sunnuntai 9. lokakuuta 2022

Helsingin paraatipaikalla

Ruotsalaisen teatterin Espan puoleisen sivun komeat syyshortensiat ja kuunliljat.


Kävin Helsingissä asioilla syyskuun viimeisellä viikolla. Jo kotoa lähtiessäni päätin käydä asiat hoidettuani katsomassa Espan puiston istutukset. Yleensä siellä on Helsingin hienoimmat kesäkukkaistutukset. Onhan puisto ikäänkuin Helsingin paraatipaikka, jossa turistit ja kotimaan kansalaiset käyskentelevät katselemassa ja lämpiminä päivinä puiston penkeillä istumassa.

Isossa tilassa pieni piiperrys hukkuu maisemaan. Sen sijaan tällaiset komeat asetelmat näkyvät kauas. Nämä olivat lähellä Eino Leinon patsasta, puiston Stockan puoleisessa päässä.

Tällaisia asetelmia puistossa oli useampi. Näitä katsellessa päätin laittaa ensi kesänä itsekin hopeaputousta.

Puiston kesäkukkaistuksissa on muutamia jokavuotisia valintoja. Daalioita on useissa väreissä. Samoin ahkeraliisaa ja verenpisaroita.

Daalioiden ja verenpisaroiden hyvä puoli on niiden myöhäinen kukinta. Olen useampana kesänä käynyt katselemassa Espan istutuksia vasta loppukesästä. Millaisia mahtavat daaliat olla alkukesästä? Vai onko niitä hyödetty aloittamaan kukintansa tavallista aiemmin?

Samanlaisten istutusten toistuminen läpi puiston tekee yhtenäisen ja runsaan vaikutelman.

Runebergin patsaan ympärillä on puiston komeimmat istutukset. Paljon erilaisia daalioita, verenpisaraa, heiniä. Värinokkonen on selvästi uusi kesäkukkasuosikki, mitä en ollenkaan ihmettele. Siitä löytyy värejä ja kokoja runsaasti.

Jättiverbena sopii myös hienosti daalioiden kumppaniksi. Lämpiminä päivinä näissä istutuksissa on taatusti ollut aikamoinen pörinä.

En ehkä kovin helposti yhdistäisi kirkkaan punaista, hennon oranssia, keltaista ja vaaleanpunaista samaan ryhmään, mutta tällaisessa suuressa istutuksessa ne eivät näytä riitelevän ollenkaan.

Tummalehtisen daalian keltaiset kukat korostavat lehtien tummuutta. Sieviä ovat.

Muut patsaan ympärillä kameroidensa kanssa kiertävät ihmiset tähtäilivät Runebergiä itseään. Minun katseeni kohdistui kukkiin, joiden ympärillä pörräsin kuin kesäinen pölyttäjä konsanaan.

Helsinki alkaa olla etenkin kesäaikaan monin tavoin koristeltu kaupunki. Etenkin hotellien, ravintoloiden ja kahviloiden sisäänkäynnit on laitettu kutsuviksi erilaisin istutuksin. Myös monet kaupat ovat laittaneet näyteikkunoidensa alle ja yhteyteen vihreyttä ja kukkia. Tarkoitus oli näitä kekseliäitä näkymiä kuvata, mutta niin vain taas kamera sujahti pidemmäksi aikaa laukkuun - ja unohtui sinne.

Kämp-Gallerian sisäänkäynnin koristus aiheutti kaksijakoisen fiiliksen. Eivät olleet aitoja noista kasveista ainutkaan. Ymmärrän, että meidän lyhyt ja usein kolea kesämme rajoittaa melkoisesti viihtyisien viheristutusten valikoimaa. Muovihärpäkkeet jättäisin silti varaston peränurkkaan lojumaan. Mieluummin vaikka risuista ja männynkävyistä villejä viritelmiä. Eiköhän somistamon ja mainososaston väellä riitä mielikuvitusta.

Yhä tiiviimmästä rakentamisesta huolimatta luonto on edelleen lähellä ja läsnä Helsingissä. Eräs tuttuni oli törmännyt illansuussa kettuun hesalaisessa puistossa. Minä puolestani pääsin naureskelemaan kahden oravan kisailulle syksyisten lehtien seassa ison lehmuksen tyvellä. Kuvassa toinen orava pohtii, minne kaveri katosi? Puussa se odotti leikin jatkumista.


21 kommenttia:

 1. Riittoisaa väriloistoa vielä näin lokakuussakin. Nuo ekan kuvan korkeat asetelmat on upeat.
  Täällä paikkakunnalla on ilmennyt pyörivän ilves/ ilveksiä (varmaan vaan yksi?), ihan pihapiirissäkin. Kuvia näkyy ajoittain somessa. Yhdessäkin se istui keskellä päivää tramboliinin alla. Pitää olla kissojen kanssa varovainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on ollut lämpimiä öitä, paitsi viime yönä taisi olla nollan tietämillä. Kukat ovat saaneet hyvin lisäaikaa.
   Rohkeita ilveksiä. Sanotaan, ettei ihminen helposti ilvestä näe, kun se on niin arka. Meidänkin kylällä ilveksiä aina välillä kulkee. Itse en ole nähnyt, vaikka läheisellä pellolla eräs naapuri oli ilveksen nähnyt. Vuosia sitten vein Juuson paikalliseen eläinlääkäriin. Siellä oli samaan aikaan hoidettavana kissa, jolta ilves oli puraissut hännän melkein irti. Ilman muuta on syytä pitää kissat ja pienet koiratkin turvassa.

   Poista
 2. Hienolta näyttää Hesassa! Mukava kun laitoit kuvat näytille syksyisiä kukkaistutuksia. Kyllä viihtyisämmäksi kaupunkikuvan suap istutuksilla. Varmaan on esikasvatettu nuo daaliat kevään istutuksiin. Hienoa kun on otettu käyttöön entistä enemmän näitä perinteikkäitä kukkia. Talavettavatkohan juurakoita, ois hauska tietee! Tampereellahan kannat on kaunistaneet Tammerkosken rannalla yli 80 vuotta ja siellä juurakoita talavetetaan Lempäälässä. Oon haaveillu jo vuosia just tämmösistä reissuista sinne Helsingin keskustaan, vaan vielä jatkan haaveiluu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuosina Helsingissä on selvästi panostettu niin kesäkukkaistutuksiin kuin puistojenkin näyttävyyteen. Olen joskus lukenut, missä ja millaisia kasveja esikasvatetaan kesää varten. Nyt en vain muista lähdettä. Ehkä voisi laittaa kysymyksen jollekin taholla ihan vain kiinnostuksesta.
   Tampereen istutuksia olen ihastellut. Nimenomaan mainitsemiasi kannoja.
   Kumma juttu, kun on niin helppo matkata tuhansien kilometrien päähän ihastelemaan muiden maiden puutarhoja, mutta lähellä oleva oman maan pääkaupunki jää aina lupauksen asteella. Puhun nyt itsestäni, sillä monta puutarhamatkaa Hesaan on ollut suunnitteilla. En vaan ole saanut järjestettyä.

   Poista
 3. Ihania istutuksia Helsinki pullollaan. Kiitos paljon kuvista! Jotenkin niin kesäistä vielä lokakuussa. Minäkin työmatkoilla ihailen varsinkin senaatintorin historiallisten katujen liepeillä olevia kukkaistuksia, jotka ovat tosi upeita. Ihastelen juuri tuota rohkeiden värien käyttöä kovin paljon. Kaupunginpuutarhureilla on selvästi rohkeus ja taito! Itse sitä vaan pipertää jotain mitätöntä. Muovikukkaset on tosiaan aika plääh. Kämpissä on sisällä toinen toistaan upeampia kukkaistutuksia, miksi pitää ulkopintaan laitella jotain noin mautonta. Kyllä piristää tuollainen kukkienkatselureissu, ihana kun kävit! t. samettihortensia, jolla kirjautuminen ei taas onnistu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Senaatorintorin tienoot ovat kunnostautuneet kesäisissä istutuksissa. Vanhoissa kortteleissa on paljon ruukkuasetelmia ovenpielissä ja ikkunoilla. Kaupunkipuutarhureilla on varmaan pakkokin olla rohkeutta - taidon lisäksi. Tavallisen kotipuutarhurin piiperrykset eivät näyttäisi miltään isossa mittakaavassa.
   Hesassa tulee käytyä harvoin, vaikka tykkään todella paljon katsella niin taloja, puistoja kuin istutuksiakin. Äläkä yhtään väheksy omaa puutarhaasi. Sinulla on uskomaton valikoima hienoja kasveja. Ihailen rohkeuttasi panostaa arkoihinkin lajeihin.
   Joo, eilen blogger takkusi oikein urakalla. Mistä lie taas johtunut.

   Poista
 4. Onpa upeat istutukset. Espalla kyllä pitää ollakin, ja onneksi on. Väripaljous on mukavaa vain.
  Siellä Talvipuutarhan takana on kaupungin puutarha, jossa on kasvihuoneet ja muut paikat näiden istutusten tekemiseen, taimikasvatukseen ja talvettamiseen. Uskon, että daaliatkin esikasvatetaan siellä kasvihuoneissa. Mutta voi myös olla, että alkukesällä noissa istutuksissa oli jotakin muuta. On tavanomaista, että kausi-istutuksissa on kaksi kautta, kevät-alkukesä ja loppukesä-syksy, ainakin muissa maissa, kyllä kai meidänkin lyhyessä kesässämme. Ainakin noin tärkeällä paraatipaikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Sainkin kaipaamani vastauksen Hesan kesäkukkakasvatuksista. Ainakin eduskuntatalon edustan kesäkukkaistutukset vaihtuvat kauden aikana. Bussi seisoo siinä kohdalla liikennevaloissa, jolloin on ollut aikaa ja tilaisuus seurata kukkien istutusta. Varmaan samoin tehdään muissakin paikoissa.
   Italiassa käydessämme mietimme lukuisia annansilmä- ja ahkeraliisaistutuksia. Onko siis niin, että sielläkin kesäkukat vaihdetaan jossain välissä toisiin?

   Poista
  2. En nyt osaa varmaksi sanoa, mutta luulisin, että vaihdetaan. Keväällä pistetään jotain alkukaudesta kukkivaa ja joskus keskikesällä sitten vaihdetaan loppukauden kasvit.

   Poista
 5. Lahdessa ainakin on kesäkukkaistutuksissa kaksi kautta, ensin yhdet kasvit alkukesään ja loppukesään toiset. Mutta ihana kun istutuksia tehdään, kyllä ne hivelevät kaikkien silmää, niin kanta-asukkaiden kuin turistienkin.
  Luin myös matkakertomuksesi, olipa teillä hieno matka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan nuo puistot ja julkiset paikat ikäänkuin kaikkien pihoja ja puutarhoja. Voisi olla omalla tavallaan hienoa työskennellä ison kaupungin puutarhurina ja päästä suunnittelemaan näyttäviä kesäkukkaistutuksia.
   Kiitos Katja, matkan antimilla elää taas pitkään.

   Poista
 6. Samoin täälläkin Tampereella, vaihdetaan keväiset roskalavalle kukkivana ja uudet tilalle. Nyt näytti jo olevan vaihdettu callunoihin ainakin joissain penkeissä kesäkukat. Ja ihan tvssä näkyi kun vietiin kannat varastoon. Viimeaikoina vähän harvemmin on tullut nähtyä keskustan kukkia, tällä asuinalueella ei ole kuin yksi puisto, jossa on koko kesän ollut pieniä ruusuja, jotka vieläkin kukkivat vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulkijan ja katsojan kannalta on hienoa, että kesäkukkaistutuksista huolehditaan ja niitä vaihdetaan. Toisaalta tuntuu surulliselta, että vielä kukkivat keväiset kasvit tyrkätään roskalavalle. Joku voisi iloita niistä ties kuinka pitkään.
   Kiitos sinulle ahkerasta Tampere-esittelystä. Katselen niitä mielelläni, vaikka eivät keskusta-alueiseen keskittyisikään.

   Poista
 7. Kauniita kuvia kauniista kukkaistutuksista. Kiva oli nähdä nämä. Meidän viimeisimmästä Helsingin reissusta onkin vierähtänyt jo aikaa, mutta aina kun Helsingissä käydään niin Espalla piipahdetaan katsomassa mitä sinne kuuluu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingissä tulee nykyisin itsekin käytyä sen verran harvoin, että jokainen reissu on elämys. Espan istutukset ovat ehdottomasti Helsingin näyttävimpiä. Ilolla niitä kuvasin ja teille esittelin.

   Poista
 8. Näyttävät kukkaistutukset. Hopeaputoukset ja daaliat näyttävät olevan vielä täydessä timmissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei ole ollut montaakaan kylmää yötä. Omassakin pihassa vielä jokunen kesäkukka lähes parhaimmillaan.

   Poista
 9. Yritin eilen monta kertaa saada kommenttia julkaistuksi, mutta ei onnistunut. Nyt uusi yritys.
  Kiitos tästäkin esittelystä, ennen kävin joka kesä katsomassa Espan istutukset, mutta edellisestä kerrasta on nyt pitkä aika. Hienoa, että huolehditaan näistä maamme käyntikorteista ja toki ne ovat kaikille puistossa kävelijöille ihan ohikulkumatkallakin mieleistä katsottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bloggerilla on taas ollut huonoja hetkiä. Viikonloppuna takkuili oikein kunnolla. Toivottavasti nyt sujuu paremmin. Ainakin sinun kommenttisi tuli hyvin läpi.
   Minusta kaupunkiympäristöön kuuluvat myös kauniit ja hyvinhoidetut istutukset. Espa on ehdottomasti yksi hienoimmista käyntikorteista.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!