perjantai 7. heinäkuuta 2023

Ampiaisdraamaa

Rosa Therese Bugnet


Kuljen parhaillaan silmä tai oikeastaan puoli naamaa turvoksissa. Ei ole kyse perheväkivallasta eli Ukkokulta ei ole livauttanut minua suutuspäissään nyrkillään. Hän kun ei ole koskaan nyrkein uhonnut kenellekään. En myöskään ole toikkaroinut pihapuita päin, enkä pudonnut portaita. Minulla oli yhteenotto ampiaisten kanssa ja kuten arvata saattaa, toiseksi jäin.

Kipaisin keskiviikkona hakemaan kasvarista kurkkuja. Ovesta sisään kurkistaessani huomasin myös ensimmäisten tomaattien kypsyneen. Niinpä ojensin käteni tomaatinvarsien lomaan herkullisia Sungoldeja poimiakseni. Samalla tökkäsin johonkin ylimääräiseen pehmeään, jolloin draaman ainekset olivat koossa. 

Tagetes patula 'Favourite Red' ja 'Jolly Jester'
 
Ampiaiset olivat rakentaneet pesän kasvarin pitkänsivun seinäsaumaan. Siellä se harmaa mötkikkä killui sopivasti tomaattien taakse piiloutuen. Tökkäykseni sai aikaan pörriäisten vihaisen joukkopaon pesästään. Pienestä kasvarista on vain muutama harppaus ulos, jonka suoritinkin harvinaisen vikkelästi. Ampparit perässä ovesta ja kattoikkunasta. Hyvin pääsin pois amppariparvesta. Paitsi yksi niistä lensi kasvojeni ja silmälasieni väliin, enkä saanut sitä riittävän nopeasti pois. Auts, että sen pisto sattui.

Tuoksuherneet

Silmänympärys kihelmöi kipeästi, kutisee ja on kauttaaltaan punainen pallura. Kävin torstai-aamuna kysymässä apteekista jotain helpotusta. Farmaseutti sanoi, ettei silmänseudulle saa laittaa lainkaan hydrokortisonivoiteita (eikä hyönteisten pistoon tarkoitettuja muitakaan voiteita). Ensiavuksi hän suositteli vahvinta käsikauppa-antihistamiinivalmistetta. Ja pikaista käyntiä lääkärissä tuhdimman antihistamiinihoidon aloittamiseksi, jotta välttyisin tulehdukselta ja mahdollisilta muilta seurauksilta.

Helpotusta silmäongelmaan odotellessa ja ajatuksia pois silmästä pitääkseni luin postauksianne. Monen monta mielenkiintoista juttua, mutta yksityiskohtaisempi syventyminen ja kommentointi yhden silmän avulla sujui huonosti kymmensorminaputtelusta huolimatta.

Symphytum officinale - Rohtoraunioyrtti

Ampparipesä on jo otettu pois kasvarista pitkävartisella haavilla. Pesä vaurioitui irroitettaessa ja olihan sen kyljessä kourani muksaisema reikä. Kasvarin ovi ja ikkuna on ollut auki, jotta mattimyöhäisetkin lentäisivät muualle. Nyt siellä vaikuttaa rauhalliselta. Pörriäiset ovat jatkossakin tervetulleita puutarhaani, kunhan eivät ihan iholle tule. Ehkä ne haluavat sanoa samoin minulle.

Dahlia Sneezy


Hyvää ja erityisesti tervettä viikonloppua kaikille!
Sekä sunnuntaille kivaa Avoimien puutarhojen päivää, niin esittelijöille kuin vierailijoillekin!


24 kommenttia:

  1. Auts! Ei ole tullut mieleenkään epäillä, että kasvihuoneessa voisi olla amppareiden pesä. Meilläkin siellä välillä lentelee yksittäisiä kimalaisia meden perässä ja pölyttämässä, mutta heistä ei ole ollut mitää haittaa tietenkään.
    Olen itsekin vahingossa astunut maa-ampiaisen pesään, eikä siinä voinut välttyä pistoksilta. Tiedän pistoksen kivun ja useamman pistoksen aiheuttaman tunteen. Minulla on jäänyt välillä mäkäräinen silmälasien väärälle puolelle ja pistänyt silmänurkkaan, siitäkään ei tullut kaunista jälkeä, saati sitten ampiaisen pistosta!
    Huh, ajatus on ikävä. Toivottavasti antihistamiinit auttavat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäisen kerran meilläkin ovat tehneet pesän kasvariin. Pari kesää sitten rakensivat pesää terassilautojen alle juuri kulkuväylän kohdalle. Onneksi huomasimme siinä vaiheessa, kun pesä oli vielä melko pieni. Oli kyllä urakka saada sekin pois.
      Kävin tänään lääkärissä, jolta sain kolmen päivän ajaksi kaksi vahvempaa antihistamiinia ja voiteen. Lääkäri totesi, että onpa melkoinen reaktio. Kyllä se tästä taas iloksi muuttuu.

      Poista
  2. Auuu, voi hitsi miten ikävää! Sattuu tosiaan ja reaktio voi olla hengenvaarallinen. Toivottavasti turvotus ja kaikki muu hellittää pian. Tuollainen yllätys on todella kurja.
    Voi sentään. Varon ampiaisia, sillä saan niiden pistosta voimakkaan reaktion, koko kroppa menee punaiseksi ja koko raaja turpoaa, johon pistos on tullut. Harmillista on sekin, että joka pistoksella oireet pahenevat, toisin kuin luulisi. Ampiaisten kanssa ei ole leikkimistä. Purettavan saunani ulko- ja sisäseinän välistä löytyi useita vanhoja sekä yksi aktiivinen ampiaispesä. Pakko lopettaa purkaminen siltä seinältä, kunnes ampiaiset jättävät pesän.
    Toivottavasti paranet pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lääkärin mukaan aina pitäisi käydä ammattilaisen pakeilla, jos ampiainen pistää kasvojen tai kaulan alueelle. Samoin hän valisti tuosta sinun mainitsemastasi asiasta, ettei ihminen siedäty ampiaisen pistoille, vaan reaktio saattaa voimistua kerta kerralta.
      Ei todellakaan ole leikkimistä amppareiden kanssa. Sain hyvät lääkkeet, joiden pitäisi normalisoida tilanne kolmessa päivässä. Vasen silmä on vielä poissa pelistä, kun turvotus on edelleen laaja. Nyt on lääkkeitä kotona myös vastaisuuden varalle.
      Olehan varovainen remonttiprojektiesi kanssa.

      Poista
  3. Onhan noita, ihan silmiinkin tarkoitettuja, kortisonivoiteita. Taitavat tosin olla reseptillä saatavia.

    Nimim. Iriiteistä ja silmäluomien atooppisesta ihottumasta kärsivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silmiin tarkoitettuja kortisonivoiteita löytyy, mutta tosiaan reseptillä. Sellaista sain tänään lääkäriltä antihistamiinipillereiden lisäksi.
      Ihan hyvä, että apteekissa neuvovat asiakkaita mieluummin vähän liikaa kuin liian vähän. Käsikauppalääkkeillä voi helposti aiheuttaa vahinkoa.

      Poista
  4. Onpa siulle sattunu ikävä juttu. Ampiaiset on kyllä äkäsiä. Meille on kahesti ampiiset pesän tehny kasvihuoneeseen. Harjalle ja mehiläistarhooja on käyny sen pois ottamassa. Jos ei huomoo pessee ajoissa, kimppuun käyvät. Kyypakkauksen pien varuilta kotona ja marjamehässä mukana. Siitä oon avun suanu, kun muutaman kerran oon polokassu risukasan pesään tai maapesään. Toivottavasti on jo helepottanu siulla oireet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain hyvät lääkkeet. Toivon mukaan huomenna naama näyttää jo paremmalta ja vasen silmä on jälleen kunnolla toiminnassa mukana.
      Ampiaiset ovat tosi äkäisiä. Olen sen kokenut ennenkin, mutta tulipa nyt oikein perusteellinen muistutus. Ehkä minäkin ampiaisena ärsyyntyisin, jos joku tulisi muksimaan kotiani luvatta.
      Sain lääkäriltä sen verran enemmän lääkkeitä, että nyt niitä on kotona vastaisuuden varalta. Tilanne ei olisi päässyt näin pahaksi, jos olisin voinut aloittaa lääkityksen heti tapahtuman satuttua. Tästä taas opittiin, toivottavasti.

      Poista
  5. Onpa kurja juttu, ja vielä pistänyt tosi ikävään paikkaan 🙁 Meillä myös on ampparit tehneet ainakin kerran pesän kasvariin, huomasin onneksi ajoissa.
    Ei olekaan vuosikausiin amppari meikäläistä pistänyt, pelkkä ajatuskin hirvittää. Pikaista toipumista!
    Ihania tuoksuherneitä ja muita kukkia sinulla 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole älynnyt kasvarissa ampiaispesiä edes tarkkailla, kun siellä ei ole aiemminkaan niitä ollut. Taas tuli opittua uutta, osaan olla jatkossa varovaisempi.
      Ampiaisen pisto sattuu tosi paljon. Pari viikkoa sitten yksi pisti käsivarteen. Siitäkin nousi iso patti, joka kirveli ja kutisi aikansa. Siitä selvittiin ilman suurta draamaa. Silmäluomi on huomattavasti hankalampi paikka. Jospa naama olisi jo huomenna normaalimman näköinen.
      Tuoksuherneeni ovat tänä vuonna niin hienoja, että pyörin ahkerasti niitä ihastelemassa.

      Poista
  6. Aika hurja sattumus, onneksi ei tullut useampia pistoja, vaikka yksikin kasvojen alueelle on liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi pääsin nopeasti kauemmas muista ampiaisista. Yhden pistossa on jo riittävästi riesaa. Miten ne aina alkavatkin suuttuessaan pörrätä pään kohdalla? Lääkäri totesi, että hyönteisen piston osuessa kasvojen alueelle, tulisi aina käydä ammattilaisen luona.

      Poista
  7. Olipa ikävä sattumus. Onneksi sait toimivat lääkkeet. Minua pisti aikoinaan puutarhakompostia tyhjentäessäni useampi ampiainen ympäri kehoa. Ampiaispesä kun oli keskellä avokompostia ja survaisin siihen lapiolla. Kävin terveyskeskuslääkärin pakeilla. Tutki minut ja totesivat, ettei hätää ja passitti kotiin. Pääsin onneksi vähällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sattui ikävästi ja aiheutti runsaasti ylimääräistä sählinkiä. Sain hyvät lääkkeet ja neuvot. Nyt alkaa jo selvästi helpottamaan.
      Minusta useamman ampiaisen pistot on hyvä tarkastuttaa terkkarissa. Ainakin saa neuvoja ja rauhan mieleensä. Kasvojen alueelle osuneet pistot on kuulemma aina aiheellista näyttää lääkärille. Minullakin tutkittiin hengitystiet, paineltiin kaularauhaset (tai mitä ne nyt sitten ovatkin) ja silmät tarkasti. Silmä huolestutti eniten, kun se upposi oikein kunnolla turvotuksen sisälle.

      Poista
  8. Todella ikävään paikkaan olivat ampiaiset pesänsä tehneet ja sinulla kävi vielä huono tuuri, kun huomasit pesän vasta tomaatteja kerätessä. Ampiaisen pisto ei tunnu mukavalta kädessäkään, saati sitten kasvojen alueella. Onneksi ei käynyt pahemmin. Voisi kuvitella, että kasvarissa olisi liian kosteat oltavat amppareille mutta ei ilmeisesti sitten olekaan. Toivottavasti saamasi tropit auttavat pikaisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli harhaluulo, että ampiaiset tekisivät pesät lähinnä puurakenteisiin. Kennokasvarin saumat ovat jotain metallia. Niin vain olivat kiinnittäneet mötikkänsä siihen. Sopivasti vielä tomaatinvarsien taakse, ettei sitä helposti huomannut. Aika lyhyessä ajassa jopa ovat rakentaneet, kun viime sunnuntaina tomaattien tukinaruja kohentaessani ei siinä paikassa ollut yhtään mitään. Kosteusprosentti lienee kasvarissa näillä sateilla aika korkealla. En tosin huomannut sitä tänäänkään mittarista katsoa. Ilmeisesti ei haitannut amppareita sekään.
      Loppujen lopuksi selvisin vähällä, vaikka mieluummin olisin tämänkin hässäkän jättänyt väliin. Sain tosi hyvät tropit. Nyt jo helpottaa, sain nukuttuakin kun ei koko ajan kirvellyt ja kutissut. Juuri nyt huomasin, että näen jo paremmin alaviistoonkin ilman, että käännän pääni reilusti alasuuntaan. Turvotus on alkanut laskea silmän alapuolelta.

      Poista
  9. Auts, voin kuvitella kuinka paljon sattui ja kuinka juoksit. Ampiaispesä kasvihuoneessa ei ole hyvä juttu eikä siitä oikein ole mitään hyötyäkään, hyvä kun saitte poistettua. Osaavat tehdä pesän todella nopeasti. Toivottavasti paranee pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt jo naurattaa ajatus, millä vauhdilla tulin ulos kasvarista. Taisi ärähdys kaikua ympäri kylää, kun en saanut ampparia ajoissa pois silmälasin ja kasvojen välistä.
      Ampparipesä kasvarissa on erittäin huono paikka. Eihän ne tykkää, että joku käy tomaattejaan vahtimassa ja rapistelemassa. Enkä kyllä ihan heti samaan tilaan ampparipesän kanssa itseäni tungekaan, jos vain sen voin välttää. Tuossa Hiidenkiven puutarhassa Minnalle totesinkin, että pesä on rakentunut nopeasti. Viime sunnuntaina sitä ei takuuvarmasti ollut. Silloin kohentelin tomaattien naruja ja tutkin muutenkin niiden oloja.
      Hyvin jo paranee. Lääkäri sanoinkin, että kolmessa päivässä pitäisi olon pitäisi kohentua merkittävästi. Näen jo alaspäinkin ilman pään reilua kallistusta, kun alaluomen turvotus on selvästi laskenut.

      Poista
  10. Olipa tarina, huh. Minua pisti kerran ampiainen kaulaan. Pihatalkoissa aidanrakentajat olivat sohaisseet maanalaiseen pesään ja siitä seurasi aikamoinen intiaanitanssi, josta minäkin sain osani. Otin het kyypakkauksen tabletit, ja sillä ilmeisesti selvisin. Olen ymmärtänyt, että juuri pään (kaulan) alueella pisto on erityisen vaarallinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vieläkin puistattaa. Olipa onni, että vain yksi ampiainen koko parvesta osui kasvoille. Kyypakkaus varmasti auttoi sinua. Lääkäri kirjoitti minulle tuhteja antihistamiinitabletteja isomman pakkauksen, jotta niitä olisi kotona vastaisuuden varalle. Hyvä niin.
      Kyllä, pään ja kaulan alueen pistot tulisi aina tarkastuttaa lääkärissä. Minulta tutkittiin hengitystiet, kaula ja silmät erityisen tarkasti.

      Poista
  11. Huh, huh, pahaan kohtaan pääsi pistämään. Meilläkin menee ampiaisia terassin alle. Toivon, ettei siitä tule vaaran paikkaa loppukesästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelästyin todella kovasti, tuliko suuremmatkin vammat. Isän silmäsairaus on saanut minut arvostamaan näkökykyä entistä enemmän. Onneksi ampparin pistos osui silmäluomeen. Paraneminen on jo pitkällä, kiitos tehokkaiden lääkkeiden.
      Terassilaudat tuntuvat olevan ampiaisten suosima paikka pesän rakentamiselle. Meille on tullut tavaksi tarkkailla ampiaisten pörräämistä terassialueella, jotta ehdimme ajoissa häätämään ne pois. Vaikeaahan se on, kun pahimmassa tapauksessa joutuu lautoja irroittamaan.
      Toivottavasti eivät ole tehneet pesää terassinne alle.

      Poista
  12. Jopas paikkaan iski! Ja hyvä ettei käynyt hassummin.
    Minä sain iskun takareiteen, ja sattui sielläkin vietävästi. Onneksi minulla oli mukana sellainen yleisvoide, joka auttaa lähes joka vaivaan, ja se otti kivun pois muutamassa kymmenessä sekunnissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tosiaan, ettei käynyt hassummin. Pelästyin oikein kunnolla, kun silmä muurautui umpeen.
      Jo yhdenkin ampiaisen pisto sattuu. Olisi varmasti karmeaa, jos useampi hyökkäisi samanaikaisesti. Hyvä, että sain nopean avun voiteesta. Sellaista kannattaa pitää vaikka marjametsällä aina mukana.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!