perjantai 18. helmikuuta 2022

Jokin näistä kenties?

Pelaguu heräilee talviuniltaan.

 
Lumihangista ja katuja valtaavasta jääsohjosta huolimatta helmikuun loppu on oivallista aikaa herätä talviunesta ja ryhtyä pohtimaan tulevan kesän istutuksia. Eikä ainoastaan ruukkuihin laitettavia kesäkukkia ja maahan kylvettäviä siemeniä, vaan myös monivuotisia kasveja. Syksyllä Puutarhanikkareiden arvonnassa voittamani 100 euron lahjakortti lisää houkutusta ja mahdollistaa vaikkapa jonkun kalliimman kasvin hankkimisen.


En ole laisinkaan miettinyt, mihin kasveja istuttaisin. Syytä varmaan olisi, etten taas toimi vanhaan "kasvi edellä" -malliin. Tällöin pyörin lapion ja ostetun kasvin kanssa pitkin tonttia ihmettelemässä, mihin tämän nyt tyrkkäisin. 

Keväällä 2020 laadin suunnitelman, mitä isompia töitä kesän aikana tekisin ja mitä tiettyjä kasveja hankkisin. Otin jo syksyllä suunnitelmaa varten kuvat kohennettavista alueista sekä paikoista, joihin istutuksia suunnitttelin. Ennakoinnista oli valtavasti apua. Suunnitellut työt tuli toteutettua ja toivotut kasvit löysivät paikkansa vaivatta. Nyt tuskin vastaavaan täsmällisyyteen yllän. 

Kuvat lainattu netistä

Vasen yläkuva: Cotinus 'Grace' - Peruukkipensas

Oikea yläkuva: Deutzia Yuki Cherry Blossom 'NCDX2' - Nietospensas

Vasen alakuva: Fothergilla major - Höyhenpensas

Oikea alakuva: Exochorda racemosa - Helmipensas

Yläpuolen kollaasiin kokosin pensaita, joita olen ihaillut monien blogeissa. Osaa olen jo pitkään harkinnut, vaan en ole saanut hankituksi. Kertokaapa kokemuksianne näistä kasveista. Nietospensas Yuki Cherry Blossomin taisin nähdä ainakin Oravankesäpesä -blogin 6+1 kuvaa kesäkuusta -postauksessa. Peruukkipensas Gracen punaiset lehdet näyttävät kauniilta ja houkuttelevilta, mikä tekee siitä vahvan ehdokkaan.

Cobaea scandens - Kelloköynnös

Pensashankintamietteiden ohessa kevään kylvöhommat alkavat saada vauhtia. Jonkinlaisia  käynnistysvaikeuksia on ollut havaittavissa. Sekä minussa että kylvämissäni siemenissä. Kelloköynnöksistä on itänyt vasta kaksi. Keijunmekoista iti useampi, mutta kovin ovat huonovointisen näköisiä.

Paprikat Zazu, Lompardo ja California Wonder


Paprikat itivät huomattavasti paremmin. Koulittuna on jo kolme Lompardoa ja California Wonderia sekä viisi Zazua. Kaikkia tuskin itse tarvitsen, joten osa tulee saamaan uuden kodin.

Näitä on taas kertynyt, eikä tässä edes kaikki.


Monenlaista siemenpussukkaa on taas kertynyt. Impectalle tehty tilaus tuli nopeasti. ExoticGardenin tilauksessa mokasin laittamalla siemenet ja daaliajuurakon samaan nippuun. Olisi pitänyt lukea toimitusehdot huolellisemmin ja tajuta, että siemenet jäävät odottamaan juurakoiden saapumista. Otin yhteyttä firmaan, jolloin asia korjaantui. Onnekseni he olivat saaneet jo daalioitakin, joten lähipäivinä saan kaikki tilaamani tuotteet.

Onpa noita siemenpussukoita tarttunut mukaan ruokakauppakäynneilläkin. Pussukkahyllykön äärellä muistitieto kaikkoaa ja ahneus yllättää. Vaikka kuinka olisi omat varastonsa inventoinut ja tarpeensa kartoittanut, syntyy hienoja kuvia katsellessa uusia houkutuksia.

Viime päivien vesisateet ovat madaltaneet hankia tehokkaasti. Piha on muuttunut jälleen jäätiköksi, jonka pinnalla sulavesi lilluu petollisesti. Alapihalla saa kahlata polviaan myöten lumessa. Multasäkit ovat sentään raivanneet itsensä näkyville.

Idänvirpiangervot pystyssä, norjanangervot hangen uumenissa.


Jänisten kulkua lumi ei suuremmin estä. Syvälle niidenkin käpälät on paikoin lumeen uponneet, mutta se ei niitä haittaa. Norjanangervoja on taas latvottu ahkerasti. Niitä, joiden kärjet pilkistävät hangesta. Osa on edelleen hangen sisään taipuneina. Harmi, ettei pupunpapanoilla ole kovinkaan suurta lannoitearvoa. Papanoita olisi nyt vaikka naapureille antaa.

Peura on käynyt kylässä


Lumitöiden vuoksi olen rullannut peurojen vierailua estävän verkon sivuun yläpihan molemmista päistä. Heti joku sorkkajalka oli keksinyt käydä tutkimassa alapihan buffettarjonnan. Peura oli tehnyt aika lyhyen lenkin ja palannut lähes omia jälkiään takaisin yläpihalle ja puistoon. Päältäpäin katsoen näyttää, ettei se ole mitään matkallaan napostellut. Valtaosa pensaistakin on joko hangen uumenissa tai verkotettu. Tarkkana on jatkossa oltava, niin peurojen kuin jänistenkin vuoksi. Laitoin verkot jälleen paikoilleen, jotta peura tottuisi valitsemaan jonkun muun kulkureitin.


Ilmeisesti pikkulinnut eivät sateesta tykkää, sillä niitä näkyy nyt vähemmän. Muutama tali- ja sinitintti napsii siemeniä keittiön puolella. Oravankin olen onnistunut näkemään vain kerran työhuoneesta ulos kurkatessani.

Naapurilta ystävänpäiväkukka ja Ukkokullalle synttäripullat.

Alkutalveen sisältyy monta syytä herkutteluhetkiin. Runebergintortuista hypättiin vikkelästi ystävänpäivään ja Ukkokullan synttäreihin. Kohta on taas laskiaispullien vuoro. Runsaat lumityöt ovat auttaneet kalorien sulattamisessa. Kunhan lumi sulaa, pääsee taas puutarhahommiin kuntoilemaan.

Mukavaa viikonloppua kaikille!


32 kommenttia:

 1. Jestas mikä valikoima ja jos tässä ei ole vielä kaikki. Minä olen tainnut ostaa kahdeksan pussia ja kaikki hyötykasveja. Minä ajattelin että menen Mustilan puutarhaan katsomaan jotain ehkä syysvuokkoa se on aina loppu alesta ja palloesikkoa punaista ja valkoista niin saan niistä sitten siemeniä. Vaaleaa lilaa minulla onkin vaikka kuinka paljon. Sitten kiinnostaisi vielä punainen tarhakylmänkukka. Jos nämä löytyy niin kiva juttu. Minulla on paljon keskeneräistä penkeissä mutta toivon että taas ne nytkähtää eteenpäin. Peurat kyllä oppii kiertämään tarpeen mukaan se ollaan huomattu mökillä. Täällä on ollut lehdissä että peurat on löytäneet hautausmaan ja sen kukat. Syövät kuulemma kaiken mitä sinne vie. Me rakennamme lisää heinäseiväs aitaa kunhan maa sulaa.
  Hyvinhän sinulla siellä taimet nousee sitä ihmettä en tänä vuonna näe keväällä nyt taimet ei kulje lomalle mukana 😁
  Kunhan tässä pääsee tositoimiin teki kyllä hyvää nuo muutamat kuukaudet kun ei ollut puutarha juttuja.
  Sinulla on mukavaa kun on voitto rahaa mitä käyttää ihaniin hankintoihin ja hyviä pensaita olit jo valinnut ehdokkaaksi.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi tulla taas rohmuttua roppakaupalla siemenpusseja, kun entisiäkin piti olla. Joissakin pusseissa on kovin vähän siemeniä, joten siksi hankin useamman pussin samaa lajia. Varsinkin kehäkukkia, krasseja, samettikukkia ja tuoksuherneitä tulee kylvettyä runsaasti.
   Mustilan puutarha on houkutteleva paikka. Sieltä löytää varmasti kasveja ja kaupanpäälle silmäniloa.
   Äiti haudattiin Pohjois-Espoon Kellonummen hautausmaalle. Puutarhuri kertoi jänisten ja peurojen aiheuttavan runsaasti tuhoja. Ei kuulemma kannata ihmetellä, jos haudalle viedyt kukat on syöty. Jopa marjakuuset oli järsitty tyngiksi.
   Katsotaan, mitä noista puskaehdokkaista valitsen. Ehkä hankin ne kaikki. Johan tässä alkaa sormia syyhytä hommiin pääse. Sitä odotellessa jatketaan lumitöitä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Ihania puskia sinulla harkinnassa! Minulta löytyy nuo kaikki. Peruukkipensas on tosi kaunis, mutta se maistuu jäniksille/peuroille ja niitä typistellään aina.
  Yuki Cherry Blossom on hyvin matala, ehkä lähes maanpeittopensas. Sen mataluus tuli minulle yllätyksenä ja jouduin siirtämään sen pois korkeiden perennojen välistä, josta sitä ei edes nähnyt. Matalien kasvien luona se on hyvin kaunis.
  Höyhenpensasta olen sujuvasti ihaillut muiden pihoilla ja blogeissa - omani on vielä niin nuori, ettei siitä osaa sanoa muuta kuin että upea syysväri. Ja olen jostain saanut käsityksen, että sitä ei niin syötäisi (ei nietospensastakaan muuten), mutta tässä voin hyvinkin olla väärässä.
  Helmipensas minulla oli, mutta se kitui vuosia ja kuoli viime vuonna. Olin varmaan lukenut, että se viihtyy kuivahkossa, mutta rajansa kaikella :-D Istutin syksyllä uuden ja laitoin sille nyt sentään kunnon kuopallisen pussimultaa, kun aiemman olin istuttanut sen vain suoraan tienpenkan laihaan maahan. Siitä tulisi kaunis iso (ehkä viereisen syreenin kokoinen) pensas, olen Kaisaniemen kasvitieteellisessä ihaillut. Toivottavasti jonakin päivänä.
  Mielenkiinnolla odotan, mitä kasveja valitset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä vinkeistä. Juuri tällaisia kaipasin, jotta osaan suunnitella istutuspaikat hankittaville kasveille. Peurojen ja jänisten suhteen meillä ei turvallista paikkaa olekaan, joten riskillä mennään siinä asiassa ihan kaikkien kanssa.
   Yuki Cherry Blossom on kukkiessaan oikea kaunotar. Sen mataluudesta voi olla etuakin siinä mielessä, että se on helpompi suojata jäniksiltä ja peuroilta. Höyhenpensaan syysväri on ehdottomasti plussaa. Syksyn väriloisto pidentää ja lisää kivasti iloa puutarhasta. Peruukkipensaan hauska suomenkielinen nimi jo houkuttelee sen hankkimaan. Eihän sitä tiedä, vaikka oma tukka lähtisi päästä. Olisi sitten peruukki omassa pihassa valmiina.
   Vahvasti epäilen, että hommaan nämä kaikki. Jos vain löydän. Puutarhanikkareiden sivuilla ei kaikkia ollut, mutta ehkä he niitä tarvittaessa hommaavat. Enpä usko, että lahjakortin törsäämisessä tulee olemaan minkäänlaisia vaikeuksia.

   Poista
 3. Oi mikä lahjakortti ja mainio tilaisuus hankkia runsaista valikoimista spesiaaliherkkuja.
  Minulla on höyhenpensas ja se on kyllä mainio. Kukintovaihe keväällä on kiva, pulloharjamaiset tupsut ovat vinkeät. Syksylläkin väriä löytyy, omani on tosin hieman hassussa paikassa josta se ei niin hyvin näy ja pienempikokoisena jää vieressä rehottavien ruusujen katveeseen. Jänikset ja rusakot joita meilläkin riittää, eivät siihen ole koskeneet, ainakaan en ole vielä tuhoja huomannut.

  Kylvövauhti kyllä kiihtyy kevään edetessä. Minä lannistuin näihin lumimytereihin ja siirsin sovulla isomman erän maaliskuulle, chiliyritelmät kököttävät lampun loisteessa, pari tomaattia vasta itämässä ja orvokit visusti mullan alla. Munakoisosta näkyy kaksi niskakoukkua. Yllättävän paljon minulle on kertynyt kesäkukkia, itsekin hämmästyin.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitan harvoin mitään, joten satasen lahjakortti sai tavallista lämpimämmän vastaanoton.
   Useimmat ehdokkaani ovat ilmeisesti pienikokoisia ja hidaskasvuisia. Hyvä tietää istutuspaikkaa valitessa. Kivasti saan teiltä vinkkejä ja näkökulmia, joita kaipasinkin.
   Siis lumimyterit ovat lannistaneet sinutkin. Tänään tympi todella rankasti käydä putsaamassa tontin sisäänkäynti järkyttävän kokoisista ja painavista kokkareista. Olen tosiaan aloittanut kylvöhommat, mutta varsinaiseen vauhtiin ajattelin kiihdyttää runsaan viikon päästä eli maaliskuun alussa.
   Monissa kesäkukissa on se hyvä puoli, ettei niitä tarvitse esikasvattaa. Kunhan kylvää siemenet multaan ja istahtaa odottamaan.
   Sinulle myös mukavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Olet valinnut hienoja pensasvaihtoehtoja! Minä aion hankkia helmipensaan tänä keväänä, nietospensas ja peuukkipensas ovat jo olleet ilonani. Nietospensas on tosiaan melko matala, mutta kukkiessaan se peittyy kukkapilveen. Varmaan yksi peruste valintaan on ajattelemasi kohta puutarhassa ja minkälaista kokoa toivot siinä kasvavalle pensaalle. Olen ajatellut hankkia itselleni myös tuon höyhenpensaan jossain vaiheessa.
  Varmasti kylvöpuuhat lisääntyvät meillä kaikilla maaliskuun aikana ja onhan sinulla jo seurattavaa näissä kasvattamissasi taimissa :).
  On vaikea vastustaa kukkien siemenpusseja, oi,oi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päässä vilahtikin ajatus, että Kottikärryn kääntöpiiri-blogissa saattaisi olla kuvia ja istutuspaikkavinkkejä puskaehdokkailleni. Isokasvuisia minulla on jo ennestään. Joukkoon mahtuu varmasti yksi matala nietospensaskin. Kunhan keksin paikan, jossa sitä pääsee esteettä ihailemaan.
   Tähän saakka kylvöt ovat olleet vasta lämmittelyä. Maaliskuun alussa vauhti kiihtyy.

   Poista
 5. Hei Between, kokeilen tässä selaimen toimintaa.

  VastaaPoista
 6. Minulla on ihka uusi läppäri ja vielä on jotain häikkää tässä toiminnassa.
  Todella hyvän näköisiä nuo paprikan pienet taimet. Kiitän ihanasta ystävänpäivän kortista, se todella ihastutti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, onnea uudelle läppärille! Kyllä sinä sen kanssa tutuksi tulet.
   Mukavaa, että kortti tuli perille. Pelkäsin laittaneeni ne liian myöhään laatikkoon.

   Poista
 7. Kivoja harkinnassa olevia pensaita ja siemenpussejakin on jo runsas määrä kylvöä odottamassa.
  Itse nukun edelleen kylvöjen ja siemenhankintojen osalta täyttä talviunta. Koskahan mahdan herätä horroksesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostin kuvien puskat saadakseni teiltä niistä kokemuksia. Nyt tuntuu, että jokainen niistä saattaa muuttaa meille. Jos vain kaupoista löydän.
   Olen tehnyt jo kylvösuunnitelman, vaikka tuskin ihan kaikki hankituista pussukoista täysin tyhjenee. Osa menee suorakylvönä.
   Jotain tavallisuudesta poikkeavaa tahmeutta on selvästi täälläkin. Tuskin maailma siihen kaatuu, vaikka yhden kevään torkkuisikin.

   Poista
 8. Nice to see the squirrel enjoying "lunch" at the feeder. Glad to have stopped by today.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The squirrel has become our everyday guest.
   Have a nice weekend!

   Poista
 9. Mukava pensasvalikoima, kelpaisi minullekin niistä joka ikinen. Kauniita ja kivan erikoisia. Itseasiassa höyhenpensas minulla onkin, ollut jo kymmenisen vuotta. Se kukki vain ostokesänä, muuten on ollut vihreä pensas. Johtuu siitä, etten ymmärtänyt millainen herkku se on jänisten mielestä. Syövät sitä myös loppukeväällä, vaikka muuta syötävää olisi vihreänään.
  Johan tässä tulee kiire siemenostoksille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että höyhenpensas kannattaa monien muiden tavoin suojata. Jänisten jälkiä on nytkin piha täynnä. Kävivät tasaamassa norjanangervojen latvat.
   Eiköhän siemeniä kaupoissa vielä sinullekin riitä. Minun on jo syytä pysyä kaukana pussukoista.

   Poista
 10. Sadan euron lahjakortilla saa vaikka mitä kivaa. Mielelläni ottaisin itsellenikin vaikka jokaisen noista miettimistäsi pensaista mutta vähän riski tänne ihan kaikkia hommata. Nietospensas 'Yuki Snowflake' minulla on ollut jo muutaman vuoden, tai oikeastaan kaksikin, mutta ne ovat niin matalia, että jäävät joka talvi hangen alle turvaan pakkasilta. Päivi jo tuossa aiemmin mainitsi, että nietospensas kukkii runsaasti. Sen se todella tekee! Jos vastaan tulee tuo Cherry Blossom suht edullisesti, aion hankkia senkin. Erittäin vahvat suositukset siis minulta nietospensaalle.
  Jospa ne siementen heräämisvaikeudet helpottaisivat pian. Sinulla näyttää olevan sen verran mainio kokoelma kaikenlaista, että on ihme, jos kaikki lajit päättävät laiskotella itämisessään.
  Meilläkin satoi viikolla muutaman kerran ihan silkkaa vettä (lumen ja rännän lisäksi), mutta maahan satanut lumi taitaa olla kosteudessa turpoavaa sorttia, sillä hanget vain kasvavat kasvamistaan. Saappaanvarret ovat jääneet jo pari kuukautta sitten liian lyhyiksi hangessa kahlaamiseen ja jos lunta sataa vielä lisää, pitää vahvasti harkita haalarien hankkimista. Muuten ei nimittäin riitä enää housunvyötärönkään korkeus puutarhakierroksella! Nyt tavoitellaan jo hyvin vahvasti ennätyshankia.
  Toivottavasti peurat ja jänöt pysyvät poissa puutarhastasi ja tirpat tulisivat takaisin ruokinnalle. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadalla eurolla saa todellakin vaikka mitä. Saatan pyöriä väkkäränä myymälän pihassa lahjakorttini kanssa, vaikka ei sitä kuulemma tarvitse kerralla kokonaan törsätä.
   Yuki Cherry Blossomia on ainakin aiemmin ollut pääkaupunkiseudun Muhevaisilla. Eli siihen en voi Taimian lahjakorttia käyttää. Täytyy suunnitella hankinnat etukäteen sen perusteella, mitä kannattaa mistäkin ostaa.
   Täällä satoi tänäänkin aamupäivällä ja luvassa on lunta muillekin päiville. Kuluneen viikon vesisateet ovat madaltaneet hankia, joskin myös tiivistäneet niitä tiukoiksi kasoiksi. Meillä voi alapihalla kulkea vielä ilman kalastushousuja, mutta tavalliset saappaanvarret eivät enää riitä.
   Tirpat ovat palanneet, eikä jäniksistäkään ole puutetta. Peuranjälkiä en pariin päivään ole nähnyt. Laitoin verkot taas esteeksi.
   Leppoisaa lauantaita sinulle!

   Poista
 11. Mulla on vielä siemeninventaario tekemättä, pitäsi kyllä piakoin kurkkia mitä laatikosta löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa inventoida. Silti voi käydä, kuten minulle. Kaupasta tulee kotiin kaikenlaista odottamatonta...

   Poista
 12. Vähän samanlaisia puuhia, mietteitä ja huomioita on ollut täälläkin. Kummasti se talvikin aina menee, vaikka syksyllä tuntuu aina toivottoman pitkältä. Mukavaa viikonlopun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmikuun lähestyessä loppuaan talvi tuntuu menneen nopeasti. Vielä kuukausi sitten tuntui, että pimeys jatkuu loputtomiin.
   Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 13. Oikein mainio siemenvarasto on sinullakin jo!
  Tein siementilaukset jo marraskuussa ja nyt täytyy pysyä lujana siemenhyllyjen kohdalla.
  Siinäpä sinulla onkin pähkäilemistä, mihin lahjakorttisi käytät. Kyllä sillä varmaan parikin pensasta saa
  Minulla on nuo kaikki miettimäsi pensaat.
  Kuten täällä on jo todettukin, nietospensas pysyy matalana, eikä muutenkaan ole kovin nopeakasvuinen. Se sopii hyvin vaikka perennapenkkiin, kunhan ei ole kovin isoja ja leviäviä perennoja seurana. Minulla se on ollut neljä kesää ja kerran jo siirsin sen, kun perennat uhkasivat tukahduttaa sen. Nytkin se uhkaa jäädä mummon alushousujen värisen idänunikon ja japaninkääpiökirsikka 'Kojou-no-mai'n ahdistamaksi.
  Helmipensas on niin ihana, niitä minulla on kolme, kaksi pystykasvuista ja yksi riippuvamallinen. Se on keväällä niin hurmaava, kun se on kokonaan valkoisten kukkien peitossa ja nuput ovat tosiaan kuin helmet nauhassa. Helmipensas kasvaa ihan kunnon pensaan kokoiseksi, että sille kannattaa varata riittävästi tilaa. Minulla ne kasvavat aika syvämultaisessa ja tuoreessa kasvualustassa puolivarjossa ja ovat hyvin viihtyneet.
  Peruukkipensaita minulla on kaksi, ne ovat royal purple-lajiketta. Ne ovat näistä beljästä voimakaskasvuisimpia. Oikein yllätyin, miten nopeasti ja isoiksi ne kasvoivat. Niistä saattaa talven aikana ylimmät oksan kärjet paleltua, mutta kun ne leikkaa pois, uutta kasvua tulee reippaasti.
  Muutenkin leikkasin niitä jo viime keväänä.
  Nämä kasvavat minulla aika suojaisessa ja aurinkoisessa paikassa, kesällä kyllä niitä kastellaankin. Ainakin royal purple- lajikkeella on värikäs syysväri, vaikka muuten lehdistö onkin tummanpunainen. Mun blogissa on pari kuvaa syysvärityksestä, kun kelaa pari-kolme postausta viimeisimmästä taaksepäin.
  Höyhenpensas minulla on ollut varmaan 10 vuotta. Edelleen se on alle metrin korkuinen, eikä ole kovin leveäksikään kasvanut. Syvämultaisessa, tuoreessa kasvualustassa se kasvaa auringossa, mitä nyt osan päivää koivut varjostavat. Kukat ovat keväällä suloisen pörheät ja syysväritys on on upea, sekin on joka vuosi eri värinen.
  Tulipa pitkä juttu, ja vielä kännykällä kirjoitin 😊.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmetyttää ja vähän nolottaakin katsella siemenpussien paljoutta. Oli tarkoitus säilyttää tänä keväänä maltti niiden hankinnassa ja pyrkiä käyttämään vanhat ensin alta pois. Ei onnistunut.

   Lahjakortti tulee varmasti käytettyä, vaikka varmasti hetken joudun arpomaan käyttökohteita. Harkitsemiani puskia ei kaikkia ole Taimian valikoimassa, mutta tilanne voi toki kevään mittaan muuttua.

   Höyhenpensasta olenkin blogissasi ihaillut, samoin helmipensasta. Käyn tutkimassa kuvia vielä lisää. Kasveista saa paljon paremman käsityksen, kun ne näkee jonkun puutarhaan istutettuna. Kauppojen kuvat ovat luonnollisesti näyttäviä ja kasvin komeimmalla hetkellä kuvattuja. Lämmin kiitos, että jaksoit kännynäpyttelystä huolimatta kertoa näin kattavasti po. pensaista. Tästä, kuten kaikkien muidenkin kommenteista on minulle suuri hyöty.

   Leppoisaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 14. Sydänpullat maistuivat herkullisilta. Naapuri toi niitä Omnian myymälästä. Oppilaat ovat pullat leiponeet.

  VastaaPoista
 15. Höyhenpensas 'Velho' löytyy täältä ja kuten Saila jo sanoi on sen syysväri kyllä upea. Tietysti keväällä myös kukinta on suloinen, kukkanuppuja on aina käytävä silittelemässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upea syysväri on mainio lisäbonus. Mielelläni myös silittelen pehmoisia kasveja, kun enää ei ole Juusoa helliteltävänä.

   Poista
 16. Olipa pitkä matka tänne kommenntien loppuun, mutta samalla sain itsekin lukea toisten kommentteja upeista pensaista. Lahjakortilla saakin kivan kattauksen uusia kasveja! Höyhenpensas minulla on ollut muutaman vuoden, suloinen keväällä kukkiessaan ja syksyllä kaunis punainen lehtiväri. Hidaskasvuinen tuntuu olevan. On minulla nietospensaskin, sen olen juurikin istuttanut perennapenkkiin. Oikein hyvin ei kyllä ole kukkinut, enkä osaa sanoa, mistä se voisi johtua. jos ei kukinta parane, siirrän sen johonkin toiseen paikkaan. Siemeniäkin sinulla on jo mukava kokoelma, minä vasta kävin läpi vanhat varastot ja yhtään tilausta en ole tehnyt. Taitaa jäädä esikasvatukset kovin vähäisiksi tai sitten luotan nopeaan kasvuun :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sainkin hyviä kommentteja suunnittelemistani pensaista. Helpottaa kummasti päätöksentekoa. Kiva, jos muiden antamista tiedoista on hyötyä toisille lukijoille. Täytynee varautua hidaskasvuisuuteen ja pieneen kokoon. Istutuspaikalla on suuri merkitys ylipäänsä kaikkien kasvien kohdalla.
   Rohmu mikä rohmu. Myös siementen kohdalla - siis minä. Mahtaako kaikki multaan päästä? Jollei tänä vuonna, niin seuraavana sitten. Hyötykasvit ja yksivuotiset yleensä käytän aika tarkkaan.

   Poista
 17. Ihanaa, että on tuollainen mahtava lahjakortti odottamassa! Minulla kasvaa nietospensaan lisäksi peruukkipensas 'Grace' ja höyhenpensas. Nietospensas tosiaan on matala, mutta ainakin 'Yuki Cherry Blossomin' upea kukinta yllätti ihanudellaan. Se on todella kaunis. Peruukkipensas on kasvanut puutarhassani nyt pari vuotta, ostin sen "peruukeilla", mutta viime vuonna ei siihen niitä enää tullut. Tumma väri on kaunis ja toivottavasti saan ihastella peruukkeja myöhemminkin. Höyhenpensas on minulla kukkinut hyvinkin pienenä puskana, on ihanaa, kun se tekee sen aikaisin keväällä. 2020 siinä oli hohtavan keltainen syysväritys, viime vuonna paljon vaisumpi. Sen kukat kuulemma tuoksuu hunajalle, joten jos haluaa tuoksutella kannattaa istutaa johonkin helposti lähestyttävään paikkaan, ei niin kuin minä - keskelle kukkapenkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kuvasi perusteella lähdin Yuki Cherry Blossomia googlettamaan, joten kiitos insipiraatiosta! Oli hidas ja matala, ei haittaa, jos vain edes kerran kukkii.
   Lukuisten hyvien kommenttien perusteella alkaa hissukseen hahmottua, mihin mikäkin kannattaa istuttaa. Höyhenpensaan tuoksusta en voi nauttia (menetin päänkolautuksessa hajuaistini), mutta taidan silti istuttaa sen helposti lähestyttävään paikkaan.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!