torstai 25. kesäkuuta 2020

Direktiivejä kaihtava kurkku

Cucumis sativus - Kasvihuonekurkku F1 'Cordoba'

Ensimmäiset Cordoba-kurkut alkavat olla korjuukypsiä. Sherpaa olemme syöneet jo monen monta kappaletta ja pari Beth Alphaakin on jo leivän päälle viipaloitu. Cordoba on pitkä kasvihuonekurkku. Kuvan yksilö on kasvanut hassusti kippuralle lehtihangan varaan. Taitaa uhmata kaikkia EU:n asettamia direktiivejä. Itse asiassa kurkkujen muotoa säätelevä direktiivi on legenda. Direktiiviä ei nimittäin koskaan ollut olemassakaan, ainoastaan asetus kurkkujen muodosta, joka sekin poistui vuonna 2008. 

Solanum lycopersicum F1 'Sungold' - Kirsikkatomaatti

Tomaatteihinkin alkaa vähitellen tulla väriä. Kirsikkatomaatti Sungold voittanee kisan siitä, mikä niistä pääsee ensimmäisenä lautaselle. Kakkosesta ei vielä ole edes veikkausta. Tomaateissa on paljon kukkia, mutta raakileiden määrä voisi olla suurempikin. Eiköhän nuo ehdi niitä tehdä.

Olen karsinut tomaateista alimpia lehtiä. Pian muutamasta on varmaan katkaistava latva, sillä  pari pisintä kuikuilee kasvarin ikkunasta ulos.

Solanum lycopersicum 'Golden Bumble Bee'- Kirsikkatomaatti

Viime päivien helteiden vuoksi kasvihuoneessa ei ole voinut pitkään oleskella varkaita etsimässä ja kukkia hellästi pölyttämässä. Hikeä pukkkaa pelkkä ajatuskin. Ovi on yötä päivää auki. Oviaukossa on harso suojaamassa tomaatteja iltapäivän paahteelta. Yöksi kiinnitän harson nipistimellä, jotta pihassa pörräävät räkätit eivät vahingossakaan lennä kasvariin - olisiko sellainen edes mahdollista? Myös pihapiirissä viime päivinä loikkinut jäniksenpoikanen saattaisi käydä napostelemassa kasvamassa olevia herkkujani.

Capsicum annuum F1  'RedSkin' - Paprika

Paprikaa minulla on  kasvamassa punaiseksi kypsyvää RedSkiniä ja keltaista Zazua. RedSkin on matala kasvi, jossa on jo lukuisia hedelmiä valmistumassa. Zazu sen sijaan on kasvanut paljon korkeammaksi. Se kyllä kukkii, mutta yhtään hedelmää ei ole näkyvissä.

Kastelujärjestelmästä on näillä helteillä erityisen suuri hyöty. Multatila näyttää päällepäin katsottuna kuivalta, mutta vesisäiliön pinta vajenee selvästi. Tomaatit ja kurkut voivat hyvin, eikä niiden lehdet lotkota kuivina. Pari kertaa olen multatilan kuivuudesta huolestuneena säätänyt tippaletkua tiputtamaan ahkerammin. Seuraavalla käynnillä olen huomannut istutuslaatikosta valuneen lattialle ylimääräistä vettä, joten olen palauttanut säädöt entiselleen. Hyvin Blumat toimii.

Mangoldi

Ainoastaan yksi tomaatti ja yksi paprika ovat isoissa ruukuissa, joihin ei Blumatin keraamiset kastelukartiot riittäneet. Niille laitoin aluslautasiksi pesuvadit, joihin voin kaataa ylimääräistä vettä kuivumisen estämiseksi ja kasteluvälin pidentämiseksi.

Cucurpita 'Tuscany' - Kesäkurpitsa, vihreä

Kasvimaalla kaikki kasvaa komeasti. Ensimmäiset kurpitsat ovat pian satovalmiina. Valkosipulin ja sipulin varret ovat komeat. Herne ja härkäpapu ovat alkaneet kukkia. Porkkanaa ja punajuurta on harvennettu. Lehti- ja palmukaali sekä mangoldi kasvavat kauniisti. Ainoastaan salaatti on itänyt huonosti. Uusi kylvös näyttäisi itävän paremmin. Retiisien ensimmäinen sato oli isokokoista ja maukasta. Ei ollenkaan puisevaa, vaikka pelkäsin korjaavani isoimmat liian myöhään. Uusi kylvös nousi hetkessä eli pian on taas retiisejä syötäväksi.

Cucurpita 'Tuscany' - Kesäkurpitsa, vihreä

Tänä kesänä en ole laistanut kasvimaan kastelua. Joka toinen päivä kastelen kaiken kunnolla, vähintään. Paahdetta on toki riittänyt, mutta toistaiseksi kaikki näyttää hyvältä. Kosmoskukatkin kehittävät jo nuppujaan.

Kosmoskukka ennen kuihtumista

Muutaman kosmoksen esikasvatin ja istutin myöhemmin kasvimaan laitaan. Nyt esikasvatettuihin on avautunut ensimmäinen kukka. Kovin suurta etua en esikasvatuksessa näe verrattuna suorakylvön helppouteen. Myös tilan säästö on suorakylvössä tärkeä pointti, sillä esikasvatettavaa on yleensä muutenkin ihan riittävästi.


Monet muistavat kuvata kaikkea etukäteen ja jopa somistavat kuvattavansa kauniisti. Minä olen surkea somistaja ja etukäteiskuvaaminenkin tuppaa unohtumaan. Juhannuksena ehdimme jo miltei kaikki retiisit syödä, kunnes muistin viimeiset ryökäleet kuvata todisteeksi. Eipä kai maailma tähän kaadu. Omaan ruokapöytäänhän näitä kasvatetaan, eikä koolla tai määrällä kilpailtaviksi.


Ahomansikat ovat saaneet punerrusta poskilleen. Ostin ensimmäisen satsin kotimaisia Honey-mansikoita espoolaisen marketin ulkomyynnistä. Ilmeisesti olivat aamulla poimittuja ja päivän myyntipöydällä seisseitä, sillä iltapäivällä olivat jo pehmenneitä. Hinta ei ollut niin korkea, kuin mediassa kirjoitettujen poimintakohujen perusteella voisi päätellä. Oman kylän mansikoita myydään jo ja yleensä ne ovat olleet taivaallisen makuisia. Kunhan kerkeän, käyn hakemassa. Toivottavasti viljelevät tänäkin vuonna Sonataa, josta tykkään.


32 kommenttia:

  1. Vänkkyräkurkut ovatkin parhaimman makuisia. Aina ei tosiaan huomaa ottaa ennen/jälkeen kuvia, eikä aina ehdikään. mat viljelykseni ovat olleet kovin vajavaisia, vähän tomaattia ja jokunen yrtti, mutta hyvältä maistuu sileälehtinen oma persilja leivän päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassun muotoiset vihannekset ja hedelmät tuovat hyvän maun lisäksi iloa ruokapöytään.
      Ei se määrä vaan laatu pätee näissä omissa kasvatuksissa. Kiva, että mainitsit tuon persiljan leivän päällä. Taidanpa aamulla kipaista hakemaan persiljaa ja ruohosipulia voileivälle.

      Poista
  2. Blumat- kastelujärjestelmä on kyllä todella hyvä ja huoleton näillä helteillä. Meilläkin blumat on toiminut moitteetta. Sinulla ovat tomaatit ja paprikat kohta jo herkuteltavina. Meillä on päästy vasta paria kurkkua maistamaan.
    Tänään on luvattu ennätys helteitä. Pysytellään suojassa auringolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä illansuussa hain ensimmäiset tomaatit, jotka maistuivat tosi hyviltä. Sungold on alkanut kypsyä vauhdilla tässä lämmössä. Kurkkua tulee jo yli normaalin tarpeen, joten täytyy miettiä, mitä muuta siitä voi tehdä. Ja tietenkin antaa lapsille.
      Sen verran on lämmintä, ettei pahemmin auringossa jaksa olla.

      Poista
  3. Mun lempparimansikka on Polka, sitä on omatkin mansikat. Tänään pitää viritellä verkot jos tahdotaan syödä sato itse. Meillä kasvihuoneseen menee yöllä harakat jos ovea ei sulje, olen miettinyt jonkinlaista yöksi asennettavaa verkko-ovea, onneksi ikkunoita voi pitää auki yöt ja päivät. Meillä tomaateissa on vasta ekat raakileet, kukkia on mutta en tiedä jaksavatko pölyttyä tässä helteessä. Herneet ei vielä kuki mutta härkäpapu kukkii. Kastella on saanut ahkerasti. Aivan mahtava kurkkusato ja hauska tuo käyrä kurkku. Omista kurkuista tein sen huomion että ruukussa kasvavat paljon paremmin kuin maassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on kasvarin ovella tuplaharso. Viritin oven sisäpuolelle narun, johon laitoin verhon lailla harson. Harson kiinnitän yöksi oven kummankin puolen alareunoista muovisilla nipistimillä. Pyykkipoikakin toimii. Ilma kulkee harson läpi, mutta eläimet eivät pääse sisään. Kennokasvari on sen verran hento rakenteeltaan, ettei siihen helposti ylimääräistä verkko-ovea saa viritettyä.
      Hain vähän aikaa sitten ensimmäiset tomaatit kasvarista. Sungold on alkanut kypsyä vauhdilla. Huomenna on varmasti lisää haettavaa. Aina olemme saaneet hyvin kurkkuja, mutta nyt niitä kypsyy enemmän kuin ehdimme syödä. Kasvarissani ei enää ole maalattiaa, vaan kaikki kasvaa isoissa laatikoissa. Hyvin toimii. Avomaankurkkuja meillä ei ole ollut aikoihin, kun ei ole sopivaa paikkaa niille.

      Poista
  4. Vau! Hienolta näyttää!
    Minäkin ole tänä kesänä huolehtinut kastelusta kunnolla. Vesijohtovedellä kastellen tulee meidän pihan sadolle kilohintaa, mutta tämähän onkin minun rakas harrastus ❤
    Aurinkoisia kesäpäiviä ja puutarhaa ajatellen sopivia sadekuuroja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kasvattaessa ei tule syötävälle hintaa laskettua. Tärkeämpää on kasvattamisen ilo ja se, miten hyvältä itse kasvatettu maistuu. Meillä on onneksi porakaivo, jota voimme käyttää kastelemiseen. Toki pumppu käy sähköllä, mutta maksaa minkä maksaa.
      Samoin sinulle aurinkoisia kesäpäiviä! Ensi viikolle on sadettakin luvattu.

      Poista
  5. Ahomansikka nostaa veden kielelle, niitä onneksi löytyy täältäkin! Mansikoita en huomannut ostaa, kun kävin Korppoossa toissapäivänä. Kyllä tuollainen oma sato on mahtavaa. Täällä unohdin kastella kasvimaatani jo toukokuussa, niinpä siellä ei hirveästi mitään ole. Muutama salaatti ja tilli uhmaavat Saharaa. Oma salaatti on kyllä tärkeää, muuten joutuu olemaan pitkiä aikoja ilman tai pitäisi käydä kaupassa vähän väliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahomansikoissa maistuu lapsuus, sadut ja joskus myös marjalude. Tavallisesti käyn ostamassa oman kylän mansikoita harva se päivä, mutta tässä helteessä ei vaan viitsi lähteä kauppaan.
      Olen aika laiska kastelija ja letkujen kiskoja, mutta nyt se homma on sujunut epätavallisen hyvin. Ensi viikolla on luvassa sadetta, joten ehkä se tuo helpostusta kastelukannu-urakkaan.
      Siinäpä sinulla onkin haastetta, kun kauppaan on pitkä matka ja saaressa vallitsee Saharan olosuhteet. Laitoin kuukausi sitten kaupan salaatin juuret kasvimaalle ja pian saadaan siitä syötävää. Sehän kasvaisi vaikka ruukussa ulko-oven vieressä. Oletko kokeillut?

      Poista
    2. Totta, ruukkusalaatit on tullut istutettua lehtien syömisen jälkeen useinkin kasvimaalle. Nyt en ole tainnut ostaa ruukkusalaatteja, mutta täytyy taas kokeilla. Ne muutama salaatti ovat kyllä ihmeen hyvin kasvaneet, kun ottaa huomioon surkean kastelun. Tajusin juuri, että unohdin taas eilen kasvimaan kastelun kokonaan. Taitavat ruusut olla päällimmäisinä mielessä, niiden pariin muistin kyllä illan nuuhkimiskierroksen tehdä.

      Poista
  6. Ihanaa satoa! Kun kasvattaa kurkkuja itse, tajuaa, miten monimuotoisia hedelmät ovat. Kaupasta kun on saanut perinteisest vain niitä suoria kurkkuja. No, nykyään kyllä joistain kaupoista voi ostaa myös vänkyräkurkkuja. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkomailla käyn toreilla ja kauppahalleissa ihastelemassa esimerkiksi tomaattien muotoja. Kyllä niissä näkee monin tavoin muhkuraisia tomaatteja, joissa muoto ei makua himmennä. Ehkä jopa päinvastoin. Itse kasvatetussa on maku tallella, mikä ehkä johtuu siitäkin, että kurkkujen ja tomaattien varsia ja lehtiä tulee haisteltua kasvattamisen ohessa.
      Naapurinkunnan isossa marketissa myydään myös vänkyräkurkkuja. Tosin määrä on sen verran pieni, että niitä saadakseen pitäisi mennä heti aamulla kauppaan.

      Poista
  7. Minunkin Cordoba teki yhden tuollaisen vänkkyrän kurkun :). Hienolta näyttävät sinun kaikki herkkusi, yhtä salaattia ei lasketa.
    Blumat on kyllä valtavan suuri apu, kahta pensastomaattia en saanutmahtumaan järjestelmään, mutta niiden kastelu erikseen on vielä helppoa. Laatikoiden kastelusta päivittäin olen minäkin huolehtinut, muuten voisi kuumuus tehdä tepposet.
    Minulla on hyvin kukkia mansikoissa, mutta kohta alkaa kilpajuoksu räkättien kanssa.
    Minä olen myös sellainen extempore kuvaaja, eli suurin osa kuvista on sellaisia hetken laukaisuja kännykällä, kun huomaa jotain kivaa touhutessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusi salaattikylvös itää jo eli ehkä saan korjattua tuon salaattipuutteen. Tunti sitten maistoimme ensimmäiset omat tomaatit. Sungold maistui taivaalliselta.
      Tilasin keväällä lisää osia Blumatiin, mutta silti kaksi isoa ruukkua jäi yli. Tai itse asiassa en viitsinyt pätkiä pääletkua liian lyhyisin osioihin. Pari purkkia jaksaa kastella manuaalisestikin.
      Toivottavasti pihassasi ei ole yhtä agressiivisia räkättejä, kuin täällä. Poikaset eivät lennä vielä kunnolla ja emo kiljuu ja tekee syöksyjä lapsiaan puolustaakseen. Kasvimaata kastellessani yksi räkättilapsonen seisoi sinnikkäästi kosmoskukkien välissä. Lopulta se tepasteli pois kasvimaalta ja pääsin jatkamaan kastelua.

      Poista
  8. Siellähän on jo mahtavaa satoa! Nam!
    Meillä vasta odotellaan.
    Ja vänkyräkurkut ja muut vihannekset ovat hauskoja. Ei ole onneksi direktiivejä kasvimaalla. Meidän lähikunnassa on yksi kurkkutarha, joka myy näitä vänkyröitä halvennuksella suoraan tarhalta. Kauppoihin kelpaavat vain suorat kurkut. Onneksi eivät heitä vänkyröitä pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvihuone tuottaa nyt vauhdilla syötävää. Kurkkuja tulee jo yli oman tarpeen. Eipä ne kurkun kiemurat paljon makua haittaa. Täälläkin ainakin yksi kauppa myy vänkyröitä kurkkuja.

      Poista
  9. Sinulla on huomattavan paljon enemmän satoa kuin minulla. Olen niin huoleton hyötykasvien viljelijä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogielämä on tässäkin suhteessa vienyt mukanaan. Kun näkee muiden kylvävän ja kasvattavan kaikenlaista, innostus nousee itselläkin. Kieltämättä olen aiemmin ollut laiska kastelija, mutta tänä vuonna olen siinä asiassa kunnostautunut.

      Poista
  10. Onpa jo hienosti monenlaista satoa! Täällä muutama raakile tomaatti ja paprika. Kurkut vasta istutin lopullisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti alan vähitellen päästä jyvälle hyötykasvien kasvattamisen saloista ja saan näitä onnistumisia. Kurkun olen jo aiempina vuosina todennut helpoksi ja satoisaksi kasvatettavaksi.

      Poista
  11. Ite kasvatetut on varmaan makoisan makusia :) Hyvin näyttää satoa tulevan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kasvatettu maistuu taivaalliselta. Vaikka vain yksi tomaatti kypsyisi, siihen on ladattu viikkojen työ ja odotukset. Maku on luultavasti enemmän korvien välissä kuin kielen makuhermoilla. Ei haittaa. Mukavaa puuhaa.

      Poista
  12. Ootpa sie kovasti jo satoa suanu. Käyristä kurkuista suapi suoria viipaleita eikä haittoo käyryys muutenkaan. Hauskoja ne on kahella! Miulla vasta pieniä ruakileita on tomateissa, huhtikuunalussa vasta kylyvin ne. Kasteluu suapi nyt harjottoo kasvihuoneessa ja lavaviljelyksillä, meillä on ihan kannusysteemi. Vettä on kasvarin vieressä, 250 litran vanhassa pikkutankissa ja siitä se on heleppo ottoo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen hain ensimmäiset tomaatit ja viisi kurkkua. Olen todella tyytyväinen satoon tähän mennessä. Toivottavasti jatko sujuu yhtä hyvin.
      Kannusysteemi toimii hyvin sekin. Meilläkin on kasvihuoneen vieressä 200-litrainen tynnyri, jonka täytän kaivovedellä. Auringonpaisteessa tynnyrin vesi on mukavan lämmintä. Sinne voisi vaikka itse pulahtaa seisomaan.

      Poista
  13. Samalta se varmaan maistuu tuokin kurkunkäppyrä kuin muutkin! Kastella on pitänyt, kun helle paahtaa pihaan oikein urakalla. Minulle riittäisi jo nämä helteet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkunkäppyrä saattaa maistua jopa suoraa paremmalta, kun mukana on ilo kurkun erikoisesta ulkomuodosta.
      Kasteluhommia on tosiaan riittänyt. Ensi viikolla viilenee ja ehkä saamme sadettakin.

      Poista
  14. Ihana kurkku! Meillä ei ole tuota kastelujärjestelmää ja nyt ollaan elelty mökkipäivinä huoli matkassa, kun ei kastelemaan pääse joka päivä. Sitten meinasikin mennä jo ylikasteluksi ja osa tomaateista lurpatti liiasta kastelusta! Mahtavasti olette saaneet jo omaa satoa syötäväksi. Hyvää aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
  15. ”Käyrät kurkut”, sanonta tuo mieleeni entisen pressamme Tarja Halosen. Käyrä tai suora, mutta maku on yhtä juhlavan hyvä oman sadon ihastuttavan tuotteen. Olen aina ihaillut vihannesten erilaisia muotoja ja värejä, sadon määrä ei itsessään ole se johon olen pyrkinyt vaan
    haluaisin kasvattaa myös kaunista. No tällä kertaa minulle riittää kolme erilaista tomaattilaatua, kesäkurpitsa ja meloni. Meloni on kokeilu, jos tulee peukalonpään kokoinen, olen tosi tyytyväinen. 😊
    Sinulla on todella hyvä sato tulossa ja teet myös ahkerasti työtä sen eteen.👍

    VastaaPoista
  16. Ihanaa satoa! Meillä kurkut ovat vasta pieniä, mutta mansikat alkavat täälläkin kypsyä. Kaunista viikonloppua!

    VastaaPoista
  17. Vinkeän näköinen kurkku! Sinä oletkin saanut jo paljon satoa kasvimaaltasi ja lisää tulee koko ajan. Meillä vasta retiiseistä ja salaateista on saanut kerätä maistiaisia ruokapöytään. Kurkkuja on jo jokunen tulossa ja mansikoissa paljon raakileita. Löysin myös tänään ensimmäisen melkein punaisen ahomansikan.
    Kastelua kasvimaa kyllä näillä helteillä vaatii. Olen selvästi ollut vähän turhan laiska kastelemaan joitain lavoja, sillä tänään huomasin parin härkäpavun vähän nuupottavan. Jospa nyt pärjäisivät sateisiin saakka.
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  18. Meilläkin Blumat pelittää hyvin. Minäkin katselen huolestuneena kun näyttää niin vähäiseltä se veden tippuminen, mutta kun saavissa pinta alenee ja tomaatit on hengissä, niin toimiihan tuo. Satoa en ole saanut vielä, siis kasvihuoneesta, mansikoista kyllä. Minulla on aina kasvihuoneen ovien alaosa kiinni ja yläosat auki. Yksi lintu sinne tänä kesänä lensi sisään, mutta harvinaista se on. Eikä se etsinyt ruokaa vaan halusi vaan pois.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!