sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Joulumarkkinoilla ja Juuson kanssa sohvalla


Yritin kuvata keittiön ikkunan läpi tätä hassua oravaa, joka keikkui siemenmökissä milloin pää alaspäin jaloillaan kiinni pitäen, milloin katon harjalla istua napottaen. Tämän parempa kuvaa en saanut napattua, kun ei ole kunnon zoomiakaan. Oravat ovat omalla tavallaan kyllä hauskoja hännäkkäitä, sympaattisia ja yllättävän kesyjäkin, kunhan Juuso ei ole lähistöllä.

Oravan lisäksi ruokintapaikalla on näkynyt harakka, närhiä, kolme mustarastasta, talitinttejä, sinitiaisia, varpusia, punatulkkuja, tikka ja hömötiaisia. Päivän valoisa aika on sen verran lyhyt, ettei kovin usein tule juuri sopivaan aikaan keittiön pöydän ääressä istuttua. Eiköhän nämä lintutiiraushetket päivien taas pidentyessä lisäänny.


Eilen kävin ystäväni kanssa kiertämässä Lohjan Menneen ajan joulumarkkinoilla. Kerrankin oli sellainen sää, ettei näiden markkinoiden aikaan taivaalta satanut minkäänlaista tuotteiden katselua haittaavaa ainesta. Kylmä sen sijaan kyllä oli. Muutama aste pakkasta tuntui varpaissa ja sormissa, vaikkei minun tarvinnut myyjien tavoin istua tuntitolkulla pienessä kojussa.


Väkeä oli tietenkin mahdottomat määrät ja niinpä kuvaaminen tuotti jälleen hankaluuksia, jollei halunnut saada otokseen mukaan vieraita päitä ja sormia sinne tänne. Myös pienoinen myyjäisväsymys iski jo kohta toisen kojurivin jälkeen, sillä tarjolla oli tietenkin villasukkia, huovutustöitä, leivonnaisia ja monenmoisia joulukoristeita sekä koruja. Ihan kivoja ja monilla erittäin taidokkaita töitä, mutta eipä yksi ihminen jaksa määräänsä enempää edes katsella. 

Sen verran täytyy kyllä kehuja antaa näille vuosi toisensa jälkeen toistuville Lohjan joulumarkkinoille verrattuna esimerkiksi Helsingin Senaatintorin Tuomaanmarkkinoihin. Koska kyseessä on nimenomaan vanhanajan markkinat, on kojujen ja myyjien ulkonäköön panostettu. Useimmat kauppiaat pukeutuvat ajan hengen mukaisiin asuihin ja myös järjestäjillä ja muulla henkilökunnalla on pitkiä kaapuja, huiveja ja hassuja hattuja. Taustalla kaikuu elävien esiintyjien joululaulut, seppien taontaesitysten vasarankalke ja ilmassa tuoksuu loimulohi sekä elävä tuli. Minusta tunnelma Lohjalla on aina onnistunut, kävijän on helppo solahtaa ajassa pari sataa vuotta taaksepäin kulkiessaan keskiaikaisen kivikirkon viereen rakennettujen kojujen välissä.


Huovutustöissä taiteilija pääsee parhaassa tapauksessa valloilleen. Näilläkin tontuilla tai mitä lie menninkäisiä olivat, oli hauskat ilmeet. Tuo ylempi harmaapukuinen, enemmänkin haltija kuin tonttu, näyttää unelmoivan jonnekin kaukaisuuteen. Ehkä pois meluisilta markkinoilta. Omaan rauhaan. Eniten taisin kuitenkin pitää erään nuoren miehen huovuttamista linnuista. Ne olivat todella elävän näköisiä ja tunnistettavia. Hän oli asettanut aina kaksi lintua pieneen puunrunkoon tai muuhun asetelmaan. Sellaisen huovutustaidon ottaisin mielelläni minäkin. Harmi, etten ihmispaljouden lomasta saanut nuorukaisesta ja hänen linnuistaan onnistunutta kuvaa. 


Eipä tullut mitään näiltä markkinoilta ostettua. Kaikkea saa katsella ja halutakin, mutta mitään ei välttämättä ole pakko ostaa. Ei, vaikka kuinka kauniilta näyttäisivät ja mieli tekisi. Yritän ylipäätään opetella hillitsemään ostohalujani, koska jälkeenpäin tulee monesti koettua varsinaista ostokrapulaa. Harmittaa, että tuli langettua, vaikka ei olisi ko. tavaraa tarvinnutkaan. Pelkkä kauniin esineen omistaminen ei aina ole tarpeen ja olen huomannut, että myöhemmin saattaa tuntea hyvää mieltä siitä, että on kyennyt kieltäytymään. Lahjat on nyt hankittu ja kamaa ympärillä muutenkin ihan riittävästi.


Juusolla oli taas eilen oikein iso hellyysvaje. Ensin se kyhnötti aivan kyljessä kiinni, jotta varmasti ylettyisin sitä rapsuttamaan ja paljon. Sitten se levittäytyi sohvalle nukkumaan siten, että minun täytyi jatkuvasti miettiä, mihin jalkani ojennan. Toinen silmäluomi nousi ja sieltä tuli heti käskevä katse kiskoa varpaat pois hänen ylhäisyytensä viiksikarvoista, jos vain yritinkin saada jalkani mahtumaan samalle sohvalle itseni ja karvaisen kaverini kanssa. Niin sitä sitten vietettiin lauantai-iltaa ja katseltiin yhteistuumin Nuorta Morsea. Tai minä katselin Ukkokullan kanssa telkkua ja Juuso uniaan.

Viime yönä satoi jälleen hento lumikerros edellisen, jo sulaneen tilalle. Nyt alla on jäätynyt pinta ja päällä ohuesti lunta, mikä tuo kävelemiseen oman jännitysmomenttinsa. Luvassa on jälleen leutoja säitä ja plusasteita, joten saattaa hyvinkin parin päivän sisällä olla niitä menneen talven lumia -päiviä. On mitä on. Säälle ei voi mitään ja kohtahan on kuitenkin joulu. Tavan mukaan se tulee yhtä nopeasti kuin ennenkin ja menee myös ohi yhtä nopeasti kuin jokainen vuosi tähänkin saakka. Ei siis huolta minkäänlaista. Kevättä kohti mennään ja takuuvarmaa tahtia. 
 

25 kommenttia:

 1. Olipas kuvia, ihania ja sitten sain raikuvat naurut tuosta paljaasta navasta!!!
  Voi noita luomuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Napansa paljastanut tonttu olikin hyvin rennon näköinen kaveri.

   Poista
 2. Kyllä, kevät tulee niin kuin ennenkin, ja joulukin, niin kuin joka vuosi ;-)
  Tuo on totta, että kauniiden esineiden edessä tulee tarve omistaa, mutta kotona oman tavarapaljouden ääressä onkin tyytyväinen, jos ei tullut hankittua lisää omistuksia.
  Juuso ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin, kun niitä kaikkia jo kotona oleviakaan ei välttämättä juuri koskaan tarvitse.

   Poista
 3. Tuollaisilla markkinoilla olisi mukava kulkea ja katsella. Kävin täällä eilen Leijonien markkinoilla ja siellä oli typillistä markkinatavaraa, mm. ilmapalloja, höh! Alan pikkuhiljaa päästä tuohon ettei tarvitse ostaa ellei sitten tarvitse:) Mutta muistan myös sen miltä tuntui kun itse seisoin myyntipöydän takana ja suurin osa ihmisvirrasta kulki ohitse!
  Nuo hahmot ovat sympaattisia, ikkunakuva rauhoittava ja Juusolla hyvä ote elämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmapalloja, ei tainnut olla joulumarkkinat vaan pelkästään markkinat. Kyllä minulle tuli pikkuisen paha mieli, kun tuolla Lohjan markkinoilla oli opiskelijoita myymässä omia tuotteitaan, ja kaikille piti sanoa ei. Ei kovin kannustavaa, mutta toivon mukaan joku muu kuitenkin osti heiltä.

   Poista
 4. Lohjan menneen ajan joulumarkkinoilla on todella mukava tunnelma, olin siellä nyt neljättä kertaa myymässä käsitöitäni. Ja tarkoitus on mennä ensi vuonnakin... Jotenkin sinne on kiva mennä, kun saa pukeutua muutenkin kuin toppavaatteisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten ehkä tapasimme, toisistamme tietämättä. Markkinoilla kävellessäni tuumin, että ensi vuonna jätän Helsingin Tuomaanmarkkinat väliin ja satsaan Lohjan markkinoihin.

   Poista
 5. Pitääpä laittaa nuo Lohjan joulumarkkinat muistiin. Seuraavana jouluna voisi siellä käydä. Tuollaisilta markkinoilta löytää uniikkeja lahjoja, jos niitä on vielä hankkimatta. Mukavaa on myös, jos pitää ostaa itselle jotain tarpeeseen. Minäkin yritän välttää turhia ostoksia, mutta aina se ei onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohjan markkinoilla oli vaikka mitä ihanaa, mutta kun ei ollut tarvetta ostaa, jätin ostamatta.

   Poista
 6. Onhan mukavia tonttuja. Onhan siellä myyjäisissä mukavia tavaroita, mutta tosiaan ei aina jaksa ostaa.

  VastaaPoista
 7. Kiitos terveisistä kesäkotini kaupungista. Lohjan markkinoilla en ole käynyt kun tuo ajankohta on juuri näin ennen joulua ja me menemme maalle vasta muutama päivä ennen jouluaattoa.
  Paljon olen kuullut näistä Lohjan menneen ajan markkinoista ja kovasti niitä on kehuttu. Sisareni on siellä muutamia kertoja käynyt ja ainakin kerran hän osti sieltä Inkoonpuuroa.
  Kesäisin käyn aika usein Lohjan torilla ja tietysti samalla jossain marketissa, kesäkotini entisessä pitäjässä ei ole kuin yksi ruokakauppa.
  Toisaaltaan tuntuu vieläkin ihan oudolta mennä maalle ja olenkin sitten Lohjan laajassa kaupungissa.
  Juusolle rapsutukset meiltä.......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohja on mukava pikkukaupunki. Vanhempani asuivat muutaman vuoden Lohjalla ja jo sitä ennen viettivät kesiään lähistöllä. Joulumarkkinoilla on tullut käytyä monena vuotena, nyt oli kuitenkin väliä vähän enemmän.

   Poista
 8. Mukavia kuvia olet ottanut markkinoilta.
  Oravat ovat kyllä taitavia ruuanhaussa.
  kiva kuva.
  Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle♥

  VastaaPoista
 9. Vastaukset
  1. Ovat, vaan on niiden tekemisessä varmaan tarvittu tunti jos toinenkin.

   Poista
 10. Ihania tonttuja, varsinkin tuo keinutuolissa olevan on ihan suosikkini, kun on niin kotoisan näköinen:)

  VastaaPoista
 11. Hei! Onpas Juusolla komee lintulauta! (Tai ai niin, eihän se oikeestaan Juusolle tainnut olla, kaikille mahdollisille muille eläimille.. :)). Mutta tuohan on hyvä otos, melkoinen akrobaatti tuo orava! Niitä on kyllä kiva seurata, pitäis laittaa lintulauta itsekin kun sais aikaiseksi.
  Kuulostaapa jänniltä markkinoilta, Menneen vanhan ajan markkinat. Ja jooo, hengenheimolainen, mie oon kanssa ikään kuin ostolakossa. Juusolle, mikä ihana nimi, terkkuja!
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsee Juusokin tuosta lintulaudasta nauttimaan, kun keittiön ikkunasta ulos kurkkiessaan voi kurnutella kaikille linnuille ja oraville.

   Poista
 12. Markkinoilla on kyllä paljon tavaraa myynnissä mutta ei voi ostaa mitä mieli tekee täyttyy paikat kotona.
  Tontutkin niin hyvännäköisiä, Hyvää viikkoa

  VastaaPoista
 13. Minä olen tänä vuonna jättänyt kaikki myyjäiset ja markkinat väliin. En ole käynyt myymässä, enkä ostamassa. Tuolla Lohjalla voisi joku kerta käydäkin, kunhan taas tulee markkinoiden aika.
  Ja tuo teidä Juuso! Ai, että hän on ihana! Minä liityn heti Juuson ihailijakerhoon, jos sellainen perustetaan!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!