perjantai 12. huhtikuuta 2013

Messuvisiitti puutarhamaailmaan


Tämän vuoden Puutarhamessut on sitten kukistettu. Ehkä olin ladannut itseni liian suurilla odotuksilla, mutta vähän jäi kyllä pettynyt olo. Näytillä oli saunamökkejä ja monen kesämökkipaikaksi profiloituneen kunnan tonttikauppiaita, mutta vähemmän esimerkiksi Etelä-Suomen alueella toimivia puutarhayrittäjiä ja taimikauppiaita. Siemeniä kauppaavat yrittäjät oli aika hyvin edustettuina ja myös muutama pääkaupunkiseudun iso kukkatalo. Sen sijaan ei Tolppolan taimistoa, Muhevaista tai muitakaan varsinaisista monivuotisten kasvien taimiviljelijöistä ja -kauppiaista. Eikö heitä kiinnosta esitellä omaa toimintaansa vai ovatko jo luovuttaneet Plantagenille ja markettien kesäpihoille.


Useamman tunnin tulin kiertäneeksi osastoja ja kerrankin yksin messuilla olleena panostin puhtaasti töllistelemiseen ilman mitään kiirettä. Ajattelin, että suurin ryntäys osuisi viikonvaihteeseen, mutta kyllä riitti väkeä torstaillekin. Kuvaaminen oli varsin haasteellista, kun käytävät olivat täynnä porukkaa. Muutama fiksu mummo oli ottanut perässä vedettävät kauppakassinsa mukaan ja niihin sopi sipuli poikineen. Sen sijaan muille messuvieraille tuotti hankaluuksia päästä ahtaissa paikoissa ohi noista pitkäksikin aikaa paikoilleen parkkeeratuista kauppakasseista. Jälleen kerran olin tyhmyyksissäni jättänyt repun kotiin. Se, jos mikä on messujenkin kaltaisessa paikassa erinomainen kantoapu.

Päätin heti alkuun, etten kierroksen ensimetreillä ryhdy tekemään kauppaa kenenkään kanssa. Ensinnäkin kaman kantaminen ihmismeressä on tuskallista ja toisekseen ajattelin, josko tarjoukset loppua kohti kenties paranisivat. No, niinhän ei tietenkään käynyt. Suorastaan kummastelin, miten päättämätön ihminen minusta on aikaa myöden tullut, sillä pyörin sipuli- ja juurakkopöytien ympärillä tarjontaa taivastellen ja messuilta poistuessani totesin, ettei tullut ostettua sipulin sipulia.

Kun edellisessä postauksessa harmittelin suomalaisten taimien onnetonta myyntikokoa, oli messuilla aika tuhdin kokoisia sipuleja, juurakoita ja taimiakin. Harvoin näkee niin muhkeita maksaruohomättäitä, kuin nyt oli tarjolla. Osittain ostamattomuuteeni vaikutti myös tämä kevään hidas edistyminen. Mietin, meneekö ostokset kenties hukkaan, kun niitä joutuisi pallottelemaan kenties pitkäänkin väliaikaismajotuksessa ennen maan multaan pääsyä. Suurin syy messutuliaisten puuttumiseen lienee kuitenkin se, ettei vaan tullut ainuttakaan ahaa-elämystä.


Jouluruusuja messuilla oli monessa muodossa ja paikassa. Niitä oli istutettu tällaisiin kivikoreihin, säkkeihin sekä multaan ja niitä oli likimain jokaisella kasvikauppiaalla myytävänä. Runsaasti oli myös liljoja, esikoita, jalohortensioita ja ylipäätään muita kevätkukkijoita. Sekä punttikaupalla ruusuja. 

Erilaisten neuvontapalveluiden ja puutarha-alan yhdistysten edustajia oli useita. Hyötykasviyhdistys, Espoon puutarhayhdistys, Suomen ruususeura, Maatiainen ry ja Puutarhanaiset ry. Näiden ympärillä pörräsi paljon ihmisiä kyselemässä kaikenlaista, joten ilmiselvästi tällaisten tahojen esittelystä saattaisi olla enemmänkin hyötyä tulevilla messuilla.

Malliparvekkeita olisi voinut äänestää, mutta niiden lähelle oli vaikea päästä katselemaan, sillä paikalla oli useita kuvaajia isojen kameroiden kanssa. Olisko kenties kuvattu johonkin lehteen tai ohjelmaan, tiedä häntä. Puutarhamessualueen keskellä oli 1500 neliön alue, joka koostui kahdeksasta erilaisesta puutarhasta maailmalta: espanjalainen taidepuutarha, islantilainen kunttapuutarha, skandinaavinen moderni puutarha, japanilainen puutarha, keskieurooppalainen vesipuutarha, marokkolainen kuivakkopuutarha, italialainen ruukkupuutarha ja brasilialainen muotojen puutarha. Nämä puutarhat olisivat avautuneet paremmin kaksikerroksisen shamppanjabaarin yläkerrasta, mutta siellä oli niin täyttä, etten jaksanut odottaa vuoroani. Alueen hahmottamista ja eri maiden puutarhojen erottamista olisi auttanut jonkinlainen aluekartta, mutta sellaista en löytänyt. Lisäksi erot eri puutarhojen välillä oli aika pieniä, mikä ei suinkaan helpottanut niiden havainnointia.Ylemmässä kuvassa lienee Skandinaavinen moderni puutarha ja keskimmäisessä Espanjalainen Taidepuutarha. Kumpaisessakin oli käytetty runsaasti eri väristä lasimurskan tapaista ainetta (mm. yläkuvassa olevat käytävät). Alimmassa kuvassa kuvittelisin olevan Marokkolainen Kuivakkopuutarha.
Kävin toki myös moikkaamassa Saaripalsta -blogin Saila Routiota, joka päivysti Oma Piha -lehden osastolla. Oikeastaan oli vähän häkellyttävää jutella ihmisen kanssa, jota ei ole koskaan tavannut livenä, mutta jonka juttuja tulee lukeneeksi harva se päivä ja siinä ohessa vaihtaneeksi myös kommentteja. Livekokemus oli tällä kertaa varsin positiivinen, sillä Saila on huomattavasti profiilikuvaansa nätimpi ja erittäin sydämellisen tuntuinen persoona. Ostin messuilta hänen uusimman kirjansa "Puutarha laatikoissa" ja sain siihen ihan tuoreen signeerauksen kirjoittajalta itseltään.


Kevätpuutarhamessujen ohessa Helsingin Messukeskuksessa on myös Oma koti, OmaMökki ja Sisusta -messut. Pintapuolisesti tuli kierreltyä nämä muutkin kohteet etsiessäni Fiskarsin osastoa. Sen olisi luullut löytyvän puutarhapuolelta, mutta messuoppaan mukaan ko. osasto oli Oma Koti -alueella. Löysin kyllä oppaassa mainitun käytävän, mutta numerot loppuivat ja seinä tuli vastaan vaan ei etsittyä kohdetta. Mukana oli pari muutakin etsijää yhtä huonolla tuloksella. Se ei suuremmin jäänyt harmittamaan, sillä löysin kotona tarvitsemani tiedot netistä. Oma Koti -alueella kimppuuni hyökkäsi lauma kiinteistövälittäjiä ja remonttiyrittäjiä. Sisusta -messualue sen sijaan oli aika vaatimaton ja se oli pian katsottu. Muutama koruyrittäjä, joitakin sisustustilpehöörikauppiaita, yksi huonekaluyrittäjä yms. Useimmat tämän aihealueen yrittäjät taisivat olla samoja kuin joulunaluksen markkinoilla.


Messuvisiitin loppupuolella mietin, josko vielä jaksaisin käydä ostamassa muutaman sipulin tahi juurakon tai kenties jokusen kukkasen kotiin viemiseksi.  Olin kuitenkin julkisilla liikkeellä ja ulkona oli koleahko ilma. Ei nuo messuhinnat niin edullisia olleet, joten puin takin päälleni ja lähdin kohti rautatieasemaa. Nälkä kurni vatsassa ja vaikka olikin ollut tarkoitus käydä ainakin messukahvilla, alkoi koti tuntua mukavalta ruokailupaikalta. Sinne siis, kassi täynnä luettavaa vaan päässä ei kyllä yhtään uutta ideaa.

 

22 kommenttia:

 1. Tuo on niin totta! Hirmuisen vähän meillä on puutarhailottelua, jota esimerkiksi Ruotsissa tai Hollannissa messuilla tapaa. Mutta minusta silti messujemme anti on pikkuisen parantunut muutaman vuoden sisällä, enää ei ole pelkkiä huonekalujättejä ja ruohonleikkureita, vaan vähän silmänruokaakin. Se on aina kivaa, kun yhdistykset ovat mukana. Erikoistaimistoja kaipaan minäkin suunnattomasti. Vaikka jouluruusut ja esikot ovatkin ihania, ei niitä nyt yksi ihminen kymmenittäin tarvitse, jotain muutakin voisi vaihteeksi ostaa.
  Onneksi on Tommolan tila, joka on ennenkin ollut Hgin messuilla, heillä on erikoisperennoja, kävinkin tänään siellä herkkuostoksilla.
  Voi kiitos kohteliaisuuksista! En kylläkään voi olla profiilikuvaani nätimpi ilman Ransua naamani edessä, en millään :-D SINÄ olet huomattavasti profiilikuvaasi nätimpi ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messut ovat aika kallis tapa yrityksille esitellä tuotteitaan ja palveluitaan, mikä varmasti rajaa osallistujien määrää. Meillä on loppujen lopuksi aika lyhyt puutarhahistoria moneen eurooppalaiseen maahan verrattuna. Totta on, että puutarhamessut ovat viime vuosina kehittyneet. Eihän niitä niin kovin pitkään ole edes järjestetty Suomessa.

   Poista
 2. olipa mukavaa kiertää messuosastoja kanssasi. luulenpa et itsekkin olisin lähtenyt kotiin ilman taimi- ja sipulikasseja, ilmat ei vaan houkuttele viel taimiostoksille. perunansiemenet toki pitäis hankkia nyt viimeistään. mul tuppaa jäämään viimetippaan ja sit myydään jo ei oota usein. sul onkin mukavaa luettavaa viikonvaihteeksi tuliaisina messuilta:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istukasperunoita mekin olemme monena vuotena metsästäneet pitkin ja poikin. Torilta usein löytyy.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Ritva, ihania kukkia siellä oli vaikka kuinka paljon.

   Poista
 4. Kiitos kuvista ja kierroksesta ! Ihana nähdä, että noissa mallipihajutuissa on nähty vaivaa, kauniita ovat. Tungos kuulosta ikävämmältä, tosiaan olisin mäkin kuvitellut että torstaina ei vielä olisi ruuhkaa. Mutta ihanan tuliaisen sait, kirjan nimikirjoituksen kera, hienoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostavimmat kohteet taitavat aina vetää ihmisiä, ajankohdasta huolimatta.

   Poista
 5. Komeita kuvia ja tuo mosaiikkityö <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mosaiikkityö olikin todella hieno, en vain senkään tekijän nimeä löytänyt.

   Poista
  2. Yläkuvan mosaiikkityö oli Omnian ammattiopiston viheralan artesaaniopiskelijoiden suunnittelemalla ja toteuttamalla osastolla, joten opiskelijatyö. Kuvasin sitä myös ahkerasti ja tekijän nimen näin sellaisessa tuote-esittelytolpassa. Muistaisinpa.. :o Hieno oli.

   Muuten samat mietteet messuista. Kuvia hyvin vähän verrattuna aikaisempiin vuosiin ja postaus tekemättä.

   Poista
 6. Hei! Kiitos seikkaperäisestä selostuksesta Puutarhamessuilta ja kauniista kuvista. Minäkin kävin siellä tänään, ensi kertaa elämässäni. Lähdin vähä vastahakosesti, kun ajattelin kauheaa väenpaljoutta ja tavarakauppiaita. Mutta minä olin positiivisesti yllättynyt, vaikka sinä taisit olla kokeneempana pettynyt. Minulla oli aikaa vain pari tuntia enkä mennytkään mökki- enkä allasosastoile. Kiersin pientä puutarhaosaa (6), mikä riitti minulle. Toki minäkin olisin mieluusti nähnyt enemmän pienpuutarhureita ja pienkauppaita. Mutta löysin silti monta kivaa juttua - ja yllättävän rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että messukäyntisi onnistui. Ehkä lähdin liian suurin odotuksin katselemaan ja kiertelemään, siis väärällä asenteella kerrassaan.

   Poista
 7. Kiitos kuvista ja selostuksesta oli kivaniitä lukea ja katsella.Ajatttelin huomenna lähte myös katselemaan
  puutarhamessuille,:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa messupäivää! Ehkä pystyt paremmin löytämään omat kiinnostuksen kohteeksi, kun muut ovat esitelleet kokemuksiaan.

   Poista
 8. Kiitos messuista. Paljon kauniita juttujahan siellä on ollut. Hirmuinen työ tehty. Ihania orvokkeja, tokkohan täältä löytyy noita vaaleanpunertavia taaskaan.
  Mosaiikkityöt myös ihastuttaisi.
  Messuilla iskee usein sellainen "messuähky", kun on joka puolella paljon katseltavaa, ja aina aattelee että en nyt osta vielä, kun saattaa tulla vastaan vielä ihanampi jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messuähky on oikea sana sille tunteelle, joka minut valtaa aina jossain vaiheessa ja sitten tuleekin sellainen tunne, että parempi lähteä kokonaan pois.

   Poista
 9. Kiitos, oli hieno kierros!

  En ole itse ollut messuilla pitkään aikaan, en oikein jaksa ihmispaljoutta ja ahtautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskinpa kovin paljon menetit ja täällä blogimaailmassahan nuo messut ovat hyvin esiteltyinä.

   Poista
 10. Kiitos messukierroksesta! En päässyt käymään tänä vuonna, säästyi paljon rahaa :)

  VastaaPoista
 11. Kiitti tästä visiitistä, näyttää siltä, etten pääse itse paikalle tänä vuonna. Ja aika monessa blogissa on oltu pettyneitä tarjontaan, joten ei oikeastaan edes paljoa harmita.

  VastaaPoista
 12. Kiitos kierroksesta!
  Piristi kovasti katsella näitä kuvia sieltä messuilta.Kuitekin tuntuu nyt, että koskahan tuo lumi kaikki sulaa ja milloin pääsisi edes hieman pihatöitä aloittelemaan.
  ....mutta tuleehan se kevät ja kesä kuitenkin?!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!