torstai 3. joulukuuta 2020

Nimeni on kullero. Kesä- ei vaan joulukullero!

Trollius chinensis - Kesäkullero 24.6.
 

Lahden messuilta huhtikuussa 2019 ostettu kesäkullero on osoittautunut varsin mainioksi kasviksi. Istuttaessani sitä Syyspenkkiin tuumasin, tuleeko kukkasesta lyhytaikainen tähdenlento vai kotiutuuko se pitkäaikaiseksi piristykseksi?. Runsaan vuoden kokemuksella ei vielä voi mitään varmaa sanoa, mutta tähän astiset kokemukset ovat pelkästään positiiviset.

Trollius chinensis - Kesäkullero 1.7.

Kesäkullero (Trollius chinensis) on kiinalainen kullerolaji, joka kukkii keskikesällä.

Kasvilla on voimakkaasti haaroittunut varsi, johon ovat kiinnittyneet liuskottuneet lehdet. Kukat ovat maljamaisen muotoisia, tumman oranssinkeltasia. Kukat tuoksuvat voimakkaasti ja vetävät mehiläisiä puoleensa.

Kesäkullero kasvaa aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Multava, kosteutta pidättävä ja kevyt maa sopii kasville parhaiten. Ne eivät siedä kuivaa kasvualustaa. Kasvukorkeus 70-100 cm.

Trollius chinensis - Kesäkullero 16.10.


Siirsin kesäkulleron elokuun puolivälissä alapihan Syyspenkistä Pikkupuutarhan Kivipenkkiin. En kyllä kuolemaksenikaan enää muista, miksi näin tein. Uudessa paikassa kesäkullerolla on joka tapauksessa hyvät olosuhteet kasvaa sellaiseksi pehkoksi, jollaiseksi se hyvissä olosuhteissa kasvaa.

Trollius chinensis - Kesäkullero 7.11.


Siirtojen yhteydessä tulee aina varauduttua kasvien menetykseen tai ainakin kasvun hidastumiseen. En ollenkaan odottanut, että kesäkullero juurtumisen lisäksi innostuu pukkaamaan nuppuja ja jopa avaamaan ne. Se ei ole piitannut niistä muutamista pakkasöistä, vaan uhmaa tuulta ja kylmyyttä keltaisella kukallaan.

Trollius chinensis - Kesäkullero 20.11.


Mielessäni puhuttelin kesäkulleroa ensin lokakulleroksi ja sitten marraskulleroksi. Jännäsin, pääsenkö nimeämään hänet vielä joulukulleroksi. Lyhytaikainen räntäkeli näytti uuvuttavan kulleron värin ja voiman. Ajattelin myös avautumista odottavien nuppujen kuolevan loppusyksyn kosteuteen.

Trollius chinensis - Kesäkullero 27.11.


Hennon lumihunnun sulaessa kesäkullero antoi piutpaut kuvitelmilleni sen taipumisesta talven syliin. Odottamassa olleista nupuista ainakin yksi avautui loistaen keltaisuudellaan yhä värittömämmäksi käyvässä puutarhassa. Ehkä kesäkullerolla on jonkinlainen kilpa vieressä runsaasti nuppuja ahkeroivan jouluruusun kanssa.

Trollius chinensis - Kesäkullero 2.12.


Kesäkullero sai kun saikin uuden nimen eli nyt hän on virallisesti joulukullero. Hauska kaveri, jonka näkeminen nostaa hymyn huulille. Olen jo useampaan kertaan kehottanut siirtymään talviunille, jotta jaksaa taas keväällä herätä kasvamaan ja kukkimaan. Näyttää olevan sitkeä ja omapäinen kasvi, joka haluaa seikkailla ja kietoa puutarhanaisen terälehtiensä ympärille. Jonkinlainen kukkien James Bond kaiketi.

 

27 kommenttia:

 1. Voi että! Onpa sinnikäs kesäsyksyjoulukullero. Mummolassa oli laajoja kulleroniittyjä. Tahtoo kanssa tuommoisen kulleron. Toivottavasti päästään keväällä messuilemaan ja taimihankinnoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahduttavan sitkeä kesäkullero, jolla ilmeisesti on tavoitteena kukkia ympärivuotisesti.
   Varmaan kaikki toivovat, että virus kukistuu. Messuille ja taimiostoksille olisi kiva kevään myötä päästä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Ihana joulukullero! <3
  Kätevä ihanuus, kun ilahduttaa melkein ympäri vuoden. Kerro, jos saadaan uusia nimityksiä vielä ensi vuoden puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti tuo kaveri kaipaa julkisuutta ja tulee sen saamaan, jos vielä tammikuussa avaa viimeisen nuppunsa.

   Poista
 3. No, onpas sitkeä tyyppi 😄👍

  VastaaPoista
 4. Sisukas kaveri. Eiköhän joulun odotukseen keltainenkin väri sovi. Jännittävää nähdä, sinnnitteleekö se peräti tammikuulle saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin tänään katsomassa kulleron tilannetta. Taitaa jäädä tammikulleron nimi saavuttamatta, mutta hatunnosto jo näistä loppuvuoden suorituksistakin.

   Poista
 5. Kiva piristys näin joulun aikaan, kun ei aurinkoakaan juuri näy. Viime kesänä piti kesäkullero hankkia, mutta kun näin kukkasi, muistin, että jäi hankkimatta. Ehkäpä ensi vuonna. Tuollaisia sinnittelijöitä tarvittaisiin enemmänkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkullero on tuottanut mukavaa piristystä harmaaseen syksyyn. Katse hakeutuu väkisinkin Pikkupuutarhan kivipenkkiin, josko keltaista vielä näkyisi.
   Ostin omani muistaakseni Tommolan tilan myyntipisteestä. Eiköhän tuota löydy muistakin puutarhamyymälöistä. Toivotaan, että saat vielä omasi.

   Poista
 6. Todellinen hyvän mielen kullero.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Kulleron sikeyttä seuratessa on hymy noussut huulille monta kertaa.

   Poista
 7. Hienosti kullerosi pinnistelee ja sinnittelee taisi tykätä siirrosta. Anopilla on tämä luultavasti sama kullero. Minulla on se tavallinen ja siitä myös pidän todella paljon. Sitten on jotain vaalean keltaista nähnyt jossain blogissa ja sitä täytyy metsästää kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin, että siirto oli hyväksi. Siitä kullero minua nyt tällä hupaisalla kukkimiskierroksella kiittää.
   Minullakin oli tavallinen kullero, mutta viime kesänä se ei noussut. Vaaleampi kullero voisi olla jännä.

   Poista
 8. Ohhoh! Aikoinen kullero, kun joulukuussakin vielä kukkii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ollut mainio kaveri. Jää kyllä unohtumattomana mieleen moinen yllätyskukkija.

   Poista
 9. Kullerot on ihania, muisto lapsuudesta, kun keräilin niitä joentörmältä. Löytyy myös omalta pihalta, sekä perinteinen että oranssinkeltainen kesäkullero.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa ihana näky, jos kulleroita heiluisi lukuisa joukko kesätuulessa. Kiva kuulla, että sinulla on perinteisen lisäksi myös kesäkullero.

   Poista
 10. Voi kun on sitkeä sissi! Upea kertakaikkiaan 🤍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkulleron sitkeästä kukinnasta on tullut hauska seurattava tälle syksylle.

   Poista
 11. Hei hyvää iltapäivää. Selvä? Olen brasilialainen ja haluan esitellä matka- ja matkailublogeriani. Uudet ystävät ovat tervetulleita. Haluaisin kutsua sinut seuraamaan Bloggeriani.

  https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!