tiistai 14. heinäkuuta 2020

Levottomat jalat - ei, vaan kukat


Ensin oli kolmen viikon hellekausi, jolloin puutarhuri pötkötti vapaa-aikansa kirjan kanssa varjossa. Suhde kasveihin oli lähinnä kastelupainotteinen. Kaikki muut suunnitelmat ja aikomukset laitettiin odottamaan kosteampia päiviä.

Helle muuttui hetkessä enemmän tai vähemmän jatkuviksi kaatosateiksi, eikä puutarhuri edelleenkään päässyt toteuttamaan itseään lapion ja kottikärryjen kanssa. Pikaiset tarkastuskäynnit kertoivat kasvien ottaneen puutarhurin helletyylistä mallia ja moni niistä makasi pitkin pituuttaan penkeissään tai peräti nurmikolla.

Lychnis coronaria - Harmaakäenkukka

Kun sateisiin alkoi vihdoin tulla tuntia pidempiä taukoja ja aurinkokin välillä saapui näyttäytymään, oli puutarhurin aika ryhdistäytyä. Ensimmäiset hetket menivät sinne tänne rentoilevien kasvien ihmettelyyn ja päämäärättömään haahuiluun, kun ei paljosta siivoustarpeesta osannut oikeaa aloituskohtaa päättää.

Knautia macedonica - Etelänruusuruoho

Pitkäksi venyneen tuumaustauon aikana ajatusten suma oli siirtynyt paperille kasvien siirtosuunnitelmaksi. Kasvien kannalta otolliset säät ja aika on tehnyt tehtävänsä puutarhassa. Kaikki on tänä kesänä venynyt pituutta, korkeutta ja leveyttä. Kaikki on myöskin ehtinyt kotiutua sen verran hyvin, että alkaa olla muutenkin aika vähän karsia. Puhumattakaan siitä tungoksesta, jonka puutarhuri on ihan itse aiheuttanut istuttamalla kasveja liian lähelle toisiaan tai vääriin paikkoihin.

Campanula medium - Maariankello

Perjantaina oli taivaan pilvimassassa ihan selkeät siniset aukot. Aurinkokin näyttäytyi lähes koko päivän. Puutarhuri siirsi työkaluarsenaalinsa Ruusupenkin ääreen. Kottikärryissä matkasi työmaalle lapio, pitkä- ja lyhytvartiset harat, tyhjiä vateja, pari ämpäriä, etikkapurkki kotiloita varten ja sekatöörit - ainakin. Itse puutarhuri oli varustautunut t-paitaan, shortseihin ja lyhytvartisiin saappaisiin.

Geranium endesii 'Wardgrave Pink' - Espanjankurjenpolvi

Ruusupenkki tyhjeni vauhdilla ison tuijan ja ruusupensaiden väliseltä alueelta. Pois lähtivät naapurin aidan vieressä vuosia levinneet elokuunasterit, kolme erilaista kurjenpolvea, sammalleimu, bellikset, lukuisat lehtoakileijat, jokunen sormustinkukka, valtava pehko kevätkaihonkukkaa, sinne tänne siementäneet pioniunikot ja tietenkin kirjava joukko rikkaruohoksi luokiteltavaa tavaraa. Sekä kaivaessa luonnollisesti ylös nousseet kukkasipulit. 

Geranium 'Raven' - Tummakurjenpolvi

Ahkeran kaivamisen ja uurastuksen jälkeen penkki oli mustana mulloksena. Sen sijaan nurmikolla oli vadeissa kurjenpolvet, bellikset, sammaleimut ja sipulit, jotka oli tarkoitus istuttaa myöhemmin takaisin penkkiin omille paikoilleen. Kevätkaihonkukat kasasin annettavaksi tyttären puutarhaan. Tässä vaiheessa tunteja oli kulunut ja mustat pilvet vyöryivät uhkaavasti puutarhan yllä. Päivän tavoite oli saavutettu ja puutarhuri saattoi olla tyytyväinen kättensä jälkiin.

Papaver somniferum - Pioniunikko

Lauantai valkeni ikkunapeltejä rummuttavalla sateella. Ei puhettakaan pihatöiden jatkamisesta. Sadetta riitti koko päiväksi. Välillä vettä tuli niin valtavalla voimalla, että maahan osuessaan pisarat näyttivät kirpoavan takaisin yläilmoihin. Kotitie muuttui virtaavaksi puroksi, kun sadevesi laski valtoimenaan asfalttista alamäkeä.

Malus domestica 'Huvitus'

Sunnuntaina oli jälleen lupaavan näköistä ja puutarhuri palasi heti aamusta työmaansa ääreen. Vadeissa odottaneet kasvit pääsivät vuorollaan takaisin multaan. Niiden joukkoon liittyivät purkeissa odottaneet kaverit. Muutama kasvi tuli kaivetuksi toisista istutuspaikoista ja juoksutettua nekin uuteen järjestykseen täysin myllättyyn Ruusupenkkiin. Iltaan mennessä puutarhuri saattoi putsata työvälineensä ja kiikuttaa ne paikoilleen odottamaan seuraavaa urakkaa. Päivän päätteeksi oli vielä kirjattava kasvien nimet ja uudet paikat, jotta tolkku säilyisi myös puutarhurin päässä.

Clematis 'Paul Farges' (Summersnow) - Lumikärhö

Työlista lyheni vähän, kun pitkään tyytymättömyyttä aiheuttanut Ruusupenkki - tai oikeastaan puolet siitä - on nyt järjestetty. Samalla kurjenpolvet Ballerina ja Jolly Jewel Purple saivat paremmat asuinsijat. Samoin kellukat Mai Tai, Nonna ja Totally Tangerine pääsivät parempaan valoon jouduttuaan Kiemurapenkissä nuokkuluppion ja syysasteri Patricia Ballardin jalkoihin. Pikkupuutarhan Kivipenkistä pari keijunkukkaa muutti niinikään Ruusupenkkiin. Sekä purkissa pari viikkoa paossa ollut Austin-ruusu.

Physocarpus opulifolius 'Diabolo' - Purppuraheisiangervo

Hortensiapenkistä Ruusupenkkiin muuttaneen Ballerinan tilalle siirtyi Kiemurapenkin päästä pala tuoksumataraa. Vasenrinteen alaosassa korkeaksi hujahtaneet Maariankellot taasen muuttivat Ovaalipenkkiin, jossa niitä kasvaa jo ennestään. Mikä ihmeen älynväläys puutarhurilla on syksyllä ollut hänen istuttaessa maariankellot purkista rinteen alaosaan. Valmiina kaatumaan nurmikolla ilman tukea, niinhän siinä kävi.

Geranium hymalayense 'Baby Blue' - Idänkurjenpolvi

Vielä riittää työlistassa lyhentämistä. Kaikkia hommia ei ole tarkoituskaan tehdä heinäkuussa, ehkä vasta elokuun lopulla. Seuraavaksi olisi tarkoitus karsia muutama etelänruusuruoho Pikkupuutarhan Kivipenkistä, sillä noiden hujoppien armeija on vallannut tilaa luvattoman paljon ja kaiken lisäksi ne tarvitsevat kunnon tuet. Muuten muut kasvit ovat hätää kärsimässä ruusuruohoporukan mätkähtäessä päälle loikomaan.

Hesperis matronalis - Illakko

Pitäisiköhän jatkossa laittaa omaan puutarhaan pituusrajoitus? Yli 80 sentin korkuiset kasvit tuokoot omat harjateräkset mukanaan pysyäkseen pystyssä niin tuulessa kuin sateessakin. Kuvan illakko taitaa olla ensimmäisten joukossa harjateräspassia hankkimassa.

Geranium cinereum 'Jolly Jewel Purple' - Harmaakurjenpolvi

Postauksen kuvat sivuavat vain löyhästi puutarhurin lapiointiurakkaa. Valitettavasti multahommissa harvemmin kamera on mukana. Varsinkin sateen kaiken aikaa uhatessa. Työskentelyn päätteeksi harvoin kuvaaminen on ensimmäisenä mielessä. Pikemminkin suihku ja selän oikaisu.

Mukavia heinäkuun päiviä. Naistenviikko lähestyy.30 kommenttia:

 1. Sadetta on riittänyt, viimeksi eilen saatiin rajua sadetta yhdistettynä ukkoseen, en ole vielä käynyt katsomassa mikä on sademittarin tulos. On niin märkää ettei oikein voi kaivaa mitään, liian märkä multa on inhottava kaivaa. Ehkä tyydyn leikkaamaan kukintoja pois kurjenpolvista ja siistimään verikurjenpolvet ja nyppäisemään muutaman rikan siinä sivussa pois. Hieno kuva lumikärhöstä sinistä taivasta vasten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen täälläkin tuli illansuussa vettä kaatamalla ukkosen säestämänä, mutta positiivista on pitkät tauot sateiden välissä. Eikä tänään ole tullut tippaakaan, ainakaan vielä. Märkää multaa on totisesti inhottava kaivaa.
   Miten sinä siistit verikurjenpolvet? Minulla ne kasvavat yhdessä paikassa nätisti pallomaisesti, mutta muualla ryöppyvät sinne tänne kurittomasti.
   Olen ihmetellyt lumikärhön kasvun voimaa. Aina se on iso, mutta nyt oikea jättiläinen. Täytyy keksiä jokin sen viereen kuvattavaksi ja koon vertailemiseksi.

   Poista
 2. Ai että, nautatti tuo vaade ”tuokoon omat harjateräkset tullessaan”. Näinhän se on. Korkeat ja runsaasti kukkivat perennat ovat kauniita pystyssä ollessaan, mutta ärsyttää, kun ne makaavat sikin sokin poikittain. Minäkin kirjoittelin muistilistaa, että ensi keväänä tulee tehtyä ajoissa tuli mm Orion jalokurjenpolvelle, jokainen kaunis kukkija, mutta ei todellakaan pysy pystyssä tuulella ja sateella. Ja näitähän on paljon muitakin...
  Hienoa, että sait yhden ison urakan tehtyä. Oikein voin tuntea sen helpottuneen tyytyväisyyden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kesä kasveja saa tukea, mutta nyt sitä tehtävää tuntuu olevan ylenmäärin. Kaikki on tänä kesänä hurjan runsaskasvuista ja tietenkin kaatosateet hakkaavat pitkiksi venähtäneet lakoon.
   Kyllä tuntuu hyvältä saada jokin projekti tehtyä. Hassua, että yhden työn valmistuminen innostaa jatkamaan ahkerointia. Levätään sitten talvella.

   Poista
 3. Meillä oli onneksi iltaa lukuunottamatta sateeton päivä. Kasvien siirrolle nyt onkin oivallinen aika, kun niiden nestejännitys on hyvä sateiden ansiosta. Täälläkin istuttamista riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tänään on ollut eilistäkin hienompi päivä. Mukavaa.
   Nyt on hyvä aika siirtää kasveja, kun maa on märkä ja taivaalta tuli illalla hyvä annos kastelua.

   Poista
 4. Niin ihana postaus, sillä ajatuksiisi voi niin täysin samaistua.
  Naurahtelin täällä itsekseni monta kertaa.
  Minusta tuntuu, että omassa puutarhassa on tänä kesänä juuri tuollainen vaihe menossa. Karsin, leikkaan, siirtelen ja järjestelen. Kaikki kasvit ovat kasvaneet ja rönsyävät ja ryöpsyävät vähän miten sattuu.
  On ihana, kun saa johonkin kohtaan aina järjestyksen aikaiseksi, vaikka järjestettäviä paikkoja riittääkin. Tuntuu, että pääkin on paremmin järjestyksessä, kun saa "ärsytyskohdat" uusittua.
  Ja minäkin aina välillä ajattelen, että haluan puutarhaani vaan sellaista pientä ja pyöreää, niin kuin puutarhurikin on täällä puutarhassa. Esim. keijunkukat, kuunliljat ja pallotuijat ovat mahtavia, kun pysyvät kuosissaan ihan itsestään. Tosin noista perennoistakin joutuu pitkät kukkavanat leikkaamaan pois. Mutta kumminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä puutarhailussa on niin paljon yhteisiä tekijöitä, jotka toinen ymmärtää puolesta sanasta. Se tuo blogielämäänkin ihanaa vertaisuutta; koskaan ei ole yksinäinen olo.
   Ehkä kahden edellisen kesän kuivuus hillitsi kasveja ja nyt lämpöä ja vettä saatuaan ottavat vauhtia senkin edestä. Loin silmieni eteen kuvitteellisen näyn puutarhasta, jossa olisi pelkästään pieniä ja pyöreitä kasveja. Pitkän päälle saattaisi käydä tylsäksi. Luultavasti jonkun blogista bongaisi aika äkkiä jotain houkuttelevaa ja siinä sitten taas oltaisiin "järjestämässä". Mitenkähän sitä aikaansa kuluttaisi, ellei olisi ihan itse hankittua työleiriä?

   Poista
 5. Tuollaista se on juuri ollut tänä kesänä -ja naistenviikko on vasta tulossa... Olen ostanut aikamoisen määrän kasvitukia vuosien varrella, mutta suurin osa niistä on nytkin varastossa ja kasvit rennosti kallellaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään kaikenlaisesta järjestelemisestä, joten siksi kaiketi omat kasvitukeni on käytössä - eikä riitäkään. Sateella tuli pysyttyä enimmäkseen pois puutarhasta ja kasvit saivat rauhassa lötköttää. Parissa päivässä ehtii monen monta tukea virittää...

   Poista
 6. Kauniita kuvia ihania perennoja. Meillä on mökillä satanut niin paljon että töistä ei kertakaikkiaan ole tullut mitään. Nyt tänään on poutaa ja ollaan kotona kävin poimimassa viisilitraa mustikkaa ja kohta putsauksen jälkeen taidan tehdä piirakan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uutisissa mainittiin tulevan hyvä mustikkavuosi. Sait mukavasti mustikkaa. Siitä riittää vähän muuhunkin, kuin piirakkaan. Katselin iltapäivällä, kun pari rouvaa tuli ämpärien kanssa metsästä. Taitaa lähimetsän mustikkapuskat olla jo tyhjinä. Tänään on ollut sään puolesta hieno päivä.

   Poista
 7. Rakastuin tuohon pionounikkoosi...<3
  Puutarhurin elämä ei koskaan ole tylsää eikä aika käy pitkäksi. Myös oppii joka hetki jotain uutta. :)

  Ihania kesäpäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihastuttava pioniunikko!
   Ei todellakaan puutarhurin elämä ole tylsää. Kasvien parissa puuhaaminen tuottaa mukavia onnistumisen tunteita. Vuosi toisensa perään.
   Samoin sinulle aurinkoisia heinäkuun päiviä!

   Poista
 8. Voi että, olipa helppo samaistua puutarhurin mietteisiin. Jalostaisipa joku pionit joiden varsissa olisi jokin teräskuitu vahvisteena. Itohit sentään ovat tanakampia, muut nyykähtävät sateessa pitkin pituuttaan.
  Voit kyllä onnitella itseäsi ison urakan päälle, siirtoralli on omanlaisensa ikiliikkuja.
  Kauniita kesäpäiviä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kiireesti jonkun kasvi-insinöörin ideaputki liikkeelle tuottamaan tanakoita ja hyvin pystyssä pysyviä pioneja. Mielellään sellaisia, joihin puree tavalliset puutarhasakset, ettei rautasahalla tarvitse pioneja leikata.
   Nyt on todellakin meneillään siirtorallien formulakisa. Sen verran monta kasvia on kierroksessa mukana. Ehdin jo ihmetellä, miksen päässäni nyt liikkuvia ideoita ole aiemmin keksinyt. Aikaansaannokseeni olen tyytyväinen. Seisoin tänäänkin sitä taivastelemassa, kunnes äkkäsin pönöttäväni maa-ampiaisen pesäaukon päällä. Siirryin vikkelästi heidän kotioveltaan kauemmas. Enpä ole aikaisemmin huomannut amppareiden tekevän nurmikolle pesäänsä, meillä.

   Poista
 9. Olipas ihana teksti. Ja niin soveltuva myös tänne 😊
  Minulla on nyt vaan jäänyt laiska vaihe päälle; eipä ole huvittanut koskea kukkapenkkeibin. Sen sijaan suunnittelen, mitä ENSI keväänä teen 😉
  Ison homman olet kyllä tehnyt ja määrätietoisesti vielä alusta loppuun, onnittelut!
  Aurinkoisia heinäkuisia päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on mukavan luova ratkaisu odottaviin puutarhahommiin. Ehtii ne seuraavanakin kesänä. Tulevat ehkä paremmin suunnitelluiksikin, kun käyttää enemmän aikaa sekä miettimiseen että toteuttamiseen.
   Ruusupenkkiprojekti oli kohtuullisen iso, mutta sujui jouhevasti. Kerrankin olin suunnitellut kaikki vaiheet kunnolla alusta loppuun.
   Tänään on ollut hieno kesäpäivä. Toivon sinulle samanlaisia!

   Poista
 10. Se meilläkin tahtoo olla vikana että kukkia tulee samaan penkkiin liikaa.
  Täälläkin on ollut vähän samanlaiset ilmat.
  Hyvää kesän jatkoa sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkarakkautta on vaikea välttää. Se lienee syynä tungokseen kukkapenkeissä.
   Toivottavasti teilläkin sateet ovat loppuneet ja aurinko paistaa taas.
   Leppoisaa heinäkuun jatkoa sinulle!

   Poista
 11. Tuallaasen urakan jäläkihin saa olla tyytyvääne. Meillon ollu kans kaksjakoone kesä, kuuma ja kuiva ja sitte sarekausi. Mutta onneksi o satanu aika sopivasti ja oon saanu välis pätkis viätyä hommia eteheppäi. Vähä päiväs, palio viikos, kuukaures viälä enempi :) Ny mitää itkupilliä kaivata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppujen lopuksi monet projektit tuntuvat suuremmilta, kuin mitä ne ovatkaan. Kunhan selättää sen kuuluisan aloittamisen vaikeuden, alkaa valmista tulla.
   Toivottavasti saamme nyt edes vähän aikaa normaalimpia kesäsäitä. Mieluummin vaikka paistetta ja sadetta, eikä jompaa kumpaa viikkotolkulla peräkkäin.
   Välillä tuntuu, ettei ole saanut mitään aikaan. Kun sitten katsoo taaksepäin, voikin todeta monen asian edistyneen. Ja kyllä niitä laiskottelupäiviäkin tarvitaan ajatusten tankkaamiseen.

   Poista
 12. Ei niistä multahommista pysty oikein itse ottamaan kuvia. Pitäisi olla toinen ihminen kameran takana, jotta ne tulisivat paremmin taltioitua. Kukkapenkkien uudistaminen on kyllä iso työ. Minulla on yksi sellainen edessä, eikä se kiinnosta yhtään. Mielellään itse asiassa tekisin aina uusia penkkejä, vanhojen ylöskaivamisessa saa olla niin älyttömän varovainen ja samalla pitää olla kasa kaikkia purkkia ja purnukoita. Silmää vain häiritsee katsoa vuodesta toiseen penkkiä, joka ei toimi tai on liian täynnä. Hyvän urakan olet tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhojen penkkien tuunaaminen ei ole yhtä mukavaa, kuin uuden rakentaminen. Mielenrauhan vuoksi päätin tarttua projektiin, sillä se alkoi jo liikaakin "nyppimään" ohi kävellessä. Vielä on kohennettavia paikkoja, mutta hyvien säiden palattua keskitytään nyt ylläpitotehtäviin ja puutarhasta nautiskeluun.

   Poista
 13. Hihi, mainiota! Näillä keleillä siirrellessä kasvit lähtevät hyvin kasvuun, vaikka niitä jakaisikin. Yön yli vadeissa odottaessaan saivat vielä tehokastelunkin. Minä tympäännyin jatkuviin sateisiin ja siirtelin eilen kasveja kaatosateessa. Pitkään häirinnyt kohta aivan ulkorappusten vieressä on nyt korjattu eikä vaatinut muuta kuin pikkuampiaisyrtin siirtoa puoli metriä oikealle ja kolmen pikkusydämen siirron peräti 20cm eteenpäin. Yhdestä pikkusydämestä sai vielä irrotettua mukavan kokoisen jakotaimen toiseen kohtaan samaa penkkiä. Pari penkkiä odottaa käsittelyä, kun vain ensin saisi päätettyä, mitä niille tekisi. Nyt näyttäisi olevan vaihteeksi ainakin muutama poutapäivä, joten pääsee kitkemään sateiden hullaannuttamia rikkaruohoja.
  Minäkin taidan vaatia retkahtelemaan taipuvaisia kasveja tuomaan omat harjateräksensä mukana! Aurinkoista viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateiden kastelemien perennojen siirto oli mukavaa, kun ei tarvinnut surra kasvien selviytymistä. Vettä tuli vielä istutuksen jälkeenkin, joten eiköhän olosuhteet ole heille hyvät.
   Eikö olekin joskus pienestä kiinni? Puoli metriä voi olla ratkaiseva asia ulkonäön kannalta, jota sinunkin siirtosi osoittaa.
   Sää on vaihteeksi mukavan kesäinen, joten keskitytään välillä kitkemään ja pitämään tavanomaista järjestystä puutarhassa. Kuuluukohan kohta kolinaa, kun moni kasvi odottaa portilla harjateräksiensä kanssa!
   Samoin sinulle aurinkoista ja kivaa loppuviikkoa!

   Poista
 14. Huomenna lapiohommiin! Kolme tuijaa olisi istutettava, toivottavasti ei ole kovin savinen maa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että lapio uppoaa multaiseen maahan ja kuoppien kaivuu onnistuu helposti. Reipasta kasvua tuijillesi!

   Poista
 15. Osuvasti olit kuvannut hellejakso tunnelmien vaihtumista sateisiin. Ison urakan otit heti alkuun, mutta joskus niitä on vain tehtävä. Tuo kasvien lakoaminen ärsyttää mutta mikäs teet. Tykkään ruusu ruohosta, mutta se tosiaan tykkää loikoilla pitkin pituuttaan.
  Me siirrettiin kaksi pienempää (kituvaa) ruusupuskaa ja molemmissa nuppuja! Uskon että pääsivät parempiin paikkoihin ja kumpikin on hyvissä voimissa siirrosta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ruusunne eivät loukkaantuneet siirrosta. Viime kesänä siirtämäni Valamonruusukin on elossa, joten uskaltaudun siirtohommiin loppukesästä.
   Etelänruusuruoho on kiva kasvi, mutta taitaa sekin saada siirron. Penkki on surkean näköinen, kun etelänruusuruoho makaa kaikkien muiden päällä. Pörriäiset siitä kyllä tykkäävät erityisen paljon.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!