautitaan kaikesta pienestä sievästä.


27 kommenttia:

 1. Voi miten kauniita kuvia! Nuo mehikasvit on sitten kivoja, minä olenkin haaveillut josko saisi sellaisen pienen kivipuutarhan rakennettua pihalle jossain vaiheessa ja sinne voisi tuollaisia mehikasveja istutella:) Tuo Syreenipolku on ihana ja voi vaan kuvitella miten suloiset tuoksut siellä kohta on kun kevät ja lämpö tekee tehtävänsä:) Mukavaa helatorstaita♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehikasvit ovat kivoja ja vähään tyytyviä kasveja. Niitä saa usein aika edullisestikin.
   Syreeneissä on jo nuput valmiina. Kunhan vain ilma lämpiää, saamme taas kaunista kukintaa. Naapurin kissa käy lähes päivittäin tepastelemassa Syreenipolulla. Sekin taitaa tykätä kivetystä polusta, jossa tassut pysyvät puhtaina.
   Mukavaa helatorstaita sinullekin!

   Poista
 2. Ai Muhvaiselta löytyisi Amurinpioni, olen katsellut sitä nettikaupoista ja ajattelin ostaa Minna postauksen innoittamana. Minulla kotkasiipi kasvaa ihan liian kuivassa paikassa sillä kasvaa tosi nihkeästi, pitäisi kai siirtää tai hankkia lisää muualle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minnan postausta lukiessani minäkin innostuin amurinpionista ja googletin heti lähitienoon puutarhamyymälät. Muhevaiselta löytyi, joten sieltähän se piti käydä hakemassa. Istutin saman tien, vaikka syysistutusta pioneilla suositellaan. Parempi sen on olla maassa, kuin purkissa.
   Kotkansiivet ovat viihtyneet meillä siitäkin huolimatta, että metsän suoma varjo lähti. Toisaalta kesällä kotkansiivet saavat varjoa taustalle nousevista töyhtöangervoista.

   Poista
 3. Ihailtavan järjestelmällistä toimintaa tuo luettelointi ja kaikki muu kirjanpito. Itse en kertakaikkiaan pysty pitämään hommaa hallussa.

  Kotkansiipi katosi minulta, se olisi niin ihana, etenkin tuo keväällä kerän avaamisvaihe.
  Valoisaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kasvien nimet ja paikat saa muulla tavoin pysymään päässä, ei kai luetteloilla ole niin virkaa. Minä tykkään järjestellä ja laatia listoja. Samalla ikään kuin saa asiat omassa päässään järjestykseen. Hulluutta on monenlaista.
   Kotkansiiven keväiset rullat ovat minusta niin mainioita ja kuvauksellisia. Toki tykkään siitä muutenkin.
   Sää on nyt parhaimmillaan. Lakanat kuivuu narulla ja aurinko lämmittää niin sielua kuin kroppaakin. Mukavaa helatorstaita sinulle!

   Poista
 4. Kaunista ja aikaista kasvien heräämistä siellä💚 Onneksi nyt on luvattu vähän lämpenevämpää, olen vähän huolissani tuoksuherneiden kylvöksistäni vaikka ovatkin kasvihuoneessa. Kylmä ja märkä ei ole hyväksi. Jokunen on jo noussut pintaan, toivottavasti loput seuraa perässä👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on jo selvästi aiempia päiviä lämpimämpää. Mukavaa. Kylvin tuoksuherneeni tänä vuonna ruotsalaisen Cecilian ohjeita noudattaen ja hyvin lähtivät kasvuun.
   Jospa seuraavien päivien lämpö laittaa tuoksuherneesi innostumaan kasvusta, toivotaan.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Sinun pienet sieväsi ovat täkäläisittäin katsottuna valtavan isoja, mutta sieviä silti tietysti. Rönsytiarellakin jo kukkii, kotkansiipi noin isona ja kärhössäkin komea nuppu! Perästä tullaan, mutta ehkäpä aikamoisella vauhdilla, jos sääennusteisiin on uskomista. Toivon totisesti, että on. Tänään oli niin upean lämmin päivä paikoin navakasta pohjoistuulesta huolimatta, että koko päivä meni pihalla. Kroppa huutaa taas hoosiannaa, mutta tulipa valmiiksikin vaikka mitä. Viimeisillä voimillani raahasin osan taimista varastoon ja sisältä puolet tomaateista ja pari paprikaa kokeilemaan yötä eteisen viileydessä. Huomenna ehkä saa jo istuttaa jotain maahankin. Kyllä näitä kelejä onkin jo odotettu! Aurinkoa ja lämpöä loppuviikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään aurinko on paistanut lämpimästi ilmeisesti koko maassa. Toivottavasti teilläkin. Lämpö laittaa sinunkin pienet sieväsi kasvattamaan kokoa ja leveyttä. Taitaa onnistua maahan istuttamiset teidänkin nurkilla.
   Näinä päivinä ulkona riittää tekemistä, eikä paljon ehdi koneen ääressä istumaan. Kroppa levätköön taas talvella.
   Tällaisia päiviä lisää niin sinulle kuin kaikille muillekin!

   Poista
 7. Hyvä, että ahmatit jättivät kuitenkin tulppaaneita silmäniloksi. Sinullakin on ollut selvä istutusvimma. Ihailen tavattomasti selkeää kirjanpitoasi. Minä teen paljon listoja, mutta minulla meinaa tuon istutusvimman tuoksinassa unohtua kirjalliset työt ja sitten myöhemmin harmittaa, kun jotain unohtuu.
  Hienoja hankintoja, jotain oli samoja kuin minulla.
  Kiva näkymä syreenipolulta.
  Minä toivoisin, että täällä sataisi kaunista lämmintä sadetta yksi yö kokonaan, meillä on nimittäin kuivaa. Vaikka viime viikolla oli lunta ja yhtenä päivänä satoi, ei maa saanut riittävästi kosteutta. Taitaa olla suuria vaihteluita sateen määrässä. Joudun kantamaan vettä uusille istutuksille kuin kameli konsanaan.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloitsen kovasti kaikista peurojen syömättä jääneistä tulpuista. Nyt ei vaan ehdi niitä kuvaamaan, kun pihalla riittää tekemistä.
   Laitan nykyisin taskuun palan paperia ja lyijykynän nysän. Muuten saattaa moni juttu jäädä minultakin kirjaamatta - tai ainakin kirjaamatta oikein. Muisti tekee tepposiaan, vaikka kuinka muuta kuvittelee.
   Vesikuurot ovat olleet kovasti paikallisia. Kun meillä sataa, 15 km:n päässä paistaa aurinko. Kylästämme liikkuu kyllä sanonta, että täällä sataa aina. Sateet ovat helpottaneet melkoisesti uusien kasvien istuttamista, kun ei kaiken aikaa tarvitse olla "kamelina".
   Toivon sinulle tällaisia lämpimiä aurinkopäiviä, jollainen meillä on ollut tänään!

   Poista
 8. Jopa on tarkka kartasto tehty, jollei noilla ohjeilla kasvi löydy, niin kuolleeksi täytynee todeta ! Tykkään :) ja kuvista kans:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska!
   Hyvin sanottu. Vielä kun muistaisi listaa kuljettaa mukana silloin, kun arvuutteluretkelle lähtee.

   Poista
 9. Pidän poluista. Viehkeä syreenipolku sinulla! Kotkansiipi on viehättävimmillään juuri keväällä, kun sen lehdet ovat rullalla. Minulla on mökkipihassa paljon saniaisia, kiva katsoa niiden kasvun alkua keväällä. Olen ihastunut mehikasveihin, jotka ovat kasvaneetkin hyvin kotipihassani, johon ne sopivat mielestäni erinomaisesti. Teetpä perusteellisen istutuskartan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivipihassa mehikasvit ovatkin parhaimmillaan. Puutarhamyymälässä oli kattava valikoima erilaisia mehi- ja kivikkokasveja. Niitä katsellessa oli pakko olla tiukkana, kun paikkoja ei ole riittävästi.
   Kun vielä kuvamuotoon saisi nuo sanalliset listat. Piirtäminen ei ole parhaita vahvuuksiani.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 10. Hyvä kun tulppaanien kukintookin suat nähä peurojen käyntien jäläkeen! Taimiostoksilla aina hullaantuu, miullekkin käyp niin. Suomi kun on pitkä mua, niin siellä jo kotkasiivet on noin kookkaiks venähtäneet ja meillä vasta pikkusen vihertää juurakko, jospa kasvit nyt vauhtii saisivat kun lämpenöö, kosteutta meillä on riitävästi. Tarkat listat oot tehny, oispa miullakin. Kun ei aina muista mitä nousoo mistäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peurat kävivät sen verran aikaisin, että monissa tulppaaneissa nuppu oli vielä maan sisässä. Onneksi niin, jäi katseltavaa minullekin. Kunhan nyt pysyisivät poissa jatkossakin.
   Näin keväällä Suomen pituuden ja monet eri kasvuvyöhykkeet tulevat hyvin esiin. Uutisissa on näytetty kuvia pohjoisesta, jossa on vielä metri lunta. Lämmintä on luvattu nyt joka puolelle maata, joten pian sinunkin kotkansiipesi ponnistavat esille.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 11. Minäkin yritän pitää kirjaa siitä mitä kasvaa missäkin, mutta aina tulee yllätyksiä. Tänä keväänä en löydä mistään viime syksynä istuttamieni tulppaanien luetteloa, enkä juurikaan muista, mitä tuli istutettua... ;) Ehkä se selviää googlettamalla, kun tulppaanit värittyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulien kanssa tulee yllätyksiä minullekin listoista huolimatta. Varsinkin vanhoja sipuleita saattaa siirtyä muiden kaivuhommien yhteydessä, kuten kävi viime syksynä. Sipulipussukoiden kuvien säästämisestä on hyötyä keväällä. Ja googlettamisesta.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 12. Tämä keväton ihanaa aikaa.
  istahtaa koneelle ja ihailla kauniita keväisiä puutarhoja;))
  (meillä paikoin vielä lunta/jäätä)
  ja marjoja saadaan ,vaikka vain keskinkertainensato:))
  Aurinkoista viikonloppua!.Sinulle Between!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, tänään on ollut aivan erityisen upea päivä. Tunti sitten istuin terassilla kuuntelemassa, kuinka peipposet ja mustarastaat lauloivat kilpaa auringon lämmittäessä kasvoja. Sellaisen tunnelman lähetän sinulle ja toivotan mukavaa viikonloppua!

   Poista
 13. Kauniita kuvia jälleen! Ja tuollainen istutuskartta pitäisi minunkin viitsiä tehdä. Jotain aina yritän kirjoittaa ylös, mutta niillä muistiinpanoilla en käytännössä tee mitään; aina tulee yllätyksiä ja aina unohtuu, missä on mitäkin. Kärhöt ovat heränneet minullakin jo viileästä keväästä huolimatta.
  Toivotaan aurinkoista viikonloppua ja komeaa kasvua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Kun istutuskartan tekee ensimmäisen kerran, jatkossa ylläpito onkin helpompaa. Eivät nuo minunkaan listat mitään täydellisiä ole, mutta hyvin niiden kanssa pärjää.
   Mielestäni tämä on ollut ihan ihmeellinen kärhökevät, sillä valtaosa on ollut jo jonkin aikaa hereillä. Vain muutaman kohtalo on vielä avoinna, mutta tässä vaiheessa ei tarvitse olla vielä huolissaan.
   Viikonloppu on jo melkein ohi, mutta hieno se on ollut.
   Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 14. Hyvää viikonloppua sinne vihertyvän puutarhan keskelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Viikonloppu oli sään puolesta todella hieno, eikä paljon koneelle ehtinyt. Toivottavasti saamma jatkossakin nauttia kesäisistä säistä.
   Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!