perjantai 4. huhtikuuta 2014

Helsingin kevätmessut


Tämän kevään puutarhamessut on nyt sitten läpikävelty. Täytyy myöntää, että olen vähän pettynyt. Se taasen saattaa johtua pitkälti Suvikummun Marjan ja Intianmintun esittelemän Tukholman puutarhamessujen jälkimainingeista. Ruotsalaiset yksinkertaisesti osaavat esillelaittamisen taidon ja onhan länsinaapurissa puutarhaharrastuksella huomattavasti pidemmät perinteet. Täytyy ihan vakavasti harkita ensi keväänä matkaa lahden yli ja jättää nämä kotimaiset markkinahumut väliin. 


Helsingin Kevätmessut käsittävät paljon laajemman alueen kuin vain puutarhan kukat ja kasvit. Esillä on niin oman kodin kuin mökinkin rakentamiseen ja remontointiin liittyviä aiheita. Saunoja, vessoja, laitureita, erilaisia energiaratkaisuja, ilmanvaihtolaitteistoja, keittiöitä siivoustarvikkeita ja jopa joitakin paikkakuntia houkuttelemassa uusia kuntalaisia joko vakituisiksi tai loma-asukkaiksi.


Kun yhteen paikkaan täytyy ympätä mahdollisimman paljon, vaikuttaa se väkisinkin yksittäisen alan näkyvyyteen. Pelkästään jo siten, että nähdäkseen haluamansa on kierrettävä paljon sellaista, mikä ei välttämättä kiinnosta laisinkaan. Lisäksi minulle tuli sellainen olo, että tämä paljon puhuttu vaikea taloudellinen tilanne näkyi myös näillä messuilla. Monia kiinnostavia aiempien vuosien osanottajia puuttui tyystin.


Laiturit, saunat ja kiveykset kuuluvat toki puutarhurinkin mielenkiinnon kohteisiin, mutta jäin messuilla kaipaamaan selkeää puutarhaosiota. Siis sellaista aluetta, missä pääasiassa keskityttäisiin siemeniin, sipuleihin, kasveihin, multaan, ruukkuihin. Jotenkin oletin, että löydän kasvit Garden Party - alueen - tuon hallin keskellä olevan yleiskoristelualueen lähettyviltä. Pyörin ja pyörin ja aina törmäsin laitureihin ja saunoihin, vaan en löytänyt taimistoja, puutarhureita, siemenkauppiaita. Nämä minua eniten kiinnostaneet standit löytyivätkin sitten alueen nurkasta (tämä on tietenkin vain minun näkemykseni).


Garden Party -yleiskoristelualue taiteilija Juha Pykäläisen Helge Hirvinen -hirvitorneineen oli jotenkin kovin vaisu. Kantavana teemana on ekologisuus ja alueen rakentamisessa on käytetty kotimaisia puulajeja, käsittelemätöntä puupintaa ja kierrätysmateriaaleja. Kaiken pitäisi kruunata kukkaloisto, joka syntyy lähes 30 000 kukkasipulista. Mutta eikö sipulikukkia ole lukuisia muitakin kuin tulppaanit ja narsissit? Tulppaaneja oli toki valtaisat määrät ja ainahan runsaus on näyttävää. Scillat, helmililjat, krookukset - olisivat varmasti piristäneet.


Mietin tovin, miten ekologista on pumpata puhdasta vettä tuon Garden Party -alueen reunalla olevaan jättimäiseen uima-altaaseen. Ellei sitten vettä käytetä paikalla olevien kasvien kasteluun. Siihen kukaan paikalla olijoista ei osannut antaa vastausta.Parvekesisustukset olivat vähissä. Äänestyskin muutamasta mallista oli menossa, mutta en jaksanut etsiä hyvin piilotettuja mallien numeroita. Ylipäätään olen alkanut välttää erilaisten lappusten täyttämistä tällaisissa paikoissa, sillä se johtaa valtaisaan sähköpostisumaan ja mahdollisesti myös puhelinmarkkinointiin. Jotta olisi mukana arvonnassa, on yleensä joko puhelinnumero tai sähköpostiosoite ilmoitettava. Olen surkea voittaja kaikenlaisissa arpajaisissa ja näin torppaan ne viimeisetkin mahdollisuudet.


Sekä ylempi että alempi kuva edustavat parhaimmillaan kykyäni haalia samaan kuvaan kaikkea vähemmän kivaa. Yritän karttaa Roundupia omassa puutarhassani ja sitten ryhdyn sitä näin avoimesti esittelemään. No, menköön tuohon alemman kuvan vasemman kulman roskikseen koko mainos. Ja toimikoon nämä kuvat oppimateriaalina siihen, että jälkikäteen voi tietenkin kuvia rajata, ellei sitten jo kuvaustilanteessa...


Onnelin ja Annelin talon puutarhassa on kaikenlaista tavaraa. Itse somistajana olisin jättänyt nuo mustat muoviset taimiruukut pois.Puutarhamessuilla on jo perinteenä mahtavat määrät sipuleita ja mukuloita. Alla olevat hollantilaiset amarylliksen sipulit olivat aivan valtaisan kokoisia.
Messut ovat tietenkin erinomainen paikka tehdä ostoksia. Myynnissä oli punttitolkulla tulppaaneita, ruusuja, gerberoita, narsisseja, isoja jalohortensioita ja amppeliorvokkeja.

Paikalla oli useita puutarhureille tuttuja siemenkauppiaita ja valikoima parempi kuin useimmissa puutarha-alan kaupoissa. Netissähän ne parhaimmat valikoimat nykyisin taitavat olla. Monet siemenpussit ovat niin kauniita, että niitä voisi lähettää vaikka nimipäivälahjaksi ystäville kortin sijasta. Siemenpussitelineiden edustat olivatkin varsin tehokkaasti kansoitetut, sillä vielä ehtii hyvin monia siemeniä kesäksi kylvää.


Esikoita oli esillä varsin vähän, vaikka ne sopisivat hyvin kevätpuutarhaan. Lajikkeitakin löytyy monia ja siksi olisin toivonut näkeväni runsaammin niin erilaisia värejä kuin muotojakin. Mielessä häämöttää esikoiden lisääminen omassa puutarhassa.


Pelargonien suosio on selvästi nousussa. Messuilla oli esillä englantilaisia pelargonioita ja myynnissä useita erilaisia pelargonian taimia.


Romun ja ruosteen käyttö on sisustus- ja puutarhalehtien perusteella rantautunut voimallisesti myös Suomeen, mutta messuilla suuntaus näkyi varsin vähän. Tiedä sitten, kuinka pitkään sitä jaksaisi isoisän vanhaa fillaria köynnöstukena katsella, mutta ehkä sillä voisi parin kesän ajan koristaa yrttimaan aitaa. 


Messuilla ravaamisen jälkeen olo on vähän kuin tällä traktorikuskilla. Jalkoja väsyttää ja silmiä painaa. Mieli tekisi nojata takapyörään ja ottaa pienet torkut. Nälkä kuitenkin kurnii vatsassa, enkä ollut sortunut yhteenkään metrilakuun tai chilillä maustettuun oliiviin. En myöskään raaskinut mennä messuhallin pastapaikkaan tai Fazun kahvilaan, sillä edessä oli junamatka Espooseen, josta hakisin autoni ja jatkaisin kotiin. Kiva on kylille lähteä, mutta vielä mukavampi oman kodin ruokapöydän alle jalat oikaista ja Ukkokullan valmistamalla ruo'lla kroppansa ravita.

Aurinko paistaa tänään ja luvattu on auringonpaistetta myös huomiselle. Nauttikaa viikonlopusta ja keväästä erityisesti.

 

14 kommenttia:

 1. Ehdottomasti kannattaa käydä ainakin kerran Tukholman messuilla kun siihen reissuun voi yhdistää vielä ne muut ihanat kohteet siellä ( sen jälkeen on helppo tehdä päätös kotimaisten väliin jättämisestä, vaikka kuinka pitäisi suosia kotimaista, mutta.....)
  Siellä Tukholmassa kaikkeen on vaan niin paljon enemmän paneuduttu ja panostettu! Siellä tuntuvat pääosassa olevan juuri kaikki ideapuutarhat ja parvekkeet. Onhan sielläkin koneita ja laattoja ja rakenteita myynnissä, mutta ne tuntuvat jäävän sivuosaan, kuten hollantilaiset sipulien myyjätkin, joita toki sieltäkin löytyy. Tulikohan nyt liikaa ylistystä naapurimaalle?
  Kiva kun sinä esittelit kotimaisiakin tunnelmia :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kivareportaasista. Mä en ole koskaan tuolla Hesan messuilla käynyt, nytkään en viitsinyt lheteä vaikka bloggaripassia kaupattiin. Ensi viikoloppuna on Tampereen messut, sinne menen.
  Olen Marjan kanssa samaa mieltä, että Tukholmaan kannattaa lähteä ainakin kerran katsomaan tunnelmaa. Mä unelmoin myös Englannin jutuista, saas nähdä... Juu ja Türin kukkamarkkinoista!

  VastaaPoista
 3. Kiva katsella edes kuvia, kumminkaan ei tule lähettyä Tukholmaan eikä enää hrveää hinkua ole noihin kotimaisiinkaan messuihin. Ennen hinkusin niihin, mut nyt ei enää. Pelkään pettymystä, sitä että päivän kävelystä ei jää mitään muuta kuin "metrilakua" ja vähät rahat menee matkoihin. Tietysti Vois saaha kauniita kuvia jos onnistaisi.
  Aurinkoista viikonloppua sinne teillekin :)

  VastaaPoista
 4. Olipahan värikäs kuvakertomus. Tuosta sai jo aika hyvän käsityksen messujen tarjonnasta, kiitos.

  VastaaPoista
 5. Kivaa on myös katsella kotimaista antia ja kun en missään messuilla ole muutamaan vuoteen käynyt niin minä nautin kaikista kuvista täältä kotimaasta ja myöskin tuolta Ruotsin puolelta.
  Tampereen messuille ilmeisesti nyt kuitenkin menen ja toivottavasti sieltä jotain kivaa löytyy minullekin.
  Kiitos between

  VastaaPoista
 6. Olin messuilla eilen ja olen ihan samaa mieltä.

  VastaaPoista
 7. Ainakin olet onnistunut ottamaan hyviä kuvia :)

  VastaaPoista
 8. Kiva nähdä kuvia, kiitos. Ehkäpä messut ovat Suomessa liian aikaisin ( no niin samassa tilanteessa Tukholmakin kyllä on), mutta hieman myöhemmin olisi enemmän näytettävää oikeista kasveista. Toki tulppaanni meret ovat kauniita ja virkistäviä katsella, mutta malliksi ei niistä ei ihan sellaisenaan ole omaan pihaan ;)

  VastaaPoista
 9. Meillä Suomessa taitaa messukulttuuri olla hieman sellainen, että ympätään sinne varmuuden vuoksi kaikenlaista swipe- ja karkkikojua vaikka olisi teemana mikä tahansa, saadaan ihmiset liikkeelle. Tuppaa usein vaan itsellä olemaan pettynyt tunne, kun ei olekaan sitä, mitä on tullut hakemaan. Ajattelin käydä Oulussa messuilla, mutta on vielä sekin varmistumatta. Olisi ihanat sellaiset pelkästään puutarhaan liittyvät messut. Hienoja kuvia olit kuitenkin saanut

  VastaaPoista
 10. Kyllä siellä messuilla on kaikanlaista moneen menoon. Miten malttaa pitää sormet irti että ei ole liikaa kotiin vietävää. Hyvää viikkoa.

  VastaaPoista
 11. Pettynyt olin minäkin. Loistokkuus ja ilo puuttui, ja puutarha kaiken kaikkiaan oli jotenkin niin pienessä osassa. Kai siellä haluttiin tarjota jokaiselle jotain, että yleisöä saataisiin enemmän sisään.

  VastaaPoista
 12. Kiitos, oli kiva katsella messut sinunkin silmin eli kuviesi kautta. Aika paljon oltiin samojakin kuvakulmia löydetty :) Turun toisilta puutarhamessuilta odotan paljon, sillä siellä ei ainakaan ennakkotietojen mukaan pitäisi olla "lakunmyyjiä" eikä muitakaan teemaan sopimattomia. Tosin onhan se Caribia pienempi tilakin kuin messukeskus, joten eipähän sinne niitä näytteilleasettajiakaan niin hirmuisesti mahdu. Mutta jos kaikki ovat puutarhateeman mukaisia, ovat ne todennäköisesti mielenkiintoiset messut.

  VastaaPoista
 13. Kävin myös messuilla ja olin hieman pettynyt. Ne oli kutistunu taas entisestäänkin. Mutta aina sieltä jotain saa mukaan. Onnistuit kuvaamaan. Minä en enään oikein uskalla kun viimeksi sain esittelijät kimppuun kiukkusena. Ei kuulemma saanu kuvata osastoja.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!