torstai 8. elokuuta 2013

Ajoitus nappiin


Muutaman päivän ajan aina ehtiessäni olen kuopsuttanut alapihan kukkapenkkien reunustoja ja kantannut omenapuiden ja marjapensaiden alustoja. Nurmikonleikkuu on huomattavasti helpompaa ja jälki siistimpää, kun ei koko ajan tarvitse varoa kasveja. Vielä pitäisi kärrätä uutta haketta ja laittaa sen alle märkää sanomalehteä. Näin kun olen toiminut jo useamman vuoden ajan, ovat rikkaruohohommat jääneet aika vähiin. Joka kerran uutta haketta kärrätessäni olen miettinyt, mihin kummaan se niin nopeasti katoaa. Sinne se maatuu, nopeasti ja tehokkaasti. Tietenkin hakkeeseen aina myös kaikenlaista rikkaruohoa eksyy, mutta niiden nyhtäminen on varsin kivutonta. Eivät yleesä pääse kovin syvään juurtumaan. Omenapuiden alle on eksynyt sellaisiakin kasveja, joiden olen antanut olla. Pikkutalvio on syystä tai toisesta ihastunut syysomenaan ja tietenkin sormustinkukka sekä akileija ovat puutarhakierroksellaan tehneet tuttavuutta myös hedelmäpuiden kanssa.


Eilen sain vihdoin päätökseen tuon rikkaruohokierroksen ja sen päätteeksi kävin vielä leikkaamassa nurmikon. Taivas oli jo vetäytynyt tummiin pilviin ja ilma oli hyvin raskasta. Aika pian sen jälkeen, kun olin vienyt ruohonleikkurin pois, alkoikin pilvistä putoilla raskaita pisaroita ja hetkessä siitä kehittyi varsinainen rankkasade. Ei haitannut yhtään, päinvastoin. Työt oli tehty ja maa totisesti on kaivannut vettä. Tosin tuo iltapäivän rankkasade ei pitkään kestänyt, mutta illalla ja yöllä sade kyllä jatkui. Radiosta kuulin tänään, että esimerkiksi Helsingissä oli yöllä ukkostanutkin. Joko nukuin kuin tukki tai sitten täällä ei ukkostanut, sillä minkäänlaista kolinaa en yöllä kuullut.


Kellarin portailla jökötti eilen kookas sammakko. Se ei tainnut ymmärtää, että kääntymällä toiseen suuntaan se voisi loikkia portaita pitkin mukavampaan paikkaan. Ukkokulta sen sitten siirsi läheiseen pusikkoon. Vaikka puutarhassa säikynkin yhtäkkiä jostain lehden alta loikkaavaa sammakkoa, en niitä pelkää. Sen sijaan tiistaina poissa ollessani oli kellarin portaikossa ollut tuon mahdollisesti samaisen sammakon lisäksi myös rantakäärme kerälle kiertyneenä. Olisiko ollut sama Reino Rantakäärme (oheisesta linkistä pääset tuohon juhannuksen tarinaan) kuin juhannuksena ja olisiko jälleen ollut sammakkojahdissa?

Ukkokulta oli hakenut hanskat käsiinsä ja kiikuttanut sähisevän käärmeen metsikön toiselle puolelle. Kyllä se tietenkin sieltä meille takaisin osaa ja jaksaa tulla, mutta toivon sen kuitenkin suuntaavan jonnekin muualle. Mahdollisimman pitkälle jopa. Rantakäärme on vaaraton, mutta kyllä minua hiukan kylmäsi nyhtää kuolleita lehtiä vuorenkilpien seasta. Ajatus siitä, että seuraavassa kourallisessa olisikin mukana tuhti rantakäärme, ei tuntunut erityisen mukavalta.

Juusokin oli huomannut rantakäärmeen ennen kuin Ukkokulta sai sen kiikutettua pois ja kissassa olikin ollut pitelemistä, ettei se menisi tekemään lähempää tuttavuutta. Kun Juuso oikein kovasti jonnekin haluaa, se kiskoo niska tanassa valjaitaan ja muistuttaa sellaisessa asennossa lähinnä oikein vahvaa dobermannia. Harmin paikka, ettei Ukkokulta ehtinyt ottaa käärmeestä kuvaa. Tärkeintä oli ollut saada käärme pois portaikosta, jotta se ei luikertelisi avoimesta ovesta kellariin. Siellä sen metsästäminen vasta olisikin ollut hankalaa.

 

Auringonkukka on vihdoin avautunut. Se on kovasti suosittu kaikenlaisten pörriäisten keskuudessa. Juuson juoksunaru kulkee aivan kukan vieressä ja välillä Juuson saadessa pikaisia spurttejaan, katselen kauhulla, milloin naru leikkaa kukinnon varrestaan. Viime päivinä, kuten tänäänkin, on kuitenkin niin läkähdyttävän raskas ilma, että Juusokin on tyytynyt lähinnä makaamaan jossain varjoisessa paikassa. Radiossa ennustellaan rankkasateita ja ukkosta. Kunnon rajuilma helpottaisi tätä hikisyyttä. Monilla sairailla ja vanhuksilla on varmasti tukalaa. Jos ja kun se rajuilma tulee, puhdistakoon ilmaa, mutta älköön lopettako kesää siihen.


Eilen Ritausman lähistöllä kykkiessäni huomasin, että ruusuhan myös tuoksuu hyvälle. Oikein mukavaa, totisesti.

Syksyn merkit näkyvät myös sipulikuvastojen ilmetymisenä. Postissa on jo saapunut Exotic Gardenin mainos ja eilen tuli Multasormen syysmainos. Vielä en ryntää sipuleita ostamaan. Odottelen niitä muitakin. HIssukseen mielessä kyllä jo pyörii mahdolliset uudet istutuspaikat. Nyt on kuitenkin niin hikinen ja raskas ilma, ettei ole mitään mieltä lähteä tekemään pihalle yhtään mitään. Tänään on siis vapaapäivä, niin puutarha- kuin omaishoitotehtävissäkin.

 

20 kommenttia:

 1. Olipa hieno ajoitus sateelta! Täälläkin nurmikko kaipaa kipeästi leikkaamista, mutta en siihen eilen ryhtynyt, kun vähän sadetta tuli silloin tällöin niin se oli hieman märkä koko ajan. Loppujen lopuksi täällä satoi kuitenkin vain 3 mm, se on jo kuivunut.
  Hui olkoon, käärme on karmea ja pelottava minustakin, vatsenmielinen otus. On niin hassua, miten ihmisillä on erilaisia suhtautumisia otuksiin. Sammakot eivät minuakaan yhtään pelota, tuohan on oikein komea prinssi (!), mutta olen tavannut sellaisenkin ihmisen, joka menee ihan paniikkiin sammakon nähdessään!
  Toivotaan, että siellä viilenee.
  Dobermanni-Juuso :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan en välttämättä kaipaa viilenemistä vaan paremminkin kosteusprosentin laskemista. En laisinkaan kaipaa vielä syksyisiä ilmoja, kyllä niitä ehtii tulla myöhemminkin. Oikeastaan jo vähän hirvittää kaikki syksyyn liittyvä maatuminen. Onneksi sitäkin voi ajatella osana tulevien kukkien syntymää.

   Poista
 2. Juuri tänään katselin omenapuun alustaa, viime vuonnako se oli kun siihen laitetiin sanomalehteä ja haketta päälle. Nyt sieltä puskee jokin omenapuun alku. Mietin et jospa sen reunustais kivillä ja laittais kankaan hakkeen alle. Tänään oli kyl niin kuuma et se vain jäi suunnittelu asteelle. Mikäköhän sen tekee et tuo kuumuus tekee olon niin veteläksi...
  Sammakoita itsekin aina säikyn mut en kyl pelkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on sen verran vähän kiviä, ettei niitä ostamatta riitä joka paikkaan. Ja aika hyvin olen pärjännyt ihan tuolla sanomalehti-oksahake -systeemillä. Tämä on selvästi erilaista kuumuutta kuin esimerkiksi aiemmin tänä kesänä. Vaikka nyt asteita on vähemmän, kosteusprosentti on tavattoman korkea.

   Poista
 3. Oletpa ollut ahkera, vielä sadekin sattui sopivaan aikaan!
  Tämä kuuma ja kostea keli ei ole ollenkaan minun kelini; äsken kävin poimimassa yhden mustaherukkapensaan tyhjäksi, 10 litraa oli saalis, kyllä hiki virtasi jo siinäkin urakassa!
  Eilen jossain Iltiksen jutussa varoiteltiin, että taivas putoaa niskaan, rankkasadetta, ukkosta, rakeita, myrskyä. Just joo, meillä satoi 2 mm!

  Tuo hakekate on kyllä ehdotonta, ostan sitä kesän aikana aina pari peräkärryllistä työpaikaltani. (Siellä kasvihuoneet lämmitetään hakkeella.)

  Meilläkin on mansikkapaikassa rantakäärmeitä, ne onneksi tunnistaa helposti niistä keltaisista niskalaikuista, saavat rauhassa olla siellä puskissa, vaikka melkein kyllä aina saan sydärin, kun tavataan.....  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä taivaan putoamista minäkin olen odotellut, mutta ei tainnut tulla tänäänkään. Päinvastoin, taivaalla näkyy jo isoja sinisiä paikkoja ja pilvetkin ovat vaalenneet. Minä pärjään yleensäkin vähillä vaatteilla ja hikoilen helposti. Tällaiset korkean kosteusprosentin päivät ovat jo aika tukalia.
   Meillä tulee omastakin takaa haketta aika runsaasti, kun kaikki oksanpätkät laitetaan hakettimeen.

   Poista
 4. Sanomalehti ja sen päälle kate, se pitääkin muistaa seuraavan kerran, kun oksasilppurihaketta kertyy :). Viime öinen sade oli kyllä tervetullutta, meillä jopa jyrisi ja salamoi. Pelkkä veden tulo olisi jo herättänyt, sitä kun oikein kaatamalla tuli ajoittain. Matalapainetta taitaa vielä tänäänkin olla ilmassa. Mulla se tuntuu päässä, on niin raskas olo ja väsyttää niin mahdottomasti....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, pää on ollut koko päivän raskaan tuntuinen, enkä kyllä ole mitään järkevää saanut aikaan. Ehken järjetöntäkään. Kunhan olen haahuillut pitkin huushollia ja naputellut tietokoneen ääressä.

   Poista
 5. Meillä oli keväällä lainassa haketuskone ja oli kyllä mainio peli. Varmasti tulee sellainen jossain vaiheessa omaksikin hommattua.

  KÄÄK,tuota kärmestä! Saisi kyllä luikerrella jonnekin muualle pois pihapiiristä. Sammakot on kivoja,mutta tosiaan pelästyttelevät loikkaamalla jostain kätköistään yht'äkkiä. Isojen rummakoiden lisäksi meidän pihamaallamme loikkii nyt lukuisa joukko sellaisia sormenpäänkokoisia pikkusammakoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän oksahaketin on kestänyt toista kymmentä vuotta, eikä se ollut edes kallis. Taatusti on hintansa tienannut. Niin paljon keväästä syksyyn syntyy haketettavaa, että oma kone on ihan ehdoton.

   Poista
 6. Olet ahkeroinnut. Niin mukavasti sait sateen palkaksi.

  Kaunis auringonkukka.
  Hui, käärme. Rantakäärmeet ovakin pitkiä. Me näimme myös tiellä sellaisen onneksi ei ole myrkyllinen.
  Vähältä oli Suloseni astua sen päälle, kun ei huomannut työntäessään lastenvaunuja. Minä huusin hurjana.
  No eihän siinä mitenkään käynyt, käärme vain pelästyi ja meni käppyrään. Sitten kun lähti liikkeelle niin pitkältä näytti.
  Mukavaa loppuviikkoa.♥


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa touhuaminen on mukavaa ajanvietettä. En sitä aina edes ahkeroinniksi osaa ajatella.

   Poista
 7. joskus kaikki vain sujuu:)) täälläkin satanut nyt parina päivänä, onneksi illalla oli selkeää kun tytär tuli kaverineen ja saimme naapurista viel yllätysvieraat ltaa istumaan kanssamme. Juuso on aikamoinen kisu ja tuo mahtava auringonkukka antaa syksyllä viel aikamoisen siemensadonkin! mukavaa viikonloppua sinne päin:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa viikonloppua sinullekin Ilona!

   Poista
 8. Minulla on myös katteella katettu kaikki penkit. Rikkaruohoja tarvitsee kiteä vain muutaman kerran kesässä. Helppoa kuin mikä. Ihana auringonkukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka lieneekään keksinyt tuon hakkeella kattamisen. Ansaitsee minulta ainakin pari tuhtia halausta.

   Poista
 9. Ihana auringonkukka! Täytyy vaan jatkaa sitä kasvimaan käytävien kattamista, kyllä niitä oksia jostain aina tulee. Onneksi ei oo näkynyt käärmeitä täällä, tarpeeksi säikyttää nuo pienet sammakotkin.
  Eipä täälläkään hirveitä ukkosia ollut, satanut kyllä oli yöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jollei omalla tontilla ole riittävästi haketettavaa, monet naapurit saattavat antaa mielellään. Pääsevät niistä siten eroon.

   Poista
 10. Oi miten kauniit aurinkonkukat ja ruusu.valtava sammakki:)

  VastaaPoista
 11. Mielestäni tänä vuonna olen bongannut yllättävän paljon todella kookkaita sammakoita, ja muut puutarhatuttavat ovat myös raportoineet isoista sammakoista. Hassua... =)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!