lauantai 12. joulukuuta 2020

Taas on kudottu


Pitkin vuotta tulee annettua itse tehtyjä neuleita lahjaksi. Pääasiassa sukkia. Vuosia sitten kävin pari kertaa myymässä neuleitani joulumarkkinoilla, mutta siihen se jäikin. Sukkakauppiaita oli pilvin pimein ja hintakilpailu kovaa. Joku pyysi sukistaan design-tuotteen hintaa ja joku taasen kauppasi alle lankojen hankintahinnan. Hinnoittelu on todella vaikeaa, sillä en haluaisi polkea käsintehdyn työn arvoa ja hintaa, mutta toisaalta käsityöt ovat minulle harrastus, jossa en ole mestari. Totesin, että markkinamyynnistä saa vain pahan mielen ja seisomisesta jalat kipeiksi.

Ystävällinen naapurini on jo useampana jouluna pyytänyt sukkiani työpaikalleen myytäväksi. Henkilökunta ostaa itselleen ja lahjoiksi. Anne jää vuodenvaihteessa eläkkeelle ja niin päättyy sukkieni matka tuntemattomien jalkojen lämmikkeeksi. Kutomista en aio lopettaa, mutta ehkä tahtia on vähän höllennettävä.


Pukinkonttiin kudoin mustasta ja kirsikan värisestä 7veikasta kääntövartiset Mariet, joiden ohje löytyy viimeisimmästä Novitan sukkalehdestä. Ylemmässä kuvassa on kolme sukkaa ja neljäs on vielä puikoilla. Piti kutoa vain yksi pari, mutta televisiota katsellessa toiseen tuli pidempi varsia. En tykkää purkamisesta ja niinpä kudoin kummallekin parin.
 

Tumppuja on tullut vähemmän kudottua. Niiden tekeminen on helppoa ja nopeaa, eikä lankaakaan tarvita yhtä paljon, kuin sukkiin. Jostain syystä tumppujan alulle saaminen on työläämpää.

Kahdet tumput tein 7veikasta. Toiset kirkkaanpunaiset ja toiset kirsikan väriset. Punaisten selkämykseen kudoin valepalmikkoa ja kirsikkaisten selkämyksen mallineuleen löysin Parhaat Villasukat -lehdestä.


Säännöllisin välein koitan, joko hermoni sietävät kirjoneuleiden kanssa askartelua. Kuvan mustat tumput valkoisin pilkuin ovat helpoimmasta päästä, eikä näistä tullut yhtään liian kireitä. Langanjuoksut ovat lyhyitä ja muistin jokaisen puikon jälkeen venyttää työtä. Saattaa olla, että kirjoneuleet saavat taas hetken odottaa löytämistään.


Kirkkaanpunaiset nilkkasukat kudoin Suuri Käsityökerho/Parhaat villasukat -lehdestä löytämälläni Jääruusut-mallilla. Kiva ja helppo malli, jolla sukat valmistuvat vikkelästi.


Yksinkertainen perussukka on varsinaista hermolepoa. Ei tarvitse katsella mallia eikä laskea silmukoita. Kunhan antaa puikkojen suihkia. Vähän vaihtelua keskisiniseen sävyyn tuli vaaleansinisestä jämälankanöttösestä lisätyillä raidoilla.

Syksyn lankatarjouksesta ostin useamman kerän mustaa sukkalankaa, sillä mustille sukille lähipiirissäni on käyttöä. Kun saman perheen kolmelle eri-ikäiselle ja sukupuoliselle piti tehdä mustat sukat jokaiselle, lisäsin toiseen kerrosrivinousu-mallisen varren.

Ja toiseen sukkaan kudoin ruttuvarren. Halutessaan perheenjäsenet voivat vaihtaa sukkia keskenään tunnistaen silti omansa. Kolmannet mustasävyiset sukat ovat tämän postauksen ensimmäiset kääntövartiset Marie-sukat.

Ruttuvarsisukkia kutoessani puikkojen väliset nurjat silmukat tuppaavat minulla venymään, jolloin rajakohdasta tulee ruma. Kokeilin erilaisia kikkoja, joista parhaaksi osoittautui neuleen kääntäminen nurin. Tällöin neulomissuunta vaihtuu, mutta se ei haittaa. Kudoin tarvittavan määrän kerroksia oikein, jonka jälkeen käänsin taas neuleen jatkaakseni toisella puolella oikeita kerroksia. Jälki on huomattavasti siistimpää.


Lahjasukat alkavat olla valmiina ja paketoitukin.
Tilasin netistä tekoturkistupsuja, joten seuraavaksi olisi tarkoitus kutoa muutama pipo.

Auringonnousu 7.12.20

Parina aamuna auringonnousu on punannut taivaan ja vastapäisen pihan suorina seisovien mäntyjen rungot. Tätä postausta kirjoittaessani aurinko on laskemassa ja aionkin poistua tietokoneen ääreltä hienoja värejä ihailemaan.


39 kommenttia:

 1. Kutojamestari! Tutut ja vieraat saavat taas kauniita lahjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Olen enemmän innokas käsityöihminen kuin mestari. Sukkia on mukava kutoa toisille, kun tietää niiden menevän aktiiviseen käyttöön.

   Poista
 2. Sulta tippuu puikoolta koreeta tuatteeta ihan käsittämätöntä vauhtia! Niistä tuloo ihania lahajoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähes joka ilta kudon edes vähän, joten ei ihme, että valmistakin tulee. Itse tehtyjä on kiva antaa toisille. Jatkossa annan varmaan enemmän, kun myyntikanava pian hiipuu.

   Poista
 3. Intohimoisen neulojan postaus :)
  Neulominen on niin kivaa, että on vain mukavaa, jos joku välillä pyytää tekemään jotain. Laitan myös joulun alla johonkin keräykseen joitain neuloksia ja joskus vuoden varrellakin, jos tuppaa kertymään.
  Kauniita sukkia. Tykkään noista jääruusuista. Viime aikoina on pyöriny päässä ajatus, että vois tehä välillä pitsisukkia tai palmikkosukkia.
  Nuo mustat kerrosrivinousut on "hassut", koska minulla on nytkin jalassa samanlaiset, mutta varsi on lyhyt. Näyttää hassulta, kun on samannäkönen sukka, mut varsi on venynyt pitemmäksi ;D Tykkään sukista, kun ne on sellaiset jokapaikan sukat, hillityt ja siistit. Ruttuvarsia en ole koskaan tehny, mutta nekin näyttää tosi asiallisilta.
  Lapasia tulee tehtyä tosi harvoin. Ehkä siksi, kun minulla on kokemus, että niitä ei enää niin kovin käytetä, kuin ennen. Lisäksi ne ei kulu läheskään samalla vauhilla, kuin sukat.
  Vielä ehtii ennen joulua tehä monta pipoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluna en ole laittanut mihinkään yleishyödylliseen keräykseen, sillä yleensä annan sukkia syksyn nälkäpäiväkeräykseen.
   Sinulta jääruusutkin valmistuisivat sukkelaan, kun olet niin taitava neuloja.
   Tykkään kerrosrivinoususta, koska se on helppo ja värejä yhdistämällä sukasta saa helposti kauniin. Yleensä teen sukan varresta vähän pidemmän, jotta se lämmittää myös nilkkaa. Ruttuvarsiohjeita on useita erilaisia. Tuo 5 krs nurin, 5 krs oikein lienee se yksinkertaisin vaihtoehto.
   Totta, lapset eivät pahemmin lapasia käytä, minkä ymmärän hyvin. Kaupasta ostetut tumput kestävät kosteutta paremmin ja yleensä niissä on paksumpi vuorikin. Lähinnä teinit roikottavat neulottuja tumppuja hihoissaan.
   Joo, yksi pipo valmistui eilen ja aloitin jo seuraavankin. Onkohan nyt jokin pipomania meneillään?

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Paljon kauniita sukkia jälleen. Lapasten kutominen jää minullakin jostain syystä aina sukkien varjoon.
  Mukavaa joulun odotusta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Kuten tuossa Sartsalle totesin, nykylapset eivät kovin paljon neulottuja tumppuja käytä. Korkeintaan kuralapasen alla syysaikaan. Valmisrukkasissa on kosteudenestot ja paksut vuorit, joten neulotut tumput ovat lähinnä kyläkäyntejä varten. Ja pikkuvauvoille.
   Samoin sinulle, valoisia joulunaluspäiviä!

   Poista
 6. Kauniita neulomuksia :) Villasukkia ja lapasia tulee itsekkin käytettyä melkein päivittäin. Itse en osaa neuloa, mutta onneksi läheiset osaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hilu! Villasukat lämmittävät mukavasti jalkoja sisälläkin näin talviaikaan.
   Onneksi sinullakin on neulomistaitoisia läheisiä. Ovat varmasti iloisia voidessaan tehdä sukkia sinulle.

   Poista
 7. Ihania sukkia ja tumppuja, joista lahjan saajat ovat varmasti todella mielissään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Jatkan äidin perinnettä, kun hän ei enää jaksa kutoa. Vähitellen on alkanut tulla sukkapyyntöjä, joita on kiva toteuttaa.

   Poista
 8. Hienoja sukkia, kelpaa noita antaa lahjaksi ja myydä. Tiedän myynnin vaikeudet: siskoni tekee sukkia myyntiin ja hän kutoo myös ohuesta langasta sukkia, jotka menee mukavasti talvikenkään. Hän äyttää myös jotain erikoislankaa, olisko joku öljylanka??? joka hyvä jaloille. Näistä tulee hintavia lankojen takia ja työtäkin niissä on. Hinta pitäisi olla myös sen mukainen, mutta just nämä liian halvalla myyvät polkevat hintoja alas ja sitten ostajat valittaa, miksi sun sukat on niin kalliita, kun naapuripöydässä myydään monta kertaa halvemmalla. Onneksi hänellä on jo aika kivasti vakiasiakkaita, jotka tietää tilata sukkia vartavasten.
  Näköjään tuota lötkövartta vois kutoa aikuistenkin sukkiin, olen ennimmäkseen käyttänyt pikkuväen sukkiin:) Tuohon onkin hyvä idea kääntää työ, helpompi kutoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttavapiirissä on muutama kirjoneuleiden kutojia, jotka ihmettelevät "halpojen" sukkien pyytäjiä. Vedotaan siihen, että kutominen on toisen harrastus, jolloin sukista ei mukamas tarvitse mitään maksaa. Langat maksavat paljon, varsinkin erikoisemmat langat. Minusta on ihan aiheellista maksaa myös työstä. Hinnoitteluvaikeuksien ja monien ymmärtämättömyyden vuoksi en tee lainkaan tilaustöitä. Kun myyntiyhteistyö naapurin kanssa nyt päättyy, keskityn omien tuotteiden lahjoittamiseen. Ja toki myyn muutamille mukaville ihmisille sopimushintaan, jos varastostani heille mieluisia neuleita löytyy, kuten olen tehnyt tähänkin saakka.
   Ruttuvarsi sopii hyvin aikuisellekin. Varsi ei valu, jos resorista tekee napakan. Nivelrikkoiset sormeni eivät oikein tykkää nurjista silmukoista. Siitäkin syystä neuleen kääntäminen nurjien kohdalla toimii hyvin.

   Poista
 9. Voi mahdoton kun olet ollut ahkera. Minä en varmaan enää osaisikaan kutoa sukkia, siitä on niin kauan aikaa kun olen kutonut, enoikein jaksa enää ohjeita seurata. Onneksi nykyisin tyttö kutoo sukkia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että sinäkin osaat kutoa, jos olet aiemmin kutonut. Minulla oli vuosia välissä, kun taas ryhdyin uudelleen kutomaan. Kantapään kanssa oli alkuun takeltelua, mutta onneksi netistä löytyi siihenkin apu. Hienoa kuitenkin, että kutomisen taito on periytynyt ja saat tarvittaessa tytöltä sukkia.

   Poista
 10. Sulla tulee upeita sukkia kuin liukuhihnalta!
  Ite ajattelin olla neulomatta tänä syksynä, kun keväällä ja viime talvena neulotutkin on tuolla viemässä tilaa kaapissa. Mutta sitten poika kaipaili mustia kynsikkäitä ja sukkia. En ole kynsikkäitä neulonut ja onkin vaikeaa toiselle neuloa, kun ei voi kokeilla. Nyt on toinen sukka menossa ja piti purkaakin, kun tuli vähän liikaa silmukoita ja lankakin loppui, piti vielä käydä musta kerä ostamassa. Täysmustaa en olekaan meulonut ennen, että osaa olla ikävää neulottaaa tässä syksy pimeässä vielä. Tai voi olla näkökin huonontunut.
  Tuo kirsikan värinen varsi on kaunis mustassa sukassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä minäkin ajattelen, että voisin pitää kutomisessa taukoa. En sitten kuitenkaan osaa istua telkun ääressä kädet sylissä. Toisinaan on mukava tikuttaa perussukkaa, toisinaan taas houkuttelee opetella jotain uutta ja erilaista.
   Musta lanka onkin hankalaa harmaina iltoina. Otsalamppu on silloin näppärä apu.

   Poista
 11. kauniita sukkia! En osaa itse kutoa, eikä ole enää ketään sukulaista jäljellä, joka kutoisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Äiti piti katraansa lämpimissä sukissa. Nyt hän ei enää jaksa kutoa, joten minä jatkan perinnettä.

   Poista
 12. Kauniita sukkia jälleen. Jostain luin jonkin kikan millä saa kerroksen erivärien ja kuvion vaihtumisen kauniiksi. Nyt vaan en saa päähän mistä sen luin pitää varmaan googlettaa 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Facebookissa on useita neulontaryhmiä, joissa jaetaan kikkoja ja annetaan vinkkejä. Samoin monista neulontablogeista löytyy apua eteen tuleviin ongelmiin. Paria kikkaa mainitsemaasi kerrosten väliseen värien vaihteluun olen kokeillut. Kyllä ne toimii.

   Poista
 13. Kerrassann kauniita sukkia ja tumppuja! Tällaisia lahjoja on ilo saada. Itsella ei tuo neulominen ole oikein hallussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gitta! En koe olevani erityisen taitava kutoja, mutta paljon olen oppinut ja varmasti opin lisää. Eikö olekin hienoa, että jokaisella ihmisellä on jokin itseä miellyttävä osaamisalue. Toinen kutoo, toinen maalaa jne.

   Poista
 14. On muuten totta, että sukkien hintaa on vaikea saada kohdilleen. Hinnoittelu ei ole helpointa, mutta kaipa ne tuotteet löytävät työtä arvostavien ihmisten koteihin ❤️
  Kauniita ja tarpeellisia lahjoja ovat. Sopii antaa kelle vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Titta! Hinnoittelu on tosi vaikeaa, mutta omista töistäni olen saanut sopivan hinnan. Neuleideni myyminen ei ole minulle se tärkein juttu, vaan tekemisen ilo. Mielelläni annan neuleitani lahjaksi. Langat ovat kuitenkin kalliita, joten kaikkia sukkia ei voi antaa ilmaiseksi.

   Poista
 15. Kiva, kun saa tehdä käsitöitä ihan tilaustyönä! Onkin 'ongelmallista' itsellekin, kun kädet tekevät aina vaan uusia virkkauksia, niin mihin ne kaikki laittaa?! Ps aloitin juuri lukemaan Rileyn ekaa kirjaa seitsämästä sisaresta. Ymmärrän, mitä tarkoitit herttasarjamaisuudella vai miten niitä nyt kuvailit, mutta jotain kiehtovaa kirjassa silti on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, kun tekemisen ilosta hyllyt ja laatikot täyttyvät. Loputtomiin niitä omia töitä ei voi läheisillekään jakaa. Sukat onneksi kuluvat ja uusia tarvitaan.
   Rileyn kirjat luokitellaan viihdekirjallisuudeksi ja sitähän ne selvästi ovat. Yleensä ei lue erityisen keveitä kirjoja. Seitsemän sisarta on kuitenkin taitavasti kirjoitettuja ja aloitettuaan on vain luettava lisää. Minulla on nyt tarinan 4. osa eli Helmen sisar reippaasti yli puolen välin. Kirjojen faktaosuudet houkuttelevat tutustumaan asiaan enemmän. Eilen seikkailin Australian kartalla Helmen sisaren innoittamana.

   Poista
 16. Kauniita sukkia ja lapasia. Siulla se käypi tuo neulominen niin hyvin ja paljon suat aikaan lämmpimiä tuotteita. Miulle on kässäpiirissä annettu ihan henkilökohtasta opastusta. Kantapiästä silimien ottaminen sukan terrään on ollu haasteellista tähänasti, kun en monia sukkia oo neulonu. Onneks tul suurperheen äiti meille piiriin ja hän käistäpittein opasti. Alako kiinnostamaan tuo neulominen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Muutaman vuoden kutomisen seurauksena perusasiat neulomisesta alkavat olla hallussa. Jatkuvasti opin uuttakin ja siinä on oma kiehtova elementtinsä.
   Kässäpiiri olisikin tosi mukava, vaikka kerran viikossa. Osaavan kutojan neuvot auttavat ongelmien yli, mikä ihan varmasti lisää innostusta. Mukavaa, että neulominen on alkanut sinua kiinnostamaan. Ehkä kuulemme siitä jatkossa enemmän...

   Poista
 17. Olet ollut jälleen ahkerana ja tuloksena noin monia kauniita neuleita! Kyllä saajat ovat onnellisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Ainakin toivon saajien tykkäävän tuotoksistani.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!