tiistai 11. toukokuuta 2021

Mato Matalat tai kenties kobrakäärmeet

 
Kirjavien sukkien sijaan päätin muuttaa jämälangat Mato Mataliksi. Alkuun aioin lajitella langat sävy sävyyn, mutta sitten päästelin menemään mututuntumalla. Mikä lankatullu nyt kulloinkin korista sattui hyppysiin tulemaan, sillä jatkoin putken kutomista. Silmien kohdan sentään laitoin valkoisella, jotta silmät erottuisivat paremmin. Olisivat ne näkyneet muistakin väreistä. Naama olisi ollut ehkä hauskemman näköinen nauhakavennuksella, mutta sen enempää ajattelematta käytin sädekavennusta.

 
Ensimmäisen madon aloitin muutamalla silmukalla lisäten niitä nopeassa tahdissa työn edetessä. Se osoittautui madon täyttövaiheessa hankalaksi, koska pienestä aukosta oli tosi vaikea saada täyte toiseen päähän. Käytin apuna ikkunapesimen jatkovartta, jolla ujutin täytettä eteenpäin annos kerrallaan. Seuraavat madot teinkin heti alkuunsa 48 silmukalla. Tällöin koura täynnä pallokuitua mahtui ongelmitta madon sisään.

Täytteen olisi toki voinut tunkea madon sisään toisestakin päästä, mutta tuli nyt tehtyä näin. Yhden vanhan tyynyn pallokuitu upposi näihin kolmeen matoon, eikä hiventäkään jäänyt jäljelle.

Kudoin jokaisen madon neljällä 3.5 sukkapuikolla, 12 s/puikko. Tuntui sopivalta koolta. Ennen täyttöä neuloin napit silmiksi ja kirjoin punaisella langalla suun. Täytön jälkeen ompelin häntäpään kiinni ja samalla laitoin koristeeksi kullekin madolle puuhelmistä lenkin. Madot voivat tarvittaessa muuntua kalkkarokäärmeiksi ja kalistella häntäpäätään. Yhden madoista aion antaa parin viikon päästä 7 vuotta täyttävälle tytölle. Muista en vielä tiedä.

Netissä näin kuvan sukista, jotka oli toteutettu tällä mallilla. Helppo ja kaunis. Kudoin nämä vaaleanpunaisesta 7veikasta 3.5 puikoilla 12 s/puikko.

Mallineuleessa kudotaan vuorotellen 7 kerrosta 1 o, 1 n ja 7 kerrosta 1 n, 1 o. 


Marjapuuron punaisesta  7veikasta syntyivät nämä romanttiset pitsisukat, joiden ohje löytyy Kardemumman talo -blogista. Silmukoita on resorin 54 silmukan jälkeen 55. Tämäkin on kiva ja helppo malli.


Vihreäsävyisissä sukissa mallineule on Lankavan Kaiku. Tein varresta vähän korkeamman ja leveämmän, jotta sukka mahtuu tukevampaankin jalkaan ja on helppo pukea. Ehkä nämä kulkeutuvat jossain vaiheessa isän hoivakotiin.

Silmukka soikoon -blogin Sartsalla on kutomisen taito hyppysissään. Blogissa seikkailee myös pyöreäsilmäinen Merri-kissa. Tuorein ihasteluni kohde on hänen Remonttihuivinsa, joka kauneudellaan houkuttelee kokeilemaan. Tulostin jo ohjeenkin itselleni, mutta langat vielä puuttuvat. Mitään en mene vielä lupaamaan, mutta kivasti idea selkäpiissä kutisee.

 

17 kommenttia:

  1. Olet tosi tuottelias neuloja ja taas ihania sukkia syntyi. Ja nuo madot…..❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko! Kutominen taitaa lämpimien ilmojen myötä vähentyä. Jotain tulee kyllä kesäaikaankin tehtyä.

      Poista
  2. Mato matalat,ihanat.♥♥♥
    Sukat myös ja tuon eka mallin minäkin voisin osata.
    Kudot kauniita sukkia ja tuo kantapää ja kavennukset ovat tosi siistiä.♥
    Minä olen jo tainnut unohtaa sen tekemisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Molley! Minustakin madoista tuli hauskoja. Omilla lapsilla oli sukulaisen froteesta tekemä mato, jos muksut tykkäsivät tosi paljon. Niin tykkäsi Juusokin. Se nukkui kerälle asetetun madon sisällä.
      Ihan varmasti osaat ekan mallin sukat kutoa. Nurjia ja oikeita vain vaihdellaan muutaman kerroksen välein. Kantapäähän löytyy päteviä videoita netistä. Sieltä minäkin hain tukea kantapään tekemiseen aloittaessani kutomisen vuosien tauon jälkeen.

      Poista
  3. Ihanat madot! Tosi hyvänmielen tyypit!
    Ihania ovat sukkasikin. Nuo vihreät ovat aivan huippukauniit ja ihanan väriset!
    Sartsan remonttihuivit ovat tosiaan hienoja. Huivin tekemisessä se on kivaa, että ei tarvitse tehdä toista, kuten sukissa, hanskoissa ja villapaidoissa/neuletakeissakin joutuu tekemään osia kahteen kertaan. On niin vapauttavaa, kun se on siinä eikä tarvitse miettiä värien riittävyyttä symmetrisesti ja kaikenmaailman muita asioita, puuduttavasta toistosta puhumattakaan. Kiinnostuksella odotan, millaisen revontulihuivin sinä teet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin madoista tuli aika lystikkäitä. Helppo ja kätevä idea jämälangoille.
      Vihreät sukat saattavat jäädä itselle. Ne on mukava sujauttaa vihreisiin puutarhakenkiin. Naamioidun puskieni joukkoon jalkoja myöten.
      Ensimmäisestä huivistani taitaa tulla harjoituskappale, sillä en löytänyt toiveiden mukaista lankaa. Jospa seuraavaan saisin sitä revontulimaisuutta myös väreissä.

      Poista
  4. Suloiset madot!🧡😊
    Kauniit,ja sieluhivelevät värit sukissa!ja mallit nätit!
    Mukavaa Aurinkoista kevättä 🌞

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa!
      Vihdoin saamme aurinkoa ja lämpöä yllin kyllin. Ja kyllä siitä on iloittukin.

      Poista
  5. Minä tykkäsin kovasti noista sinun madoistasi. Ja sukat on kaikki minulle mieleen värien ja kuvioiden puolesta 🤗😁
    Jotain minäkin olen kutonut mutta en kovin paljon
    Nyt on iskenyt allergia silmiin... 😣 saa nähdä miten pärjään kun lähden nyt ulos puutarha hommiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koivun siitepölykö silmiäsi kutittaa? Lämpö taisi räjäyttää myös siitepölyt ilmaan. Poikamme kärsii yleensä keväisin siitepölystä niin silmillä kuin nenälläkin.

      Poista
  6. Ihanat matoset! Tuopas onkin mainio idea jämälankojen käyttöön. Varmasti ovat lahjansaajille mieluisia.
    Kauniita ovat sukat myöskin. (Voisinkin kokeilla jossain vaiheessa tuota ensimmäistä kuviota, tosi kivan näköinen.)
    Aurinkoista loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jämälankoja upposi matoihin mukavasti ja niiden tekeminen oli hauskaa puuhaa. Vaihteeksi muutakin, kuin sukkia.
      Mainitsemasi kuvio on tosi helppo ja kivan näköinen. Sukkien kokoakin on helppo muuttaa silmukkamääriä vaihtamalla.
      Kiitos, samoin sinulle aurinkoa ja lämpöä!

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Kiitos Kuvakehrääjä! Mato-idean saa vapaasti kopioida. Enhän sitä itse ole edes keksinyt.

      Poista
  8. Madot ja käärmeet olikin onneksi tällaisia ;) Ajattelin otsikon perusteella, että nyt kaivellaan multaa ;D
    Kivoja sukkamalleja olet bongannut! Tykkään kaikista, etenkin pinkeistä.
    Nyt odotellaan minkä värinen Revontuli sieltä tulee...
    Meillä on tänään palaveerattu isän jatkohoidosta ja pitkäaikaispaikka laitettu hakuun. tällä hetkellä lyhytaikaispaikalla ja sille löytyikin viikon verran jatkoa ja omaishoidon ohjaaja yrittää etsiä lisää, jos vaikka pääsisi jo odotteluosastolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kädet osuu välillä muuhunkin kuin multaan. Matoja oli kiva tehdä, eivät varmasti jää viimeisiksi.
      Pinkkien mallineule on helppoa ja kaunista. Teen parhaillaan samanlaisia hiukan isommalla silmukkamäärällä keltaisena. Odottelen huivilankoja saapuvan postiin. Mieleistä lankaa en nyt löytänyt, mutta toivottavasti kokeiluversio onnistuu tilatuista langoista.
      Isäni oli 3 kuukautta väliaikaispaikalla, kun hän ei kotona sairaan äidin kanssa olisi millään pärjännyt. Vakituinen paikka kummallekin tuli odotettua nopeammin. Olimme varautuneet intensiivisempään taisteluun paikoista. Niin kipeää kuin tekeekin, kannattaa olla tiukkana siinä, ettette ota isäänne kotiin edes väliaikaisesti. Usein se väliaikaispaikka edesauttaa vakituisen saamista. Toivottavasti paikka löytyy nopeasti. Se helpottaa niin isäsi kuin sinunkin oloa.

      Poista
  9. Kiitos Suvi! Kerrassaan hieno viikonloppu on jo lopuillaan. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!