sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Siemenistä, kylvöstä ja esikasvatuksesta Karoliinan haasteeseen vastaten

Vastaan tässä Karoliinan liikkeelle laittamaan haasteeseen, joka kuuluu seuraavasti:
 
Haaste Puutarha Ystäville
- Kerro kuvin parhaat siemenvinkkisi. 
Mistä olet siemenet hankkinut, miten kasvattaminen onnistui? Esikasvatitko?
Laita haaste blogissasi eteenpäin.
 
 
Minulla on vähän laajempaa kokemusta siemenkylvöstä oikeastaan vasta parilta kesältä. Toki olen vuosikausia laittanut multaan kehäkukkaa, krassia, tuoksuherneitä ja vihanneksiakin, mutta varsinaista esikasvatusta en juurikaan ole harrastanut.

Edelliskeväänä kokeilin ensi kerran kasvattaa pelargoniaa siemenestä ja onnistuin siinä niin hyvin, että ostin samaa Inspire Pink -siementä viime keväänäkin. Pitihän sitä kokeilla, oliko kyseessä pelkkä sattuma vai vähittäistä kehitystä tässä vaativassa puutarhuriharrastuksessa.


Siemenet kylvin käyttäen taimimultaa ja sanomalehtipotteja. Ensimmäiset potit valmistin pyörittämällä paikallislehteä lasipullon ympärille ja hyvin sujui. Sittemmin sain ystävältäni puisen pottivekottimen - miksi sitä nyt sitten kutsutaankin, ja jatkoin pottitehtailua sen avulla. 


Pelaguun siemenet kylvin jo 8.2. ja  viikon sisällä poteissa kasvoi pieniä taimia. Kuukauden kuluttua eli maaliskuun puolivälin tienoilla muistiinpanojeni mukaan taimet ovat kasvaneet jo omissa ruukuissaan. Kasvatusruukkuina olen käyttänyt kesäkukkien ja muiden kasvien mukana tulleita muoviruukkuja. Ainakin minulle niitä on kerääntynyt kellariin pinottain. 
 
Sanomalehtipotin voi siirtää sellaisenaankin isompaan ruukkuun tai suoraan maahan, mutta sen pitäminen koossa voi olla vähän vaikeaa, jos sanomalehti on vähänkin kosteampaa. Pikkuiruisen taimen siirtäminen porukasta kasvamaan yksinään omaan purkkiinsa lienee yksi hankalimpia vaiheita, sillä taimien juuret ovat usein niin hauraita ja helposti katkeavia. Taimi pitäisi saada siirtymään juuripaakkuineen, mutta aina se ei onnistu. Siksi olisi hyvä kylvää kuhunkin pottiin vain yksi tai vain aivan muutama siemen, jotta potin voisi niine hyvineen siirtää isompaan kasvatusruukkuun. Vaan, kun joidenkin kasvien siemenet ovat niin onnettoman pieniä, että niiden yksittäiskylvö on kyllä tosi vaikeaa. Pakostikin multaan vierähtää useampi siemen, mutta olen ratkaissut ongelman siten, että tarvittaessa valitsen jatkokasvatukseen vain vahvimmat ja parhaimmat yksilöt.
 
 
Aiemmin olen tehnyt sen virheen, että olen siirtänyt pienet ja hentoiset taimet liian aikaisin niille suunnitelluille kasvupaikoille. Ne eivät ole jaksaneet kasvaa ja vahvistua isompiensa lomassa ja useimmiten ovat kuolleet niille sijoilleen. Viime keväänä keksin viedä taimet alku-ulkoiluttamisten jälkeen ruukuissaan kasvilavaan, jossa niillä oli selvästi tilaa kasvaa. Peitin lavan yöksi harsolla, jotta kasveilla olisi suojaisampi paikka. Siinäpä olikin oivallinen keino, sillä kasvit innostuivat rehottamaan. Niihin tuli mahtavat juuret ja siirrettyäni niitä myöhemmin kukkapenkkeihin, ne olivat valmiita tekemään nuppuja ja kukkia.
 
Maurinmalva  Malva sylvestris mauritiana
Parhaiten kasvussa ja kukkimisessa viime kesänä onnistuivat Maurinmalva (Malva sylvestris mauritiana), Kissanminttu (Nefeta cataria), Pioniunikko (Papaver somniferum paeoniflorum 'Candy Floss'), Isosamettikukka (Tagetes erecta 'Vanilla'), Myskimalva (Mala moschata 'Alba') ja Pelargonia (Pelargonium x hortorum 'Inspire Pinki' F1). Harjaneilikka, Alppipiikkiputki ja pari eri akileija-lajiketta kasvoivat mukavasti, mutta eivät kukkineet. Jännittävää nähdä, miten niin kukkineet kuin kukkimattomatkin kasvit ovat selvinneet tästä talvesta.
 
Isosamettikukka  Tagetes erecta 'Vanilla'
Pioniunikko  Papaver somniferum paeoniflorum 'Candy Floss'
Pelargonium x hortorum 'Inspire Pink' F1
Esikasvatetuista vihanneksista oivallisin viime kesänä oli tomaatti, joka viihtyi lämpimällä talon seinustalla. Ensimmäiset tomaatit pääsimme maistamaan heinäkuun lopulla ja satoa keräsimme syyskuulle saakka. Yllättävän antoisa tämä tomaatti oli ja tietenkin ihan mahdottoman herkullinen. Olihan se ihan itse kasvatettu. Tulevana kesänä meillä onkin harjoiteltavana kasvihuonekasvatus. Ehkä pääsemme keräämään omaa satoa jo vähän aiemmin, kuin taivasalla viljeltäessä.
 
 
Taimikasvatus tavallisessa kodissa vaatii kyllä vähän sietämistä ja kärsivällisyyttä. Meillä ikkunalautoja ei ole joka huoneessa ja niissä, joissa on, alla huokuu kuivaa lämpöä sähköpatterit. Harva kasvi viihtyy kovin pitkään moisessa paahteessa ja mullasta tulee lyhyessä ajassa kuivaa korppua. Niinpä ikkunoiden läheisyyteen pitää rahdata huushollin kaikki pienet pöydät ja pallit, jotta taimet saisivat kaiken mahdollisen valon. Kasvilamppuja en ole käyttänyt, sillä niiden virittäminen tuottaisi vielä enemmän ongelmia. 

Taimipotit on hyvä laittaa laakeaan astiaan, joka kestää vettä ja jota on helpompi tarvittaessa siirtää, kuin yskittäisiä potteja. Niinpä erilaiset lihapakkaukset ja muut muoviset säilytysrasiat ovat usein kullanarvoisia taimikasvatuksessa. Viime keväänä löysin Hongkongista varta vasten taimikasvatukseen ilman kansia tai taimipotteja myytäviä mustia muovilaatikoita  (38 x 23 x 5 cm), joihin omatekoiset taimipotit istuvat näppärästi. Kolmen laatikon setti maksoi muistaakseni alle viisi euroa. Sen päälle saa hyvin viritettyä muovin luomaan kasvihuoneen tunnelmaa multaan kylvetyille siemenille. Samankokoisissa ja -muotoisissa astioissa on se etu, että niitä saa mahtumaan enemmän rinnakkain ja vierekkäin ilman ylimääräisiä hajurakoja.
 
Tomaatti  Solanum lycopersicum 'Tigarella'

Siemeniä olen tilannut Korpikankaalta ja Exotic Gardenilta sekä Hyötykasviyhdistyksestä ja kuten tuolla myöhemmin mainitsen, tänä vuonna myös Seemnemaailm.ee:n verkkokaupasta. Seemnemaailm toimi huomattavasti nopeammin kuin nämä kotimaiset verkkokaupat. Vain muutama päivä tilauksen tekemisen jälkeen tuli sähköpostiin tilausvahvistus ja lasku. Laskun maksamisesta ei mennyt viikkoakaan, kun paketti odotti postissa. 

Siemeniä tarttuu mukaan myös milloin mistäkin kaupasta, jossa sattuu niitä näkemään. Varta vasten olen siemeniä lähtenyt ostamaan mm. Plantagenista ja rauta- ym. kauppojen kauppojen puutarhamyymälöistä. Tähän mennessä en ole huomannut eroa itävyydessä eri paikoista ostettujen siementen välillä. Katsotaan nyt, miten käy noiden Virosta tilattujen kanssa. 


Eilen avasin tämän kevään kylvöjakson ja tuikkasin multaan  virolaisesta Siemenmaailmasta tilaamiani esikkojen (paitsi tuo kolmas vasemmalta, joka on Korpikankaalta) ja petunioiden siemeniä. Siemenmaailman siemenet ovat merkittävästi edullisempia kuin näistä kotimaisista nettikaupoista tilatut, mutta ainakin noissa tähän mennessä avaamissani pusseissa on todella vähän tavaraa. Pussien tekstit ovat suurimmalta osin venäjänkielisiä, mutta onneksi jokaisesta pussista löytyi kasvin latinankielinen nimi ja lisäksi kuvallista informaatiota.


Petunioiden siement olivat pienissä muoviputkiloissa. Kussakin parhaimmillaan kuusi melko minimaalisen pientä siementä. Siementen käsittely oli vaikeaa, sillä niistä ei mitenkään tahtonut saada otetta ja lisäksi siemenet tuppasivat murenemaan vieläkin olemattomimmiksi osiksi. Kuin hienoksi jauheeksi tai pölyksi. Niinpä odotukset eilen tehtyjen kylvöjen onnistumisesta ovat aika matalat. Jotenkin oli hullua työntää nimilappuja potteihin, kun tuntui, ettei niihin mitään ollut kylvänytkään.


Tuossa hyllyssä on lisää kylvämistä odottavia siemeniä, viime kesältäkin niitä jäi jonkun verran. Ehkä en nyt kuitenkaan hosu kylvöjen kanssa, sillä kylvöksiä ja taimia saa vahtia täällä sisätiloissa seuraavat 3-4 kuukautta. Siinä ehtii muutamaan kertaan miettimään, onko moinen ihan viisasta. Kun sitten kesällä pääsee ihastelemaan ihan itse kasvatettua kukkaa tai maistamaan pikkuruisesta siemenestä puolitoistametriseksi hujahtaneen varren tuottamaa tomaattia, unohtaa nämä sisustukselliset kamaluudet hetkessä.


24 kommenttia:

 1. Kiva juttu ja opettavainen :) Todellakin kerkiää hermostumaan ja haukkumaan taimensa huitsin nevadaan, mutta on ne sitten hyviä ja kauniita kun pääsee niistä nauttimaan. Tuo lavaidea onkin hyvä juttu.
  On sulla odotettavissa taas kukkaloistoa ensi kesäksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, toivotaan... siis sitä kukkaloistoa. Aion tulevanakin keväänä laittaa taimet jatkamaan kasvuaan lavaan. Siitä ne näyttivät tykkäävän ja sain tosi tanakoita ja hyviä kukkia siirrettäväksi myöhemmin kesällä omille paikoilleen.

   Poista
 2. Vau, mielettömän ihania kukkia olet saanut kasvatettua. Tuo vanilla sammari on ihan huippu, kaikki muutkin hienoja. Uusia siemeniä oot kylvänyt huikeet määrät. Meillä oli viime keväänä koko koti kuin kasvattamo, nyt olen vielä pitänyt sormet jäissä. Tarkoitus olisi saada mun studioon kasvilamput, mutta huone vielä vaiheessa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa ihan oikea viherhuone, jonne kylvökset saisi sijoitettua ilman näitä joka huoneen virityksiä. En ole mikään samettikukan ystävä, mutta tuo Vanilla on kyllä hieno. Niin, kaikkia en ole vielä kylvänytkään. Taisi taas mopo karata...

   Poista
 3. Kaunis tuo kasvattamasi pelargonia!
  Ihan totta nuo sisustukselliset kamaluudet meilläkin, alkaa todellakin keväällä jossain vaiheessa nyppimään ;) Tosin kasvattelu on niin mukavaa puuhaa, että moisen sotkun sietää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeellisesti ihminen tottuu kaikenlaiseen. Ensisilmäyksellä koti näyttää hurjalta, sillä eivät nuo taimipottirivistöt välttämättä mitään kauniita ole. Silti sitä katselee mielessään ikäänkuin jo valmiita kukkia ja vihanneksia.

   Poista
 4. Mahtavat viljelmät! Ja todellakin hienosti olet onnistunut! Se on kyllä niin mukavaa seurata siementen nousemista mullasta, että sitä ei voita juuri mikään - paitsi se kukkaloisto ja sato omasta taimesta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä tuossa siemenkasvatuksessa parasta onkin, että pääsee nauttimaan onnistumisen tuloksista.

   Poista
 5. Mahtava juttu taimikasvatuksesta ! Tätä oli tosi mielenkiintoista lukea, kiitos. Olen itsekin kasvatellut muutamana vuotena. Kukista tosin on vähemmän kokemusta. Nyt teen siementilauksia parhaillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvatuskokemukseni vahvisti mukavasti itsetuntoa. Että tällainen mämmikourakin onnistuu saamaan jotain noin kaunista aikaan.

   Poista
 6. jes jess jess, kohta saa taas taimikasvatella :))) Ihmeellisiä venäläisiäkö siemenpusseja??
  Joo itsekin viivyttelen kylvöjen kaa, niin ei tule niin honteloita.
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venäläiset siemenpussit olivat onneksi muuten ihan samanlaisia kuin meilläkin on käytössä. Varsinaisen tekstillisen pussin sisällä oli pieni, ilmatiivis pussi, jossa itse siemenet olivat. Maailma laajenee näköjään tälläkin saralla.

   Poista
 7. Kiinnostavia kokeiluja ja onnistumisia täälläkin. Tuo Karoliinan haaste oli vallan mainio ja mitä parhaimpaan aijankohtaan ajoitettu. Tuossa kun pähkäilit pikkiriikkisten taimien koulimista niin itse olen käyttänyt pikkulusikan sitä varsipuolta lusikkana ja kaivanut sen avulla pikku taimia ylös. Keino on osoittautunut kohtuullisen hellävaraiseksi ja toimivaksi =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin Karoliinan haaste tuli erittäin hyvään aikaan ja on muutenkin tosi hyvä idea. Muiden kertomuksista saa hyviä vinkkejä.
   Pikkulusikan minäkin otin viime keväänä käyttööni. Ensin kokeilin kertakäyttölusikkaa, mutta se ei ollut tarpeeksi tukeva. Paras on sellainen lusikka, jonka varsi on vähän keskeltä kuopalla.

   Poista
 8. Hienosti olet onnistunut viime kesän kylvöissä!!!

  Samaa olen muualtakin lukenut, että Seemnemaailman pusseissa on vain muutamia siemeniä. Mutta toisaalta olen miettinyt, että mitä järkeä on ostaa satoja saman lajin siemeniä, kuten kävi, kun tilasin Kukkivan niityn esikoita. Ainakin minulle sopii pienempi taimimäärä, kunhan ne itävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään satoja siemeniä kaipaa, mutta ehkä kuitenkin vähän enemmän kuin kuusi siementä yhdestä pussista. Siinä ei ole paljon varaa mokata.

   Poista
 9. Hyvää infoa. Lavassa oli tosiaan terhakoita taimia. Itsellä ne tahtovat jäävän liian honteloiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvilavan sijasta saman asian varmasti ajaisi jokin isompi astia hentojen taimien jatkokasvattamiseen ennen varsinaiseen istutuspaikkaan sijoittamista. Ainakin uskon, että omat taimeni tykkäsivät saamastaan jatkoajasta kasvilavassa.

   Poista
 10. Tuo kasvulavaa kuulostaa todella hyvältä idealta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilu osoittautui tehokkaaksi, sillä hentoiset taimet saivat lisää kasvuaikaa suojaisassa kasvilavassa. Näyttivät tykkäävän, joten aion tehdä saman tempun tulevana kesänä.

   Poista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Siemenkasvatuksessa on oma vaivansa, mutta kyllä nuo pienet, terhakat taimet tuovat kesän heti lähemmäs!

  VastaaPoista
 13. Todella nätti pelargonia. Pitäisiköhän itsellekin käydä hakemassa tuollaisen siemeniä...Ihan niinkuin niitä ei jo olisi ihan riittämiin :)
  Kyllähän tuo näyttää ja kuulostaa jo ihan kokeneen kasvattajan puuhailulta .

  VastaaPoista
 14. Kyllä se alkaa olla sitä aikaa että jotain sais alotella laittaa siemeniä purkkiin.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!