torstai 21. maaliskuuta 2024

Värihaaste: vihreä


Lappalainen etelässä -blogin Nila ja Repolainen reissaa ja räpeltää kutsuivat minut osallistumaan Värihaasteeseen. Teemavärinä on vihreä.

Prunus padus - Tuomi 23.5.2023


Tykkään väreistä. Miten tylsää elämä olisikaan, jos värit puuttuisivat. Näin pitkään kestäneen talven loppusuoralla kaipuu väreihin on suorastaan huutava. Tiedän, että meidät palkitaan pian päivä päivältä lisääntyvällä vihreiden eri sävyillä. Vähitellen mukaan tulevat myös muut värit. Luonnossa vihreä on selkeästi suurin väriryhmä. Ellei sitten asu jonkun vesistön äärellä, jolloin sinistäkin on runsaasti näkyvissä.

Ukkosmyrsky raesateineen 26.5.2023


Nettiä kaivamalla varmaan löytyisi tietoa siitä, miten paljon vihreän eri sävyjä on olemassa. Eipä siihen mitään nettitietoa tarvita. Riittää, että katselee ympärilleen huomatakseen jos jonkinlaista eri vihreää. Luultavasti myös jokainen ihminen näkee vihreän erilaisena. Ihminen, joka ei vihreästä pidä, näkee kenties värin myrkynvihreänä. Mikä ei ainakaan minulle ole mitenkään negatiivinen väritermi.

31.5.2023

Toukokuinen vihreä on minulle ehkä rakkain. Silloin vihreydessä on heleää tuoreutta, valtavasti sävyeroja. Erityisen kaunista on valon siivilöityminen kasvien lehtien läpi ja valon leikittely lehdillä ja oksilla. Kevään vihreään liittyy myös tuoksuja, joita olemme odottaneet koko talven. Mikä sen tunnelmallisempaa kuin koivun hiirenkorvien vieno tuoksu. Aromeissa vertaistaan hakee vastaleikattu nurmikko.

Kosmoskukka 7.7.2023


Luonnossa ja puutarhassa vihreä on erinomainen taustaväri. Ehkä juuri siksi luontoäiti onkin valinnut ison osan kasveista pääväriksi vihreän. Oli kukan väri sitten mikä tahansa, se pääsee loistamaan vihreät lehdet taustanaan.

Ammi majus - Isosudenporkkana nupulla 22.7.2023


Aristolochia macrophylla - Piippuköynnös 30.7.2023

Vihreä on hyvä väri tuomaan esille myös erilaisia muotoja. En ole koskaan nähnyt piippuköynnöksessäni kukintoja. Ne ovat aika huomaamattomia ja piiloutuvat isojen lehtien lomaan. Ehkä niitä siis on meilläkin ollut. En vain ole huomannut. Sen sijaan sydämellisiä lehtiä tällä kasvilla on koko seinällisen verran.

Alapiha 9.9.2023

Vihreä on hieno yksityiskohdissa. Vielä hienompoi se on laajoina näkyminä. Meni ihan tunteisiin katsella tätä viime kesäistä kuvaa osasta alapihaa. Että voikin olla monensorttista vihreää ja paljon.

Vasemmalla: nukkajuoru, yläoikealla: mistelikorallikaktus, alaoikealla: rahapuu

En koe itseäni kovinkaan taitavaksi viherkasvi-ihmiseksi. Ei haittaa ollenkaan. Kodissani on aina ollut erilaisia huonekasveja. Jotkut viihtyvät vuosia, jotkut jättävät hyvästit muutamassa viikossa. Valtaosa viherkasveista kaipaa luonnonvaloa. Sitä meillä on tarjolla lähinnä ikkunoiden läheisyydessä. Ikkunalautojen alla taasen on sähköpatterit, jotka hohkaavat ikävän kuivaa ja kuumaa suoraan kukkapurkkeihin. Eipä kukkaset siitä tykkää. Niinpä olen sijoittanut viherkasveja amppeleihin, erilaisiin kukkatelineisiin ja ikkunan läheisyydessä oleville hyllyille ja tasoille.

Vuoripalmu


Suurikokoisin viherkasvi kodissamme on tällä hetkellä vuoripalmu. Ostin sen muutama vuosi sitten puutarhamyymälästä jo alkuunkin melko suurena. Kokoa on sille tullut toinen mokoma lisää. Kasvaessaan se on alkanut levittäytyä myös sivusuunnassa, mikä aiheuttaa kasvin sijoittamisen kannalta ongelmia. Ei ole kiva jatkuvasti väistellä sivulle sojottavia lehtiä.

Vuoripalmu on isossa altakasteluruukussa lattialla. Ruukun alle hankin pyörällisen alustan, joka helpottaa kasvin siirtämistä esimerkiksi siivotessa. Laitoin ruukkuun kaksi vihreää kasvitukea, joiden avulla sidoin lehtiä hivenen suppuun. Itse asiassa kasvi on näin jopa paremman näköinen. Isoa kasvia oli pilvisen päivän valonpuutteen vuoksi hankala saada kuvattua kokonaisena. Siksi vuoripalmua edustakoon yksi seinää syleilevä oksa.

Rönsylilja


Jos haluat helpon huonekasvin, hanki rönsylilja. Jos haluat nopeasti useamman huonekasvin, hanki yksi rönsylilja. Kohta sinulla on liuta rönsyliljoja. Rönsylilja tekee nimensä mukaisesti rönsyjä, joista kasvia on helppo lisätä. Rönsyihin tulee pieniä valkoisia kukkia. 

Rönsylilja sopii parhaiten amppeliin tai jonkun pylvään päähän. Se kasvaa nopeasti kookkaaksi. Rönsyliljoja on monenlaisia. Itse pidän tästä tavallisesta, jossa valkoinen reunustaa vihreitä lehtiä. 

Rönsylilja viihtyy hajavalossa tai puolivarjossa. Suorasta auringonvalosta kasvi ei pidä. Sen värikin haalistuu. Rönsyliljan sanotaan puhdistavan huoneilmaa. 

Puutarhan ja kasvimaailman lisäksi pidän vihreästä myös sisustuksessa. Astioissa, serveteissä, tableteissa, pyyhkeissä, pöytäliinoissa, tyynynpäällisissä, pussilakanoissa, matoissa. Niissä minulla on ja on ollut vihreää väriä.

Pari vuotta sitten ostin pyöreät, vihreät tabletit keittiön pöydälle. Viime vuotisen UMK-voiton johdosta tutut nimesivät nämä pyörylät Käärijiksi. Sain vuosia sitten tyttäreltä lahjakortin, jolla ostin Pentikiltä kuvan vihreitä lasilautasia. Harmikseni Pentik lopetti lautasten valmistamisen niin, että ehdin hankkia vain neljä lautasta. Vähemmän noilta neliölautasilta on ruokaa tullut syötyä. Esimerkiksi kahvipöydän tarjoiluastioina ne ovat mainioita.


Pentikillä on tullut ahkerasti käytyä, kuten tämäkin kuva osoittaa. Kuvassa maljakkona toimiva vihreä lasiastia on itse asiassa tuikkukynttiläastia. Sisuksiin kuuluu metallinen teline, johon tuikku asetetaan. Tekopionitkin olen ostanut jokunen vuosi sitten Pentikin poistomyynnistä. Laitoin ne aluksi pimeän pikkuvessan piristykseksi. Lasinen koristemuna oli jokin aika sitten ystävän antamassa nimpparipaketissa.

Olen mieltynyt nätteihin keraamisiin purkkeihin. Oikean laidan purkki on Rörstrandin valmistama. Sain purkin kerran synttärilahjaksi naapurin Maritilta. Pidän siitä kovasti, jonka vuoksi se on yleensä keittiössä esillä. Välillä purkissa on ksylitolipastilleja, välillä manteleita, milloin mitäkin. Rörstrand on 1726 perustettu ruotsalainen astioita valmistanut tehdas. Nykyisin Rörstrand on osa Fiskars Groupia.

Kaksi pienempää purkkia tilasin kolme vuotta sitten Hobby Hallilta. Ne ovat Marimekon tuotantoa. Sittemmin en ole purkkeja missään nähnyt.

Haastan omista vihreistä jutuista kertomaan:

Hiidenkiven puutarhassa Minnan
Oravankesäpesän Katin
Saaripalstan Sailan

 

Ajatuksena on kertoa, millaista vihreää on minun elämässäni. Yksi asia riittää, mutta saa niitä olla paljonkin. Kerro/kuvaa omalla tavallasi.

 

43 kommenttia:

 1. Mukavaa kun otit haasteen vastaan . Löysin sinun kommenttisi roskiksesta . Takastan nykyään joka postauksen jälkeen ennenkuin julkaisen uuden . Nyt siellä on joka kerta ollut ainakin kaksi tai useampia .
  Ihania vihreitä asioita on myös sinun elämässä niin sisällä kuin ulkonakin .Alapiha 9.9 kuvattuna oli todella kaunis ja siisti . Minä en laittanut omaani tällä kertaa ollenkaan ulko juttuja kun niitä tulee niin paljon muutenkin ja minä en kainostele laittaa sisäkuvia . Olen niin innokas sisustamaan myös niin siitäkin on mukava jakaa muiden kanssa mietteitä .
  Nuo purkit on kyllä todella kauniita samoin vihreät neliö lautaset . Minä olen sellainen astia hullu .
  Isosuden porkkana on ihana ja kivasti kosmos kurkkaa lehdistä .
  Nyt toivottavasti ulkonakin alkaa näkymään jotain vihreää . Tuo lasipallo saa mielikuvituksen laukkaamaan . Minä näen siinä veden pörskeet ja kenties jonkin tarunhohtoinen veden olion nousevan .
  Kiitos sinulle .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haastamisesta. Aika kiva tällainen väripainotteinen juttu.
   Kommentteja menee edelleen roskikseen. Sen vuoksi käyn säännöllisesti tsekkaamassa asian. Tänäänkin siellä oli taas yksi vakiolukijan kommentti. Onneksi ne saa helposti napautettua julkaistavaksi.
   Ilman muuta puutarhajutuissa vihreä on voimakkaasti esillä. Minulle vihreän värin rooli pihalla on niin suuri, että sitä tulee joka käänteessä hehkutettua. Sisustuksessakin vihreä on hieno väri.
   Kasvatin viime kesänä ensimmäisen kerran isosudenporkkanaa. Kokemukset olivat niin positiivisia, että laitan sitä tänäkin vuonna. Tuossa kuvassa kasvi on vasta nupulla. Niiden avauduttua kauneutta riitti silloinkin.

   Poista
 2. Upeita vihreitä asioita ja esineitä. Itsekin osallistun tähän pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina! Kiva käydä katsomassa, miten erilaisia vihreitä asioita kukin nostaa esille. Antoisa haaste.

   Poista
 3. Aah mitkä ihanat vihreät kuvat! Isosudenporkkana-kuva on erityisen viehättävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Kuten tuossa Nilalle vastasin, isosudenporkkana osoittautui kaikin tavoin kauniiksi ja positiiviseksi kokemukseksi. Aion kasvattaa sitä tänäkin kesänä.

   Poista
 4. Vihreä on todella kaunis väri, suosikkilistallani kärkipäässä nyt! Ihania eri vihreän sävyjä löysitkin kuvagalleriastasi. Pidän kovasti myös kevään herkästä heräävästä vihreästä, se on niin raikas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei epäilystäkään, etteivätkö kaltaisesi puutarhaihmiset tykkäisi vihreästä. Se on käytännössä puutarhan ja luonnon perusväri. Kevään vihreä on erityisen kaunis kaikessa herkkyydessään.

   Poista
 5. Vihreä on niin monisävyinen silmien ilo ja myös elinehto meille. Eläköön kaikki värit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa maailma synkkä ilman värejä. Kuten sanoit, vihreä on elinehto niin meille ihmisille kuin eläimillekin. Sitä ei sovi unohtaa.

   Poista
 6. Vihreän eri värisävyt tulevat hyvin esille kuvissa. Kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Vihreässä riittää sävyeroja.

   Poista
 7. Oi, onpa ihana juttu, sinä olet käsitellyt aihetta laajasti! Kuvasikin ovat toinen toistaan ihanampia, etenkin saniaiset ja tuo alapihan vihreä näkymä. Ihanan vihreä puutarha!
  Tai kai mielipiteeseen vaikuttaa se, että vihreä on erityisen mieleinen väri. Tänään sattuu olemaan päälläkin vihreät mekko ja villatakki.
  Kiitos paljon haasteesta, alan miettiä sitä jo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän vihreään väriin oli mukava tarttua, kun se on minullekin yksi mieliväreistä. Toisiin ihmisiin on helppo liittää myös tietty väri. Voin hyvin kuvitella sinut vihreässä mekossa ja villatakissa. Vihreä pukee sinua hienosti. Tiedän sinun löytävän tämän haasteen merkeissä kivoja kuvia. Jotain jännää kasvimaailmasta on varmasti taas tarjolla.

   Poista
 8. Monipuolinen postaus. Niin suloisesti kaikenlaista luonnossa kasvavaa vihreää, sitten kodin viherkasveja ja kaunista kodinsisustusta. Minullekin vihreä on kovasti mieleen, eniten varmaan juuri mainitsemasi kevätvihreä ☘️

  Kivoja muistoja tuli rönsyliljasta joka oli meidän ekoja huonekasveja avioliiton alkuaikoina opiskelija-asunnossa. Muistan ne roikkuvat poikaset. Englanniksi spider plant, hui hämähäkki! 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnosta on monien kohtalaisen helppo löytää vihreää. Kotona sitä ei välttämättä kaikilla ole, ainakaan suuremmassa mittakaavassa. Sattumoisin tykkään kovasti vihreästä myös sisustuksessa.
   Toivottavasti sinulle ei jäänyt opiskeluasunnon rönsyliljasta pelottavaa muistikuvaa. Rönsyt eivät onneksi ole oikeasti kovin pelottavia vaan itse asiassa varsin hellyttäviä.

   Poista
 9. Vihreä on hieno väri, minulla sitä on hiipinyt myös vaatteisiin vaikka olen sitä aiemmin vierastanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvassa taitaa olla sellaiset puutarhaihmiset, jotka vihreästä eivät tykkäisi. Vaatteissa se onkin vaikeampi väri. Itse asiassa jopa ihmettelen, kun minulle ei ole vihreä vaatteisiin tarttunut, vaikka esimerkiksi sisustuksessa se miellyttää kovasti.

   Poista
 10. Sinäkin löysit paljon vihreää. Kaunis väri ja paljon sävyjä. Kohta saamme nähdä yhden kauneimmista vihreän sävyistä, kun koivut avaavat uudet lehtensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreä taitaa olla minulle helppo väri. Kovasti jo odotan koivujen hiirenkorvia tuoksuineen.

   Poista
 11. Kevään heleä vihreys on valloittavaa. Jokaisen kasvin vihreä on eri sävyinen, miten huikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, kasvien vihreiden sävyjä on pilvin pimein. Tuntuu hyvältä ajatella, että kohta pääsemme niistä nauttimaan.

   Poista
 12. Aivan hurmaavat vihreät- Tuo Piippuköynnös on todella kaunislehtinen ja upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piippuköynnös onkin hieno köynnös. Tykkään sen sydämenmuotoisista lehdistä erityisen paljon.

   Poista
 13. Monipuolista, ihanaa vihreää eri sävyissä. Tykkään!

  VastaaPoista
 14. Osasin jo odottaa pihaltanne upeaa vihreyttä/vehreyttä - mutta kuinka paljon sisältäkin löytyi energisoivaa väriä. Ihanaa kun innostuit pohtimaan eloa vihreiden linssien läpi... parin viikon välein aion julkaista uuden värin, kutkuttavan jännittävää!! Iloa maaliskuiseen viikonloppuusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Repolainen kivasta haasteideasta. Vihreä osui minuun helposti, koska se on yksi mieliväreistä. Muiden suhteen on huomattavasti vaikeampaa.

   Poista
 15. Kauniita vihreänsävyjä paljon. Vihreä on kaunis väri! Sain tästä jutustasi vastauksen! Kun muutimme tänne rannalle, tupaantuliais lahjaksi saimme sinisenharmaana tuon lasilautasen. Kynttilät ja servetit oli mukana. Lautasta en osannu yhistee Pentikkiin. Oon siihen paria kahellu, ei oo sattunu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neliönmallisia Pentikin lautasia myytiin muutama vuosi sitten eri väreissä. Muistan oman vihreän lisäksi nähneeni kirkkaana, viininpunaisena ja siniharmaana. Samaan aikaan oli myös lehdenmallisia lasilautasia, joita niitäkin minulla on neljä. Harmi, että kivat mallit ja värit ovat tuotannossa vain rajallisen ajan. Kirppikselläkään en ole samaisiin astioihin törmännyt.

   Poista
 16. Kiitos haasteesta! Pitääkin alkaa miettiä sopivia kuvia.
  Hienot vihreät kuvat niin yksityiskohdista kuin laajemmista kokonaisuuksistakin. Isosudenporkkanan nuppua voisi katsella vaikka kuinka kauan. Kuinka luontoäiti onkaan osannut luoda noin kiehtovan rakennelman?
  Vuoripalmusi on varmasti komea ilmestys. En tiedä, kasvaako sirovuoripalmu yhtä kookkaaksi kuin tavallinen vuoripalmu, mutta omani tuskin kasvaa kovin kummoisiin mittoihin. Nytkin onnistuin käräyttämään puolet sen lehdistä, kun olin unohtanut keittiön ikkunalle pariksi aurinkoiseksi päiväksi. Pitää etsiä ressukalle taas kesäksi vähän varjoisampi paikka ja toivoa, että muistan kastellakin sitä tarpeeksi usein.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos otat haasteen vastaan. Mitään hoppua ei ole, kun niitä puutarhavihreitäkin saamme vielä tovin odottaa. Tosin tämän päivän vesisade edistää kevättä kiitettävästi.
   Kuva-arkistoa selatessani löysin useita kuvia isosudenporkkanasta sen eri vaiheissa. Kasvin kauneus on selvästi vedonnut ja siksipä aion kasvattaa sitä tänäkin vuonna. Nyt luultavasti laitan suoraan maahan, viime kesänä istutin purkkiin. Isosudenporkkana kasvoi varsin korkeaksi, jolloin purkissa tukeminen oli hankalampaa, kuin se olisi ollut maassa.
   Netin mukaan sirovuoripalmu kasvaa 200-300 senttiseksi, joten jossain vaiheessa joudut omasi siirtämään ikkunalaudalta lattialle. Vuoripalmuni on aika kaukana ikkunasta, hajavalossa. Siirsin sen melko pian oston jälkeen altakasteluruukkuun, jossa se näyttää viihtyvän hyvin. Laitan lannoitteen puikkoina multaan. Olen tainnut leikata siitä koko aikana vain kolme kuivahtanutta pikkulehteä. Ruskeita lehdenkärkiä ei ole ollut. Korkeutta vuoripalmulla on noin 160 cm. Leveyttä varmaan toista metriä, josta syystä olen tukikeppien ja sidontanarun avulla koonnut lehtiä hieman enemmän pystyasentoon.
   Kiitos, viikonloppu alkaa näillä hetkillä. Leppoisaa viikonvaihdetta sinullekin!

   Poista
 17. Luulin jo kommentoineeni, mutta ilmeisesti asia jäi suunnitteluasteelle. Ihania kuvia, vihreys on niin kaunista eri muodoissa ja asioissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa mukava, jos pelkällä ajatuksen voimalla kommentit siirtyisivät luettuihin postauksiin. Itselleni on pari kertaa käynyt niin, että mielessäni olen ihan selviä lauseita kommentiin laatinut. Sitten olen käynyt katsomassa, mitä bloggari on vastannut ja kas, kommenttia ei ole. Varsinkin viikonloppuisin tulee kommentoitua monen montaa blogia perätysten. Ei ihme, jos joku siinä tiimellyksessä jää ajatuksen tasolle.

   Poista
 18. Ihania vihreitä sekä puutarhassa että sisätiloissa!
  Vihreä taitaa olla minunkin lempivärini:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhaihmisenä voi olla vaikea tai peräti turhaakin vastustaa vihreää.
   Lempivärit ovat siitä hauskoja, että niitä voi käyttää moniin eri tarkoituksiin ja kohteisiin.

   Poista
 19. Mahtavan monipuolinen kirjoitus kauniine kuvineen!

  Toisaalta en yhtään ihmettele, että sinun elämästäsi löytyy niin paljon vihreää. Ja onneksi kevät sulattaa lumia ja maata nyt vauhdilla 🌼💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Kevät on vihdoin alkanut edistyä vauhdilla. Pian vihreää on meidän kaikkien pihassa.

   Poista
 20. Viestisi oli upea! Näkökulmasi on valaiseva. Kannustan sinua jatkamaan kirjoittamista. Lue blogista, miksi Aviator-peli herättää kiinnostusta.

  VastaaPoista
 21. Kiitos haasteesta! Pitääkin kaivella kuva-arkistoa, josko jotain vihreää löytyisi. Sinun kuvissa onkin eri sävyt hyvin edustettuina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin puutarhastasi löytyy kaunista vihreää yllin kyllin. Vasta sataneen lumen sulamista odotellessa on hyvä hetki kaivella viime vuotisia kuvia.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!