lauantai 17. huhtikuuta 2021

Perhosten ja puutarhahörhön juhlaa

  

Viime päivät ovat olleet silkkaa juhlaa niin perhosille kuin puutarhahörhöllekin. Pihalta ei ole voinut pysytellä poissa, eikä onneksi ole tarvinnutkaan. Auringon paistaessa lämpimästi kevään ensimmäiset kukkijat ovat avautuessaan houkutelleet tienoon kaikki pörriäiset luokseen. Monenmoista surisijaa lentää kevätkirjotähtien ja krookusten ympärillä. Hyvä, etteivät toisiinsa ruuhkassa törmää.


Perjantaina rinteessä kävi kunnon kuhina. Eipä tarvinnut erikseen perhosille mesibaareja pystyttää, kun ne ahmivat kirjotähtien antimia. Olipa metka tunnelma seisoa rinteen alaosassa ja katsella nokkosperhosten porukkaa kilvan laskeutumassa kukkasille. Menin jo laskuissa sekaisin perhosia katsellessani. Yhteen kuvaan taltioitui samanaikaisesti kolme perhosta.

Avoimia kukkia ei puutarhassa vielä  montaa sorttia ole. Krookuksista on iloa ja hyötyä pörriäisille. Pihatöiden lomassa oli ihan pakko välillä pysähtyä katselemaan pikkuisten karvapyllyjen mönkimistä milloin mihinkin suuntaan terälehtien lomassa.

Oikearinteen ensimmäiset balkaninvuokot alkavat vihdoin avautua. Linnut ovat tönkineet ja levittäneet rinteen yläosaan loppukesästä laittamaani haketta. Siinä temmellyksessä balkaninvuokotkin ovat saaneet hiukan osumia. Sitkeästi ne sentään sotkun keskeltä nuppunsa nostavat.

Ulkotöihin mennessä on paras ottaa muistilista mukaan. Pää on muutenkin keväästä sekaisin ja sehän saa puutarhahörhön haahuilemaan sinne tänne. Jotakin tehdessä unohdun tutkimaan ja tiirailemaan yksityiskohtia. Askel johtaa paikasta toiseen, kunnes huomaan eksyneeni kauaksi aiotun työsarkani ääreltä. On kyllä nautinnollista viivata yli hoidettuja hommia, vaikka uusi lista on jo aivonystyröissä koostumassa.

Hankkijan tunnusten kanssa on ollut säätämistä. Minulla on ko. firmaan asiakastunnus, mutta en ole aiemmin rekisteröitynyt verkkokaupan asiakkaaksi. Asiakaspalvelun kanssa on käyty useampi puhelu, jotta ohjelma saisi yhdistettyä vanhan tunnukseni verkkokauppatunnukseen. Asia on nyt toivon mukaan edennyt siten, että huomenna voisin tehdä multasäkkitilauksen. Olisi helpompaa, jos pihaan pärähtäisi kerralla kunnon kuorma multasäkkejä. Omaan autoon mahtuu kuusi säkkiä. Piankos ne on käytetty ja uusia pitäisi lähteä hakemaan.

Olen pantannut kurpitsojen kylvämistä, mutta nyt sekin on tehty. Kylvin vihreää ja keltaista kesäkurpitsaa, spagettikurpitsaa ja isokokoista Tom Foxia. Spagettikurpitsaa en ole aiemmin kasvattanut. Eräs herkullisia ruokia tekevä ystäväni kehui sitä, joten päätin kokeilla. Samalla kylvin myös timjamia, basilikaa ja kiinansipulia. Viime vuonna kasvatetuista yrteistä salvia, sitruunamelissa ja tietenkin myös persilja ja ruohosipuli ovat jo hyvässä kasvussa.


 Kasvihuoneeseen kylvin retiisejä ja ruusukaalia. Isoon kukkapurkkiin laitoin kolme Annabella-perunaa kasvamaan. Vein vihdoin myös tuoksuherneet kasvariin. Ne ovat vasemmassa yläkulmassa lattialla olevassa muovilaatikossa, jonka päälle laitan yöksi tuplaharson. Kannoin kasvariin kellarista myös ruukkuihin istutetut perennojen juurakot. Tunkevathan puutarhassakin monet perennat jo itseään mullasta, joten miksi eivät pärjäisi kasvarissa.

Harsot kasvarin molemmille pitkille seinustoille viritin valmiiksi tomaatteja ja kurkkuja varten. Vielä ne saavat viettää tovin kellarissa, mutta kasvariajan alkaessa harsoteltoista on hyötyä mahdollisten yöpakkasten varalta. Hallanvaaran jälkeen otan harsot pois.

Kevään ensimmäiset pyykit pääsivät ulos kuivumaan. Se kävikin vikkelästi pienen tuulenvireen ansiosta. Nyt ei tarvinnut katupölyä taivastella, koska kadut siivottiin alkuviikon aikana. Siitepölyä on jo ilmassa, mutta vielä se ei näy pinnoilla.

Ukkokulta on jatkanut puusavottaa. Mäntypöllien oksaisimmat osat on klapitettu. Seuraavaksi vuoroaan odottavat runko-osan pöllit. Puuvaja on jo täynnä. Loput klapit ladotaan autotallin seinustalle, jossa ne saavat kuivua aikansa. Kannetaan sitten jossain vaiheessa kellariin.

Meteorologin mukaan tähän aikaan Etelä-Suomen päivälämpötila on n. +8. Nyt mennään siis tavanomaista lämpimimmissä lukemissa. Perjantaina mittari näytti iltapäivällä kolmen jälkeen tuota +15.5. Tuntia myöhemmin lukema kipusi +17 asteeseen, josta osa menköön ulkona olevaan mittausyksikköön porottavan auringon piikkiin.

Tuomi voittaa joka vuosi hiirenkorvakilpailun. Muutama tällainen päivä, niin puu on vihreänä. Syreeninkin silmut pullistelevat ja mustaherukassa on käytännössä jo hiirenkorviakin kookkaammat lehdet. Pikaisella puutarhakierroksella löytyi monia muitakin herääjiä ja pian voi tutkailla niitä sipulikukkien lisäksi.

Sepelkyyhkypariskunta on jokakeväiseen tapaan tullut tepastelemaan krookusteni keskelle. Kuvaushetkellä toinen kyyhkynen huhuili tätä kaveriaan jossain lähistön puussa. Tämä ei ollut milläänsäkään, vaan jatkoi vain nokkimista. Siellähän niitä marjakuusen siemenautomaatista talven aikana pudonneita auringonkukansiemeniä vielä näkyy, vaikka koitin niitä katemullalla näkyvistä piilottaa.

Krookukset, scillat ja tulppaanit
hymyilevät kevättä kukkapenkissä.
Koivun alla sinivuokko avaa
taivaan siniterän
auringon ihailtavaksi.

Aurinkoista ja lämmintä viikonloppua kaikille!


36 kommenttia:

 1. Kyllä siellä päin Suomea on jo todellakin syytä juhlia ja hörhöillä <3 Teillä on mahtava kevätmeno ja olo - peukkua sille ja nauttikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää on edellispäivistä vain parantunut. Tänään tuntuu aivan kesältä. Toivotaan, että tätä riittä kaikille muillekin, myös teille.

   Poista
 2. Tuo hörhöilyon niin tuttua. Valtavan innostuksen vallassa siirrytään askareesta toiseen ja lopulta on suuri määrä vähän tehtyjä töitä. Vaikka pidänkin orgaanisista ja spontaaneista päivistä, olisi asioiden listoittaminen varsin järkevää. Olisi nautinnollista vetää yli jokin tehty homma ja nähdä edistys konkreettisesti, sen sijaan, että kuormittaa itseään jatkuvalla kiireen ja riittämättömyyden tunteella.
  Alankin värkätä listoja.
  Ihastuttavan paljon perhosia ja muita heräileviä olentoja teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Spontaanit päivät ovat tarpeen ja hyviä välillä. Valitettavasti tekemättömät työt rassaavat turhan paljon ja siksi pyrin hoitamaan ne pois alta. Sitten voi kevein mielin haahuilla ympäriinsä. Listoja tekemällä saan myös paremman käsityksen pakollisista ja vähemmän tarpeellisista töistä. Jonkinlaista oman pään järjestämistä voi läpikäydä siinä samalla.
   Kävin hetki sitten taivastelemassa nokkosperhosten määrää. Kyllä niitä onkin paljon.

   Poista
 3. Siälähän o jo hurija meno päällä, nii perhosilla, pörriääsillä, kasviilla ku puutarhurillaki. Ihanat säät. Lämpö nousi eilee tännekki, muttei viälä tuallaasihin lukemihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että lämpöä riittää muillekin. Meillä on tänään ihan kesäinen päivä. Huoletta saattoi vähentää vaatteita. Iltapäiväkahvit juodaan taas pergolassa.

   Poista
 4. Listat on keväisin tarpeen ja kannustavia silloin, kun niissä olevat tehtävät on osannut pätkiä sopiviin paloihin. Minäkin helposti harhaudun aloittamastani hommasta seuraavaan.
  Kyllä on upeaa, että kevät alkaa näkyä vähitellen kasvussa, kukkasissa ja pörriäisten ilmaantumisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harhailu on luvallista ja välillä suotavaakin. Muuten saattaisi moni kiva asia jäädä huomaamatta.
   Tällaisia kevätpäivä olemme odottaneet. Nyt meitä hellitään ruhtinaallisesti.

   Poista
 5. Aivan ihanaa kevättunnelmaa postauksesi pulloillaan! Onpa huippukaunis tuo krookus, jossa on kimalainen - malvanvärinen sisältä ja ulkopuolella purppuraiset raidat - onkohan sinulla mitään tietoa lajikkeesta?
  Toivottavasti se multatilaus onnistuu pian!
  Tosi lämpimältä joissakin tuulensuojaisissa kohdissa nyt tuntuukin. Täytyypä mennä tutkailemaan hiirenkorvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon kimalaisen päivälentokrookuksen pitäisi olla Spring Beauty. Löysin sipulipussikuvan, jonka mukaan olen istuttanut sitä 2016.
   Kyllä se multatilaus onnistuu. Hätäisenä en vain millään malttaisi odottaa, vaan haluaisin suunniteltujen asioiden edistyvän.
   Toivottavasti siellä saaressa on samanlainen kesältä tuntuva sää, kuin täällä nyt. Ihan tässä pakahtuu tyytyväisyydestä.

   Poista
 6. Ihana viikonloppusää tulossa. Meilläkik eilen liihotteli perhosia, ei kuitenkaan noin suurta kuhinaa ollut. Kohta taas avutuu useampia kukkia perhosille ja kimalaisille. Meillä myös kirjokevättähdet tekevät nuppua. Niitä ei vain ole kovin suurta joukkoa vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sääennusteet ovat toteutuneet täydellisesti. Huikean hieno päivä tänäänkin. Ja nokkosperhosia on aivan valtavasti. Onnistun kuvaamaan vain yksittäisiä perhosia muiden liidellessä ympärilläni sinne tänne.
   Kirjokevättähdet ovat meillä levinneet tehokkaasti. Niitä putkahtelee sieltä täältä, jopa pikkupuutarhan kivituhkakäytävältä nousee muutama kappale.

   Poista
 7. Nyt pörriäisiä onkin ollut paljon ja melkoinen kuhina on käynyt krookuksissa. Myös nokkos- ja sitruunaperhosia on näkynyt jo ilahduttavasti.
  Mukavia ja aurinkoisia puutarhahetkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin melkoinen kuhina krookuksisssa. Jos jonkinlaista siivekästä ja pörisevää lentää auringosta nauttien. Nokkosperhosia on valtavasti. Hyvä, että saavat syötävää krookuksista, kun vielä ei kovin paljon muuta kukkivaa ole.
   Pesin aamupäivällä puolet talon ikkunoista. Kohta keitän iltapäiväkahvit ja menen ulos kahvista nauttimaan.

   Poista
 8. Voi siellä on jo perhosia ja pörriäisiäkin liikkeellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä on aikamoinen pörriäishässäkkä menossa. Yhtä paljon nokkosperhosia kerralla en ole koskaan aiemmin nähnyt. Hienoa katseltavaa.

   Poista
 9. Olipa jännä lukea. Itse tilasin yksi vuosi turvemullan, kesäkukkamullan ja kasvusäkkejä hankkijalta. Tämä vuonna ajattelin siis samoin. Säästyy monta mullanhakureissua.
  Minäkin näin eilen ekan perhosen!
  Minusta on hyvä idea viedä perennajuurakkopurkit myös kasvariin. Aloittavat kasvun ja juurtumisen aiemmin ja kasvavat enemmän ekana kesänä kuin muutoin tekisivät koska saavat hyvän startin kevääseen kasvihuoneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että perhoset ovat teidänkin tienoilla heränneet. Tällaista perhoskevättä en muista, mutta muistini onkin pitkällä aikavälillä varsin hatara.
   En ole koskaan laskenut, kuinka monta multasäkkiä kasvukauden mittaan tulee kaupasta haettua. Monta veikkaisin. Multavarasto omassa pihassa säästää monelta mietinnältä.
   Kiitos, ajattelinkin jonkun asiantuntijan sanovan painavan sanansa perennajuurakkopurkkien siirrosta. Tuntui paljon järkevämmältä viedä ne kasvariin, kuin pitää kellarissa odottamassa aikoja parempia. Jokunen perenna jo tunkee itseään mullasta esiin purkeissa.

   Poista
 10. Upea kevätpostaus! Joka päivä kevät vain paranee 😊.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Ei käy elämä tylsäksi, kun jatkuvasti on niin paljon seurattavaa.

   Poista
 11. Ihana, ihana kevät ja kasvun ihme! Perhosia olen minäkin nähnyt jo muutamia ja tänään ensimmäisen kimalaisen juuri maasta työntyneillä pikkukukkasilla.
  Onnellista, aurinkoista viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä niin ihanaa aikaa. Sama toistuu vuosi toisensa perään, mutta aina yhtä ihmeellisenä ja kiinnostavana.
   Kimalaiset ovat siis teilläkin heränneet. Toivotaan niillekin antoisaa kesää. Tästä sunnuntaista ennustetaan kevään lämpimintä päivää. Sinulle myös aurinkoa ja lämpöä!

   Poista
 12. Minä siirsin tuoksuherneet ja perennat lasikuistille, saavat pärjätä vaikka ensi viikolle oli luvattu muutama pakkassyö. Vein sinne muitakin kuten samettikukkia. Lopulta loppui tila kesken. Hankkijalta saa tilattu myös ilman tunnuksia, onnistuisiko niin? Omani kuorman tilasin ilman tarkempaa tunnistautumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisiko samettikukatkin siirtää viileämpään? Nyt alkaa joka nurkka olla täynnä purkkia ja putelia. Ei ihme, että sinultakin tila loppui.
   Enpä huomannut edes kokeilla tilaamista ilman tunnuksia. Taisin juuttua siihen vanhaan asiakastunnukseeni. Soitin moniin yrityksiin, myös Hankkijan myymälöihin. Kaikki veloittavat suolaisen summan multasäkkilavan kuljetuksesta. Hankkijan verkkokaupan kautta tilattuna rahtimaksu sisältyy hintaan, jonka totesin varsin kilpailukykyiseksi. Eilen en ehtinyt tilaamista kokeilla. Tänään siis sen kimppuun.

   Poista
 13. Silkkaa juhlaa todellakin, ei paljon malta sisällä käydä!
  Tässä oli kiva kuvaus kaikesta keväisestä puuhasta, sitä riittää nyt montaa lajia.
  Hieno kuva seppelkyyhkystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen hetken, kun puutarhaihminen on sisällä, hänen ajatuksensa ovat ulkona. Monenmoista kuuluu kevääseen ja vielä enemmän tulee tehtyä. Olo on välillä kuin väkkärällä, kun innoissaan pyörii hommiensa keskellä.
   Sepelkyyhky näkyy parhaillaankin tepastelevan krookusten keskellä.

   Poista
 14. Samoilla fiiliksillä ja bongailuilla täälläkin mennään. :) Kivoja bongauksia tulee tehtyä näin kevätaikaan. Ja tätä tekstiä lukiessani tajusin, että minullakin pitäisi ehkä olla jossain tuota balkaninvuokkoa.. en vaan kuollaksenikaan muista, mihin olen sipulit viime vuonna istuttanut. Hups vaan. :) Aurinkoista sunnuntaita sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväthulluus on tarttuva ja niin ihastuttava tauti. Kaikenlaista katseltavaa riittää aamusta iltaan.
   Balkaninvuokkoa ei nuppuvaiheessa ole ihan helppo huomata. Ainakin minulla se maastoutui tehokkaasti, kunnes nosti nuppunsa ylös ja alkoi sitä avaamaan. Toivottavasti omasi löytyvät pian.
   Oikein lämmintä sunnuntaita sinulle!

   Poista
 15. Perhoset ovat tosiaankin kauniita. Niissä on jotain sadunomaista.
  Oikein aurinkoista ja lämmintä viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 16. Siellä on hurja vauhti jo päällä ja puutarhatyöt edistyvät mallikkaasti. Hyvä, että perhoset ja pörriäiset ovat löytäneet tiensä mesiapajien ääreen.
  Viikonloppu on kyllä ollut upea säiden puolesta. Päätin eilen vaihtaa mm. verenpisaroille ja pelakuille mullat ulkorappusella kun tuntui niin lämpimältä. Pärjäsin hyvin t-paidassa. Säästyin multasäkin ja kasvien raahaamiselta kodinhoitohuoneeseen eikä tarvinnut edes siivota sotkuja sisätiloista. Kasvitkin saivat hetken aikaa totutella auringonpaisteeseen. Mittari näytti illalla, että päivän korkein lämpötila varjon puolella olisi ollut 14,9 astetta. Varsin huikea luku huhtikuuksi.
  Aurinkoista ja lämmintä sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että huhtikuinen lämpö ulottui teillekin. Eihän tällaisilla ilmoilla voi olla poissa pihahommista. Ulkona on huomattavasti helpompi hoitaa kaikki ruukutukset, kun ei tarvitse murehtia multasotkuista ja jälkien siivoamisista.
   Viikolla on luvassa viileämpää ja loppuviikosta sadettakin, mikä alkaa olla tarpeen. On ollut kiva nauttia näistä lämpimistä päivistä. Varmasti tämä oli esimakua ja myöhemmin saamme lisää.
   Sunnuntai tuli ja meni. Mukavia työpäiviä ja aurinkoista kevään etenemistä sinulle!

   Poista
 17. Vastaukset
  1. Kiitos Kuvakehrääjä! Kevättä on nyt pää ja mieli täynnä. Kerrassaan hienoa aikaa.

   Poista
 18. Minäkin tein tänä keväänä ensimmäistä kertaa tuollaisen listan kännykän muistioon. On tosiaan ihanaa saada rastittua sieltä aina homma kerrallaan pois päiväjärjestyksestä. Tosin aina tulee uusia joten loppua ei näy, huuh ja puuh😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että työlistoista on hyötyä seuraavinakin vuosina. Jos ne vain malttaa jonnekin tallentaa. Samat hommat pyörivät vuodesta toiseen. Joskus on kiva tsekata, mikä olisi ajankohtaista ja miten sen sijoittaa kulloiseenkin aikatauluun.
   Joo, työsarka on loputon. Vaan mikä muu homma olisi niin mieluisaa, kuin nämä kaikki puutarhatyöt. Usein likaista ja raskasta, mutta yhtään ei harmita.

   Poista
 19. Tuttua tuo hörhöily niin puutarhassa kuin kotonakin. Olet ehtinyt jo tehdä monenlaista.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!