lauantai 12. syyskuuta 2020

Syysleimut ennen repsahdusta

Phlox paniculata 'Raving Beauty''


Tässä vaiheessa vuotta on vaikea välttää syys-sanan käyttöä. Syyskuu lähestyy puoliväliä ja monet syyskukkijatkin ovat jo loppumetreillä.

Uudistin viime syksynä Bermudankolmion tai Bermudan, kuten aluetta nyt lyhyemmin kutsun. Kaivoin ylös kaikki kuunliljat, jaloangervot ja syysleimut. Syysleimut olen keskittänyt Bermudaan, vaikka joitakin kasvaa myös olopihan Syreenipenkissä.

Syysleimut tykkäsivät selvästi olosuhteidensa parantamisesta. Käänsin alueelta mullan ympäriinsä ja tietenkin kitkin myös rikkaruohot. Lisäsin uutta multaa ja kompostia. Jaoin vanhempia perennoja istuttaessani ne uudelleen. Hiukan myös ryhmittelin kasveja uudelleen siten että kaikki korkeammat tulisivat taaemmas.

Phlox paniculata 'Starfire'


Varsinkin syysleimut ovat kiittäneet uudistuksesta runsaalla kukinnalla ja reippaalla kasvulla. Kulunut kesä on kyllä ollut kosteusolosuhteiltaan kahta edellistä parempi, eivätkä leimutkaan ole hellekesien tapaan kuivuudesta kärsivinä lotkottaneet lehdet alamaissa. Kuivimpina kausina tosin kastelin niitä, vaikka yleensä perennat saavat selviytyä itsekseen - uusia  istutuksia lukuunottamatta. 

Phlox paniculata 'Dusterlove'


Useimpien syysleimujeni nimet ovat tyylikkäästi kadoksissa. Tai sitten todellisuus ei vastaa lainkaan sitä, mitä taimilapussa lukee. Olkoon siis kaikki syysleimuja. 

Viime päivien ja öiden rankkasateet ovat hakanneet syysleimujen kukinnot entisiksi. Varret ovat kyllä edelleen tanakasti pystyssä, mutta kukista pian vain muisto jäljellä. Mainittakoon, että syysleimut kuuluvat kasviryhmään, joka ei hevillä kaadu muiden päälle tai kaverien olkaan nojaamaan. Se ansaitsee isot kiitokset siitä, ettei sitä tarvitse tukea.

Phlox paniculata 'SherbetBlend'
 

Olopihan puolella on tosiaan muutama syysleimu. Ansaitsisivat tulla siirretyiksi muualle, sillä Syreenipolun vasen puoli ei ole niille paras paikka. Itse asiassa koko alue alkaa olla tuunauksen tarpeessa, mutta odotellaan rauhassa idealampun syttymistä. Ei kai joka paikkaa tarvitse yhden kesän aikana myllätä.

Phlox paniculata 'Miss Pepper'

Syksyistä puutarhaprojekteista tuli mieleen se, kuinka erilaista on työskennellä kuivassa tai märässä puutarhassa. Sateettomuudessa on paljon etuja; työvälineet pysyvät puhtaampina, märkä multa ei kasaannut jalkineiden pohjaan, eikä hanskojakaan tarvitse alinomaa käydä vaihtamassa. Toisaalta syysistutusten kannalta ylimääräinen kosteus on pelkästään hyväksi. Ei tarvitse sydän huolesta kallellaan juosta kastelukannun ja -letkun kanssa juottamassa istutuksia.

Anemone tomentosa Robustissima - Hopeasyysvuokko

 
Vuosia olen unelmoinut oikein kunnollisesta syysvuokkopehkosta. Käydessäni elokuussa 2016 Berliinin Kärten der Weltissä, näin siihen astisen elämäni kauneimman syysvuokkokasvuston.  Samaan tuskin näillä meidän leveysasteillamme päästään, mutta minulla on täysi syy olla tyytyväinen Kiemurapenkissä asustavaan hopesyysvuokkooni.

Se on kasvattanut lehtiään melkoisesti ja tänä syksynä pehkossa on lukuisia nuppuryppäitä. Ensimmäinen kukka avautui jo elokuun alkupäivinä. Toivottavasti ei vielä aikoihin tule yöpakkasia, jotta kaikki nuput avautuvat. Syysvuokko on niin kaunis ihan joka puolelta. 

Anopin äitienpäiväruusu, jonka olen nimennyt Rosa Eevaksi


Myllätessäni Pikkupuutarhan Kivipenkkiä, löysin Eevan ruusun nupussa. Eevan ruusu on äitienpäiväruusu, jonka anoppi antoi istutettavaksi puutarhaan, jossa se saisi jatkaa elämäänsä. Usein äitienpäiväruusut ovat hentoisia ressukoita, jotka eivät kovin montaa kesää puutarhamullassa näe. Tämä ruusu on vankka ja sitkeä. Nyt joudun kyllä jännäämään sen jatkoa, sillä mylläyksen yhteydessä ruusu oli kaivettava ylös ja istutettava uudelleen.
 
Gaillardia aristata - Syyssädekukka


Vuosi sitten perustettuun Syyspenkkiin hankin kasveja, jotka kukkisivat loppukesästä ja samalla houkuttelisivat perhosia ja pörriäisiä. Sekä syyssädekukka että syyshohdekukka kukkivat viime kesänä isoina ja runsaina. Tänä kesänä sain odottaa niiden versomista todella pitkään. Olin jo varma, etteivät jaksa herätä ollenkaan. Vähän edelliskesää hennompina nuo vihdoin päättivät ilmestyä mullan pintaan.
 

Helenium autumnale rotgold hybrid - Syyshohdekukka

 
Perhosia ei meidän pihalla kovin paljon ole loppukesästä näkynyt. Ja jos näkyykin, ei kamera ole käsillä. Pörriäisiä sen sijaan on riittänyt. Tuokin kaveri on ihan siitepöllyssä. 

Echinacea purpurea - Punahattu


Myös punahatuistani olen iloinen. Ehkä olen liian malttamaton ja kuvittelen kaiken runsastuvan käden käänteessä. Ehkä on vain annettava kasveille aikaa rauhassa kotiutua ja kasvattaa kunnon juurakko. Nyt punahattuja, muutama valkoinenkin, ilahduttaa monin kappalein. Voi jo hyvinkin puhua punahattukasvustosta. Ei siis enää yksittäisestä punahatusta.

 
Cobaea scandens - Kelloköynnös

Kahden edellisen, erinomaisen kelloköynnöskesän jälkeen olin jo huolissani, kukkivatko tämän kesäiset ollenkaan. Nuppuja on näkynyt lukuisia jo viikkoja, mutta yksikään ei ole halunnut avautua. Vaan syyskuun toinen viikko sai nuput pullistumaan ja yksi toisensa jälkeen avautumaan. Erikokoisia nuppuja on paljon. Osa niin pikkuisia, etteivät taatusti jaksa kasvaa ja aueta. Paljon on myös isoja nuppuja, jotka pullistelevat rohkaisevasti. Pari kertaa jo uhkasin kelloköynnöstä viimeisellä kesällään. Kukkansa avaamalla hän takaa tulevakin kesät pergolassamme.

Iris 'Frozen Planet'


Turveharkkoprojekti sai jatkoa - kunhan kerkeän niiden pariin. Hain rautakaupasta lisää harkkoja, enkä tietenkään päässyt sipulihyllykön ohi. Onneksi valikoima oli melko suppea ja hinnat yllättävän korkeat muista kaupoista tekemiini hankintoihin nähden. Keväinen innostus kurjenmiekkoihin jatkuu ja siksi uusi Frozen Planet oli ihan pakko ostaa.
 
Iris Hollandica Blue ja Mix


Yksi tai kaksi pussia ei tietenkään riitä ja niinpä otin myös oheiset irikset. 

Galanthus Woronowii

Turveharkkosäkit olivat rautakaupan puutarhapihalla. Vettä tuli kaatamalla, joten päätin odottaa edes pientä taukoa. Naapurikylän kaupoille ei ole hurjan pitkä matka, mutta ajatus uudesta reissusta tuntui tylsältä. Niinpä sadetaukoa odotellessani nappasin vielä yhden lumikellopussin. Sade ei suinkaan loppunut, mutta väheni sen verran, että sukelsin kärryjen kanssa pihalle hakemaan turveharkkosäkkejä.

Allium Firecracker mix - kuva Mustilan uutiskirjeestä

Voi mahdoton, miten heikko luonne minulla on, kun on kyse kasveista. Sähköpostiini tuli Mustilan uutiskirje, jossa oli kuva uutuuslaukasta. Firecracker - kuin ilotulitus. Jotain sellaista laukan mainostekstissä oli. Sorruin tilaamaan, kuinkas muutenkaan. Aika tyyris kuuden sipulin pakkaus postituskuluineen. No, en polta tupakkaa, enkä pahemmin juhli tai muutenkaan törsää. Pieniä paheita saa olla, saahan!

PS. Kiitos Kruunuvuokolle syysleimujen nimiehdotuksista. Se inspiroi minua tonkimaan papereitani intensiivisemmin ja löysinkin istutuskartoistani syysleimuille nimiä. Jos googlettaa vaikkapa "syysleimu/phlox paniculata tumma lila", saa tuloksella lukuisia likimain samanlaisia syysleimuja.

 

22 kommenttia:

 1. Syysleimut innostuvat paremmasta mullasta ja kiittävät kukinnalla. Minä olen nyt vakuuttunut, että istutan uusia sävyjä entisten leimujeni lisäksi, vanhaa kantaa on paljon, mutta olisi kiva saada elävyyttä leimuryhmään. Minä menetin viime talvena syksyllä istutetut hopeasyysvuokot, mutta yritän uudelleen näiden kanssa eli vaihdoin paikkaa ja ostin uudet taimet. Olisi ihana saada laajempi kasvusto syysvuokkoja, ne ovat niin kauniita!
  Kirjoitit osuvasti syystöistä, hanskat ovat tosiaan märät kaiken aikaa ja saappaiden pohjassa on isot mutapaakut, mutta kastelun suhteen on tilanne helpottunut. Näillä mennään. Toivoisin ensi viikoksi vielä hyviä puutarhasäitä seuraavaan isoon projektiin.
  Minäkin muuten lohdutan itseäni sillä, että en juurikaan käytä rahaa mihinkään muuhun kuin puutarhaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syysleimuissa löytyy vaihtoehtoja, vaikka niiden värimaailma on oikeastaan aika lila-punavoittoinen. Syksyllä väreille on tilaa ja valkoiseen yhdistämällä saa tasapainoa näkymiin.

   Muutama vuosi sitten luin jostain, että syysvuokko kannattaa istuttaa keväällä, jolloin se ehtii kasvattaa kunnon juurakon taatakseen paremman talvesta selviytymisen. Minun kohdallani neuvo kantaa hedelmää. Nyt kukkivan pehkon istutin neuvoa seuraten alkukesästä löydettyäni oikein kunnon taimen. Kuinkahan monta syysvuokkoa olin sitä ennen menettänyt, en edes tiedä.

   Ensi viikoksi näyttäisi tulevan hyvät puutarhasäät. Toivottavasti ennusteet pitävät paikkansa, sillä minullakin työt odottavat tekijäänsä. Tänään ei ole mitään asiaa pihamaalle, kun vettä tulee sokenaan tuulella maustettuna.

   Kaikki harrastukset maksavat. Kasvien istuttaminen tuo iloa moneksi vuodeksi, joten kustannukset pitäisi jakaa heti alkuunsa useammalle vuodelle.

   Poista
 2. Onpa ihania sipulilöytöjä! Heräteostokset kuulostavat tosi tutuilta.
  Syysleimusi ovat kadehdittavan kauniita! Ihanan värisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leimut sananmukaisesti leimuavat kirkkaissa väreissä. Olen surkea värisommittelija, mutta tässä tapauksessa kaikki leimut sointuvat hyvin toisiinsa. Taustalla on vihreä marjakuusi ja valkoisena kukkiva syyshortensia, joten eivät tappele kovin paljon keskenään - luulisin.

   Poista
 3. Syysleimmut kiittävät olosuhteiden parantamisesta kukkien kauniisti ja runsaasti.
  Tuo ensimmäisen kuvan leimu saattaisi olla 'Purple Paradise' Valkokukkainen taas 'Frau Anton'. Punakukkainen näyttää 'Starfireltä' ja violettikukkainen 'Osmo Heikinheimo':lta.
  Sipulikukkamääräsi alkaa olla hulppea.
  Mukavaa viikonloppua sateista huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Kommenttisi innosti minua kaivamaan istutuskartat ja taimilaput useilta vuosilta. Löytyihän niitä nimiä. Starfire osui oikeaan. Ensimmäisen kuvan syysleimu on tuoreempia hankintoja ja sen nimi löytyikin helposti. Viherpeukaloista ostettu Raving Beauty. Samoin violettikukkainen on Viherpeukaloista ja sen nimi on Dusterlove. Osmo Heikinheimo on hyvin saman värinen.
   Tästä tuli kunnon sadepäivä. Ei haittaa, tulipa leivottua ja tehtyä muitakin kohtitehtäviä.

   Poista
 4. Kauniita syysleimuja! Jakaminen ja uuden mullan lisäys tekivät niille selvästi hyvää, kun kiittävät noin komealla kukinnalla. Hyvät sipuliostokset myös. Ensi kevänä olet varmasti iloinen uutuuslaukasta, vaikka se ei edullisimmasta päästä ollutkaan. Tuota 'Frozen Planetia' olen itsekin pyöritellyt hyppysissäni, mutta toistaiseksi se on jäänyt kauppaan. Voi olla, että jos niitä on vielä jäljellä sitten kun seuraavan kerran käyn kyseisessä kaupassa, niin en pysty vastustamaan kiusausta.
  Koko aamupäivän kestänyt sade näyttäisi nyt tauonneen, joten taidan lähteä kokeilemaan, kuinka raskasta maa on tänään kaivaa. Ehkä pitää varustautua kumihanskoin, jotta kädet säilyisivät edes hetken pidempään kuivina. Mukavaa lauantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Frozen Planet oli aika tyyris, 5,95 €/pussi, mutta näköjään ihan siedettävä hinta. Laitoin tämän vuotiseen sipulilistaani myös pussien hinnat nähdäkseni paremmin, mikä missäkin maksaa. Vertailu on hankalaa, kun sipulien määrä eri myymälöiden pusseissa vaihtelee.
   Hienoa, jos teillä sade on tauonnut. Täällä tuulee ja sataa ihan kunnolla. Tuleepa tehtyä kotihommia vaihteeksi.
   Mukavaa lauantaita sinullekin!

   Poista
 5. Kauniita syysleimuja ja muitakin kukkia. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kuvakehrääjä! Olen iloinen, että kuvasin syysleimut ennen näitä sateita. Tänään varsinkin sade hakkaa kaikki kukat entisiksi.

   Poista
 6. Kauniita värisävyjä vielä syksylläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä vaiheessa värejä vielä riittää. Saapa nähdä, millaisen ruskan tänä syksynä saamme.

   Poista
 7. Onpa sinulla monenvärisiä syysleimuja! Ihania kaikki. Minulla valkoinen syysleimu leviää ihan hirveästi ja olen sitä antanutkin monelle hakijalle.
  Kyllä noin pieniä paheita saa olla! Nämä paheet tuovat moninkertaisesti iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syysleimuja on tullut hankittua usean vuoden ajan. Viimeisimmät kylläkin tänä keväänä. Ilmeisesti valkoinen leimu viihtyy puutarhassasi niin hyvin, että se on päättänyt valloittaa kaikki paikat.
   Itse asiassa puutarhaharrastus ei edes mikään pahe ole. Kuten sanoit, kasveista saa iloa niin itselle kuin muillekin vuosikausiksi. Ja kuntoiluakin niiden parissa tulee harjoitettua välillä rankastikin.

   Poista
 8. Ihania leimuja minäkään en tiedä niiden nimiä mutta nythän sain sinulta kopioitua joitakin. 🤗😁 ihania värejä myös iiriksissä mitä ostit. Jotain pikkusipuleita minäkin ehkä vielä ostan. Kelloköynnöstä minä en tänä vuonna kasvattanut ollenkaan. Komea punahattukasvusto sinulla onkin. Minulla on vuosi vuodelta vain pienentynyt. Pitää tarkistaa niiden paikkaa.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtä kauniita syysleimut ovat, vaikka niiden nimiä ei tietäisikään. Minulla on jokin ihme vimma penkoa omien kasvien nimet esille.
   Pikkusipuleiden istuttaminen on helppoa ja nopeaa. Siinä pari hyvää syytä hankkia niitä lisää.

   Poista
 9. Upeat syysleimut! Vanhoista kuvista huomaan, että punahattukasvusto on ollut komea alkuvuosina, sitten hiipunut. Nyt on taas pari vuotta komistumaan päin, epäilen kitkeneeni niitä aiemmin epähuomiossa. Jatkossakin pitää olla tarkkana, sillä lehti on vähä samankaltainen kuin lempivihollisellani - vuohenkellolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilen, että itsekin toissakeväänä kitkin vahingossa muutaman punahatun. Sekoitin väriminttuun, jota kasvaa vieressä ihan liikaakin. Taimena punahattu muistuttaa tosiaan vuohenkelloa.

   Poista
 10. Syysleimusi ovat hienoja! Ja muutenkin hienoja syyskukkijoita.Ei ihme että syysleimut viihtyvät, kyllä kunnon multa on tosi keskeinen asia, ei tarvitse sitten miettiä koko ajan kasvien pärjäämistä vaan hoitavat itse itsensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kunnon multa on kaikille kasveille tärkeää. Jakamisestakin nuo näyttivät tykkäävän kovasti. Samalla sain monistettua syysleimujen määrää.

   Poista
 11. Hienot syysleimut. Tykkään niistä kovasti, pari kasvustoa pitäisi jakaa ensi kesänä. Voi tuota siitepölyllä kuorrutettua kimalaista :)

  VastaaPoista
 12. Kauniita ovat leimukukkasi ja oikeita syyspuolen kukkijia. Kotipuutarhalehessä ol kattava kirjotus syysvuokoista ja miulle on yllätys miten monta erlaista niitä onkaan. Miekin keväällä istutin kolomii erlaista lajii, suap nähä seleviväätkö talavesta. Heräteostoksilta on vikii välttyy, ihania ovat ostoksesi.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!