perjantai 29. toukokuuta 2020

Yllytyshullulta ei hommat lopu

Paeonia obovata - Amurinpioni

Puutarhaystävät, tiedätte, mihin johtaa toisten juttupostaukset uusista kasvituttavuuksista. Aika pian sormet hakeutuvat näppikselle googlettamaan kotia lähellä sijaitsevien puutarhamyymälöiden tuoteluetteloita. Josko ahaa-elämyksen tuottaneita taimia löytyisi omaan puutarhaan istutettavaksi. En ole enää aikoihin pysynyt laskuissa, kuinka monta ihanuutta meille on muuttanut pelkästään jonkun blogikirjoituksen seurauksena. 

Viimeisin tällainen on Amurinpioni, josta luin Mama's Garden -blogin Minnan luonnonlajipioneja käsittelevästä postauksesta. Luin Minnan jutun lauantaina 16.5. ja maanantai-iltana 18.5. jo istutin Amurinpionia omaan puutarhaan. Ilokseni löysin haluamani pionin helposti naapurikaupungin Muhevaiselta, josta on näköjään tullut vakiokohteeni taimihankinnoissa.
 
Spiraea 'Double Play Big Bang' - Tarhpensasangervo
  
Muutamassa blogissa olen ihastellut tarhapensasangervo 'Double Play Big Bangia'. Mikä värien ilotulitus pikkuisessa pensaassa onkaan. Tarkoitus oli istuttaa se timanttituijien eteen, jotta kirkkaat värit näkyisivät hienosti havunvihreää taustaa vasten. Valitettavasti tuhti omenapuunjuuri oli juuri aikomallani paikalla ja niinpä uusi pensas pääsi/joutui havujen viereen. Paikka näyttää avoimelta, mutta todellisuudessa se on suojaisa. Aidan toisella puolella kasvaa rusopajuangervoaidanne, jonka leikkasin varhain keväällä maan tasalle. Pian se jo huitelee korkeuksissa ja tarjoaa suojaa aidan toisellekin puolelle.

Viola odorata - Tuoksuorvokki
  
 Lappalainen etelässä -blogin Nilan huhtikuisessa postauksessa oli upeat tuoksuorvokkimatot pensaiden juurella. Heti heräsi kiinnostus, jopa innostus. Minulla ei ole yhtäkään tuoksuorvokkia, mutta sopiva paikka kylläkin. Ihan siltä istumalta en lähtenyt taimimyymälään. Kirjasin kasvin vinkkivihkoon ja seuraavalla puutarhamyymälän suuntaan osuneella kauppareissulla muistin vilkaista perennapuolta. Enpä tajunnut ostosta tehdessä katsoa, minkä värisiä tuoksuorvokkeja kotiin lähti. Kumpikin on nyt tehnyt ensimmäiset kukkansa valkoisina. Ei haittaa. Hyvin kelpaa.

Dodecatheon meadia - Vuorijumaltenkukka

Vuorijumaltenkukka minulla on ollut aiemminkin. Se meinasi jäädä kiivaasti leviävien arovuokkojen tukehduttamaksi ja niinpä päätin siirtää pienen kasvin ilmavampaan paikkaan. Huonosti kävi, hävisi sen siliän tien. Tiedän jumaltenkukan katoavan kukinnan päätyttyä ilmestyäkseen taas seuraavana keväänä uudelleen. Minun kukkani muutti jonkun muun vuorijumalan huomaan. Tuoksuorvokkiostoksilla törmäsin tietenkin myös vuorijumaltenkukkaan. Ei sen ohi voinut kulkea, vaan sinne nousi orvokkien viereen ja nyt on jo puutarhamultaan istutettu.

Petunia

Meteorologien luvatessa lämpimiä ilmoja, voimistui hinku saada perinteiset kesäkukat laatikoihin. Kylällä on kaksikin hyvää kesäkukkakasvattajaa. Vähän kauempana kotoa sijaitseva Pirkon puutarha on ystäväni isosiskon ylläpitämä. Kaikkihan sen tietää, miten innostavaa on pyöriä kauniiden kukkien lomassa. Tarkat paperille kirjatut suunnitelmat sumenevat oitis silmissä, kun syntyy "tahtoo tuon ja tahtoo tuon" -ilmiö. 

Ahkeraliisa, joka näyttää enemmän guineanliisalta

Pirkon puutarhan kasvit ovat todella hyvälaatuisia, tanakoita taimia. Valikoima on monipuolinen, joten teki nytkin vaikeuksia pysytellä edes jotakuinkin ostoslistassa. Minuun iski romanttisuus ja niinpä ostin pergolan laatikoihin valkoisia ja vaaleanpunaisia petunioita. Useamman kesän miljoonakellojen sijasta. Keittiön ikkunan alla oleviin laatikoihin on laitettava varjoisemmassa paikassa viihtyvää eli jälleen kerran ahkeraliisaa. Vaikka enemmän nuo taimet näyttävät guineanliisalta. 

Korkeisiin ruukkuihin sisääntulon molemmin puolin istutin hämähäkkikukkia ja harsotyräkkiä. Niiden seurassa on hyvin talvehtineet viime kesäiset muratit. 

Oxalis 'Iron Cross'

Joka kesä pitää laittaa ruukkuun tai kahteen käenkaalia. Pidän siitä todella paljon. Minulla oli tallessa runsaasti viime kesän mukuloita, jotka laitoin multaan muutama viikkon sitten. Kellarin kasvilampun lähelle. Kuvasta näette, millaisia suikerokäenkaaleja niistä kasvoi ilmeisesti siksi, että olivat liian kaukana kasvivalosta. Siirrettyäni ruukut ulos, varret ovat saaneet väriä ja varsien päässä olevat lehdet ovat alkaneet avautua. Mahtaako näistä enää normaalisti "käyttäytyviä" käenkaaleja saadakaan? Onneksi oli vielä yksi tuore pussukka samaisen kasvin mukuloita. Ne on nyt mullassa kunnon valossa. Toivottavasti niistä kasvaa mieluisa kesäkukkaryhmä.

Malva sylvestris 'Purple Satin' - Maurinmalva

Ruukuissa on ihan riittävästi kesäkukkia, ellei liikaakin - taas. Daaliat ovat hyvässä kasvussa, siemenestä kasvatetut jättiverbenat samoin. Maurinmalva on jo täynnä kukkia. Siirsin ne terassille. Suojaan kasvit yöksi toistaiseksi harsoilla.Amppeleissa kasvaa kaksi hyvin talvehtinutta verenpisaraa. Myös kaksi begoniaa ryhtyi kasvuun päästyään uuteen multaan. Väristä en ole varma, sillä istuttaessa mukulat menivät sekaisin. Toivottavasti toinen on se keltainen, jota olen ihaillut pari edellistä kesää. Myös keijunmekon taimia istutin omaan amppeliinsa. Samoin Navettapiian arpajaisissa voitetusta valkoisen mustasilmäsusannan siemenistä iti useampi ja nekin ovat päässeet omaan amppeliinsa. 


Kuten huomaatte, yllytyshullulta ei hommat lopu. Ruukuissa riittää taas koko kesäksi kasteltavaa ja teidän blogejanne lukiessa lapioiminen on jatkossakin taattua. Laittakaa vaan ahkerasti kaikkien ihanuuksien kuvia ja tarinoita kivoista kasveista. Jos joku ei voi niitä vastustaa vaan saman tien lähtee taimimyymälään, ei siitä voi teitä moittia. Hyvää ja kaunista on kiva jakaa. Ja ottaa vastaan.


30 kommenttia:

 1. Otsikko jo veti suupielet hymyyn, tunnistin oireet heti.
  Minulla on parin viikon päästä edessä reissu sinne sinun kulmillesi ja arvaat varmaan mitä on minulla agendana. Niin monta vierailtavaa puutarhamyymälää ja niin vähän aikaa. Muhevainen, Hagalandet ja ainakin Nikkarit pitää kiertää pitkästä aikaa, luonnollisesti pitkän kaavan mukaan.
  Puhelimen muistioon kertynyt toivelista on pitkä, pelottavan pitkä :D

  Valtavan kauniit kesäkukat olet hankkinut!
  Mietin juuri eilen hämähäkkikukkia istuttaessani niille passeleita seuralaisia, harsotyräkki ja muratti vaikuttaa täydelliseltä kombolta, kiitti vinkistä.
  Kivaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäs sen parempi syy lähteä reissuun kuin vierailu puutarhamyymälöissä. Vaikka aikaa olisi niukasti, aina sieltä jotain konkreettista tulee mukaan. Ja monta ideanpoikasta myös. Nikkareilla tulee Muhevaisen ohella käytyä useinkin, mutta Hagalandet on vieras. Pitihän se ja sen sijainti googlettaa. Inkoon suunnalla käyn todella harvoin ja siksi Hagalandetkin on jäänyt kokematta.
   Etsin korkeampaa kasvia ja hämähäkkikukka sopi hyvin. Harsotyräkkiä minulla on ollut aiemminkin, sen keveä olemus on kaunis.
   Viikonloppu on alkanut kivasti. Istuin jo tovin tomaattien kaverina kasvarissa. Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua sinulle!

   Poista
  2. Silloin kun minä vielä asuin sinun naapurikaupungissasi (Nikkarit, Muhevainen), kävin usein Hagalandetissa, silloin hevoseni asui Inkoossa. Silloin ainakin siellä oli mainio pelargoniavalikoima ja hienot verenpisarat. Nyt en ole liki kymmeneen vuoteen käynyt joten en yhtään tiedä mihin suuntaan on kehittynyt. Jännä käydä katsomassa.

   Ihan turistina tulen mukaan, hyödynnän joutoaikaoption ja kaappaan silloin auton omille reissuilleni. Onneksi mukaan lähtee myös peräkärry.

   Sain tomaatit istutettua isoihin pyttyihin, kasvariin tuli hurjasti tilaa kun vähän käytin ajatusta ja fiksailin. Siellä on suorastaan väljää... *kiivasta pohdintaa millä hyötykäyttää tyhjä tila*

   Poista
 2. Yllytyshulluja kaikki tyynni! Tässä juuri mietin, mennäkö taimitarhalle varjopuutarhan vai aurinkopenkin toivelistan kanssa. Molemmat on saaneet vaikutteita muiden blogeista. Listojen on hyvä olla pitkiä; aina jotain tarttuu matkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullahan on nyt loistava syy käydä taimitarhalla vähintään kahdesti; sekä varjopuutarhan että aurinkopenkin listojen kera. Menipä ostoksille sitten minkälaisen listan kanssa tahansa, tyhjin käsin ei tarvitse pois lähteä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Oletkin hyödyntänyt blogeista lukemaasi huolella! Blogit ovat inspiraation lähteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, yhdeksän vuoden aikana puutarhaani on kertynyt melkoinen määrä blogi-inspiraatioita. Luultavasti se ei edes tähän jää...
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 4. Kuulostaa niin ihanan tutulta:)
  Minäkin kirjoittelen (nykyään kännykkään) ylös kaikkea ihanaa, mitä muiden blogeista löytyy ja mitä meillekin vielä mahtuu...
  Tänään lähdenkin Särkän perennataimistolle kokeilemaan onneani. Luulen että löydän jotain listalta ja paljon sen ulkopuoleltakin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kännykkään kirjoittaminen olisikin parempi vaihtoehto, koska känny kulkee aina mukana. Vinkkivihko sen sijaan ei.
   Toivotan sinulle mukavaa Särkän reissua ja kiinnostavia löytöjä. Sekä tietenkin mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Heti kävin googlettelemassa, että miltä amurinpioni näyttää! :D Onpa kaunis! Luonnonlajit ovat lemppareitani, itselläni on vuokkopioni, silkkipioni ja kaukasianpioni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkäänpä, ettei amurinpioni jää ainokaisekseni. Silkkipionista olen lukenut parista muustakin blogista ja se kiinnostaa jo ovasti.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 6. Hih, kuulostaa tutulta! Onneksi tässä lähellä ei ole juuri mitään "herkkumyymälöitä", asiallisen ajomatkan päässä vain pienehkö k-raudan puutarhaosasto sekä hankkijan ja viherringin myymälät. Ihan asiakseen ei tule lähdettyä yli 40 kilometrin päähän laajemman kasvivalikoiman perässä, joten säästyy nekin rahat. Kunhan tulee joskus tehtyä reissua Etelä-Suomen tai Pohjanmaan suuntaan, niin listalla on kyllä montakin taimimyymälää ja vielä pidempi lista metsästettäviä kasveja. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaisi minultakin jäädä herkkuvalikoimat tutkimatta, jos noin pitkä ajomatka niihin olisi. Rajallinen budjetti kyllä hillitsee lähiseutujenkin koluamista. Sinä olet onneksi taitava talvettaja ja kasvien lisääjä, mistä on paljon apua.
   Toivotan sinulle aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 7. Minä ajelutin miestä melkein 150km suuntaansa tuon amurinpionin takia :D No toki tuli muitakin listalla olevia kasveja hankittua samalla. Ajattelin että jos en osta heti niin sitten en saa mistään myöhemmin. Vaarallista lukea blogeja vaan kyllähän sitä näin hyvän harrastuksen eteen voi nähdä vähän vaivaa. Minulla tappotalvi vei vuorijumaltenkukan ja viime vuonna hankin uuden. Nyt oli sateisen talven kestävä yksilö ja odottelen kovasti sen kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harrastushan tämä on siinä kuin moni muu, johon rahaa ja vaivaa laitetaan niin paljon kuin sielu (ja kukkaro) sietää. Välillä on vuosia, jolloin hankintoja tulee tehtyä varsin vähän ja sitten taas toisina vuosina panostetaan enemmän. Kaikki on kuitenkin kauaskantoista ja kasvaa vähintäänkin kauneuskorkoa.
   Sinulla on mukava mies, kun saat hänet lähtemään taimiostoksille. Kyllä se meilläkin onnistuu, mutta silloin ostetaan listan mukaan. Ylimääräiset katselmukset täytyy yleensä tehdä muulloin.
   Muhevaisella ei montaa amurinpionia ollut, joten ihan hyvä idea oli lähteä heti liikkeelle. Olisi harmittanut, jos sitä olisi joutunut odottamaan taas seuraavaan vuoteen.

   Poista
 8. Mukavaa kun löysit blogistani vinkin itsellesi. Minulta olisit saanut sinistä orvokkia vaikka kuinka paljon. Minulla on satoja alkuja. Mutta kotona meillä on myös kotiloita. Sitten tämän valkoisen suurikukkaisen hävitin suurimman osan siirron yhteydessä mutta kasvua on taas uudessakin paikassa runsaasti. Sitä minulla on mökillä. Tämä amurinpioni minuakin kutkuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nila, sinulla on paljon muitakin vinkin arvoisia kasveja ja ideoita. Tuoksuorvokki jäi nyt päällimmäiseksi. Kotiloita riittää meilläkin. Omia kasvejani jaan toisille, jos vastaanottajaa ei mahdollinen kotiloriski haittaa. En oikein kehtaa muilta kasveja pyytää, vaikka moni varmasti antaisi mielellään omistaan.
   Amurinpionikuumetta näyttää olevan liikkeellä. Sellaisia tartuntoja on kiva saada.

   Poista
  2. Mutta jos sovitaan niin toimitan ne sinulle jossain vaiheessa. Mies on Ericssonilla töissä mutta nyt tekee etänä. Jos syksyllä alkaa taas työt myös siellä niin se kävisi kyllä hyvin päinsä. Silloin ainakin viimeistään ❓ Mitään minulle ei tarvitse takaisin antaa. Laita minulle viestiä sähköpostiin mitä mieltä olet. nselappalainen@gmail.com

   Poista
 9. Yllytyshullu täälläkin :). Minun pitäisi lähteä aika pitkälle, jos haluaisi laajemmat valikoimat. Nyt vielä korona on sotkenut myymälöiden tavanomaisia taimitoimituksia eli paljon on tyhjiä hyllyjä. Taimistoille ei saatu ulkomaista apuvoimaa ja ovat pulassa taimien lähettämisen kanssa. Kivoja kesäkukkia löysit, minäkin olen niiden kanssa puuhaillut viime päivinä, mutta jotain vielä puuttuukin.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä taas yksi kiitollisuuden ja tyytyväisyyden aihe, kun hyviä taimimyymälöitä on kohtuullisen matkan päässä useita. Varmasti moni taimimyymälä on tänä vuonna vaikeuksissa, vaikka toisaalta on uutisoitu ihmisten panostavan nyt kesäkukkiin ja puutarhaan. Ensin ajattelin, että koronan vuoksi ei kovin paljon puutarhamyymälöissä käy, mutta turvallisuusohjeita noudattaen olen halunnut tukea näitä yrittäjiä.
   Jotain kesäkukkaa taidan minäkin vielä laittaa. Toivottavasti en kesän mittaan tuskaile runsaiden kastelusessioiden vuoksi.

   Poista
 10. Niinhän me taidetaan olla, yllytyshulluja. Täällä blogimaailmassa kun saat kaiken kauniiden kuvien kera, niin ei ihme, että kasveja alkaa tehdä mieli. Liki puoliakaan pihassani olevista kasveista en ole tiennyt olevan olemassakaan, ennen kuin lähdin puutarhabloggareiden kelkkaan:D Mutta osin se lienee tarkoituskin, koska puutarhaharrastajiahan me samalla olemme. Mukavia ostoksia tuleviinkin päiviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusien kasvien ja runsaan tiedon saaminen on näiden puutarhablogien parhaita puolia. Kauppojen mainoskuvissa kaikki näyttää niin hienolta, mutta usein totuus on sitten ihan toinen omassa pihassa. Blogeissa pääsee perehtymään todellisuuteen aidosti ja rehellisesti. Lisäksi saa vielä käytännön neuvoja ja vinkkejä, mistä itse tykkään kovasti. Minullekin tämä puutarhaharrastajien "koulu" on tarjonnut valtavasti oppia, jota tuskin olisin muualta saanut.
   Kiitos, samoin sinulle hyviä kasvi-ideoita tulevillekin vuosille!

   Poista
 11. Tuoksuorvokkia pitäisi olla ihan jokaisessa puutarhassa. Tulet aistimaan miten ihana sen tuoksu on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, tuoksusta en voi nauttia, koska menetin hajuaistini. Voin vain kuvitella ja koittaa muistella kaikki ihanat tuoksut.

   Poista
 12. No jo on amuri siellä komeasti kasvussa😂 Aika ihania muuten nuo valkoiset tuoksuorvokit, minulla on vain sinistä, hm... Olikos se Muhevainen😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ihastuttavasta amurinpionikuumeesta. Sellaisiin "sairastun" vastedeskin mielelläni.
   Kyllä, Muhevaiselta tuoksuorvokit löytyivät. Kävin Espoon Suurpellon myymälässä, mutta tarvittaessa tilaavat puuttuvia kasveja toisiinkin myymälöihin.

   Poista
 13. Paljon kaunista :) Tästäpä muistinkin, että käenkaalini jurottaa edelleen pienen pienessä purkissa terassin nurkassa. Laitankin sen nyt samantien jonnekin kunnolla esille isoon ruukkuun. Minustakin se on hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että tuli käenkaali puheeksi. Nostahan kaunottaresi esille. Minulla on jo kaksi hyvässä kasvussa ja kolmannen ruukun mullasta alkavat uudet mukulat nostaa versojaan. Näyttävät nuo "suikerokäenkaalitkin" vähitellen normalisoituvan. Väriä on tullut ja mullasta nousee tanakampia versoja.

   Poista
 14. Näinhän se pakkaa välillä menemään ;) Mutta aattele miten monta ihanaa kasvia menisi "sivu suun" ellei joku vinkkaisi siitä.
  Blogit on suorastaan aarreaittoja :)

  VastaaPoista
 15. Helppo hullaantua vai hulluuntua, kun taimitarhojen tarjonta on joka vuosi entistä laajempi. Uusia tulee kokeiluun ja lisää kasvutilaa on raivattava.
  Kaunista katsottavaa.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!