tiistai 22. marraskuuta 2022

Tintti-tv avattu

Sunnuntaina 20.11. lumikerros oli vielä hento.
 

Mittari on pysynyt muutaman päivän miinuksella. Lauantaista lähtien luntakin on satanut lähes tauotta. Lumikola on edelleen kellarissa. Kannattaisi ehkä siirtää talon seinustalle. Toimenpiteellä saattaa olla samanlainen vaikutus, kuin sateenvarjon mukaanottamisella kävelyreissulle. Ei sada, jos sontikka on mukana. Ehkä lumentulo lakkaa, kun kola on valmiina. Itse asiassa seuraavalle viikolle luvataan plussakelejä ja vesisadetta. Sellaista pääkaupunkiseudun marraskuista loskaa siis.


Tintti-tv on avattu. Pakkasen ja lumisateen myötä talipötkylän ja siementen suosio on taattu. Välillä tungos ruokintapaikalla on suorastaan valtaisa. Parhaimmillaan laskin seitsemän mustarastasta maassa ja pari leikkimökin katolla. Muutama viherpeippo, tali- ja sinitiaiset tietenkin, pikkuvarpusia, närhi, harakka ja tikat ovat tavallisimpia kävijöitä. Yhtenä päivänä pyrähti punatulkkujen porukka hetkeksi syreenien oksille. Eipä riittänyt kameran kapasiteetti ikuistamaan moista kauneutta, mutta mieleen se kyllä jäi.

 
Hain kaupasta linnuille 20 kg:n säkillisen kuorittuja auringonkukansiemeniä. Hinta on noussut viime vuodesta melkoisesti. Muista asiakkaista useimmat suuntasivat kassalle talipalloämpärin kanssa. Se maksoi tarjouksessa 5 euroa. Ostan välillä itsekin talipalloja, mutta mieluummin sellaisia, joita ei ole pakattu vihreään verkkoon. Muuten niitä muovisia verkkoja saa riipiä puiden oksilta ja kerätä pihalta.


Kaktukset aloittivat jokavuotisen kukintansa. Olen kuullut väitteen, että kaktusten vieminen kesäksi ulos edesauttaisi kukinnassa. Saattaa näin ollakin. Omat kaktukseni jäi kiikuttamatta pihalle niin viime kuin edellisenäkin kesänä. Kukkivat siitä huolimatta.

Värinokkonen on säästynyt ötököiltä.


Kahteen kiinanruusuun tuli ötököitä. Ripsiäisiä tai kirvoja tai mitä lie. Suihkutin kiinanruusut kahdesti ja pidin niitä välipäivät varaston ikkunalaudalla, jotta ötökät eivät muuttaisi muihin viherkasveihin. Pyyhin lehdet ja upotin multaan torjuntapuikkoja. Ötökät voivat edelleen hyvin. Minulla on ennenkin ollut kiinanruusuja ja niihinkin on tullut ötököitä. Saattaa olla, että kiinanruusuilla on lähtö lähipäivinä. 

 
Vuodenaika ei ole paras mahdollinen viherkasvien ruukunvaihdolle. Kaksi isoa rönsyliljaa olivat kuitenkin kovin ahtaissa oloissa. Kasteluvesi vyöryi helposti yli tai jäi lillumaan suojaruukun sisälle. Toiselle rönsyliljalle ostin uuden altakasteluruukun, toiselle löysin samanlaisen kellarista. Kasvit ovat ruukunvaihtokäsittelyn jäljiltä vähän sikinsokin, mutta siitä ne virkistyvät.

Pelkkä päivänvalo ei tahdo riittää kuvaamiseen.

Joku aika sitten istutin emokasvista irroitettuja rönsyjä pieneen ruukkuun, jonka laitoin loppukesästä lahjaksi saamaani Iittalan Nappulaan. Rönsyt ovat jo juurtuneet, mutta hetki vielä menee kasvin rehevöitymiseen. Nappula oli aluksi keittiön työpöydällä, joka on ilman  keinovaloa viherkasville liian pimeä paikka. Pidin siinä köynnöstävää keinokasvia ja myöhemmin valosarjaa. Tykkään Nappulasta, joka toimii kummin päin vaan kukkaruukkuna tai maljakkona. Sen voi laittaa myös tarjoilupöydälle herkkujen annoskulhoksi. 


Ostin pitkästä aikaa itselleni kultaköynnöksen. Ötököiden ilmestyessä kiinanruusuun, ajattelin tämän ostokasvin olevan niiden lähde. Tarkasta tutkimisesta huolimatta en ole löytänyt kultaköynnöksestä minkäänlaista viitettä ötököihin. Laitoin senkin uuteen altakasteluruukkuun. Sijoituspaikka ikkunalaudalla ei ole paras mahdollinen, kun alla hohkaa sähköpatteri. Muutto on jo suunnitelmissa.


Kuvan lasikuusen ostin marketista. Laitoin sen sisään patteritoimisen valosarjan ja muutama päivä myöhemmin pieniä joulupalloja. Lasikuusen ylin osa irtoaa, jolloin sisään on helppo laittaa haluamiaan asioita. Ilman lakiosaa lasikuusta voi käyttää vaikkapa maljakkona.

Kävin läpi kaikki taloutemme sisävalosarjat. Neljästä kyntteliköstä vain yksi on led. Kranssimuotoinen valosarja ei myöskään ollut led, eikä kaikki sen lamput enää syttyneet. Muutama muukin valosarja sai lähtökäskyn.Toimivat valosarjat vien kierrätykseen, jossa niiden uusi omistaja voi tehdä oman energiankulutuspäätöksensä.

Aion laittaa pari kynttelikköä ikkunoille. Ehkä myös valokranssin, jos sellaisen vähällä vaivalla jostain löydän. Patteritoimisia valosarjoja on jo viritetty muutamia sisälle. Ulos laitoin led-valosarjat niin sisäänkäyntiin kuin pergolaa reunustumaan. Valo näinä hämärän hetkinä tuo iloa ja luo tunnelmaa. Jaksamme sitten ehkä säästää energiaa muissa asioissa.

Lonicera heckrottii - Koreaköynnöskuusama


Pysykäähän lämpiminä!


19 kommenttia:

 1. Mustarastaat ovat meilläkin joukolla liikkeellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustarastaita on hämmästyttävän paljon. Tykkään niistä, joten saavat rauhassa ruokailla.

   Poista
 2. Meilläkin lintujen ruokinta aloitettiin noin kolme viikkoa sitten. Valtava kuhina käy automaateilla ja talipalloissa, joihin tikka etenkin on tykästynyt. Orava ja fasaanit tulevat myös apajille. Fasaanit syövät maahan tippuneita siemeniä ja tonkivat lisäksi kukkapenkkejä kukkasipulien löytämisen toivossa.
  Nyt kausivalot tuovat kaivattua tunnelmaa marraskuuhun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti fasaaneista ei ole liikaa haittaa. Täällä ei fasaaneja ole. Mustarastaatkin ovat kovia tonkimaan ja levittämään esimerkiksi kuorikatetta. Nyt maa on sen verran jäässä ja luntakin vähän, joten tonkimisesta ei jää paljon jälkiä.
   Kohta kausivaloja voi jo alkaa kutsua jouluvaloiksi.

   Poista
 3. Led-valot eivät onneksi kuluta juurikaan sähköä, mutta valaisevat kuitenkin ilahduttavasti. Värisävynkin pääsee ilahduttavan usein valitsemaan mieleisekseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ledit ovat vanhoja energiaystävällisempiä. Siitä huolimatta laitan tänä vuonna valoja vähemmän. Muistan ensimmäisten ledien olleen kirkkaan valkoisia. Nykyisin vaihtoehtoja löytyy. Lämpimän valkoinen/keltainen on minusta kauniimpi.

   Poista
 4. Pitääkin muistaa ostaa linnuille siemeniä, nyt näyttää jo sille, ettei puutarhasta löydy pikkulinnuille muuten kovin paljon syötävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä maa on jäässä ja muutama sentti luntakin. Asiantuntijoiden mukaan silloin on sopiva hetki aloittaa lintujen ruokinta. Tintit ainakin tykkäävät buffetin avautumisesta.

   Poista
 5. Meillä katosivat mustarastaat jo kuukausi sitten. Nyt käyvät sinitiaiset, varpuset ja talitiaiset kilvan baarissamme vierailulla.
  Ihanaa kukkaloistoa sinulla. Anoppini kasvatti myös noita värinokkosia ymmärtääkseni siemenestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulivatkohan teidän mustarastaat tänne, kun meillä niitä on paljon? Joka vuosi mustiksia on runsaasti, mutta nyt olen ihmeissäni niiden paljoudesta. Pihallani on kolme ruokintapistettä ja jokaisella vilisee mustarastaita.
   Minäkin kasvatin värinokkosia keväällä siemenistä. Syksyllä otin niistä pistokkaita, koska en millään olisi saanut sisälle mahtumaan niin suuria kasveja. Hyvin juurtuivat ruukkuun ja kasvavat. Taidan keväällä kylvää lisää saadakseni uusia värjeä.

   Poista
 6. Tikka pihapiirissä on aina nähtävyys. Minä en taida nytkään laittaa tinttiteeveetä. Lintujen ruokkiminen ja sen jälkeen kissojen "aktivoituminen" pihalla ei ole kovin kiva juttu. Eipä niillä kyllä taida olla yhteyttä. Ehkä kysyn vielä kissoilta, haluaako ne tinttiteeveen :)
  Teillä viritellään valoja vähän erilaisissa tunnelmissa, kuin pelkkä joulunodotus. Valot pimeässä tuovat oman lohtunsa elämään ja tunnelmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käpytikkoja täällä näkee usein, mutta aina niiden katseleminen kiehtoo. Myös harmaapäätikka ja pikkutikka vierailevat silloin tällöin. Juuson aikaankin ruokin pikkulintuja. Juuso ulkoilu valjaissa, eikä päässyt lintuihin käsiksi. Se kyllä tapasi istua keittiön pöydällä naksuttamassa ikkunasta näkemilleen linnuille.
   Valojen virittelystä puuttuu tällä kertaa innostus, mutta lohtua ne ilman muuta tuovat tähän pimeään aikaan. Sytyttelen tähän aikaan vuodesta muutenkin enemmän kynttilöitä, mutta nyt jokainen niistä on anopin muistoksi. Ehkä myös kohta kaksi vuotta sitten kuolleelle äidilleni.

   Poista
 7. Täällä rivitalon pihapiirissä ei saa ruokkia luntuja ja se on harmi juttu. Tuossa lähellä on oja Vihioja joka tuo vedet Hervannan metsistä Pyhäjärveen ja sinne jokivarteen vien talipalloja ja talipötköjä. Vielä en ole tätä tehtävää saanut aikaiseksi, mutta heti kun minun pitkäaikainen "ystäväni" minut toivottavasti jättää niin menen jokirantaan. Minulla on jonkinsorttinen kestoflunssa, se menee tänään pois ja tulee taas ylihuomenissa takaisin. Tätä vierailua on kestänyt jo yli kolme viikkoa. Ja nyt maanantaina kaatua muksaisin, hetikohta kun tuli vähäkin liukasta.
  Vanha polvivamma sai "uutta vettä myllyynsä" ja nyt pitää vain malttaa liikkua taiten ja hiljaa.
  Valot kaikki ovat vielä ripustamatta mutta kunhan tämä viikko on lepäilty niin ehkä joulukuun alussa saan rästit tehtyä. Toisaaltaan ole tullut siihen vaiheeseen, että tuntuu siltä, että niin on hyvä kuin kulloinkin menee.
  Odotetaan joulun valoa ja sitten taas kevään ihmettä ja uuden kasvua.♥
  Tämän elämän kiertokulku, se tuo tullessaan myös toivon jostain paremmasta kuin mitä meillä on nyt, tai tuoko? ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallaan on ymmärrettävää, että lintujen ruokintaa rajoitetaan tiiviisti rakennetuilla alueilla. Varsinkin rotista on vaikea päästä eroon, jos niitä ilmaantuu rakennusten lähistölle.
   Voi harmi sinun polvivammaasi ja kestoflunssaasi. Flunssa varmaan paranee aikanaan, vaan polven kanssa voi olla hankalampaa. Olehan varovainen, kun nyt on taas välillä liukata.
   Iloitaan ja nautitaan valosta ja kaikista hyvistä asioista. Uskotaan myös parempaan huomiseen. Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 8. Blogissani on sinulle haaste.
  https://kottikarrynkaantopiiri.blogspot.com/2022/11/puutarhavuosi-2022.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Onpa mukavaa, että laitoit minulle tuon haasteen.

   Poista
 9. Mukavaa se on varmaan seurata näitä lintujen touhua meillä täällä ei voi niitä syöttää ja mökillä ollaan harvemmin tähän aikaan vuodesta mutta katsotaan sitten myöhemmin miten aikaa vietetään . Minulla on myös paljon erilaisia valosarjoja ja yksi ainakaan ei ole ledi .Pitää minunkin joskus käydä kaikki lävitse mitä on mutta ei nyt tänä vuonna ainakaan . Meillä oli kaktus ulkona ainakin kolme kuukautta ja kukki vaan kolmella kukalla yhdellä jokaisen ulkona vietetyn kuukauden muistoksi .Toivottavasti kukkii vielä myöhemmin paremmin .

  VastaaPoista
 10. Mustarastaita on täälläkin paljon eivätkä ole moksiskaan vaikka koirakaverin kanssa ihan vierestä ohi kuljetaan. Punatulkkuja olen saanut ihastella reilun viikon ajan joka päivä lounaslenkillä, alussa oli vain pariskunta vaahteran latvuksissa mutta nyt lumen tultua liikkuvat parvissa. Punatulkut olivat alussa hyvin arkoja ja lähtivät heti lentoon kun mentiin lähemmäs, nyt ruokailevat rauhassa vaikka pysähdyn niitä puun alle katselemaan. Lintuteevee on kyllä parasta viihdettä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin huomannut mustarastaiden pelkäämättömyyden. Hienoa, että saat ihastella punatulkkuja. Ne ovat kauniita lintuja. Melkein joulukoristeita punaisine vatsoineen. Toivon niiden tulevan uudelleen meidän pihaan. Ehkä niin käykin. Tinttien touhuja on hauska katsoa. Kivaa piristystä talvikaudella.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!