maanantai 8. elokuuta 2016

Avoimet puutarhat Lohjalla


Lauantaipäivän päämäärättömän jahkailun jälkeen houkuttelin naapurin mukaani ja suunnistimme Lohjalle ihailemaan avoimia puutarhoja. Olin listannut peräti kahdeksan puutarhaa, mutta jo ensimmäinen kohde osoitti, että aikaa olisi tarvittu  kokonainen viikko.

Varoitus: Postaus sisältää hurjan määrän kuvia, joskin tällä kertaa onneksenne vähemmän minulle tyypillistä lätinää. Maisemakuvaus ei kuulu vahvuuksiini, mutta kenties saatte edes kalpean aavistuksen siitä, millaiset paratiisinportit meille eilen avautuivat.

Arboretum Magnolia
Kokkolahdentie 60, Lohja 


Arboretum Magnolia sijaitsee Lohjan Karkalinniemessä, Lohjanjärven lämpimällä etelärinteellä. Tämä 3 hehtaarin puulajipuisto on perustettu 2003 ja yleisölle se on avattu ensimmäisen kerran 2015. Alueella on terassipuutarha, japanilainen puutarha, laakso, puropolku, magnoliapolku, rhodopolku, heinäpolku, perennapuutarha, kevätrinne, hortensiapolku, kantopuutarha. 

Magnoliapuisto on avoinna myös muulloin, kuin vain Avointen puutarhojen aikaan. Siellä järjestetään kursseja ja monenlaista toimintaa, joten kannattaa kurkata heidän omia kotisivujaan ja/tai peukuttaa puistoa facebookissa. Magnoliapuisto on myös paikka, jossa lajin runsauden vuoksi näkymät vaihtelevat eri aikoina.  


Puutarhan omistavat sen rakentajat, siellä asuvat ja aluetta jatkuvasti hoitavat Suvi Pohjola-Stenroos (kuvassa esittelemässä nenäliinapuuta) ja Esa Stenroos.

Magnoliapuistossa on useita kissa-aiheisia patsaita ja koristeita. Suvi Pohjola-Stenroos on ammatiltaan eläinlääkäri. Hän on myös kissankasvattaja ja tukee aktiivisesti eläinsuojelutyötä. Magnoliapuiston kahvilassa olikin toimintaansa esittelemässä neljä Reccu Rescuen kautta uuden kodin saanutta kissaa eli Vilma (kuvassa), Tinni, Yoda ja Puuttin.   

Marja Mellinin puutarha
Karkalintie 568, Lohja


Marja Mellinin puutarha sijaitsee aivan Magnoliapuiston vieressä. Nämä kaksi puutarhaa tekevät yhteistyötä mm. yhteisin aukioloajoin. Siinä missä Magnoliapuisto muistuttaa enemmänkin julkista puistoa, Mellinin puutarha on taasen hyvin yksityinen ja intiimi.


Mellinin puutarhassa katse osui ensimmäisenä vielä hieman kesken olevaan muuriin ja siihen rakentuvaan vesiaiheeseen istutuksineen. Huomionarvoista tässä on se, että nuo mahtavat kivet Marja Mellin on itse valanut betonista ja tuohon paikalle laittanut. Keskeneräisyys johtuu pitkälti siitä, että massiivisten kivien valmistaminen aiheutti Marja Mellinille jännetupintulehduksen. Hän on nimittäin sekoittanut betonin käsin kottikärryissä. Apuna ei siis ole ollut betonimyllyä. Vähänkin betonitöitä itse tehneet ymmärtävät, millaisesta työrupeasta tässä on kyse.


Harvassa puutarhassa on näin ihastuttava päiväunipaikka, kuin tämä Mellinin Nukkula. Verhojen takana on muhkea parisänky, jossa voi käydä lepäämässä hyttysten häiritsemättä verhojen auringonpaisteelta suojaamana.

 

Mellinin puutarhassa pääosassa ovat tontilla jo aiemmin kasvaneet suuret puut, jotka tekevät puutarhasta hieman varjoisan. Siellä on paljon erilaisia havuja ja useita vesiaiheita.


Pergolan sohvaryhmässä istahdimme hetkesi levähtämään ja nauttimaan edullisesti tarjolla ollutta paellaa.Raili Kurosen puutarha
Sairaalatie 17, Lohja


Kolmas puutarha oli 86-vuotiaan rouvan kaupunkipiha. Ihastuttava ja erittäin hyvin hoidettu puutarha, jossa runsaasti erikoisesti leikattuja havupuita sekä aivan valtavan kokoinen peikonpähkinä talon seinustalla (miksi ihmeessä en sitä kuvannut). Tästä puutarhasta tuli jo kadulla hivenen keskieurooppalainen vaikutelma, mikä ehkä osittain johtui talon isännän aikanaan tekemästä upeasta takorauta-aidasta. Villa Elegans
Lohjansaarentie 944, Lohja


Viimeisenä, kellon jo käydessä kiivaasti kuutta, ajoimme Lohjansaareen katsomaan 20-luvulla Terijoelta siirretyn puuhuvilan puutarhaa. Lohjalaiseen tapaan pihassa on lukuisia omenapuita ja useita suuria tammia.

Tässä puutarhassa oli jonkinlaista menneen ajan tunnelmaa. En olisi laisinkaan hämmästynyt, jos omenapuiden välissä olisi käyskennellyt hieno neiti valkeassa maata viistävässä pitsipuvussaan hentoista päivänvarjoa pidellen.Villa Elegansissa sijaitsee myös antiikkiliike, jossa piti puutarhapäivän kunniaksi olla alennusmyynti. Valitettavasti tavaroista oli vaikea löytää hintoja, eikä talon isäntä tuntunut keksivän eräälle kysymälleni tavaralle hintaa laisinkaan. Tuli sellainen vaikutelma, ettei hän kenties halunnut mitään myydäkään. 

Pihamaalla oli myynnissä monia erilaisia perennan jakotaimia. Päivän kääntyminen iltaan, vai mikäkö teki minut kitsaaksi, mutta 8-10 euroa ihan tavallisista jokapihan perennoista tuntui minusta kovalta. Hetken katselin harmaakäenkukan taimipurkkeja, mutta jäi ostamatta, kun ei pakottavaa tarvetta sellaiselle ollut. Kaikkinensa päivä oli mahtava ja jälleen kerran vakuutuin siitä, miten paljon saattaakaan ammentaa pelkästään toisten puutarhoja katselemalla. Iso tai pieni, tasamaa tai rinne, varjoisa, aurinkoinen tai mitä tahansa siltä väliltä. Kekseliäisyydellä ei ole rajoja ja ihan kaikki ideat ovat puutarhan rakentamisessa sallittuja. Kahta samanlaista puutarhaa ei löydy ja hyvä niin. Tässä asiassa kaikkien kukkien on lupa kukkia.

Kotimatkalla poikkesimme sentään vielä viimeisillä hapoilla Maritin vanhimman pojan perheen pihamaalle. Veikkaanpa, että tässä vaiheessa keskeneräisestä pikkulapsiperheen pihasta saattaa vuosien mittaan kehkeytyä yksi potentiaalinen kohde Avoimille puutarhoille.

Lämmin kiitos erinomaisesta seurasta sinnikkäälle naapurilleni Maritille, joka väsymättä ja alati innostuneena jaksoi eilen kulkea kanssani puutarhasta toiseen. Viherhuumasta päihtyneenä taisin tyystin unohtaa ihmisen voimien rajallisuuden. 

49 kommenttia:

 1. Ihanissa pihoissa kävit! Minäkin kävin yhdessä todella valloittavassa paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mukavaa päästä katsomaan toisten puutarhoja.

   Poista
 2. Minäkin kävin sisareni kanssa kahdessa ensimmäisessä kohteessa. Olipa ihanat puutarhat molemmissa, ja väkeä mahdottoman paljon. Olimmekohan peräti samaan aikaan? Meidän käyntimme osui puoli kolmen ja neljän välille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Magnoliapuistossa olimme puoli yhden aikaan ja aikaa siellä kului kolmisen tuntia ja Mellinin puutarhasta lähdettiin neljän maissa. Olemme hyvinkin saattaneet kohdata toisemne. Tosi mukavia ihmisiä kaikkialla kohdattiin. Kiva päivä kerrassaan.

   Poista
 3. Voi, että oli upeat puutarhat! Vuosien työn ja innostuksen on vaatinut noiden puutarhojen luominen.
  Olenkohan joskus lukenut tuosta ekasta kohteestasi Irenen blogista....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene on varmaan postannut Magnoliapuistosta, kun se sijaitsee hänen kotikonnuillaan. Puistosta tulee ajan myötä varmasti suosittu kohde, enkä kyllä laisinkaan ihmettele. Tavallaan se oli myös hämmentävä kohde, sillä harvemmin Suomessa yksityiset henkilöt panostavat noin valtavasti omaan intohimoonsa ja avaavat sen vielä kaikille nähtäväksi. Toisaalta Suvi Pohjola-Stenroos on alanvaihtajana juuri valmistunut puutarhasuunnittelijaksi, joten puisto toimii hänellä myös ammatillisena referenssinä.

   Poista
 4. Hienoja puutarhoja "kotikulmilta" :) Tuon Sairaalatien puutarhan olen nähnyt ulkoapäin, muut olivat ihan vieraita. Oma puutarha on niin onneton, ettei kauheesti ole tehnyt mielikään mennä ihastelemaan toisten puutarhoja ... En ole tullut vielä niin puutarha-ihmiseksi :D Kissat, oikeat ja patsaat, olisivat kyllä mielenkiintoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisit vain lähtenyt. Toisten puutarhoista saa ideoiden lisäksi iloa ja terapeuttista energiaa. Magnoliapuisto on muulloinkin auki, joten tehkääpä sinne retki. Suosittelen lämpimästi.

   Poista
 5. Eilinen päivä oli täydellinen meille puutarhahörhöille 😊 tuossa Magnoliapuistossa pitääkin joskus poiketa, kiitos vinkistä, kauniita kuvia olitkin ottanut sieltä. En voi muuta kuin ihmetellä 86- vuotiasta puutarhuria, jonka piha ei muistuttanut perinteistä mummulan pihaa, kunnioitettavaa jo iänkin puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Magnoliapuisto on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Sinne kannattaa lähteä pidemmältäkin ja tutustua etukäteen paikan kotisivuihin. Siellähän on myös opastettuja kierroksia.
   Raili Kurosen puutarha ei todellakaan ollut mikään tavallinen mummulan piha. Ehkä puutarhan hoitaminen pitää mielen ja kropan vireänä.

   Poista
 6. Upeita puutarhoja oletkin saanut käydä ihailemassa. Minäkin pääsin puutarha vierailuille, ajankohta oli minulle pääsemisen kannalta nyt hyvä. Tosin kukkaloistoa ei nyt ollut paljoa. Mutta päivä oli kyllä antoisa ja hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että sinäkin pääsit puutarhavierailulle. Kyllä näistä kierroksista aina saa paljon ammennettavaa. Kaikkea ei heti edes pysty sulattamaan, mutta ajan kanssa nousee muistoja ja ehkä uusia ideoitakin.

   Poista
 7. Kiitos kuvista ! Pääsin näin minäkin edes pieneltä osin vieraaksi sinne päin kotimaata. Ihanissa paikoissa pääsit käymään. Enpä kyllä meinannut minäkään uskoa 86-vuotiaan mahdottoman hyvin hoidettua puutarhaa todeksi - ihanaa, siinä meille tavoitetta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin huikea 86-vuotiaan puutarha. Leskirouva vielä ihan yksikseen laittelee pihaansa. Ja tykkää muotoilla havuja erikoisiksi.

   Poista
 8. Valitsit todella kunnianhimoisesti kohteet. Olen itse vieraillut noista kolmessa. Ne ovat kerta kaikkiaan viehättäviä ja persoonallisia. Magnolia on ihan huippupaikka. Täytyy ymmärtää, että siellä työskentelee kesäisin neljä henkeä kokoaikaisesti. Muut ovat sitten enemmän yksityisiä paikkoja. Luulenpa, että Elegansin herra ei oikeasti tiedä noista tavaroista paljoakaan. Ne ovat rouvan vastuulla.
  Tuo Lohjan keskustan puutarha oli minulle ihan uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Magnoliapuisto on todella upea paikka, mutta sitä ei todellakaan voi enää pitää yksityispihana. Enemmänkin julkinen puisto, sillä toki siihen on investoitukin ihan eri malliin, kuin tavallisiin pihoihin. Minulla oli tilaisuus haastatella Suvi Pohjola-Stenroosia paikan historiasta, miten he ovat paikkaa rakentaneet ja miten sitä ylläpidetään. Suvi Pohjola-Stenrooshan on juuri valmistunut putarhasuunnittelijaksi, joten koko alue toimii samalla hänen referenssinään.

   Sepä selittääkin Elegansin herran epäröinnin esineen hinnasta. Kumma vain, ettei rouvallakaan ollut antaa hintaa, kun puutarhakierroksen jälkeen pysähdyin vielä kysymään, löytyikö hinta. Ehkä väki oli jo väsähtänyt pitkästä päivästä kellon lyödessä kuusi.

   Lohjalla oli runsaasti avoimia puutarhoja. Listasin itselleni kunnianhimoisesti 8 kohdetta, mutta aivan utopistista olisi ollut kaikkiin ehtiä. Kaksi ensimmäistä olisi riittänyt mainiosti, mutta taisi ahneus voittaa...

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit. Ja käypä itsekin joskus Magnoliapuistoa katsomassa. Sinulle se ei ole mahdoton matka.

   Poista
 10. Huikeat puutarhat löysit kohteiksi, ei ihme että aikaa kului. Tuo seutu on mulle niin outoa, että pitäisi oikein kunnolla mennä tutkimaan. Kiitos tästä valokuvamatkasta, tämä on elämys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohjan seutu on puutarhoille ilmastollisesti suotuisaa seutua. Minulle se on helposti saavutettavissa, joten olen tosi tyytyväinen, että tuli lähdettyä. Magnoliapuistoa voin kyllä suositella ihan omaksi matkakohteekseen. On tosi hieno kohde.

   Poista
 11. Jaksoittepa monta kohdetta. Upeita puutarhoja. Kiva kun blogien kautta pääsee vierailemaan monissa kohteissa, joihin ei itse päivän aikana kerkeä. Ehkäpä jonain kesänä suuntaan tuonne päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kotiin palatessa kyllä aika ryytynyt olo. Mutta päivä oli erittäin onnistunut ja olen todella tyytyväinen, että tuli lähdettyä. Tämä kohteiden jakaminen blogissa on mukavaa, sillä seuraavana vuonna voi suunnata jonkin toisen antaman vinkin kohteeseen. Minäkin sain sinun postauksestasi ajatuksen, että kenties ensi kesänä suuntaan Hämeeseen.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Oli tosiaan hienot kohteet. Hyvä, että jaksoin uumoilusta huolimatta lähteä liikenteeseen.

   Poista
 13. Upeita puutarhoja, kiitos kuvaretkestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi hienoja paikkoja. Vieläkin on jotenkin "kylläinen" olo.

   Poista
 14. No huh - vetää ihan sanattomaksi! Hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin Magnoliapuisto oli huikean hieno. Ei mikään jokamiehen toteutettavissa oleva puutarha, mutta näkemisen arvoinen kohde. Aina kaikesta jää ideanpoikasia takaraivoon muhimaan.

   Poista
 15. Ihania kohteita. Kiitos vinkeistä, Lohjalla näyttää olevan hyvä kattaus puutarhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selasin ympäristökuntien tarjontaa ja totesin Lohjalla olevan runsaasti mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Siis sinne. Monta puutarhaa jäi ajan puutteen vuoksi näkemättä, mutta näkemistäni olen tosi iloinen.

   Poista
 16. Avoimet puutarhat on tosi mahtava tapahtuma :). Oppii paljon uutta kun pääsee katsomaan mitä muut ovat puutarhassaan tehneet. Ihanat nuo Lohjalaiset kohteet, jokainen hieman erilainen. Me ehdimme käydä vain yhdessä kohteessa Espoossa Iivislahdessa, siellä minuun teki vaikutuksen ikivanha hortensia, se oli puun kokoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, ettei yhden päivän puitteissa moneen paikkaan ehdi. Espoo ja Kirkkonummi olivat pitkään harkinnassa, mutta päätin sittenkin lähteä Lohjalle, eikä näitä. Toivottavasti otit kuvia tuosta hortensiasta. Tapiolassa on paljon vanhoja, luultavasti 50-luvulla istutettuja hortensioita. Niitä olen ihaillut, mutta löysitkö kenties hienomman?

   Poista
 17. Kiitos puutarhojen t!!!! Minä arvoin pitkään, että jäänkö kiertelmään Lohjan puutarhoja (olisin myös käynyt noissa Karkalin puutarhoissa) vai lähtisinkö kotiin kiertämään Porvoon puutarhoja. Koti voitti.

  Tietääkseni Villa Elegansin väki omistaa antiikkiliikkeen lisäksi kukkakaupan, johtuisiko siitä nuo kovat hinnat. Mutta en minäkään olisi maksanut jakotaimista yli viittä euroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegansin väki on luopunut antiikkikaupastaan ja varasto on siirretty kahteen villan huoneeseen. Taimet oli kaivettu omasta puutarhasta. Paikkakin näytettiin. Pyytää aina saa, mitä haluaa. Onneksi ei ole pakko ostaa ja 8 euroa on kyllä minun kukkarolleni liikaa niin taimikaupassa kuin pihamyynnissäkin. Kun kyse ei ollut mistään erikoisuudesta. Mutta jospa he hinnoittelivat jakotaimet kesäruukkukukkien tapaan. Vaikka kovalta sekin tuntuu.

   Valintasi ei ollut laisinkaan hullumpi, sillä Magnoliapuistoon ja Mellinin puutarhaan pääsee myös muulloin. Muita kohteita joutuu sitten odottelemaan seuraavaan kertaan.

   Odottelenkin postaustasi Porvoon puutarhoista. Kuulostaa mielenkiintoiselta.

   Poista
 18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 19. Olipa mielenkiintoista päästä käymään Lohjan avoimissa puutarhoissa postauksesi valokuvien ansiosta :) Jätin avoimissa puutarhoissa käymisen päättämisen sunnuntaihin, koska palasimme yöllä kotiin enkä ollut varma jaksaisinko lähteä mihinkään. Vaihtoehtoina olivat kolme valitsemaasi Lohjan puutarhaa tai kolme Kirkkonummen puutarhaa. Kun ystäväni ehdotti tapaamista Kirkkonummen puutarhoissa, niin valitsin ne. Valokuvasi vahvistivat, että Lohjan puutarhoihin kannattaa käydä tutustumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkkonummen puutarhoista olen aiemmin käynyt vain kahdessa ja niinpä ne olivat nyt suunnitelmissa, mutta päätin sittenkin lähteä Lohjalle. Se kannatti. Magnoliapuisto varsinkin on hieno nähtävyys.

   Poista
 20. Kiitos kattavasta kuvakertomuksesta! Toinen toistaan upeampia puutarhoja, vetää oikein sanattomaksi. Arboretum Magnoliassa sekä Mellin puutarhassa on postauksesi lukemisen jälkeen melkeinpä pakko vierailla ja katsoa niitä omin silmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumpainenkin mainitsemasi puutarha on helppo niputtaa samaan reissuun ja niissä on katselemista riittävästi yhdeksi päiväksi. Suosittelen.

   Poista
 21. Kiitos Between, kaikki käyntikohteesi ovat olleet tosi upeita. Tuosta Arboretumista Magnolia minäkin olen muutamista lehdistä lukenut ja jos olisin ollut kesäkodin maisemissa olisin voinut siellä käydä.
  Suvi Pohjola-Stenroos on kissapiireistä tavallaan tuttu ja he miehensä kanssa ovat olleet ocicat rotuisen kissan kasvattajia.

  Lohjanseutu ja varsinkin Karkali on hyvin rehevää seutua.
  Oli kiva lukea ja nähdä näistä käymistäsi kohteista eli kiitos vielä kerran koko kattavasta kirjoituksesta kuvineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Magnoliapuistosta on ollut runsaasti juttua varsinkin lohjalaisissa medioissa.
   Kävin googlettamassa tuon ocicat-kissan. Se onkin jännän pilkullinen kissarotu. Puhuimme kyllä Suvi Pohjola-Stenroosin kanssa myös kissoista, mutta en huomannut kysyä hänen kasvattamaansa kissarotua. Nytpä sekin selvisi.

   Poista
 22. Kiitos että pääsin kurkistamaan eteläisemmänkin Suomen puutarhoihin!

  VastaaPoista
 23. Upeissa paikoissa olit käynyt! Valtavan suuria puutarhoja, on niissä hoitaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmen hehtaarin puistossa alkaa jo olla työtä melkoisesti. Ei siellä ilman koneita enää pärjää.

   Poista
 24. Oletpas pyörinyt miun kylällä :) Kyllä näistä oman kylän kohteista voi olla kovin ylpeä. Itse pidän varsinkin Marja Mellinin puutarhasta ja tietty Magnolia on ihan omaa luokkaansa mitä tulee kasvilajistoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin voi olla ylpeä Lohjan puutarhoista ja myös avoimiin osallistuvien innostuksesta. Niin monia mielenkiintoisia kohteita, että oli pakko tehdä raju karsinta.

   Poista
 25. Upeita kuvia ja ihania puutarhoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna. Oli tosiaankin hienoja puutarhoja.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!