sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Paluu talveen

 
Helmikuun toiseksi viimeinen viikonloppu on ollut paluuta talveen. Lunta on tullut taivaan täydeltä ja tämän perheen lumikolat ovat viipottaneet ahkerasti pitkin tonttia ja kotikatua. Ehdin jo sopeutua vähälumisuuteen ja plussakeleihin. Ajatus on siintänyt keväässä, joten siinä mielessä lumikaaos tuntui takaiskulta. Siitäkin huolimatta, että kaiken aikaa olen tuuminut lunta vielä tulevan. Näillä leveysasteilla helmikuu on edelleen talvikuukausi, vaikka mitä muuta toivoisin.

Ihmeellistä kyllä, aura siloitti kadun ja jalkakäytävän myös viikonloppuna ihan päiväaikaan. Ei tarvinnut iltaan tai peräti seuraavaan aamuun odottaa, milloin on hyvä hetki käydä kolaamassa sisäänkäyntiin kasaantuneet lumimassat. Useampi kolauskierros oli tehtävä, kun alkuun näytti, että jalkakäytävät jäävät auraamatta. Tulipa se traktori kuitenkin hoitamaan hommansa yhden päivän puitteissa.

Olopihan syreenipenkki 31.1.2023

Sää on tänä talvena vaihdellut voimakkaasti. Ennen joulua lykittiin lunta harva se päivä. Alkuvuodesta taasen vesisateet ja plussakelit ovat vieneet lumet tehokkaasti mennessään. Muutama satunnainen piippo ilmestyi esiin jo tammikuussa, mutta mitään intensiivisiä piippokierroksia oli turha tehdä. Kuvan alalaidassa näkyy yksi sininen syyssahrami, joka päätti uhmata talvea ilmestymällä esiin tammikuussa.

Oikealla koristeomena Aamurusko, taaempana vasemmalla Royal Beauty


Lumista pihaa sunnuntaina kiertäessäni katse kiinnittyi pikkupuutarhan kahteen koristeomenapuuhun. Vaaleanpunakukkainen Aamurusko ja viininpunakukkainen Royal Beauty on kumpikin istutettu kesällä 2015. Aika iso kokoero, vaikka ostaessani molempien kasvukorkeudeksi mainittiin suurinpiirtein samat lukemat.

Ryhdyin etsimään netistä enemmän tietoa Royal Beautystä hakusanalla koristeomenapuu, jolloin törmäsin useisiin mainintoihin sen riippaoksaisesta ominaisuudesta, jollainen omani ei todellakaan ole. Käyttäessäni hakusanaa purppuraomenapuu, sain tulokseksi pystykasvuisia royal beautyjä. Latinankielisellä nimellä pääsi lähemmäksi, joskin hakusanalla malus purpurea 'Royal Beauty":llä sai sekä pystykasvuisia että riippaoksaisia tuloksia.

Sanotaan, ettei googlettamalla välttämättä löydä totuutta. Ehkä sentään jotain avaimia, joiden avulla pääsee ongelmatilanteissa eteenpäin. Tai törmää kokonaan uusiin asioihin, kuten minä tällä kertaa. Aiemmin en tiennyt riippaoksaisista koristeomenoista juuri mitään.

Sorbus ulleungensis 'Dodong' - Tuurenpihlaja


En ole aikoihin tutkinut tuurenpihlajia lähempää. Niiden silmut ovat pulleita ja purppuraisia, joten ehkä niihin on kevät jo vahvasti latautuneena. Ai, miten hyvältä tuntuukaan tietää, että jonkun ajan päästä Pohjolan Palmut pääsevät taas huojumaan parhaimmillaan.

Lonicea heckrottii - Koreaköynnöskuusama


Bermudassa kasvava koreaköynnöskuusama ei ole näin helmikuussakaan luopunut lehtien vihreydestä. Todennäköisesti tuo vihreys katoaa uusien lehtien tieltä. Värirunsauden antaessa odottaa jokainen pienikin poikkeama harmaasta, ruskeasta ja valkoisesta pistää ilahduttavasti silmään. Olkoonkin, että se on vain väliaikaista sekin.

Acer ginnata - Mongolianvaahtera

Kunnan istuttamat mongolianvaahterat aitamme lähellä vetävät minua puoleensa kerta toisensa jälkeen. Käydessäni viikolla tuttavan luona, näin hänen naapurissaan varsin kauniin mongolianvaahteran. Sen sopusuhtainen pyöreys ja "nenien" runsaus sai pohtimaan, josko omaankin pihaan istuttaisi mongolianvaahteran. Ylipäätään olen viime aikoina miettinyt, pitäisikö lisätä pensaiden ja pienten puiden määrää. Loppujen lopuksi niillä saisi runsautta ja vehreyttä siinä missä perennoillakin. 

Ihastelen monta kertaa kasvukaudessa Pikkuinen puutarhani -blogin upeita koristepuita ja pensaita. En tiedä, minkä kokoinen Samettihortensian puutarha on, mutta ymmärtääkseni ei kovin suuri. Siitä huolimatta hän on onnistuneesti istuttanut puutarhansa pullolleen toinen toistaan kauniimpia ja myös harvinaisia kasveja. Siinä voisi olla harkinnan arvoinen malli.

Rhipsalis cereuscula - Mistelikorallikaktus

 
Kipaisin ostamassa naapurin Pentille synttärikimpun oman kylän kukkakaupasta. Huomasin amppeleissa riippuvat kaktukset, jotka myyjän mukaan ovat mistelikorallikaktuksia. Osassa oli vielä jäänteitä kukinnasta. Tämä kaktus tekee oranssinpinkkejä pieniä kukkia. Viherkasvi jäi kolkuttamaan takaraivoon niin voimakkaasti, että palasin hetken kuluttua hakemaan sellaisen itselleni. Toistaiseksi korallikaktus saa olla muoviruukussaan, jonka sijoitin anopin vuosia sitten antamaan soppakulhoon. Kulhon lasite on voimakkaasti krakeloitunut, eikä se ole ruokapöydässä kovin kaunis. Korallikaktuksen suojaruukuksi se sopii vallan mainiosti.


Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minna heitti Koska kukkii -haasteella. Kiitos Minnalle. Otan haasteen ilolla vastaan palaten siihen lähiaikoina.

Helmikuun viimeinen kokonainen viikko pyörähtää käyntiin. Pian siirrymme virallisesti kevään ensimmäiseen kuukauteen, maaliskuuhun. Sitä odotellessa vietetään hiihtolomaa. Luvassa on pakkasta eli ilmeisesti satanut lumikin pysyy maassa tarjoten runsaasti ulkoliikuntamahdollisuuksia.

Valoisia hiihtolomapäiviä kaikille!



24 kommenttia:

  1. Soppakulho on aivan täydellinen korallikaktuksen suojaruukuksi. Värikin on aivan nappiin. Meilläkin on lunta aivan valtavasti ja se painaa tuhat kiloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumi oli täälläkin varsin painavaa ja sitä oli paljon. Viikonloppu sujui pitkälti lumitöiden parissa.
      Kiitos, minustakin soppakulho on vallan mainio suojaruukku uudelle kaktukselle.

      Poista
  2. Tännekin talvi teki paluun ja lunta on tullut nyt niin paljon, että kolan on saanut ottaa esiin varaston seinustalta jo useampaan otteeseen.
    Koralikaktus on upea ja se on päässyt myös hyvin kauniiseen ruukkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta taisi tulla moneen paikkaan yllin kyllin. Tälle viikolle on luvattu reipastakin pakkasta, joten ainakin uusi lumi suojaa kasvejamme.
      Tykkään kovasti uudesta korallikaktuksestani. Sillä on kokoakin mukavasti. Ei siis ihan pikkuinen taimi.

      Poista
  3. Ihanaa, kun tuli lisää lunta ja kunnon talvi takaisin, minä tykkään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että suomalainen sää tarjoaa jokaiselle jotakin mieluista. Lumi on kaunista, valaisee maiseman ja suojaa kasveja. Meillä lunta oli paljon jo hyvissä ajoin ennen joulua. Itse kaipaan jo puutarhahommiin.

      Poista
  4. Kevättä kohti, vaikka lunta tulee! Paras vuodenaika on kohta käsillä. Käsivarret hellinä lumen lapioimisesta; tarpeeksi harvoin kun lykkii, tulee ihan tosissaan hiki siinä puuhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tammikuussa ei paljon tarvinnut lumitöitä tehdä. Maisemassa ja ilmassa on jo pitkään ollut keväistä tuntua. Siksi ehkä alkoi tuntua, että talvi on tässä. Viikonloppuna kädet venyivät täälläkin. Jossain vaiheessa lopetin laskemisen, kuinka monta kolallista työnsin syrjään.

      Poista
  5. Lumisateesta tuli taas jämähtänyt olo mutta totta, helmikuussa vasta ollaan ja se on vielä talvikuukausi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällainen määrä lunta aika keväisten päivien jälkeen tuntuu kieltämättä takaiskulta. Toisaalta hanki suojaa kasveja tämän viikon pakkasilta, toivottavasti.

      Poista
  6. Meilläpäin ei vielä kevään tuntuun ole vahingossa harhautunut kun lumi ei missään vaiheessa ole kokonaan päässyt sulamaan. Kyllähän uusi hanki vielä katkerammalta tuntuu jos on piippoja päässyt fiilistelemään. Onneksi sieltä se tulee toivottavasti jo ensi kuun puolella oikeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä etelärannikolla maisema ja sää oli pitkään jo aika keväisen oloinen. Lumi oli paikoin sulanut lähes kokonaan. Loppuvuodesta lumitöitä sai tehdä kyllästymiseen saakka, joten viikonlopun lumipaljoutta katsoessakin tuli jo väsähtänyt olo. Kyllä se kevät sieltä tulee, hyvässä lykyssä jo ensi kuussa. Mieli vain on niin malttamaton tässä vaiheessa vuotta.

      Poista
  7. Minä istutin mongolianvaahteran suurin odotuksin. Se kitui, kitui, kitui... sitten se kuoli =O Taidan asua liian pohjoisessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi surku, miten mongolianvaahterallesi kävi. Sen kasvuvyöhykesuositus on I-V, mutta ilman muuta myös olosuhteet vaikuttavat. Kunnan istuttamista kolmesta mongolianvaahterasta kaksi kukoistaa. Kolmas on alusta saakka ollut vaivainen, mutta viime kesänä siinä vielä henki pihisi. Katsotaan, miten voi tänä vuonna. Kovin nopeakasvuinen se ei ole, eikä iso puu muutenkaan.

      Poista
  8. Mekin saimme lunta, mutta mielummin nyt kuin kuukauden päästä :). Täällä on lisäksi ollut reipas pakkanen, vaikka sää lauhtuu iltapäivällä miedompiin lukemiin.
    Puuvartiset kasvit ovat ihan hyvä vaihtoehto perennoille, jos alkaa kaivata hieman helppohoitoisempaa puutarhaa. Onhan tietysti helppoja perennojakin. Minua kiinnostaa kokeilla arboretumiini erilaisilla pensailla kasvitettuja alueita. Jos siis saisin matalilla pensailla tehtyä elävää ja ilmeikästä aluskasvillisuutta puille. Saa nähdä…

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tismalleen noin eli parempi lumi nyt kuin vaikkapa kuukauden päästä. Minäkin ajattelen, että lumi suojaa kasveja tälle viikolle luvatuilta pakkasilta. Etenkin öiksi on luvattu yli -10 asteen pakkasia.
      Matalat pensaat ja pienikokoiset puut ovat minulla mielessä. Pensaissa on valtavasti vaihtoehtoja ja mielenkiintoisia tuttavuuksia. Kyllä minä jaksan perennojenkin kanssa puljata, enkä niitäkään sulje pois. Saa nähdä siis täälläkin...

      Poista
  9. Aurinkoista hiihtolomaviikkoa sinne lumen keskelle! Kevät on tulossa ihan varmasti, vaikkei se ehkä noilla lumimäärillä siltä tunnukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinulle sinne lämpöön. Auringon toivoisin näyttäytyvän, vaan eiköhän se tuolta pilvien takaa vielä ilmesty. Kevät tulee takuuvarmasti. Aina ensinnä kuitenkin mieleen.

      Poista
  10. Teillä on ollut varsinainen ihmetysten talvi joulukuun lumimassoineen ja alkuvuoden plussakeleineen. Ihmeellistä, miten niinkin valtavat kinokset sulivat käytännössä kokonaan pois keskellä pimeintä talvea. Toivottavasti teille sataisikin nyt kaikki mitä tälle talvelle oli luvassa ja kevät alkaisi normaalissa aikataulussaan edeten yhtä vauhdikkaasti kuin tammikuun valekevät. Oikein odotan sitä, että blogeissa alkaa näkyä ensimmäisiä kevätkukkia. Pääsee kokemaan kevään tuplana, kun ensin seuraa sitä blogeista ja myöhemmin omassa puutarhassa.
    Hauskan näköinen kaktus. Ruokakäytöstä poistettu kulho sopii sille oikein kauniisti suojaruukuksi.
    Talvi tuli tosissaan tännekin. Tähän saakka on kyllä ollut lunta mutta pakkanen on pysytellyt nollan lähistöllä käytännössä koko ajan. Lauantaista eilisiltaan saakka satoi lunta ja nyt pakkanen on kivunnut -16 asteeseen. Huomiselle on ennustettu peräti -20 astetta, joten nyt tuntuukin talvelta. Vastapainoksi pilvet ovat vihdoin väistyneet ja taivas on kirkkaan sininen. Tekee hyvää vasta itäneille taimille ja talven yli kituutelleille huonekasveille.
    Täällä vietetään hiihtolomaa vasta parin viikon päästä. Aurinkoista hiihtolomaviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tänä talvena sää on seilannut laidasta laitaan. Nyt on jälleen ihan kunnon talvi runsaine lumineen ja yhä kiristyvine pakkasineen. Kunpa tosiaan talven lumet olisivat nyt ja tässä, eikä huhtikuussa.
      Eilen illalla selasin viime kevään kuvia haastettasi ajatellen. Olipa aikamoista mannaa sielulle. Tuntuu aivan uskomattomalta, että parin kuukauden päästä näkisi jälleen niin paljon ihanuuksia, vieläpä päivä päivältä lisääntyvässä määrin.
      Teillä on varmasti kauniit maisemat, jos vielä valkeaa lunta kehystää kirkas taivas. Ihan varmasti taimet tykkäävät. Unohdan aina, että hiihtolomat on porrastettu etelästä pohjoiseen. Täällä on niin hiljaista, että päättelin kaikkien lähteneen reissuun.

      Poista
  11. Hauska kasvi tuo mistelikaktus ja laitoit sen kivasti esille. Pääsee kaunis kulho taas käyttöön. Lunta on tullut tosiaan lisää, mutta se on ollut odotettavissa. Ei vielä kuitenkaan ole kevään aika, vaikka sitä kuinka kiihkeästi odottaisi. Mutta ensi viikolla tosiaan kääntyy maaliskuun puolelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soppakulho on sopivan laaja isolle kaktusruukulle antaen kasvin roikkuville versoille tilaa.
      Meidän mittari näyttää juuri nyt -14. Runsas lumi suojaa kasveja, jotka vielä muutama päivä sitten oli täysin paljaana. Helmikuu on vielä talvikuukausi. Siitä ei pääse yli eikä ympäri.

      Poista
  12. Ihan nurkan takana on jo tosiaan kevätkuukausi! Jospa ensi viikonlopun aikana kävisi ensimmäisen kerran hiihtämässä tälle talvelle, että vielä ehtii:) Lupasivat aika kivaa hiihtokeliä, muutama aste pakkasta ja aurinkokin ehkä näyttäytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kannattaa kaivaa sukset esiin ja lähteä hiihtoretkelle. Tosin meillä on aika paljon pakkasta, mutta taitaa olla tällaisenaan lyhytaikaista.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!