sunnuntai 25. kesäkuuta 2023

Apua, anna minulle juotavaa!

Knautia macedonica - Etelänruusuruoho
 

Juhannus tuli ja meni. Keskikesän juhlaa vietettiin kotosalla jälkikasvun kanssa syöden ja jutellen. Aattona lämpömittari kipusi yli +28 asteen, joten päivällä katsottiin paremmaksi syödä sisällä. Riitti, että ruoka oli grillattua. Ihmiset eivät enää ruskistettua pintaa kaivanneet. Eivätkä hikikarpaloita otsalle. Illansuussa oli jo huomattavasti mukavampaa istua pergolassa.

Juhannuspäivänä sää oli jo monta astetta viileämpää. Menimme heti aamusta Pojan ja Ukkokullan kanssa jatkamaan puistopäätykäytävän kunnostusta. Poika kärräsi kivituhkaa, Ukkokulta harasi ja tasoitti, minä siistin paikkoja ja osallistuin väliaikaneuvotteluihin. Siinä ohessa siistin Pikkupuutarhan käytäviä. Kukkapenkkit jätin toistaiseksi kitkemättä. Rutikuivassa maassa ei paljon rikkoja edes kasva. Eikä kaikki sinne istutetutkaan.


Kuution säkistä riitti kivituhkaa myös etupuolen käytävälle pidemmälle, kuin olin laskenut. Kivituhkan väri ei ole paras mahdollinen. Suursäkkitoimittajan mukaan tämä on sekasväyistä. Olisi saanut olla tummempaa, mutta ei kuitenkaan mustaa. Sade ja aika tiivistää kivituhkan. Varmasti värikin tuosta tummenee, toivon niin.

Kahdella kuutiolla ei koko pihaa ollut tarkoituskaan laittaa kuntoon. Tilasin kaksi suursäkkiä saadakseni puistopäätykäytävän maanpeitekankaat piiloon ja käytävän levennyksen valmiiksi. Samalla pääsimme laskemaan kunnostamattomien alueiden kivituhkamäärätarpeen. Seuraavaksi tilataan kivituhkaa kipattavaksi kuorma-autolla. Siinä riittää taas muutamaksi päiväksi kärrättävää ja tasoitettavaa. Poika lupasi tulla lomallaan auttamaan.

Camassia leichtlinii - Isotähtihyasintti

Pari varoituksen sanaa. Seuraavaksi on kuvia, jotka saattavat järkyttää siistien, säntillisesti hoidettujen ja erityisesti tehokkaasti kasteltujen puutarhojen omistajia. Tolaltaan meno on onneksi tilapäistä ja toipumista nopeuttaa pikainen kipaisu omassa, viimeisen päälle laitetussa puutarhassa. Mukaan voit ottaa myös kastelukannullisen vettä ihan vain varmistaaksesi, ettei kuvien tilanne pääse edes ajatuksen voimalla siirtymään omaan puutarhaasi. Voimia postauskuvien katselun jatkamiselle...

Phlox stolonifera 'Rosea' - Rönsyleimu kärsii kuivuudessa

Koko puutarha, kuten ympäröivä luontokin on äärimmäisen kuivaa. Puutarhakierrokset nostavat surun puseroon ja pahan mielen. Olen tehnyt vuosien ajan valtavasti töitä saadakseni puutarhan reheväksi ja kukoistavaksi. Nyt kuivuus näyttää mitätöivän kätteni työt kertaheitolla. Yhden kesän sateettomuudesta puutarha varmaan vielä selviytyisi, mutta kun tämä on jo kolmas samanlainen peräkkäin. Tänä vuonna keväälläkään ei kovin paljon satanut, eikä kevään jälkeen sitäkään vähää.

Torstaille luvattu ukkosmyrsky jäi saapumatta. Aamulla taivas oli pilvessä ja lopulta alkoi satamaan. Se kesti puolisen tuntia, eikä ollut kummoinen sade. Ilmatieteenlaitoksen tietojen mukaan meillä tuli sadetta 0.5 mm. Oman pihan sademittari kumisi tyhjyyttään.

Phlox stolonifera 'Rosea' - Rönsyleimu ennen kuivuutta

Kasvit aivan huutavat juotavaa. Kastelen kasvimaan, ruukkukasvit ja tänä keväänä istutetut. Kasvihuoneessa kastelun hoitaa Blumat-järjestelmä, kunhan huolehdin 150-litraisin saavin täyttämisestä. Satunnaisesti koitan pelastaa myös kärsivimpiä puutarhakasveja, mutta se on päältäraapaisua. Niin paljon ei pysty letkusta vettä lorottamaan, mitä pitäisi. Joka päivä en ehdi kastelukierrosta tehdä, mutta joka toinen päivä on jo pakko. Tunti ei kastelu-urakkaan riitä alkuunkaan. Meillä on onneksi porakaivovesi käytettäväksi kasteluun. Se maksaa vain pumpun käyttämän sähkön verran. Kunnan vedellä kastelu tulisi liian kalliiksi.

Geranium pratense 'Splish-Splash' - Kyläkurjenpolvi

Kasvit, jotka ovat elossa, ovat paljon tavallista matalampia, hentoisempia, harvempia. Ja kukkivatkin huomattavasti normikesää vähemmän. Nyt kannattaisi kirjata ylös selviytyjien nimiä, sillä niihin on viisasta jatkossa panostaa. Turha istuttaa herkkähipiäisiä ihanuuksia, jolleivat ne pärjää näinä toistuvina sateettomina, tuulisina ja paahtavina kesinä.

Omphalodes verna - Kevätkaihonkukka

Istutusalueilla on isoja aukkoja. En ole vielä listannut nousematta jääneitä kasveja, enkä kuivuuden aikana kadonneita. Kevätkaihonkukka kuuluu niihin, jotka reagoivat herkästi kuivuuteen. Ne myös virkistyvät nopeasti saatuaan vettä. Niistä en kanna huolta. En, vaikka surullisesti lotkottavat lehdet lisäävät murheellisia näkymiä.

Lonicera x brownii 'Dropmore Scarlet' - Tulikuusama

Kierroksilla painan mieleeni kasveja, jotka voivat kohtuullisen hyvin, mutta kaipaavat parempia asuinpaikkoja. Nyt en nosta maasta ainuttakaan siellä vielä hengissä olevaa kasvia. Ei, odotan kosteampia aikoja, jolloin siirrettävillä kasveilla on paremmat mahdollisuudet kotiutua uusille paikoille. Maltti puutarha-asioissa ei kuulu hyveisiini, mutta en kyllä tietoisesti ala enää enempää mielitiettyjäni tappamaan.

Anemone tomentosa Robustissima - Hopeasyysvuokko

Monet kukkapenkit, itse asiassa valtaosa, on aika karua katseltavaa. Paahtavan helteen, toistuvien kastelusessioiden ja ajanpuutteen vuoksi siistiminen laahaa pahasti jäljessä. Sipulikukkien kellastuneet lehdet on leikkaamatta ja lemmikkien kuivuneet varret poistamatta. Tuovatpa edes vähän varjoa muiden kasvien tyvelle. Sen sijaan, että järjestäisin lisää aukkopaikkoja auringon paahtaa koppuraiseksi.

Allium karataviense - Pallolaukka.....ja kuivuneet lemmikit
 
Juhannuspäivänä viritin keinusadettimen siten, että se suihkutti vettä suoraan kasvimaalavoihin. Näin minun ei tarvinnut koko aikaa seisoa suutin kädessä vettä lorottamassa. Sain vihdoin kitkettyä kiemurapenkistä kuivat lemmikit ja leikattua kellastuneet tulppaaninlehdet pois. Tarkoitus oli tuoda lisää tuoretta multaa, mutta siihen ei liiennyt aikaa kastelemiselta. Tuntui kuitenkin hyvältä saada siistimisprosessi alulle. Yksi penkki vähemmän.

Omenankehrääjäkoi?

 
Lämpö taitaa suosia myös ötököitä. Hyviksiä ja pahiksia. Viime vuonna meidän omenapuihin ilmestyi ensimmäisen kerran kuvan mukaista seittiä. Tänä vuonna sitäkin enemmän. Samanlaisia sykeröitä on myös joissakin koristeomenapuissa. Viime kesänä suihkutin pahimpia seittikeskittymiä vedellä. Nyt ovat saaneet olla. Ovatko kerääjäkoita tai kenties kääriäinen on innostunut euroviisuilemaan puutarhoissamme. 

Makkaripenkki, keskellä Kuunlilja 'Gold standard'

Postaus on tähän saakka silkkaa ruikutusta ja negatiivista marinaa. Sitä ei elämä, ei puutarhaelämäkään tietenkään ole. Kauniita ja kivoja asioita löytyy. Ehkä ne ilahduttavat nyt tavallista enemmän vastapainoksi toistuville menetyksen kokemuksille.

Viime vuonna kohennuksen kohteeksi päässyt Makkaripenkki on virkistävää katseltavaa. Se on yksi pihamme harvoja paikkoja, joissa varjokasvit pärjäävät. Iltapäivällä ja illalla Makkaripenkkiinkin aurinko paistaa, mutta tontin rajalla seisovien isojen vaahteroiden lehvästön läpi. Ei suoraan.

 Kokosin Makkaripenkkiin erilaisia kasveja, joista osan siirsin oman pihan muilta alueilta. Jokusen hankin kaupasta. Rönsytiarella viihtyy jopa niin hyvin, että sitä on pian harvennettava, ettei se vie elintilaa esimerkiksi hentoisilta varjohiipoilta. Kasvien runsaus on toisaalta ilmeisen hyvä asia. Tyvialue pysyy kosteampana, mistä  kaikki näyttävät tykkäävän. 


Lämpömittaria tulee vilkaistua joka kerran siinä toivossa, että siihen ilmestyisi muutama sadepilvi. Keskiviikkona 21.6. lämpö kipusi yli +31 asteen. Sälekaihtimet on kiinni ympäri vuorokauden, ikkunat myös. Pihaovi sentään on auki kotona ollessamme. Tosin sen edessä on verho, joka kääntää sisälle pyrkivien lentävien ötököiden suunnan takaisin pihamaalle. Yöt ovat olleet vähän viileämpiä, joten nukkuminen ei toistaiseksi ole ollut hikistä pyöriskelyä. 


Vaikka jonkinsortin työnarkomaani ja perfektionisti olenkin, olen silti ymmärtänyt ottaa helteessä elämän kevyemmin. Sohvalla on mukava köllöttää kirjan kanssa. Sain juuri luettua Ann Cleevesin Kulovalkean, joka on Shetland-sarjan päätösjakso. Hyvästijättö mielestäni miellyttävälle Jimmy Perezille. Innostuin kirjan luontokuvauksista ja paikannimistä niin paljon, että piti kaivaa netistä saarten kartta esille. Palasin myös Saaripalstan Sailan vuoden 2017 Orkney-saaren raportteihin. Kirjan tarina sai uusia ulottuvuuksia paikkojen kuvia katsellessa.

Allium atropurpureum - Viinilaukka


Juhannus on juhlittu, mutta vielä on tämä sunnuntaipäivä pyhien jatkoksi. Ja kesäkuutakin riittää vajaan viikon verran. Jos joku on aikeissa tanssia, ottakaahan muutama askel sadetanssin merkeissä. 

 

 

42 kommenttia:

 1. Ymmärrän niin hyvin surusi lurpattavien kasvien vuoksi. Meillä on myös kolmas kuiva kesä menossa ja tämä on ollut keväästä asti niin kuiva, että melkein puhutaan ennätyksellisen kuivasta. Onneksi tämän viikon kasteluponnistelut auttoivat pieneen sadetanssiin, sillä illalla ja viime yönä meillä satoi peräti yhteensä 13 mm (hurraa). Eihän sekään rutikuivaa maata vielä hirveästi auta, mutta on kuitenkin parempi kuin pari milliä. Nurmikko on palanut niistä kohdista, missä on ohut ruokamulta ja epäilen, ettei asia korjaannu enää tänä kesänä.
  Oli kiva lukea, että saitte jälkikasvusta apua kivituhkan kärräykseen ja levitykseen, iso apu! Yhdessä puuhaaminen on mukavaa. Niin kova on ollut viime aikojen paahde, että tuntui oikein virkistävältä, että juhannuksen lämpötila on ollut vain 23 astetta ;). Ihana kuva varpaistasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika voimattomaksi tunnen itseni tämän kuivuuden keskellä. Ymmärrän yhä paremmin, miltä esimerkiksi viljelijöistä tuntuu Välimeren maissa. Siellä monilta menee tällä vauhdilla elanto. Omassa pihassa kyse ei sentään vielä ole leivästä.
   +20 asteessa jaksaa jo jotain tehdäkin. Toisin oli +30 helteessä. Kivituhkaurakkakaan ei käynyt nyt niin paljon voimille kuin ensimmäistä säkkiä kärrätessäni. Yhdessä tekeminen on mukavaa. Siinä ohessa tulee usein juteltua muustakin kuin työn eri vaiheista.

   Poista
 2. Kuivuutta riittää tääläki. Jostaki kumman syystä näyttää kaikki sarerintamat jakaantuvan meirän kohoralla tai muuten ohittavan meirän mäen jommalta kummalta pualelta. Eilee meilläki satoo sellaasta sumusaretta n.pualituntia. Eihä siitä tosiaankaa mittarihin mitää kertyny. Yllättävän hyvin o kasvit toistaaseksi kestäny, muttei meillä mittari oo kolomiakymppiä hätyytelly ku ehkä yhtenä päivänä. Suurin osa kuitenki toipuu sateen osues kohoralle ja osa kasviista on vaan vaihrettava kestävimpiihi plaatuuhin. Onneksi niitäki o.
  On teillä ny hianot ja siistit kivituhkapoluut. Nuaret voimat o suureksi avuksi. Itte oon kärränny soraa kottariilla ja torennu, ettei enää täyret lastit liiku yhtikäs mihinkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitavat kaikki kunnon sateet mennä Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnan pihalle. Täällä purjehtii tummanpuhuvia pilvenlonkareita jatkuvasti yli taivaan, mutta vain muutaman pikkuisen ropauksen ovat antaneet.
   Kiviainesten kärrääminen on rankkaa touhua. Kun se materiaali pitää ensin myös lapioida sinne kottareihin. Tietää töitä tehneensä. En kaihda raskaitakaan töitä, mutta nuoren miehen avun otin ilolla vastaan.

   Poista
 3. Oi voi. Kyllä varmasti tuntuu ikävältä katsella jo kolmatta kesää putkeen noin pahaa kuivuutta ja seurata kasvien kärsimystä. Sinullakin olisi varmasti mieluisampaa tekemistä kuin seistä vesiletkun jatkona tai kantaa kastelukannuja ympäri puutarhaa harva se päivä. Meilläkin lurpottaa moni kasvi, mutta ei kyllä samasta syystä. Näemmä 62 milliä vettä niskaan vähän yli vuorokaudessa saa monen kasvin rähmälleen. Eilen illalla satoi vielä muutamaan otteeseen tihkusadetta ja tällekin päivälle on sateen mahdollisuutta povattu. Kyllä niin soisin, että seuraavan kuukauden sadealueet jämähtäisivät ihan minne tahansa muualle kuin minun päälleni.
  Hellettäkään ei ole liikaa meillä ollut. Mietiskelin juuri tässä, laittaisiko ulos ihan pitkät housut vai tarkenisiko shortseissa. Vähän näyttää kolealta ja tuuliselta, tosin mittari näyttää 20 astetta. Auringon edessä on taas kerran pilviä sen verran, että lämmitystä ei tarvitse siltä suunnalta odottaa.
  Pahinta tässä toista supersateista kesää putkeen ihmetellessä on se, että minulla on paljon kasveja, joiden pitäisi viihtyä kuivassa ja paahteisessa säässä. Eipä sitä oikein pääse testaamaan, kun maa ei koskaan kuivu kunnolla korpuksi. No, kärhöt sentään viihtyvät kun saavat riittämiin vettä.
  Mukavaa ja toivottavasti kunnolla sateista päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, jäi vielä kehumatta siistien kivituhkapolkujesi ilmettä. Iso homma on ollut kärrätessä, onneksi sait apua urakkaan. Värikin varmasti tummenee, kun sade huuhtoo irtopölyn pinnasta pois.

   Poista
  2. Millä ihmeen magneetilla olet vanginnut sadepilvet teidän pihan ylle? Ihan varmasti myös jatkuva taivaallinen kastelu näännyttää kasvit. Liika on liikaa suuntaan tai toiseen.
   +20 tuntuu aika viileältä hellepäivien jälkeen. Pilvisinä päivinä saatan lähteä puutarhahommiin pitkälahkeisissa. Työn tuoksinassa tulee yleensä lämmin ja sitten vain kipinkapin vähentämään vaatetusta.
   Onneksi kärhöt tykkäävät kunnon kastelusta. Sinullahan on useita toinen toistaan kauniimpia kärhöjä. Pääsemme lähiaikoina niitä taas ihailemaan.
   Kiitos, käytävät näyttävät itsestäkin hienoilta. Kohta kasvit taas vyöryvät istutusalueilta ja rikkaruohojakin tuppaa käytäville nopeasti itämään. Uusi kivituhkapinta pölisee aika paljon, mutta asia varmasti korjaantuu sateiden ja ajan myötä.
   Sunnuntai on sujunut mukavasti. Sain vihdoin siivousvaihteen päälle ja muutama penkki lisää on nyt putsattu. Pari heikkoa sadekuuroa on tullut. Odotan kovasti lisää vettä.

   Poista
 4. Ihan rutikuivaa ja sateetonta on täällä meilläkin. Isot saderintamat kulkevat taas, kuten viime kesänäkin, asuinpaikkamme ohi. Eilen tyhjensimme 2000 litran kylpytynnyrin ja kärräsimme joka vesitipan puutarhan kuivuudessa kituville kasveille. Eihän se pitkälle riitä, mutta on kuitenkin jonkin asteinen hätäapu.
  Hyvä juttu, että saat apua kivituhkan levitykseen. 👍🇫🇮😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa teillä iso urakka kylpytynnyrin tyhjentämisessä, mutta ihan jokainen vesitippa on taatusti avuksi. Kummallisesti kaikki luvatut saderintamat pyyhkäisevät ohi tai kuivuvat ennen meille saapumista. Odottavan aika on totisesti pitkää tässäkin asiassa.
   Kivituhkan kärrääminen ja levittäminen sujui porukalla joutuisasti. Nyt vain kunnon kuormaa tilaamaan.

   Poista
 5. On kyllä surkeaa. Meillä tuli silloin torstaiaamuna sentään 4 mm. Mutta seuraavasta sateesta ei ole mitään tietoa.
  Aika surkeita näkyjä on osa kasveista ja osa varmaan jo menetetty, mutta onneksi on niitä, jotka pärjäävät. Kuten ruusut ja pionit, ja monet sipulikukat. Varjopaikat ovat tosiaan pelastus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS. Shetlanti-sarjan uusi kausi alkoi eilen, olipa juttusi kirjasta ajankohtainen! Kirjasarja on mukavasti vähän erilainen, niinpä saa tavallaan tuplasti tarinoita, kun lukee kirjat ja katsoo sarjat. Olen ehtinyt lukea kirjoista tosin vasta kaksi ensimmäistä. Ihana kuulla, että postaukseni Orkneyltä ja Shetlannista ovat edelleen mukavaa luettavaa! Itsekin palaan niihin maisemiin yhä uudestaan mielessäni ja toivotavasti vielä fyysisestikin.

   Poista
  2. Onneksi on tosiaan niitä, jotka pärjäävät. Elän toivossa, että huonompikuntoisetkin sinnittelevät ja elpyvät sateiden saavuttua. Rehevää ja kaunista ei nyt ole, joten on iloittava vähästäkin.
   Leiriydyin lauantaina telkun ääreen katsomaan uusia Shetland-sarjan jaksoja. Kirjoissa on samat henkilöt, mutta esimerkiksi Jimmy Perez kuvataan tummaksi ja komeaksi. Douglas Henshall on telkkusarjassa enemmänkin harmaa, minusta hänessä on samaa lempeyttä kuin kirjan Jimmyssä. Tykkään myös kuunnella puhetta. Onko se gaelia vai skottia? Norni on kai jo pitkälti kadonnut puheesta?
   Olen muutaman kerran aiemminkin palannut syksyn 2017 matkakertomukseesi. Tuoreimman Cleevesin kirjan myötä innostuin tutustumaan kuviin ja tarinaasi uudelleen. Toivottavasti pääset vielä matkustamaan Orkneylle.

   Poista
  3. Tjoo, Henshallilla on voimakas skottiaksentti, englantia se kuitenkin on, ei gaelia. Eikä gaelia puhuttaisikaan Shetlannissa, se on Skotlannin länsirannikon ja -saarten, etenkin Ulko-Hebridien kieltä. Shetlannissa ja Orkneyllä viikingit syrjäyttivät keltit (joiden kieli gaeli oli), joten siellä kielestä tuli sekoitus muinaisnorjaa ja muita vaikutteita.
   On hyvä tietää, että muinaisenglantikin oli germaaninen kieli, hyvin lähellä vanhaa saksaa ja myös skandinaavikieliä. Siitä sitten englanti vähitellen kehittyi siihen suuntaan, mitä se nykyään on. Tänäkin päivänä noilla Skotlannin pohjoisilla saarilla on paljon sanoja, jotka ovat skandinaavista alkuperää. Mutta norni on tosiaan jo kadonnut. Ehkä ilmaisuissa elää enää.
   Totta, että kirjoissa Perez on aivan eri näköinen, mutta Henshall on täydellinen Perez silti. Ja niin ihana <3 Hänellä on vahva Glasgow'n murre, sieltä hän on ymmärtääkseni kotoisin. Ja se on Skotlannin vahvimpia murteita (ja vaikeimpia ymmärtää, vaikka on englantia!).

   Poista
  4. Seikkailin netissä tutkimassa englanninkielen kiemuroita, mutta sinulta sainkin hyvää tietoa. Karttaa katsoessa on helppo ymmärtää, että Shetlandsaarien historiaan (myös kieleen) viikingeillä on ollut iso vaikutus. Sinänsä sääli, että norni on kadonnut. Skottiaksenttia on kiva kuunnella, vaikka moni sana jää ymmärtämättä. Samaan tyyliin kuin vaikkapa savon murretta kuunnellessa. Kymri on skottimurrettakin vaikeaselkoisempaa. Tässä hiljan tuli Walesiin sijoittuva brittisarja, jossa käytettiin jonkin verran kymriä.
   Henshall on todellakin täydellinen Jimmy Perezinä. Netin mukaan hän on syntynyt Glasgowssa, kuten sanoit. Täytyy nauttia sarjan seuraavista osista, sillä näiden pitäisi olla viimeinen kausi.

   Poista
 6. Siellä on vielä kuivempaa kuin täällä. Koko kevät on ollut kuiva hyvin vähäsateinen. Kasteluun menee ihan liian paljon aikaa vaikka meilläkin on käytössä sadetin eikä edes koko puutarhaa kastella. Jopa arboretumissa on nurmikko kellastunut mitä ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin.
  Sama olen tehnyt, tarkkaillut mitkä kasvit ovat pärjänneet helteessä parhaiten ja mitkä eivät. Pionit pärjäävät ja muut syväjuuriset kasvit jotka saavat juurensa savikerrokseen saakka.
  Toivottavasti saatte vettä, meillä on tullut tänään vähän, ehkä muutama millimetri. parempi sekin kun ei mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi oli mennyt muutaman muun ohella roskapostiin. Niin ei olekaan vähään aikaan käynyt.
   Näin kuivaa meillä ei ole aiemmin ollut. Ongelmaa varmaan lisää myös edellisten kesien vähäsateisuus. Kastelemiseen menee paljon aikaa ja se on pois muilta töiltä. Käytän aika vähän keinusadetinta, koska lämpimällä ja tuulisella vain osa sadettimen tuotoksesta menee kasveille, muu haihtuu ilmaan.
   Pionien lisäksi mm. kurjenpolvet näyttävät sietävän hyvin kuivuutta.
   Parina päivänä on satanut vähän, mutta eihän se mihinkään riitä. Jokainen pisara otetaan kuitenkin helpotuksella vastaan.

   Poista
 7. Mukava kuulla, että oli täälläkin viileämpää ja teillä miellyttävämpi kivituhkatalkooilma. Upealta näyttävät kivituhkakäytävät nyt.

  Toivottavasti sadepilviä purjehti jo sinnekin. Kun kolmen aikoihin käännyimme Lahdentien kaatosateesta kehäkolmoselle ja tiet olivat Vantaalla ihan kuivat, pääsi ihan epätoivon parahdus. Oi miksi sade kiertää tämän kolkan! Kun pääsimme kotiin, juuri autolta poistuessa jyrähti ukkonen. Onneksi ennätimme kotiin ennen sadetta. Koirakaveri on juhannuksen aikana jo niin monet ukkoset stressannut, että olisi toivonut jo jyrinän loppuvan tältä erää. Sateet toivotan jatkossa tervetulleeksi ilman salamointia ja pauketta. Äsken tuli lisää vettä ja loppui kamalan kovaan pamahdukseen. Liekö lähelle salama iskenyt. Sitten tuli aavemainen hiljaisuus.

  Juhannusjuhlintaan sade oli toivottua ja äidin luona satoikin hetken aikaa kunnolla ja useampi leppoisa kesäkuuro lisäksi. Kuivaa on ollut sielläkin, samanlainen alue jota sadepilvet karttelevat. Ennätimme aattona käydä Savonlinnan torilla kastumatta, harmaat pilvet alkoivat silloin jo hiipimään kohti kaupunkia. Saunomistakaan ei enemmälti häirinnyt. Eilen ukkonen jyrisi kauempana mutta ei päässyt järven yli. Vähäksi aikaa piti poistua vedestä ja viimeiset saunojat pääsivät uimaan. Mantereen kautta yritti pian toinen ukkonen tulla päälle, mutta se taisi kadota yhtä nopeasti kuin syntyikin.

  Mukavia kesäkuun viimeisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahimmat helteet ovat nyt vaihtuneet mukaviin kesäpäiviin. Aurinko paistaa ja lämmintä on kohtuullisessa määrin. +23 tuntuu huomattavasti viileämmältä kuin edellisen viikon kolmeakymppiä hiponeet päivät.
   Voi koirakaverianne, kun pelkää ukkosta. Onneksi nämä meidän nurkkien ukkoset ovat olleet aika pikaisia. Meillä jyrähti muutaman kerran, enimmäkseen kuitenkin aika kaukana. Vettä olisi saanut tulla monin verroin enemmän.
   Ukkosesta huolimatta Savonlinnan reissunne vaikuttaa mukavalta. Juuri sellaiselta juhannuslomalta, jota jokainen toivoo joskus kokevansa.
   Viimeinen viikko kesäkuuta menossa, mutta kesää on sentään runsaasti vielä jäljellä. Aurinkoista kesän jatkoa sinulle!

   Poista
 8. Samalla kuivuusteemalla jatkuu täältäkin päin. Sadettaja on ollut päällä, pakko, muuten kaikki kuolee. Nurmikko on takapihalla jo keltaista, joten kuvasi eivät aiheuta kovinkaan suuria järkytyksiä :)
  Kivituhka tummenee paljon märkänä ja kovettuukin hyvin, kun kastelee kunnolla, mutta teillä taisi jo ollakin siitä ennestään kokemusta. Onpa ollut ähertämistä kuumassa, huh huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumma juttu, mutta meillä nurmikko on aika vihreä muutamia pieniä laikkuja lukuunottamatta. Olen jopa leikannut nurmikon kerran viikossa. Tällä viikolla taidan jättää väliin, kun apilaa lukuunottamatta ei ole juurikaan kasvanut.
   Eilen satoi vähän ja jo se pieni määrä tiivisti kivituhkaa mukavasti. Sitoi myös sen pöllyävän osan, joten nyt on mukava tepastella uusituilla käytävillä. Kunnes pääsemme jatkamaan urakkaa. Olihan siinä kärräämisessä hetken aikaa huhkimista, mutta kolmeen pekkaan kului vain puolitoista tuntia.

   Poista
 9. Kuumenevat kesät ovat riesa, joihin on ollut vaikea kymmenisenkin vuotta sitten varautua riittävässä määrin. Hieman painajaismaiselta vaikuttavat vaikutukset näkyvät nyt melkoisen tyrmäävinä niin puutarhoissa kuin muuallakin luonnossa.

  Samaan aikaan pitäisi nyt tehdä voitavansa ilmastomuutoksen hillitsemiseksi ja oman puutarhansa elvyttämiseksi. Nyt on hyvä hetki (vaikka karvas mieli) tehdä suunnitelmia tulevaisuutta varten.

  Ihanaa kesäkuun loppua 💖.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 10 vuotta sitten ei tällaisesta kuivuudesta ollut tietoakaan. Nyt tästä näyttää tulleen uusi normaali, johon on koitettava jollain tavoin sopeutua. Minua huoli kuivuudesta painaa laajemminkin kuin vain oman puutarhan kannalta. Tiedostan tällaisella muutoksella olevan huomattavan suuret vaikutukset. Sota Euroopassa ja merkittävä kuivuus madaltavat satotoiveita. Ruoan hinta nousee ja siitä voi tulla pulaa.
   Olen miettinyt viime aikoina paljon kasvivalintoja jatkoa silmällä pitäen. En näe järkevänä vaalia ja istuttaa paljon kastelua tarvitsevia tai helposti kuivuudesta kärsiviä kasveja. Omaatuntoa kolkuttaa kastella puutarhaa porakaivovedellä, kun se on kuitenkin juomakelpoista ja jollekin toiselle elintärkeää. Uusiin ränneihin asennetut sadevesikeräimet (RänniRosvot) ja viime kesänä hankitut sadevesitynnyrit ovat osoittautuneet erinomaisiksi hankinnoiksi. Niin vähän kuin eilen satoikin, hyvin tynnyreihin kertyi vettä.
   Istun parhaillaan pergolassa kuuntelemassa mehiläisen surinaa kukkasissa. Olkoon sinunkin kesäkuusi loppu mukava!

   Poista
 10. Ymmärrän turhautumisesi, kun olet nähnyt paljon vaivaa puutarhan eteen. Meidän pienellä pihallamme on ruoho palanut ruskeaksi. Nyt on yritetty kastella, mutta en tiedä miten sen saisi herätettyä henkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tuntuu kuin vuosien työ valuisi kuivaan maahan. Surullista. Osa onneksi elpyy. Ja paljon on edelleen hengissä, mistä jaksan iloita.
   Nurmikko on elementti, joka elpyy saatuaan kunnolla sadevettä. Tonttimme viereinen kunnan puistoalueen nurmikko on aivan keltainen. Näin on käynyt kerran aiemminkin ja sieltä se on taas noussut vihreänä, kunhan on saanut muutaman kunnon sadekuuron ylleen.

   Poista
 11. Kuivaa on täälläkin. Ukkoskuurot ovat huidelleet ohi. Kivituhkakäytävät näyttävät hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummallisia ukkoskuuroja, kun osaavat taitavasti purjehtia aina jonnekin muualle. Hetki sitten täälläkin jyrähteli, mutta yksikään pilvi ei tullut lähellekään meidän tonttia.

   Poista
 12. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Meillä satoi hyvin vähän torstaina, vaikka piti sataa koko iltapäivä. Mutta saimme lauantaina vähän yllätyssadetta sekä sunnuntaina. Nyt on pakko tänään taas kastella kasvimaata, kun ei ne sateet syvälle menneet. Kuivuus tuntuu kovin hämmentävältä, kun ollut kesiä, kun on satanut kesäkuussa joka tai joka toinen päivä. Minäkin mietin, että mistä uskaltaa ottaa kuivuneet lemmikit pois, ettei aurinko porota maata liian kuivaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähäinenkin sade ilahduttaa, jokainen pisara on arvokas lisä. Täällä satoi sunnuntaina pari kuuroa. Kastelemisen tarvetta ne eivät poistaneet mihinkään. Hämmentävää tosiaan, kun ajattelee, että kesää on vielä jäljellä, eikä sateita juuri ollenkaan.
   Kitkin sunnuntaina osan lemmikeistä pois vähemmän aurinkoisilta paikoilta.

   Poista
 14. Voi kasviparat ja puutarhuriparka kuivuuden kourissa. Puutarhan kannalta olin ihan onnellinen epävakaasta juhannuksesta sateineen meillä päin. Kyllä alituisen kastelun sijasta keksisi mukavempiakin puuhia puutarhassa. Nyt ei tosiaan ollut siellä oikea hetki alkaa kitkentähommiin ja altistaa maata lisäkuivumiselle. Toivotaan että viikon aikana sinnekin osuisi kunnon sateita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme vuosia vitsailleet juhannusta suunniteltaessa, sataako silloin lunta vai rakeita. Nyt olisin saattanut ilahtua lumisateestakin kuivuudesta kärsivää puutarhaa katsellessani. Lemmikkien lisäksi ei paljon muuta kitkettävää ole, kun rikatkaan eivät ole menestyneet näissä aavikko-olosuhteissa.
   Sää on muuttunut vähän viileämmäksi ja epävakaisemmaksi. Toistaiseksi sadepilvet ovat purjehtineet pois lastiaan pudottamatta. Pari pientä kuuroa on saatu. Minäkin toivon tämän viikon tuovan muutaman kunnon sadekuuron tai vielä enemmän muutaman päivän tasaista sadetta.

   Poista
 15. Harmillisen kuivaa tuntuu monin paikoin olevan, kuten sinunkin puutarhassasi. Kasteleminen letkuilla ja kannuilla on tekohengitystä verrattuna raikkaaseen vesisateeseen, joka kestäisi pidempään kuin ukkoskuuro! Nyt nuo kuurot ovat niin paikallisia, että meilläkin toinen pihamaa on rutikuiva ja lurpallaan, kun taas oma pihani voi lähestulkoon erinomaisesti. Tosin tänään oli jo yhdessä istutusalueessa selvästi lurpattavia kasveja, ja jouduin niille kantamaan muutaman kannullisen vettä. Mutta sadevesitynnyrit ovat täynnä ihan luonnon sadevettä ja kuinka siitä voikaan olla iloinen! Kyllä kasvivalinnoissa täytyy alkaa huomioimaan vahvemmin kuivuutta sietävien kasvien joukko, kukapa haluaisi yhden kesän perennapenkkiä perustaa. Mutta kylläpä teille on tulossa hienot kivituhkakäytävät, siisti kulkuväylä antaa raamit pihan eri alueille ja korostaa samalla kasvien rehevyyttä! Toivottavasti teilläkin pian saadaan taivaan vettä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekohengitystä tosiaan. Luonnollisen sateen tuottamaa syvää kosteutta ei millään letkuilla ja kannuilla saa. Muutama ukkoskuuro on nyt saatu, mutta niiden tuottama vesimäärä ei tunnu missään. Uskon, että sinua ilahduttaa täydet sadevesitynnyrit. Se kertoo, että taivaaltakin on tullut kunnon tavaraa. Mikä nautinto onkaan ammentaa sadevettä kasveille.
   Kuivuutta sietävien kasvien kirjaaminen on nyt tärkeää, sillä en usko tämän kesän tilanteen jäävän viimeiseksi.
   Kivituhkapintojen uusiminen on ollut suunnitelmissa jo pidemmän aikaa. Piha on kokonaisuus, jossa yksittäisen elementin kunnolla on yllättävän suuri vaikutus yleisilmeeseen.
   Muutaman päivän tasainen sade on tilauksessa.

   Poista
 16. Meillä jano loppui juhannuksena ;)

  VastaaPoista
 17. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 18. Kyllä nyt tuntuvat sadepilvet kiertävän monen monta puutarhaa. Meilläkin kuului tänään ukkosen jyrinää, mutta meni sisämaan puolelta ohi, kuten usein muulloinkin.
  Juhannuksena saatiin 8mm vettä ja taitaa ollakin yli puolet kuukauden sademäärästä. Onneksi meillä on paljon noita isoja varjostavia puita pihan suojana.
  Ihanalta näyttää makkaripenkki, kuin ei olisi kuivuutta nähnytkään.
  Ja hyvännäköisten kivituhkakäytävien varrellakin näyttää ihanan vihreältä. Toivotaan että teillekin eksyy kunnon sadepilviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä jyrisee parhaillaan toisella puolella taivasta ja toisella aurinko paistaa kuumasti. Toistaiseksi on tullut ehkä viisi sadepisaraa. Isot puut tarjoavat kiitettävästi varjoa.
   Makkaripenkissä huomaa varjon merkityksen tällaisina kuivinakin aikoina. Kasvit pärjäävät hyvin. Kuvien kivituhkakäytävät ovat niiltä varjoisemmilta alueilta. Siellä vielä vihreyttä riittää. Auringon puolella kohta yksittäiset kasvit vaeltavat aavikolla.
   Tulisipa sadetta, kunnolla ja pitkään.

   Poista
 19. Meillä oli sateista jo Juhannuksena ja rakeitakin ollaan saatu nyt viikolla. Tämä viikko onkin ollut epävakaista ja eilen oli kova ukonilma ja rankkasade. Hellejaksolla täälläkin kasteltiin jo nurmikoita ja haudoilla kukat meinasivat kuivaa kokonaan.
  Kaunista on teidän puutarhassa. Ihanat kukkaset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateita on tullut aika epätasaisesti. Jossain päin maata vettä on saatu liikaa ja täällä etelässä käsittämättömän vähän. Ukkonen on seikkaillut useampana päivänä kylämme päällä, mutta vettä se ei ole antanut. Rakeet eivät ole kesällä ollenkaan kivoja. Tuppaavat kurittamaan kukkia.

   Poista
 20. Meillä on ollut kevyttä sadetta juhannuksen aikaan ja eilenkin. Olen kastellut herkimpiä perennoja järvivedellä kahden kastelukannun tekniikalla. Onneksi pihaani varjostaa korkeat tervalepät etelän puolelta. Suurin osa pihaa välttyy pahimmalta paahteelta. Toisaalta olen huomannut, että varjostus vähentää kukintaa. Osa kasveista hyötyy ja osa kärsii ja karsiutuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järvivesi taitaa olla lähes yhtä hyvää kasteluvetenä kuin sadevesikin. On sinulla riittänyt kantamista. Kastelukannuja kantamalla saa kyllä hyvää venytystä olkapäihin. Kunhan ei liikaa joudu venyttämään.
   Saapa nähdä, mitkä kasvit näiden kuivien kesien jälkeen täällä menestyvät. Vielä en ole aloittanut listan tekemistä, vaikka mielessä se nytkin pyörii.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!