lauantai 6. kesäkuuta 2020

Purppurapilviä

Malus purpurea 'Aamurusko' - Koristeomena

Jos ovat kukkia täynnä hedelmiä tuottavat omenapuut, niin samoin notkuvat koristeomenapuiden oksat ihanista purppurapilvstä. Aamurusko muuttui hetkessä oikeaksi prinsessaunelmaksi. Voi, että olen onnellinen näistä kukkivista puista. Miten kummassa selvisin vuodet ennen tällaisia näkymiä?

Malus purpurea 'Royalty' - Koristeomena

Royalty ei jää yhtään Aamuruskolle kakkoseksi. Kumpikin puu on istutettu keväällä 2015. Ne ovat kasvaneet pituutta mukavasti, leveyttä saa tulla vielä lisää. Kolme ensimmäistä vuotta meni varsin minimaalisen kukinnan parissa. Viime kesänä nämä koristeomenapuut suorastaan räjäyttivät kukkapankkinsa, eikä tämä kukinta ole edellistä huonompi. Toivottavasti ohikulkijat nauttivat omppupuideni kukinnasta yhtä paljon, kuin minä.

Malus purpurea 'Makamik' - Koristeomena

Tämän vuoden tulokas puutarhassamme on koristeomenapuu Makamik. Pitihän alapihallekin saada kaunotar, vaikka siellä jo Musta Rudolf onkin. En odottanut Makamikilta näin ensimmäisenä kesänä kukintaa ollenkaan, vaan jokaiseen oksaansa se on tehnyt muutaman kukan ja yhden vielä latvaankin.

Malus purpurea 'Musta Rudolf'

Musta Rudolf näköjään kukkii vähän muita koristeomenoita myöhemmin. Tosin sen asuinpaikkakin on avoimempi ja tuulisempi. Musta Rudolfin olen istuttanut 2017, joten se on vielä nuorukainen puutarhassani. Pituutta sille ei ole kovin paljon vielä tullut, mutta tuuheutta ihan mukavasti. Täysikasvuisena poika on noin 3-6 metriä, mikä sopii minulle hyvin. En haluakaan tonttimme puiston puoleiselle laidalle entisen kaltaista tiheää metsikköä, vaan ilmavaa kasvillisuutta tuomaan eloa ja väriä. 

Allium Purple Sensation

Purppuraa on ukkolaukoissakin. Mielestäni istutin niitä tavallista enemmän. Silti auringossa paistattelevat pallurat eivät suuren suurta joukkoa vielä muodosta. Laukoista tykkään ja niitä on kiva kuvata vielä siinäkin vaiheessa, kun pikkuiset siemenet alkavat rapista korkean varren päässä.

Allium karataviense - Pallolaukka

Pallolaukkoja istutin viime syksynä vähän lisää. Myös edellisvuotiset ovat nousseet kiitettävästi ja avautuvat jo lämpimimmissä paikoissa. Muiden laukkojen tapaan pallolaukan kukka sen kun paranee avautuessaan täyteen olomuotoonsa.

Papaver orientale - Idänunikko

Idänunikot eivät kuki purppuraisina, vaan kirkkaan punaisina. Eivätkä ole vielä avanneet nuppujaan. Unikot ovat selvästi tykänneet menneestä talvesta tai sitten niiden siemeniä alkaa olla yläpihan Syreenipenkki pullollaan. Lehtiä on noussut tiheästi ja viimein nuputkin ovat tulleet esiin. Tässä on kukka, jonka jokaista vaihetta on kiva kuvata.

Kollaasin vasen nuppu taitaa kuulua joko vaaleanpunaiselle Princess Victoria Louiselle tai valkoiselle Royal Weddingille. Aika näyttää, kumpi nupusta kuoriutuu.

Papaver orientale - Idänunikko

Idänunikkoni ovat sekä ujoja että uteliaita. Ujoina ne eivät tahdo asustaa Syreenipenkin katsojan puoleisella sivulla, mutta uteliaisuus saa ne kuitenkin kokoontumaan aroniapensaiden tyveen tuijottamaan kohti alapihaa. Kuvaamisen kannalta unikoiden sijainti on hankala, sillä lähelle päästäkseni pitäisi talloa muita kasveja sekä rinteen ylä- että alapäässä. Joskus yritin jopa siirtää unikoita penkin toiselle sivulle, mutta siitä huolimatta tihein joukko pakenee aina aronioiden kupeeseen. Onneksi sentään muutama unikko haluaa kasvaa kuvaamisen kannalta otollisemmassa paikassa.

Kuvasta näkee, että aronia kaipaa taas alasleikkaamista. Aronialle on tyypillistä, että sen latvus on alaosaa leveämpi. Silloin latvus myös varjostaa alaosaa, joka jää usein aika paljaaksi. Valtaosa aronia-aidanteestamme on koristearoniaa, joukossa on muutama marja-aronia. Aiemmin annoin aronian  kasvaa sille luontaisesti rehevänä. Sittemmin olen alkanut leikkaamaan sitä säännöllisesti, jotta se ei vie liikaa tilaa kaikelta muulta. Aronia kyllä sietää hyvin leikkaamista, vaikka ei olekaan paras mahdollinen muotoiltava pensasaita.

Paeonia lactiflora 'Red Charm'

Kuivuudesta huolimatta kaikki puutarhassa on rehevää ja runsasta. Nuppuja ilmestyy eri kasveihin vinhaa vauhtia. Jotenkin miellän pionien kukinnan heinäkuulle, mutta kyllä ne nykyisin kukkivat jo kesäkuussa. Monessa pionissa on jo isot nuput. Muutama lämmin päivä paukauttaa nuput avoimiksi. Osalle pioneista olen jo virittänyt tuet, mutta en kaikille. Toivottavasti perjantaivastaisena yönä alkaneet sateet eivät tule kaatosateina, jotta nuput eivät vahingoitu.

Rosa 'Therese Bugnet' - Teresanruusu

Ruusuistakin löytyy jo nuppuja. Teresanruusu taisi olla viime kesänä ahkerin kukkija. Sen sijainti on siinä mielessä otollinen, että kuihtuneet kukat on siitä helppo napsaista ohi mennessä. Kuihtuneiden kukkien poistamisen pitäisi lisätä uusien nuppujen muodostumista. Teresanruusuun se ainakin viime kesänä päti erinomaisesti.

Oikeastaan aina pihalle mennessä pitäisi pukea ylleen jonkinsorttinen "työkaluvyö", sillä vaikka vain postilaatikolle mennessä huomaa kaikenlaista nypittävää ja leikattavaa. Ilmankos kynteni ovat kesäaikaan surunauhoin varustetut liuskaiset nysät, kun saksien puutteessa nypin ja nipistän kaikkea ilman kunnon työkaluja.

Rosa pimpinellifolia - Juhannusruusu

Juhannusruusu on kukkinut kahtena edellisenä kesänä valtavasti. Kuluneen talven jäljiltä jouduin leikkaamaan monta kokonaan kuivunutta oksaa pois. Vieläkin muutama oksa on huonon näköinen. Nuppuja on jonkin verran. Ei sitä joka kesä tarvitse ylittää itseään kasvattajaa miellyttääkseen. Ruusuillakin on lupa levätä välillä.

Rosa pimpinellifolia 'Suviruusu'

Samoin Suviruusu kukki viime kesänä valtoimenaan. Paljon siinä on nytkin nuppuja. Meinaako kaikki koristautua kauniiksi jo ennen juhannusta? Jättäkää nyt vähän ihasteltavaa heinä-elokuullekin.

Thalictrum delabayi - Jaloängelmä
  
Silmäni löytävät aina kaikenlaiset hassut näyt puutarhasta. Jaloängelmän lehtisykerö pitkän varren päässä on mainio. Pari päivää tästä kuvasta sykeröstä kuoriutui nuppurykelmä.

Syringa josikaea - Unkarinsyreeni
  
Syreenien kukista minulle tulee aina mieleen Suomenlinna. Veljentytön kanssa käymme kesäisin Suomenlinnan kesäteatterissa ja yleensä juuri silloin lukuisat syreenit kukkivat runsaina. Syreeni oli vihervuoden 2016 teemakasvi. Taimistoviljelijät ry:n sivusto kertoo syreenin Suomen valloituksesta seuraavaa:

"Turkulainen apteekkari Jonas Synnerberg toi ensimmäisen pihasyreenin omaan puutarhaansa vuonna 1728 Tukholmasta. Noin 20 vuotta myöhemmin pihasyreeni tuli Suomeen myös Viaporin eli nykyisen Suomenlinnan kautta. Tarinan mukaan ensimmäiset syreenin taimet lähetettiin sinne Ranskasta Versaillesin puutarhasta. Pihasyreeni levisi nopeasti ympäri maata, ensin Turusta, mutta vähän myöhemmin myös upseerien ja sotilaiden mukana Viaporista."

Tänä kesänä Suomenlinnan kesäteatteri jäi minulta ja Siiriltä koronan vuoksi väliin. Toivottavasti ensi vuonna voimme palata monivuotiseen perinteeseemme.

Syringa vulgaris - Pihasyreeni

Unkarinsyreenin ja pihasyreenin lisäksi puutarhassani kasvaa 2014 istutettu Isabellansyreeni 'James MacFarlane', viime kesänä istutettu jalosyreeni 'Ludwig Späth'' ja tänä keväänä istutettu jalosyreeni 'Beauty of the Moscow'. Näissäkin on jo nuppuja.

Malus domestica 'Huvitus' - Omenapuu

Tämän postauksen kuvat on otettu ennen sadetta. Maa on äärimmäisen kuivaa, joten sade on tervetullutta. Puutarha kaipaa tehokasta kastelua ja puutahurikin voi välillä keskittyä sisähommiin.

Mukavaa viikonloppua kaikille!39 kommenttia:

  1. Ihanat kuvat♥ Tosiaan niin kaunista purppurailoittelua:) Purppuran/liilan ja vaaleanpunaiset sävyt on ihan minun lemppareita niin sisällä kuin ulkonakin:) Nuo puut on niin upeita! Meillä on vielä niin pienet omenapuut, ettei niissä kovin montaa kukkaa ole, vaan ehkäpä joskus vielä:) Onneksi tosiaan satoi ja vieläpä sillälailla maltillisesti että maa kerkesi veden imaisemaan..Leppoisaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkuun päästyään omenapuut kasvavat ja kukkivat runsaana nopeasti. Onneksi omenapuita on vähän joka pihassa, joten aina voi ihailla naapureiden kukkapuita. Tuskin kukaan siitä pahastuu.
      Vesisade on tehnyt todella hyvää. Tänään aurinkokin pilkistelee sateiden lomassa, joten lämpö lisää kosteuden hyviä vaikutuksia.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  2. Tästä tulikin mieleen, että yksi ängelmä on odottanut siirtämistä, nyt sen voisi tehdä kun maa on saanut vettä. Minulla taisi kuolla yksi koristeomenapuu viime kesän kuivuuden ja talven märkyyden seurauksena, harmittaa mutta toisaalta saa syyn hankkia uuden. Ehkä parempi kokeilla toista paikkaa. Syreenit ovat pihan luottokasveja, sellainen saisi olla jokaisessa pihassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan sinulla olleen jaloängelmä Elin. Ostin sellaisen pari viikkoa sitten ja nyt mietin, tuliko istutettua liian laitaan penkissä. Eikös se kasva aika korkeaksi.
      Puiden menettäminen on aina harmillista, kun niiden kasvu on kuitenkin aika hidasta. Mutta kuten sanoit, aina on kiva hankkia uusi puu.
      Minustakin syreeni kuuluu omakotitalon pihaan. Perinnekasvi parhaasta päästä.

      Poista
  3. Sinulla onkin monta hyvin kauniisti kukkivaa koristeomenapuuta. Meillä Makamik suureksi harmikseni on kuivattanut kolmesta päähaarastaan kaksi. Nyt on vain ajan kysymys milloin se kuolee kokonaan. Jäljelle jäänyt haara onneksi kukkii vielä ainakin tänä kesänä.
    Meillä juhannusruusut kasvavat aivan liian varjoisessa paikassa ja kukinta on jo vuosia ollut aika vähäistä. Nuorimmaiseni kysellessä liikenisikö meiltä yhtään ruusua heidän pihalleen saimme mieheni kanssa vihdoin hyvän syyn kaivaa juhannusruusut ylös. Osa ruusuista jäi vielä paikalleen odottamaan siirtoa aurinkoisemmalle kasvupaikalle ja loput menevät sitten pojalleni.
    Meillä satoi onneksi koko eilisen päivän ja nytkin parhaillaan sataa. Toivottavasti siellä teilläkin.
    Mukavaa lauantain jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sinun Makamikiasi. Toivottavasti sittenkin selviytyy. Ostamani Makamik ei ole parhaan mahdollisen mallinen, mutta toivon sen tukevoituvan ja haaroittuvan enemmän kasvun myötä.
      Soisin omien juhannusruusujeni selviävän, sillä ne on tuotu anopin lapsuudenkodista. Jospa minäkin voisin joskus antaa osan tyttären uuden kodin pihaan.
      Vettä satoi eilen ja vettä sataa tänään, ajoittain rankastikin. Luonto kiittää ja niin kiittää puutarhurikin. Kuiva maa alkaa kukoistaa.
      Mukavaa lauantai-iltaa ja sunnuntaipäivää sinulle!

      Poista
  4. Hienoja kukkivia. Minullakin on oikein 1 kappale laukkoja. Ei ole vielä auennut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis se on yksikin laukka. Varmasti aukeaakin pian. Tykkään katsella laukkoja ihan läheltä. Kuin lukuisia pieniä tähtiä olisi vieri vieressä.

      Poista
  5. Ihanan paljon kukintaa on puutarhassasi. Nuo koristeomenapuut ovat niin lumoavia. Idänunikot nuokkuvat meilläkin nuppusillaan. Luulen, että kohta avautuvat. Siperianunikko jo kukkii, ja toivottavasti kukinta jatkuu koko kesän. Mukavaa viikonloppua myös sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koristeomenapuut ovat tosiaan lumoavia. Muiden kukinta alkaa sateiden vuoksi olla jo loppupäässä, mutta Musta Rudolf on onneksi muita myöhäisempi. Siperianunikon kukat ovat hauskoja väripilkkuja. Minullakin niitä on useampi nupullaan. Toivottavasti kukkivat koko kesän niin sinun kuin minunkin puutarhassani.
      Leppoisaa lauantai-iltaa sinulle!

      Poista
  6. Oi miten ihanat koristeomenapuut. Meillä ei ole vielä yhtään mutta korjautunee varmasti jos syksyn alesta löytyy. Samoin sireeniä aion lisätä erilaisia. Saimme anopilta kolme valkoista sireenin alkua mitkä osoittautuivat kaikki tavalliseksi ( siniseksi) hemmetti kun harmittaa olen kastellut ja hoitanut niitä ja nyt kaivetaan syksyllä viimeistään ylös. Meillä kun sitä tavallista on vaikka kuinka. Sitten vielä yksi minkä piti olla unkarinsyreenin olikin se tavallinen. Nyt sekin kaivetaan ylös. No onneksi on luultavasti vielä ( ehkä) kaksi varmaa unkarinsyreenin alkua ��. Anopilla muisti on vähän huonontunut ❤. Joka tapauksessa syreenejä ostan lisää myöskin syksyllä. Laukat kukkii meillä melkein paraatipenkissä ja ovat ihan kauhean rumia lehdiltään. Siirsin niitä jo pionipenkkiin viime syksynä ja nyt siirrän lisääkin. Sinulla on paljon nuppuja ruusuissa minulla aika vähän ja pionisi nuppu on komea, minulla on vielä aika pieniä mutta ehkä siirto teki sen että eivät vielä ole kovin muhkeita. Lisää tukia kävin minäkin ostamassa niille. Sadetta saatiin onneksi 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoinen syreeni onkin kaunis. Minulta sellainen kuoli, mutta sitä ennen oli vähän hassu episodi. Tontin toisessa laidassa oli minusta kaksi valkoista syreeniä. Kun toinen kuoli, päätin siirtää toisen aurinkoisempaan paikkaan. Viime keväänä tämä "valkoinen syreeni" alkoi sitten kukkia ja totesin sen olevan tuomi. Kaivoin tuomen pois, sillä niitä on tontin rajalla ihan riittävästi.
      Laukkojen lehdet eivät tosiaan ole kauneinta katsottavaa. Minullakin on yhdessä hyvin näkyvässä paikassa joukoittain keltaisia lehtiä, jotka eivät tule peittymään kasvaviin perennoihin. Muutaman päivän saatan lehtiä vielä sietää, mutta sitten ehkä käyn niitä napsimassa.
      Ruusujen kukinta on pian alkamassa. Kaikissa pensaissa ei vielä näy nuppuja, mutta ei taida olla vielä aikakaan.
      Nyt saimme myös kaatosadetta, mutta onneksi valtaosa pioneista on vielä sen verran matalia ja nuput kiinni, joten eivät ole kärsineet. Sade tuli tarpeeseen.

      Poista
  7. Paljon on nuppuja. Vaikka on ollut viileä kevät, on minunkin tarhapionissa jo suuret nuput ja jopa väriä näkyvissä.

    Kauniit ovat nuo koristeomenapuiden kukat myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä pionien nuppuvaihe on kestänyt pitkäänkin, mutta nyt muutamissa on jo väriä näkyvissä. Kylläpä kaikki pitää kiirettä päästäkseen esille.
      Koristeomenapuiden kukat olivat kauniita. Vesisade on liottanut niitä melkoisesti.

      Poista
  8. Oih, miten hurmaavia kukkia!<3
    Ihanaa kesäviikonloppua sinne omaan paratiisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suanna!
      Mikäs on täällä kesäisessä paratiisissa nyt ollessa. Vuoden parasta aikaa.
      Mukavia kesäpäiviä sinullekin!

      Poista
  9. Näyttää niin ihanalta <3 Paljon nuppuja valmiina kukoistukseen. Kauniita kesäpäiviä sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nyt on paljon nuppuja ja jatkuvasti tulee lisää, kunhan kasvit vuorollaan heräävät. Aivan ihanaa aikaa.
      Auringonvaloa sinun päiviisi!

      Poista
  10. Toinen toistaan upeampia koristeomenapuita, ah!
    Meillä ne aloittavat piakoin, rautatieomenapuu kukkii jo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten sinullakin on herkkupäivät edessä. Meillä ei ole omaa rautatieomenapuuta, mutta vastapäisessä naapurissa on ja sitä olen ihatellut jo monta päivää.
      Aurinkoisia päiviä omppupuillesi - ja sinulle myös!

      Poista
  11. Vastaukset
    1. Kiitos Sesse! Luonto tarjoaa nyt kauneutta yllin kyllin.

      Poista
  12. Hurmaavia, huumaavia ovat koristeomenapuusi♥ Meillä on vyöhyke III-IV, mutta siitä huolimatta naapurini näyttää selvinneen koristeomenapuunsa kanssa. Hän on istuttanut siihen vähän suojaa, mutta sievästi, että puu näkyy kadulle.

    Pidän tuosta unikkonuppujonosta! Minullakin papaverit ovat elpyneet suuren mylläyksen jälkeen, mitä en olisi ikinä uskonut.

    Tytär lähetti minulle kuvan unkarinsyreenistä, josta oli tehty kuin pikkusyreeni, eli suora runko ja sitten leikattu kauniiseen muotoon. Hänellä on unkarinsyreeniä nyt uuden (100 vuotta vanhan) kotinsa pihassa, että aikoo kokeilla. Minusta kuulosti todella haastavalta. Olisin esitellyt sen kuvan, mutta kun en tiedä, kenen on, ei Merin ainakaan - vielä:)

    Oih, tulin just puutarhasta enkä huomannut kurkistaa moskovan kaunotarta...Viime vuonna se kukki upeasti.

    Kaikki, kaikki kaunista ja runsasta sinulla♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitava ihminen saattaisi hyvinkin saada Unkarinsyreenistä "bonsain". Vaatii varmasti kärsivällistä typistämistä ja aikaa.
      Koristeomenapuut ovat vieneet täysin sydämeni. Ihania kevään kaunottaria. Tämä aika on niin upeaa ja eilen alkaneet vesisateet ovat tehneet hyvää janoiselle maalle.
      Mukavaa viikonvaihdetta ja leppoisaa lauantai-iltaa!

      Poista
  13. Kauniita kukkivia puita ja pensaita on sinun pihallesi kerääntynyt. Nuo koristeomenapuut ovat niin valtavan kauniita.
    Täällä on tänään satanut muutamaan otteeseen aika runsaasti ja muutama aika tuulenpuuska on puita ja pensaita riepotellut.Sade kyllä tuli tarpeeseen mutta tuo tuuli saisi laantua. Melkein silmissä on kaikki pihassa rehevöitynyt, sade ja tuuli on lopetellut ainakin Norjan angervon runsaan kukinnan.
    Ukkolaukat ovat komeita kukkijoita ja niitä täällä minullakin on kasvamassa ja aloittelevat juuri kukinnan.
    Hyvää kesäistä viikkoa sinne teille. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasviahmatin elämä ei ole yhtään hullumpaa. Kukkivia puita istuttajalle palkintona on ihanat kukkapilvet.
      Meilläkin on tullut vettä eilisaamusta lähtien. Tänään on ollut aurinkoisia jaksoja välillä. Päivällä oli hetken aikaa hurja myräkkä, kun tuuli kovaa ja vesi satoi vaakatasossa. Taas on ikkunanpesu edessä, kun sadevesi valutti siitepölyn keltaisina raitoina pitkin ikkunoita. Luonnolle sade teki hyvää. Oli todella kuivaa.
      Myös sinulle aurinkoisia kesäpäiviä!

      Poista
  14. Tämä täytyy lukea vielä muutamaan kertaan. Nuo koristeomenapuut ovat todella ihania, olisi pitänyt istuttaa lisää jo aikaisemmin, sillä niitä ei ehkä voi olla liikaa ;). Kuvistasi huomaa jälleen, että siellä ovat perennat pidemmällä, unikot mm eivät ole vielä nuppuvaiheessa. Syreenit ovat meilläkin suurilla nupuilla, mutta ruusujen nuppuja en ole vielä nähnyt.
    On tämä ihanaa aikaa, ei väsy kiertelemään ja katsomaan uusia ihmeitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koristeomput ovat todella kauniita ja myös varsin helppoja kasveja. Jännään, koska ruusuorapihlaja avaa nuppunsa. Niitäkin on aika paljon.
      Vesisateet ja lämpö ovat kiihdyttäneet kasvien edistymistä. Olin tänään koko päivän pois ja äsken pikaisesti puutarhassa käydessäni huomasin unikoiden jo alkaneen avautua.
      Ei väsy eikä kyllästy. Katselemista on joka päivälle jotain uutta, eikä niitä vanhempiakaan voi vilkaisematta ohittaa.

      Poista
  15. Kauniit kuvat kera hauskan kerronnan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit. Nyt kauneutta riittää kuvattavaksi.

      Poista
  16. Kovasti on jo kukkijoita! Meillä pioni vasta kasvattaa vartta, nuput tulevat varmaan viikon kuluessa. Ihanalta näyttää tuo koristeomenapuun purppurainen "pilvi"
    Leppeää suvisunnuntaita Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhan kasveilla on niin vikkelä vauhti, että melkeinpä pitäisi läpi vuorokauden niitä tarkkailla, jos haluaisi joka vaiheen nähdä. Näin eräässä naapurissa vähän vanhemman koristeomenapuun ja se oli aivan täynnä kukkia. Iloitsen omistani jo nyt ja tulevaisuudessa taatusti vielä enemmän.

      Poista
  17. Koristeomenapuut ovat niin kauniita! Minulta puuttuu vielä oma koristeomppu, enkä oikein tiedä, mihin sellaisen saisin mahtumaankaan. Olen kyllä katsellut pientä mongolianvaahteraani sillä silmällä, että sen paikalle voisi laittaa jonkun kukkivan pikkupuun tai syreenin. En ole kuitenkaan vielä raskinut sille lähtöpasseja antaa. Tästä vuodesta näyttäisi tulevan mainio laukkavuosi. Nuppuja on jo valtavasti, vaikka vesimyyrä tuhosikin etupihalta pari isoa ukkolaukkarykelmää. Onneksi ei ole eksynyt muualle puutarhaan ja tuhotut laukatkin olivat niitä syksyn viimeisiä "eurolla pussi" -sipuleita. Pallolaukkoja minulla on tänä keväänä ensimmäistä kertaa ja ainakin tähän asti ovat kasvaneet odotusten mukaisina. Kiva nähdä, tuleeko niistä ukkolaukan veroisia kasveja, joita on pakko istuttaa vähän sinne sun tänne. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli pitkään kuvitelma, ettei meille mahdu edes pieniä puita. Hyvin mahtui, kun luovuin kuvitelmastani. Tosin en välitä laajoista nurmialueista. Kunta onneksi istutti kolme mongolianvaahteraa lähelle meidän rajaa. Yksi niistä on vähän huonovointinen, kaksi muuta on selvinnyt paremmin. Kovin ovat vielä pieniä, mutta odotan niiden kasvua innolla.
      Olisi se vesimyyrä saanut jättää ne euron sipulitkin syömättä, mutta onneksi ei syönyt kaikkia. Täällä laukat ovat avautuneet ja seisovat tanakasti pystyssä. Huomaan, että laukkoja kannattaa istuttaa ison ryhmän lähekkäin, jotta niistä saa näyttäviä. Alkuun olin vähän kahden vaiheilla, tykkäänkö pallolaukoista. Nyt tykkään ja olen tyytyväinen, että syksyllä tuli laitettua niitä entisten lisäksi.
      Sunnuntai on ollut mukava. Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  18. Oi, kaikkea kaunista!
    Onpa hieno tuo jaloängelmän sykerö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo!
      Tuollaisia jaloängelmän tapaisia sykeröitä ja muita erikoisuuksia katsellessa melkein odottaa, että kohta ne sanovat ohikulkijalle jotain. Puutarhan hobitteja kenties.

      Poista
  19. Purppura onkin todella kaunis väri sekä kukissa että muutenkin :)

    VastaaPoista
  20. Koristeomenapuissa on todella suloiset värit ♥ Täällä on omenapuut nupulla, kohta pääsee nauttimaan niiden kukinnasta.

    VastaaPoista
  21. Ihania koristeomenapuita! Tässä itsekin ihmettelen, miksei minulla ole ainokaistakaan?! Tosiaan nuppuja on pionit ja ruusut pullollaan, saa nähdä, onko meillä oikea kukkaisjuhannus tulossa!Hyvä, kun saatiin sadetta, sitä jo tarvittiinkin! Kiva, kun löydät hauskoja kuvakulmia, jaloängelmäm otsahiukset ovat vähän venähtäneet silmille:)

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!