sunnuntai 20. helmikuuta 2022

Kuukauden sukat

 
Tammikuussa kudoin jo yhdet Novitan 1/2022 -lehden Rantaheinikko-sukat, sinisävyisenä. Malli on helppo ja nopeatekoinen. Toiset Rantaheinikot valmistuivat punasväyisinä. Varren "aaltoihin" käytin luonnonvalkoisia, kirkkaan- ja vaaleanpunaisia pikkukeriä.


Näihin Rantaheinikoihin yhdistin minikokoisen marjapuuron värisen kerän ja ruskean Eeron (joka vastaa 7veikkaa). Aaltoihin tuli kuhunkin kaksi ylimääräistä kerrosta, jotta sain väliin tulevan yksivärisen nurin kudotun raidan nousemaan paremmin esiin.

Vihreäsävyisiin polvisukkiin käytin monivärisiä jämälankakeriä ja kahta eri vihreää 7veikkaa. Mallineuleena on Molly-neule, joka menee seuraavasti:

1. krs. kaikki oikein
2. krs. kaikki oikein
3. krs. yksi oikein, yksi nurin

Luonnonvalkoisesta tehty Viettelys on Merja Ojanperän malli "Villasukkien talvi" -kirjasta. Tässä mallissa palmikkokuvio kiristää varressa hiukan. Se kannattaa huomioida sukan kokoa suunnitellessa. Kooltaan isompaan sukkaan kannattaa varteen lisätä silmukoita esimerkiksi nurin kudottavien kohdalle. Silloin malli ei muuttuisi paljoakaan, mutta sukka sujahtaisi helpommin jalkaan.


Tällaisia pehmytkantisia neulekirjoja löytyy kivasti jopa lähikauppojen lehtihyllystä. Tämän taisin ostaa viime vuoden lopulla oman kylän marketista.


Keittiömme rempanneelle Jasselle kudoin mustasta 7veikasta nilkkasukat käyttäen Molly-neuletta.

Nilkkasukka tummanharmaasta 7veikasta ja ajat sitten myynnistä poistuneesta pinkkisävyisestä Polkasta. 

Tykkään kerrosrivinousu-mallineuleesta. Se kiristää hiukan tavallista oikeaa oikein kudottua neuletta enemmän, joten kannattaa laittaa silmukka tai pari puikkoa kohden enemmän. Teen aika usein kerrosrivinousut siten, että kudon yhden kerroksen pohjavärillä ja kolme kerrosta värikkäällä langalla, jolloin kudon kolme oikein ja neljännen silmukan nostan kutomatta. Näitä vuorottelen. 

Seuraavassa kerrosrivinousu-sukassa vähennän värikkään langan kerrokset kolmesta kahteen. Silloin pohjavärin nostettu silmukka ei joudu venymään niin paljon ja jalkapöydän osuus näyttää vähemmän kireältä. Huomattakoon, ettei tämä seikka tunnu tai näy sukkaa jalkaan laittaessa mitenkään.


Frillasukat avokadon vihreästä (nro 330) 7veikasta. Näihin ei ollut valmista ohjetta. Frillan tein Ojanperän Juhannustanssien ohjetta soveltaen. Varteen frilloineen kului lankaa odotettua enemmän eli jouduin toisen sukan loppuunsaattamiseksi aloittamaan uuden 100 gramman kerän. Vaikka kudoin sukat pienempään eli 36-37 jalkaan sopiviksi. 

Sukista tuli aika kivat. Taidan tehdä toisenkin sukkaparin vähän isommassa koossa.

Auringonnousu 12.2.2022

Olen jonkin aikaa kirjannut vihkoon tiedot tekemistäni käsitöistä. Laitan ylös lanka- ja puikkotiedot, silmukkamäärän ja käyttämäni mallineuleen sekä tietoja mm. kavennuksista. Näin tekemällä ei haittaa, vaikka ensimmäinen sukka seisoisi korissa odottamassa kumppania pidemmän aikaa. Toista sukkaa aloittaessa on helppo tarkastaa, miten olen menetellyt ensimmäisen sukan kanssa. Olen kokenut tällaisen menettelyn hyödylliseksi siitäkin huolimatta, että moni asia selviää tutkimalla jo tehtyä käsityötä.

Muistiinpanoista kävi myös ilmi, että kuukaudessa valmistuu 5-9 sukkaa, tumppua tai pipoa riippuen niiden koosta ja vaikeusasteesta. Tämä tahti elokuusta toukokuuhun. Viime vuoden kesäkuussa tein yhdet polvisukat. Heinäkuussa puikot eivät nousseet korista ollenkaan.

 

PS.  Tämä sukkajuttu oli tarkoitus julkaista myöhemmin. Näppäinsormi oli taas nopeampi.


8 kommenttia:

  1. Ootpa tuas kauniita sukkia tehny. Kyllä on puikot kilissy! Kannattaa kirjata nämäkin käsityöt ja miun pittää muistiin laittoo jo neuloissa kaikki. Oon vasta alottelija siinä hommassa. Vaikeita malleja ei voi kun ihailla toisten tekeminä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kutominen on mukava ajanviete. Ihme, jollei jatkuvalla puikkojen suihkimisella jotain valmistakin tule. Aika helppoja nämä minun mallini ovat.

      Poista
  2. Lankojen hypistely voi hyvinkin johtaa innon palautumiseen.

    VastaaPoista
  3. Kivoja sukkamalleja taas esittelyssä! Voi, kun itsekin osaisi olla noin perusteellinen ja muistaisi kirjata silmukkamäärät ja kavennukset ylös. Minulla kun tahtoo juuri käydä niin, että toinen sukka valmistuu, mutta toinen joutuu odottelemaan varsin pitkään, ja sitten en enää saakaan selvää, miten olen toiminut. Useimmat sukkaparit ovat jotenkin omia sovelluksia alkuperäisestä ja siksi niiden tiedot eivät ole mistään luettavissa. Lankakin usein eri paksuista kuin ohjeessa. Helpointa on, kun yrittää tehdä molempia samaan aikaan, niin yksityiskohdat pysyvät paremmin muistissa. Molly neule onkin kivan yksinkkertainen ja siitä tulee mukava eläväinen pinta. Tuon nappaan itselleni muistiin, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Minulla on Pihakalenterin välissä ohut ruutuvihko sukkia varten. Jossain vaiheessa tuskastuin, kun en toista sukkaa tehdessä muistanutkaan ensimmäisen vaiheita. Vaikka usein kudon jostain mallista, saatan silti tehdä omia muutoksia vaikkapa kavennuksiin tai kantapäähän.
      Molly-neule on helppo ja sillä saa kivasti elävyyttä yksiväriseen sukkaan. Varsinkin miesten sukkia on mukavampi kutoa, kun "matkalla" on muutakin kuin pelkkää oikeaa.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!