keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

Ihan tässä pakahtuu ilosta

Iris 'Harmony'

Takana on pari aivan loistavaa kevätpäivää. Aurinko on suonut lämpöään peräti +15 asteen verran, eikä pihalta ole voinut pysyä poissa. Kaikenlaista odotettua nousee mullasta kiivasta vauhtia ja värit valtaavat harmaita penkkejä.

Crocus species 'Blue Pearl'

Valtaosa  krookuksistani on mennyt peurojen suihin, mutta alapihalla on onneksi vielä muutama keskittymä. Kiitos verkottamisen. Blue Pearl on matala ja tiiviiksi rykelmäksi kasvanut krookus, jota taidan vastaisuudessa laittaa lisääkin. Se kukkii pihallani nyt kolmatta kevättä.


Tiistaiaamuna saapui tilaamani uusi lehtikompostori. Sille piti tehdä tilaa, joten lähdin samantien tyhjentämään kolmea lautarakenteista kompostia, jotka alkoivat olla tiensä päässä. Ukkokulta olisi kyllä voinut rakentaa uudet tilalle, mutta meillä ei ole yhtään kunnollista vähänkin varjoisaa paikkaa, joka sopisi kompostille. Niinpä päätin investoida tällaiseen harmaaseen möhkäleeseen, joka toivon mukaan hautoo lehtimassan avointa versiota paremmin. 

 
Yllättävän monta kottikärryllistä sain kompostimultaa vanhoista lautakomposteista. Laskin kärräänneeni kymmenen kuormaa istutusalueille. Kuorin kompostien päältä maatumattoman aineksen tyhjiin multasäkkeihin. Viemme ne jossain välissä kaatopaikan multatehtaaseen. Uutta kompostoitavaa tulee yllin kyllin, kunhan pääsen puutarhassa vauhtiin.


Kompostorin kanssa samaan kuormaan tilasin myös MustaaMultaa, rhodo- ja havumultaa sekä kesäkukkamultaa. Koko päivä oli silkkaa kärräämistä, kantamista ja talikon kanssa heilumista. Vaikka olen talven aikana mielestäni liikkunut ihan reilusti, kropasta tuntui löytyneen jälleen uusia lihaksia. Illalla olin täysin kypsä suihkuun ja sänkyyn.

Corydalis 'Beth Evans' - Pystykiurunkannus

Toki ehdin tehdä pienen kuvauskierroksenkin. Nyt on käsillä ajat, jolloin yhdenkin päivän aikana puutarhassa saattaa tapahtua paljon. Mitään ei haluaisi missata.

Corydalis - Pystykiurunkannus

Kasvien nimiä pitää taas hiukan houkutella aivopoimujen väleistä ja maistella suussa, kunnes ne kaikki asettuvat paikalleen ja tulevat heti kielen päälle. Sipulikasvien suhteen olen tavalliseen tapaan tyystin unohtanut talven aikana istutuspaikat. Niinpä tulostin listan napattavaksi ulos mennessäni. 

Pulsatilla vulgaris - Tarhakylmänkukka

Puutarhan karvaisista kavereista odotetuimmat ovat aina sinivaleunikot ja tarhakylmänkukat. Lahden messuilta viime keväänä ostamistani sinivaleunikoista ei näy vilaustakaan. Ei myöskään aiemmin istutetuista, jotka olivat jo viime keväänä pakanneet kimssunsa ja kamssunsa muualle muuttaessaan. Sen sijaan kahdessa paikassa asuvista tarhakylmänkukista osa on jo herännyt. Toivotttavasti loputkin pian ojentelevat tuoreita versojaan kohti keväistä taivasta.


Laatikkoistutuksiin keväisin ostamani tete-narsissit olen kukinnan loputtua istuttanut maahan. Niitä nousee nyt kiitettävän monena ryppäänä entisen Metsäpuutarhan alueelta. On niissä merkillisen paljon voimaa, kun saavat itsensä työnnettyä paikoin paksunkin vaahteralehtimassan läpi.

Crocus species Fuscotinctus

Kriikunan juurelle istutin syksyllä ison pussillisen keltaisia Fuscotinctucsia. Tämän kasvuston ehdin suojella verkoilla ja niinpä saan nyt iloita sen pirteästä kukinnasta.

Fritillaria imp. Rubra - Keisarinpikarililja

Kahtena keväänä hienosti kukkinut keisarinpikarililja työntyy useamman varren voimalla Allaspenkin mullasta. Saapa nähdä, kukkivatko nytkin. Vai taantuvatko samaan kukkimattomaan olomuotoon kuin toisaalla vuosia pönöttäneet keltaiset keisarinpikarililjat. Toivottavasti kukkivat.

Omphalodes verna - Kevätkaihonkukka

Ihmeellisesti lämpö saa maan vihertymään. Kevätkaihonkukka kasvaa silmissä ja pian kaikki puskanaluset ovat täynnä sen versoja ja sinisiä kukkia. Jos joku pelkää, ettei kasvit jaksa ponnistaa haravoimattomilta alueilta, niin turhaan pelkäävät. Yhä vähemmän rapsuttelen syksyin haravallani muuta, kuin käytäviä.

Nokkosperhoset

Muutaman päivän aikana olen nähnyt lukemattomia nokkosperhosia. Ovat selvästi viehättyneet kirjokevättähtiin, joita minulla kasvaa nykyisin vähän joka paikassa. Jopa nurmikolla. Eilen komposteja talikoidessani sekä kirjokevättähden että helmililjan sipuleita oli aineksen joukossa runsaasti ja koitin niistä suurimmat tunkea heti jonkun kukkapenkin multaan. Useimmat olivat jo lähteneet kasvuun ja joissain oli nuppukin. Vaikka löytyivät painavan kompostimassan uumenista.


Myös muut pörriäiset ovat heränneet. Tämä yksilö ei millään  malttanut kömpiä krookuksen uumenista ylös, vaan palasi jatkuvasti sinne takaisin. 


Linnuillakin on jo  kevätkarkelot meneillään. Mustarastaat lurittelevat puiden latvuksissa ihastuttavaan tapaansa. Tämä sinitiainen tuijotti minua takkahuoneen ikkunan läpi keinun "orrella" istuessaan. Kuka viisas tietää, miksi samainen sinitintti kerta toisensa jälkeen tarrasi ikkunankarmeihin kiinni ja nyhti jotain nokallaan? Onko karmien väleissä kenties jotain maukkaan  makuisia hyönteisiä?

Kyyhky kuvattu 3.4. Sen jälkeen peura on popsinut kaikki kuvan tulppaanit.

Sepelkyyhkytkin ovat saapuneet pihapiiriin. Niiden kujerrusta on metsästä kuulunut jo pidempään. Yleensä kyyhkyjä tepastelee pihassamme kaksi kappaletta arvokkaan näköisenä. Välillä ihan säikähtää, kun ohi kävellessä kasvien lomasta kuuluu voimakas siipien levähdys kyyyhkyjen pyrähtäessä lentoon.

Eilen ulkotöissä päivän viettäessäni näin monen monta kurkiauraa. Isompia ja pienempiä joukkoja purjehti taivaalla pohjoisen suuntaan. Aurojen näkeminen ja etenkin kurkien ääni saa aina sydänalassa sykähtämään. Niin keväällä kuin syksyllä.


Kävin juuri ohjaamassa kuljetusfirman pudottamaan tilaamani suursäkit varaparkkipaikalle. Kaksi 1000 litran säkkiä puutarhamultaa ja yksi säkillinen kivituhkaa. Nyt on hetken aikaa maa-aineksia kärrättäväksi.

On tämä mahtavaa aikaa - tämä kevät!



22 kommenttia:

  1. Oi että, vaikka olen tässä ulkotöistä väsähtäneenä tullut sisälle nauttimaan pari mukillista teetä, ihan elähdyin tästä jutustasi ja tuntuu, että voimat ja into palaavat suoniin, väsymys väistyy innon tieltä, vaikka multakuormat ja kompostorit tulivat sinne, ei tänne :-D Tämä postauksesi olisi aivan täydellinen, jos ei olisi noita sanoinkuvaamattoman harmillisia peuratuhoja.
    Mahtavan nopeasti kaikki kasvaa ja ryhtyy kukkimaan! Toivottavasti keisarit kukkivat. Niille kannattaa viskata jotakin lannoitetta juuri nyt, kun ovat vehreinä ja imevät ravinteita maasta - toukokuun lopulla, kun ne kuihtuvat, on jo myöhäistä.
    Blue Pearl on täälläkin ihastelun kohteena, niin hienostunut väri! Ja kestävyys tuntuu olevan hyvä, sinulla vielä noin hyvin levinnyt mättääksikin! Täällä hieman maltillisemmin, mutta perässä tullaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinä aikoina olisi parempi siirtyä ulkoruokintaan, ettei energian hankkimiseksi tarvitsisi pitkään keittiössä olla. Eilen oli mielettömän mukavaa kärrätä ja heiluttaa talikkoa. Illan hämärtyessä seisoin vielä yläpihan reunalla tiiraamassa, että siellä se uusi kompostori nyt seisoo ja siellä sun täällä tuoretta kompostimultaa.
      Kiitos vinkistä. Menen huomenaamulla laittamaan keisareille lannoitetta. Tarkoitus on laittaa muutamille muillekin kasveille vähän kanankakkaa.
      Blue Pearlia on kehuttava sen kauneuden ja kestävyyden vuoksi. Minulla on jo toinenkin mätäs edellisen lähellä, vaikka sinne laitoin vain muutaman ylimääräisen sipulin. Juuso on haudattu aika lähelle krookuksia, joten on sitten karvakaverillammekin kaunista katseltavaa.
      Seurasin vinkkiäsi ja kävin Puutarhanikkareilta hakemassa pari jouluruusua; tumman ja vaalean Double Ellenin. Oli vain muutama jäljellä, mutta ne kelpasivat minulle hyvin. Kiitos siis siitäkin kivasta vinkistä!

      Poista
  2. Upeat kevättunnelmat sinulla siellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, kasveilla ja eläimillä on suuri merkitys kevättunnelman synnyssä.

      Poista
  3. Samanlaiset suursäkit tilasin minäkin, 2 multaa ja 1 kivituhkaa, toimitus meni vasta ensi viikkoon. Kirjokevättähdet on kivoja kevätkukkia, niitä pumpsahtelee ihan yllättäen maasta, tuntuu että osa niistä työntää ensi kukan ja sitten vasta lehdet.
    Uusi kompostori on hieno ja on kiva kuulla myöhemmin miten se toimii. Voisin kuvitella että tuohon ei pääse kotilot ja siten on yksi murhe vähemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilasin suursäkit heti 1.4. Joskus olen odottanut pidempäänkin, mutta nyt toimitus toteutui annetun ajan puitteissa. Eikö olekin mukavaa, että multaa on ainakin hetkeksi tarpeisiin. En ole enää vuosiin istuttanut kirjokevättähtiä ollenkaan. Ovat hyviä leviämään, mikä on oikein kiva.
      Pikkuisen kirpaisi kompostorin hinta, kun ostin siihen myös metallisen pohjaritilän. Ritilän rei'itys on aika pientä, joten ihan helposti kotilot eivät ainakaan pohjan kautta kompostiin pääse. Pohjaritilän ansiosta kompostoriin voi laittaa myös ruokajätettä. Siihen meillä ei ole tarvetta, koska talon nurkalla on jo tarpeisiimme riittävä lämpökompostori. Informoin kompostorista, kunhan saan siitä kokemuksia.

      Poista
  4. Nyt sää on parin viime päivän ajan suosinut meitä puutarhureita oikein kunnolla. On ollut ihanaa tehdä kevättöitä auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta ja lämpötilan keikkuessa varsin mukavissa lukemissa. Valitettavasti nyt on jo kylmempää säätä luvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidemmän aikavälin säätiedotuksessa huomasin kylmemmän jakson olevan väliaikaista ja pian taas lämpenee. Näin keväällä lämpöä ja etenkin yöpakkasten loppumista tulee odotettua kovasti mm. kasvihuonekasvatukseen siirtymisen vuoksi. Ei anneta viileyden pysäyttää kevätinnostustamme.

      Poista
  5. Ihania kukkia ja perhosia ja lintuja ja aurinkoa. Ja kunnon puutarhapuuhia.

    Minulla on mennyt vähän ohi nämä kauniit päivät. Onnekas olit, kun suojasit osan krookuksista. Myös täällä krookukset ovat rusakoiden ruokalistalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rusakot ja peurat ovat käyneet puutarhassamme säännöllisesti ruokailemassa, mikä harmittaa todella paljon. Toivottavasti eivät ole kaikkia sinun kukkiasi popsineet. Ja toivottavasti olet terveenä, ettei se ole syy kauniiden päivien ohimenoon.

      Poista
  6. Voi, miten nautin näistä kuvistasi, ihana katsoa kauniita kevään kukkijoita ja värejä, jotka oikein pomppaavat verkkokalvolle. Niin virkistävää. Onnea uudelle lehtikompstorille, kiva kuulla kokemuksistasi myöhemmin. Minunkin pitäisi taas tilata multaa, jotta saan kaikki uudet suunnitelmat toteutettua, onneksi on vielä kasan pohjaa jäljellä alkupuuhiin. Kyllä voi puhua suorastaan raittiin ilman myrkytyksestä, kuten isäni tapaa sanoa, kun koko päivän ulkona tekee reipasta työtä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin vanhempani puhuivat aina raittiin ilman myrkytyksestä. Meille puutarhaihmisille moisesta myrkytyksestä ei ole pelkoa. Taitaa olla pikemminkin energiaa lisäävä voima.
      Olen pyrkinyt tilaamaan multaa siten, että sitä olisi aina keväällä sopivasta alkuun pääsyä varten. Viime syksynä myöhästyin tilauksen kanssa.
      Perhoset, kurkiaurat ja mullasta nousevat sipulikukat saavat sydämen sykähtelemään. Kerrassaan ihanaa aikaa!

      Poista
  7. Oon karehtien kuunnellu etelän lämpötiloosta ja arvannu kaikkien olevan pihalla. Ei täälä. Lumi o jo toki liki sulanu, mutta maa o viälä jääs ja tänään taas myrskys jäätävästi. Ihanasti siälä jo kevätkukkia ja perhosia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tällainen kevättilanne täällä etelässäkin aika poikkeuksellista. Se ei kuitenkaan iloa himmennä. Lähetän annoksen lämpöä sulattamaan teidän lumet ja jäät. Toivottavasti pääset pian nauttimaan perhosista ja kukkasista.

      Poista
  8. Todella hyvälle tuulelle..kevät-tuulelle tuli lomalainenkin:))
    Kevät on teillä jo pitkällä.
    meillä lunta ja sitä ikijää-kerroksia muutama..mutta perässä tullaan:))
    ihan pakko!!! oli tulla toivottamaan!!
    Oikein Aurinkoista ja hyvää pääsiäisen aikaa.Sinulle Between! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos sinulle Liisa ja oikein hyvää pääsiäistä myös!
      Kevät on tosiaan täällä jo pitkällä, vaikka sää välillä keikkuukin laidasta laitaan. Tänään herättiin pikkupakkaseen, mutta aurinko selvästi lämmittää.
      Kiva, että voin tarjota sinulle keväistä kukkailoa odotellessasi ikijään sulamista.

      Poista
  9. No on teillä jo kevät pitkällä ja vaikka mitä noussu mullan uumenista! Harmi nuo peurat. Hyvän lehtikompostin hankit. Meillä on tuo samanen ollu käytössä, tiällä rannallaolon ajan ja tuohon tyhjennetään lämpökompostori jälkikypsymään. Pohjaritilänä on meillä vanha vasikkakarsinan petoniritilä. Noista kotiloista en ossoo sannuu piäsöötkö tuohon, meillä ei vielä kotiloita oo näkyny. Mullantillaus on meilläkin ja autokuorma ois tarkotus. Kovin on hinnakasta suuren toimijan tuote, tänne matkojen piähän toimitettuna. Meillä on vielä mua jäinen, ja taitaa siäennuste vielä kylymee luppailla etteenkinpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin uusi kompostori tulee toimimaan biojätteen jälkikompostoinnissa, puutarhajätteen lisäksi. Kotilot ovat täällä riesa kompostorin mallista huolimatta. Nyt tuntuu, että niitä vastaan on helpompi sotia, kuin peuroja.
      Ennen tilasin multaa autokuormina, mutta nykyisin meillä ei ole paikkaa, johon sitä kipata ja säilyttää. Suursäkit ovat tervetullut vaihtoehto, vaikka luultavasti tuleekin autokuormaa kalliimmaksi. Toimituskuluja ei tule, jos tilaa kerralla kolme tai useamman säkin.
      Kylmempää tosiaan luvattiin, mutta ei onneksi kovin pitkäksi aikaa. Toivotan sinullekin hetken viilenemisen jälkeen lämpimiä aurinkopäiviä.

      Poista
  10. Ihanasti siellä kevätkukkijat jo alkavat olla vauhdissa ja puutarhapuuhat hyvällä alulla. Multa- ja kivituhkakuormissa riittääkin kärräämistä hetkeksi. Ihan alkoi sormia syyhyttää päästä pihapuuhiin ja ehkä vielä enemmän aikamatkalle kuukauden päähän.
    Vanhemmillani on samanlainen puutarhakompostori ollut vuosikaudet. He käyttävät sitä enimmäkseen lämpökompostoreista tulevan puolivalmiin kompostimassan jälkikypsytykseen, mutta joutuu sen uumeniin puutarhajätettäkin. Koirien takia pitää kypsytellä mahdollisimman pitkään kompostia, ettei se vain hupene ahneempiin suihin. Itsekin mietin samanlaisen hankintaa viime keväänä, mutta päädyimme hinnan takia rakentamaan lavoista kehikot. Ehkä sitten kun niistä aika jättää, investoimme tuollaiseen.
    Meillä mustarastaat eivät ole vielä innostuneet laulamaan, vaikka olen jo pari kertaa niitä nähnyt. Peipot sen sijaan lurittelevat aamusta iltaan. Sepelkyyhkyt ovat tulleet yleensä loppukuusta. Ne tuovat kesäisen tunnelman huhuilullaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poikkeuksellisen aikainen kevät tarjoaa nyt meikäläiselle mukavaa tekemistä puutarhan parissa. Kaikkea multaa en aio heti kärrätä, vaan osa tulee jäämään myöhempää käyttöä varten. Toisaalta, olen huomannut tarpeita löytyvän, jos vain materiaalia on varalta. Syksyllä jäi kasvimaan käytävien kituhkat vähän vajaiksi, joten nyt saan nekin viimeisteltyä.
      Aina sitä oppii uutta, en tiennytkään koirien tykkäävän puolivalmiista kompostista. Laudoista tehdyt kompostikehikot kestävät pitkään, joten ne eivät suinkaan ole huono vaihtoehto. Meillä kompostialueen aurinkoisuus on aiheuttanut päänvaivaa ja se oli yksi syy umpinaisen kompostorin valintaan. Lisäksi kyllästyin odottamaan Ukkokullan mahdollista rakennusintoa ja tein nopean ratkaisun.
      Linnuilla on jo kovasti kevättä rinnassa. Sepelkyyhky näkyy parhaillaankin tepastelevan marjakuusen alla.

      Poista
  11. Mahtava krookusrypäs! Tuollaisia aurinkoisia länttejä pitäisi olla puutarha täynnä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keukenhof-näkymä omassa puutarhassa on salainen toiveeni. Ei taida koskaan toteutua, mutta aina kannattaa tähdätä elämää suurempiin unelmiin.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!