tiistai 11. helmikuuta 2020

Tomaattinen suunnitelma kera muutaman kurkun


Kylläpä tomaateissa(kin) riittää houkutuksia. Ihan jokaiseen ei silti kannata langeta, koska kasvatustila on rajallinen. Ankaran harkinnan jälkeen päädyin valitsemaan ensi kuun kylvettäviksi yhdeksän lajiketta. Kaksi isompikokoista ja muut kirsikkatomaatteja, jotka kypsyvät helpommin pienessä muovikasvarissa viileänäkin kesänä.


Kurkkuja kylvän kolmea sorttia; kahta pienempää ja yhtä pitkää. Kaikkia kolmea olen kasvattanut onnistuneesti aiempinakin kesinä. 

Olen vielä kahden vaiheilla, istutanko tomaatit ja kurkut kasvihuoneessa kasvusäkkeihin, vaiko muovisiin laatikoihin, joita käytin viime kesänäkin. Sen verran on muistettava maltti niin kylvämisessä kuin koulimisessakin, ettei ihan joka tainta tarvitse omaan kasvariin laittaa. Pitää sinne sekaan mahtua joku niitä hoitamaankin.


Seuraavana lista valitsemistani tomaateista ja kurkuista. Kirjasin myös kunkin lajikkeen ominaisuudet, jotka löysin netistä. Tällä kertaa en valinnut uusia ja aiemmin kokeilemattomia lajikkeita, vaan pitäydyn tutun turvallsissa nimissä.

 
Tomaatti 'Tigerella' Punainen raidallinen

Raidallinen, aikainen lajike. Hedelmät ovat kypsinä keskisuuria, punaisia ja kultaraitaisia ja maistuvat herkullisilta. Kanta ei viherry. Latvotaan taimen kasvettua toivotun korkuiseksi.

Tomaatti 'Golden Sunrise'  Keltaoranssi

Keltaiset, hyvin läpivärjäytyneet ja erittäin maukkaat hedelmät. Aika aikainen. Kasvatetaan kasvihuoneessa tai avomaalla. Tuetaan.




Tomaatti 'Yellow Pearshaped' Keltainen

Kulttuuriperintö 1800-luvun alusta. Tekee paljon keltaisia, 4-5 cm pitkiä, päärynänmuotoisia, makeita, mietoja tomaatteja. Kasvatetaan kasvihuoneessa tai avomaalla.

Tomaatti 'Ildi'  Keltainen

Pienet, sitruunankeltaiset, soikeat hedelmät painavat 10–12 g. Ne kasvavat suurissa tertuissa. Kuhunkin terttuun tulee jopa 100 hyvin mehukasta hedelmää, joissa on mieto ja hieno makeus. Satoisa. Kasvihuoneeseen tai lämpimälle paikalle ulos. Tuetaan.




Kirsikkatomaatti 'Golden Bumble Bee' Oranssinpunainen

Valtavasti erittäin makeita ja hyvänmakuisia, kullankeltaisia hedelmiä, joissa on oranssinpunaisia raitoja. Halkaisija 2–3 cm. Satoisa. Kasvihuoneeseen tai lämpimälle paikalle ulos. Sido taimet tukeen.

Kirsikkatomaatti F1 'Sungold'  Oranssinpunainen

Voimakkaan oranssit, suurehkot kirsikkatomaatit. Yksi maailman makeimmista lajikkeista; miellyttävä trooppinen hedelmänmaku. Kasvatetaan kasvihuoneessa tai avomaalla. Tuetaan



Kirsikkatomaatti  F1 ’Supersweet 100’  Punainen

Erittäin suosittu kirsikkatomaatti. Yhteen taimeen saattaa kasvaa jopa 100 hedelmää. Hedelmät kasvavat pitkissä, viinirypälemäisissä tertuissa. Kirkkaanpunaisissa, makeissa ja hyvänmakuisissa tomaateissa on paljon C-vitamiinia. Satoisa.


Kirsikkatomaatti 'Gardener's Delight' Punainen

Erittäin pidetty, vanha lajike, joka on palkittu "ehkä maailman parhaana tomaattina". Punaiset hedelmät ovat kirsikkatomaateiksi suurehkoja (halkaisijaltaan 3-4 cm). Kasvuvoimainen. Sopii sekä kasvihuoneeseen että avomaalle. Tuettava.




Kirsikkatomaatti 'Rosella' Tumma

Erikoiset, himmeän ruusunpunaiset kirsikkatomaatit. Mehukas, vihertävä malto. Hyvin tuottoisa. Hienot tertut, joissa hedelmiä kypsyy vähitellen. Erittäin hyvä harrastajaviljelyyn. Kasvihuoneeseen tai lämpimälle paikalle ulos.


Kurkku 'Beit Alpha'

Mehukas ja murea lajike. Käytetään tuoreena tai säilöntään. Tummanvihreät, 17-20 cm pitkät hedelmät. Pitkä korjuuaika. Avomaalle tai kasvihuoneeseen.

Kasvihuonekurkku F1 'Cordoba'

Partenokarppinen (itsepölytteinen) pitkäkurkku kasvihuoneeseen. Mureissa, tummanvihreissä, noin 30 cm pitkissä, hiukan uurteisissa hedelmissä on pienet siemenkodat. Hyvänmakuinen. Aikainen ja satoisa. Erittäin pitkä korjuuaika. Terve ja kasvuvoimainen ammattilaislajike harrastajaviljelyyn. Härmänkestävä.
  
Kurkku F1 'Sherpa'

Partenokarppinen lajike, joka tekee hedelmiä ilman pölytystä ja jolta puuttuvat hedekukat. Aivan sileät, 15-25 cm pitkät hedelmät, joissa on murea malto ja pieni siemenkota. Säilyy hyvin. Erittäin laadukas lajike tuoreena syötäväksi, säilöttäväksi jne. Sopii avomaalle ja kasvihuoneeseen.



Seuraavaksi sitten kasvimaan suunnittelun kimppuun eli mitä kylvän lavakauluksiin. Kesäkurpitsaa ja kukkia nyt ainakin.

24 kommenttia:

  1. Minäkin aion kylvää samoja hyväksi havaittuja tomaattilajikkeita, joita sinunkin listaltasi löytyi muutama. Kurkkuja ajattelin kokeillla myös kylvää nyt ensi kertaa siemenistä. Katsotaan miten mahtaa onnistua? Aiempina vuosina olen ostanut taimet valmiina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkut onnistuvat siinä kuin tomaatitkin. Minulla kurkkujen itäminen on onnistunut aina hyvin. Suosittelen kokeilemaan.

      Poista
  2. Hienolta näyttää suunnitelma! Vesi herahti kielelle näitä esittelyjä lukiessa. Jotenkin nyt odottaa niin omia kurkkuja, sillä niiden makuun päästyäni viime kesänä, eivät kaupan kurkut ole oikein tuntuneet erityisiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin itse kasvatetuissa kurkuissa ihan erityinen maku. Viime kesänä pärjäsimme omilla kurkuilla, eikä niitä tarvinnut kaupasta ostaa. Tomaatteja minulla saattaa olla suunnitelmassa vähän liikaa, mutta osan voin laittaa talon seinustalle, jos kasvari täyttyy.

      Poista
  3. Yhdeksän tomaattilajiketta ja kolme kurkkua kuulostaa minun korviini melkoiselta määrältä! Kaipa sinne sekaan sitten kesällä mahtuu :-D Kesän suunnittelu on kyllä ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan siinä aikamoinen määrä. Viime vuonna oli vähemmän lajikkeita, mutta samaa sitten useampi. Hyvin mahtuivat kurkkujen kera ja vielä minäkin sinne niiden kaveriksi nyppimään ja tuoksuttelemaan.
      Juuri nyt paistaa aurinko ja sehän se lietsoo lisää näitä kevätfiiliksiä!

      Poista
  4. Tomaatit pitäsi saada kohta itämään ja valikoimaa riittää. Tosin itse kasvatan niitä ukona ruukussa. Kesän tomaattien muistelu tuo heti veden kielle - talven viikkoina en ole paljoa tomaatteja ostanut, sillä maku ei ole kesän veroinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se niin, että jos on joskus itse tomaatteja kasvattanut, eivät kaupan tomaatit enää maulla kilpaile. Joka vuosi minulla kasvaa tomaatti tai pari myös ulkona ruukussa, kun innostun aina kylvämään liikaa. Parina viime kesänä tomaatit ovat ehtineet hyvin kypsyä ulkonakin.

      Poista
  5. Monia olen noistakin lajikkeista kasvattanut. Voi niitä aikoja, nyt ei enää ole missä kasvattaa. Viime kesänä tuli niin paljon ötököitä kun yritin parvekkeella. Pitää tyytyä vain kukkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, että ötökät löysivät tiensä parvekkeellesi. Kukista saa sentään sielunruokaa, jos tomaatit jäävätkin kasvattamatta.

      Poista
  6. Luotan myös kirsikkatomaattiin. Kasvatan ulkona, koska minulla ei ole kasvihuonetta. Joka vuosi on tullut satoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsikkatomaatit kypsyvät kasvarissakin paremmin, isot ei aina sielläkään. Tosin minulla on kokemusta vain kennokasvarista ja ruukuista talon seinustalla.

      Poista
  7. Montakohan tomaattilajiketta maailmalta löytyykään? Minulla on muistaakseni kuusi lajiketta tänä vuonna (alle 10 kuitenkin) eikä yksikään ole samoja kuin sinulla, valinnanvaraa siis on. On tosi kiva sitten kesällä kuulla mielipiteesi valitsemistasi lajikkeista, etenkin hankalaksi osoittautuneita lajikkeita osaa sitten itsekin vähän väistellä. Minulla on pari hankalaa italialaista lajiketta jotka kiukuttelevat itämisestä alkaen.

    Itse kasvatetut kurkut ovat niin huippuhyviä, niistä saa maailman parasta tzatsikia, muun muassa.

    Onnea kylvöillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä olisikin hauska tietää. Minulla on muistaakseni 16 eri tomaattilajiketta. Netistä osan tilatessani löysin lukuisia nimiä, joihin en ole aiemmin edes törmännyt. Taisin unohtaa tehdä yhteenvedon viime kesältä. Sellainen on hyödyllinen niin itselle kuin toisillekin. Tosin nyt valitsemistani lajikkeista useimmat ovat jo viime kesänä hyväksi koettuja. Rosella varsinkin oli maukas uusi tuttavuus, kypsyikin nopeasti ja satoisasti.

      Omasta kurkusta tehty tzatsiki on tosiaankin herkkua. Ihan tässä nousee vesi kielelle, kun ajattelee kesän mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Mikä ilo onkaan istua sadepäivänä kasvarissa tomaatteja nyppimässä...

      Poista
  8. Vau! Mahtava suunnitelma! Ja mikä määrä erilaisia tomaatteja ja kurkkuja. Kasvihuone olisi kyllä hyvä. Meillä ei sellaista ole, vielä :) Kaupassa käydessä askeleet vievät siemenhyllyn äärelle. Kevättä kohti mennään <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkään meni, ennen kuin meille kasvari tuli. Kovin iso se ei ole, mutta riittää minulle.
      Siemenhyllyt houkuttelevat nyt puoleensa ja meno vain villiintyy valon lisääntyessä.

      Poista
  9. Miullakin on muutama sama lajike, kuin siulla. Viimekeväisiä siemeniä. Kirsikkatomatteja nyt laitan enimmäkseen kasvamaan. Mie en suuhuni pistä, vaan Pekasta ne on parraita. Kurkku kyllä miullekkin kelepovaa ja taimet ostan puutarhurilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitsin hyväksi toteamiani lajikkeita. Meillä kelpaa kaikki tomaatit kummallekin. Kurkusta tulee yleensä niin hyvä sato, että sitä pitää ehdottomasti kasvattaa.

      Poista
  10. pelkistä kuvista nousi jo vesikielelle;)
    Sinulla onkin mainiot olosuhteet taimien esikasvatukseen. itse pystyn aloittamaan taimikasvatuksen vasta maaliskuun keskivaiheilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolmas kevät alullaan tehokkaiden kasvilamppujen kanssa. Luulin, ettei kasvatus pimeässä kellarissa onnistu, vaan hyvin sujuu lamppujen asiosta.
      Maaliskuussa minäkin tomaatit vasta kylvän. Nyt vain sain vihdoin suunnitelman valmiiksi.

      Poista
  11. On tomaatti poikineen. Olet jo hyvässä vaiheessa kun siemenet ovat valmiina ja olet päättänyt mitä kasvatat. Minulla suunnitelmat levällään vielä, vaikka siemeniä tulin kyllä tilanneeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa siemenistä on viime vuodelta, osa tänä vuonna hankittuja. Kylvösuunnitelma oli helppo tehdä, kun se noudattelee pitkälti viime vuotista.
      Hyvin sinäkin vielä ehdit tomaattien kylvösuunnitelman tehdä. Ensi kuussahan niitä vasta kannattaa kylvää.

      Poista
  12. Voi siinä oli vaikka mitä! Pistetään nyt jo peukut pystyyn että ensi kesä olisi hyvä ja pihat antaisi paljon satoa:) Mukavaa viikon jatkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin, peukut kohti kattoa hyvän satokesän toiveissa.
      Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!