Cucurpita maxima x pepo - Jättikurpitsa |
Omavaraisuuteen pienen kasvihuoneen ja muutaman lavakauluksen avulla ei yllä, mutta kivasti itse kasvattamalla saa lisää kesäiseen ruokapöytään. Marjapensaiden ja hedelmäpuiden osalta pakastimeen saa sen, mitä kahden aikuisen talous talven aikana huoletta käyttää.
Vicia faba - Härkäpapu |
Makunautintojen ohella tärkeimpiä etuja itse kasvattamisessa on onnistumisen ilo ja kasvun ihmeen seuraaminen siemenen kylvämisestä sadon korjuuseen. Kasvarin oven avaaminen johtaa lähes joka kerta pitkään istumiseen tomaattien ja kurkkujen parissa. Nipistänpä varkaan tuolta ja toisen täältä, kohennan kurkkujen tukinaruja, kurkistan lehtien alle ja tarkkailen kypsyvien paprikoiden muotoa ja väriä. Tsekkaan kastelujärjestelmän toimivuuden, vesisäiliön mahdollisen täyttötarpeen ja sitten vain istun tuoksujen hiljaisesta ilmapiiristä nauttien katselemassa.
Pisum sativum - Herne |
Jännitin kasvarin ja kasvimaan puolesta keväällä tavallista enemmän, kun koleutta kesti niin pitkään. Lisäksi uusimme syksyllä kaikki lavakaulukset multineen, joten kevään tilanne poikkesi suuresti edellisistä. Viime kesänä kasvu oli varsin surkeaa. Esimerkiksi kesäkukat jäivät minimaalisen kokoisiksi, eivätkä kukkineet kunnolla. Osittain syynä oli kuivuus, jota tuuli tehosti. Merkittävä vaikutus oli myös mullalla, joka kaipasi kohennusta ja se myös tehtiin.
Edessä Laatikko 4: porkkana ja mangoldi, takana Laatikko 2: kosmoskukka ja kesämalvikki |
Turhaan jännitin, sillä itäminen onnistui todella hyvin ja kasvu on ollut reippaan rehevää kaikkien osalta. Harsot olivat lavakaulusten suojana siihen saakka, kun kasvit harsojen alla mahtuivat olemaan. Sitten poistin ne. Jo senkin vuoksi, että kasteleminen oli helpompaa ja lisäksi toistuvien kovien tuulien vuoksi harsoja sai olla jatkuvasti kiinnittämässä paremmin paikoilleen. Helleviikkojen aikana kastelin kasvimaata kunnolla joka toinen päivä. Sateiden alettua pilvet hoitivat kastelun melkeinpä liiankin innokkaasti, mutta kasvimaan asukkaat näyttävät edelleen tyytyväisiltä.
Rubus idaeus - Vadelma 'Ottawa' |
Nyt on tullut aika poimia vadelmia, jotka kypsyvät vauhdilla. Sen verran on taas päivällä kuumaa, että vattutalkoot saavat siirtyä ilta-aikaan. Näyttää siltä, ettei tänä vuonna tarvitse ostaa muiden viljelemiä vadelmia, kun omistakin riittää syötäväksi ja pakkaseen.
Ribes rubrum - Punaherukka |
Punaherukkaakin tulee kolmesta pensaasta kiitettävästi. Poika lupasi viikonloppuna kerätä itselleen osan. Juomme hyvin vähän mehuja, joten kovin paljon ei talveksi kannata mehuja keittää. Sen verran marjoja pakastan kokonaisena, että leipomiseen on tarvittaessa materiaalia. Mustaherukka Pohjanjätin kaksi pensasta ovat kuuden vuoden iästä huolimatta edelleen kovin pienikokoisia. Maistiaiset niistäkin saadaan.
Ribes uva-crispa - karviainen |
Karviaisen kypsymiseen on vielä aikaa. Kahdesta pensaasta tulee joka vuosi reipas sato. Paljon syömme sellaisenaan tai sitten teen marjoista hyytelöä. Viime vuonna istuin jokusen tunnin terassilla saksimassa karviaisia puhtaiksi, kun kynnet olivat jo liian lohkeilleet. Olipa urakka putsata muutama litra marjoja, jotka pakastin sellaisinaan. Oli kyllä suurta herkkua ripotella jäisinä aamupuuron päälle. Totesin todeksi sanonnan, että kirpeä ja karvas marja muuttuu pakastettaessa makean raikkaaksi.
Kosmoskukka ja tilli |
Tilliä, persiljaa ja ruohosipulia pitäisi muistaa silputa talveksi pakastimeen. Sen verran runsaasti olen kylvänyt tilliä, ettei sitä millään ehdi kaikkea tuoreena käyttää. Harmittaa, kun en muistanut ottaa talteen ruotsalaisessa hävikkiruokaohjelmassa esitettyä ohjetta tillin hyödyntämiseksi isoina määrinä. Ehkä voisin soveltaa ohjelmassa näkemääni ja sitä, mitä ohjeesta muistan.
Kurkku |
Kurkut alkoivat kasvaa ja kypsyä pian kasvariin muuton jälkeen. Kesäkuusta lähtien olemme olleet kurkkujen suhteen omavaraisia. Kolean sadekauden jälkeen kurkut ovat kukkineet vähemmän ja niinikään kypsyminen on hitaampaa. Maksimi-minimi -mittarin mukaan sadeöinä lämpötila alapihalla on ollut alimmillaan +6 astetta. Jospa nämä lämpimämmät säät auttavat kukinnassa ja kypsymisessä.
Gordobat vasemmalla ja Beth Alphat oikealla |
Kasvihuoneessani on kolmea eri kasvihuonekurkkua: Gordobaa, Sherpaa ja Beth Alphaa. Kaksi ensimmäistä ovat herkullisia kumpikin. Beth Alpha sen sijaan on liian vetisen makuinen ja siihen tulee helposti epämiellyttävän kova kuori. Jatkossa jätän Beth Alphan kasvattamatta. Gordoba ja Sherpa ovat hyviä kumpikin ja kasvavat nopeasti pitkiksi. Maun kannalta on parempi poimia kurkut syötäväksi vähän lyhyempinä.
Tomaatteja on kypsynytt tasaiseen tahtiin heinäkuun ajan. Ensimmäisinä alkoivat värittyä Sungold, Supersweet ja Goden Sunrise. Maukkaita kaikki. Samoin Gardener's Delight ja Bumble Bee ovat kypsyneet kivasti. Yellow Pearshaped on tehnyt vain muutaman tomaatin. Samoin Rosellan kukinta on vähäistä ja kypsiä tomaatteja siitä on saatu vasta kokonaista kolme. Ildi kukkii runsaasti, mutta yhtään kypsää hedelmää se ei ole vielä tarjonnut. Myös Tigerella on ollut tänä vuonna kovin laiska tekemään hedelmää.
Ildin ja Yellow Pearshaped'in jätän ensi vuonna valikoimista pois. Parempi keskittyä muutamaan varmaan ja maukkaaseen tomaattiin kuin käyttää vähäinen tila kokeilemiseen. Kirsikkatomaatteihin panostaminen on hyvä ratkaisu. Pienet tomaatit kypsyvät selvästi nopeammin ja niitä on kiva napostella.
Capsicuum annuum 'Redskin' - Paprika |
Paprikaa kylvin punaista Redskiniä ja pitkulaista Zazua. Redskin on tehnyt lukuisia vihreitä palluroita, joissa ei vielä näy punerrusta ollenkaan. Kokokin on aika pieni. Pitkulaisia Zazujakin on alkanut kasvaa. Odotan niiden vähitellen värittyvän.
Basilika |
Yrttejä kylvin ruukkuihin. Korianteria, sitruunamelissaa, ryytisalviaa ja basilikaa muunmuassa. Basilikan lehti on vähän erilainen. Harmikseni olen kadottanut siemenpussin, jotta voisin katsoa lajin nimen. Basilika kukkii kauniisti. Ruukku jäi kaatosateessa kasvihuoneen nurkalla olevalle pöydälle ja otti hiukan nokkiinsa kaatosateesta.
Kurkkujen ja tomaattien lisäksi kesäkurpitsa kuuluu jokavuotiseen repeertuaariin. Ensin näytti, ettei se jaksa tuottaa hedelmää ollenkaan. Kun selkänsä käänsi, alkoi pitkulaisia pötköjä kypsyä tasaiseen tahtiin. Kesäkurpitsaa on syöty niin salaatissa kuin paistoksenakin. Ylimääräiset kesäkurpitsat pilkon ja pakastan pusseissa sosekeittotarpeiksi. Seuraavaksi on tarkoitus grillata sitä ohuina siivuina. Sipulit ovat kasvaneet hienosti ja niitäkin on haettu kasvimaalta ruokaa valmistettaessa. Myös harvennusporkkanat maistuvat makoisilta ihan sellaisinaan.
Vitis vinifera 'Zilga' |
Kesällä 2016 istutin viiniköynnös Zilgan pergolan ritiläseinää vasten kasvamaan. Pari ensimmäistä kesää se näköjään keräsi voimia ja viime kesänä aloitti hurjan kasvuspurtin. Kasvu on jatkunut tänä kesänä. En ole leikannut viiniköynnöstä minkään taiteen sääntöjen mukaan, sillä viiniköynnöksen on tarkoitus vihertää ja koristaa pergolaa. Nyt siihen on ilmestynyt ensimmäiset rypäletertun poikaset, jotka ovat mukavaa plussaa. Tuleepa välimerellinen tunnelma istua viiniköynnöksen katveessa iltapäiväkahvia juomassa. Ehkäpä viinilasillisen myötä voisi kuvitella matkanneensa aurinkoiseen etelään.
Kukkia kasvimaalla pitää ehdottomasti olla. Esikasvatetut samettikukat Kees Orange, Jolly Jester ja Honeycomb kukkivat kauniina väripilkkuina parsan kupeessa. Laatikko kakkosessa ovat kosmoskukat nupulla ja kesämalvikeista ensimmäiset avautuneet. Kasvimaan reunan Vapaapenkissä kukinnan aloittavat pian kehäkukat ja sinne kylvämäni samettikukat sekä kosmokset.
Lavatera trimestris - Kesämalvikki 'Silver Cup' |
Niin se viikko taas vierähti. Aurinkoista ja leppoisaa viikonloppua kaikille!
Kesän puutarhan saldo näyttää jo tässä vaiheessa oikein mahtavalta <3 Sama juttu on minulla ettei lavakaulusviljelinä omavaraistalouteen pääse, mutta onpahan mukavaa puuhaa ja maukkaita kesän makuja. Kasvihuonetta meillä ei ole, mutta tomskuja kasvatan terassilla. On tämä kesä kyllä ihanaa aikaa <3
VastaaPoistaEnnen kasvaria minäkin kasvatin tomaatteja talon seinustalla. Lämpiminä kesinä satoa sai ihan mukavasti. Syksyllä piti loput tuoda aina sisälle jatkamaan kypsymistä.
PoistaEikä olekin kiva hakea omalta kasvimaalta jotain syötävää. Maistuvat monin verroin paremmalta kuin kaupasta ostetut. Ainakin omasta mielestä.
Voi mitä kaikkea ihanaa siellä kasvaa! ja niin komeaa kasvua! Onkohan mitään niin hyvää kun itse kasvatetut kesäherkut:) On kyllä kiva kun on tuollainen oma puutarha että saa vaikka mitä herkkuja tuoreena pöytään! Toivotaan että kesä jatkuu oikein pitkään ja kaikki herkut kerkiävät kypsyä! Aurinkoista ja ihanaa päivää sinne❤️
VastaaPoistaKiitos Päde, tänään on ollut kaikin puolin kaunis kesäpäivä.
PoistaKasvu on tänä kesänä ruhtinaallista. Juuri kävin kiertämässä kasvimaan ja koko puutarhan. Sinne unohtuu pitkäksi aikaa ihmettelemään niin kasveja kuin ötököitäkin. Puhumattakaan syötäväksi kasvavista.
Pienikin määrä omanmaan satoa maistuu ja antaa onnistumisen kokemusta. Puutarhavadelmien laatu on ollut tänä vuonna hyvä eivätkä kärsineet lyhyestä kuivuudesta, satoa tulee myös täällä niin ettei vadelmaa tarvitse ostaa. Hienosti ovat tomaattisi kypsyneet. Kirsikkatomaatteihin panostan minäkin, niitä syömme satokaudella selvästi enemmän kuin isoja tomaatteja jotka on meillä enemmän "talviruokaa".
VastaaPoistaVadelmat ovat tosiaan hyvälaatuisia ja isokokoisiakin siihen nähden, kuinka kuivaa oli alkukesästä. Ilmeisesti sateet tulivat hyvään aikaan vattujen kehityksen kannalta.
PoistaMainio toteamus erilaisista tomaateista. Meilläkin kesäaikana syödään lähes pelkästään kirsikkatomaatteja. Talvella sitten isompia.
Luin taas kahteen kertaan ja kuvia olen ihastellut hyvin herkällä silmällä ja nauttinut näkemästäni.
VastaaPoistaYksi kesän herkkuni on sipulinippu ja sellainen yleensä löytyy kauppakassistani, usein kaksi.
Näin kesän hiljalleen kallistuessa kohti syyspuolta on se runsauden aikaa ja samalla kauneuden minkä kypsyvä sato tuottaa. Joskus jopa tuntuu pahalta pilkkoa ja syödä nuo kaikki ihanat puutarhan tuotteet. Onnistunut sato ei ole pikku juttu mutta osakin siitä tuottaa monenkertaisen ilon ja palkitsee tekijän.
Hyvää ja kaunista kesäviikonloppua sinne....🦋
Kiitos Molley, sinulta saan aina niin kauniita sanoja!
PoistaSipuli on meidänkin suurta herkkua läpi vuoden, mutta erityisesti näin kesäaikaan. Tänään grillattiin oman maan sipuleita. Olivat kyllä niin hyvän makuisia.
Kasvattamiseen ja onnistumiseen vaikuttavat niin monet seikat. Itse kasvattamalla oivaltaa pian, ettei ruoan tuotanto ole mikään yksinkertainen juttu. Siinä olisi tärkeä havainto monelle ihmiselle.
Kiitos, samoin sinulle hyvää viikonloppua!
Ehdottomasti olen samaa mieltä alkusanoistasi; vaikka ei aina omavaraisuuteen päästä, niin on kiinnostavaa seurata kasvua ja onnistumisen ilo on palkitsevaa.
VastaaPoistaSiellä näyttää niin kauniilta ja herkulliselta :). Nautitaan tästä!
Hyötyviljely hiipii ihan huomaamatta kaikkien muiden kasvien ohella puutarhaharrastukseen. Onnistumisen myötä into ja rohkeus kokeilemiseen kasvaa. Taitaa olla loputon tie, mutta hyvä niin. Voisiko mukavampaa harrastusta edes olla. Kyllä, nautitaan!
PoistaOi, viinirypäleitä! :) Mies lupaili ensi vuodelle pergolan rakennusta, joten odottelen, että saisin istuttaa sinne viiniköynnöksen. Minulla on kissatarhaa vasten kasvamassa yksi, mutta se ei ole vielä tehnyt hedelmää. Taitaa tosin olla vasta toista kesää paikoillaan.
VastaaPoistaUpeaa satoa muutenkin, nam!
Näköjään Zilgalta vei kolme vuotta tuumailuun ja nyt neljäntenä kesänä sitten pukkaa myös rypäleitä. Jos siis noista pienistä palluroista rypäleitä kehittyy. Oikeaoppisesti leikkaamalla sato olisi varmempaa, mutta kuten sanoin, Zilgalla on meidän pergolan seinustalla muitakin tehtäviä.
PoistaToivotan reipasta kasvua ja tulevia rypälevuosia kissatarhan viiniköynnöksellesi!
Kasvun seuraaminen ja kasvukauden havainnointi ovat minunkin mielestäni olennainen osa hyötykasviviljelyä, maistiaiset ja mahdolliset sadonkorjuut ovatkin sitten mojova lisä. Omavaraisuuteen taidan päästä vain joidenkin yrttien ja perunoiden suhteen.
VastaaPoistaTänä aamuna huomasin räksien vieneen kirsikat, niitä olisi muutama litra tullut ja meinasin ne säilöä. No joskus toiste sitten.
Hienossa ja rehevässä kasvussa sinulla kaikki, nauti hetkestä!
Talvivalkosipuleiden suhteen olemme omavaraisia, ja tillin. Muiden kanssa menee enemmän herkutteluksi.
PoistaVoi räksät, kun menivät napostelemaan kirsikkaherkkusi. Olen tässä ihmetellyt, mihin meidän nurkilta kaikki rastaat ovat kadonneet. Muutama päivä sitten löysin mustarastaan vähäiset jäänteet nurmikolta. Olisiko keväällä pihaa kuikuillut varpushaukka ollut asialla?
Aika menee siivillä kaikesta nautiskellessa. Näin lämpimällä ei oikein jaksa raskaampia töitä tehdä, joten puutarha on pikkuisen hunningolla.
Hienosti sinulla kasvaa jo satoa. Meillä syödään kesäkurpitsaa joka aterialla jossain muodossa. Se on tuottoisa kaveri, pakastimeen menee minullakin osa talven patoja ja keittoja varten. Ilo on omat vihannekset, lähiruokaa parhaimmillaan.
VastaaPoistaNimenomaan lähiruokaa parhaimmillaan. Kaikesta tietää tasan tarkkaan, millä ja missä se on kasvanut. Kesäkurpitsa ja sipuli ovat helppoja ja tuottoisia, joten niitä laitan joka kesä.
PoistaSinulla hyötyviljely taitaa kattaa jo mittavan osan tarpeestasi.
Oi, kuinka maukasta satoa siellä kypsyy!
VastaaPoistaTäällä paahteessa ei menesty vihannekset. Vain tuo viiniköynnös, sitkeät yrtit ja sitruspuut sekä nisperot ja granaattiomenat.
Tuoksuherneetkin läkähtyivät tuolla varjossa!
Nautinnollista kesää!
Piti käydä googlettamassa, mikä on nispero. Selvisi nyt sekin ja samalla tuli opittua uutta.
PoistaIlman etelän lämpöä me täällä pohjoisessa jäisimme täysin ilman sitrushedelmiä ja pitkälti viinejäkin. Tuoksuherneillä ruokitaan silmiä ja sielua, mutta ei niillä vatsaansa saa täyteen.
Samoin sinulle lempeitä kesäpäiviä!
Kylläpä herkkuja tuleekin! Ihanaa kesäviikonloppua!
VastaaPoistaHerkkuja tulee mukavasti. Taas on vatsa täynnä oman maan kesäkurpitsaa ja muita maistiaisia. Josko huomenna ehtisi keräämään vadelmia.
PoistaLempeää viikonloppua sinulle!
Oi että näyttää ihanalta satosi! Vaikka mitä ja kuvat on niin herkullisia, nam. Viiniköynnös on listallani ja nyt tuli sellainen olo, että se pitää heti saada uuteen pergolaani kasvamaan. Ajatus pään päällä roikkuvista rypäleistä on aika ihana... Hmm, löytäisiköhän sellaisen vielä tänä kesänä...
VastaaPoistaAjatus pään päällä roikkuvista viinirypäleistä ei ole ollenkaan kaukaa haettu. Ystäväni kesäkeittiön katossa risteilee viiniköynnös, jossa olen nähnyt roikkuvia rypäleterttuja. Sehän se minunkin toiveeni on pergolan viiniköynnöksen suhteen.
PoistaToivottavasti löydät viiniköynnöksen, jotta saat sen aloittamaan kasvun uuteen pergolaasi.
No monenlaista maukasta herkkua onkin siellä jo tarjolla.
VastaaPoistaMukavaa viikonlopun jatkoa.
Kiitos Kruunuvuokko! Tämän viikonlopun aikana olemme herkutelleet oikein kunnolla oman puutarhan antimilla.
PoistaWau! Ei voi muuta sanoa :)
VastaaPoistaSanattomaksi vetää minutkin, sillä hain hetki sitten kasvihuoneesta muhkeat Golden Sunrise -tomaatit. Olivat kyllä suurta herkkua ja nimensä veroiset kultaisen auringonnousut.
PoistaNature is extraordinary and is always enchanting us with all its beauty. Wonderful photos.
VastaaPoistaIhania herkkuja, paljon hyvää omasta puutarhasta! Tässä on keväisen aherruksen palkka:)
VastaaPoista