maanantai 6. heinäkuuta 2020

Varjoliljani mun

Lilium martagon var. Cattaniae

Tänä vuonna varjoliljat laittavat parastaan. Kukinta on runsasta ja rankoista säävaihteluista huolimatta tuntuu  kestävän pitkään. Eniten puutarhassani on sitä tavallista punaista varjoliljaa, joka on yllättänyt ilmestymällä aivan uusiin paikkoihin. Jopa keittiön ikkunan alla kasvaa yksi komea yksilö, enkä todellakaan ole siihen tietoisesti varjoliljaa istuttanut.

Lilium martagon 'Claude Shride'

Tavallisen punaisen ja valkoisen varjoliljan olen istuttanut vuosia sitten. Valkoinen on jostain syystä kadonnut, eikä uusikaan sipuli lähtenyt kasvamaan. Ehkä se joskus päättää nousta. Edelleen haluaisin valkoisen varjoliljan kukkivan runsaana, joten tilasin valkoisia varjoliljan sipuleita peräti kaksin kappalein.

Lilium martagon - Varjolilja pun.

Muutama vuosi sitten ostin Päivölän ruusujen koetilalla käydessäni muutamia varjoliljoja, joista Cattaniae kukkii nyt toista kertaa. Sen tumman punainen väri on kerrassaan hieno. Muistuttaa paljon Kiemurapenkissä kasvavaa Russian Rediä. En ole  minkäänsortin asiantuntija näiden varjoliljojeni kanssa, joten mahdollisesti kaikki tummanpunaiset ovat samaa sorttia. Kiemurapenkissä kasvaa myös oranssisävyinen Arabian Night, jossa ei kuitenkaan ole kukkavanaa laisinkaan. Lilja on kyllä noussut.

Lilium martagon var. Cattaniae

Toissa syksynä Muhevaisesta ostamistani kolmesta marhanliljasta tänä vuonna näyttää kukkivan ensimmäisenä Claude Shride. Nupulla on toinenkin marhanlilja, joka on joko Guinea White tai Manitoba Morning. Asuvat niin lähekkäin, etten tässä vaiheessa osaa sanoa, kummasta on kyse.

Lilium martagon - Varjolilja pun

Marhanliljoja on vähemmän myytävänä, joten aina tilaisuuden tullen täytyy olla valmiina. Lökar&Knölar -sivuston syyskauden tuotteissa on useampi marhanlilja, joten tilaus lähti oitis. Tilasin kaksi Albumia eli vallkoista liljaa, Guinea Goldin, Peppard Goldin ja Sunny Morningin.

Lilium martagon Russian Red

Kauneuden lisäksi näissä marhanliljoissa on myös se hyvä puoli, että harvemmin ne kaatuilevat sinne tänne. Viime päivien rankkasateista huolimatta korkeaksi kasvaneet kukkavanat seisovat tanakasti pystyssä. Näin kukkakin pysyy hyväkuntoisena, kun se ei makaa vesisateen rummuttamana maassa.


Rankkasateista ja maassa makaamisesta puhuttaessa katse kääntyy ehdottomasti pioneihin. Niiden kukintaa sai tänä vuonna ihailla pikakelauksella. Ensin helteet kiihdyttivät nuppujen avautumista ja osin jo kukkien lakastumistakin. Seuraavaksi saapuivat hartaasti odotetut sateet, jotka ovat päivä toisensa jälkeen - myös öisin - hakanneet pioniressukoiden raskaat kukat taipumaan kohti maata. Kunhan puutarha vähän kuivuu, käyn leikkaamassa pahimmin ruskettuneet ja vaurioituneet kukat kompostiin.


Sateet ovat tuttu tapahtuma pionien kukinnan aikaan. Niinpä sääennusteita seuratessani leikkasin rohkeasti kukkia maljakkoon niin sisälle kuin uloskin. Pioni kannattaa ottaa maljakkoon ennen kuin se on täydellisesti avoinna. Näin siitä on pidempään iloa maljakossa. Tiukassa nupussa oleva kukka ei välttämättä aina aukea.


Viikonloppuna sain myös mansikat pakastettua. Ostin kaksi laatikollista Polkaa. Marja on kookasta, hyvän makuista ja laatukin on erinomaista. Olin varautunut maksamaan enemmänkin, mutta viime vuotiseen tapaan laatikon hinta oli 35 €. 


Mustarastaat ovat pomppineet pihamaalla aktiivisesti kastemadot nokassaan. Epäilin niillä olevan pesä jossain lähistöllä, mutta vasta sunnuntaina sen löysin. Kävelin talon päädyssä, jolloin mustarastas lennähti pois seinustan köynnöshortensiasta. Siellähän se pesä on ja ainakin kolme avointa nokkaa näin siellä odottamassa matoannosta. Tarkoitus oli lähipäivinä pystyttää tikkaat seinälle ja lyhentää köynnöksen korkeimpia versoja, etteivät kasva kattorakenteisiin. Se työ saa nyt vähän aikaa odottaa, jotta mustarastas saa pesueensa rauhassa maailmalle.


Ensin oli lähes kolmen viikon helle, jolloin puutarha jäi vähän hunningolle. Nyt sitten sataa joka päivä enemmän tai vähemmän. Puutarhan heitteillejättö siis jatkuu, vaikka jotain toki yritän välillä tehdäkin.


Otetaan siis sormustinkukista mallia ja pistetään pitkäksemme. Jollei nyt märälle nurmikolle, niin vaikka suojaisessa paikassa sijaitsevaan lepotuoliin.

 
Lämpimiä kesäpäiviä kaikille!


PS.

Blogini on saanut uusia lukijoita, joita en ole huomannut toivottaa tervetulleiksi. Iloitsen jokaisesta lukijasta. 
Olette siis kaikki lämpimästi tervetulleita!


 

32 kommenttia:

 1. Ihanat varjoliljat, tuollainen tumma voisi vielä muuttaa meille. Tein myös tilauksen Lökariin, marhanliljaa tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lökarissa on mukavasti erilaisia marhanliljoja. Eihän niitä voinut vastustaa.

   Poista
 2. Nuo pionit ovat kyllä niin ihania <3

  VastaaPoista
 3. Kauniita ovat liljasi. Miulla upein marhanliljani 'Russian Red' nous keväällä, vaan pieneks jäi ja kellastu. Mikähän sille tul ja hävivääkö nyt kokonaan. Varjoliljat ei vielä oo auenneet. Tilauksen tein miekin ja siihen laitoin marhanliljoja. Upeita on pionit, nyt vuan kukinta kärsii sateista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän marhanliljaasi kiusaa. Kokemukseni mukaan ne ovat olleet kestäviä ja varmoja kasveja. Mitä nyt rusakko kävi viime kesänä yhtä omaani rouskuttamassa.
   Sateet verottivat pionien kukintaa melkoisesti. Nyt sitten odotellaan taas ensi vuoden kukintaa.

   Poista
 4. Aivan upeita nämä varjoliljasi ja marhanliljasi. Haluaisin itsekin tuota tummaa ja valkoista, minun varjoliljani ovat haalean violetteja.
  Avoimissa puutarhoissa ihastelin eilen sekä tummia että valkoisia ja ne olivat livenäkin aivan hurmaavia. Huoh, hankintatoiveiden lista on kilometrien mittainen, kaikkea ei tietenkään voi saada eikä ainakaan pikaisella aikataululla.
  Hyvää viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankintatoiveiden lista se vain pitenee. Joskus joku sieltä syystä tai toisesta putoaa pois, mutta useimmat vasta toteutuneen toiveen myötä.
   Aion panostaa valkoiseen varjoliljaa, sillä esimerkiksi Päivänpesän elämää -blogin kaunottaret vievät sydämen mennessään.

   Poista
 5. Varjoliljat ovat kyllä veikeän näköisiä! Meidän pihan pionissa on kaksi pientä nuppua. Adoptoin pionin työkaverilta pari kesää sitten. Mansikoita en ole vielä ostanut. Ihan on unohtunut koko mansikoiden osto, kun on parisen viikkoa reissailtu. Pihapuuhia nyt sitten riittääkin. Aurinkoista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ehdit vielä mansikat ostaa ja säilöä. Toivottavasti adoptoitu pionisi avaa nuppunsa ja ilahduttaa sinua tulevinakin vuosina.
   Onneksi sadekuurojen lomassa välillä näkyy aurinkokin, ettei ihan pääse sen paiste unohtumaan.
   Mukavia kesäpäiviä sinulle!

   Poista
 6. Sormustinkukkien lepäily on täälläkin tuttua. Ja samaa voi tosiaan harrastaaa itsekin. Nyt kaikki uudet istutukset saavat vettä ihan runsaasti. Odotan innolla marhanliljojani. Niillä taitaa olla oma tahto kukintansa suhteen. Osa minun varjoliljoistani kasvaa liiam varjossa. Kurottelevat aurinkoon sivusuuntaisesti ja ovat silloin alttiimpia sateelle. Muutoksia siis täytynee tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varjoliljojen siirtäminen on välillä hankalaa, sillä niiden sipulit saattavat olla hyvinkin syvällä. Oma tahto varjoliljoilla tosiaan on. Siinä mielessä ovat samanlaisia kavereita, kuin sormustinkukatkin.
   Vettä ovat saaneet niin uudet kuin vanhatkin istutukset. Hiukan toivoisin jo sadehanan sulkeutumista edes hetkeksi.

   Poista
 7. Varjolilja on komea kasvi ja varsinkin valkoinen on minun mieleeni, toki muun väriset myös.
  Tänne minulle tuo valkoinen varjolilja tulla tupsahti, siis se ilmestyi joskus mullan mukana jostain ja on siitä lähtien viihtynyt. Se on sitkeä, kerran sen vahingossa katkaisin ja nyt tänä kesänä se lujuus on taas kerran koetuksella. Taloyhtiössä on autokatosten kattojen uusiminen ollut käynnissä jo melko pitkään ja moni eri ”kattomies” on tikkaitaan pystytellyt uhkaavasti liki valkoista ihanasti kukkivaa liljapuskaa!?
  Toivon kuitenkin liljani säilyvän, kerran näin sen jo joutuneen tikkaan jalan melkein murskaamaksi, mutta ohi onneksi meni. Ymmärrän kyllä, että työt on tehtävä, mutta....
  Tänä keväänä oli mullassa yllättävän paljon varjoliljan siementaimia, mutta ainakin ne joita yritin siirtää muuanne tuskin lähtevät kasvuun. Harmi, jos yksikään ei keväällä nouse.
  Helle, sade ja tuuli tässä järjestyksessä pistää puutarhan kukat ja yleiskunnon koville ja siistimistä riittää....Hyvää työviikkoa puutarhan parissa sinne....👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdestä penkistä löytyi keväällä lukuisa joukko varjoliljan sipuleita. Pieniäkin. Siirsin muutaman isomman sipulin toiseen paikkaan ja niin vain kukkivat sielläkin.
   Remppamiehillä ei taida mielessä edes vilahtaa, että siinä työn tuoksinassa olisi hyvä varoa istutuksiakin. Tavallaan sen ymmärtää, vaikka aina on harmi menettää omia kasvejaan.
   Tänä kesänä sää tarjoaa kaikkea näköjään yltäkylläisesti, mutta vain yhtä sorttia kerrallaan. Nyt saamme kastelua enemmän kuin tarpeeksi.
   Puutarhatyöt eivät edisty nyt mitenkään. Vettä tulee vähän väliä rankastikin ja enemmän aikaa menee sateensuojassa ihmettelyyn.

   Poista
 8. Aah näitä varjoliljoja ja marhanliljoja. Minullakin kukkii Russian Red nyt ekaa kertaa, ja kun etsin varmistusta sen nimelle, tuli vastaan tieto, että nimi on muuttunut - oikeastaan Pirkko sen vahvisti. Se on nykyään Russian Morning. Jos nimisaivartelu kiinnostaa :-D
  Valkoiset varjoliljat saisivat tehdä siementaimia vähän reippaammin, en muista, onko tullut vastaan vielä yhtäkään! Sen sijaan punaisia tosiaan nousee siellä sun täällä. Ihaniahan ne kaikki ovat.
  Mahtavat nuo sormustinkukat lepäilemässä nurmella :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, tuo selittääkin sen, miksi törmäsin molempiin nimiin mielestäni saman marhanliljan kohdalla. Nimisaivartelu kiinnostaa minua. Haluan tietää kasvieni nimet, joten ajan oloon minusta saattaa kehittyä hyvinkin rasittava nimisaivartelija.
   Sade on päivätolkulla hakannut kaikkea vaakatasoon ja näyttää jatkavan samalla tyylillä useamman päivän eteenpäinkin. Säätilalta on kohtuullisuus hiukka kadoksissa.

   Poista
 9. Aah, mitä liljoja😍 Itse huomasin tänään, että minulle on yhtäkkiä ilmestynyt valkoinen varjolilja, vaikka luulin kaikkien olleen punaisia. Ihana yllätys💚 Nuo marhat uupuvat meiltä kokonaan😟

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ihana yllätys. Moinen olisi tervetullut tännekin.
   Marhojen uupuminen on hoidettavissa oleva puute. Varmasti sinulta niillekin paikka löytyy.

   Poista
 10. Kauniita värisävyjä, erityisesti nuo tummanpunaiset ovat mieleeni. Varjo- ja marhanliljojen yksittäiset kukat ovat todella kuvauksellisia. Meillä on nyt tuullut ja satanut niin paljon, että varjoliljatkin ovat joutuneet taipumaan. Osa lepää kuunliljojen päällä, osa on taipunut melkein maata vasten. En uskalla mennä niitä enää tukemaankaan, etteivät napsahda kokonaan poikki niin kuin yksi pioninvarsi, minkä yritin nostaa takaisin ylös. Yhden pahasti taittuneen varjoliljan varren otin sisälle maljakkoon, mutta koko useampi oksa tuoksuisi liian vahvasti sisätiloissa.
  Komeat kimput pioneja oletkin kerännyt maljakoihin. Eipä niistä sateessa olisi ulkona mitään iloa.
  En malttanut vielä tänään ottaa mallia sormustinkukistasi. Lähdin kylvämään sateenrakosessa kasvimaalle täydennystä ja sitten alkoikin paistaa aurinko. Tunti jos toinenkin kului sitten puutarhassa. Välillä ripsautti vettä niskaan, mutta en malttanut lopettaa, kun oli hyvä draivi päällä. Eihän se sadetakin läpi kastellut ja kun välillä kuitenkin aurinkokin paistoi, niin mikäs oli puuhastellessa. Eipä mennyt hukkaan tämäkään päivä, vaikka sää ei ihan paras mahdollinen ollutkaan.
  Nyt kuitenkin toivottaisin mielihyvin taas pidemmän poutajakson tervetulleeksi. Menee hyvä sadevesi hukkaan, kun säiliöt ovat jo täynnä! Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummien marhanliljojen väri on todella kaunis. Auringonpaisteessa terälehdet suorastaan kiiltävät.
   Pakko sanoa, että mielestäni sade saisi jo vähäksi aikaa riittää. Tuuli myös. Piha on täynnä vaahteran ja muiden puiden lehtiä, jopa oksia. Meillä sataa puolen tunnin välein ihan kunnolla, eikä mitään pitkäkestoisempaa työtä oikein tule aloitettua.
   Kiva, että sait kylvettyä ja muutakin tehtyä. Sellaisesta tulee hyvä mieli pitkäksi aikaa.

   Poista
 11. Sinun tumma varjolilja näyttää tosi upealta! Tuota väriä ei omasta varjopenkistä löydy. Valkoinen on minulla kyllä lähtenyt kasvuun, joten toivotaan sinun uusille valkoisille menestystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa hienoa saada sekä tumma että valkoinen kukkimaan toistensa kumppaneina. Ehkä se vielä toteutuu, kunhan posti aikanaan tuo uudet valkoiset sipulit.

   Poista
 12. Ihanat liljat <3 Soma pesäpaikka mustarastailla. Ne ovat ihan lempilintujani, laulavat kauniisti pihassa. Onneksi et ehtinyt pystyttää tikkaita, siitä olisi tullut sanomista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustarastas kuuluu minunkin lempilintuihini. Tänä kesänä niiden laulua on riittänyt. Mustarastasperhe on ollut liikuttavan ahkera poikastensa ruokkija. Matonippu nokassaan ne vipeltävät pitkin pihaa.

   Poista
 13. Varjoliljat ovat juhlallisen kauniita ja vakaita. Meilläkin ne pysyvät pystyssä kaikissa olosuhteissa. Valkoista olen myös havitellut, sillä entinen valkoinen on hävinnyt - miksi se onkaan niin herkkä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, osaakohan kukaan selittää, miksi se valkoinen varjolilja on niin herkkä. Kunpa saisikin valkoisen villiintymään punaisen lailla.

   Poista
 14. Tuttuja varjoliljoja löytyy täältäkin, mutta tuo tummanpunainen on kyllä upea! Löysin varjoliljan mökkipihaltakin metsän siimeksestä, miten lie sinne joutunut? Samat harmit täälläkin, pionit kastuivat ja sormustinkukat sekä erityisesti ritarinkannukset kaatuivat ja taittuivat ja taas tulee lisää vettä. minkäs näille voi! Rastaat ovat kunnostautuneet pesän valinnoissaan tänä vuonna. Jotain uutta asuntotrendiä, kenties...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti tämä on ollut varjoliljoille hyvä vuosi. Tai oikeastaan viime vuosi, jolloin ne ovat keränneet voimia tälle kesälle.
   Pionit ovat surullista katsottavaa. Sateiden vuoksi en ole päässyt siivoamaan penkkejä.
   Ehkä mustarastailla on asuntomessut meneillään...

   Poista
 15. Varjo- ja marhanliljat ovat suosikkejani! Juuri muista liljoista en oikein välitäkään. Valkoisia haluaisin myös lisää. Omani olen tilannut pääasiassa Eurobulbilta. Keväällä lähti hieman lapasesta, kun heillä oli alennuksessa sesongin loput, joten tilasin uuteen penkkiin aika kasan sipuleita.

  Claude shridet kasvoivat tänä vuonna ihan naurettavan korkeiksi, mutta myös Sunny morningit kukkivat hienosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin blogissasi kuvan Sunny Morningista. Epäilin Claude Shridanin jättävän kukinnan väliin, vaan yhden kukan voimalla se parhaillaan kukkii. Ja Guinea White (joka saattaa olla myös Guinea Gold) avasi tänään ensimmäiset kukkansa.
   Lapasesta lähteminen on tuttu ilmiö. Varsinkin, jos saa vähänkin edullisemmin. Ihan liian kauan olen tyytynyt näihin kotimaisiin sipulikauppiaiseen. Paljon heilläkin on kaikenlaista tarjolla, mutta esimerkiksi marhanliljoissa valikoima on ollut vähäistä.

   Poista
 16. Niin herkkiä varjoliljoja. Ja mansikat näyttävät makoisilta. Mielellään sitä maksaa kunnon hinnan, jos marjat ovat hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kylällä on mansikkatila, josta tulee erinomaista marjaa. Varauduin maksamaan enemmänkin, mutta hinta näkyy pysyvän jatkuvasti tuossa 35 €/ltk.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!