lauantai 12. lokakuuta 2024

Tulihan sitä ruskaa

Acer ginnala - Mongolianvaahtera
 

Tykkäsipä mistä vuodenajasta tahansa, jokaisella niistä on kohokohtansa. Syksyllä se on ruskavärien loisto. Kasvit jättävät meille hehkuvat hyvästinsä siirtyessään talviunille. Näin ne ehkä haluavat kertoa, että elämänkierto jatkuu ja keväällä taas tavataan.

Aluksi näytti, ettemme tänä vuonna saa kummoistakaan ruskaa. Pitkään lämpimänä jatkunut sää ja toistuvat sateet lupailivat pikemminkin kaikkialle harmaanruskeaa ja sen jälkeen paljasta lehdettömyyttä. Toisin kävi. Ruska tuli sittenkin. Ei niin yltäkylläisenä, kuin muutamana aiempana syksynä. Vaan tulipa kuitenkin.

Kuvan mongolianvaahtera on kunnan alapihan aitamme läheisyyteen istuttama. Niitä on kolme kappaletta, joista yksi ei vaan tahdo jaksaa kasvaa. Sinnittelee silti ihailtavasti.

Sorbus ulleungensis 'Dodong' - Tuurenpihlaja


Ehdin jo täällä blogissakin väittää tuurenpihlajan jättävän oranssisen palon kokonaan väliin. Ei jättänyt. Siellä se taas hehkuu punaista ja oranssia. Syksyisen tuurenpihlajan näin kävelylenkilläni erään omakotitalon pihassa. Se vei oitis sydämeni. Kevään saapuessa tuurenpihlajan hankkiminen oli suorastaan päähänpinttymä. Onneksi ei mitenkään vaikeasti toteutettava, sillä löysin etsimäni nopeasti. 

Toisinaan päähänpinttymät eivät laukea ihan helpolla. Tässä tapauksessa siihen tarvittiin vielä toinenkin tuurenpihlaja. Keväästä 2019 lähtien meillä on kasvanut tuure niin ala- kuin yläpihallakin. Jälkimmäinen on vähän vaikea kuvattava, kun samalla tulee ikuistettua naapurin autokatos.

Kuvassa oikealla pilkottaa parsa ja taustalla vaahtera. Aidan päällä kasvava villiviini on jo pudottanut suurimman osan lehdistään.

Vaccinum corymbosum - Pensasmustikka ja Rubus arcticus - Mesimarja


Puutarhaelämä on siitä hauskaa, että uusia kasvituttavuuksia löytyy kaiken aikaa. Olen kokenut ruusukuumetta, kärhökaipuuta ja jouluruusuinnostusta. Muutamia mainitakseni. Jossain vaiheessa huomasin, että myös kasvien lehtiväreillä on suuri merkitys puutarhan ilmeikkyydessä. Värikkyyden lisäämisen projekti ei ole edennyt vielä kovin pitkälle. Olen sentään oppinut ottamaan esimerkiksi syysvärin huomioon uusia kasveja valitessani.

Kasvi-innostuksella on syklinsä. Yhtenä keväänä mediassa pöhistiin pensasmustikoista. Pitihän niitä sitten saada omaankin puutarhaan. Ostin kolme erilaista ja istutin ne täysin hölmöön paikkaan. Sen ymmärsin aika pian. Ei vain löytynyt paljon parempaakaan. Sittemmin siirsin kaksi elossa olevaa pensasmustikkaa kasvimaan lavakaulukseen. Samassa lavassa kasvaa myös mesimarjaa. 

Pensasmustikat ovat jääneet matalakasvuisiksi, koska paikka ei ole niille otollinen. Se ei minua haittaa. Pärjään hyvin ilman isokokoisia marjoja. Pensasmustikoiden upea syysväri on riittävä arvo minulle.

Cornus alba - Korallikanukka

Rajanaapurin puolella kasvaa korkeaksi venynyt korallikanukka. Pensas on edellisten asukkaiden istuttama. Kesäaikaan korallikanukan lehdet ovat vihreät. Se kukkii kermanvalkoisin kukin, jotka ovat minusta kauniita. Näin syksyisin korallikanukka muuttuu viininpunaiseksi, kuten kuvasta näette. Ilta-aurinko saa korallikanukan lähestulkoon palamaan. Katson sitä mielelläni omalta pihalta tai työhuoneen ikkunasta käsin.

Edessä näkyvä keltainen väri kuuluu idänvirpiangervolle, joka on aikanaan levinnyt naapurista meille. Se sopii hyvin minun norjanangervojeni kumppanniksi.

Aronia


Aronian hieno syysväri lienee monille tuttu. Pensaassa on edelleen runsaasti mustia marjoja, vaikka linnut ovat niitä napostelleet ahkerasti. Olen kerännyt aronian marjoja monena syksynä pakastimeen aamupuuron päälle laitettavaksi ja tehnyt niistä myös hyytelöä. Tänä syksynä pakastin on täpötäynnä. Aroniat oli jätettävä linnuille.

Bergenia - Vuorenkilpi

Vuorenkilpi jakaa mielipiteitä. Toisille se on inhokki. Toiset taas tykkäävät tästä kasvista sen monikäyttöisyyden vuoksi. Se on erinomainen kasvi hankaliin olosuhteisiin. Ensimmäisenä mieleen tulee vaikkapa maakellarin katon naamioiminen ympäristöönsä. 

Sain vuorenkilpeä runsaasti lähinaapurilta. Istutin sitä sitomaan hiekkaista rinnettä. Vuorenkilpi on helppo jakaa ja lisätä. Siinä ilmeisesti syy siihen, että meilläkin yksittäisiä vuorenkilpiä on siellä sun täällä. Uusia istutusalueita tehdessäni ja kasveja istuttaessani olen poistanut vuorenkilpiä. Olen antanut niitä poiskin. Kompostiin on vain niin vaikea hyväkuntoista kasvia laittaa.

Vuorenkilpi ei ole mitenkään erityinen ruskakasvi. Nyt vain kiinnitti huomiota kasvuston lukuisat punaisiksi muuttuneet lehdet. Maanantaina näin kotikadun varren asukkaan portilla kasvavissa vuorenkilvissä lukuisia kukkavanoja. Ei sentään ihan tavallinen näky lokakuisessa maisemassa.

Imperata cylindrica 'Red Baron' - Hurmesilkkiheinä


Keväällä istutin muiden blogeissa ihailemaani hurmesilkkiheinää. Punaiset lehdet kuuluvat sen normaaliin olemukseen. Syksyllä tosin värin pitäisi syventyä entisestään. Viime päivinä olen miettinyt, miten saisin hurmesilkkiheinän selviytymään talven yli? Yhdessä puutarhamyymälässä kasvin sanotaan olevan arka, toisessa taas melko kestävä, kolmannessa melko talvenarka. Kunhan sää muuttuu kuivemmaksi ja kylmemmäksi, laitan hurmesilkkiheinien ympärille puunlehtiä. Ehkä myös havuja.

Acer - Vaahtera

Vaahtera on todella kaunis syysruskassaan. Meillä kasvaa yksi iso vaahtera, johon ei tänä vuonna ruskavärejä tullut. Puu alkoi pudottamaan lehtiään ensimmäisten joukossa. Tontin ja puiston rajalla kasvaa useita eri kokoisia vaahteroita. Niissä löytyy värejä vihreästä keltaiseen, oranssiin ja punaiseen.

Aceer - Vaahtera

Ruskavärejä vaahteroista etsiessäni huomasin jokaisessa valtavat määrät "neniä". Keväällä on siis tiedossa satamäärin vaahteravauvoja kitkettäväksi. Syystöiden lomassa olen löytänyt istutusalueilta useita keväisiä vaahterantaimia. Ihan pieninä ne irtoavat kevyesti nyppäisemällä. Koko kesän syysleimun vierellä viettänyt taasen on kasvattanut yhtä pitkän juuren kuin maanpäällinen osakin. Sellaisen vaahteran nyhtämiseen tarvitaan usein jo kahta kättä. Hyvä, ettei sentään vielä lapiota.

Hanhet muuttomatkalla

Kameran kanssa puutarhaa kiertäessäni taivaalta alkoi kuulua äänekäs kaakatus. Lukemattomia hanhia lensi korkeuksissa. Ensin ne lensivät toiseen suuntaan ja pian parvi palasi lentäen kokonaan toiseen suuntaan. 

Isoja kurkiparvia en ole tänä syksynä onnistunut näkemään. Ääniä olen kyllä kuullut. Maanantaina käydessäni isää hoivakodissa katsomassa, näin lähtiessäni kuuden joutsenen lentävän parkkipaikan yli. Joutsenet huusivat mennessään kukin vuorollaan. Se kuulosti jännältä.

Keskiviikon 9.10. sademäärät


Keskiviikon myräkkä oli aika vaikuttava. Tuuli ujelsi 18 m/s:n puuskissa nurkissa, paukutti kattoa ja lennätti sateen vaakasuorassa ikkunoihin. Syyshortensiasta murtui jälleen yksi oksa. Muita vahinkoja ei tapahtunut. Floridan hurrikaaneihin verrattuna nämä meidän myräkät ovat siedettäviä, vaikka mittavia vahinkoja toisinaan tekevät nämäkin.

Vettä valuvia ikkunoita katsoessani olin tyytyväinen, ettei sade tullut lumena. Vielä. Nyt jo hirvittää tulevat lumityöt. Mitäpä niitä etukäteen murehtimaan. Kunhan tulee kuivempaa, leikkaan vielä nurmikon. Tai paremminkin silppuan nurmikolle pudonneet lehdet.

Sorbus ulleungensis 'Dodong' - Tuurenpihlaja


Litsis lotsis, litsis lotsis,
jalat astuvat.
Kosteassa sadesäässä,
kengät kastuvat.
Paljain jaloin, eläköön,
minä hyppään lätäkköön!


MUKAVAA VIIKONLOPPUA KAIKILLE!


11 kommenttia:

  1. Kylläpä meillä onkin paljon samoja ajatuksia! Odotin myös ruskaa ja uskoin sen menneen jo menojaan, mutta luonto jälleen yllätti! Ruska ei ole yhtä leiskuva kuin joskus, mutta iloisia sävyjä löytyy ja paljon kuvattavaa ja mallinnettavaa talven neuleisiin - luonnon väriyhdistelmät eivät petä!
    Nuo 'kasvikuumeet' ovat niin tuttuja! Pioneitahan haluan aina ja pian tilaus onkin tulossa maahan istutettavaksi. Mutta todella, jouluruusut, kärhöt, ruusut (erityisesti Austinit'), trilliumit, heinät (niistä en ennen välittänytkään, mutta nyt), kuunliljatkin ovat elämääni palanneet...lista taitaa olla loputon. Mulla on puhelimessa kauppalista, jonne merkkaan, jos täällä somessa jotain ihanaa näen, aika vaarallista toisaalta!
    Ruska on siis todella kaunis ja toisaalta odotan myös sen jälkeistä seesteistä aikaa, lunta en odota kovin paljoa - sitä saisi sataa vain kukkamaille pakkaspeitoksi. Talvi on minulla haaveilun ja suunnittelun aikaa, harrastaa sellaisia juttuja joihin kesällä ei oikein aikaa liiennyt.
    Kaunista viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen iloinen, että luonto yllätti tarjoamalla hienoa ruskaa. Näyttää, että se vain paranee päivä päivältä - kunnes lehtien on aika luovuttaa. Ruskasävyistä saakin hyviä ideoita neuleisiin. Sinähän olet taitava tekemään villapaitoja.
      Eikö olekin mukavaa kuulla yhä uusista kivoista kasveista. Sillä tavoin ne kasvikuumeet syntyy. Hyvä myös, että niihin tutustuu vähitellen. Ehtii miettiä istutuspaikkoja. Kauppalista puhelimessa on oivallinen idea. Minulla on kirjalista kännyssä. Siitä on ollut paljon hyötyä niin kirjastossa kuin kirjakaupassakin.
      Unohdin aivan, että lumella on hyvätkin puolensa. Kasvit saavat lumesta tarvitsemansa suojan. Talven voi todellakin käyttää ideoimiseen ja haaveiluun sekä lepäilyyn ja energian keräämiseen tulevaa kasvukautta varten.
      Ehdin jo jonkin aikaa touhuta pihalla, kunnes alkoi sataa. Toivottavasti sinun viikonloppuusi mahtuu myös aurinkoa!

      Poista
  2. Ruska on tällä hetkellä todella kaunista - mukavaa viikonloppua sinullekin !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunista on. Kiersin pari tuntia sitten pihalla kameran kanssa ihailemassa "palavaa" aroniaa ja tuurenpihlajaa.
      Valoisaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  3. Kiitos taas kivasta ja informoivasta tarinoinnistasi! Heränneet ajatukseni: tuurenpihlaja täytyy laittaa ostoslistalle, meillä juuri on vuorenkilpikerros maakellarin katolla ja kummulla, tarvitseeko mongolianvaahtera ruskaansa valoa? meillä paljon haaleammat värit, on jo iso mutta isojen kuusten, koivujen ja mäntyjen keskellä, lintuaurat ja niiden äänet ovat jotenkin niin sykähdyttäviä, joutsenet lentävät kivasti joskus niin matalalla lähellä, ja söpö pikkuruno. Hyvää viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna! Mukavaa, että jaksat lukea jorinoitani.
      Suosittelen lämpimästi tuurenpihlajaa sinullekin. Minulla on tietenkin oma lehmä ojassa, kun olen niin mieltynyt tuurenpihlajaan. Sen ruskaväri on niin kaunis. Muutenkin puu on nätti ja helppohoitoinenkin.
      En ole asiantuntija, mutta mielestäni mongolianvaahteran ruskaan vaikuttaa myös paikan valo-ominaisuudet. Nuo kunnan istuttamat ovat hyvin valoisassa paikassa. Pienempinä niiden ruska oli haaleaa, mutta kasvun myötä näyttävät aina vain komistuvan syysvärissään.
      Kurkien, joutsenten ja hanhien aurat ja huutelu taivaalla on sykähdyttävää niin keväällä kuin syksylläkin. Keväällä lintuauran näkeminen synnyttää iloa, näin syksyllä taasen haikeutta.
      Nautihan sinäkin viikonlopusta!

      Poista
    2. Kiitos Between, kun vahvistit oletukseni mongolianvaahteran ruskan valontarpeesta! Tuo meidän haaleavärinen on ties kuinka vanha sammaloituvine oksineen, mutta olen näiden kahden kesän aikana pihalta löytänyt neljä sen siementainta, jotka olen siirtänyt aurinkoisiin paikkoihin. Joten räväkämpää ruskaa on varmaan tulossa joskus.

      Poista
  4. Ruska-aika on kauneimmillaan tällä hetkellä. Aina yhtä haikeaa kun näkee lintuparven lentävän auramuodostelmassa ja tajuaa että etelään ne taas ovat matkalla. Mutta keväällä varmasti taas palaavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ruska on todellakin niin kaunista, että luonnon värikkyyttä voisi katsella vaikka kuinka kauan. Syksyisten lintuaurojen näkeminen ja kuuleminen tuntuu ihan sydämessä saakka haikeina hyvästeinä. Onneksemme ne palaavat taas keväällä iloa tuottaen.

      Poista
  5. Oi, kun ihanaa ruskaa! Siihenhän vaikuttaa niin monta tekijää, muun muassa kasvukauden lämpösumma ja kuivuus tai märkyys. Myös kasvupaikan valoisuus. Ruska alkoi varmasti tavallista myöhempään lämpimän syyskuun takia. Ihanaa on se, että lehdet tuntuvat pysyvän pitkään jopa rusotuomipihlajissa, kun mittari ei ole painunut pakkaselle. Pakkasyön jälkeen ne kun ovat kaikki saman tien maassa.
    Tuuresi ovat upeat! Ja kaikki muukin. Hienoja monia värejä rinnakkain. Joka päivä saa syvemmät ruskat valokuviin.
    Nyt nautitaan!
    Ai niin, olen saanut hurmesilkkiheinän talvehtimaan vain kerran, sittemmin olen lakannut yrittämästä. Toivottavasti omasi talvehtii, suojaus on hyvä ajatus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parhaillaan ruska on aivan ihanan näköistä. Rimpulamainen Accolade-kirsikkanikin on ensimmäistä kertaa pukeutunut hentoon oranssiin asuun. Keväällä tulee ihailtua lukuisia vihreän eri sävyjä. Näin syksyllä saa taasen ihmetellä, miten erilaisissa ruskasävyissä luonto näyttäytyy.
      Piti aamupäivä viettää pihalla, mutta sade ajoi sisälle. Välillä pilvien takaa aurinko kurkistaa. Miten hienosti se saakin ruskavärit loistamaan!
      Olen henkisesti varautunut siihen, että hurmesilkkiheinät eivät selviä. Tietenkin menetys harmittaa, mutta onpahan ainakin kokeiltu. Laitan suojaukset, kunhan viilenee.
      Takuuvarmasti nautitaan. Sunnuntaina ei pitäisi sataa, joten pihamaaelämä jatkuu. Mukavaa viikonloppua sinulle ja pojille!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!