tiistai 11. tammikuuta 2022

Säästä riittää juttua

 

Teemalta tuli keskiviikkona 29.12. kivasti toteutettu ohjelma "Taiteilijoiden taivaat" (katsottavissa toistaiseksi Yle Areenassa), jossa meteorologi Seija Paasonen kertoi maalauksiin tallennetuista pilvistä ja sääilmiöistä muutenkin. Seija Paasonen työskentelee Ylen päämeteorologina. 

 
Olen jo aiemminkin lukenut Seija Paasosen tutkineen mm. pilviä. Apurahojen turvin hän saattoi pitää Ylestä virkavapaata tutkiakseen maalauksia. Hän kävi tutustumassa mm. Pariisin, Lontoon, Pietarin ja Tukholman taidemuseoiden tauluihin, joissa näkyi taivasta. Vanhin Paasosen aineistoonsa ottama taulu on 1400-luvulta ja tuorein 2000-luvulta. Tutkimustyönsä pohjalta Paasonen julkaisi 2018 aihetta käsittelevän kirjan "Taiteilijoiden taivaat". 

Ilta-aurinko 26.12.2021

Tykkään itsekin katsella pilviä. Ja ylipäätään seurata sääilmiöitä. Nykyisin voin katsella pilvimuodostelmia jopa omalla sohvalla istuen. Vuoteen 2018 saakka sankka metsikkö supisti taivasnäkyvyyden meidän tontilla sellaiseksi, että pilviä saattoi havaita vain suoraan ylös katsottuina. Nautin suuresti siitä, että nyt näen kauas, aina taivaanrantaan saakka. Auringonnousut ja -laskutkin ovat huomattavasti houkuttelevampia, kun niitä nähdäkseen ei tarvitse kipaista kotitietä pari sataa metriä mutkan taakse.

Auringonlasku 26.12.2021


Viime vuosina talvet ovat olleet täällä etelärannikolla niukkalumisia ja leutoja. Kunnon lumitöihin pääsee yleensä vasta tammikuussa. Päivisin on enimmäkseen ankean harmaata ja loskaista. Aamuisin ja iltaisin taasen äärimmäisen liukasta, kun pikkupakkanen jäädyttää päivällä sulaneet lumet.

Nouseva aurinko punaa männynrungot 27.12.2021

Meneillään oleva talvi on tarjonnut viikosta toiseen postikorttimaisemia. Lunta ei edelleenkään ole kovin paljon. Muutamista plussakeleistä huolimatta puita ja pensaita koristaa valkea lumihuntu. Ilman piikkikenkiäkin pysyy lenkkimatkoilla ja kauppareissuilla hyvin pystyssä.


Aamun aurinko 27.12.2021

Aurinko on paistanut monena päivänä. Aamuisin se hopeoi huurteiset puut ja saa hangen kimaltamaan. Iltaisin aurinko värjää tien takana kasvavien mäntyjen rungot hehkumaan punaisina.

Tämä pilvimassa toi lumisadetta 28.12.2021


Pilvisiäkin päiviä on toki ollut. Usein pilvet satavat lumena maahan. Joulukuun lopussa lähipellolle ei vielä ollut suksilla asiaa. Vuoden ensimmäisen viikon aikana lunta on satanut sen verran, että pellolla kulkee jälleen jokavuotinen, vapaaehtoisten tekemä latuverkosto.

Tie kulkee muutaman vuoden takaisen hakkuuaukean vieressä 28.12.2021


Tätä kuvan hakkuuaukeaman laitaa kävellessä on aina rauhallinen tunnelma. Viimeksi tienvarren kuusia katsellessani koitin muistella, milloin alue hakattiin paljaaksi. Kuva-arkistoja selaamalla päättelin sen tapahtuneen 10-11 vuotta sitten.

Olopiha 6.1.2022


Toistaiseksi lumen kolaaminen pihalla on sujunut ulkoilun merkeissä. Lunta on kerralla satanut vähän ja se on ollut pääosin kevyttä. Olen kolannut ja lapioinut lunta istutusalueille, kasvien tyville tarjotakseni suojaa ja kevääksi sulamisvettä.

Iltapäivän auringonpaiste 7.1.2022

Koronan vuoksi elämä on turhankin suppeaa. Moni tekee etätöitä tahoillaan, yhteyttä pidetään enimmäkseen puhelimitse tai somessa. Ulkoilua ei onneksi tarvitse rajoittaa. Nyt voi ja saa kulkea  luonnossa mielin määrin. Sukset, luistimet tai hyvät kengät jalkaan ja menoksi. Viikon sisällä olen laittanut ahkerasti töppöstä toisen perään käydessäni kävellen niin kirjastossa, postissa kuin muuten vain raitista ilmaa tankkaamasa.

Sama puu eri päivinä kävelyreittini varrella.


Tietenkin kamera kulkee mukanani joko repussa tai  kaulassa. Huvikseni päätin ottaa kuvan samasta kohdasta eri päivinä. Kulkureitin varrelle osuva terijoen salava tuli ikuistettua torstaina 6.1. klo 16.32, jolloin aurinko oli jo laskenut taivaanrannan taa (vasen kuva). Perjantaina 7.1. olin liikkeellä puolen päivän jälkeen klo 12.21, jolloin aurinko paistoi siniseltä taivaalta (oikea yläkuva). Lauantaina 8.1. hieman myöhemmin eli klo 13.01 (oikea alakuva). Silloin taivas oli pilvessä.

Näkymä Pikkupuutarhaan ja tien takana olevaan metsään 10.1.2022.

Maanantaina 10.1. taivas oli koko päivän pilvetön ja aurinko sai maailman jälleen satumaisen kauniiksi. Milloinkahan olisin kuvannut talviaikaan näin paljon omassa pihassa? Kesällä kuvia kertyy joka päivä kasapäin. Talvella hyvä jos saman määrän saa kokonaisessa viikossa. Sisällä tulee muutenkin kuvattua varsin vähän, kun valo kirkkaanakin päivänä on vähäisempää. 

Järvinäkymä 8.1.2022 kävelyreitin varrelta.

Meidän talossa eletään jänniä aikoja, sillä viikon päästä ponkaistaan keittiöremontti alkuun. Uudesta vuodesta lähtien olen jo inventoinut ja tyhjentänyt kaappeja. Parempi syventyä tehtävään kaikessa rauhassa, eikä viime tipassa.

Piti laatia tavarakartta, jotta löydämme niin rempan ajan kuin sen jälkeenkin erinäisiä tarvikkeita. Vierashuoneen kaapit on täytetty laseilla ja lautasilla, kattilat lepäilevät laatikoissa vaatehuoneessa ja työhuoneessakin on muutama laatikollinen kulhoja ja kuivatavaraa. Loppuviikolla tyhjennetään loputkin tavarat keittiöstä.

Nouseva kuu 7.1.2022


Kuu on jo tästä kuvasta kasvanut jonkin verran. Ensi maanantaina 17.1. on täysi kuu. 

 
Muistattehan, että alue- eli hyvinvointivaalit alkavat ennakkoäänestyksellä 12.1.-18.1.2022. Varsinainen äänestyspäivä on 23.1.2022. 

Nämä vaalit ovat yksittäisen kansalaisen kannalta ehkä tärkeämmät, kuin mitkään muut vaalit. Nyt valitaan uusille hyvinvointialueille edustajat, jotka jatkossa päättävät: 

 • perusterveydenhuollosta 
 • erikoissairaanhoidosta 
 • sosiaalihuollosta 
 • lasten, nuorten ja perheiden palveluista 
 • työikäisten palveluista, ikääntyneiden palveluista 
 • mielenterveys- ja päihdepalveluista 
 • vammaispalveluista
 • oppilas- ja opiskelijahuollosta
 • hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä
 • pelastustoimesta 
Eli todella tärkeistä ja meitä kaikkia koskettavista asioista.
Älkää siis nukkuko, vaan käykää äänestämässä!
21 kommenttia:

 1. Taivaasta saa otettua hyvin erilaisia ja hienoja kuvia. Täällä päivä valkeni tänään hyvin kylmänä, pakkasta on -26 astetta ja nyt taivas näyttää kohtuullisen kirkkaalta.
  Onnea teille keittiöremontin keskelle, nyt on aika sopiva aika tehdä remonttia, ei haittaa kesän puuhia puutarhassa. On varmasti fiksua luetteloita säilytettäviä tavaroita :).
  Toivottavasti tulevissa vaaleissa saisi äänestysprosentin korkeaksi, kuten sanoit, vaaleissa äänestetään todella tärkeistä asioista. Olen yrittänyt perehtyä tämän alueen ehdokkaisiin, mutta haasteena on pohtia, kenellä olisi riittävästi asiantuntemusta ja toisaalta toimeliaisuutta paneutua edessä oleviin kysymyksiin. Toivotaan, että kaikilla alueilla näistä ihmisisistä löytyy jokaiselle äänestäjälle mieleinen vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, teilläpä onkin ollut kunnon pakkanen. Meillä lämpötila on noussut -11 asteeseen. Ylihuomiselle on luvattu jopa +5, joten keikkumista riittää.
   Tykkäsin, että talvi on hyvä ajankohta keittiörempalle. Vaikka työ teetetään ammattilaisilla, jää hommia itsellekin. Kuinka sitä malttaisi kesällä olla pois puutarhasta? Ei kuinkaan. Tavaroiden luetteloimisesta on jo nyt hyötyä, kun jo pakatuista pitääkin käydä sitä sun tätä penkomassa.
   Samoin olen minä koittanut tutustua ehdokkaisiin ja heidän lupauksiinsa. Kuinkahan ne ehdokkaiksi asettuneet, jotka istuvat jo valmiiksi useammalla päättäjäpallilla, jaksavat ja ehtivät paneutua sote-uudistuksiin?

   Poista
 2. Huomenta, Ylöjärvellä pakkaslukema 11 astetta, aurinko nousee hautausmaan takaa, koivut ja männyt hohtavat ja kimaltavat. "Uusi" kotimme on pienen kukkulan päällä ja auringonnousut, paisteet ja laskut näkyvät koko päivän, enkä lakkaa sitä hämmästelemästä. Taivaita olen minäkin aina katsellut ja sen värejä, velipoika oli aika taitava tallentamaan taivaan värejä tauluihinsa. Mikähän saisi nuoren polven ymmärtämään näidenkin vaalien tärkeyden?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta-päivää! Teillä onkin mittarilukemat samoissa, kuin täällä nyt. Aurinkoa ei tosin näy, vaan tienoo on utuinen. Tosin kaunis sellaisenakin.
   Saatan hyvin tunnistaa hämmästelysi, sillä yhä muutaman vuoden avaria näkymiä ja taivasta ihastelleena en vain siihen kyllästy.
   Esitit hyvän kysymyksen. Kunpa ihmiset, niin vanhat kuin nuoret, ymmärtäisivät äänestämisen tärkeyden.

   Poista
 3. Lupaan käydä kävellen äänestämässä ;) Olen aina äänestänyt ja äänestän edelleenkin. Miksi sitä vaikuttamismahdollisuuetaan luopuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainiota Vanha Rouva, siis fiksuja ihmisiä on yhä olemassa. Maailmassa on monta maata, joissa ei ole mahdollisuutta vaikuttamiseen äänestämällä tai muutenkaan. Etenkään naisilla.

   Poista
 4. Voi, tuo Taiteilijoiden taivaat-ohjelma piti nähdä. Pääsipä karkaamaan. Pitää koettaa tuo etsiä Areenasta. Toki kaikki tulee uusintoina ennemmin tai myöhemmin. Mainos vaikutti kiinnostavalta. Pilvet ovat hienoja.
  Olen käynyt äänestämässä aina ennen, ja samaa puoluetta. Nyt on mennyt usko siihen puolueeseen. On vielä vaikeaa kun ei tunne täällä juuri ketään, eikä oikein edes mistään saa tietoa ehdokkaista, kun vielä Aamulehti pihtaa tietoja ilman tilausta. Mutta eiköhän tuo löydy vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vain löydät Taiteilijoiden taivaat -ohjelman Areenasta, se kannattaa katsoa. Oli kivasti toteutettu ja muutenkin sisälsi hyvää tietoa.
   Näiden vaalien ehdokkaiden esittely on jäänyt vähälle, pitkälti varmaan koronan vuoksi. Toivottavasti löydät sopivan ehdokkaan, jolla antaa äänesi. Näissä vaaleissa valitaan tärkeistä asioista päättävät.

   Poista
 5. Kauniita talvisia kuvia. Tuo kuva, jossa aurinko punaa männynrungot on erityisesti mieleeni.
  Täällä meillä pakkasherra on paukutellut nyt parina päivänä melko kovasti nurkkia, mutta jo huomiseksi on onneksi luvassa huomattavasti lauhempaa säätä.
  Korona jyllää, joten koetetaan pysytellä terveinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talviaurinko on punannut upeasti mäntyjen rungot. Naapurin punatiilinen talokin on ollut monena aamuna ja iltana harvinaisen punainen.
   Täällä sää on mennyt plussalle ja taivaalta sataa lähinnä vettä.

   Poista
 6. The person who writes a very beautiful post is always of a good heart and whenever I am sitting alone, I spend my time looking at such a good post, you have written a good post, which is as much as you can in your life. Will be appreciated And you keep writing such good posts in your life, I wish you all the best. Real Girl Number Gurugram
  Real Photos Girl Gurugram
  Call Girl Bhiwadi
  Gurugram Girl Number
  Hyderabad Party Girl
  College Girl Gurugram
  newly married Girls Bhiwadi
  VIP girl mahipalpur

  VastaaPoista
 7. Tsemppiä keittiöremppaan ja toivotaan, että menee suunnitelmien mukaan. Kolme kuukautta meni meillä remppaan ja voi sitä hetkeä kun oli uusi keittiö valmis, onnenpäivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, itsekin toivon kaiken menevän nappiin. Järkevää tietysti varautua myös takaiskuihin. Jos tekisimme keittiörempan itse, ei taitaisi puoli vuotta riittää. Hämäläinen Ukkokultani on hidastunut entisestään. Ja minulla taasen pysyy maalisuti hyvin hyppysissä, mutta vasaran kanssa onni ei oikein suosi. Olen niin innoissani uudesta keittiöstä, että jaksan pienen epämukavuudenkin.

   Poista
 8. Mahtavia kuvia taas!

  Meillä oli eilen aamulla 28 astetta pakkasta. Tänään lämpimimmillään oli keli nollassa. Niin se sää vaihtelee. Huomiseksi on luvattu vielä lisää lämmintä (ja sadetta 😞).

  Tsemppiä keittiöremppaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt mennään säässä laidasta laitaan. Pari tuntia sitten mittari näytti +6.8. Ulkona litisee kuin parhaina kevätpäivinä. Ja talitinttikin jo lauleli maaliskuiseen tapaan. Ehkä sentän hiukan liian aikaisin.
   Kiitos, pienestä epämukavuudesta huolimatta uusi keittiö on mieluinen asia.

   Poista
 9. Minä pääsin just ulkoilun vauhtiin, kun iski aivan jäätävä nuha. Tällä hetkellä jo toiveikas olo huomisen suhteen.
  Onnea remppaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti nuhasi on jo helpottamassa. Saattaa olla, että seuraavina päivinä ulkoilussa on omat kiemuransa, kun tänään vauhdilla sulaneet tiet jäätyvät luistinradoiksi.

   Poista
 10. Jee, keittiörempan kohtalotovereita ollaan! Meillä tosin ei ole vielä saatu ensimmäisiä suunnitelmaluonnoksiakaan ja sen jälkeen on edessä kilpailutuskierros eri keittiövalmistajille. Ajattelin ulkoistaa rempan niin pitkälle kuin mahdollista ja siksi aloitin ihan ammattisuunnittelijan etsimisellä. Mielelläni seuraan homman etenemistä teillä, raportoithan ainakin suurimmista käänteistä? Se nimittäin toimii varmasti mainiona orientaationa itsellekin ;-)

  Kivaa talven jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinussa edelleen henki pihisee. Telepatiaako, vaiko mitä, mutta eilen imuroidessani mietin muutamia blogituttuja, myös sinua.
   Hauska kuulla, miten teidän projekti etenee. Me hoidamme homman avaimet käteen -periaatteella. Ukkokulta totesi rakentaneensa ja rempanneensa riittävästi. Sinänsä meidän remontti on helppo, sillä emme kaada seiniä, emmekä kovin paljon muutenkaan puutu rakenteisiin. Valaistus paranee, mutta se ei vaadi liiemmin uusia sähkövetoja. Samoin putkihommat jäävät hyvin vähäisiksi. Keittiömme on ollut mielestämme toimiva, nyt vain vuosien käyttö alkaa näkyä. Ja toki keittiökaapistot ovat muuttunut monin tavoin käytännöllisemmiksi sitten meidän vuoden 87 keittiön. Kaapistot ja kodinkoneet (paitsi uudehko astianpesukone) menevät kaikki uusiksi. Katto ja seinät tietenkin maalataan ja entinen verholautasysteemi lähtee pois.
   Keittiöfirmoilla on aika hyviä suunnittelijoita. Meillä kävi kotona mittaamassa ja kanssamme keskustelemassa henkilö usemmastakin firmasta. Niissä tapaamisissa nousi esiin hyviä ideoita ja näkökulmia, joita en ehkä itse olisi tullut ajatelleeksi. Otimme tarjouksen useammasta yrityksestä. Kaikilla ei ollut avaimet käteen -mahdollisuutta, joten sellaiset firmat karsiutuivat pois. Oli turhan monimutkaista neuvotella useamman toimijan kanssa. Loppusuoralle pääsi kolme firmaa, joiden tarjoukset olivat hyvin lähellä toisiaan.
   Tarkoitukseni on raportoida rempasta, kunhan se lähtee käytiin. Uskon, että toisten kokemuksista on hyötyä.
   Kiitos, sinullekin kivoja talvipäiviä ja intoa keittiöprojektiin!

   Poista
 11. Mukavia kuvia olet ottanut tosiaan talvella ei tule paljon kuvattua, kummallista kun nyt on ollut niin kauniita päiviä. Pitää muistaa ottaa tabletti mukaan kun mennään mökille.
  Meillä on mökillä laajat näkymät auringon nousu näkyy upeana ja illalla kuun kierto. Sateenkin tulon näkee pellolta jo paljon ennen kuin se on kohdalla. Usein kerkiää hyvin suojaan jo ennen ensimmäisten pisaroiden tuloa.
  Tuota ohjelmaa en ole huomannutkaan pitää katsoa nyt alkoi taas se hyvä ruotsalainen "puutarhan kausi" niminen ohjelma uusin jaksoin Yle Teemassa.
  Meille tulee niin vähän ohjelmaa mikä kiinnostaa.
  Hyvää loppuviikkoa,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökkikuviasi katsellessa olen päätellyt, että siellä avaraa näkymää riittää ihailtavaksi.
   Sattumalta huomasin eilen Puutarhakauden ja ehdin sen katsoa. Minusta se on mukavan lämminhenkinen puutarhaohjelma, josta onnistuu välillä jotain kivaa omaankin käyttöön löytämään.
   Samoin sinulle, hyvää viikonloppua!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!