lauantai 16. elokuuta 2014

Projektihommia ja lehtivihreän ihailua

Kastelu hoituu

Helteet lähivät ja sen jälkeen onkin saatu sadetta. Joka päivä ja toisinaan tehostettuna kunnon ukkosella. Kun sataa, sataa sitten kaatamalla. Sääennustusten mukaan ensi viikollakin sataa joka päivä. Huomiseksi, sunnuntaiksi on luvattu aurinkoista ja siitä on syytä nauttia, sillä sen jälkeen kannattaa pitää sateenvarjoa tiukasti mukana. Sade on monin tavoin hyväksi, mutta poutaiset jaksot voisivat toki olla pidempiä. Ehtisi saada edes yhden projektin kerralla loppuun. Vaan ei ainakaan tarvitse kastella istutuksia. Se hoituu luonnollisin keinoin.

Kuraiset lantsarini

Aamulla paistoi aurinko ja lähdin reippaasti hommiin. Heti herättyäni oli päässä ajatus siitä, mitä tulen tekemään. Aion siirtää maanpeiteruusut piharuukuista oikeaan rinteeseen. Juuri tänään. Ehtivät juurtua kunnolla ennen talvea. Ja sitä menin pihamaalle toteuttamaan. Kottikärryt, lapio, sanomalehtiä, oksahaketta, toiset kottikärryt, pikkuinen hara, etikkaliemipurkki kotiloille, talikko, ämpäri, pari kastelukannua. Ja jalkaan saappaat sekä käsiin työhanskat. Aikamoinen roinamäärä tarvitaan, kun meikäeukko tekee istutushommia.

Oikean rinteen remppa alkanut

Oikea rinne, kuten olen nimennyt tämän alapihan portaiden toisen puoliskon, on kasvanut täyteen hopeahärkkiä. Se on ihan nättiä kukkiessaan, mutta muuten sitten tuollainen laikukas. Osa hopeahärkeistä kuivahtaa ja muuttuu joka kesä ruskeiksi. Niinpä aion vähentää sen määrää ja täyttää rinteen osittain muilla kasveilla. Sen projektin aloitin portaiden reunasta, johon siirsin kesän ruukuissa olleet kolme maanpeiteruusu Sommerwindiä. 

Maanpeiteruusu Sommeerwind

Rinne on lämmin ja aurinkoinen ja siinä on aika syvälti hiekkapitoista multaa. Kaivaminen oli helppoa. Suurin työ oli poistaa hopeahärkin juuret mullasta. Joukossa oli myös jonkun verran rentoakankaalia, jotka istutin putsatun alueen toiselle puolelle. Nyt kunnostetun alueen erotin muusta rinteestä muovisella nurmikkonauhalla, joka vähän jäi pilkottamaan, mutta se jää aikanaan kasvien alle piiloon. Laitoin kunkin ruusun alareunaan muutaman kiven pidättämään maan valumista sateen mukana. Tyrkkäsin samaan paikkaan myös ruukuissa olleet lewisiat ja kattomehitähdet. Mullan pinnan peitin sanomalehdellä ja sen päälle oksahaketta. Sitten alkoikin sataa varsin rankasti, joten viimeistely jäi toiseen kertaan.

Koristekurpitsan lehti

Eilen illalla kuljeskelin puutarhassa ja harmittelin loppukesän kukkijoiden vähäistä määrää. Toisaalta vihreää löytyy sen kaikissa sävyissä, mutta myös upeita lehtimuotoja. Kurpitsat rehottavat reippaasti yli kasvimaalaatikoiden ja niiden lehdet ovat huikean suuria. Koristekurpitsanlehti on tuollainen sahalaitainen kun taas kesäkurpitsalla on pyöreälaitainen lehti.

Kesäkurpitsan lehti

Punajuuri

Punajuuren lehdet ovat minusta tosi hienoja. Punainen lehtiruoti piirtyy komeasti vihreää lehteä vasten. Meillä tykätään kovasti punajuuresta ja näistäkin Ukkokulta tekee talveksi etikkasäilykkeitä.

Lehtikaali

Lehtikaalilla on hienot pitsisomisteiset reunat. Kävin runsas viikko sitten nyppimässä kaikki vähänkin kasvaneet lehdet ja tein niistä sipsejä. Uudet lehdet ovat kasvaneet nyt mittaa ja kohta voin käydä napsimassa uudet herkuteltavat uuniin laitettaviksi. Ohessa ohje, jonka löysin Turun Sanomista. Ohjeita on netissä lukuisia, mutta tämä oli riittävän yksinkertainen. Ulkonäkö saattaa pettää, mutta ovat todella suussa sulavia.

Lehtikaalisipsit
125 g lehtikaalia
2-3 rkl oliiviöljyä
suolaa oman maun mukaan

Laita uuni kuumenemaan noin 150 asteeseen.
Pese lehtikaali ja kuivaa hyvin (kosteina niistä ei tule uunissa rapeita). 
Poista lehtiruoti. Revi kaalista noin 7 cm pitkiä paloja (palat kutistuvat uunissa). 
Laita palat kulhoon, kaada päälle oliiviöljy ja suola. Sekoita käsin, kunnes kaikki palat kiiltävät öljystä. Huom! laitoin öljyn ja suolan syvälle lautaselle ja pyörittelin kaalit siinä.
Asette lehtikaalin palat uunipellille leivinpaperin päälle mahdollisimman väljästi. 
Paista uunissa noin 20 minuuttia, kääntele lehtiä puolivälissä. 
Huom. En käännellyt ja hyvin paistuivat.
Tarkkaile sipsjä, jotta ne eivät ruskistuisi liikaa. Niiden tulee olla hieman ruskeita reunoilta.
Lihavoidut tekstit omia kommenttejani.

Kukahan siellä mintuissa lymyilee?

Eilen poistin Juusosta kesän ensimmäisen punkin. Viime kesänä en löytänyt ainuttakaan. Olen käyttänyt Juusolla niskaan noin viiden viikon välein hierottavaa öljyä, mutta nyt olin unohtanut lisätä sitä ajallaan. Punkki oli ilmeisesti vasta tarttunut, sillä se oli vielä pieni ja litteä. Irrottaminen oli aika vaikeaa, sillä punkki oli tiukasti kiinni. Katsoimme sitä suurennuslasilla ja totesimme sen lähteneen kissasta kokonaisena.

Juusolla oli eilen alapihalla metsästyspuuhat menossa, kun menin sen touhuja häiritsemään. Palveluskunnan ajattelemattomasta keskeytyksestä huolimatta se onnistui saamaan hiirulaisen kiinni ja puri sen hengettömäksi. Jätin Juuson rauhassa nautiskelemaan iltapäiväherkkuaan, koska en ole erityisen innostunut katselemaan kissani hiiren syöntiä. Siitä kuuluu muuten aikamoinen rouske.

Punahattuni mun

Lauantaipäivän postaus on hyvä päättää ihanaiseen punahattuun. Jaksan joka päivä ihailla näitä ihanuuksia - joita ei tosin vielä montaa ole. On se vaan ihmeellistä laittaa siemenet multaan ja saada aikaan jotain näin hienoa. Sama kukka, eri kuva. Jos nimittäin joku kummastelee yhdenmukaisuutta edelliseen punahattuuni.

Ja sitten voisinkin lähteä keittämään iltapäiväkahvia. Näkyillään!
 

22 kommenttia:

  1. kelit ovat nyt olleet todella erikoiset, meillä ukkonen on jylissyt joka päivä.

    Kiitos reseptistä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole moneen vuoteen ukkostanut yhtä paljon kuin viikon sisällä. Vesisade tekee hyvää, kunhan ei koko syksyä yhtä soittoa sada.

      Poista
  2. Oletpa puuhakas, kahvitauko tuli ihan ansaitusti!
    Punajuuren lehdet ovat kauniita, kävisi ihan koristekasvistakin.
    Löytyikö kotiloita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löytyi kotiloita, mutta ei niitä niin paljon ole kuin viime kesänä. Pieni puuhakkuus piristää sadekuurojen välissä.

      Poista
  3. Lehtikaalisipsejä työkaverikin kehui, valitettavasti mun kasvimaassa ei sellaisia kasva, vielä tänä vuonna. Täytyy katsoa löytyykö niitä kaupasta.
    Olet ollut ahkera, nyt onkin mukavat puutarhailmat, siis silloin kun ei sada;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helteillä tuli laiskoteltua tarpeeksi, joten työt maistuvat. Lisäksi on aina kiva saada rästihommia pois.

      Poista
  4. Siellä ollaa siis tosi hommissa. Täällä kivihommissa.
    Varmasti hyvän näköistä tulee.

    Täällä on nyt satanut joka päivä moneen kertaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosihommat maistuvat helleajan laiskottelun jälkeen. Syksylle on pitkä työlista, joten on jo aika aloittaa suunnitelmien toteuttaminen.
      Kivihommia...hmmm. Saamme varmasti myöhemmin lisätietoa?

      Poista
  5. Ahkerana olet ollut. Sadetta täälläkin on saatu mutta vielä se on ollut tervetullut.
    Vihreää sopikin nyt ihailla koska kohtahan se alkaa hiipumaan pikkuruisin erin pois..ääh

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sateet ovat tosiaan tulleet tarpeeseen, kunhan sateet eivät jatku viikkotolkulla. Tuntuu vaikealta aistia kesän päättymistä. Seuraavaan kesään on ihan liian pitkä aika. Tämä(kin) kesä on ollut todella hieno - alkukesän kylmyyttäkään ei enää muista.

      Poista
  6. Kiitos hyvästä chipsivinkistä!! Kissoista en ole vielä punkkeja löytänyt, taikka sitten en osaa katsoa. Tappeluhaavoja olen löytänyt. Ne tunnistaa, kun siitä irtoaa karva.
    Kaunis maanpeittoruusu sinulla, ja oikeaa aikaan istutat. Täällä ne eivät oikein menesty. Yritin swania, mutta viime talvi sen vei. Fairy kasvaa purkissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvoin ne punkit oikeastaan näkyvät, pikemminkin tuntuvat, kun kissaa silittää ja rapsuttaa. Kerran Juusolla oli otsassa punkki ja se kyllä näkyi. Aikamoinen pahkura, kun oli ehtinyt imeä aikansa verta.
      Sommerwind on hyvin samantyyppinen kuin Fairy. Toivotaan, että se menestyy tuossa rinteessä. Talvella siinä on yleensä ihan kunnon lumikinos, joten luulisi sen tarkenevan.

      Poista
  7. Me taidetaan olla Kumpparityttöjä. Helteestä huolimatta olen käyttänyt kumisaappaita melkein koko kesän, kun olen kaivanut ja kärränyt, niin siinä menossa eivät sandaalit kestä. :D

    Sade tuli tarpeeseen, kasvit saavat paremman startin, kun maa kostuu luontaisesti. Hyvältä näyttää sun pihallas ja terkkuja Juusolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kumpparit on huolettomat jalkineet multahommissa. Säästyy sukat ja jalat. Ja muut jalkineet.
      Juuso kiittää terkuista, pihakäytävän hiekalla kieriskellen.

      Poista
  8. Koko kesä on ollut ikimuistettava ukkoskesä. Vaikka täälläkin on ollut viileä viikko on ukkonen paukutellut ja vettä saatu saavien täydeltä! Punajuuressa on samanmoinen punakas lehtiruoto kuin mikä se nyt onkaan jokin suolayrtti se oli, se oli hyvän makuinen kun söimme sitä ravintola annoksessa, kun ostin samaa kotiin, ei se maistunut miltään. Punajuuresta en tykkää... Tääläki pitäis saada kammettua ittensä ulos pihatöihin, jääpi muuten kokonaan, uutta penkkiä ja vanhan uudistamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummasti sitä ihminen tottuu laiskottelemiseen. Hellekauden jälkeen oli hiukan työlästä saada itsensä hommiin, mutta kun sinne meni, työt luistivat hyvin.

      Poista
  9. Hei mitä öljyä olet Juusolle käyttänyt punkkeja vastaan? t. kolmen punkkihotellin omistaja.;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apteekissa myytävää Frontline vet. 100 m g/ml (fipronil), paikallisvaleluliuos kissoille. Paketissa on neljä 0,5 ml pipettiä, joiden sisältö tyhjennetään kissan iholle niskaan 4-5 viikon välein. Paketti on aika kallis. Juusolla ei ollut viime eikä edellisenä kesänä ainuttakaan punkkia. Se makaa kuitenkin paljon pitkässä heinikossa ja milloin missäkin punkeille otollisessa paikassa. Nyt löysin tuon yhden punkin ja muistin, etten ole muistanut laittaa uutta pipetillistä öljyä. En mene vannomaan, ettäkö punkkien vähyys johtuisi nimenomaan tuosta aineesta, mutta ennen sen käyttöä punkkeja nypittiin joka kesä useita kertoja Juusosta.

      Poista
  10. Eiks olekin ihana kun voi puutarhassa vielä mellestää mielin määrin :)). Sipsejä on mekin syöty jo useamman kerran tälle kesää. Helppotekoisia ovat ja ravintorikkaita!! Juusollekin daameilta terkkuja ;)
    -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

    VastaaPoista
  11. Juuso viettää ihanaa vapaan kissan puutarhaelämää. Sun projekti on lähtenyt hyvin käyntiin, päivittey osuus näyttää ja myös kuulostaa hyvältä.

    VastaaPoista
  12. Kuvittele, minulla ei kuki nyt muut kuin leimukukat ja kallionauhukset ellei syyshortensiota lasketa.

    Tällä tontilla oli hoopeahärkkiä, kun ostimme talon noin 30 vuotta sitten. Jätin sitä vain yhteen jyrkkään rinteeseen, josta se laskeutuu kallion pintaa alaspäin eli ei ole suosikkini.

    Minäkin olen nyt rinteen kimpussa, mutta multa loppui kesken ja taas kohta alkaa sataa. Eihän syksy nyt näin nopeasti voi tulla, eihän.

    Täytyisi vinkata tuo maanpeiteruusu serkulle, kun hänellä on sellainen epätoivon rinne...Hienonvärinen kukka.

    VastaaPoista
  13. Ahkera olet kyllä ollut. Täälläkin parasta aikaa sataa ropisee, kyllä se viellä on tervetullut.
    Punahattu on minun suosikki se on niin kaunis :)

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!